Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Transfery Polska (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=6778)

Uran235 03.06.2010 22:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 908588)
To byłby niezły hicior, tylko trochę w Jadze za dużo defensywnych pomocników, ale jeśli by grał w środku obrony to byłby dużym wzmocnieniem przed pucharami.

Wg 90minut.pl do Jagi przymierzany jest też... Victor Agali :shock: , wygasł jego kontrakt z Levadiakosem i jest wolnym zawodnikiem. Oj w tym roku naprawdę ciekawe rzeczy się dzieją w okienku transferowym.

jasnyGwint 04.06.2010 21:00

Nikt nie pisze o nagłym zwrocie akcji w transferze najlepszego polskiego piłkarza z najlepszego polskiego klubu?
http://www.sport.pl/celebrities/1,96...lackburn_.html
Myśle, że 7 mln to i tak mało i pójdzie za 10.

tormenthor 04.06.2010 21:15

Słodkie pierdzenie ;-) Jedyną ofertą, która trafiła na stół Rutkowskiego jest ta opiewająca na ok. 4mln E z Borrussi. Po odjęciu 900 tys dla piłkarza i menedzera i prowizji dla PZPN wychodzi z tego niecałe 3 mln dla Lecha i dlatego Rutkowski się tak piekli. Dla mnie koleś jest przereklamowany, a jego osiągnięcia nie powalają - grając w mistrzu Polski zdobył mniej bramek aniżeli Chinyama w poprzednim sezonie. A o tym że Chinyama nie jest piłkarzem, a atletycznie zbudowanym, niezbyt mądrym przedstawicielem rasy negroidalnej,biegającym bezwładnie po boisku, nie muszę chyba nikomu przypominać.

ToTylkoJa 04.06.2010 21:23

tormenthor aż jestem ciekaw jak opisałbys siebie :) Nie odpowiadaj, sam sobie odpowiem w myślach.

1q2 04.06.2010 21:32

E tam - dobrze napisał:P
Te 7 melonów to pewnie po oglądnięciu przez Blackburn meczów z Finlandią i Serbią...po Hiszpanii dycha pęknie jak nic :lol:

ps a tak w ogóle to ciekawe kto tu kogo przetrzyma - Rutkowski ma przewagę bo sprzedawać nie musi a Lewandowski ma ogromne ciśnienie

tofik 04.06.2010 21:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 908593)
Przecież on w Doniecku z premiami wyciąga z 1,5 mln E na rok
Mało mi się prawdopodobne to wydaje
bardzo mało
w Rosji czy na Cyprze zarobiłby 3 x tyle co w Jadze
A na kadre i tak ma szanse mizerne - Smuda zupełnie go nie ceni
o czym parokrotnie wspominał w różnych wypowiedziach

Właśnie dlatego tak ciężko jest polskim klubom wyciągnąć sensownego piłkarza. Skoro taki kołek zarabia 1,5 miliona na Ukrainie. Nie stanowimy konkurencji ani finansowo, ani sportowo, ani to prestiż żaden u nas grać :-p

avangarda 04.06.2010 22:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 909000)
E tam - dobrze napisał:P
Te 7 melonów to pewnie po oglądnięciu przez Blackburn meczów z Finlandią i Serbią...po Hiszpanii dycha pęknie jak nic :lol:

ps a tak w ogóle to ciekawe kto tu kogo przetrzyma - Rutkowski ma przewagę bo sprzedawać nie musi a Lewandowski ma ogromne ciśnienie

Lewandowski ma ciśnienie, ale za rok będzie mógł wypowiedzieć umowę na prawie Webstera i Rutkowski zobaczy dużo mniej niż 'ponad 3 mln euro'

mr_kwolf 04.06.2010 22:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siuśmajtek (Post 909036)
Lewandowski ma ciśnienie, ale za rok będzie mógł wypowiedzieć umowę na prawie Webstera i Rutkowski zobaczy dużo mniej niż 'ponad 3 mln euro'

podobno nie będzie mógł wypowiedzieć umowy za pomocą tego prawa bo musi być kontrakt minimum 4.5 letni a Lewandowski ma tylko 4 letni kontrakt. Była jakiś czas temu rozmowa na ten temat w dziale Ekstraklasa.

AYALA 04.06.2010 23:41

Piotr Reiss w Poloni Bytom ?
http://www.90minut.pl/news/125/news1...m-Reissem.html

flamengista 05.06.2010 07:53

Tak, według danych podanych przez stronę oficjalną Amiki Lewy ma 4-letni kontrakt. Tymczasem wedle tego, co można przeczytać o prawie Webstera dotyczy ono tylko kontraktów długoterminowych, czyli 4,5 letnich i dłuższych.

Ale pojawił się mały problem. We wczorajszym wywiadzie Kucharski mówi tak:
Cytat:

C.K.: Brak podpisów pod umową transferu do Borussii nie jest złym rozwiązaniem dla Roberta. Dla Lecha już tak, bo za rok ewentualna transakcja może być znacznie mniej korzystna finansowo. Gazeta: Brzmi jak szantaż wobec Lecha: nie puścicie go teraz, za rok dostaniecie za niego niewiele, bo Lewandowski będzie mógł odejść na mocy prawa Webstera za 150 tys. euro. C.K.: Takie są przepisy FIFA. Prezes Rutkowski zdaje sobie sprawę, że to może ostatni moment, kiedy dostanie za ten transfer wielomilionową kwotę.
Zakładam, że Czarek Kucharski wnikliwiej niż ja analizował przepisy FIFA. Bo to on, a nie ja ma zainkasować za ten transfer 450 tys. € :-D Sądzę więc, że możemy mu zaufać w tej kwestii. To on ma rację, a ja się myliłem. Lewy może za rok skorzystać z prawa Webstera.

Problem z Lewandowskim jest także tej natury:
Cytat:

niemiecki "Bild" na podstawie źródeł w Borussii pisze, że chodzi w sumie o 20 proc. kwoty transferowej, czyli po 10 proc. dla piłkarza i jego agenta
Wcześniej mówiono o 10% - po 5% dla zawodnika i menedżera. Już się nie dziwię, czemu to Amika pozyskała Lewandowskiego, nie Wisła. U nas taki zapis kontraktowy po prostu by nie przeszedł.

Ja wiem, że 20% z 4,5 mln € musi boleć, ale przecież widziały gały, co brały? Amika ośmiesza się przed całą piłkarską Polską, próbując wymusić na zawodniku rezygnację z pieniędzy, które mu się zwyczajnie należą.

I jeszcze z innej beczki:

http://www.sport.pl/sport/1,67926,79...lal_testy.html

Cytat:

Nawet nie usiedliśmy do rozmów, gdy dowiedzieliśmy się o wynikach (testów medycznych). Rozmawiali z nimi, a potem z nami tylko lekarze i to nam wystarczyło
Toż to chyba ten sam mityczny Kamburow, co kiedyś miał nas wzmocnić...

Bartuk1906 05.06.2010 08:07

Tak żeby rozwiać wszelkie wątpliwości ;) :

Prawo Webstera

Jego źródłem jest prawo wspólnotowe, zaś bezpośrednio opiera się ono na przepisie zawartym w artykule 17 Regulaminu FIFA , pozwalającym piłkarzowi jednostronnie go wypowiedzieć po upływie tzw. "okresu ochronnego":
  • 3 lat od daty zawarcia kontraktu (w przypadku umowy długoterminowej, tj. dłuższej niż trzy lata i krótszej niż pięć, dla graczy, którzy nie ukończyli 28 roku życia),

Czyli jak nie sprzedadzą Lewandowskiego w tym okienku, to Robert w przyszłym sezonie może skorzystać z tego prawa :) jakoś mnie to nie martwi... :D

E:

a Jaga na prawdę nie żartuje :) w przyszłym sezonie mogą być groźni...

http://www.transfery.info/news-full-12236.html

Pan Jotka 05.06.2010 08:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 909165)
Tak, według danych podanych przez stronę oficjalną Amiki Lewy ma 4-letni kontrakt. Tymczasem wedle tego, co można przeczytać o prawie Webstera dotyczy ono tylko kontraktów długoterminowych, czyli 4,5 letnich i dłuższych.

Ale pojawił się mały problem. We wczorajszym wywiadzie Kucharski mówi tak:

Zakładam, że Czarek Kucharski wnikliwiej niż ja analizował przepisy FIFA. Bo to on, a nie ja ma zainkasować za ten transfer 450 tys. € :-D Sądzę więc, że możemy mu zaufać w tej kwestii. To on ma rację, a ja się myliłem. Lewy może za rok skorzystać z prawa Webstera.

Bez dwóch zdań ma rację, bo wskazuje na to definicja umowy długoterminowej-dłuzsza niż 3 lata- i nie krótsza niż 5. Czyli można wypowiedzięc umowę i przenieść na mocy prawa Webstera w okresie:
-3 lat od daty zawarcia kontraktu (w przypadku umowy długoterminowej, tj. dłuższej niż trzy lata i krótszej niż pięć, dla graczy, którzy nie ukończyli 28 roku życia),

-2 lat od daty zawarcia kontraktu (w przypadku umowy długoterminowej, tj. dłuższej niż dwa lata i krótszej niż pięć,dla graczy, którzy ukończyli 28 rok życia

Lewandowski mając kontrakt na 4 lata spełnia wszystkie warunki. Lech musi go puścić jeżeli chce zarobić .Wie to Borussia i dlatego nie zamierza przepłacać. Z drugiej strony Lewandowski poświecając 200 czy 300 tysięcy euro otrzymuje podwyżke z pensji polskiej na niemiecka. Czyli jakies 8 razy więcej, bo ma dostac około miliona euro na rok w Borussii. Bilans zysków i strat będzie i tak dodatni.

gigant 05.06.2010 08:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 909165)
Ja wiem, że 20% z 4,5 mln € musi boleć, ale przecież widziały gały, co brały? Amika ośmiesza się przed całą piłkarską Polską, próbując wymusić na zawodniku rezygnację z pieniędzy, które mu się zwyczajnie należą.

Z tym na naszym forum to się akurat nie rozpędzaj, bo.... lepiej nie.

Rutkowski moze kombinować też tak, że Lewandowski zostanie, awansują do LM i łykną wielką kasę i....
Wtedy przedłużą z nim kontrakt, by sprzedać go wypromowanego po LM i zgodzą się nawet na oddanie 30% jemu i Kucharskiemu. Zarobi Lewandowski, zarobi Kucharski i zarobi podwójnie Amica za LM (tfu) i za Lewego.

R33 05.06.2010 09:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 909176)
Rutkowski moze kombinować też tak, że Lewandowski zostanie, awansują do LM i łykną wielką kasę i....
Wtedy przedłużą z nim kontrakt, by sprzedać go wypromowanego po LM i zgodzą się nawet na oddanie 30% jemu i Kucharskiemu. Zarobi Lewandowski, zarobi Kucharski i zarobi podwójnie Amica za LM (tfu) i za Lewego.

Wątpię, że jak awansują to kontrakt zostanie przedłużony. Właśnie wtedy Lewandowski zda sobie sprawę z tego, że zagranica jest tuż tuż (jeszcze będzie mógł się w LM wypromować) i na transferze zależeć mu będzie tym bardziej.

No dziwna ta decyzja Szatałowa, jeszcze w trakcie sezonu nie chciał Smolarka dlatego, że jego pensja może pogorszyć atmosferę w drużynie. Czy takiej atmosfery nie pogorszy zawodnik który był zamieszany w korupcję (no niby oczyszczony, ale jednak).

Jaga jak zwykle ciekawie, już w tamtym sezonie była groźna, a co dopiero teraz. Widać, że zależy im na europejskich pucharach, gorzej z Ruchem.... i z nami :P (ale powinno się to zmienić mam nadzieję).

gigant 05.06.2010 09:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 909186)
Wątpię, że jak awansują to kontrakt zostanie przedłużony. Właśnie wtedy Lewandowski zda sobie sprawę z tego, że zagranica jest tuż tuż (jeszcze będzie mógł się w LM wypromować) i na transferze zależeć mu będzie tym bardziej.

Z tym że jak zagra w barwach Amiki w eliminacjach, to zamyka sobie drogę do pucharów w innych klubach w tym sezonie.

Luk_Biala_Gwiazda 05.06.2010 11:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 909188)
Z tym że jak zagra w barwach Amiki w eliminacjach, to zamyka sobie drogę do pucharów w innych klubach w tym sezonie.

Przepisy sie w tym roku zmieniaja. Jesli zagra w eliminacjach LM w Lechu i przejdzie do innego klubu, to moze grac w pucharach.

AYALA 05.06.2010 12:04

Ruch Radzionków złożył oferte Reissowi
http://www.90minut.pl/news/125/news1...-Reissowi.html

flamengista 05.06.2010 18:15

Ja myślę, że Rutkowski chce grać o całą pulę, czyli o awans do Ligi Mistrzów. Fakty są takie, że Amika - dzięki zmianom wprowadzonym przez Platiniego - ma wyjątkowo łatwą drogę do tych rozgrywek.

Awans do LM to wymierne korzyści finansowe, ale i marketingowe. Amika będzie mogła ogłosić, że jest pierwszym polskim zespołem w tych rozgrywkach od kilkunastu lat. To daje możliwości odskoczenia od reszty klubów w ekstraklasie na dwie długości. To oznacza tłumy pikników na stadionie i kolejki sponsorów, oferujących spore pieniądze.

Więc można poświęcić kasę za Lewandowskiego i pogodzić się z jego odejściem za rok, poprzez Webstera. Jest tylko jedno "ale". Co prawda Kucharski zarzeka się, że Robercik jest profesjonalistą i będzie dalej dawał z siebie 100%. Ale już na meczach kadry widać, że chłopak zupełnie gdzie indziej jest myślami. Napalił się na tą Borussię i ew. fiasko transferowe może spowodować, że chwyci "doła".

Ja na to co się dzieje w Poznaniu patrzę z dużym zainteresowaniem. Rutkowski jest kolejnym - po Cupiale, Drzymale, Walterze - który chce budować silny klub na europejskie puchary. I jestem niezwykle ciekawy, czy uda mu się zatrzymać najlepszych grajków przed decydującym starciem o Ligę Mistrzów. Do tej pory nikomu się to nie udało.

0 22 06.06.2010 01:11

Legii się udało w 2006 roku utrzymać kadrę. Odszedł jedynie Djoković, Janczyk i Kucharski. Żaden nie był niezbędny, no może poza Czarkiem, ale on kończył karierę. Natomiast dwa głowne ogniwa - Roger/Edson zostały (nawet Fabiański jeszcze grał).

_ukoL 06.06.2010 14:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 909526)
Legii się udało w 2006 roku utrzymać kadrę. Odszedł jedynie Djoković, Janczyk i Kucharski. Żaden nie był niezbędny, no może poza Czarkiem, ale on kończył karierę. Natomiast dwa głowne ogniwa - Roger/Edson zostały (nawet Fabiański jeszcze grał).

No i nie zapominajmy o Piotrku Włodarczyku. :-D

mr_kwolf 06.06.2010 14:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtek_Lok (Post 909641)

ale Nedza odszedł rok później, nie puścili swojej gwiazdy przed walką o LM :)

EDIT: Chyba że Tobie właśnie o to chodziło :) bo można to na dwa sposoby zrozumieć

0 22 06.06.2010 15:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtek_Lok (Post 909641)

Od Piotrka prosze się odstosunkować. Sieknął jedną z 3-4 bramek jakie zabrałbym ze sobą na bezludną wyspę. Z Szachtarem oczywiście. Chociaż ta w Ziemniakowie też zacna :)

emj10 06.06.2010 15:50

Właśnie od Piotrka się odwalić... strzelił blisko 100 bramek w lidze :)

John1906 06.06.2010 17:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 909674)
Właśnie od Piotrka się odwalić... strzelił blisko 100 bramek w lidze :)

To teraz napisz ile miał sytuacji stuprocentowych? Pewnie z 10 razy tyle ;)

0 22 06.06.2010 21:33

A potem porównaj sobie jego dorobek bramkowy z naszymi 'klasowymi ligowymi napastnikami" w stylu Grzelaka, Nowaka, Grosickiego czy Boguskiego.

SpoXsteR 06.06.2010 21:44

Po czym porownaj sobie start z pilka Wlodarczyka a Boguskiego
ten pierwszy jak sie nie myle 93 rok, Boguski 2002, pogadamy za 10 lat..

cisse1906 06.06.2010 21:46

Grosicki ma 22 lata, ciężko strzelić ponad 90 bramek w tym wieku. Chyba, że jest się Messim, Ronaldo, Rooneyem :)

0 22 06.06.2010 21:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 909869)
Po czym porownaj sobie start z pilka Wlodarczyka a Boguskiego
ten pierwszy jak sie nie myle 93 rok, Boguski 2002, pogadamy za 10 lat..

Z chęcią :) To samo się tyczy Grosickiego, Sobiecha etc.

cisse1906 07.06.2010 10:31

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1715,ti...l?ticaid=1a4db

Cytat:

Zdaniem "FN" Borussia zredukowała ofertę za wykupienie napastnika "Kolejorza" i teraz daje "tylko" 3,5 miliona euro. To o półtora miliona mniej niż chce Lech. Za taką kwotę mistrz Polski na pewno nie sprzeda króla strzelców Ekstraklasy, tym bardziej, że są ponoć kluby skłonne wyłożyć zdecydowanie więcej.
z trudem powstrzymam się od komentarza :)

WiślakMyślenice 07.06.2010 18:31

Z tą Polonią Warszawa to dziwna sprawa.
Wojciechowskiemu ludzi na budowie chyba brakuje,
że tak piłkarzy masowo skupuje.

felipe 08.06.2010 08:20

Wchodzę sobie na wp.pl.

A tu nagłówek:

"Lech Poznań walczy o super-piłkarza.Oferuje ogromną kasę"

Otwieram, a tu "Dają Peszcze milion złotych" :lol:

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32288,t...wiadomosc.html

JAR0 08.06.2010 10:35

Na wp to ogólnie nagłówki mają niesamowite :-D
A tu kolejny news :shock:
http://www.sport.pl/pilka/1,79004,79..._Chorzowa.html

wojtole14 08.06.2010 15:02

A Legia zbroi się dalej.
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

Powiem szczerze, że z tych wszystkich piłkarzy, ten zawodnik jest największym wzmocnieniem tej drużyny. No zapowiada nam się bardzo ciekawy kolejny sezon Ekstraklasy, oj bardzo ciekawy.

Marszałek 08.06.2010 15:48

W Legii wszystko idzie zgodnie z tym co kiedyś tutaj już przewidzieliśmy. Wymiana zawodników,średnich ale przy dużym wsparciu medialnym,jacy to super itd. Do tego dochodzi do wymiany kibiców. Póki co jesteśmy świadkami pierwszej fazy. Sprowadzają kopaczy,czy oni przyciągną TVN-owskich odbiorców na stadion?czas pokaże.

Legia kupuje ale na nic to,bo zaraz ich będzie leczyć:)i będzie wypadało przeprosić kibiców:)

felipe 08.06.2010 19:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 910656)
Legia kupuje ale na nic to,bo zaraz ich będzie leczyć:)i będzie wypadało przeprosić kibiców:)

Grunt, że liga będzie ciekawsza :)

Wojtas 08.06.2010 22:33

No coz ,Legia kupuje bo musi

wzmocnic sklad ,bo to co miala to trudno bylo nazwac zespolem

przyciagnac czyms nowy narybek i celebrytow z TVN

tych grajkow nie kojarze ale jak mowicie ze sa dobrzy ..:D

emj10 09.06.2010 13:43

Manu oficjalnie w Legii. Mam nadzieje, że sypnie kilka takich brameczek :)
http://videos.sportmultimedia.pt/spo....php?id=255814
PS. Radovic taką szybkość osiaga chyba wyłącznie w samochodzie.

Sobota i Gikiewicz w Śląsku.
http://www.90minut.pl/news/125/news1...-w-Slasku.html

Co do reszty chwilowo cisza, ale wydaje mi się, że za jakieś 2 tyg. nastąpi ożywienie i Lech zrobi kilka ciekawych transferów, a do tego wszechmogący Wojciechowski może wystrzelić z jakąś bombą.

flamengista 09.06.2010 17:42

Tragikomedia wroniecka:

http://www.sport.pl/celebrities/1,96...o_kolejna.html

Amika musi tą sprawę jak najszybciej zakończyć. Pozytywnie lub negatywnie, ale zakończyć. Na razie efekty tej awantury są takie, że:
1. Lewandowskiemu namieszano w głowie, chłopak od paru tygodni nie jest w stanie skoncentrować się na treningach, co widać w meczach reprezentacji;
2. Amika robi sobie fatalną markę na rynku niemieckim - dogadała się z Borussią, ale blokuje transfer bo nie może dogadać się z piłkarzem w sprawie niższej prowizji. W dodatku na boku szuka nowego kupca, który daje więcej - mimo że ustalili warunki transferu z kontrahentem. To nieprofesjonalne zachowanie, a przypomnieć warto że głównym sponsorem Amiki jest odzieżowa firma z Niemiec, sOlivier;
3. Amika robi sobie kiepską opinię wśród polskich kopaczy - próbuje wymusić na piłkarzu rezygnację z uczciwie zarobionych pieniędzy, lub transfer do klubu w którym grać nie chce. Efekt jest taki, że Sławek Peszko skuszony propozycją nowego kontraktu (250 tys. € rocznie) powiedział, że to świetna oferta... i pojechał do Aten negocjować z PAO.

Skończyć się może tak, że zamiast największego transferu w historii polskiej ligi będzie wielki smród, spadek formy czołowego napastnika i jego odejście za rok - za 600 tys. złotych.

Salman17 09.06.2010 17:47

http://www.sport.pl/pilka/1,65050,79...hce_Joela.html

Legia Chce Joela Tshibambę

Griszka30KR 09.06.2010 17:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 911416)
Tragikomedia wroniecka:

http://www.sport.pl/celebrities/1,96...o_kolejna.html

Amika musi tą sprawę jak najszybciej zakończyć. Pozytywnie lub negatywnie, ale zakończyć. Na razie efekty tej awantury są takie, że:

2. Amika robi sobie fatalną markę na rynku niemieckim - .

Weź przestań ,to co mozna powiedziec o nas,...my to dopiero jestesmy marka pod względem obory transferowej....

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:17.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl