Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Byli piłkarze, trenerzy i inni pracownicy Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=229)

Karherop 31.08.2012 10:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1273133)
Typowy najemnik, czego się spodziewałeś?

Poza okazaniem szacunku . Niczego . To jest tylko potwierdzeniem tego co widzieliśmy przez 3 lata , czyli wyalienowanego słoweńca , który ani myślał o integracji z klubem i drużyną , że o nauce języka nie wspomnę , a między Bogiem , a prawdą taki Elsner pokazał jak szybko można się nauczyć naszego języka jeśli się tylko chce.

Swoją drogą co do pożegnań z klubem to jednak szkoda że tak bez wyrazu pożegnano Jirsaka , choć podobnie jak Kirm nie spełnił nadziei to chociaż godnie reprezentował Wisłę .

Żmijka 31.08.2012 11:04

A masz pewność, że nic o Wiśle nie powiedział? Może holendrom ten fragment do niczego nie był potrzebny i go nie spisali? Jest taka mozliwość? No chyba, że byłes na konfie tam to ok ... Co do języka to trzynastozgłoskowca nie recytował, ale mówił.

..DRAGON.. 31.08.2012 11:38

Pamiętajmy dzisiaj podczas meczu w jakich okolicznościach opuścił nasz Klub tchórz kokoszka!!!!

cfa 31.08.2012 12:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1273166)
Tak tj. bardzo możliwe.
Też o nim myślałem choć nr 1 był dla mnie Smuda. Jakkolwiek oni chyba w żadnym klubie się nie spotkali. Jakkolwiek - jak się jest w środowisku to się widzi-słyszy co kto robi.

Ale Smuda miał sukcesów więcej niż "telefonista" Michniewicz, swojego czasu był nawet dobrym szkoleniowcem i z tego co wiem to za niego w Polsce zaczęto grac pressingiem. Tyle, że od dłuższego czasu zburaczał i już nie jest taki fajny.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ..DRAGON.. (Post 1273196)
Pamiętajmy dzisiaj podczas meczu w jakich okolicznościach opuścił nasz Klub tchórz kokoszka!!!!

Wtedy nie miał szans na pierwszy skład, większośc ambitnych zawodników zrobiłoby absolutnie to samo.

Wizard 31.08.2012 12:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1273211)
Wtedy nie miał szans na pierwszy skład, większośc ambitnych zawodników zrobiłoby absolutnie to samo.

Z tego co pamiętam to Kokoszka w ostatnim okresie przed swoim haniebnym odejściem wchodził do pierwszej drużyny w pełni tego słowa znaczeniu - ściśle mówiąc w okresie od lutego do czerwca 2008 rozegrał 13 meczów, w tym 9 spotkań w zakresie 1-90 min.
Po prostu uciekł jak szczur, w pogoni za pieniędzmi - nie wierzę w bajeczki o sportowym awansie, etc etc... Jeżeli nie pomyliłem sezonów to poszedł do ówczesnego spadkowicza z Seria A, Empoli. Życie pokarało Kokoszkę, przez swoją pazerność sam zahamował swoją nieźle zapowiadającą się karierę. A teraz? Polonia W. to właśnie jego poziom.

Nie rozumiem sformułowania "większość ambitnych zawodników zrobiłoby to samo.". Z tego co wiem piłkarzy, którzy skorzystali z prawa Webstera jest bardzo niewielu w skali światowej, a sam Kokoszka jest chyba nadal jedynym Polakiem, który faktycznie z niego skorzystał. Wychodzi na to, że Adaś był jednym z najbardziej ambitnych zawodników w historii tej dyscypliny :P

picasso 31.08.2012 13:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wizard (Post 1273224)

Nie rozumiem sformułowania "większość ambitnych zawodników zrobiłoby to samo.". Z tego co wiem piłkarzy, którzy skorzystali z prawa Webstera jest bardzo niewielu w skali światowej, a sam Kokoszka jest chyba nadal jedynym Polakiem, który faktycznie z niego skorzystał. Wychodzi na to, że Adaś był jednym z najbardziej ambitnych zawodników w historii tej dyscypliny :P

sama prawda....a tak na marginesie to dostaliśmy w końcu za niego jakąś kasę czy nie?

speedfashion 31.08.2012 14:02

Nie wiem czy kasę dostaliśmy, ale w przeglądzie prasy na weszło znaleźć można taki fragment z "Przeglądu Sportowego":
" (..) Co innego Baszczyński. Dla niego Kraków to drugi dom. Powrotu na Reymonta nie wyklucza też Kokoszka. - Wisła jest dla mnie otwartym tematem. Nie mówię „nie” - stwierdza obrońca".

Więc z głową chyba nie ma najlepiej. :)

FraMat 31.08.2012 14:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wizard (Post 1273224)
Polonia W. to właśnie jego poziom.

Ta sama Polonia, kóra w dwóch pierwszych meczach pokazała się znacznie lepiej od Wisły?
Poczekajmy z krytyką poziomu Polonii do zakonczenia dzisiejszego meczu

Wizard 31.08.2012 17:57

Średnio mnie interesuje szczerze mówiąc obecna forma - inna sprawa, że jestem pewien, że Wisła jest po prostu lepszą drużyną i dzisiaj to udowodni :P Każdy kraj ma swoje drużyny rozpoznawalne w Europie, tak jak Serbia ma Crvenę i Partizan, Czechy Spartę, Chorwacja Dinamo Zagrzeb czy Grecy Panathinaikos/Olimpiakos, tak taką formę w Polsce spełniają Wisła oraz Legia. Inny prestiż, inna presja. Polonia W., vel Groclin wypada tu wręcz fatalnie.

Niech Polonia zdobędzie 7 Mistrzostw Polski w odstępstwie 10 lat to pogadamy o jakimś prestiżu w Polonii. Przypomnę tylko, że jeszcze miesiąc temu mieli iść do likwidacji.

FraMat 31.08.2012 21:36

Zdaje się, że nasza rozpoznawalność rośnie. Poziom sportowy nie bardzo

Krav 01.09.2012 23:32

Kalu Uche popisał się hatrickiem na wyjeździe i jego Kasimpasa wygrała 3-0. Nomen omen, z tego co kojarze to grał tam też Boukhari po odejściu od nas ?

1q2 01.09.2012 23:38

A Groningen(Maaskanta) w końcu wygrało, na wyjeździe ze zgodą Legii - Den Haag;).Kiro, nasz gwiazdor, pojawił się na murawie 2 drugiej połowie:>

Krav 01.09.2012 23:53

Idąc holenderskim tropem trzeba jeszcze dodać 90 min Paljicia w Heraclesie i żółtą kartę, zremisowali na wyjeździe z Waalwijk 1-1

Manhunt 02.09.2012 05:55

Moskal odniósł kolejne zwycięstwo.

Pan Jotka 02.09.2012 06:40

Pan piłkarz Małecki został sprowadzony n a ziemię. Machanie rączkami nie pomogło, a kłocić się z Turkami i wyklinąc ich po polsku też nie daje zbyt wiele. Zatem pan Małecki mógł wyłącznie przekonać do siebie formą sportową. A ta jak wiadomo od dłuższego czasu jest jak krzywa Leffera przy wysokiej stawce podatku dochodowego, czyli jednym słowem leci na pysk. I mamy ławę.

jerry.lii.lewis 02.09.2012 07:59

Cytat:

I mamy ławę.
Czyli właściwy człowiek na właściwym miejscu ;)

Blaszczu16 02.09.2012 10:44

Wracając jeszcze do "pożegnania się" przez Kirma, to wystarczy porównać jego zachowanie z Dudu Bitonem. Mimo, że nasz były napastnik dziwnie był traktowany przy Reymonta ( stawianie na Genkova, kiedy Dudu był w wyśmienitej formie, zawieszenia, informacje w mediach o tym że nie zostanie wykupiony przez Wisłę jeszcze długo przed końcem wypożyczenia) to Biton potrafił się z klasą pożegnać z klubem i kibicami.

arrosmay 02.09.2012 15:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krav (Post 1273792)
Idąc holenderskim tropem trzeba jeszcze dodać 90 min Paljicia w Heraclesie i żółtą kartę, zremisowali na wyjeździe z Waalwijk 1-1

Idąc dalej tym tropem należy wspomnieć o czystym koncie Filipa Kurto, jego drużyna wygrała 3-0 z bodajże Willem II.
Dzisiaj bramkę zdobył Marcelo w meczu z AZ (i zagrął w dodatku wg. mnie dobry mecz), a jego drużyna wygrała 5-1.
Bramkę zdobył dzis także nasz najlepszy strzelec w poprzednim sezonie Dudu Biton w doliczonym czasie przegranego przez jego drużynę meczu. (2-4 z Club Brugge)

felipe 02.09.2012 15:35

PSV pokonało Venlo 5:1, a Marcelo zdobył jedną z bramek.

Marcin_fan 02.09.2012 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 1273908)
PSV pokonało Venlo 5:1, a Marcelo zdobył jedną z bramek.

PSV grało dziś z AZ ;]

cahill 02.09.2012 16:10

Dudu Biton strzelił na 2-4 w porażce Liege z Brugią

felipe 02.09.2012 16:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1273909)
PSV grało dziś z AZ ;]

No oczywiście mój błąd, patrzyłem na Eredivisie ogólnie i coś mi się linijki pomyliły.

Rob_Zombie 03.09.2012 20:01

Tak mi się przypomniało jedno nazwisko - Maciej Stolarczyk: co się z nim dzieje? Bardzo go lubiłem, facet z jajami a wg Petrescu wzór do naśladowania i Profesjonalista przez wielkie P.

brylant17 03.09.2012 20:28

Obecnie stolar jest działaczem Zachodniopomorskiego Związku Piłki Nożnej oraz prowadzi szkółkę dla dzieci razem z Radkiem Majdanem :)

jednopytanie 04.09.2012 02:33

Witam,
na wstępie zaznaczam, że nie jestem kibicem Wisły ale interesuje mnie pewna kwestia, którą chyba najlepiej poruszyć na tym forum.
Interesuje się piłką od wieeeeelu lat, pamiętam dream team z Żurawskim, Frankowskim, Kosowskim i Szymkowiakiem, pamiętam Widzew Smudy, mecze Legii z Sampdorią itd., itp.. Pamiętam większość meganapadziorów naszej Ex: Svitlice, Citkę, Kowalczyka poprzez Sikorę, Olisadebe aż do Lewego i Rudnewsa. Różne były ich losy w naszej lidze i po naszej lidze, style gry, siła zespołów w których grali, podejście do zawodu, zdobyte trofea itp, te rzeczy dosyć trudno przyrównać.

Ale czy zgodzicie się ze mną, że:
- na przestrzeni ostatnich 20 lat,
- napastnikiem o największym talencie,
- który "miał papiery" na czołowy klub europejski (od Barcelony do powiedzmy Borussi),

był Paweł Brożek?

MatMario 04.09.2012 05:46

Paweł na takie granie miał papiery do pierwszej poważnej kontuzji.

Później po powrocie to już nie było to samo, stracił gaz, bazował na zastawianiu itd, dobrze mu to wychodziło ale błysk który miał jakoś przygasł.

Największą szkodę wyrządziło mu, zachowawcze leczenie po kontuzji w Bełchatowie, on też się jakoś bronił przed operacją i tak to trwało, trwało a on suma summarum na tym tracił.

Miał chłopak błysk, a bramka z PAO w Krakowie, widziana na żywo gdzie on przyśpieszał w jakimś innym tempie niż zawodnicy wokół, gracja przyjęcia, SUPER!!!

arti 04.09.2012 07:01

Ja jestem zdania, że z pkt widzenia kariery Pawła to powinien był odejść po PAO, a być może jeszcze lepiej jakby Go ktoś wziął zaraz po debiucie wiosną 2001. Jakby wtedy trafił w dobre miejsce i przetrwał psychicznie i bez kontuzji to byłby wysoko.

wordbatata 04.09.2012 07:05

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...78572643_n.jpg

Fejk a może już młody jest zaklepany... :)

Jeśli mam być szczery to nie dziwie się ze tak się stało.

domin_czyzyny 04.09.2012 08:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wordbatata (Post 1274306)
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...78572643_n.jpg

Fejk a może już młody jest zaklepany... :)

Jeśli mam być szczery to nie dziwie się ze tak się stało.

To było oczywiste, ze tak sie stanie.

Stary zapewnia dobry start młodemu, a my nie wiem czy dostaniemy nawet na komplet nowych piłek...

Baala 04.09.2012 09:37

Z ciekawości sprawdziłem co słychać u Issa Ba i okazuje się że od tego sezonu jest zawodnikiem Dinamo Bukareszt gdzie gra w podstawowym składzie.

JrQ- 04.09.2012 09:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1274299)
Paweł na takie granie miał papiery do pierwszej poważnej kontuzji.

Później po powrocie to już nie było to samo, stracił gaz, bazował na zastawianiu itd, dobrze mu to wychodziło ale błysk który miał jakoś przygasł.

kwestia psychiki...
jak dla mnie to do kontuzji to był jeden z najlepszych polskich graczy, zresztą, mecz Polska - Czechy w Chorzowie, gdzie wraz z Kubą rozmontowali obronę Czechów raz po raz to było coś pięknego

FraMat 04.09.2012 09:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jednopytanie (Post 1274298)
czy zgodzicie się ze mną, że:
- na przestrzeni ostatnich 20 lat,
- napastnikiem o największym talencie,
- który "miał papiery" na czołowy klub europejski (od Barcelony do powiedzmy Borussi),

był Paweł Brożek?

Krótko:
Nie.

jednopytanie 04.09.2012 17:56

Wg ciebie kto był bardziej utalentowany?

Blaszczu16 04.09.2012 18:17

Długo się nie trzeba zastanawiać, wystarczy wspomnieć o Żurawskim

FraMat 04.09.2012 18:57

Jednopytanie: piszesz z Huelva?
:D

ps.
tak, wiem, że z Bielska
Najczęściej piszesz na 90minut...

Look: Co Cie łączy z Brożkiem?

dulli78 04.09.2012 19:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jednopytanie (Post 1274433)
Wg ciebie kto był bardziej utalentowany?

Ćwielong tylko pogoda mu nie dopisywała do grania... Co to w ogóle za pytanie, Paweł to był duży talent ale nie na czołowe kluby europejskie. Jakby tak było to nie wypożyczano by go za młodu do ŁKS-u czy Katowic.

jednopytanie 04.09.2012 20:23

Czemu głupie pytanie na forum sportowym o byłych Wiślakach i jakie to ma znaczenie skad pisze, gdzie pisze? Czy to forum milicji czy kibiców? :neutral:

Po prostu pamietam, jak Brożek grał, jak przerastał tą ligę o dwa poziomy wszystkim: szybkością, zwinnością, techniką, ustawieniem się i uważam, że facet miał potencjał największy od czasów olimpijskiej repry 92'. Pierwszy raz przeczytałem wywiad z nim w PS jak jeszcze nie grali z bratem w 1 składzie i odtąd śledziłem jak się chłopak rozwija. To co pokazywał swego czasu w lidze, to było zwierzę boiskowe, maszyna do zdobywania bramek, gość czasem wygrywał wam mecze w pojedynkę po prostu. Można powiedzieć, że swego czasu oglądałeś mecze i prawie kłuło w oczy jak bardzo nie pasował do tej naszej biednej ligi.
W każdym razie fenomen ostatnich lat, choć jak widzę niewielu podziela moje zdanie... pzdr :D

A co Żurawskiego - wybitny piłkarz grający "ładniej i z gracją" ale jednak nie miał tego ciągu na bramkę i zwinności co Brożek

Dariook 04.09.2012 22:41

Zwierze boiskowe... hehe dobre!

LucjuszWielki 04.09.2012 23:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blaszczu16 (Post 1273827)
Wracając jeszcze do "pożegnania się" przez Kirma, to wystarczy porównać jego zachowanie z Dudu Bitonem. Mimo, że nasz były napastnik dziwnie był traktowany przy Reymonta ( stawianie na Genkova, kiedy Dudu był w wyśmienitej formie, zawieszenia, informacje w mediach o tym że nie zostanie wykupiony przez Wisłę jeszcze długo przed końcem wypożyczenia) to Biton potrafił się z klasą pożegnać z klubem i kibicami.

a jak się pożegnał Biton? (pytam poważnie, ominęło mnie to wydarzenie)

Karherop 04.09.2012 23:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jednopytanie (Post 1274475)
A co Żurawskiego - wybitny piłkarz grający "ładniej i z gracją" ale jednak nie miał tego ciągu na bramkę i zwinności co Brożek

eee że jak ? nie porówuj klasy obu piłkarzy w gdy byli w największej formie bo to aż szkoda klawiszy

pamiętam jak w 2004 roku Żuraw strzelił 7 bramek w sparingu z mistrzem Cypru ( i gdzie My teraz jesteśmy , a gdzie oni ? ). Do dzisiaj to niepobity rekord . Może i to byli chłopcy do bicia , ale Brożek nawet będąc w formie nigdy nie wkręcał rywali w ziemię tak jak Żuraw . Finezja , kultura gdy , technika , współpraca z partnerami i inteligencja boiskowa - to było po stronie Maćka

Co nie zmienia faktu że Brożek i tak był na trzecim miejscu jesli chodzi o najlepszych snajperów Wisły ostatnich 15 lat .

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:10.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl