Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Dariusz Wdowczyk byłym trenerem Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9595)

Karherop 05.05.2016 18:03

A kto z poprzedników Wdowczyka tak strasznie obserwował wiślacką młodzież? Pawłowski? Moskal? Smuda? A może Maaskant? odp brzmi Żaden. Jeśli ktokolwiek dostawał szansę, to zawsze wskutek dużych absencji w pierwszym zespole. Nie inaczej jest tym razem.

Nagle wypominamy Wdowczykowi Chorążkę, jakby jeszcze tydzień temu ktokolwiek o nim dyskutował. Kibice stają się czasami świętsi od Papieża.

xanti1906 07.05.2016 09:50

Działa to w ten sposób, że każdy większy klub na swoich skautów na dany region. Ci zdają raporty, ale to dopiero pierwsza, wstępna ocena. Bardziej opłaca się zaprosić takiego chłopaka, żeby przez tydzień zaprezentował swoje umiejętności przed kilkoma trenerami niż wysyłać kilka osób na treningi do jego macierzystego klubu. Co rok wyjeżdża przynajmniej jeden młody piłkarz do topowego europejskiego zespołu, ale nie wiąże się to od razu z tym, że będzie megagwiazdą. Nic Kacprowi nie ujmując, bo czymś jednak musiał się wyróżnić, ale nie widziałbym winy Wdowczyka. Nie każdy będzie drugim Drągowskim, a ogrywanie 17-letnich bramkarzy w sytuacji zagrożenia spadkiem, żeby przekonać się, czy coś może z nich być, nie jest dobrym pomysłem.

AS82 23.07.2016 20:59

Po ostatniej wtopie z Arką, ciekawe czy Wdowczyk na kolejny mecz znów ustawi Wisłę 3-5-2. Ta taktyka ze srodkiem pola Brlek, Małecki , Boguski szwankowała .Grając takim systemem trener powinien wstawić 3 klasycznych pomocników (Brlek, Mączyński, Popović) a nie grać skrzydłowym Małeckim w środku.Tak więc powrót do 4-4-2 , albo 3-5-2 ale na skrzydle z Małeckim zamiast Mójty.

Ogryzek 23.07.2016 21:13

Wystarczyłoby zamiast Boguskiego wstawić Mączyńskiego czy Popovica. Wtedy wyglądałoby to lepiej.

s1mone 23.07.2016 22:11

Boguskiego zawsze broniłem i chwaliłem, ale w tym ustawieniu jako środkowy pomocnik to się nadaje do tarcia chrzanu. Podobnie z resztą Małecki. To są typowi skrzydłowi, ew. napastnicy i tyle w temacie.

Dzimi 25.07.2016 01:24

Jak dla mnie nowa taktyka jest gorsza od tej z wiosny. W dodatku Cywka i Uryga na obronie to samobójstwo.

Mam nadzieję że trener Wdowczyk szybko zrewiduje swoją taktykę, i znów zagramy to co wiosną, czyli klasyczne 4-4-2 zmienne z 4-5-1, czyli

- Jovic -- Głowacki -- Guzmics-- Sadlok-
Boguski- Mączyński - Popović - Małecki
------------ Brożek ---- Ondrasek ----------

Na dzień dzisiejszy inny skład nie ma żadnego sensu

BlurgH 25.07.2016 11:21

Problem polega na tym, że transfery Guzmica i Mączyńskiego wysypują tą układankę ( co nie zmienia faktu, że dla mnie to też jest na chwilę obecną optimum ). Czy Brlek będzie w stanie zastąpić Mąkę ? Wątpię. Czy Sadlok przesunięty na środek obrony pomoże coraz starszemu Głowie ? Patrząc na to, jak go Głowa opie....ł w poprzedniej rundzie - wątpię. Czy Pietrzak zastąpi Sadloka na lewej stronie ? Tu wydaje się, że tak.
Pojawiają się 2 dziury w składzie, ale oczywiście transferów na kluczowe pozycje mamy spor...eeeee ni chu....chu...
Jak zostało napisane bodajże w temacie meczowym - Uryga i paru innych piłkarzy powinno zostać dożywotnio skazanych na ławkę w rezerwach...

Dzimi 25.07.2016 12:01

Ale bezpodstawne odstawienie od pierwszego składu:
- Jovicia
- Głowackiego
- rozgrywającego Popovicia

to przesada. A jeśli transfery Guzmicsa i Mączyńskiego dojdą do skutku to optymalny skład będzie taki:

- Jovic -- Głowacki -- Sadlok -- Pietrzak
Boguski- Brlek - Popović - Małecki

7 kotów 25.07.2016 12:12

Wlasnie, czemu Jovic nie gra ?

WISŁAZWE 25.07.2016 12:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1444262)
Wlasnie, czemu Jovic nie gra ?

Lekki uraz, aby go nie pogłębiać nie był brany pod uwagę.

szprotson 25.07.2016 13:54

ale czemu wstawiacie taktyka 4-4-2 skoro DW uparł sie swoje autorskie 3-5-2.
Pozwólmy mu na to by został z tego powodu zwolniony wczesniej czy pozniej

serek_dj 25.07.2016 14:06

Czemu piszecie Wdowczyk jak to jest Dariusz W. niezależnie od wyników?

FraMat 25.07.2016 15:49

Już nie jest. Niezależnie od tego czy ktoś go lubi czy nie

Ogryzek 25.07.2016 19:11

Mączyński j Guzmics są oszczędzani żeby nie złapali kontuzji bo chcemy ich sprzedać. I do czasu jak ta saga się nie skończy to będą grzali ławę albo grali na małym ryzyku. Ciężko mieć o to pretensje do Wdowczyka. Takie dostał polecenie. Z Chievo się pewnie droczymy ale i tak Krzyśka sprzedamy pewnie za 1 mln euro. Nie wiem kto chętny na węgierskiego dzika. Jak zgarniemy trochę kasy to może pozyskamy 2-3 piłkarzy. Tym bardziej że w Europie niedługo zamknie się okienko i paru którzy się nie załapali do lepszych klubów będzie można wziąć za nieco niższą kasę. A na razie trzeba przeboleć kolejny mecz w Gdańsku. Pewnie znowu bęcki.

Pero 25.07.2016 20:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzimi (Post 1444259)
Ale bezpodstawne odstawienie od pierwszego składu:
- Jovicia
- Głowackiego
- rozgrywającego Popovicia

to przesada. A jeśli transfery Guzmicsa i Mączyńskiego dojdą do skutku to optymalny skład będzie taki:

- Jovic -- Głowacki -- Sadlok -- Pietrzak
Boguski- Brlek - Popović - Małecki

I pewnie tak by wyglądał ale Pan Dariusz chciał pokazać jakim to jest trenerskim geniuszem i wystawił swój autorski skład w swojej autorskiej taktyce.

BlurgH 25.07.2016 20:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1444308)
Jak zgarniemy trochę kasy to może pozyskamy 2-3 piłkarzy.

Niestety "może" robi wielką różnicę. Jak znam życie, to kasa ze sprzedaży w/w zawodników pójdzie na zasypanie bieżączki/zniknie w czeluściach/zostanie zdefraudowana a nie nie na nowych piłkarzy...

St Yabol 25.07.2016 22:27

Zastanawiają mnie ciągle pytania o Glowackiego. Przecież, przed podpisaniem przez niego umowy, w chwili podpisania i po jej podpisaniu cały czas mówiono że już nie będzie grał w takim dużym wymiarze czasowym jak miało to miejsce rok temu...

s1mone 27.07.2016 18:34

Nie da się grać systemem 3-2-3-2 z jednym nominalnym środkowym pomocnikiem. Mam nadzieję, że trener w końcu to zrozumie. Jak się gra wahadłowymi to się nie gra skrzydłowymi, bo za duża wyrwa w środku (vide ostatnie mecze). Tylko tyle, aż tyle.

Kurz 28.07.2016 22:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1444499)
Nie da się grać systemem 3-2-3-2 z jednym nominalnym środkowym pomocnikiem. Mam nadzieję, że trener w końcu to zrozumie. Jak się gra wahadłowymi to się nie gra skrzydłowymi, bo za duża wyrwa w środku (vide ostatnie mecze). Tylko tyle, aż tyle.

Trener na pewno to rozumie. Trzeba uzbroić się w cierpliwość. W końcu sprawa z Mączyńskim się wyjaśni i wróci po kontuzji Popović. Być może Małecki również wczuje się trochę lepiej w nową rolę.

Osobną kwestią jest to, że do ustawienia 4-4-2 też nie mamy dobrej kadry i z jednym skrzydłowym nie zajedziemy daleko.

Davey777 29.07.2016 11:40

W nowym ustawieniu nie rozumiem dlaczego Arek siedzi na ławce ? Przecież jest dużo lepszy niż cywka czy uryga na stoperze.

Viper 29.07.2016 11:44

^^ Głowacki po poprzednim sezonie chciał zakończyć karierę, został zapewne pod warunkiem że będzie mniej grał.

gypsy 29.07.2016 12:24

Mam nadzieję, że jednak Głowa będzie pojawiał się częściej na boisku niż tylko w meczach z czołówką, bo to może wyjść jeszcze gorzej. Jakiś rytm meczowy mieć musi.

kolarz90 29.07.2016 12:32

Może nadal ma uraz i nie chcą ryzykować?

Davey777 29.07.2016 12:35

Może odpuścić Głowie pp i wtedy wstawiać Uryge, ale w lidze Arek jest niezastąpiony w tym momencie. Poza tym zawsze pauzuje za kartki i tych meczy uzbiera koło 30 w sezonie, co nie jest jakoś dużo

brylant17 30.07.2016 19:01

Darek co ty ku...a robisz ??!?! sabotaż ? a może nie doładował Pan konta ? i nie dzwoni Pan

WhiteDoctor 30.07.2016 19:11

oglądał ktoś? zaczęło się Wdowcowanie i chore teorie?

Jaroo1 30.07.2016 19:29

Pozdrawiam tych, którzy spuszczali się nad tym, że Wdowczyk taki świetny trener i olewali to, że jest sprzedawczykiem. Nie chcę po 3 meczach stawiać wielkich werdyktów ale pisałem, że prędzej czy później wyniki przeminą, dobre zdanie o Wdowczyku też a honor nie wróci.
I teraz ani honoru nie ma, ani na chwile obecną wyników czy raczej dobrej gry, ponieważ to jest podstawa w ocenie piłkarza czy trenera.

czaro 30.07.2016 20:05

Nie logowałem się na forum przez parę ładnych lat aż do ostatniego zamieszania ws. Cierzniaka, więc nie pamiętam, czy miałem okazję pisać tutaj, ale przeczuwałem, że tak może się skończyć - super wyniki po przejęciu, a potem bardzo słaba gra. Mogę się mylić, nie mam czasu tego sprawdzać, ale wydaje mi się, że Wdowczyk (poza sezonem mistrzowskim z Legią) tak zazwyczaj punktował. Nie wiem, czy to przypadek, czy wynika to ze sposobu pracy tego trenera.

arti 30.07.2016 20:12

Jeszcze MP z Polonią naszym kosztem.
Może np. Amica daje mu więcej i dlatego mu się znudziło u nas? Tak rzucam..
Z drugiej strony brak Wolskiego i Mąki to sytuacja nie do pozazdroszczenia.

silver03 30.07.2016 20:21

Lodu trochę na rozgrzane makówki.

Kurz 30.07.2016 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1445027)
Nie logowałem się na forum przez parę ładnych lat aż do ostatniego zamieszania ws. Cierzniaka, więc nie pamiętam, czy miałem okazję pisać tutaj, ale przeczuwałem, że tak może się skończyć - super wyniki po przejęciu, a potem bardzo słaba gra. Mogę się mylić, nie mam czasu tego sprawdzać, ale wydaje mi się, że Wdowczyk (poza sezonem mistrzowskim z Legią) tak zazwyczaj punktował. Nie wiem, czy to przypadek, czy wynika to ze sposobu pracy tego trenera.

Wyjaśnienie jest prostsze. Mamy jeszcze słabszy skład niż w poprzednim sezonie. I o ile wynik z Arką był rzeczywiście wypadkiem przy pracy, porażka z Lechią była niemalże pewnikiem, bo jesteśmy obecnie dużo słabsi od nich.

Ogryzek 30.07.2016 21:46

Brakuje nam 2 dobrych piłkarzy do 11. Prawy pomocnik i środkowy ofensywny pomocnik. Jeśli mielibyśmy tych piłkarzy od razu podniósłby się poziom naszej gry. A tak to jest liczenie na Małeckiego czy też na jakieś dośrodkowanie. Nie znaczy to że ze słabszymi zespołami nie będziemy punktować na swoim stadionie. Ale puchary? Litości. Dajcie spokój.

Dzimi 31.07.2016 00:55

Trenerze Wdowczyk - nowa taktyka jest gorsza od tej z wiosny, piłkarze są zagubieni.

Kurz 31.07.2016 01:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzimi (Post 1445089)
Trenerze Wdowczyk - nowa taktyka jest gorsza od tej z wiosny, piłkarze są zagubieni.

Taktyka nie ma nic do rzeczy akurat w tym przypadku.

Dariook 31.07.2016 01:13

A niech w... tego sprzedawczyka!

Dzimi 31.07.2016 01:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1445090)

A co ma do rzeczy? Bo ja widzę że przejście z 4-4-2/ 4-5-1 na system z 3 środkowymi obrońcami i dwoma wahadłowymi bocznymi obrońcami/pomocnikami to błąd, piłkarze nie rozumieją nowego systemu, są za gubieni w nim, robią błędy w ustawieniu, nie czują tego po prostu

W efekcie mamy na boisku 5 zagubionych obrońców (zamiast solidnej 4 osobowej obrony) oraz jednego piłkarza ofensywnego mniej. Moim zdaniem - nie tędy droga.

s1mone 31.07.2016 09:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1445090)

Wiem, że jesteś turbo fanem Wolskiego, ale akurat w poprzedniej rundzie, gdy Rafał był ławkowany lub nie grał nadal potrafiliśmy zagrać dobre spotkanie. Gra się kleiła i z Wolskim na ławce. Teraz dosłownie jak dzieci we mgle. I tyle.

sayek89 31.07.2016 10:36

Może kadra nie pozwala na taktykę 4:4:2?

s1mone 31.07.2016 11:26

No tak, z Wolskim, który był środkowym pomocnikiem pozwalała, a teraz nie pozwala.

Wiadomo, przydałby się jeszcze jeden skrzydłowy, ale na 1 mecze skrzydła Boguski / Małecki byłyby wystarczające. Donald i tak ostatnio grał bardzo rzadko.

Kurz 31.07.2016 11:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzimi (Post 1445092)
A co ma do rzeczy? Bo ja widzę że przejście z 4-4-2/ 4-5-1 na system z 3 środkowymi obrońcami i dwoma wahadłowymi bocznymi obrońcami/pomocnikami to błąd, piłkarze nie rozumieją nowego systemu, są za gubieni w nim, robią błędy w ustawieniu, nie czują tego po prostu

W efekcie mamy na boisku 5 zagubionych obrońców (zamiast solidnej 4 osobowej obrony) oraz jednego piłkarza ofensywnego mniej. Moim zdaniem - nie tędy droga.

To nie nowe ustawienie zawiodło w 2 ostatnich meczach. Zawiedli piłkarze, choć w każdym przypadku, powód był inny.

Z Arką na boisko wyszła grupa minimalistów i zanim zdążyła dojechać na mecz, było już po nim. Rykoszet plus błąd Miśka ustawiły spotkanie, a my kazaliśmy się za słabi, żeby przechylić szalę zwycięstwa na naszą stronę. Ten scenariusz powtarza się wielokrotnie w każdym sezonie, często z potencjalnie słabszymi drużynami.

Mecz z Lechią to inna sprawa. Przegraliśmy z dużo lepszą drużyną na jaj stadionie. W tym spotkaniu tylko statystowaliśmy. Brlek, Boguski czy Popović i Mały okazali się zdecydowanie słabsi od Chrapka, Wolskiego, Krasicia czy Paixao.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1445107)
Wiem, że jesteś turbo fanem Wolskiego, ale akurat w poprzedniej rundzie, gdy Rafał był ławkowany lub nie grał nadal potrafiliśmy zagrać dobre spotkanie. Gra się kleiła i z Wolskim na ławce. Teraz dosłownie jak dzieci we mgle. I tyle.

Nie jestem turbo fanem Wolskiego. Po prostu wiem ile dla nas znaczył on albo Stilić wcześniej. Gdyby miało zabraknąć jeszcze Mączyńskiego, będzie ciężko o mistrzowską ósemkę, bo nasi pozostali pomocnicy (może poza Małym) to przeciętniacy.

Warto zwrócić uwagę, ze wiosną za Wdowczyka i w składzie z Wolskim graliśmy głównie z cieniasami. A w jedynym meczu z silniejszym przeciwnikiem (Zagłębiem) nie podołaliśmy.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:30.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl