Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

jgw 04.05.2009 12:12

Mój kolega napisał że Mickiewicz pisał w Młodej Polsce :D co mu za to grozi?:D

kriz69 04.05.2009 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Johnny B (Post 719927)
Będą Chłopi!
a czemu?
Bo Reymonta

Powodzenia

GRATULUJE :P Przyznaj sie strzelałeś czy skad sie dowiedziałeś??

Mistel 04.05.2009 12:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jgw (Post 720110)
Mój kolega napisał że Mickiewicz pisał w Młodej Polsce :D co mu za to grozi?:D

Błąd rzeczowy. Brak punktu.

TSW_PDW 04.05.2009 12:19

A ja mam pytanie mogę gdzieś wejść na jakąś stronę oke cke i sprawdzić wypracowanie co tam napisałem heheh ? A jeśli połowę pisałem w czasie ze MIAŁ takie takie a później drugą połowę że MA takie takie ?:D to bardzo źle będzie ?

kaftan 04.05.2009 12:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wojtek90059 (Post 720098)
I co mówiłem, że nie warto tracić czas na lektury itp:P:D Oczywiście Pan Tadeusz, tak w ogóle tam chyba nawet nie było napisane, że należy odwołać się do lektury... Więc ogólnie jest okey, 30 % będzie:D hehe

Ja dałem też cytaty i zdania wykrzyknikowe:), a w 9 z tym środkiem to dałem metaforę:) a w ogóle kiedy będzie jakiś klucz?

o 15;00 na onet.pl mają być wyniki..

tylko ja Wam radzę, nie czytać tych wyników.

Czemu ? Bo tam będzie klucz...odpowiedź możecie mieć dobrą - klucz uzna że złą.
Więc sobie podliczacie punkty i macie zonka potem, że nie zdaliście, stres itd...

Ja czekam na wyniki 30 czerwca, bo przeiceż to jest sprawa indywidualna sprawdzającego, czy dana odpowiedź według niego mieści się w kluczu, czy nie.

pzdr

Lupo 04.05.2009 12:20

A konretnie minus 30. Bo brak za rozwinięcie tematu + coś jeszcze za 5.

felipe 04.05.2009 12:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 720116)
Błąd rzeczowy. Brak punktu.

I to jest największa paranoja własnie... Bo możesz g**** wiedziec, ale pisać składnie, zachować formę, coś wyciągnąc z tekstu, który masz przed oczami i jakoś te 30% uciułasz...

Przecież za taką głupotę powinni oblewać, nie każdy musi mieć maturę...

Speedy 04.05.2009 12:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Speedy (Post 719832)
Co ma byc to bedzie, powodzenia panie i panowie :D a bedzie pan tadeusz ;p

20 znaków ;p

kuzwa, czemu mi tak w obstawianiu meczy nie idze... ;p
ogolnie nie tak zle, ale znajac zycie zdam na minimum albo wcale :D

djjamajczyk 04.05.2009 12:27

Dość proste , ja osobiście wybrałem chłopów i jestem bardzo ciekaw czy tam ma być Weronka czy Weronika , bo spotkałem się z 2 formami ?
Ja napisałem Weronika(Weronka) .:D
A jesli ta Weronika to był by błąd to ile pkt. idzie się paść?

Firo 04.05.2009 12:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez djjamajczyk (Post 720134)
Dość proste , ja osobiście wybrałem chłopów i jestem bardzo ciekaw czy tam ma być Weronka czy Weronika , bo spotkałem się z 2 formami ?
Ja napisałem Weronika(Weronka) .:D
A jesli ta Weronika to był by błąd to ile pkt. idzie się paść?

Za nieznajomośc lektury ? Sporo, jak nie wszystkie ;)

djjamajczyk 04.05.2009 12:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Firo (Post 720136)
Za nieznajomośc lektury ? Sporo, jak nie wszystkie ;)

Nie ma co , umiesz człowieka pocieszyć :P

wojtek90059 04.05.2009 12:35

Ej słuchajcie, mam pytanie, bo jak miałem ten test z czytania o hipnozie i pytania i pisałem do nich odpowiedzi, ale mi nie wystarczyło miejsca i pisałem pod wyznaczonymi liniami, to mi zaliczą?

Aro1234 04.05.2009 12:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wojtek90059 (Post 720145)
Ej słuchajcie, mam pytanie, bo jak miałem ten test z czytania o hipnozie i pytania i pisałem do nich odpowiedzi, ale mi nie wystarczyło miejsca i pisałem pod wyznaczonymi liniami, to mi zaliczą?

też tak pisałem, chyba muszą zaliczyć, bez jaj... ;]

pirat.z.karaibow 04.05.2009 12:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aro1234 (Post 720148)
też tak pisałem, chyba muszą zaliczyć, bez jaj... ;]

Zaliczają :-)

A ta Weronka/Weronika- to w zasadzie nie jest nic ważnego. Więc nie udupią nas. W razie czego będziemy się odwoływać, skutecznie.

wojtek90059 04.05.2009 12:44

Aro1234 widzę swój chłop, z tego co pamiętam, też byłeś hardcore i bez powtórki z lektur:D

unpredictable_wislaczka 04.05.2009 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aro1234 (Post 720101)
Spoko lajt :D Pisałem Pana Tadeusza, tekst o hipnozie prosty. W środku stylistycznym dałem metaforę. :-) stadia hipnozy - lekki, średni, głęboki ;] generalnie 1:0 dla mnie :D jutro ciężej - angielski rozsz. ;]

Ja też...oby tylko był normalny temat rozprawki albo jakieś fajne opowiadanie :)

Mówiłam,że będzie Pan Tadeusz,a tak nie chcieliście :P Widzę,że nie tylko dla mnie czytanie było dosyć łatwe,aż się zdziwiłam,bo przez 3 lata pisania diagnoz zawsze było głupie pytania i łatwe czytanie albo na odwrót
Jaką daliście tezę do tych eksperymentów czy coś takiego?

djjamajczyk 04.05.2009 12:49

Kumpel który zrobiłem ten sam "błąd" stwierdził że ten cały Bylica mówił per Weronika a Hanka per Weronka . Jesli to prawda to już zupełny luz , jesli nie to chyba faktycznie tez nie ma się czym martwić :P

Jak to się mówiło 1 kl. gimnazjum - niech się gonią :D
Weroniki. W Polsce imię to nadawane jest od XIII wieku, również w formach Weronka, Werunka. Zdrobnienia: Wera, Werka, Weronisia, Weronka

Aro1234 04.05.2009 12:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wojtek90059 (Post 720157)
Aro1234 widzę swój chłop, z tego co pamiętam, też byłeś hardcore i bez powtórki z lektur:D

bez powtórki, bez czytania, nic nie zrobiłem w kierunku dobrego napisania matury z polskiego, a tu proszę - samo się napisało :lol:

do koleżanki Wiślaczki - ja tam preferuje opis lub recenzję... ;] tezy nie wpisałem, pominąłem to zadanie - dla mnie jakaś paranoja... ;]

pirat.z.karaibow 04.05.2009 12:54

Ja jeszcze zapytam Was- jak odnieśliście się do Bylicy? Chodzi mi o drugą część tematu.

TSW_PDW 04.05.2009 12:56

a Jak daliście to ostanie zadanie informacja a opinia ? tabelka

bo ja dałem chyba

Info
info
opinia
infor

Albo opinia na miejscu drugim dałem albo na trzecim :D a WY ?

unpredictable_wislaczka 04.05.2009 12:56

Opisu nigdy nie mogę zapamiętać, jak się pisze. Co ma być na początku,co później. Wolę rozprawki :D

Przy pytaniu z też odezwało się u mnie myślenie biologiczne :lol: i zaczęłam się zastanawiać czy teza może być pytaniem, czy twierdzeniem itp. jak te wszystkie problemy badawcze,hipotezy i tematy na biologii :)

U nas fizyk, który siedział w komisji po 30 minutach zasnął :) Ksiądz w trakcie jak poszli po arkusze pomodlił się z nami,a za nim zaraz przyszedł drugi fizyk i kazał nam rzędami zrobić falę :D

TSW_PDW też mam jedną opinię tylko :D

wojtek90059 04.05.2009 12:59

Ja jak przeczytałem pierwsze zdanie, że bylica był ruchany czy coś w tym stylu to beka i od razu stwierdziłem, że nie temat dla mnie, bo bym im wpisał adres www.redtube.com i kazał sobie pooglądać:D

djjamajczyk 04.05.2009 13:00

Czyli chodzi Ci o jego kontakty z córkami ?
Napisałem że WerONIKA robi go w jajo , nie troszczy się o niego , jak najmniejszym kosztem zapewnia mu przeżycie choc powinna o niego dbac , nie daje mu jeść , natomiast Hanka kocha ojca , proponuje mu pomóc , a cały ten Bylica kocha obie , nie potrafi sie zbunotwac przecvwiko Weronice . wczesniej jeszcze opisałem jego wyglad zewnetrzny.

pirat.z.karaibow 04.05.2009 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez djjamajczyk (Post 720187)
Czyli chodzi Ci o jego kontakty z córkami ?
Napisałem że WerONIKA robi go w jajo , nie troszczy się o niego , jak najmniejszym kosztem zapewnia mu przeżycie choc powinna o niego dbac , nie daje mu jeść , natomiast Hanka kocha ojca , proponuje mu pomóc , a cały ten Bylica kocha obie , nie potrafi sie zbunotwac przecvwiko Weronice . wczesniej jeszcze opisałem jego wyglad zewnetrzny.

Nie, nie o to :-) Tam było coś o społeczności lipskiej. Nie pamiętam dokładnie.

TSW_PDW 04.05.2009 13:02

djjmajczyk to samo napisałem :D:D o córki jak o nich pisałem

gris 04.05.2009 13:02

Mam pytanie do osób, które pisały rozszerzoną. Trudne było? Na podstawie samych fragmentów dało się to napisać czy nie za bardzo?

djjamajczyk 04.05.2009 13:05

Aaaaaa...:D
Napisałem ,że starzy ludzie maja jednym słowem przewalone - sa traktowani jako balast , ludzie tylko do wyżywienia , 0 pożytku z nich na roli , nie sa szanowani , napisałem ,że jedynie wyjątki takie jak Hanka dbaja o ludzi w podeszyłym wieku.

pirat.z.karaibow 04.05.2009 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez djjamajczyk (Post 720199)
Aaaaaa...:D
Napisałem ,że starzy ludzie maja jednym słowem przewalone - sa traktowani jako balast , ludzie tylko do wyżywienia , 0 pożytku z nich na roli , nie sa szanowani , napisałem ,że jedynie wyjątki takie jak Hanka dbaja o ludzi w podeszyłym wieku.

Ja za to napisałem że Bylica może być symbolem starego pokolenia w Chłopach.

A wracając do naszego problemu Weronki-Weroniki. Gryzie mnie to i nie daje mi to przestać myśleć. Trzeba coś wykombinować, zapytać kogoś jak to wygląda w oczach egzaminatorów. Nie mam zamiaru się w****iać do 1 lipca :-P

Czy w Chłopach była jeszcze jakaś Weronika? Czy nie było takiej bohaterki? Bo nie kojarzę :-)

Edit:

http://fakty.interia.pl/raport/matur...0372,,22266233 ----> Niekoniecznie podbudowujące

http://fakty.interia.pl/raport/matur...5708,,22266643 ----> Podbudowujące.

http://fakty.interia.pl/raport/matur...0131,,22264899 ----> Podbudowujące dwa

Czyli- jest chyba dobrze.

djjamajczyk 04.05.2009 13:10

Jeśli Weronka to zamiennik/zdrobnienie dla Weroniki to chyba nie będzie problemu . Jak zobaczę jeszcze raz pytania to lookne czy ten Bylicy nie mówił Weronika przypadkiem.

Była jedna Weronika vel. Weronka :P Wg. mnie to można zamiennie stosować , przypisaliśmy jej właściwe cechy (córka starego Bylicy) a że piszemy pełnym imieniem zamiast zdrobnieniem ? Myślę ,że to nie będzie błąd ani rzeczowy a tym bardziej kardynalny .

http://fakty.interia.pl/raport/matur...2,1,22267326,3,
pirat.z.karaibow to już chyba nasz(i jak widać nie tylko nasz ) problem wyjaśnia

wredny.bardzo 04.05.2009 13:19

Lektur przeczytanych 0... A matura zdana... Chyba się będę śmiał z tych co stukali te 3 lata:D

MS Wiślak 04.05.2009 13:22

wredny.bardzo ja tak samo :)

IndykTSW 04.05.2009 13:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSW_PDW (Post 720181)
a Jak daliście to ostanie zadanie informacja a opinia ? tabelka

bo ja dałem chyba

Info
info
opinia
infor

Tak samo mam, nie podeszło mi pytanie nr. 9 i nr. 2 a tak to mysle że czytanie będzie dobrze [klucz:-P ] a pisałem z Pana Tadka porównalem ta lafirynde Telimene ze skromna Zosią i scharakteryzowalem, myśle że będzie git.

jgw 04.05.2009 13:28

A ja w ostatnim mam inf op inf inf. Może pkt chociaż dostanę.

palikot 04.05.2009 13:29

panowie 3 rażące błędy rzeczowe i egzaminator moze nie ocenic pracy i wystawić 0... wiec jesli raz ktos pomylił epoke, imię bohaterki to odejmą ci 1 pkt za bl rzeczowy.

IndykTSW 04.05.2009 13:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez palikot (Post 720227)
panowie 3 rażące błędy rzeczowe i egzaminator moze nie ocenic pracy i wystawić 0... wiec jesli raz ktos pomylił epoke to odejmą ci 1 pkt za bl rzeczowy.

Dlatego nie pisałem prawie wcale nazwisk, epok itd skupiłem sie na charakterystyce i porównaniu tylko. Tak jak chcieli w poleceniu.

palikot 04.05.2009 13:34

i tak stracisz punkt z klucza :-P(np za brak podania epoki) po za tym, nie spodziewałem sie ze temat bedzie tak prosty. Wogóle nie chcieli odnosić sie do całosci poematu. Ja czytałem kolejne wersy tych fragmentów z PT i wypisywałem cechy w eseju... po kolei jak idzie :-)

pirat.z.karaibow 04.05.2009 13:36

WERONIKA - imię o niejasnej etymologii. Najprawdopodobniej pochodzi z języka greckiego od słów: phero- ("nieść") oraz nike ("zwycięstwo") i stanowi oboczną wersję imienia Berenika. Tradycja wywodzi je od greckiego określenia iere eikon ("święte oblicze"), co związane jest z biblijnym przekazem o tzw. chuście (mandylionie) św. Weroniki, na której odbiła się twarz Chrystusa.
Zdrobnienia: Weroniczka, Weronka

Weronka to zdrobnienie od Weroniki bądź forma dialektyczna tego imienia.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na rozluźnienie. Albo powaga, albo prowokacja, ale śmieszne :-)

Cytat:

'"LUDZIE!!! POMOCY!!! Napisałam, że Pana Tadeusza Napisał Tomasz Judym! "
Cytat:

napisałem że chłopi to pozytywizm... zdam?

Andrzej_TSW 04.05.2009 13:37

pisaliście ze będzie Pan Tadeusz i był,jedyna ksiązka z której się lepiej przygotowałem ;) ale i tak wybrałem chłopów. Wg.mnie ta matura główna była łatwiejsza niż próbne

pozwodzenia wszystkim życze ;)

IndykTSW 04.05.2009 13:39

A jak napisałem że Pan Tadeusz to epopeja narodowa i tłem jest przemarsz wojsk napoleońskich przez Litwę to za to są jakieś dodatkowe pkt?

gris 04.05.2009 13:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Andrzej_TSW (Post 720242)
pisaliście ze będzie Pan Tadeusz i był,jedyna ksiązka z której się lepiej przygotowałem ;) ale i tak wybrałem chłopów. Wg.mnie ta matura główna była łatwiejsza niż próbne

pozwodzenia wszystkim życze ;)

W większości przypadków jest łatwiejsza, nauczyciele tylko nakręcają, że to nie wiadomo co będzie. W sumie im się nie dziwię, bo trochę przypał byłby jak pół klasy nie zdało u danego nauczyciela.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:05.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl