![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Tak słaby nie był - ale to nie poziom Brożka sprzed wyjazdu do Turcji. Jego 1 sezon (właściwie 1 runda) w Wiśle to bardzie sezon konia i fart. Paweł w pucharach europejskich w Wiśle grał 25 meczy gdzie strzelił 12 bramek. Całkiem niezły wynik 0,48 bramki na mecz. |
Cytat:
|
Kante to się nadaje.. nie wiadomo do czego.
|
Cytat:
|
Cytat:
Najlepsza jest ta bramka. Biton akurat dobił głową piłkę do bramki. No geniusz. :lol: To jak podawanie kiedyś jako dowodu bramki Meliksona, który strzelił setkę, bo ktoś mu sytuację wypracował. Takie bramki mają udowodnic ich wielkość. :lol: Toż to Bonin kilka bramek lepiej strzelil. Kabaret. Zawsze dziwiło, że niektórzy atakują i zaciekle opluwają prawdziwe gwiazdy Wisły, a robią z Bitona i Meliksona wielkie gwiazdy po jednej w miarę udanej rundzie. No ale już widać, że to po prostu solidarność etniczna. Niektórzy widzą w tych dwóch Żydach z Izraela ziomali. Oni nie kibicują Wiśle, ale swoim. Melikson nie poradził sobie w spadkowiczu ligi francuskiej. Grał fatalnie w Wiśle przez rok . Wcześniej jedna runda w miarę dobra. A Biton? Kopnął gdzieś indziej piłkę prosto? W Wiśle często średni lub słabi zawodnicy mieli udane rundy. Np. taki Miśkiewicz. Nie wynikało to z ich wielkich umiejętności, które długo ukrywane, nagle sie ukazały, ale ze specifiki grania w dobrym zespole i specyfiki samej Wisły. Ani Biton, ani Melikson, ani Miśkiewicz gdzie indziej nie mieli by udanej nawet rundy, a szczególnie, nikt z takowej nie robiłby wielkiego wyczynu, jak to się robiło wobec zawodników grających w Wiśle (czy w ogóle w dobrym zespole w Polsce). Biton i Melikson zostali zweryfikowani negatywnie w Europie. |
Z grających za granicą wiślaków w miarę OK zagrał przez jeden sezon w Szkocji Żurawski, dobrze też sprawdził się Głowacki, karierę nieporównywalną z nimi wszystkimi zrobił Błaszczykowski. Kogoś pominąłem? (no, może Kałużnego).
Brożek, Stilic, Frankowski, ba nawet Szymkowiak niespecjalnie sprawdzili się w innych ligach. Też można zapytać, czy kopnęli gdzieś tam piłkę prosto. I też można powiedzieć, że zostali zweryfikowani negatywnie w Europie. |
Szymkowiak nie sprawdził się w Turcji? Przecież On tam za gwiazdę robił...
|
Frankowski się świetnie sprawdził w II lidze hiszpańskiej, ale Premiership nie była dla niego.
Z resztą wielu innych dobrych piłkarzy się od tej ligi odbiło. Pamiętać też należy, że Wisła trzymała długo swoje gwiazdy, zarówno Franek jak i Żuraw wyjechali bardzo późno. Żurawski np. sam twierdził, że już ma dość piłki w swoich ostatnich sezonach (dlatego tak szybko skapcaniał, zabrakło serducha) a Franek pykał prawie do 40, jak Głowa, bo im futbol nadal sprawia/ł frajdę. Brożek też wyjechał po jednym ze swoich gorszych sezonów w Polsce, był wtedy zupełnie bez formy. Wrócił do formy dopiero po powrocie do Wisły, a i tak praktycznie tylko 1 sezon kozaczył, potem robił swoje, a w tym sezonie to już są piłkarskie popłuczyny (a, że gra więcej niż Ondrasek czy Zachara to tylko źle świadczy o tej dwójce). Kałużny był specyficzny, charakterologicznie ciężki do ułożenia, podobnie Kosa. Obydwaj mogli wyciągnąć ze swojej kariery dużo więcej, ale woleli wódę chlać i latać za dupami. Szymkowiak się nie sprawdził??? On był w Turcji uwielbiany, ale wolał zakończyć karierę niż tam dalej grać, bo tęsknił za domem. |
@FraMat
Pamięć jednak słaba, bo pominąłeś Marcelo(daje rade w Turcji i dawał w Bundeslidze), Diaza (daje rade w Bundeslidze), Dudce (dał radę we Francji), Soson (wielokrotny krol strzelców na Cyprze), Kosowski - grał w każdym klubie, a że trafiał do przeciętnych zespołów... chociaż na koniec kariery zagrał w Lidze Mistrzów. Gorawski i Baszczyński też coś tam pograli. Tak naprawdę wielu naszych byłych piłkarzy dało radę za granicą. No i nie zapomnijmy o Uche. |
Szymkowiak przezież był Bogiem w tej Turcji :D
|
http://futmal.pl/news,42058.html
Z Boguskim nie przedłużą, a Mąka zostanie sprzedany? Futmal ma z reguły dobre źródła informacji |
Boguski po dobrym sezonie może dostać ofertę ze wschodu, a Mąka wiadomo ma swoje lata i chciałby zarobić porządne pieniądze... jakoś mnie to nie dziwi
|
Wątpię żeby w Czechach otrzymał o wiele lepszą pensję. Przypuszczam że bardziej klub jest sklonny przyjąć tę ofertę niz Maka. Dopiero co drugie dziecko mu się urodzilo wiec oferta musialaby być rewelacyjna.
Boguski odchodzi (?) w podobnym momencie co kiedyś Zienczuk i Baszczu. Ich odejść zalowalismy (choc dopiero z perspektywy czasu), a jak będzie teraz? |
Te okienko będzie prawdziwym sprawdzianem dla Junco. Zobaczymy co uda mu się zrobić
|
Licze na Junco chlop potrafi cos wynalez z niczego przy naszym potencjale finansowym.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jeśli dobrze sprzedamy Mąkę czy Brleka to oczywiste że spora część tej kasy pójdzie na wzmocnienia. Wiadomo - drogo sprzedać tanio kupić. Ale nikt nie będzie chciał osłabiać Wisły. A już na pewno TS.
Jeśli odejdą - szkoda - ale na pewno przyjdzie kilku ciekawych piłkarzy w zamian. |
Właśnie zaczęły się MŚ do lat 20 może Junco znowu jakiegoś grajka wychaczy z takiego turnieju... ;) Warto śledzić takie turnieje
|
Akurat Valencie nie wypatrzyl na turnieju. Obserwowal go juz od 3 lat, aumowe z jego klubem parafowal przed mistrzostwami.
|
Skoro dział polityka transferowa, to zapytam tutaj.Czy mamy jakiś skatuów ? Wiem,że jest Kuźba a co dalej ?
|
Żurawski chyba też ?
|
Żurawski był "ambasadorem"
a czy dalej ma kontrakt w Wiśle to nie wiem |
Żuraw juz nie jest ambasadorem i nie ma angazu w klubie.
Akademia piłkarska Wisły ma 10 skautów ulokowanych w całej Polsce - ot ciekawostka. |
Od czasu jak korki zamienił na szpilki a treningówkę na torebkę...juz nie.
|
komentatorzy C+ rzucili temat Mąki do Slavii Praga, moim zdaniem odejście tego zawodnika to byłby dramat
|
Zacznij w końcu pisać zdania z wielkiej litery.Nie zatrzymasz go na siłę,jeżeli pojawia się oferta typu 1-2 miliony euro to pójdzie, to samo tyczy się Brelka. Chodź ja bym spróbował podpisać z nimi nowe umowy.Mogę się założyć,że Peter nie zarabia dużo.
|
Oczywiście że za dużą kasę trzeba go sprzedać, niemniej jednak, Krzysiu jest juz w takim wieku, że może niekoniecznie znajdzie sie chętny z wielka gotówką, jak tez i ewentualne zarobki jakie by mu potencjalnie mogli zaproponować BYĆ MOŻE nie byłyby na tyle wyższe niż nasz potencjał, żeby jednak nie był takim znowu niewolnikiem, to inteligentny facet i BYC MOŻE sam zrozumie że zakończenie kariery w macierzystym klubie to dla niego najlepsze rozwiązanie.
Oczywiście to powyżej to są czyste dywagacje nie mam pojęcia o jakie pieniądze może chodzić. |
Pieniądze dla Maki raczej nie są najważniejsze. Sam powiedzial, że w Chinach zarobił na całe życie. Inna sprawa, że może go skusić wizja europejskich pucharów, a i z samej Pragi do Krakowa niezbyt daleko, więc życie rodzinne nie stanęłoby na drodze.
Nie możemy wg mnie dopuścić jednak do straty i Brleka i Mączyńskiego. Powstalaby zbyt duża wyrwa w składzie. Wydaje mi się, że prędzej puścimy Brleka, na ten moment jest wart więcej, a Krzyśka będzie pewniej łatwiej zatrzymać, pokazac, że może być dla Wisly jak Glowacki lub Brożek. Wtedy zyskuje na tym Stilic, a i pozwoli to na częstsze występ Laskosia (przy założeniu, że nie sprowadzimy żadnego następcy) |
Weźcie pod uwagę, że w Slavii są pieniądze, to prawie mistrz Czech - są eliminacje do Ligi Mistrzów i duża szansa na ciekawą dla Krzyśka promocję. Pytanie ile zapłacą - jak sporo to warto go pchnąć. ;) ale faktycznie nie możemy dopuścić do utraty i Brleka i Mąki, bo wtedy cały środek jest do przebudowy. Trzeba też wziąć pod uwagę, że jak Mąka jest na boisku to cała druga linia lepiej funkcjonuje - bez niego na wartości tracą i Llonch i Brlek i Stilić...
|
Cytat:
Laskos niech pogra w sparingach i niech w klubie zadecyduja czy juz teraz nie wypozyczyc go do 1 czy nawet 2 ligi. Chłopak niezle rokuje ale nie możemy popełnić błędów przeszłości. Sama gra w CLJ malo daje. Bartosz mial to szczęście że jeszcze pogral troche w 3 ligowych rezerwach. Reaktywacja ich od sezonu 18/19 to absolutna konieczność! |
Biorąc pod uwagę naszą "skuteczność" na rynku transferowym w sprowadzaniu przyzwoitych zawodników, rozmontowywanie sezon po sezonie danej formacji tym razem linii pomocy nie wygląda dobrze. Na 10 transferów, które przeprowadziliśmy zimą tylko dwóm zawodnikom udało się wskoczyć do pierwszej 11-stki. Sprowadziliśmy w tym czasie 3 skrzydłowych, z którego na dzień dzisiejszy żaden nie jest w stanie zagrozić Małeckiemu czy Boguskiemu, których ciężko nazwać klasowymi skrzydłowymi nawet na warunki Ekstraklasy. Od kilku sezonów Wisła ma problem z rozwinięciem "skrzydeł" w związku z deficytem jakości na bokach pomocy i w tym temacie jak widać niewiele się zmieniło, grają Ci których znamy aż nazbyt dobrze.
Nie wiem jakim budżetem transferowym Będziemy dysponować czy znów okaże się że mamy jedynie środki na same pensje i tu z tym jest chyba problem po ostatnich rewelacjach odnośnie opóźnień w płatnościach ale tak czy siak wzmocnienia wymaga atak - wczoraj Brożek grał z kontuzją, z która notabene ma problem żeby nie skłamać od 1,5 roku. Ponadto z całym szacunkiem dla Cywki, on nigdy nie będzie dobrym prawym obrońcą bo jego gra w defensywie wygląda bardzo miernie czego najlepszym przykładem są spotkania w grupie mistrzowskiej, w której bramki tracimy głównie po jego błędach i złym ustawieniu. |
Cytat:
|
Wg mnie Boguskiego i Brożka powinniśmy mimo wszystko przedłużyć. To Wiślacy i jak mają odpowiednią świeżość to dają radę. Generalnie dziwią mnie pogłoski o tym, że nie podpiszemy Rafała. Ostatnio był w słabszej dyspozycji, ale jakby nie było to ma najwięcej goli i jest drugi pod względem asyst. Wiadomo, nie musi grać w każdym meczu - dobrze mu np. zrobiła ławka w poprzednim, ale dziwię się jeśli ktoś go uznaje za zbędnego. Gość tak de fakto strzelił z Pogonią 10 i 11 bramkę w sezonie. To są naprawdę mocne liczby jak na skrzydłowego.
Nadal jestem zdania, że trzeba powoli wymieniać naszą starszyznę na młodszych, ale jestem bardziej fanem ewolucji niż rewolucji. Jeżeli ktoś ma liczby i umiejętności a brakuje mu siły / wytrzymałości na cały sezon to logicznym posunięciem by było przedłużenie i korzystanie z gościa w rotacji składu. Wątpię, żeby sprawą zaporową były oczekiwania Bogusia. Brożek podobna sprawa - chociaż on liczby ma dużo gorsze, a podobno jest już dogadany. Jak dla mnie jeśli mielibyśmy z kogoś rezygnować to prędzej z Pawła niż z Rafała. |
Również mam nadzieję, że Boguski jednak zostanie. Fakt, potrafi swoją formą wnerwiać jak mało kto, ale potrafi też naprawdę dużo dać drużynie. Obawiam się, że jeśli odejdzie, to jeszcze będziemy za nim płakać.
Inna sprawa, czy Kiko nie "odpalił" go za kwestie mentalne, motywacyjne. Znowu zaczął grać, kiedy mu się pod tyłkiem zapaliło, bo kontrakt się kończy i ponoć nie dostanie nowego. Nie pierwszy raz. |
Jak dla mnie Mąka może odejść, pod warunkiem że przyjdzie np. Chrapek.
Ale generalnie patrząc na nowy zarząd, jestem spokojny o to, że sprowadzą kogoś sensownego. |
Fajnie byłoby uniknąć sytuacji, że w jednym okienku odejdą Mączyński i Brlek.
|
Co do skuteczności transferów to myślę, że można się powoli pokusić o ich ocenę działań Junco:
Gonzalez - przychodził jako następca Guzmicsa - spełnił z nawiązką oczekiwania - PLUS Llonch - przychodził z 3 ligi, oczekiwania były wobec niego mniejsze, a zapowiada się na rewelację ligi DUŻY PLUS Spisić - przychodził jako zapchajdziura na pół roku bo nie wypalił od razu Arsenić, a już pokazuje większą jakość niż Branco, Fredriksen, Lamey i kilku innych obrońców z 'wielkimi nazwiskami' PLUS Videmont - nie spełnia oczekiwań, a miał wygryźć Boguskiego MINUS Słomka - melodia przyszłości - NEUTRALNY Valencia - na dziś trzeba ocenić transfer krytycznie, względem oczekiwań.. ale może jeszcze wypali bo potencjał ma spory NEUTRALNY/MINUS Echavarria - kasus podobny do Burdeńskiego, z tym że nie chodziło o potencjalnego sponsora, a kolegę dla Valencii MINUS Bartkowski - miał mieć pewny plac po odejściu Jovicia - a Cywka go z miejsca wygryzł - spodziewałem się po 26-latku że jednak przychodzi do nas 'gotowy' do gry zawodnik, a tak raczej nie jest - MINUS (ocenę może zmienić jeszcze mecz z Lechem) Podsumowując: 3 dobre transfery (Gonzalez, Llonch, Spisić) 2 neutralne (Słomka, Valencia) i 3 minusy (Videmont (thx Kuźba), Bartkowski, Echavarria) Działania oceniam na spory plus, biorąc pod uwagę skromny budżet i fakt, że z niewypałów, tylko Videmont obciąża sporo budżet. Operację "Kolumbijczycy", będzie można w pełni ocenić w listopadzie/grudniu. |
Cytat:
Tyle razy już było pisane o syndromie Brleka, a niektórzy dalej nie rozumieją, że czasem piłkarz potrzebuje czasu |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:30. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl