Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Pero 05.03.2017 13:16

Miałem wczoraj okazje na żywo obejrzeć naszą Wisełkę.
Stadion Piasta mimo wielu swoich minusów daje znakomity widok na boisko z trybun równoległych do boiska. Ze szczególnością przyjrzałem się naszym zimowym nabytkom:
-Ivan- Solidny występ, ale co mnie martwi? Dlaczego on się tak uczepił tego trzymania za koszulkę i spuszczania zawodników do parteru? Zaraz podpatrzą to wszyscy sędziowie i będą na to zwracać uwagę i go kartkować
-Pol - byłem sceptyczny wobec niego ale posypuje głowe popiołem. Był wszędzie. Walczak. Jeszcze tylko poprawić rozegranie i strzał i będzie z niego pożytek.
-Hugo - hmm.. hmmm. Do momentu asysty byłem wciekły. I to nie na niego ale na trenera który go wpuścił. Fakt skupił na siebie uwage przy bramce Zenka ale poza tym nie miał udanego zagrania. Brak szybkości i techniki widoczne gołym okiem. Na dodatek jego nonszalancja była zalążkiem akcji bramkowej Piasta. Plus za dośrodkowanie do Brleka i asystę. Może to brak aklimatyzacji, a może brak pewności siebie. Nie wiem... Ale do poprawy jest sporo

krzaq12 05.03.2017 13:45

Na twitterze pojawiają się głosy, że powinniśmy zainteresować Badią z Piasta, bo za pół roku kończy mu się kontrakt. Nie wiem jakie jest wasze zdanie ale ja uważam, że w letnim okienku powinniśmy zainteresować się w pierwszej kolejności klasowym napastnikiem.

Ogryzek 05.03.2017 13:57

krzaq12
Jedno drugiego nie wyklucza. Badia to jeden z mocniejszych punktów Piasta - Hiszpan tak jak nasz trener. Może wolałby grać u nas?

A dobry napastnik to niestety SF. Przy naszych możliwosciach finansowych może być ciężko.

brylant17 05.03.2017 14:03

Iść tropem Cabrery z Korony i wyciągnąć gościa z niższej ligi Hiszpańskiej

krzaq12 05.03.2017 14:18

Oczywiście, że nie wyklucza.
Dlatego uważam, że powinniśmy sobie dać spokój z Zacharą, Urygą i Buchalikiem a wolne środki z ich kontraktu powinny wystarczyć na kogoś interesującego. ;)

ricenb 05.03.2017 15:39

badia jak najbardziej by sie przydal plus napastnik dobry bramkarz ciekawie by to wygladalo

FraMat 05.03.2017 17:37

A może by tak Ondraszka nauczyć gry w ataku? Warunki ma. Naprawdę mógłby w końcu zacząć regularnie trafiać.

brylant17 05.03.2017 17:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1465992)
A może by tak Ondraszka nauczyć gry w ataku? Warunki ma. Naprawdę mógłby w końcu zacząć regularnie trafiać.

Ja się zastanawiam się jakim on cudem tyle goli nastrzelał w Norwegii i został królem strzelców ? Jakoś nie mamy szczęścia do Czechów

ricenb 06.03.2017 00:41

a slyszal ktos cos co z valencia sie dzieje dolecial juz do polski trenuje bo wypożyczenie konczy sie z koncem rundy zeby chlopak mial chwile zeby sie pokazac

Szneka 06.03.2017 09:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ricenb (Post 1466028)
a slyszal ktos cos co z valencia sie dzieje dolecial juz do polski trenuje bo wypożyczenie konczy sie z koncem rundy zeby chlopak mial chwile zeby sie pokazac

w piątkowym Przeglądzie było napisane że obaj mają być w tym tygodniu w Krakowie

konvict1993 06.03.2017 16:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ricenb (Post 1465980)
badia jak najbardziej by sie przydal plus napastnik dobry bramkarz ciekawie by to wygladalo

Z Piasta widziałbym u nas również Heberta. Gość dominuje w powietrzu, może byłby do wyciągnięcia :D

Pero 06.03.2017 17:00

^^
Dokładnie. Herberta też bym widział. Badije zresztą też :-)

borys 06.03.2017 18:12

Lepiej nie Mojtować:)

ashkeczup 06.03.2017 18:16

Głowa młodszy nie będzie. Hebert ma klauzulę przedłużenia o kolejny rok, ale ma też pewnie klauzulę, która w razie spadku anuluje tę poprzednią, albo umożliwia w miarę możliwości bezkonfliktowe pożegnanie z klubem. Z Ivanem mogłoby to ładnie wypalić.

Azmo 06.03.2017 18:28

Stoper już przecież jest zakontraktowany. Arsenić najlepiej się czuje na środku obrony, choć na bokach obrony też grac umie.

krzaq12 06.03.2017 19:06

Cytat:

Dokładnie. Herberta też bym widział. Badije zresztą też
Gra Heberta, zwłaszcza w tamtym sezonie mi imponowała, dwa sezony zresztą także. W tym bez bicia przyznaję się, że nie obserwowałem go zbytnio. Ale rzeczywiście, jeśli Głowacki zdecyduje się na jeszcze jeden sezon to w lecie będziemy mieć 3 stoperów Głowacki, Gonzalez i Arsenić (plus Żemło i Kujawa wracają z wypożyczeń)

Napastnik, szefie, napastnik potrzebny, taki killer, nawet kosztem tego że miałby być jedynym transferem. ;)

andrucik 06.03.2017 21:04

Arsenić nie jest stoperem!!!

Kamil_mchw 06.03.2017 21:53

Ależ oczywiście że jest... owszem wychowywany był na lewego obrońce, ale rok temu go przekwalifikowano na stopera. Sam w wywiadach mówił że najlepiej czuje się na lewym stoperze. Junco mówił o nim jako o stoperze. Tweeterowi? dziennikarze też pisali że aktualnie to stoper.
JEST stoperem...!!!
andrucik nadrób wiedzę o naszych piłkarzach.

ashkeczup 06.03.2017 22:16

http://www.transfermarkt.pl/zoran-ar...spieler/280312

FraMat 06.03.2017 22:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1466060)

czyli ma zakaz gry na stoperze?

ashkeczup 06.03.2017 22:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1466061)
czyli ma zakaz gry na stoperze?

Nawet na bramce może stać i ręczniki podawać

RAFi89 06.03.2017 22:31

Cytat:

Ale najwięcej spotkań w obecnym sezonie zagrał jako środkowy obrońca.

LucjuszWielki 06.03.2017 22:32

Cytat:

haha człowiek wikipedia, google, transferm., football menager czyli bez netu ani rusz :D Poczytaj wywiady.

w4syl 06.03.2017 22:35

Cytat:

Ale najwięcej spotkań w obecnym sezonie zagrał jako środkowy obrońca.
Dokładnie: 9 na środku, 3 na lewej i 1 na prawej.

http://www.transfermarkt.pl/zoran-ar.../0?saison=2016

ashkeczup 06.03.2017 23:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1466064)
haha człowiek wikipedia, google, transferm., football menager czyli bez netu ani rusz :D Poczytaj wywiady.

Kupujesz na co dzień chorwacką prasę czy jednak bez internetu ani rusz? Z tobą to na poważnie nie będę rozmawiał nigdy i nie oczekuj tego, bo już tyle razy na tym forum zostałeś uświadamiany, a nadal nie wyciągasz wniosków.

Wkleiłem link, bo nie mam żadnego wiarygodnego źródła i uważam, że bardziej odpowiednim byłoby stwierdzenie, iż jest bocznym obrońca, ale na stoperze też potrafi grać, a nie na odwrór ;)

krzaq12 07.03.2017 08:03

Powołam się na wywiad ze str weszło, której zwykle nie czytam. Odnosił się on jednak do naszego nowego zawodnika więc postanowiłem przeczytać. W owym wywiadzie swoją opnię wygłosił chorwacki dziennikarz. Twierdził on, że Zoran to zawodnik mogący grać na na lażdej pozycji w obronie, wszędzie wypada podobnie, czyli solidnie. Sam zawodnik najlepiej czuje się na stoperze. Najczęściej też tam grał w ostatnim sezonie.

cancer 07.03.2017 17:07

http://starachowicki.eu/ps-96012-sta...ialej-gwiazdy/

Ciekawie ogólnie, że Junco go przekonał i ma pomysł na niego – oczywiście to wizja przyszłości, ale fajnie takie info słyszeć :)

Ogryzek 07.03.2017 17:17

Mnie się podoba szukanie wśród takich młodych piłkarzy. Jest nadzieja że jest to długofalowe działanie a nie tylko na "już".

7 kotów 07.03.2017 17:44

Dosyc dlugo procesowalem tytul w glowie. Przez chwile myslalem ze gosc sie faktycznie nazywa Reus Starachowicki.

KrzychooR 07.03.2017 18:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1466113)
Dosyc dlugo procesowalem tytul w glowie. Przez chwile myslalem ze gosc sie faktycznie nazywa Reus Starachowicki.

:lol: No ja miałem podobnie... Juz myślałem że to jakiś daleki kuzyn Marco co to w Polsce został...

Prezydentowa 07.03.2017 21:11

Mógłby ktoś przekleić treść, bo mi się nie otwiera?

ulTraS 07.03.2017 21:20

Treść artykułu:
Cytat:

Dobry przegląd pola, co u zawodnika występującego na pozycji środkowego pomocnika ma duże znaczenie, umiejętność wygrywania pojedynków jeden na jeden, a także silny strzał z prawej nogi – to tylko kilka z wielu atutów gracza starachowickiej Juventy Macieja Śliwy. – To, że pokazał się z jak najlepszej strony w meczach kadry województwa świętokrzyskiego nie jest dla mnie żadnym zaskoczeniem – przyznaje w rozmowie z TYGODNIK-iem Mariusz Wójcik, trener juniorów młodszych Juventy. Jego podopieczny znalazł się w gronie powołanych na konsultację szkoleniową przez selekcjonera kadry Polski U-16.

TYGODNIK: Dla Macieja, powołanie na konsultację szkoleniową kadry U-16 w Szamotułach to drugie wyróżnienie na przestrzeni kilku ostatnich miesięcy.

M. WÓJCIK, SZKOLENIOWIEC JUNIORÓW MŁODSZYCH JUVENTY STARACHOWICE: – Dla mnie nie ma w tym żadnego zaskoczenia. Doskonale znam jego możliwości i umiejętności. Jesteśmy w stałym kontakcie z selekcjonerem. Maciej z dobrej strony zaprezentował się wiosną ub. roku w meczu reprezentacji województwa świętokrzyskiego z kadrą Polski. Strzelił bramkę, a to zaowocowało później pierwszym zaproszeniem na konsultację. Trener szybko znalazł dla niego miejsce w kadrze. Czy drugie powołanie było dla mnie niespodzianką? To chłopak o dużych walorach technicznych. Świetnie radzi sobie w pojedynkach jeden na jeden. Widziałem wielu młodych zawodników z naszego regionu, ale nie każdy z nich potrafiłby to robić, tak jak Maciek. Jako zawodnik występujący na pozycji środkowego pomocnika ma zmysł do gry kombinacyjnej. Potrafi zagrać na skrzydle. Nieprzypadkowo przez kogoś został nazwany małym Marco Reusem (piłkarz niemieckiej Borussii Dortmund – przyp.red.). Na pewno coś w tym jest. Zachowując oczywiście proporcje, można go porównać do zawodnika czołowej drużyny Bundesligi.

Od wielu miesięcy mówiło się o nim, w kontekście wielkiego talentu Juventy. Zapytania i zainteresowanie z różnych klubów z pewnością było spore.

– Najbardziej zdeterminowana by pozyskać go była i nadal jest Wisła Kraków. Nie jest tajemnicą, że po zakończeniu rudny wiosennej, Maciek podpisze kontrakt z Białą Gwiazdą. Od lipca będzie zawodnikiem klubu ze stolicy Małopolski. Kontaktował się z nim osobiście skaut warszawskiej Legii, Piasta Gliwice. Zapytania pojawiały się również ze strony Jagiellonii Białystok. Jako klub byliśmy przy zdaniu, by już teraz, w zimowej przerwie puścić Maćka do lepszego klubu. Podjął decyzję, że w Juvencie zostaje do końca sezonu, a później zmienia barwy. Chce zakończyć naukę w Gimnazjum, tak by spokojnie zaaklimatyzować się w nowym miejscu, nowym otoczeniu.

Kiedy po raz pierwszy został zauważony przez skautów?

– Graliśmy mecz kontrolny z Ceramiką Opoczno. Spotkanie obserwował skaut Piasta Gliwice. Wówczas pojawił się pierwszy sygnał, że w takim klubie jak Juventa jest chłopak, któremu warto się przyjrzeć. Jego nazwisko pojawiało się w notesach przedstawicieli innych klubów, od 2 czy 3 lat. Rynek skautów i obserwacje młodych piłkarzy stoją na coraz wyższym poziomie. Wielu zawodników znajduje się w bazie danych. Nie odbywa się to na zasadzie, że ktoś komuś kogoś poleci do zespołu. W każdym wojewódzkim związku, są osoby, które wskazują potencjalnych kadrowiczów, tak jak Kamil Kuzera czy Artur Góra. Dla klubu, a także trenerów pracujących w Juvencie takie sygnały, powołania dają pozytywnego kopa do pracy.

Mówisz o tym, że w połowie br. Śliwa przejdzie do krakowskiej Wisły. To najlepszy moment na zmianę otoczenie i dalszego, sportowego rozwoju?

– Ten moment już nastąpił. To naturalna kolej rzeczy. Długo w klubie zastanawialiśmy się nad tym. W życiu młodego człowieka, który związany jest od wielu lat ze sportem ważne jest, by nie przegapić pewnej szansy, która może uciec. Dlaczego już teraz? Poziom rozgrywek w naszym województwie jest taki, a nie inny. W lepszym zespole, przy talencie takiego kalibru, Maciej miałby większe szanse na to by się rozwijać i iść do przodu.

Odległość między Krakowem a Starachowicami, czy Warszawą a Starachowicami jest praktycznie taka sama. Co było czynnikiem decydującym o wyborze klubu spod Wawelu, a nie np. Legii?

– Ani jak jako szkoleniowiec, ani klub, którego barw w tym momencie broni nie podejmowaliśmy decyzji za niego. Należała tylko i wyłącznie do niego. To jego suwerenny wybór. Spodobało nam się samo podejście Wisły do tematu. Hiszpan Manuel Junco, dyrektor sportowy Wisły, był w domu u Maćka. Nie jest tak, że Juventa jeździła po klubach i oferowała sprzedaż. To kluby przyjeżdżały do nas. Dlaczego nie zdecydował się na przeprowadzkę na Łazienkowską? Z Legią był na obozie na Słowacji, gdzie również pokazał się z dobrej strony. W meczu ze Slavią Praga wpisał się na listę strzelców. Wisła ma na niego pomysł. Oferuje ciekawą ścieżkę rozwoju poprzez występy w Centralnej Lidze Juniorów, a później pierwszą drużynę. To go przekonało. W Legii czy poznańskim Lechu konkurencja jest większa, wymagania spore. W Krakowie powinien mieć łatwiej.

Jeśli rzeczywiście jego transfer doszedłby do skutku, Maciej byłby drugim po Mateuszu Biesu, bramkarzu, zawodnikiem Juventy, który na przestrzeni ostatnich lat przeszedł do klubu z Reymonta.

– Nigdy 100-procentowej pewności, że Maciej będzie grał w piłkę na wysokim poziomie nie ma. Ale jest coś, co nazywa się wiarą i nadzieją. Liczymy, że w Wiśle powiedzie mu się. Jestem przekonany, że swoim talentem i zaangażowaniem udźwignie ciężar jaki na nim będzie ciążył. Wiele w życiu przeszedł, co z pewnością wzmocniło go mentalnie. Życzymy mu jak najlepiej. W ciągu pół roku gry w Juvencie, jakie mu zostało postaramy się przygotować go jak najlepiej do futbolu przez duże F.

Nad czym musi jeszcze pracować?

– Mnóstwo czasu poświęcił nad pracą nad lewą nogą. Nie boi się uderzać z dystansu. Teoretycznie słabszą nogą, czyli lewą zdobył gola w kadrze województwa. Musi popracować nad decyzyjnością. To młody zawodnik. Wszystko przed nim.

tomaso 10.03.2017 12:32

Ktoś coś słyszał kiedy przyjadą Kolumbijczycy ?

krzaq12 10.03.2017 12:52

Mają być w Krakowie w poniedzialek, 13-ego. ;)

jonaf 10.03.2017 12:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomaso (Post 1466326)
Ktoś coś słyszał kiedy przyjadą Kolumbijczycy ?

wg rozmowy przeprowadzonej na jednym z portali społecznościowym - w poniedziałek.

opolan 12.03.2017 13:30

O kolumbijczykach narazie glucho ? Gdzieś tam było info, że mieli przyleciec w tym tyg, ale narazie cisza... Ja rozumiem, że sprawy wizowe i pozwolenia w krainie Escobara trwają długo, ale zaczyna mi się to nie podobać...

JrQ- 12.03.2017 15:27

wrzucali foto na instagramie, że już lecą

Karherop 12.03.2017 17:28

Już chyba ich nic nie zatrzyma i będą w PL w poniedziałek/wtorek. Pozwolenie na pracę już pewnie mają, pytanie czy na grę w ekstraklasie również...
Kolejną zagadką jest forma. Liczę, że w kwietniu Valencia zacznie coś pokazywać, zostanie mu 1,5-2 miesiące na pokazanie swoich możliwości.. . A o jego koledze się nie wypowiadam, bo chyba nawet ze sztabu szkoleniowego nikt go na oczy nie widział. Typowy transfer na doczepkę w pakiecie z Everem.

AntyMod 12.03.2017 20:35

tylko napastnik !!! prawdziwy , kontrakt pawla + Ondraska ( ktorego trzeba sprzedac ) i Zacchary i mamy prawdziwego bramkostrzelnego napastnika - + jakis tam Drzazga itp

Karherop 12.03.2017 20:51

Kontuzja tego jedynego napastnika i zostaje nam tylko 'jakiś tam Drzazga', ewentualnie zawsze można kupic kogos pokroju Necida czy Chukwu i sie srogo rozczarowac. Więcej takich genialnych pomysłów. Trzech napastników to minimum jakie musimy mieć.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:30.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl