Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Boruc 24.07.2012 21:11

,,Sam Frederiksen pokazał się kilka razy z dobrej strony. Celne dośrodkowania z lewej strony wykańczali napastnicy Wisły. Sam obrońca także przy ćwiczeniu rzutów wolnych kilka razy groźnie strzelał głową, zdobywając także bramki."

Może wreszcie będzie miał kto dokładnie dośrodkować Cvetanowi na głowę :) Patrząc na liczbę asyst w poprzednich sezonach mam taką nadzieję

wolfy 24.07.2012 21:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1264615)
Stolarka jak przychodził do Wisły to też był mega płacz.

Tylko że Maciej jak do nas przychodził, to jako topowy zawodnik ligi, a nie po sezonie grzania ławy. Zauważmy, że Jaliens i Lamey mieli lepsze CV, ale jednak permanentne siedzenie na ławie w tym wieku o czymś świadczy... To tak gwoli ścisłości.

Z drugiej strony - alternatywą dla niego jest Bunoza.

Miejmy nadzieję, że okaże się zawodnikiem przynajmniej na poziomie Singlara.

1q2 24.07.2012 21:59

Byle nie był mułowaty;)Jeśli będzie grał tak jak Alvarez + będzie miał dośrodkowanie(Alvarez niestety go nie miał co znacznie obniżyło jego ocenę), to będzie git

Revolver 25.07.2012 09:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1264674)
A ci inni obserwowani to gdzie i jak będą mogli się pokazać jak JF się nie spodoba? Najwyższy czas na decyzje, na oglądanie dvd mieliście panowie maj i czerwiec.

Inni zapewne grzecznie i spokojnie czekają w kolejce na telefon od Bednarza. Powiedzieli nawet swoim agentom, żeby absolutnie nie negocjowali z innymi klubami, bo są na liście u Jacka. Więc spokojnie...

Poza tym, widziano Bednarza na statku płynącym do Brazylii, poniżej macie niepodważalny dowód. Ma nam przywieźć drugiego Marcelo, nie wiadomo tylko czy żywego...

http://img152.imageshack.us/img152/2...eraturises.jpg

PlacekTSW 25.07.2012 09:59

Dudu nie przyjdzie do Nas i do amici, wybrał meksyk.

mgła 25.07.2012 11:20

Cytat:

I o Janie Frederiksenie, lewym obrońcy z Danii, którego właśnie testuje Wisła Kraków.

Arkadiusz Onyszko grał przeciwko Frederiksenowi. - Ostatni raz widziałem go na żywo trzy lata temu. Pamiętam, że był niezły. Grał częściej na skrzydle niż w obronie, był szybki i dynamiczny, a przede wszystkim miał potężne uderzenie - twierdzi były bramkarz duńskich klubów.

Trzy lata temu Frederiksen podpisał kontrakt z Brondby Kopenhaga. Na początku przegrywał walkę o miejsce w składzie z Thomasem Rasmussenem, dziewięciokrotnym reprezentantem Danii. Po jego odejściu wskoczył do składu, ale zimą ubiegłego roku doznał kontuzji uda i stracił miejsce w jedenastce.

- Gdy przychodził do Brondby, gazety pisały o jego bardzo wysokim kontrakcie. Potem klub popadł w problemy finansowe. Pewnie z tego powodu działacze przestali na niego stawiać, nie chcieli przedłużyć z nim umowy i musiał szukać innego pracodawcy. Jeśli trafi do Wisły, będzie zarabiał nieco mniej, ale nie będzie musiał płacić wielkich podatków - zauważa Onyszko.

PRZEGLĄD SPORTOWY

Ściągniete z prasówki Weszlo, dobrze by było bo szybki i dobrze dośrodkowujący zawodnik by się przydał na obrone. Zobaczymy jak sobie poradzi w sparingach.

MichaelMyers 25.07.2012 11:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez najm (Post 1264672)
nie ma maniery kłamania, wiec jako, że podważasz moją wiarygodność to o to proszę cytat:

"W zajęciach na siłowni i boisku wziął udział testowany przez Wisłę lewy obrońca – Jan Frederiksen. „Jest to zawodnik, którego oglądaliśmy już wcześniej. Jednak nie jedyny, którego obserwujemy. Przyjechał do nas na testy, na pewno będzie miał szansę pokazać się w meczach sparingowych. Po nich zadecydujemy co dalej” – tłumaczył Probierz."

a tutaj link - http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...na_dwie_grupy/

Ciekawe, gdzie obserwowali gościa,który ostatni raz występował regularnie w Danii zanim jeszcze Probierz został trenerem Wisły.Zwykłe brednie dla przygłupa.Odpad z jednego z najsłabszych klubów w Danii i tyle, który miał zagrać w turnieju dla bezrobotnych piłkarzy, a tu już żebractwo.I nie piszcie o jakiejś silnej lidze w Danii cały ten współczynnik zrobiła im Kopenhaga, reszta to słabe zespoły.

Lukasz 25.07.2012 12:39

Co to się dzieje to się w głowie nie mieści.

Legi nie stać, nas nie stać. Gdzie te środki na transfery Jacek?

Cytat:

Zwłaszcza biorąc pod uwagę deklarację działaczy warszawskiej Legii, którzy zapewnili, że nie stać ich na wydatek 100 tysięcy euro by wykupić Gruzina od Józefa Wojciechowskiego.
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32284,t...wiadomosc.html

syryls 25.07.2012 12:57

Trudno się dziwić jak zatrudnili Novo i Blanco. W dodatku ITI już bankrutuje Legie.

emjot 25.07.2012 14:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1264785)
Trudno się dziwić jak zatrudnili Novo i Blanco. W dodatku ITI już bankrutuje Legie.

rozwiń o ile możesz tą złotą myśl że ITi bankrutuje Legie.
przyznam się że nie rozumiem

najm 25.07.2012 14:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MichaelMyers (Post 1264755)
Ciekawe, gdzie obserwowali gościa,który ostatni raz występował regularnie w Danii zanim jeszcze Probierz został trenerem Wisły.Zwykłe brednie dla przygłupa.Odpad z jednego z najsłabszych klubów w Danii i tyle, który miał zagrać w turnieju dla bezrobotnych piłkarzy, a tu już żebractwo.I nie piszcie o jakiejś silnej lidze w Danii cały ten współczynnik zrobiła im Kopenhaga, reszta to słabe zespoły.

Przeciez to skauci obserwuja, a nie trener jezdzi na mecze zawodnikow, ktory moze w dalekiej przyszlosci by do nas dolaczyli. Nie ma znaczenia czy trenerem byl wtedy Probierz, Moskal czy Maaskant.
Poza tym teraz testy sa usprawiedliowne uprzednia kontuzja.

arti 25.07.2012 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MichaelMyers (Post 1264755)

Legia kiedyś ściągnęła z turnieju bezrobotnych Ouatarę od którego wszyscy napastnicy się odbijali, a po sezonie zdołał uciec do Bundesligi (Kaiserlautern?) więc jakby tam ktoś z naszych ruszył d.pę to na pewno znalazłby niejednego przech... jak na nasze warunki. Pytanie czy byłoby nas stać na nich?
Też uważam, że gadka o obserwacjach JF to bzdury, ale wymagania nie są za wielkie - zdrowie do gonienia, jakaś sprawność, a jak będzie jeszcze umiał nieźle wrzucić w biegu to już jak gwiazdka z nieba:-D Więc może przez przypadek coś z tego wyjdzie.

milosz 25.07.2012 14:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez najm (Post 1264795)
Poza tym teraz testy sa usprawiedliowne uprzednia kontuzja.

:mysli:

Ta 'złota myśl' też warta rozwinięcia..

PlacekTSW 25.07.2012 14:31

W kontekście przejścia do Wisły wymieniano też nazwiska Boliwijczyka Marvina Bajerano i Piotra Brożka, który kilka dni temu rozwiązał kontrakt z Trabzonsporem. Wymagania finansowe "Pietii" są jednak ponoć dość wygórowane, w dodatku zwolennikiem jego sprowadzenia nie jest ponoć trener Probierz.

Watts 25.07.2012 14:34

Cytat:

Wymagania finansowe "Pietii" są jednak ponoć dość wygórowane
Taki był płacz, jak bracia odchodzili. Niektórzy na tym forum chcieli, żeby B&B byli dla "nowej" Wisły takim szkieletem, jak kiedyś duet Kosowski-Żurawski. Tymczasem, nasze niedoszłe "legendy" zaprezentowały przykład istnej telepatii między bliźniakami. Jeden rzekomo wysrał się na Wisłę, ale i tak woli siedzieć na ławce na jakimś tureckim zadupiu, byleby kasa spływała, a drugi nie grał przez rok, nikt nie wie na co go stać, ale dużą (dopisek - najwyraźniej za dużą dla nas) kasę żąda. Beczka śmiechu.

arti: dlatego dopisałem - dużą dla nas w porównaniu do jego statusu. ;) Jeżeli Paweł chciał zostac w Turcji za wszelką cenę i siedzieć na trybunach za sowitą pensję, po jego bracie spodziewałbym się czegoś podobnego. Chociaż on nie powinien wybrzydzać.

arti 25.07.2012 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1264801)
Taki był płacz, jak bracia odchodzili. Niektórzy na tym forum chcieli, żeby B&B byli dla "nowej" Wisły takim szkieletem, jak kiedyś duet Kosowski-Żurawski. Tymczasem, nasze niedoszłe "legendy" zaprezentowały przykład istnej telepatii między bliźniakami. Jeden rzekomo wysrał się na Wisłę, ale i tak woli siedzieć na ławce na jakimś tureckim zadupiu, byleby kasa spływała, a drugi nie grał przez rok, nikt nie wie na co go stać, ale dużą (dopisek - najwyraźniej za dużą dla nas) kasę żąda. Beczka śmiechu.

Nie chcę żeby nienadzwyczajny piłkarz lat 29 po rocznym odpoczynku od piłki grał w Wiśle to raz.
Ale... chciałbym wiedzieć konkretnie ile tj. to dużo o którym piszą w mediach.
Jeśli Probierz go nie chce to nawet 10tys zł (oczywiście nie wierzę, że PB zgodziłby się za tyle zagrać w Wiśle) to może być "dużo/za dużo".

najm 25.07.2012 15:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez milosz (Post 1264798)
:mysli:

Ta 'złota myśl' też warta rozwinięcia..

Czemu każde zdanie musze potwierdzać jakimś cytatem? Zwłaszcza, że ten cytat jest z postu wyżej ..

Cytat:

I o Janie Frederiksenie, lewym obrońcy z Danii, którego właśnie testuje Wisła Kraków.

Trzy lata temu Frederiksen podpisał kontrakt z Brondby Kopenhaga. Na początku przegrywał walkę o miejsce w składzie z Thomasem Rasmussenem, dziewięciokrotnym reprezentantem Danii. Po jego odejściu wskoczył do składu, ale zimą ubiegłego roku doznał kontuzji uda i stracił miejsce w jedenastce.
a więc skoro od zimy był kontuzjowany, potem nie grał, więc zapewne testują go by sprawdzić w jakiej obecnie jest formie.

milosz 25.07.2012 16:03

Pisz składniej to nie będzie problemów z odczytaniem Twoich złotych myśli ..

.."zimą ubiegłego roku", no super..szkoda że nie dwa lata temu..

Prawda jest prozaiczna. Duńczyk Jan Frederiksen przechodził wcześniej podobne testy w niemieckim klubie 2. Bundesligi, FSV Frankfurt. Nie chcieli go w II lidze niemieckiej, w której grywał np. Paljić, czyli zbieramy odpady, kto wie może będzie jakiś cud i nikt się na nim nie poznał, ale u nas w naszej galaktycznej lidze będzie mega gwiazdą, kto wie ..

serek.c2 25.07.2012 16:16

Milosz - jakbyś śledził doniesienia na temat Fredriksena wiedziałbyś o czym najm napisał... Tu o składni nie trzeba dyskutować tylko o Twojej niewiedzy w temacie na który głos zabrałeś.

"Nie chcieli go w II lidze niemieckiej..." - Edno nie chcieli w Wiśle, Paulinho (czy jak mu tam) w łódzkim spadkowiczu. I można mnożyć przykłady. To, że tam nie przeszedł testów nie znaczy, że marnym piłkarzem jest. U nas np. testy przeszedł (tak wiem, bo czasu nie było) taki magik jak Branco. A to przecież czarodzieje z Holandii oceniali jego przydatność.

najm 25.07.2012 16:23

miłoszu, wybacz, ale wychodze z założenia, że nadmiar zdań zniechęca do czytania, więc staram się streszczać przez co mogę gubić sens. Ale tu tylko wyprowadzałem prosty wniosek ze zdań wyżej podanych. Ale przyznaję, że się pomyliłem :P Tzn nie wiedziałem, że to w zimie zeszłego roku doznał kontuzji - z góry założyłem, że chodzi o tę zimę bo pasowałoby jak ulał. Zwłaszcza, że jeszcze dodane jest, że powodem niepodpisania umowy jest zbyt duży kontrakt i problemy finansowe klubu.

A co do oblania testów, to przecież kiedyś też Essien był za słaby dla Zagłębia.

milosz 25.07.2012 16:34

serku2, w kontekście niewiedzy w temacie mów lepiej sam za siebie, informacja o kontuzji była mi dobrze znana, rzecz w tym że piłkarz jest testowany bo nigdzie nie grał i to jest istotą sprawy.

Porównania zaś z Branco są z d..y wzięte. Branko przyszedł do nas jako zapchajdziura na rezerwę i co ważne w trakcie sezonu.

Teraz mamy sytuacje zupełnie inną. Mamy okienko transferowe, a łysy czarodziej z Legii ma sprowadzić LO do pierwszej jedenastki, jest u nas ponad 5 miesięcy, no i sprowadził nam piłkarza co od roku nie grał, no super.

Powtórzę przy tym czarodzieju możemy liczyć tylko na cud, bo o profesjonalizmie możemy zapomnieć.
Teza że piłkarz jest testowany bo miał kontuzje jest dużym uproszczeniem , on jest testowany bo ostatnio nic nie grał i nikt go nie chce, ale może będzie ten cud ..skoro dobrze życzymy naszej Wiśle to na nic innego liczyć nie możemy , cudów nam trzeba.

____
najm nie ma sprawy, również sorry ;) (doczepiłem sie tej kontuzji bo była jednak dość dawno, rzecz dotyczy tego że nie grał i są testy, ale to nie ważne, zamknijmy kwestie) i ..okay, mnie jedynie martwi że nasze wzmocnienia to nie transfery tylko piłkarze coraz bardziej niechciani, ostatnio w Polonii czy w II lidze niemieckiej, ale w sumie ważne jaki mają charakter, czy chcą jeszcze coś komuś udowodnić, czy tylko pobierać pensje, ufam że może niechciani gdzie indziej, ale z ambicją ..choć tyle.

szprotson 25.07.2012 16:46

Makelele nie chcieli w Legii, Ivanovica, Janko i reszty w innych klubach, no ael nie dziwne w koncu to no-namy.

sytuacja jest zupełnie inna...oczywiscie. Holendrzy dysponowali gotowka a lysy nie ma nic, no ale przeciez to tylko maly gowno warty detal.

serek.c2 25.07.2012 16:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez milosz (Post 1264824)
...

Czymże to moja niewiedza się objawiła? Zarzuciłeś koledze nieskładne pisanie postów - gdybyś czytał temat albo śledził informacje o testowanym zawodniku nie miałbyś problemu z odczytaniem postu najm-a.

Nigdzie nie pisałem dlaczego piłkarz jest testowany ale wydaje się normalne, że piłkarza który ostatnio nie grał sprawdza się przed podpisaniem kontraktu (inna sprawa - piłkarz doznał ponoć kontuzji zimą ubiegłego roku. Jesteś pewien, że nie był to np grudzien 2011? To by tłumaczyło częściowo brak gry Jana na wiosnę 2012 roku.)

Kolejna sprawa - nie porównywałem Fredriksena do Branco. Chciałem Ci jedynie dać przykład, że testy czasami oblewają gracze całkiem nieźli a zaliczają mierni.

Na koniec - skąd info, że piłkarz nie grał od roku?

Edit. Jeszcze jedno odnośnie Branco - co mnie obchodzi, że Stan miał mało czasu na znalezienie piłkarza? Podsunął kandydaturę karykatury piłkarza. Od niego prezentowałby się lepiej nie tylko każdy junior Wisły ale pewnie i trampkarz... No ale jak to zwykle bywa na tym forum holenderskie pomyłki to nic takiego.

milosz 25.07.2012 17:09

- Tak łysy nie ma nic, to po co kłamał , że ma gotówkę na transfery (już tyle razy było to cytowane, że kolejny cytat z J.B. sobie daruje).. Do kwestii wypożyczenia Małeckiego nawet nie chce mi sie już wracać.

______
- serek2, widzę już że sam nie wiesz co pisać, byle pisać, skoro według Ciebie piłkarz grał ostatnio to po co testy..otóż grał tyle co kot napłakał.

Edit. A co mnie obchodzi , że ciebie nie obchodzi.. jak nie widzisz różnicy pomiędzy okienkiem transferowym, a okresem w trakcie sezonu, to uważam dyskurs z Tobą za zamknięty. Moja rada jak się już czepiasz to spróbuj choć postarać się o minimum logiki. Branko i aktualna sytuacja w kontekście poczynań dyr. sportowych w niczym nie są porównywalne.

A to że testy to zbyt często loteria to tzw. oczywista oczywistość. Nic, na łut szczęści pozostaje liczyć.
______
Do tekstu poniżej ..

Dawno się tak nie uśmiałem jak z laurki dla Bednarza wystawionej przez szprotsona..:D

Wilczek to człowiek kulturalny i stąd te czułości, a prawda jest prozaiczna ot, łysego wywalono, miał polecieć Skorża, ale poleciał tylko łysy.

A było tak ..Jacek Bednarz nie jest już dyrektorem sportowym, Wisły Kraków – poinformował we wtorek klub na swojej stronie internetowej klubu.
O "zmianach w strukturze" Wisła informowała już kilka dni po meczach z Levadią Tallin. Potem klub zatrudnił skautów Jozefa Csaplara i Edwarda Klejndinsta, których zadaniem jest zbudowanie siatki skautingu. Większe kompetencje w sprawach transferowych ma też trener Maciej Skorża. Funkcja dyrektora sportowego została więc zlikwidowana..

Bednarz pracował w Wiśle od 1 czerwca 2007 roku.

___
Hmm, ciekawe dlaczego nie budował choć tej sieci skautingu, prawda że ciekawe..

szprotson 25.07.2012 17:14

no tak milosz masz racje, Bednarz to dno

p.s. a do jego braku profesjonalizmu (..yy..ja nie mówie że on profesjonalistą jest czy nie jest, bo nie wiem jakie dostał zadania od Cupiała)

Cytat:

Dziś doszło do pożegnania dyrektora sportowego Jacka Bednarza, który został wczoraj zdymisjonowani. W spotkaniu z dziennikarzami wziął także udział i pożegnał Bednarza prezes Wisły Marek Wilczek.
- To do tej pory nasz najlepszy dyrektor sportowy. Pełen ambicji i pracy. Większość z nas krakusów uważało, że to legionista, warszawiak, a to człowiek ze Śląska, z charakterem - powiedział Wilczek, dziękując Bednarzowi za zaangażowanie i wykonaną pracę. - Dwa mistrzostwa Polski to także Twoja zasługa - dodał Wilczek, zwracając się bezpośrednio do odchodzącego dyrektora i wręczając mu pamiątkową klubową koszulkę.
ale .... w to.

Możesz podać to info o tych Frederiksenie ,że przez rok nie grał w piłke?

MrÓwA_1906 25.07.2012 17:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez milosz (Post 1264824)
Teraz mamy sytuacje zupełnie inną. Mamy okienko transferowe, a łysy czarodziej z Legii ma sprowadzić LO do pierwszej jedenastki, jest u nas ponad 5 miesięcy, no i sprowadził nam piłkarza co od roku nie grał, no super.

miłosz, to kiedy Frederikson nie grał przez rok w piłkę?:mysli:
bo odpowiedziałeś na post szprotsona, ale nie na jego pytanie?

czy jak fakty nie pasują do twojej tezy to lepiej nie poruszać tej kwestii?

a i jeszcze jedna kwestia skąd wiesz, że był za słaby dla FSV Frankfurt? może poszło o kasę, długość kontraktu...
wislaportal:
Cytat:

Najpierw jak widać swoje kroki skierował za naszą zachodnią granicę, gdzie pod koniec czerwca zagrał w meczu sparingowym FSV Frankfurt z amatorskim FV Rußheim. Ten zakończył się wygraną II-ligowca aż 14-0, a Duńczyk zagrał przez godzinę. Pomimo tego, że zebrał za swoją grę niezłe oceny - nie został w Niemczech zatrudniony.
a i przypomnij mi proszę co mówił SV o lameyu jako komentarz na pytanie że mało grał w poprzedniej rundzie...

... jak nie pamiętasz to masz tu cytat

Cytat:

Z jednej strony nie jest w rytmie meczowym, z drugiej jest wypoczęty.
http://www.rp.pl/artykul/674648.html

więc lamey ok, bo mało grał i wypoczęty jest, duńczyk zły... bo bednarz go ściągnął?

serek.c2 25.07.2012 17:44

Milosz - zaczynasz widzę osobiste wycieczki, nic nowego.

Masz problemy z logicznym odczytywaniem postów - nie moja wina.

Mój post nie miał porównywać piłkarzy ani sytuacji obecnej do tej z tamtego okresu. No ale jak już sobie dorobiłeś teorię to ja nie mam zamiaru Cię z błędu wyprowadzać bo i tak wiesz swoje...

Nadal czekam (jak widzę nie tylko ja) na odpowiedź skąd masz informacje, że Fredrikson nie grał przez rok w piłkę.

milosz 25.07.2012 18:04

serek2 masz widzę chęć mnie atakować, cóż Twoje wycieczki osobiste mnie nie już nie dziwią..
Co do umiejętności czytania cudzych postów to rozumiem że to Twoja samokrytyka, przyjmuję ją, w istocie niewiele z nich rozumiesz.

PS, Swoja drogą Twoja hipokryzja jak tak się temu przyglądam jest wielce komiczna serku.c2 ;):
Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1264838)
Milosz - zaczynasz widzę osobiste wycieczki, nic nowego.

Masz problemy z logicznym odczytywaniem postów .

- w zdaniu pierwszym mnie zarzucasz "osobiste wycieczki".
- a w zdaniu drugim sam robisz dokładnie to co mi zarzucasz, doprawdy koszmarny z Ciebie hipokryta ..
____
Co do tezy podstawowej ..to wprost przeciwnie bardzo bym chciał aby był podstawowym piłkarzem pierwszej jedenastki w swoim poprzednim klubie, jego testowanie jednak świadczy o czymś zgoła odmiennym, jeśli się mylę to mnie to tylko ucieszy :)..

Czyli w sumie podstawowej tezy to jednak w niczym nie zmienia, zamiast jakościowych transferów mamy testy, czyli coś, czego akurat można się było spodziewać.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez najm (Post 1264843)
Fredrikson grał w ostatnim sezonie chyba z 16 spotkań w tym 14 w pierwszym zaczynał.

Chyba .., a może oby, oby grał ..

szprotson 25.07.2012 18:06

jeśli to jest odpowiedz na zadane przez Nas pytanie, to .....no słabo.:mysli:

E: najm, niemożliwe :) Wszystkowiedzący przecież jasno i wyraźnie sie określił, ze J.F przez rok w piłke nie grał, wiec moze po prostu ktoś grał na jego kartę !!

najm 25.07.2012 18:07

Fredrikson grał w ostatnim sezonie chyba z 16 spotkań w tym 14 w pierwszym zaczynał.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:04.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl