Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Aktualni pracownicy Wisły Kraków: prezes, marketing... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7417)

pepe72 19.10.2017 15:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crux.a (Post 1485223)
X-Ray, wyrazy szacunku za Twój tekst.

Wisła jest aktualnie klubem kontrkulturowym - w tym sensie, że jest zarządzana wedle modelu innego niż dominujący w polskich ligach. Hajto, Kołtoń, Iwanow nie zaatakowali Wisły dla sportu albo z frustracji osiągnięciami Legii (oby królowała nam wiecznie) - przez nich przemówiła obawa, że projekt Junco się powiedzie. Jeśli naszej drużynie uda się systematycznie osiągać sukces sportowy (awans do pucharów), to kolejni właściciele zaczną poszukiwać dyrektorów sportowych w typie naszego Manuela i zagrożone staną się interesy całego środowiska polskiej piłki: przepłacanych kopaczy, działaczy (wśród których przeważa typ Kręciny, a nie Sarapaty), menedżerów i wszystkich łowiących swoje rybki w tej mętnej wodzie.

Dokładnie to jest główny problem piłki w Polsce. Piłkarze i agenci/managerowie domagają się kasy niewspółmiernej do umiejętności. I udowodnienie tego przez Hiszpańską Armadę zmieni polską piłkę.

Tak swoją drogą (proszę mnie za to nie banować) najlepszym sojusznikiem będzie tu właściciel klubu ze złej strony błoń. Z tą różnicą, że jemu aż tak dobrze nie wyszło. Z Termalicą czy Sandecją też można by pogadać. I mam świadomość, że kibice/kluby nie muszą się lubić ...

czaro 20.10.2017 17:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1485297)
Dokładnie to jest główny problem piłki w Polsce. Piłkarze i agenci/managerowie domagają się kasy niewspółmiernej do umiejętności. I udowodnienie tego przez Hiszpańską Armadę zmieni polską piłkę.

Nie chciałbym nikogo obrażać, ani zaczynać wykładu z podstaw ekonomii, ale najprościej rzecz ujmując: nie ma czegoś takiego jak cena obiektywna i cena sprawiedliwa. Gdyby ceny były rzeczywiście za wysokie, to odbiorcy usług świadczonych przez ww. rezygnowaliby z transakcji.

Problemem polskiej piłki może być zatem co najwyżej złe zarządzanie, które prowadzi do nieefektywnego wykorzystania dostępnych klubom środków finansowych. Tu właśnie Wisła przoduje - poszukuje alternatywnych dostawców usług, ponieważ ci na rynku krajowym oferują ceny za wysokie.

Wisła jest więc nie tyle kontrkulturowa, co (w tym aspekcie) zarządzana w sposób ekonomiczny.

pepe72 21.10.2017 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1485398)
Nie chciałbym nikogo obrażać, ani zaczynać wykładu z podstaw ekonomii, ale najprościej rzecz ujmując: nie ma czegoś takiego jak cena obiektywna i cena sprawiedliwa. Gdyby ceny były rzeczywiście za wysokie, to odbiorcy usług świadczonych przez ww. rezygnowaliby z transakcji.

Problemem polskiej piłki może być zatem co najwyżej złe zarządzanie, które prowadzi do nieefektywnego wykorzystania dostępnych klubom środków finansowych. Tu właśnie Wisła przoduje - poszukuje alternatywnych dostawców usług, ponieważ ci na rynku krajowym oferują ceny za wysokie.

Wisła jest więc nie tyle kontrkulturowa, co (w tym aspekcie) zarządzana w sposób ekonomiczny.

Nie chciałbym nikogo obrażać, ani zaczynać wykładu z podstaw ekonomii, ale ... najprościej ujmując nie do wyjaśnienia są działania wielu menadżerów w PL, zaś w Wiśle szczególnie Kapki i Mandziary.

Zauważ, że jak skończyło się pasożytowanie to Wiśle bardziej opłaca się ściągać piłkarzy z 3 ligi hiszpańskiej niż z pierwszej polskiej.
Poza tym we wszystkich klubach ściągani są piłkarze z zagranicy. Wg stanu na 7 września 2017 jest 163 obcokrajowców zgłoszonych do gry w LOTTO Ekstraklasie z aż 43 państw. Poniżej zestawienie

163 obcokrajowców z 43 państw:
26 – Słowacja
14 – Hiszpania
12 – Chorwacja
8 – Czechy
7 – Słowenia, Niemcy
6 – Serbia, Brazylia, Bośnia, Ukraina, Portugalia
5 – Bułgaria, Gruzja, Łotwa
4 – Rumunia, Dania
3 – Estonia, Węgry
2 – Litwa, Albania, Czarnogóra, Szwajcaria
1 – Grecja, Szkocja, USA, Maroko, Senegal, Nigeria, Włochy, Irlandia, Białoruś, Macedonia, Austria, Ekwador, Francja, Argentyna, Szwecja, RPA, Finlandia, Kanada, Ghana, Urugwaj, Gwinea

W Ekstraklasie mamy 16 drużyn, w meczu występuje 18 co daje 288. Czyli teoretycznie w kadrze meczowej jest 56% obcokrajowców. Co zasadniczo dowodzi (plus wywiad z Junco i nie tylko z Junco), że żądania płacowe w Polsce są mocno powyżej oferowanych możliwości. Owszem, kluby się w to bawią jak mają bogatych sponsorów, w szczególności z pieniędzy podatników (miasta, spółki skarbu państwa) ale do czasu.

czaro 21.10.2017 23:08

Może późna pora, ale czy mógłbyś mi napisać, z czym się nie zgadzasz w moim poście? Jeżeli cena, którą wołają polscy menedżerowie wydaje się Tobie, mnie i Wiśle Kraków S.A. za wysoka i nie korzystamy z ich usług, tym bardziej, że mamy możliwość zastąpienia ich tańszymi usługami menedżerów i piłkarzy hiszpańskich, to jak to się kłóci z tym, co ja napisałem? Jeżeli za naszym przykładem pójdą inne kluby, to krajowy rynek menedżersko-piłkarski zostanie zmuszony do obniżenia żądań. Spadnie popyt na ich usługi, dostosują cenę. Ale ani kluby nie muszą iść za naszym przykładem (ich prawo nie szukać tańszych rozwiązań), ani menedżerowie nie muszą dostosowywać cen (ich prawo oferować usługi po cenach, których nikt nie zapłaci).

siedzenaganku2 22.10.2017 11:51

Spojrzcie co sie dzieje od kilku lat w Anglii gdzie angielskie kluby mega przeplacaja za byle jakiego angielskiego gracza.

Dariook 22.10.2017 12:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1485462)
Nie chciałbym nikogo obrażać, ani zaczynać wykładu z podstaw ekonomii, ale ... najprościej ujmując nie do wyjaśnienia są działania wielu menadżerów w PL, zaś w Wiśle szczególnie Kapki i Mandziary.

Zauważ, że jak skończyło się pasożytowanie to Wiśle bardziej opłaca się ściągać piłkarzy z 3 ligi hiszpańskiej niż z pierwszej polskiej.
Poza tym we wszystkich klubach ściągani są piłkarze z zagranicy. Wg stanu na 7 września 2017 jest 163 obcokrajowców zgłoszonych do gry w LOTTO Ekstraklasie z aż 43 państw. Poniżej zestawienie

163 obcokrajowców z 43 państw:
26 – Słowacja
14 – Hiszpania
12 – Chorwacja
8 – Czechy
7 – Słowenia, Niemcy
6 – Serbia, Brazylia, Bośnia, Ukraina, Portugalia
5 – Bułgaria, Gruzja, Łotwa
4 – Rumunia, Dania
3 – Estonia, Węgry
2 – Litwa, Albania, Czarnogóra, Szwajcaria
1 – Grecja, Szkocja, USA, Maroko, Senegal, Nigeria, Włochy, Irlandia, Białoruś, Macedonia, Austria, Ekwador, Francja, Argentyna, Szwecja, RPA, Finlandia, Kanada, Ghana, Urugwaj, Gwinea

W Ekstraklasie mamy 16 drużyn, w meczu występuje 18 co daje 288. Czyli teoretycznie w kadrze meczowej jest 56% obcokrajowców. Co zasadniczo dowodzi (plus wywiad z Junco i nie tylko z Junco), że żądania płacowe w Polsce są mocno powyżej oferowanych możliwości. Owszem, kluby się w to bawią jak mają bogatych sponsorów, w szczególności z pieniędzy podatników (miasta, spółki skarbu państwa) ale do czasu.

I pomyslec, ze angaż Uliego Borowki w Lodzi byl kiedys sensacja :)

Adasss 23.10.2017 10:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1485495)
I pomyslec, ze angaż Uliego Borowki w Lodzi byl kiedys sensacja :)

Hmmm. Jak chodzi o osiągnięcia w całej karierze, to cała ta 163 może za Ulim buty najwyżej nosić ... więc jakby znowu zjawił się w lidze ktoś z takimi osiągnięciami, to byłoby o tym baaardzo głośno.

pepe72 23.10.2017 23:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1485471)
Może późna pora, ale czy mógłbyś mi napisać, z czym się nie zgadzasz w moim poście? Jeżeli cena, którą wołają polscy menedżerowie wydaje się Tobie, mnie i Wiśle Kraków S.A. za wysoka i nie korzystamy z ich usług, tym bardziej, że mamy możliwość zastąpienia ich tańszymi usługami menedżerów i piłkarzy hiszpańskich, to jak to się kłóci z tym, co ja napisałem? Jeżeli za naszym przykładem pójdą inne kluby, to krajowy rynek menedżersko-piłkarski zostanie zmuszony do obniżenia żądań. Spadnie popyt na ich usługi, dostosują cenę. Ale ani kluby nie muszą iść za naszym przykładem (ich prawo nie szukać tańszych rozwiązań), ani menedżerowie nie muszą dostosowywać cen (ich prawo oferować usługi po cenach, których nikt nie zapłaci).

Może pora faktycznie była późna ale na mój post o zbyt wygórowanych żądaniach piłkarzy i menadżerów pojechałeś tekstem o "podstawach ekonomii". I było to w kontekście krytyki Junco przez Polsat.

Zaś co do rynku menadżersko-piłkarskiego to na podstawie danych o obcokrajowcach dowodzę, że to się już powoli dzieje, a w szczególności jeśli Wisła z dość niewielkim budżetem zrobi przyzwoity wynik to będzie jaskrawym przykładem dla reszty.

Zaś co do tego, że ktoś się musi/nie musi dostosowywać to jedynie zwracam uwagę, że patologie w polskiej piłce to m.in. chore układy menadżerskie jak również finansowanie piłki zawodowej z pieniędzy podatników. Niestety do wolnego rynku to jeszcze długa droga choć możliwość zatrudniania obcokrajowców jest szansą na normalność.

pepe72 23.10.2017 23:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siedzenaganku2 (Post 1485493)
Spojrzcie co sie dzieje od kilku lat w Anglii gdzie angielskie kluby mega przeplacaja za byle jakiego angielskiego gracza.

Ale tamtejszą piłkę rozpieszcza finansowo m.in. telewizja.

siedzenaganku2 04.11.2017 13:08

Od kiedy zmienili rzecznika prasowego to te konferencjr sa slabe, nie chce sie ich nawet ogladac

brylant17 11.11.2017 10:21

Ciekawy wywiad z naszym kierownikiem

http://sport.lovekrakow.pl/aktualnos...owa_22983.html

swiety37 15.11.2017 13:22

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...bu_medycznego/

Ktoś coś więcej może napisać o przyczynach? Pretensje do Dr. Jurki za długie leczenie, czy też może sam doktor miał dość nacisków trenera?

Pero 15.11.2017 13:34

Cytat:

Ktoś coś więcej może napisać o przyczynach? Pretensje do Dr. Jurki za długie leczenie, czy też może sam doktor miał dość nacisków trenera?
Wszystkiego po trochu. Sam złożył dymisje z tego co kojarze jak bez jego wiedzy wysłali Cueste i Veleza do Hiszpanii.
Poza tym miał pretensje że Kiko nie stosował się do jego zaleceń - systuacja właśnie z Cuestą

PhantomRanger 16.11.2017 00:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez swiety37 (Post 1487310)
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...bu_medycznego/

Mam mieszane uczucia co do tego wyboru. Zważywszy, że mam w pamięci radość po jego zwolnieniu w 2009 roku.

Pero 16.11.2017 10:49

Przede wszystkim to nie jest jaka mega intratna posada. Pieniędzy nie ma jakoś mega wiele, a dyspozycyjny musisz być. Dodatkowo wyjazdy. No i nie może to być jakiś zielony gość

Z tego co wiem to Jurka robił to bardziej hobbystystycznie niż miał z tego korzyści

szprotson 16.11.2017 22:56

dlatego teraz Mariusz moze sobie spokojnie hobbistycznie pomóc pilkarzom, bo interesu juz dogladac nie musi.
Swoja droga, JJ nie ma jakiejs mega opinii w srodowisku.

Kocur 17.11.2017 10:35

W sumie nie wiadomo czy w temacie o byłych czy aktualnych pracownikach ;)

Ostatni wywiad Błaszcza:

Cytat:

Błaszczykowski: Chcę zakończyć karierę w Wiśle Kraków. Z szacunku dla klubu, który na mnie postawił

- Cały czas w mojej głowie jest pomysł, żeby zakończyć karierę w Wiśle Kraków. Chciałbym to spiąć ładną klamrą, ale też z szacunku do klubu, który dał mi zaistnieć, postawił na mnie. Wierzę głęboko, że zdrowie i umiejętności pozwolą, żeby tak było - zdradził Kuba w rozmowie z TVP Sport.

Fani jednak muszą uzbroić się w cierpliwość. Błaszczykowski obecnie gra w VfL Wolfsburg. Od pewnego czasu spekuluje się, że w ekipie "Wilków" będzie najwyżej do końca sezonu, by dobrze przygotować się do mistrzostw świata. Potem miałby wyruszyć do Stanów Zjednoczonych na podbój MLS, a interesuje się nim Chicago Fire.

Reprezentant Polski ma 31 lat, a więc może jeszcze pograć za granicą na dobrym poziomie. Za kilka lat pewnie będzie próbował wrócić do Polski, by pożegnać się z kibicami w zespole "Białej Gwiazdy".

Arkadiusz.Czerepach 17.11.2017 12:32

do byłych piłkarzy najbardziej pasuje

z szacunku do Kuby nie skomentuje tego złośliwie

brylant17 17.11.2017 14:05

Po co masz komentować złośliwie ? nie powiedział,że idzie do Legii....

Charlie 17.11.2017 14:18

Fajnie by było, jakby Kuba wrócił za rok, albo dwa, a nie jak bedzie miał 37 lat. Biorąc pod uwagę, że z jego zdrowiem bywa różnie, ciężko powiedzieć czy byłby wtedy jakimkolwiek wzmocnieniem składu. Już wielokrotnie pisałem - Błaszczykowski za granicą osiągnął więcej niż ktokolwiek się spodziewał, gdy odchodził 10,5 roku temu. Więcej już nie osiągnie, jego kariera klubowa od pamiętnej kontuzji znacznie wyhamowała. Natomiast wciąż może dobrzej zarobić, dlatego pewnie trafi do tej MLS.

Karherop 17.11.2017 14:52

Trzeba zobaczyć ten wywiad zamiast płuc jadem.

Dziennikarz Iwanski oczywiscie musial zapytać, czy nie woli do legii na podbój LM. Kube już w....iaja te pytania choc zawsze udziela tej samej odpowiedzi.

To nie zadna tajemnica ze Kuba jest po słowie z Sarapata, Junco i Dukatem i tylko kwestia czasu az do nas trafi. Wg mnie za 1.5 roku. Wtedy mu sie konczy kontrakt z obecnym klubem

forthy 17.11.2017 15:13

Myślę, że Kuba ma dokładnie zaplanowany termin powrotu do Wisły i zapewne jest to jakoś związane z rodziną (córeczki - kwestia szkoły).

Przybyszewski 17.11.2017 17:50

Kuba to super człowiek.

kibic87 17.11.2017 22:54

Wasyl + Kuba = 33k na każdym meczu ;)

Karherop 18.11.2017 00:04

Marketingowo to strzał w 10. Będzie się bardzo dobrze mówiło o Wiśle.

AntyMod 18.11.2017 00:23

Kuba napewno zagra jeszcze u Nas , tylko pytanie czy wroci zeby cokolwiek klubowi pomoc i pograc w pilke ?? czy tak jak Zuraw , zeby troche bylo zamieszania w prasie i mediach , i jako magnez dla Januszy , antylegijnych

piotek 18.11.2017 02:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AntyMod (Post 1487459)
Kuba napewno zagra jeszcze u Nas , tylko pytanie czy wroci zeby cokolwiek klubowi pomoc i pograc w pilke ?? czy tak jak Zuraw , zeby troche bylo zamieszania w prasie i mediach , i jako magnez dla Januszy , antylegijnych

Zobaczymy w jakiej formie będzie za te rzeczone 1,5 roku. W zasadzie głupio przyznać, ale nie mam pojęcia, jak mu się wiedzie w Bundeslidze, ktoś coś bardziej wie?

Jeżeli nawet byłby w Niemczech rezerwowym, który czasem tylko wszedłby na murawę, to u nas nadal grałby pewnie na wysokim poziomie. Trudno to porównywać z Żurawiem, który wracał do nas po średnio udanej przygodzie w Grecji bodajże(?).

Charlie 18.11.2017 10:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotek (Post 1487477)
Zobaczymy w jakiej formie będzie za te rzeczone 1,5 roku. W zasadzie głupio przyznać, ale nie mam pojęcia, jak mu się wiedzie w Bundeslidze, ktoś coś bardziej wie?

Jeżeli nawet byłby w Niemczech rezerwowym, który czasem tylko wszedłby na murawę, to u nas nadal grałby pewnie na wysokim poziomie. Trudno to porównywać z Żurawiem, który wracał do nas po średnio udanej przygodzie w Grecji bodajże(?).

Żurawski przychodził do nas z Omonii, gdzie miał bilans 23/8. Wcześniej w Larisie 38/15. Więc tragedii nie było, dopiero w Wiśle zaczął rozczarowywać.

pietruch 18.11.2017 10:54

Z tego co pokazuje transfermarkt to w tym sezonie Kuba zaliczył 7 meczów (426 minut na boisku).
Wiadomo, że każdy chciałby go jak najszybciej w Wiśle, jednak dla samego zawodnika taki ruch nie byłby najgorszy.
Z pewnością finansowo Wisła nie ma co konkurować z klubami MLS czy Bundesligi, natomiast w kontekście wyjazdu na mundial w czerwcu, to raczej w Wiśle miałby pewność pierwszego składu.

piotek 18.11.2017 12:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie (Post 1487490)
Żurawski przychodził do nas z Omonii, gdzie miał bilans 23/8. Wcześniej w Larisie 38/15. Więc tragedii nie było, dopiero w Wiśle zaczął rozczarowywać.

Ok, odszczekuję. Inaczej to zapamiętałem.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:58.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl