Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Zabawy statystyką, czyli czy możliwe jest ... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9596)

pepe72 20.03.2018 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez swiety37 (Post 1496960)
A dlaczego nie ma rozważań dla zajęcia przez nas miejsca nr 4? Przecież nie jest to nierealne.

Na razie piszemy o końcu 2 rundy.
Tu było o szansach na 4 miejsce i raczej są niewielkie:
https://wislakrakow.com/forum/showpo...&postcount=687

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1496968)
dlaczego Lubin ma nic nie ugrać u siebie z Jagiellonią ??? ugra punkt i już nie będzie problemu...
dlaczego starozakonni mają wygrać w Niecieczy ? Zieliński poprzestawia klocki w 2 tygodnie pogoni ich do roboty i Spiączka się obudzi plus obrona Częstochowy do końca meczu i po marzeniach o awansie.............

Nic nie jest przesądzone odkąd zobaczyłem końcówkę meczu jaga - Arka, kiedy to bałem się o awans do 8 Wisły przed meczem z Legią.....
Arka wbrew pozorom wcale nie musi przegrać u siebie z Legią, a w derbach mam wrażenie, że Lechia dzisiaj przegrałaby nawet z Kaszubią Kościerzyna czy Jaguarem Kokoszki.....

Jak chcesz rozważać mało prawdopodobne scenariusze to jest teoretyczna szansa, że wypadniemy z top8:
Arka +6, Korona +3, Zagłębie +6, Wisła +0

Owszem, w piłce może się wszytko zdarzyć ale jak widać po historii drużyny narodowej przez ostatnie 30 lat, zdarzenia typu "Anglia przegra z San Marino (co da nam awans do baraży)" zachodzą bardzo rzadko.

Karherop 20.03.2018 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1496985)
a do mistrza ? :)

Łatwo policzyć.

Szkoda że w tym roku nie ma podziału punktów. W 7 spotkań nie nadrobimy frajerskich wtop z Polckiem czy Zagłębiem u siebie.

funkykoval 20.03.2018 20:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1496996)
Na razie piszemy o końcu 2 rundy.
Tu było o szansach na 4 miejsce i raczej są niewielkie:
https://wislakrakow.com/forum/showpo...&postcount=687

Jak chcesz rozważać mało prawdopodobne scenariusze to jest teoretyczna szansa, że wypadniemy z top8:
Arka +6, Korona +3, Zagłębie +6, Wisła +0

Owszem, w piłce może się wszytko zdarzyć ale jak widać po historii drużyny narodowej przez ostatnie 30 lat, zdarzenia typu "Anglia przegra z San Marino (co da nam awans do baraży)" zachodzą bardzo rzadko.

Mało prawdopodobne ? A jak bardzo prawdopodbne były 3 pkt Wisły w Warszawie? Podejrzewam, ze nikt tego nie obstawiał przed meczem na 100%.... Co Twojego scenariusza - zależny jest o wyników w 6 meczach - ja nawiązałem jedynie do tego, że ekstraklasa jest nieprzewidywalna, a seria kilku wygranych starozakonnych może równie dobrze zakończyć porażka w Niecieczy, która przed chwila dostała w dupę od Pogoni

pepe72 20.03.2018 21:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1497046)
Mało prawdopodobne ? A jak bardzo prawdopodbne były 3 pkt Wisły w Warszawie? Podejrzewam, ze nikt tego nie obstawiał przed meczem na 100%.... Co Twojego scenariusza - zależny jest o wyników w 6 meczach - ja nawiązałem jedynie do tego, że ekstraklasa jest nieprzewidywalna, a seria kilku wygranych starozakonnych może równie dobrze zakończyć porażka w Niecieczy, która przed chwila dostała w dupę od Pogoni

Owszem może. Problem w tym, że Probierz zrobił kawał dobrej roboty i to teraz procentuje. Tak samo jak zaufanie Filipiaka (ew. Filipiakówny). Dlatego bardziej prawdopodobne jest, że jednak zdobędą brakujące 4 punkty. Zwłaszcza, że nie ma podstaw by sądzić, że Termalica odbije się od dna.

Również mam podstawę obstawiać, że my w tej rundzie też zdobędziemy jeszcze 4+ punktów.

Edit:
Tu jest o Zagłębiu w tym roku: http://weszlo.com/2018/03/20/zaglebi...e-a-razem-nim/

xanti1906 21.03.2018 02:09

Nie ma co gdybać, co by było gdybyśmy wygrali z Płockiem/Lechią/Koroną/Piastem, bo pewnie każdy klub miał takie mecze. Liczy się co w tabeli, a u nas wygląda to nieźle. Fundamenty pod top4 położone, teraz trzeba budować.

swiety37 23.03.2018 10:36

Najwyższa Komisja Odwoławcza zdecydowała, że zabrzanie otrzymają 3 punkty za walkower z Piastem.

silver03 23.03.2018 11:15

Aktualna tabela po decyzji komisji. Niby jesteśmy blisko pucharów, niby też daleko. Robi się ciekawie.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net...58&oe=5B43A013

TOMEK 11 23.03.2018 11:39

być albo nie być to mecz z Lechem, albo zredukujemy do 3, albo zrobi się 9 i pozamiatane, w skrócie mecz o 6pkt...

silver03 23.03.2018 11:41

Bardziej nastawiałbym się na walkę o 4 pozycję i Puchar Polski dla Legii. Wówczas 4 pozycja daje LE.

TOMEK 11 23.03.2018 11:49

pytanie czy zdobędzie, ale jeśli tak to szanse jak najbardziej są, bo i Górnik ma Lecha w ostatniej kolejce, jeśli uda się zdobyć 10-12pkt w tej dogrywce w tym bezpośrednio puknąć Górnika, który obecnie formą nie grzeszy, to chyba jedna z największych szans ostatnich lat

PhantomRanger 23.03.2018 12:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1497252)
Bardziej nastawiałbym się na walkę o 4 pozycję i Puchar Polski dla Legii. Wówczas 4 pozycja daje LE.

Wpierw wywalczmy awans do 8, a później marzmy o 4 miejscu. Ciągle przecież mamy szanse z niej wylecieć i walczyć o utrzymanie.

PSYCHOLTSW 23.03.2018 12:56

@PhantomRanger mamy 1% szans na wypadnięcie z niej :)

pepe72 23.03.2018 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 1497255)
Wpierw wywalczmy awans do 8, a później marzmy o 4 miejscu. Ciągle przecież mamy szanse z niej wylecieć i walczyć o utrzymanie.

Żeby Wisła wyleciała z top8 to m.in. Legia musi przegrać z Arką. Zaś zdobycie przez nas JEDNEGO punktu w meczu z Amicą(d) lub Sandecją(w) powoduje zaklepanie top8.

pepe72 23.03.2018 13:58

Tu rozwinięcie:

5. Wisła K - 43
6. Wisła P - 43 (różnimy się tylko ilością bramek i to nie w meczach bezpośrednich)!
7. Korona - 41
8. Zagłębie - 39
9. Craxa - 38
10. Arka - 37

Kalendarz:
Wisła K: Amica(d), Sandecja(w)
WPłock: Piast(d), Jaga(w)
Korona: Lechia(d), Śląsk(w)
Zagłębie: Jaga(d), Craxa(w)
Craxa: Termalica(w), Zagłębie(d)
Arka: Legia(d), Lechia(w)

Aby Wisła wypadła z top8 muszą zajść wszystkie przypadki poniżej
1. musimy przegrać oba mecze
2. Arka musi wygrać oba mecze
3. Craxa wygrywa oba mecze
lub Zagłębie zdobywa 4+ punkty
4. Korona zdobywa co najmniej 2 punkty w dwóch meczach.

W efekcie wyjdzie gigantyczna mała tabela, której nie chce mi się liczyć ale najprawdopodobniej zdobędziemy ostatnie miejsce.

Na "zdrowy rozum" to Craxa po wygranej w Niecieczy będzie walczyć z Zagłębiem o miejsce nr 8. Patrząc na kalendarz to Koronie 41 może wystarczyć.

CrazyBoy96 23.03.2018 14:37

4 miejsce prawdopodobnie nie da pucharów w tym sezonie. No chyba, że legia wygra puchar Polski :)

Eberk 23.03.2018 14:37

To 5. miejsce na koniec rundy zasadniczej jest najgorsze ze wszystkich pod katem przeciwnikow u siebie (4., 6., 7.).

Najlepiej byloby zajac 4. i miec 4 mecze u siebie (1., 6., 7., 8.), ale nie sadze bysmy jednoczesnie zgarneli komplet punktow i Gornik stracil punkty u siebie z Sandecja. Bo nie wydaje mi sie, by urwali Lechowi jakiekolwiek punkty na Bulgarskiej. Przy rownej liczbie punktow zdecyduje bilans spotkan bezposrednich, a tu mamy 2 porazki.

Co ciekawe, na 90minut.pl juz jest podany terminarz do konca sezonu i podstawione druzyny na podstawie aktualnej tabeli. Jesli nic by sie nie zmienilo, mielibysmy u siebie Zabrze, Korone i Plock czyli malo ciekawie. Na wyjezdzie zas Legie, Jage, Lecha, Zaglebie (Craxe jesli je przegoni), czyli naprawde ciezkie wyjazdy, by moc myslec o ugraniu czegos na koniec.

Przy 6. miejscu, gdyby sie nic nie zmienilo, mielibysmy 2. Legie, 7. Plock/Korone i 8. Zaglebie (Craxe). Pod wzgledem kibicowskim bardzo fajny terminarz. Ale to oczywiscie tylko dywagacje, wszystko sie moze zdarzyc.

Teoretycznie moglibysmy nawet wypasc z osemki, ale to musialaby sie stac naprawde jakas katastrofa. Musielibysmy zanotowac do konca komplet porazek (Lech, Sandecja) czyli 0 punktow, a Arka (Legia, Lechia) i Cracovia (Termalica, Zaglebie) jednoczesnie komplet zwyciestw lub Arka z 2 zwyciestwami i Zaglebie (Jagiellonia, Cracovia) z minimum 4 punktami. Jeszcze Korona (Lechia, Slask) traci do nas 2 pkt. i Plock mimo tej samej liczby punktow ma gorszy bilans bramkowy, ale trudno zakladac, by ta pierwsza nie zdobyla chociaz 2 punktow, a Plock chociaz 1 pkt. A to wszystko przy naszych dwoch porazkach.

ashkeczup 23.03.2018 16:09

Najlepiej byłoby zająć 1, ale ja tam się cieszę, że jesteśmy w grupie mistrzowskiej na 2 kolejki przed końcem rundy.

pepe72 23.03.2018 17:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eberk (Post 1497266)
To 5. miejsce na koniec rundy zasadniczej jest najgorsze ze wszystkich pod katem przeciwnikow u siebie (4., 6., 7.).
...

Na czwarte to już raczej nie ma szans. Górnik musiałby nie zdobyć 3 punktów w 2 meczach. A co do 5,6 i 7 to nie ma specjalnej różnicy. Wolę Legię w 31 kolejce i zakończyć sezon w Krakowie.

5: Legia(w), Górnik(d), Jaga(w), Craxa(w), ?(d), Amica(w), ?(d)
6: Jaga(w), Legia(d), Amica(w), ?(d), ?(d), Górnik(w), Craxa(d)
7: Górnik(w), Amica(d), Legia(w), ?(w), Craxa(d), Jaga(d), ?(w)

https://wislakrakow.com/forum/showpo...&postcount=701

Arkadiusz.Czerepach 23.03.2018 18:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez CrazyBoy96 (Post 1497265)
4 miejsce prawdopodobnie nie da pucharów w tym sezonie. No chyba, że legia wygra puchar Polski :)

możesz rozwinąć ten wątek ?

Karherop 23.03.2018 18:41

Nie wiadomo co autor miał na myśli, bo jeśli Legia zdobędzie PP i MP to miejsce w pucharach ma drugi finalista PP.

bridgeburner 23.03.2018 18:49

bzdura
od x lat juz miejsce przechodzi na kolejna druzyne w tabeli a nie na finaliste

CrazyBoy96 23.03.2018 20:43

Pewnie, że mogę rozwinąć wątek..

Legia, Górnik, Korona, Arka, to są półfinaliści pucharu Polski. Zakładając, że legia jakimś cudem nie wygra tego pucharu, a pozostała trójka zajmie poniżej 3 miejsca, Nasze ewentualne 4 miejsce, nie dam Nam żadnych pucharów.

brylant17 23.03.2018 21:07

Jeżeli Legia zdobędzie mistrzostwo i wygra PP 4 drużyna gra w el.le.Inne zdarzenia nic nam nie dają

Leh71 23.03.2018 21:12

Jeżeli Legia wygra PP i będzie w pierwszej trójce ligi to 4 drużyna gra w el.le.

ashkeczup 23.03.2018 21:41

Powielacie takie bzdury. Na google nie trzeba mieć premium, żeby czegoś poszukać https://www.przegladsportowy.pl/pilk...europy/q4hkt1n

CrazyBoy96 23.03.2018 22:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1497289)
Powielacie takie bzdury. Na google nie trzeba mieć premium, żeby czegoś poszukać https://www.przegladsportowy.pl/pilk...europy/q4hkt1n

No to potwierdza, że jeżeli Legia nie wygra pucharu Polski, 4 miejsce nie da Wiśle pucharów :)

ashkeczup 23.03.2018 23:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez CrazyBoy96 (Post 1497291)
No to potwierdza, że jeżeli Legia nie wygra pucharu Polski, 4 miejsce nie da Wiśle pucharów :)

Rzeczywiście nie odniosłem się do konkretnego posta. Chodziła mi o post brylanta, ale leh już wyjaśnił.

pepe72 24.03.2018 09:38

To dla porządku. PP:

Górnik Zabrze - Legia Warszawa 3 kwietnia, 18:00
Korona Kielce - Arka Gdynia 4 kwietnia, 18:00
Legia Warszawa - Górnik Zabrze
Arka Gdynia - Korona Kielce

Finał - 2 maja
w Warszawie; na PGE Narodowym
godz. 16:00

Zakładając, że walczymy o puchary to przydałoby się, by Legia wygrała puchar.
Najgorszym rozwiązaniem byłoby zwycięstwo Arki.

Arkadiusz.Czerepach 24.03.2018 12:32

no to jeszcze puchar dla Górnika w pewnym układzie dałby nam puchary

disclaimer dla brylanta:

1. Jaga/Legia/Górnik
2. Jaga/Legia/Górnik
3. Jaga/Legia/Górnik
4. Wisła

RadekKRK 31.03.2018 19:15

Obecnie po remisie Górnika, jeżeli nic nie pomyliłem w razie wygrania z Lechem, przed ostatnią kolejką będziemy mieli 1 pkt straty do Górnika oraz 3 do Lecha czyli w razie wygranej z Sandecją mamy 4 miejsce bez względu na wynik spotkania Lech-Górnik.

Blaszczu16 31.03.2018 19:29

Dokładnie jest tak jak piszesz. I to jest świetna wiadomość, bo pierwszy raz od reformy rozgrywek możemy rozegrać 4 mecze u siebie a nie trzy (w grupie mistrzowskiej). A możemy tak powalczyć o podium?

Genio 31.03.2018 20:22

jak mówi statystyka i wszelkie dotychczas rozgrywane mecze Wisły, gdy tylko jest możliwość zrobić zaje.. ruch to Wisła tego nie wykorzystuje niestety

w poniedziałek płacę 100zł za zwycięstwo Wisły, czyli obstawiam X2

;)

rokfor 31.03.2018 21:00

W przypadku wygrania dwóch meczów, iluzoryczne szanse na zabranie nam 4 miejsca ma jeszcze Płock, ale musieli by wygrać oba ostatnie mecze dużo lepszym stosunkiem bramek niż my (wyprzedzamy ich w tabeli stosunkiem bramek, w meczach bezpośrednich jest remis).

pepe72 31.03.2018 21:48

Dwa komentarze po Wielkiej Sobocie.

Najpierw optymistyczny.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez RadekKRK (Post 1497708)
Obecnie po remisie Górnika, jeżeli nic nie pomyliłem w razie wygrania z Lechem, przed ostatnią kolejką będziemy mieli 1 pkt straty do Górnika oraz 3 do Lecha czyli w razie wygranej z Sandecją mamy 4 miejsce bez względu na wynik spotkania Lech-Górnik.

Jedynym problemem może być jeśli 3 zespoły będą miały 49 punktów.

Teraz pesymistyczny.
Po sobocie nadal nie wiemy czy nie wypadniemy z top8.
Kolejny mecz, który daje nam utrzymanie to zwycięstwo Jagi w Lubinie.
Po nich gramy z Lechem i każdy punkt zdobyty w Krakowie zapewnia nam top8.
https://wislakrakow.com/forum/showpo...&postcount=736

I mieszane uczucia:
Szansa na trzecie derby w tym sezonie jest bardzo mała.
Craxa w Niecieczy bardzo utrudniła sobie awans do top8. Muszą zajść wszystkie trzy warunki:
1. Zagłębie nie może wygrać z Jagą w poniedziałek.
2. Craxa musi wygrać z Zagłębiem.
3. Arka nie może wygrać z Lechią.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rokfor (Post 1497711)
W przypadku wygrania dwóch meczów, iluzoryczne szanse na zabranie nam 4 miejsca ma jeszcze Płock, ale musieli by wygrać oba ostatnie mecze dużo lepszym stosunkiem bramek niż my (wyprzedzamy ich w tabeli stosunkiem bramek, w meczach bezpośrednich jest remis).

Płock ma +4 my mamy +7.

brylant17 01.04.2018 07:20

Ja z innej beczki zastanawiam się co zrobi Zagłębie w ostatniej kolejce wyłoży się pejsom? czy raczej chcą tej pierwszej ósemki....?

ashkeczup 01.04.2018 09:15

Grają o spadek podobno

czaro 01.04.2018 11:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1497729)
Grają o spadek podobno

Ja słyszałem z kolei, że obie drużyny mają taki cel.

brylant17 01.04.2018 12:40

Widać,że się nie można już zapytać na tym forum i wy macie być poważni :lol:

TIR_DO_SŁUBIC 01.04.2018 12:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1497736)
Widać,że się nie można już zapytać na tym forum i wy macie być poważni :lol:

Z dupy pytanie, szydercze odpowiedzi. Ja tutaj nie widzę nic nadzwyczajnego w reakcji chłopaków.

No bo, ....a, jak można w ogóle pomyśleć że ktoś się podłoży walcząc o górną ósemkę żeby się w niej nie znaleźć? Przecież to jest nieodkryty dziewięciotysięcznik. Skrajnej głupoty.

ArturBarlinek 01.04.2018 13:06

No dokładnie

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:13.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl