Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Książki - ktoś je jeszcze czyta?! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=89)

laurence 20.05.2013 20:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 1313567)
A ja co kilka miesięcy zwracam sie do Was z prośbą. :-)
Co przeczytać dalej Kinga?
Najbardziej podobało mi sie "TO", rewelacyjna książka.
Bardzo dobrze czytało mi się również "Lśnienie" i "Bezsenność".
Dziś przeczytałem "Uciekiniera" - Szkoda, ze tak krótkie, ale również niesamowicie wciągająca książka.
Może teraz "Carrie"? Ale chyba ciężko będzie ją dostać.
Czekam na jakieś sugestie, opinie. Pozdrawiam fanów tego autora. ;)

Ja jestem fanem Kinga :D I jak masz trochę więcej czasu to przeczytaj sobie Dallas 63. No takiego klimatu to ja już dawno nie przeżyłem. Powrót do lat 60 i te wszystkie detale z tamtych lat sprawiają jakbym się tam przeniósł. A jak jeszcze interesuje Cię trochę historia to już w ogóle rewelacja.
Później można przeczytać Bastion (ale to na dłuższą posiadówę bo to grubo ponad 1000 stron).
Na koniec Ręka Mistrza. Też rewelacja :D
PS: Mogę być trochę nieobiektywny bo Dallas 63 skończyłem tydzień temu i jestem na świeżości.

Wasiu 20.05.2013 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 1313567)
A ja co kilka miesięcy zwracam sie do Was z prośbą. :-)
Co przeczytać dalej Kinga?
Najbardziej podobało mi sie "TO", rewelacyjna książka.
Bardzo dobrze czytało mi się również "Lśnienie" i "Bezsenność".
Dziś przeczytałem "Uciekiniera" - Szkoda, ze tak krótkie, ale również niesamowicie wciągająca książka.
Może teraz "Carrie"? Ale chyba ciężko będzie ją dostać.
Czekam na jakieś sugestie, opinie. Pozdrawiam fanów tego autora. ;)

Ja ze swojej strony zdecydowanie polecam "Pod Kopula". Grube tomisko (prawie 1000 stron), ale bardzo fajnie sie czyta. W wakacje wychodzi serial na jej podstawie, wiec jak ktos zamierza ogladac to mozna by sie zapoznac przed emisja.
Poza tym obowiazkowo "Wielki marsz" napisany przed Kinga pod pseudonimem Richarda Bachmana. Przez wielu uznawana za jego najlepsza ksiazke i ja sie z tym chyba zgadzam.
Godny polecenia jest jeszcze zbior opowiadan "4 pory roku". Opowiadania sa 4, z czego 3 zostaly nakrecone (m.in. "Skazani na Shawshank"), ale mimo znajomosci tresci czytalo sie bardzo przyjemnie.

frg 21.05.2013 06:26

Ja ostatnio przeczytałem Kinga: Dallas 63. Jak dla mnie rewelacyjna książka. Troche "trąci" romansidłem, ale opowiedzianym w bardzo fajny sposób z nutka s-f. Książka dość obszerna, nawet jak na Kinga, ale naprawde warto.

Mario Nh 21.05.2013 12:13

Cieszę się, że tyle propozycji padło.
Byłem w księgarni, w M1 ale trzeba przyznać , że w porównaniu do allegro (jak się dobrze szuka) to mają trochę drogo jednak.
Czytałem wasze komentarze i trudno było mi się zdecydować. Jak już jestem przy Stanach Zjednoczonych to przeczytam, "Wielki Marsz" ze względu na waszą pozytywną opinię.Chociaż przyznam szczerze, ze opis książki mnie nie przekonuje.

Zamówiłem też sobie "Cmentarz zwieżąt".
Jak przeczytam to zakupie "Bastion", zbierający świetne oceny na lubimy czytac.pl.
Chociaż siostra która ma 16 lat mi odradzała, że mało co rozumiała i ciężko jej się czytało, zakończyła na połowie. Ale wiadomo, wiek...

Później może przeczytam "Pod kopułą". Trudno sie zdecydować. :-)

Eternit 21.05.2013 19:47

Skoro podobało Ci się "TO" to spodoba Ci się "Dallas 63", główny bohater na chwilę zatrzymuje się w Derry...

Mario Nh 21.05.2013 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eternit (Post 1313707)
Skoro podobało Ci się "TO" to spodoba Ci się "Dallas 63", główny bohater na chwilę zatrzymuje się w Derry...

Tak, dla mnie mistrzostwo świata ta książka. Autor jakby czytał w moich myślach - powracałem przy nim do dzieciństwa.
Skoro tak piszesz, sięgnę po "Dallas 63". Tym bardziej , że jest łatwo dostępna.

Co do "Carrie" jeszcze, gdyby ktoś miał używaną w dobrym stanie, albo widział gdzieś na półce, proszę niech da znać na priv.

Proud 21.05.2013 21:30

Zawiązanie akcji (choć mocno epizodyczne) "Dallas'63" i "It" to jak dla mnie, starego fana Kinga, mistrzostwo świata! :)

Bardzo mi się ten wątek spodobał.

Dallas rzeczywiście umieściłbym zaraz za "To" w moim prywatnym rankingu S. Kinga.

Wizard 04.06.2013 08:24

Ponownie pytam o Łysiaka - mam do wyboru Satynowy Magik, Muzeum Wyobraźni, Lider, Szachista, Mitologia, Asfaltowy Saloon i Flet z Mandragory. Co wybrać jako pierwsze do czytania? ;)

emjot 04.06.2013 08:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wizard (Post 1315999)
Ponownie pytam o Łysiaka - mam do wyboru Satynowy Magik, Muzeum Wyobraźni, Lider, Szachista, Mitologia, Asfaltowy Saloon i Flet z Mandragory. Co wybrać jako pierwsze do czytania? ;)

Z tych co czytałem to polecam taką kolejność: MW, potem Asfaltowy Saloon, Szachista i Flet. Nie czytałem Satynowego Magika, Lidera i Mitologii.

Kocur 04.06.2013 08:49

A czy przeczytałeś już "Statek" ?

Kultowa książka - widziałem że już koledzy polecali stronę wcześniej :)

Ciekawostka - wybrane cytaty:

http://tomcuk.w.interia.pl/statek.htm

BBudowniczy 04.06.2013 08:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wizard (Post 1315999)

Jeżeli nie czytałeś wcześniej Łysiaka, to warto zacząć od Szachisty, sztandarowej pozycji tego autora. Jeżeli jednak czytałeś już Łysiaka, to mamy diametralnie odmienną sytuację. Wówczas pozostaje Ci bowiem tylko jak najszybsze nadrobienie braków i niezwłoczne przeczytanie Szachisty ;)

PS. Statek też polecam - jak tylko masz dostęp i jeszcze nie czytałeś .

Wizard 04.06.2013 11:23

Dzięki za podpowiedzi, na pierwszy ogień idzie w takim razie Szachista ;) Statek jako drugi :)

dynek.pl 04.06.2013 13:03

Ja polecam oba kryminaly Miloszewskiego osadzone w naszych polskich realiach -> http://wpolityce.pl/artykuly/25019-z...miloszewskiego

Gregu19 06.06.2013 11:04

Co powiecie o książkach Aleksandra Sołżenicyna, a konkretnie o "Sierpień Czternastego" oraz "Kochaj Rewolucje: Niedokończona powieść"?

wiśnia 11.06.2013 20:38

Ostatnio czytałem postapokaliptyczna powieść Dmitrija Głuchowskiego Metro 2033. Jak dla mnie bomba. Czy ktoś posiada inne części w wersji pdf i poratuje.
Następna bomba to cykl opowiadań Jacka Piekary o przygodach inkwizytora Mordimera Madderdina, do kolekcji brakuje mi "Płomien i Krzyz" i "Bicz Boży" poratujecie?, może coś polecicie na wakacje do czytania w tych klimatach?

piotrek06 11.06.2013 21:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiśnia (Post 1317265)
Ostatnio czytałem postapokaliptyczna powieść Dmitrija Głuchowskiego Metro 2033. Jak dla mnie bomba. Czy ktoś posiada inne części w wersji pdf i poratuje.
Następna bomba to cykl opowiadań Jacka Piekary o przygodach inkwizytora Mordimera Madderdina, do kolekcji brakuje mi "Płomien i Krzyz" i "Bicz Boży" poratujecie?, może coś polecicie na wakacje do czytania w tych klimatach?

Metro 2033 czytałem( nawet w prezentacji maturalnej miałem) ale słyszałem że druga część dużo gorsza natomiast kilka razy polecano mi książkę w tym samym uniwersum tylko innego autora i akcja toczy sie w Petersburgu(?)

Natomiast w klimatach Piekary to spróbuj "Krawędź żelaza" Miroslava Žambocha polecam też serię "Pan lodowego ogrodu" Grzędowicza

Zwitter 27.07.2013 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez laurence (Post 1313579)
Na koniec Ręka Mistrza. Też rewelacja :D

Rękę mistrza przeczytałem jakieś dwa tygodnie temu i szczerze mówiąc jakoś mnie nie poniosła, dla mnie jedna z najsłabszych książek Kinga a przeczytałem ich jakieś kilkanaście.
Pod kopułą natomiast świetna jest, teraz serial oglądam na jej podstawie.

Wczoraj natomiast skończyłem drugą książkę z serii Millenium Stiega Larssona i szczerze mówiąc jestem zachwycony. Równie dobra jak pierwsza część, szczerze polecam jeżeli ktoś nie czytał.

Mario Nh 12.08.2013 14:41

Polecaliście mi książkę "Wielki Marsz".
Nie będę się rozpisywał zbytnio bo każdy kto ją przeczytał jest chyba zachwycony.
Trochę innego się spodziewałem zakończenia, aczkolwiek daje do myślenia. Jak i cała książka.

Teraz zabieram się do przeczytania "Cmentarz zwieżąt".

Dzięki panowie. :-)

La Furia Dell' Est 12.08.2013 21:03

Nie wiem, czy było polecane...ale, każdemu w kazdym wieku polecam trylogię Grzesiuka: 1. Boso ale w ostrogach. 2.Pięć lat kacetu. 3. Na marginesie życia. Coś niesamowitego.

pzkwr 12.08.2013 21:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez La Furia Dell' Est (Post 1327413)
Nie wiem, czy było polecane...ale, każdemu w kazdym wieku polecam trylogię Grzesiuka: 1. Boso ale w ostrogach. 2.Pięć lat kacetu. 3. Na marginesie życia. Coś niesamowitego.

Przyłączam się. Jak dla mnie pozycja obowiązkowa dla każdego.

dwdx1906 21.08.2013 11:27

Jest jakaś internetowa księgarnia akceptująca płatności przez PayPala?

Gordian 22.08.2013 06:56

Takie pytanie na szybkości. Czytał ktoś "Wyznania szpiega" Ostrovskyego? Znacie jakieś podobne publikacje?

Mario Nh 22.08.2013 12:24

Dziś przechodziłem koło księgarni i... znów się skusiłem na coś Kinga, chociaż zbytnio dużego wyboru nie było znów.
"Historia Lisey" zakupiłem. Czytał ktoś? ;)

"Cmentarz zwieżąt" zaczyna się rewelacyjnie, idealny klimat.

gypsy 31.08.2013 14:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dwdx1906 (Post 1328436)
Jest jakaś internetowa księgarnia akceptująca płatności przez PayPala?

Wiem, że na http://www.gandalf.com.pl/ można płacić przez PayPal.

IncognitoTSW 16.09.2013 10:13

Polecam "Konkwistę" i "Milczące Psy" Łysiaka.

BBudowniczy 20.09.2013 08:16

Jak ktoś jeszcze nie czytał, to polecam "Biez Wodki" Aleksandra Topolskiego. Przeżycia młodego chłopaka skazanego po 1939 r. na łagry w ZSRR, późniejszego żołnierza armii generała Andersa. Czyta się bardzo dobrze, całośc mimo dramatyzmu dziejów okraszona sporą dawką humoru.

http://ecsmedia.pl/c/biez-wodki-b-iext3818402.jpg

jackieboy 20.09.2013 18:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiśnia (Post 1317265)

Czytałem zarówno 2033 jak i 2034 - świetne książki. Czy mógłby ktoś polecić jakieś inne dobre książki z tematyki postapo? Z fanów Kinga polecam Komórkę oraz pierwowzór filmu Jestem Legendą.

Pozdrawiam fanów książek.

Ps. może warto zrobić temat lub przynajmniej cykl z własnym top10 ?

dwdx1906 20.09.2013 22:55

Poszukuję utworów do prezentacji maturalnej pod tytutłem "Polscy pisarze o podróżach do Ameryki". Jest ktoś w stanie coś polecić (poza Sienkiewiczem)?

Przy okazji PDF biografii Mersona, może komuś się przyda: http://megarelease.org/llby8zsx6zkl

jackieboy 21.09.2013 07:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dwdx1906 (Post 1332211)
Poszukuję utworów do prezentacji maturalnej pod tytutłem "Polscy pisarze o podróżach do Ameryki". Jest ktoś w stanie coś polecić (poza Sienkiewiczem)?

Przy okazji PDF biografii Mersona, może komuś się przyda: wis.la/w0ik7

Joseph Conrad opisywał swoje marynarskie przygody po świecie. Może to jest punkt zaczepienia?

dwdx1906 23.09.2013 18:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jackieboy (Post 1332224)
Joseph Conrad opisywał swoje marynarskie przygody po świecie. Może to jest punkt zaczepienia?

Tylko czy można go uznać za Polaka? :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:48.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl