Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

X-Ray 22.06.2017 18:29

Chłopak wychował się w poważnym klubie, rozegrał tam ponad sto spotkań w rozgrywkach młodzieżowych, liznął również gry w najlepszej lidze na świecie. Swego czasu Tottenham go oglądał, głowa również wydaje się być ułożona. Dodatkowo w Hiszpanii dużo przykłada się do gry nogami, więc to kolejny powinien być jego atut. Zrozumcie jedno, Junco ma lepsze rozeznanie w tamtych rejonach, ani w kraju. Z czasem możliwe się to zmieni, dzisiaj jest jak jest. Mi to jest obojętne jakiej narodowości będą grajki, ważne aby grali i walczyli.

Co do tych zdolnych orzełków w niższych lig na bramce, to Wrąbel to udowadnia. :lol:

Wiślak709 22.06.2017 18:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1473075)
No nigdy - my mistrzostwo, Jaga wicemistrzostwo :D

A teraz napisz ile drużyn spadło z ligi z zagranicznym szrotem.;)
Choć mam nadzieję, że w naszym przypadku słowo "szrot" okaże się nieadekwatne.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1473075)
A coś czuję, że i pod względem sportowym się nie rozczarujesz.

No obyś miał rację. Bardzo bym tego chciał żebyś miał rację .

serek.c2 22.06.2017 18:32

Zareagowałem jedynie na Twoje słowa, jakoby w naszym kraju klubom zbyt duża ilość graczy zagranicznych "nigdy nie służyła".

;)

najm 22.06.2017 18:35

A ile zespołów spadło mając w składzie tylko Polaków? Co to w ogóle za argument? I jak można oceniać zawodników bez obejrzenia chociaż jednego ich meczu?

Wiślak709 22.06.2017 18:50

:D
najm, a gdzie ja ich niby OCENIŁEM?
Napisałem tylko, że mam nadzieję, że nie okażą się szrotem, no i, że nie jestem fanem zaciągów zagranicznych.
W którym więc miejscu ta ocena?

Karherop 22.06.2017 18:58

Dopiero co mieliśmy grać w IV lidze, a już wybrzydzamy na wychowanka Sevilli :lol:

Za chwilę ktoś powie, że jak na bramkarza jest za młody.

Ale co tam, Załuska lepszy i kropka. Nie trzeba Juliana oglądać by to wiedzieć.

MB1906 22.06.2017 19:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1473076)
Dziwny ruch trochę, bo akurat pod względem jakości bramkarzy Polska to europejska czołówka.

Wg mnie pod tym względem nie ma wielkiej różnicy czy mowa o II lidze polskiej czy hiszpańskiej.

Także jestem mocno sceptyczny, ale trzeba gościowi dać szansę skoro już do nas trafił i zobaczyć co tak naprawdę jest wart.

Jak napisal Cwiakala, Miska by w Hiszpani na zadnym poziomie na trening nie wpuscili za gre nogami.

Zwitter 22.06.2017 19:36

Mówcie co chcecie ale mi także robienie z Wisły coraz bardziej zagranicznej drużyny się nie podoba. Pozbyliśmy się trzech Polaków z bramki i zaraz będziemy mieć trzech obcokrajowców. Doskonale rozumiem, że to kwestia pieniędzy bo po prostu taniej jest ściągnąć z zagranicy ale wszystko z umiarem. Trzon drużyny to Polacy ale bardzo blisko im do końca kariery, ich następców nie widać. Nie chcę aby znów było tak jak za Maaskanta gdzie coś śpiewaliśmy do piłkarzy a oni nie wiedzieli o co chodzi. Była nawet sytuacja, że z nich szydziliśmy a oni myśleli, że to normalny doping.

X-Ray 22.06.2017 19:44

Cytat:

Mówcie co chcecie ale mi także robienie z Wisły coraz bardziej zagranicznej drużyny się nie podoba. Pozbyliśmy się trzech Polaków z bramki i zaraz będziemy mieć trzech obcokrajowców.
Trzeci bramkarz będzie z Akademii który będzie walczył o pozycje numer dwa.

Cytat:

Nie chcę aby znów było tak jak za Maaskanta...
Jak mistrzostwo zdobywali to nie widziałem narzekania.

Ile jeszcze razy ktoś będzie wracał do tamtych czasów, po co? Tam problemem były kominy płacowe. Ktoś tutaj bardzo ładnie napisał, najemnik z Andaluzji nie różni się niczym od najemnika z Zabrza, Siedlec czy Płocka. Różnica taka jest, że za czasów Maaskanta zawodnicy przychodzili tutaj po ładną kasę, dzisiaj przychodzą, żeby się pokazać, odbudować i zrobić dwa kroki do przodu. Więc muszą pokazywać jakość, jeśli nie będą pokazywać, to zostaną bardzo szybko odpaleni, ze względu na mądrze konstruowane według mnie umowy.

Karherop 22.06.2017 19:45

@Zwitter: płaczesz za Buchalikiem tylko dlatego, że jest Polakiem? litości....

w gwoli ścisłości umyj uszy, bo Junco wyraźnie dziś powiedział, że trzecim bramkarzem będzie na pewno chłopak z Akademii

Zwitter 22.06.2017 20:03

Trzeci bramkarz będzie młodzikiem z akademii, to super, doprawdy wspaniale. Nie tęsknię za Buchalikiem ale za Załuską już trochę tak. Ciekawe co powiecie jak za Brożka, Głowackiego i Małeckiego przyjdą jacyś kolesie z zagranicy, a nie są to najemnicy tylko piłkarze utożsamiający się z Wisłą.
Na razie Junco ma u mnie minusa za to.

Prezydentowa 22.06.2017 20:03

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktualnosci/carlos_carlitos_lopez_w_ataku_wisly_krakow/

butazango 22.06.2017 20:14

Co wam przeszkadza narodowość pilkarzy? Nie ma hajsu na dobrych polskich grajkow, zarząd robi co może zeby podnieść jakość drużyny. Jakby sprowadzili samych Polaków z niższych lig i nie awansowali by do górnej ósemki, to byłby jeden wielki hejt i gadanie ze jak sie ściąga gości z niższych lig to sie do niższej ligi spada.

picasso 22.06.2017 20:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1473058)
Ciekawe czy kibice BVB płakali jak przychodził do nich trzeci Polak - Robert Lewandowski i się zastanawiano nad tożsamością drużyny.

no ale Borussie zakladali polscy emigranci więc ci "nasi" są dla nich jakby "swoi"...

Karherop 22.06.2017 20:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwitter (Post 1473096)
Trzeci bramkarz będzie młodzikiem z akademii, to super, doprawdy wspaniale. Nie tęsknię za Buchalikiem ale za Załuską już trochę tak. Ciekawe co powiecie jak za Brożka, Głowackiego i Małeckiego przyjdą jacyś kolesie z zagranicy, a nie są to najemnicy tylko piłkarze utożsamiający się z Wisłą.
Na razie Junco ma u mnie minusa za to.

Tęsknisz za Załuską choć nawet nie widziałeś w akcji nowego bramkarza. Doprawdy super, wspaniale.

I kim był ten Załuska przed przyjściem do Wisły? popatrz na statystyki i przestań płakać

Małecki ma jeszcze kilka dobrych lat gry. Wróci też do nas Kuba i przejmie pałeczkę po Głowie. A z resztą nie ma co gdybać, bo nie wiadomo jak potoczą się dalsze losy wielu byłych piłkarzy Wisły

mitmichael 22.06.2017 20:23

Czarnowidze obudzili sie ze snu :D

Merkury 22.06.2017 20:52

Oby ten zaciąg koniec końców nie okazał się szrotem. Wierzę w Junco ale tych zawodników prawdopodobnie nikt z Wisły nie oglądał bo zwyczajnie nie grali grzejąc ławę, nie wierzę że przedstawiciel Wisły jeździł na spotkania drużyn rezerwowych występujących w II czy III lidze w Hiszpanii.

Markus 22.06.2017 20:58

Znów zaczyna się idiotyczne narzekanie na narodowość zawodników. Zrozumcie wreszcie, że na boisku grają piłkarze , a nie paszporty. Grają konkretni ludzie i konkretne umiejętności. Klub to nie reprezentacja narodowa. Wisła nie przestaje być Wisłą, jeśli w jej barwach biega taki Brlek, Gonzalez, Stilic czy np. Cantoro. Kibicujecie jej czy piłkarzom? Klub to coś więcej niż oni.

krzaq12 22.06.2017 20:59

No nie wiem, czy nie obserwowali....

Podobno Junco jeździł np. do Chorwacji i obserwował Arsenica, to był jego autorski pomysł, podobnie ma być teraz z Halilovicem.

Wiedząc, że potrzebujemy napastnika mógł wybrać się na kilka spotkań 2,3 ligi ESP. Miał przecież pół roku czasu od ostatniego okienka na spokojne szukanie i obserwowanie potencjalnych nabytków

Gin 22.06.2017 20:59

Czytać się Was nie da nudzicie jak stare baby

czaro 22.06.2017 21:43

Ja uważam, że troszeczkę czym innym jest utożsamianie się z klubem, a czym innym z drużyną - więc nawet najwięksi malkontenci internacjonalizacji Wisły niekoniecznie przestają być jej kibicami. Zresztą ich narzekanie bierze się z tego, że traktują Wisłę, jak swoją i chcieliby, żeby odpowiadała ona ich wizji.

Natomiast gdzieś na jakimś poziomie utożsamianie się z drużyną na pewno łączy się z utożsamianiem się z klubem. Z perspektywy przeciętnego człowieka łatwiej kibicuje się Wiśle, gdy grają w niej Polacy. Gdyby było inaczej, równie dobrze można byłoby nie oglądać ligi polskiej, tylko hiszpańską, a zamiast Wiśle pół Krakowa mogłoby kibicować Realowi. Z jakiegoś powodu jednak większość ludzi ciągnie do tego, co lokalne/regionalne/krajowe. Nie twierdzę, że to "dobre" albo "racjonalne", ale tak po prostu jest. Nie ma sensu wchodzić w jakieś głębsze filozofie, szukając przyczyn czy oceny - chociaż to bardzo ciekawe.

Utożsamianie się działa jednak także w drugą stronę - drużyna powinna utożsamiać się z klubem. Uważam, że nawet w sporcie zawodowym (gdzie liczą się przede wszystkim pieniądze) jest miejsce dla pasji i poświęcenia. Owszem, narodowość nie jest tutaj warunkiem koniecznym, bo np. Cantoro zdawał się bardziej utożsamiać z Wisłą niż np. Zachara. Ale przy dużej rotacji w kadrze, sprowadzenie na raz wielu zawodników w z obcym paszportem, który o Wiśle nawet nie słyszeli, grozi zerwaniem pewnej więzi drużyna-klub i pogonizacją (hehe) klubu.

Przy czym nie twierdzę, że a) rzeczywiście dojdzie do zachwiania równowagi Polacy-obcokrajowcy w szatni, b) ściąganie obcokrajowców z kartą na ręce nie jest w przypadku Wisły koniecznością (finanse!). Osobiście też niespecjalnie przywiązuje wagę do pochodzenia ludzi i klubów piłkarskich.

Wojtas 22.06.2017 21:45

Stare baby na targu co o 2 pietruszki sie kłocą xD

czasem rzeczywiscie trzeba niektore posty szybciej przewijać/

A co do sedna,to nawet nie widzeli a krytykują.jak cos to caly sezon jest płacz ze polski pilakarz nie potrafi prosto kopnac pilki,no to macie innych.
Poczekamy zobaczymy,mam dziwne przeczucie ze Junco ma nosa co do tych ktorych wybiera .

UcheJ 22.06.2017 22:08

Ci zawodnicy czyli bramkarz i napastnik plus Arsenic napewno nie beda gorsi od tych co odeszli a wiecie dla czego bo poproatu byli mega ciency... Zaluska? Chlop gral srednio napewno nie solidnie, nic nie wybronil ponad stan... to juz Misiek byl na lini naprawde dobry ale na przedpolu byl mega slaby tak samo nogi... Zaluska 35 lat to juz wole 26 letbiego goscia ktory ma bapewno wiecej ambicji niz jego poprzednik... widziales kiedy kolwiek po Zalusce zlosc na twarzy ze dostal 3 brame w meczu? Chlop byl sredniakiem a co zatym idzie zawodnikiem jtory napeqno juz sie nie rozwinie po co nam on na 2 lata? To lepiej sprubowac zkims innym ktorego moze sprzedamy jak sie sprawdzi...Carlitos moge sie zalozyc ze bedzie zapierdalal tak samo ciezko jak Zachara ale doda do tego choc troche techniki i pewnie strzeli wiecej goli przynajmniej jako Wislak wierze w to...

wolfy 22.06.2017 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 1473050)
Gdzieś przeczytałem komentarz: "po co ściągać gości z III ligi hiszpańskiej do Wisły, nie lepiej od razu zgłosić Wisłę do III ligi hiszpańskiej" i coś w tym jest.

Nie, nic w tym nie ma. Jakiś debil chciał błysnąć w komentarzach.
W sumie trenera też mamy z 3 ligii hiszpańskiej, ale o tym już morda w kubeł po nakrył czapką naszych rodzimych geniuszy...

Jak mnie wkurzają takie wiecznie narzekające mendy...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gin (Post 1473109)
Czytać się Was nie da nudzicie jak stare baby

Raczej płaczliwe ....y które potrafią rzucić tylko banałami w stylu "w niższych ligach na pewno da się młodego i lepszego Polaka". Kretyni nie wiedzą nawet, że w niższych ligach wszystko jest przeczesywane, również przez nas ale o takich transferach rzadko się pisze, bo to melodia przyszłości.

Wchodzi człowiek przeczytać coś o nowych piłkarzach a tu temat zawalony przez narzekania jakichś kosmitów którzy w sumie nic na ich temat nie wiedzą...

crux.a 22.06.2017 22:12

A ja powiem trochę przekornie, że mi się to sprowadzanie obcokrajowców nawet podoba! Bo z czego to wynika? Ano przecież z tego, że kasa, jakiej oczekują polscy kopacze, jest absurdalnie wysoka. Taki Llonch np. Na którym miejscu go sytuujecie wśród defensywnych pomocników w polskiej lidze? Spokojnie łapie się w pierwszej piątce, jeśli nie trójce. A zarobki? Strzelam, że to samo, ale od końca. Z Gonzalezem podobnie, teraz Lopez, Cuesta itd.

To pokazuje, jak chore są stosunki w naszej lidze. W tym sensie Junco działa dla dobra polskiej piłki, w której jest zdecydowanie za dużo kasy na transfery i wynagrodzenia, a za mało na szkolenie i infrastrukturę.

UcheJ 22.06.2017 22:23

Poczekajmy do wrzesnia w tedy jakies pierwszw spostrzezebia bedzie mozna powiedziec, narzekanie jest najgorsza cecha Polakow moim zdaniem

Karherop 22.06.2017 22:33

Większe oczekiwania mam po nowym bramkarzu niz napastniku. Transfer na pewno ciekawy, ale czy sie u nas sprawdzi? Czas pokaże. Carlitos nie był nigdy wrzucony na taki poziom jak teraz. Może bedzie to zawodnik choć pokroju Jurado i Badii którzy robili furorę w Piascie? Nie ma reguły, bo i sciagalismy już lepszych napastników na papierze którzy się w tej lidze nie zaadaptowali.

Merkury 22.06.2017 22:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1473128)
Większe oczekiwania mam po nowym bramkarzu niz napastniku. Transfer na pewno ciekawy, ale czy sie u nas sprawdzi? Czas pokaże. Carlitos nie był nigdy wrzucony na taki poziom jak teraz. Może bedzie to zawodnik choć pokroju Jurado i Badii którzy robili furorę w Piascie? Nie ma reguły, bo i sciagalismy już lepszych napastników na papierze którzy się w tej lidze nie zaadaptowali.

Potrzebowaliśmy a właściwie potrzebujemy ściągnąć napastników do pierwszego składa a wybór padł na gościa, które kariera międzynarodowa kończyła się na 1 sezonie w Rosji i Cyprze gdzie łącznie zdobył 4 bramki a młody wcale już nie jest. Każdy z nas widział w jakiej formie są napastnicy dotychczas grający w zespole. Wiara w to że nagle Brożek czy Ondrasek przypomną sobie jak zdobywać bramki jest raczej płonna zważywszy na fakt jak długo są bez formy.
Rozumiem, że na tym gościu nasze wzmocnienie ataku się nie kończy bo to byłoby strzeleniem sobie w stopę przed sezonem.

Dariook 23.06.2017 06:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wiślak709 (Post 1473079)
A teraz napisz ile drużyn spadło z ligi z zagranicznym szrotem.;)
Choć mam nadzieję, że w naszym przypadku słowo "szrot" okaże się nieadekwatne.

No obyś miał rację. Bardzo bym tego chciał żebyś miał rację .

No daleko nie patrzac... Ruch to spadł z polskim szrotem.

PS
Tak,tak wiem...tam nie płacili dlatego Polacy spadli. No, ale ze u nas tez nie placą więc zaryzykujmy i moze chociaż hiszpanie wykażą choć odrobinę chęci :rotfl:

szprotson 23.06.2017 07:16

Halilovic jestem za
ma fajne pilkarskie nazwisko, takie na numer 10.
a umiejetnosci? jebał pies.

ryszard133 23.06.2017 09:13

Dla mnie w Wiśle może grać nawet 11 Hiszpanów, skoro są lepsi i tańsi to w czym problem? Futbol się zmienił, w najlepszych zespołach w europie gra coraz mniej ludzi wychowanków. Jagiellonia zdobyła wicemistrza kraju gdzie regularnie grali Frankowski, Góralski, Tomasik i Grzyb. 4 polaków regularnie grających...

Paweł 23.06.2017 09:32

Na chwilę obecną w pierwszym składzie zapewne będą grali: Cywka, Sadlok, Głowacki, Małecki, a także - jeśli zostanie - Mączyński. Do tego swoje szanse będą dostawać: Brożek, Boguski i Bartosz. Jak widać tragedii nie ma, więc przestańcie płakać jakbyśmy za chwilę mieli być drugim Interem, Arsenalem czy Szachtarem (oczywiście pod względem narodowości piłkarzy).

seba_109 23.06.2017 09:49

fajnie by było Bartosza wypożyczyć do jakieś słabszej ekipy ekstraklasowej

R33 23.06.2017 09:50

Wydaje mi się, że Arsenić wskoczy do 11ki kosztem jakiegoś obrońcy i raczej nie będzie to Gonzalez. Jednak myślę, że prawe skrzydło (na dzień dzisiejszy) będzie obsadzone przez kogoś z dwójki Boguski/Bartosz.

picasso 23.06.2017 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez seba_109 (Post 1473144)
fajnie by było Bartosza wypożyczyć do jakieś słabszej ekipy ekstraklasowej

przecież w topowej (piłkarsko) nie gra...nie jestesmy w pierwszej trójce.jak ma cos z Kuby byc to niech walczy o skład u nas. minimalizm nie zawiedzie go na szczyty

ashkeczup 23.06.2017 10:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez R33 (Post 1473145)
Wydaje mi się, że Arsenić wskoczy do 11ki kosztem jakiegoś obrońcy i raczej nie będzie to Gonzalez. Jednak myślę, że prawe skrzydło (na dzień dzisiejszy) będzie obsadzone przez kogoś z dwójki Boguski/Bartosz.

To już prędzej Głowy.

Merkury
Nie wiem czy ty sobie w końcu uświadomisz, że za 'gwarancje' strzelenia pewnej liczby bramek trzeba zapłacić- jeśli nie klubowi, to agentowi + premie za podpis.

Revolver 23.06.2017 10:29

Oczywiście, że ważne jest zachowanie balansu między zagranicznym zaciągiem, a Polakami, ale jeżeli ktoś nie rozumie dlaczego hurtowo nie kupujemy młodych polskich talentów, to po prostu nie ma bladego pojęcia o tym, jak funkcjonuje dzisiejszy rynek transferowy. Kluby dyktują ceny, które są (dla nas) zaporowe, a ich agenci snują przed nimi wizje wielkich karier, kiedy jednemu z drugim uda się trzy razy z rzędu kopnąć prosto piłkę.

Ku*wa, przyszedł do nas relatywnie młody bramkarz z doświadczeniem w La Liga. Kogo byście chcieli zamiast niego? WRĄBLA? Nawet taki "talent" wyceniany jest na 200 tyś Euro. Pewnie, stać nas. A może na atak Niezgoda za jedyne pół bańki Euro? Gwarancja jakości i świetnie wydane pieniądze.

Śmiać mi się chce z ludzi, którzy porównują dzisiejszą Wisłę do brazylijskiej Pogoni, bo przychodzi właśnie CZWARTY Hiszpan. Naprawdę nie widzicie jak dobrą i przemyślaną robotę robi Junco? Nie twierdzę, że każdy transfer musi wypalić, ale to nie są piłkarze brani z łapanki.

Mam wrażenie, że marzeniem niektórych jest Wisła grająca w IV lidze, ale samymi wychowankami. Takim delikwentom polecam przerzucenie się na CLJ i zostawienie kibicowania pierwszej drużynie ludziom, którzy mają jakieś ambicje sportowe.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1473148)
To już prędzej Głowy.

[

No przecież napisał, że NIE kosztem Gonzaleza.

ashkeczup 23.06.2017 10:33

A to sorry, nie umim czytać

nesta 23.06.2017 10:36

Ja się wstrzymam z ocenami. Ta liga kompletnie wymyka się próbom zakładania czegokolwiek z góry. Wypluwała już ludzi z bardzo dobrym piłkarskim CV , aby za chwilę wykreować gwiazdę czy bardzo solidnego zawodnika np. z takiego Aankoura z rezerw Bastii.

Moim zdaniem zdecydowanie trzeba jednak wzmocnić też skrzydła.

PhantomRanger 23.06.2017 10:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1472990)
Trafilismy z Cierzniakiem, trafilismy z Zaluska to moze trafimy rowniez z Julián Cuesta. Btw niezly z niego dragal

Oby wzrost nie był jego jedynym atutem

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TRZEBINIAnin (Post 1472986)
Janekx napisał 4 nazwiska
Ten caly kiewicz potwierdził 2
Pozniej na konferencji ponoć Junco zdementował tych pomocników?
Szkoda by było bo ciekawi młodzi zawodnicy.
Bramkarz wygląda solidnie. Oby podpisali go z opcją przedłużenia gdyby sie sprawdzil.

1. Możliwe, że zdementował, aby nie było podbijania ich ceny.
2. A nie ma w umowie 1+2? Umowa roczna, a jak się sprawdzi to z automatu o 2 lata?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:19.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl