Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

nesta 06.09.2017 10:10

Myślę, że Kiko widzi jak surowa technicznie jest ta liga i chce stworzyć drużynę, której piłka nie będzie przeszkadzała w grze. I tym wygrywać. Stąd rdzeń ofensywy oprze na Hiszpanach i zawodnikach z Bałkanów. Imaz, Perez, Kolar to nie żadni atleci, a piłkarze stworzeni do technicznej gry. Widzi też jaką różnicę robi ktoś (Carlitos) kto ma umiejętności, drybling w starciu z drwalami z obrony polskich drużyn.

To też duże ułatwienie i poprawa na polu komunikacji. Wiadomo, piłka to uniwersalny język itp. itd, bla bla.. ale zawsze to ułatwia jak możesz się komunikować w języku.

Więc brawa dla zarządu.

Pero 06.09.2017 10:44

Prawda jest taka że czy to są dobre ruchy dowiemy się w perspektywie roku albo dwóch. Póki co patrze na to sceptycznie. Piłkarzami do środka pola moglibyśmy zapewnić pewnie ze 2 kluby (nie wiem czy koniecznie ekstraklasowe). Dziwią mnie też Wasze "brawo Junco, brawo zarząd". Poczekajmy bo póki co nie wiemy kompletnie na co stać tych piłkarzy.

Szczerze dla mnie obecna kadra to Głowacki, Ivan, Sadlok, Carlitos i 20 koszulek które można dowolnie wstawiać do składu i nie będzie widać wielkiej różnicy. Nie ma innych robiących wartość dodaną.

PS. Z tego co wiem Ivan póki co kontuzja (być może poważna) Głowa też nie na pełnych obrotach....

Kurz 06.09.2017 10:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1481748)
Myślę, że Kiko widzi jak surowa technicznie jest ta liga i chce stworzyć drużynę, której piłka nie będzie przeszkadzała w grze. I tym wygrywać. Stąd rdzeń ofensywy oprze na Hiszpanach i zawodnikach z Bałkanów. Imaz, Perez, Kolar to nie żadni atleci, a piłkarze stworzeni do technicznej gry. Widzi też jaką różnicę robi ktoś (Carlitos) kto ma umiejętności, drybling w starciu z drwalami z obrony polskich drużyn.

To też duże ułatwienie i poprawa na polu komunikacji. Wiadomo, piłka to uniwersalny język itp. itd, bla bla.. ale zawsze to ułatwia jak możesz się komunikować w języku.

Więc brawa dla zarządu.

Myślę, że przyczyna doboru Hiszpanów jest inna albo po prostu to dodatkowe kryterium. Kiko i Junco mają najlepsze rozeznanie i kontakty na tym rynku, co daje im więcej źródeł i możliwości weryfikacji. Mniej ryzykują, co jest ważne w przypadku klubu po i w trakcie przejść.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1481749)

Szczerze dla mnie obecna kadra to Głowacki, Ivan, Sadlok, Carlitos i 20 koszulek które można dowolnie wstawiać do składu i nie będzie widać wielkiej różnicy. Nie ma innych robiących wartość dodaną.

Dajmy im jeszcze moment. Nie wiemy w jakiej formie tu przyszli i na co ich stać. Przykład Ofoe czy nawet Brleka powinien nauczyć, że nie należy wyciągać za szybko wniosków.

Dzimi 06.09.2017 11:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez teo (Post 1481744)
Kadre mamy na spokojna gre na 3 frontach ��

Pogubiłem się w tych Hiszpanach już.

Proszę aby ktoś wymienił wszystkie nazwiska całej 1 drużyny, uwzględniając Kolara, Pereaza i wszystkie inne nabytki

Szneka 06.09.2017 11:46

Cuesta Buchalik Chorążyk Cywka Sadlok Bartkowski Pietrzak Głowacki Arsenić Gonzalez Basha Velez Llonch Halilović Kostal Małecki Boguski Ze Manuel Wojtkowski Boguski Jesus Kolar Brożek Ondrasek Carlitos no i ten Christianus :P
Laskoś Plewka Grzybek

filemon 06.09.2017 11:50

do usunięcia, Szneka już wymienil

ashkeczup 06.09.2017 12:09

Cytat:

Myślę, że Kiko widzi jak surowa technicznie jest ta liga i chce stworzyć drużynę, której piłka nie będzie przeszkadzała w grze

I grać lute w przód :D

Pero 06.09.2017 12:33

Co jako kibic Wisły mogę powiedzieć o:
Chorążka, Arsenić, Ze Manuel, Jesus, Kolar, Christianus, Laskoś, Plewka, Grzybek, Basha ??
NIC

o
Velez - waleczny

o
Bartkowski, Kostal, Hailovic, Wojtkowski - NIEWIELE

15 zawodników o nieznanym prawie zupełnie potencjale...

Piotr777 06.09.2017 12:41

Właśnie dlatego możesz być jedynie kibicem-laikiem. Nie wchodź więc w nie swoje buty.

jova 06.09.2017 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero
Prawda jest taka że czy to są dobre ruchy dowiemy się w perspektywie roku albo dwóch. Póki co patrze na to sceptycznie. Piłkarzami do środka pola moglibyśmy zapewnić pewnie ze 2 kluby (nie wiem czy koniecznie ekstraklasowe). Dziwią mnie też Wasze "brawo Junco, brawo zarząd". Poczekajmy bo póki co nie wiemy kompletnie na co stać tych piłkarzy.

Podmieniłbym na tej liście Ivana na Veleza, a co do reszty komentarza - pełna zgoda. Biorąc pod uwagę jedynie dotychczasową formę, a nie np. potencjał, to z nowych transferów praktycznie wszyscy poza Carlitosem i Velezem nadają się do odpalenia za rok. Tak jak pisałeś, reszta nie robi różnicy, nie jest wyraźnie lepsza niż piłkarze, których niedawno odstrzeliliśmy z powodów sportowych. Oczywiście trzeba liczyć, że nowi z czasem się rozkręcą, ale patrząc np. na Ze Manuela, Cuestę, Arsenicia i Halilovicia nie mam jakiejś szczególnej pewności, że któryś z nich rozkręci się w tym sezonie. Ci, którzy wydają się mieć duży potencjał na przyszłość, jak Halilović lub Wojtkowski, na dzień dzisiejszy grają na poziomie poniżej ekstraklasowej przeciętnej.

Trzeba liczyć, że najnowszy zaciąg (Basha i nowsze transfery) będzie skokiem jakościowym, a Kiko ułoży coś ciekawego z powierzonych mu piłkarzy, bo w formie takiej jak z Lechią, Cracovią lub Zagłębiem ciężko będzie utrzymać się w górnej połowie tabeli.

Pero 06.09.2017 13:01

Piotr777
Cytat:

Właśnie dlatego możesz być jedynie kibicem-laikiem. Nie wchodź więc w nie swoje buty.
Hehe. Chciałbyś być takim laikiem jak ja i bywać w bazie na tylu treningach co ja :rotfl: Pisze na podstawie tego co wiem a nie meczów

Toeju 06.09.2017 13:10

Nadrabiałem zaległości forumowe, czytam i przecieram oczy ze zdumienia.
Piszecie tu o tym, że Kiko chce stworzyć drużynę grającą kombinacyjnie i tym zjadać na śniadanie przeciwników, tak ?
A oglądaliśmy dotychczasowe mecze? Laga do przodu - to tyle w kwesti naszego rozegrania piłki od tyłu.

Jeżeli chcemy kontraktować to powinien być to piłkarz potrafiący grać tyłem do bramki, którzy utrzyma się przy piłce i odegra ją do pomocników - bo takiego gracza teraz potrzebujemy, bo taki futbol obecnie prezentujemy :)

FraMat 06.09.2017 14:24

Cytat:

Niedługo, a drwale z polskiej ligi wybija Carlitosowi z głowy dryblingi.
Opieranie się na zawodnikach technicznych, a nie na atletach może być całkiem niezłe w ewentualnych pojedynkach z drużynami europejskimi, o ile będziemy grać w pucharach. Natomiast w Ekstraklasie liczy się się siła, szybkość, waga.
Taki Ze Manuel czy Arsenic odbijają się na razie od graczy rywala i żadna technika ich tu nie ocali. Tylko siłownia i nabieranie masy.
Owszem, techniczna gra może być skuteczna w końcówkach meczów, kiedy zabiegane konie rywali nie mają już sił na dogonienie zwinnych chartów.
Nie zawsze jednak będziemy wygrywali w 90 minucie.

Karherop 06.09.2017 14:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1481749)

PS. Z tego co wiem Ivan póki co kontuzja (być może poważna) Głowa też nie na pełnych obrotach....

A czy Carlitos jeszcze 2 miesiace temu nie był dla Ciebie jedynie koszulka?

Mamy tak zajebisty srodek pola że w tym momencie przy kontuzji Veleza i Bashy nie ma tam kogo wystawić.

Przeczytaj sobie najnowszy wywiad z koordynatorem naszego miedzynarodowego skautingu a może zaczniesz patrzec przychylniejszym okiem na obecny zarzad i dzial sportowy

brylant17 06.09.2017 15:32

Pero Kacprem inserowało się United, był nawet trenował 2 tygodnie Arsenić nie grał długo to fakt może się odnajdzie.Ze Manuel grał z marszu po przerwie na repigmentację powinno być lepiej, to samo dotyczy się Bashy.Jesus i Kolar dołączyli przed chwilą. Christianus jeszcze trenuje także też nie wiadoma Laskoś, Plewka, Grzybek melodia przyszłości,jak nie będzie im fiu bździu w głowie patrz byłe gwiazdy Zając i Kondzio to może daleko zajdą.

wester 06.09.2017 15:36

Ne rozstrzyga teraz czy dany piłkarz jest zły czy dobry, co zastanawia to ilość transferów bo choćby wszyscy ściągnięci piłkarze reprezentowali odpowiednią jakość to zrobienie z tych piłkarzy drużynę zajmie co najmniej calom rundę jak nie cały sezon dlatego kluczowe będzie to jak sztab szkoleniowy będzie wprowadzał tych piłkarzy do drużyny. Być może zarząd nie celuje aktualnie w najwyższy laur w lidze tylko chciałby mieć ten finalny produkt drużyny na nowy sezon. Także za długofalową politykę można ich pochwalić. Oby nie wyniknął z tego zbyt duży chaos którego się na pewno nie da teraz uniknąć. Nie oczekiwałby efektu tu i teraz. Rzadko który piłkarz odpala z miejsca. Chociażby świeże przykłady Cywki, Brleka czy w przezłości wielu innych zawodników którym odpalenie zajęło dużo czasu.

piotek 06.09.2017 16:09

Mi się osobiście podoba, że Junco ewidentnie dzięki transfery na już i na przyszłościowe. Pomimo że model pozyskiwani piłkarzy jest przejściowy, to b jednak jakaś głębsza myśl się za nim kryje.

Na już: Że Manuel, Basha, Carlitos, Cuesta, Imaz,

Na przyszłość: Halilovic, Kostal, Wojtkowski,

Pomiędzy kategoriami zdaje się być Arsenic i chyba też będzie Kolar.
Mam wrażenie, że pominąłem jakiś transfer.

Oprócz tego super, że przed sezonem sprowadziliśmy 19 zawodników do drużyn młodzieżowych. Brzmi okazałe, ale pytanie, ile jest w piłce juniorskiej takich ruchów co sezon? Ktoś bardziej zorientowany w młodzieżowej piłce może wie?

Charlie 06.09.2017 16:54

Cytat:

Mam wrażenie, że pominąłem jakiś transfer.
Owszem - Veleza.

czaro 06.09.2017 20:09

Sprowadzimy jeszcze ze trzech Hiszpanów i dwóch Chorwatów do gry z przodu, a grać i tak będą Boguś z Brożkiem ;)

LucjuszWielki 06.09.2017 23:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1481767)
Niedługo, a drwale z polskiej ligi wybija Carlitosowi z głowy dryblingi.
Opieranie się na zawodnikach technicznych, a nie na atletach może być całkiem niezłe w ewentualnych pojedynkach z drużynami europejskimi, o ile będziemy grać w pucharach. Natomiast w Ekstraklasie liczy się się siła, szybkość, waga.
Taki Ze Manuel czy Arsenic odbijają się na razie od graczy rywala i żadna technika ich tu nie ocali. Tylko siłownia i nabieranie masy.
Owszem, techniczna gra może być skuteczna w końcówkach meczów, kiedy zabiegane konie rywali nie mają już sił na dogonienie zwinnych chartów.
Nie zawsze jednak będziemy wygrywali w 90 minucie.

A to Melikson był koksem?

Karherop 07.09.2017 07:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1481784)
A to Melikson był koksem?

Był koksem tak jak Frankowski, Pensksa, Judasz, Kuba, Szymkowiak i paru innych ktorzy u nas grali.

Paru zawodnikow od walki jak Velez, Malecki, Glowa czy Sadlok mamy, wiec nie jest z tym az tak zle.
Zreszta nasz Slupka o tym pisal: kazdy zawodnik jest sciagany pod kątem polskiej ligi i dostosowany do jek specyfiki.

snyrting 07.09.2017 07:13

Cytat:

Natomiast w Ekstraklasie liczy się się siła, szybkość, waga.
Gdy ostatni raz sprawdzalem, Ekstraklasa nadal byla liga sportu o nazwie Pilka Nozna. A tu liczy sie technika i taktyka.
Moze, podobnie jak wielu znakomitym komentatorom z C+, pomylily ci sie sporty i pomyslales o lekkiej atletyce?

momo 07.09.2017 07:42

Mamy się dostosowywać do ligi, ściągać zawodników siłowych itp...
To ja proponuje od razu dostosować się ogólnego uwielbienia 7 i Amiki i mecze z nimi zaczynać od pokłonu i wysłania bramkarza na trybuny. Bo przecież trzeba się dostosować.
Zespoły 'dostosowane' walczą o utrzymanie, ewentualnie o środek tabeli, trzeba mieć coś ekstra aby walczyć o mistrzostwo. Cytując klasyka 'Lepiej mądrze stać, niż głupio biegać'.
Dla fanów 'ekstraklasa jest siłowa' mam zadanie na najbliższą kolejkę. Pierwsza rzecz to policzcie ile akcji przekroczyło 10 podań. Zazwyczaj kończą się na 4. Druga sprawa to ile z akcji kończyło się przez błąd własny (złe podanie, przyjęcie, przetrzymanie piłki bo 'się rozglądam komu podać') a ile przez faktyczny siłowy doskok, pressing. Wnioski pozostawiam wielbicielom :)

szprotson 07.09.2017 08:18

Fizycznosc byla jest i bedzie. W kazdej lidze :)
Tyle ze u nas zapomniano starej złotej zasady - pilka jest szybsza od zawodnika....

no ale teraz przeciez gra sie atak pozycyjny. A co robi druzyna przeciwna? "czeka na błąd przeciwnika"
A czekanie na blad przeciwnika jest slabe. To jak czekanie az dupa cie poderwie na dyskotece....

taka Wisła Płock np. Przyjezdzasz do nich grac, ale oni nie chca grac. Ustawiaja sie od razu na swojej połowie, i murator. Czekaja az hiszpanscy wirtuozi wbija na 40 metr po to by połamac im nogi. Ich nie interesuja super kiwki przeciwnika tylko moment w ktorym moze sie w niego skutecznie w.......ic :
-najlpiej by przeciwnik poczuł kontakt i od tego momentu mial taki respekt do przeciwnika ze sam powinien piłke oddać
+ najlpiej by sędzei nie widział tej dodatniej agresywności bo jeszcze kartke debil pokaże...

I mozesz piętą krawaty wiązać, lewą nogą muszkę zapinać a jak taki drwal CI sie w.......i w achillesa to jedyne o czym bedziesz myslec nastepnym razem to to by zdarzyc schować nogę...

Poki gralismy stara dobra pilke, graj do obrony ten na srodek, srodek na bok, skrzydlo podciaga i daje pilke do ataku to jeszcze jakieś tempo musiało być. A że teraz jest moda na atak pozycjyny (cos czego my nigdy nie umielismy) to mecze wygladaja jakby pilkarzom wlano beton do butow.

Framat dobrze pisze. Wlaczcie lige angielskia/niemiecka itd a potem przelaczacie na lige polska.
Wieksza agresja w naszej lidze kosztem o wiele mniejszego tempa. A że siła zawsze zabija szybkość to sie mówi ze liga jest fizyczna, bo (polska złota myśl) "najwazniejsze zero z tyłu a nie (angielska złota myśl) "strzel jedna bramke wiecej niz przeciwnik" i dlatego te mecze tak wygladaja jak wygaldaja.

snyrting 07.09.2017 08:44

Cytat:

I mozesz piętą krawaty wiązać, lewą nogą muszkę zapinać a jak taki drwal CI sie w.......i w achillesa to jedyne o czym bedziesz myslec nastepnym razem to to by zdarzyc schować nogę...
No to w takim razie jak to jest, ze gdy przychodzi do weryfikacji naszej wersji futbolu w europejskich pucharach to leja nas nawet pasterze z Moldawii?

Mozna dlugo pisac o tym, ze futbol u nas musi byc silowy, ze inaczej sie nie da, bo graja u nas drwale i techniczni sobie nie poradza. Pytanie po co, skoro co roku widzimy, ze to kompletne bzdury wymyslane przez ekpertow z TV po to aby tlumaczyc kompletna surowosc techniczna naszej rodzimej ligi. Ile warte jest "silowa gra" mamy okazje sie co roku przekonac w czasie tradycyjnego eurow.......u.

Arkadiusz.Czerepach 07.09.2017 08:58

w całej tej dyskusji umyka wam "złoty środek"

czy zawodnik siłowy musi być na poziomie technicznym przydrożnego słupa ?
czy zawodnik "techniczny" musi mieć warunki fizyczne Adama Małysza ?

pepe72 07.09.2017 09:24

del *

pepe72 07.09.2017 09:25

Tym, którzy martwią się zbyt dużą liczbą obcokrajowców polecam ten wywiad z Manuelem Junco:

http://www.tomaszcwiakala.pl/wielkie...wroci-do-gory/ TL;DR - pensje piłkarzy i prowizje menadżerów w Polsce są horrendalne. Oraz jest 3-letniadziura wśród juniorów więc chwilowo nie będzie wychowanków.

momo 07.09.2017 09:29

@Arkadiusz.Czerepach, zgodzę się z Tobą, ale podaj nazwisko typowego rozgrywającego w ekstraklasie który był i silny i dobrze wyszkolony technicznie. Ja takiego nie pamiętam w ostatnich 20 latach. Poza wyjątkami tak jest również na całym świecie, a jak się już trafi taki Pogba to kosztuje sam wiesz ile. Bo chyba on najbardziej odpowiada Twojemu opisowi. Więc zejdźmy na ziemię.

szprotson 07.09.2017 09:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez snyrting (Post 1481793)
No to w takim razie jak to jest, ze gdy przychodzi do weryfikacji naszej wersji futbolu w europejskich pucharach to leja nas nawet pasterze z Moldawii?

Mozna dlugo pisac o tym, ze futbol u nas musi byc silowy, ze inaczej sie nie da, bo graja u nas drwale i techniczni sobie nie poradza. Pytanie po co, skoro co roku widzimy, ze to kompletne bzdury wymyslane przez ekpertow z TV po to aby tlumaczyc kompletna surowosc techniczna naszej rodzimej ligi. Ile warte jest "silowa gra" mamy okazje sie co roku przekonac w czasie tradycyjnego eurow.......u.

no wlasnie dlatego ze pasterz z Mołdawii leciutko pląsa sobie po boisku a piechur z Polski porusza się jakby miał wóz z węglem zarzucony na plecy.I piechur z Mołdawii ma wyjebane na finał ligi mistrzów, bo on chce grac kolejny mecz i kolejny. Polski piechur myslami jest juz w finale finałów, i czesto lekcewazy takiego biedaka z Mołdawii który zarabia 10x mniej.
Problem nie jest w lidze siłowej tylko w Polakach :)
1. Wynik na już (od najmłodszego rocznika)
2. Lenistwo

dlaczego taki Kucharczyk (czy inny krajan) ma zapierdalac w meczu o eliminacje pucharowe, z jakimiś powiedzmy leszczami z Estonii skoro tak czy siak bedzie mial te 50 koła miesiecznie ktore mu zagwarantowano. Przeciez on nie ma płacone od meczu tylko za miesiac kontraktu.

do tego jak mozna oczekiwac ze nasza liga moze byc inna niz fizyczna, skoro od małego pikarze mają wrecz wbijane do glowy ze sztuczki i triki sa dla brazylijczykow :)

temat to polityka transferowa, wiec by w nim zostać chciałbym pochwalić pana Żunco.
Póki co świetna robota i bardzo mądra polityka transferowa ukierunkowana na kilka lat. Oby ten projekt trwał jak najdłużej bo ludzie ktorzy w nim są to a)profesjonaliści b) wiślacy.

(a po przykładzie leśnego z Legii wiemy ze im ktos bardziej oddany klubowi - tym lepi )

Ogryzek 07.09.2017 10:02

szprotson

Na razie nasza polityka jest ukierunkowana w większości na JUŻ. Z różnych względów (finansowych głównie) - sprawdź to po długości kontraktów dla nowych piłkarzy. Większość to 1+1 albo 2 lata max - czyli tu i teraz. Kilku piłkarzy ma zaledwie dłuższe. Ilu z nowych ma 3 lata wzwyż?

Na razie Junco wychodzi dobrze budowanie zespołu na teraz (krótkie kontrakty) na piłkarzach wygrzebanych ze śmietnika (z całym szacunkiem) i ciecie kosztów. Tu jest bardzo dobrze. Relacja jakość/cena jest bardzo dobra.

Politykę ukierunkowaną na przyszłość ocenimy za jakiś czas - który z nowych przyszłościowych odpali i za ile uda się go sprzedać żeby spłacać długi. Tu potrzeba jednak czasu z oceną. Bo na razie nie ma jak tego ocenić.

FraMat 07.09.2017 10:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez snyrting (Post 1481788)
Gdy ostatni raz sprawdzalem, Ekstraklasa nadal byla liga sportu o nazwie Pilka Nozna. A tu liczy sie technika i taktyka.
Moze, podobnie jak wielu znakomitym komentatorom z C+, pomylily ci sie sporty i pomyslales o lekkiej atletyce?

Rozumiem ironię, nie rozumiem sensu jej użycia.
W naszej E-klasie jest całkiem sporo "piłkarzy", którzy techniką mają kiepściutką. Grają tylko dlatego, że potrafią za3,14erdalać przez 90 minut, nie boją się walki wręcz i zdarza im się piłkę kopnąć prosto.
Z litości nie będę rzucał nazwiskami

nesta 07.09.2017 10:16

Dziesięciolecia pod kierunkiem idiotów z polskiej myśli szkoleniowej, szkolących młodych piłkarzy, doprowadziły do takiego stanu polskiego futbolu. Liczyła się siła, wzrost, wynik, zapierdalanie. Sam pamiętam historie zasłyszane z różnych źródeł jak chłopaka z nienaganną techniką "trener" potrafił odstawić, bo mało biega i nie jest "walczakiem". Zamiast niego wpuszczał drwala. A chłopak przepadał. Tymczasem gdyby pracować z nim indywidualnie, nie zwracać uwagi na konkretny wynik, szlifować jego naturalny talent + wzmacniać go fizycznie, to kreowało się szanse na uzyskanie dobrego zawodnika. Ale po co? Takie prymitywy były ostatnio u stery polskiej piłki choć nie wiem czy jest lepiej po ostatnim tweecie Bońka, który oburzał się, że młodych piłkarzy chcą uczyć angielskiego.

Dopiero teraz się to zmienia i powstają profesjonalne akademie przy klubach gdzie kształtuje się piłkarza, człowieka, głównie technikę poprzez ćwiczenia z piłką, umiejętność radzenia sobie z presją, taktykę, automatyzmy do określonych ustawień.

Przecież taki Carlitos u tych idiotów z PMS, stawiam, że ponad połowa by go odstrzeliła tych wszystkich Ojrzyńskich, Rumaków, Zielińskich, bo delikatny, dryblować mu się zachciewa, a tu trzeba prymitywnie zapierdalać. Casus Mihalika - odrazu było widać jak przyszedł do pasów, że ma to coś, że umie grać w piłkę to idiota Zieliński go trzymał na ławce. Dopiero mistrzostwa U21 i nie polski trener musiały pokazać, że chłopak jest dobry i ma potencjał na coś więcej niż ESA.

Więc oby jak najwięcej technicznych piłkarzy, oby jak najwięcej Hiszpanów i piłkarzy z Bałkanów uzupełnionych piłkarzami w defensywie typu Velez. Polacy poza kilkoma wyjątkami to drewna.

Pero 07.09.2017 12:35

^^^
zapominasz tylko, że Carlitosa odstrzeliło kilku albo kilkunastu idiotów hiszpańskiej myśli szkoleniowej....

brylant17 07.09.2017 13:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1481794)
w całej tej dyskusji umyka wam "złoty środek"

czy zawodnik siłowy musi być na poziomie technicznym przydrożnego słupa ?
czy zawodnik "techniczny" musi mieć warunki fizyczne Adama Małysza ?

Co za porównanie :rotfl::rotfl:

wolfy 07.09.2017 13:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1481806)
^^^
zapominasz tylko, że Carlitosa odstrzeliło kilku albo kilkunastu idiotów hiszpańskiej myśli szkoleniowej....

To raczej Ty nie kojarzysz że został odstrzelony bo byli lepsi. Nie trzeba być topem w Hiszpanii żeby u nas krawaty wiązać. Co chwilę przychodzą do naszej ligii odpady z lig poważniejszych i dosłownie ośmieszają miejscowych wyjadaczy.
W meczu z Lechią jak Carlitos miał piłkę przy nodze to twarze ich obrońców przybierały kolor koszulek. W Hiszpanii to on jest co najwyżej OK, ale tam mają z czego wybierać.

Karherop 07.09.2017 13:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1481799)
szprotson

Na razie nasza polityka jest ukierunkowana w większości na JUŻ. Z różnych względów (finansowych głównie) - sprawdź to po długości kontraktów dla nowych piłkarzy. Większość to 1+1 albo 2 lata max - czyli tu i teraz. Kilku piłkarzy ma zaledwie dłuższe. Ilu z nowych ma 3 lata wzwyż?
.

Wszyscy mlodzi maja stosunkowo dlugie kontrakty:
Wojtkowski 3 lata
Halilovic 2+2
Kostal 2+1
Arsenic 3 (bodajże)
Kolar 2+2

A nawet Cuesta 1+2
Wiec większość ma 3 lata lub dłużej ;)
To juz ponad polowa okienka, reszta ma faktycznie max 1+1 ale nie mniej.
Junco naprawdę ma głowę na karku.

wiesniak842 07.09.2017 14:14

Przeciez dobitnie pokazuja przyklady pokroju Carlitosa, Odzidzi, Meliksonow, Stiliciow (q formie:D), Vassiljevow itp itd jaka jest bolaczka polskiej ligi. Technika, technika i jeszcze raz technika. Tutaj pilkarz potrafiacy kopnac prosta pilke kilka razy, ewentulanie potrafiacy od czasu do czasu zagrac prostopadla pilke oglaszany jest talentem. Widac to golym okiem i wszystkie media o tym wiedza dlatego "mydla" oczy kibicom, ze nasza liga jest fizyczna, silowa itp itd Problem jest jednak w tym, ze jesli ktorys zawodnik juz sie wyroznia i nie daj Boze transferuja go do lepszej ligi, to tam pierwsze co, to stawiaja takiego pilkarza do pionu pod wzgledem... fizycznym bo sie do niczego nie nadaje w powaznej lidze:D Takze nasza liga moze i jest fizyczna i silowa ale to jest poziom licealistow z dwoma godzinami WFu tygodniowo a nie profesjonalnych sportowcow poza niewieloma wyjatkami, gdzie sami pilkarze zatrudniaja trenerow personalnych albo zostaja po godzinach na silce etc.

Pero 07.09.2017 15:32

wolfy:
Cytat:

To raczej Ty nie kojarzysz że został odstrzelony bo byli lepsi. Nie trzeba być topem w Hiszpanii żeby u nas krawaty wiązać. Co chwilę przychodzą do naszej ligii odpady z lig poważniejszych i dosłownie ośmieszają miejscowych wyjadaczy.
W meczu z Lechią jak Carlitos miał piłkę przy nodze to twarze ich obrońców przybierały kolor koszulek. W Hiszpanii to on jest co najwyżej OK, ale tam mają z czego wybierać.
Przypomnę, ze oprócz Hiszpani próbował swoich sił również w Rosji i na Cyprze. Łącznie uzbierało się osiem klubów.
Ale OK 8 trenerów w trzech krajach mogło się pomylić.

Żeby nie było. Ja również jestem nim jak narazie zachwycony. Ale patrząc na jego historie, historie wielu obcokrajowców w naszej ekstraklasie wydaje mi się, że to będzie wyskok na klika meczy. Być może będzie to runda życia. Ale na nic więcej nie liczę.
Już szum wokół niego zrobił się ogromny. To jest pierwsza próba jego charakteru. Druga będzie taka jak w każdym następnym meczu dostanie plastra.
Ale może się myle i nasze środowisko na tyle mu spasuje że 15 bramek co runde :-)

wolfy 07.09.2017 16:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1481819)
wolfy:

Przypomnę, ze oprócz Hiszpani próbował swoich sił również w Rosji i na Cyprze. Łącznie uzbierało się osiem klubów.
Ale OK 8 trenerów w trzech krajach mogło się pomylić.

Żeby nie było. Ja również jestem nim jak narazie zachwycony. Ale patrząc na jego historie, historie wielu obcokrajowców w naszej ekstraklasie wydaje mi się, że to będzie wyskok na klika meczy. Być może będzie to runda życia. Ale na nic więcej nie liczę.
Już szum wokół niego zrobił się ogromny. To jest pierwsza próba jego charakteru. Druga będzie taka jak w każdym następnym meczu dostanie plastra.
Ale może się myle i nasze środowisko na tyle mu spasuje że 15 bramek co runde :-)

Mistrzu, zrozum wreszcie że jak trener trenuje Legię to Odidja jest przekozak, ale dla tego samego trenera gdyby prowadził klub Premiership Odidja to taki sobie kopacz.

To że poza Polską ligą na 99% zginie nie ma znaczenia ponieważ gramy tam gdzie gramy. Mając do wyboru jego i Zacharę wybieramy jego bo:
A) jest lepszy
B) jest o wiele tańszy.

W kraju ślepców jednooki jest królem. W lidze drewniaków piłkarz z kilkoma tylko dobrze rozwiniętymi umiejętnościami jest gwiazdą.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:27.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl