Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Studia/Po maturze => życie i sprawy studenckie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=157)

P.e.c.h 12.04.2012 20:00

https://www.plagiat.pl

AGH nie korzysta, ale to i tak pic na wode fotomontaż

Luu... 14.04.2012 08:02

dzięki P.e.c.h

patrzyłem na tą stronę i właśnie nie było tam AGH ale myślałem że to tylko taka wersja dla zwykłych ludzi ;) że uczelnie korzystają z czegoś innego, a widzisz kumpel z Rolniczej, mówił że u nich sprawdzali tym plagiatem i parę osób miało problemy

wiślak 86 14.04.2012 10:12

Nie wiem o jakich problemach Ci mówili ale sprawdzanie odbywa się przed złożeniem pracy więc jedyne co to musieli popoprawiać niektóre fragmenty. Pogłoski też są a ja nie sprawdzałem że wszystko zależy od opiekuna bo jeżeli on zaakceptuje pracę nawet jeżeli przekroczyłeś ileś tam % to sie bronisz. Przykład to prace techniczne gdzie większość korzysta z tych samych książek w przeglądzie.

DeadOrAlive 14.04.2012 10:28

Ktoś studiuje Gospodarke i Administracje publiczną na UEK-u ?

Ciężka jest tam w ogóle matematyka ?

michael 14.04.2012 11:13

Z tego co słyszałem(studiuje Stosunki Międzynarodowe na UEK-u) to matma na każdym kierunku gdzie jest obecna nie należy do prostych. Więc mniej więcej trzeba ją ogarniać żeby tam przeżyć ;]

Lupo 07.05.2012 23:39

Matura i matura. Mało kto pamięta o licencjatach :P
Mam pytanie w tej sprawie. Czy ktoś z Was broniłsię we wrześniu i udało mu się dostac na magisterkę w tym samym roku? Tzn nie robić sobie roku przerwy pomiędzy licecnjatem a mgr. Niestety wyjdzie teraz tak, że ja się nie wyrobię do końca maja z napisaniem pracy i chciałbym się jakoś zorientować czy w ogóle jest szansa dostania się na mgr potem. Czyli... czy jest jakaś wrześniowa rekrutacja itp.

Narcyz 08.05.2012 08:49

Wprawdzie nie miałem takiej sytuacji, ale z tego co pamiętam, to potencjalna rekrutacja wrześniowa jest uzależniona od określonej ilości limitu miejsc w stosunku do liczby zgłoszonych kandydatów na danym kierunku. Jakkolwiek obecnie, praktycznie każda uczelnia (szczególnie, że kierunków coraz więcej, a studentów mniej) przeprowadza dodatkowe rekrutacje we wrześniu, więc chyba musisz się zorientować w sprawie tego limitu, choć pewnie jesteś świadomy ile osób z Twojego rocznika planuje rozpocząć magisterkę i jak to było w zeszłych latach. Od siebie dodam, że (chyba) nie powinno być z tym większych problemów.

rychu 08.05.2012 11:26

Zależy od uczelnii. Na UEKu np jest tak że piszesz egzamin na drugiego stopnia końcem czerwca. Jak zdasz, to musisz się obronić do końca września, bo właśnie wtedy przyjmują papiery na studia drugiego stopnia. Chociaż kilku znajomych broniło się na początku października (ze względu na nieobecność promotora) i ich przyjęli.

Zola 13.05.2012 17:13

Mam pytanie: orientuje sie ktos moze jak jest z wrzesniową rekrutacja na sudia na uczelniach typu: UJ, UEk, na studia II stopnia niestacjonarne?
Bo wszedzie terminy na ich stronach sa do polowy lub konca lipca...
a co z tymi, ktorzy nie obronia licencjata w czerwcu, tylko dopiero we wrzesniu?
Wie ktos z doswiadczenia, ze nie ma problemow jeszcze we wrzesniu sie dostac na studia? :)

wislak93 13.05.2012 17:55

Gdzie najlepiej iść na Informatykę w Krakowie? Samogłoski na AGH z racji wysokich progów odpadają.UJ,PK UEK czy może inny wydział na AGH ? :)

Lacrima 14.05.2012 09:07

Ma ktoś jakieś informacje na temat Zarządzania na AWF w Krakowie? Na ich stronie znalazłam tylko zasady rekrutacji, a interesowałyby mnie jeszcze specjalności, przedmioty, itd.

Damianek_ABG 14.05.2012 12:14

Podpinam się do posta wyżej i mam pytanie, jakie studia moglibyście mi doradzić jeżeli z przedmiotów dodatkowych zdaję chemię na poziomie rozszerzonym i geografie na poziomie podstawowym :) Ja już mam swoje typy ale chciałbym się dowiedzieć co Wy myślicie :)

wojteks 14.05.2012 13:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Damianek_ABG (Post 1249378)
Podpinam się do posta wyżej i mam pytanie, jakie studia moglibyście mi doradzić jeżeli z przedmiotów dodatkowych zdaję chemię na poziomie rozszerzonym i geografie na poziomie podstawowym :) Ja już mam swoje typy ale chciałbym się dowiedzieć co Wy myślicie :)

Ja podobnie jak ty jestem tegorocznym maturzystom i zdaję tylko jedno rozszerzenie chemię. Planuję iść na agh na inżynierię materiałową, w ostateczności technologia chemiczna, ale to pierwsze raczej wybiorę.

johny96 14.05.2012 16:26

Gdzie można iść po podstawowej biologi i rozszerzonej chemii, ew. rozszerzonej biologii i chemii ?

wislacki 14.05.2012 16:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez johny96 (Post 1249466)
Gdzie można iść po podstawowej biologi i rozszerzonej chemii, ew. rozszerzonej biologii i chemii ?

Wszyscy najpierw wybieracie maturę a potem do tego dobieracie studia? :shock:

Zależy jak zdasz biologię i chemię - jeśli lepiej możesz próbować na kierunek lekarski - typu medycyna, stomatologia, coś z protetyką, możesz próbować na farmację, czy przy mniejszej ilości punktów na fizjoterapię czy ratownictwo. Wybierz to co Cię najbardziej interesuje, jest kilka możliwości, ale to dziwne dobierać sobie studia pod przedmioty z matury.

piotrek06 14.05.2012 18:33

Nie spotkał sie ktoś przypadkiem z odpowiedziami do dzisiejszej matury z Historii( podstawa)

johny96 14.05.2012 20:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislacki (Post 1249476)
Wszyscy najpierw wybieracie maturę a potem do tego dobieracie studia? :shock:

Zależy jak zdasz biologię i chemię - jeśli lepiej możesz próbować na kierunek lekarski - typu medycyna, stomatologia, coś z protetyką, możesz próbować na farmację, czy przy mniejszej ilości punktów na fizjoterapię czy ratownictwo. Wybierz to co Cię najbardziej interesuje, jest kilka możliwości, ale to dziwne dobierać sobie studia pod przedmioty z matury.

Wiesz, ja dopiero za rok piszę, także, `aż` rok mam na zastanowienie. Nie mam pojęcia co by móc wybrać, a że jestem na biol-chem, to te przedmioty najbardziej mi leżą. Ogólnie marzy mi się praca np w takiej Wiśle jako masażysta, czy innej słonecznej Hiszpanii...

fialo 14.05.2012 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wojteks (Post 1249404)
Ja podobnie jak ty jestem tegorocznym maturzystom i zdaję tylko jedno rozszerzenie chemię. Planuję iść na agh na inżynierię materiałową, w ostateczności technologia chemiczna, ale to pierwsze raczej wybiorę.

Filologia polska raczej odpada :D

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lacrima
Ma ktoś jakieś informacje na temat Zarządzania na AWF w Krakowie? Na ich stronie znalazłam tylko zasady rekrutacji, a interesowałyby mnie jeszcze specjalności, przedmioty, itd.

Będę brutalny, ale... może to da Ci do myślenia i nie popełnisz takiego błędu, jak kilku moich kolegów. Do rzeczy - jak masz studiować zarządzanie, a nie jesteś synem/córką bogatego ojca i nie masz w spadku koncernu paliwowego, to lepiej iść do pracy niż zmarnować 3-5 lat na studiach zarządzania na AWF. Serio. Uzbierasz w jakiejkolwiek pracy jakiś kapitał, będzie można być może w przyszłości coś własnego rozkręcić.

A jeżeli już zarządzanie to na pewno nie AWF, już lepiej AGH czy UEk.. Ale ogólnie podam przykład znajomego - skończył Zarządzanie na UEk, dyplom z wyróżnieniem, kursy itd. Od 1,5 roku nie może znaleźć pracy w zawodzie, w końcu zatrudnił się chcąc, nie chcąc w magazynie.. Jakoś zyć trzeba przeciez..

Lacrima 14.05.2012 21:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1249558)
Będę brutalny, ale... może to da Ci do myślenia i nie popełnisz takiego błędu, jak kilku moich kolegów. Do rzeczy - jak masz studiować zarządzanie, a nie jesteś synem/córką bogatego ojca i nie masz w spadku koncernu paliwowego, to lepiej iść do pracy niż zmarnować 3-5 lat na studiach zarządzania na AWF. Serio. Uzbierasz w jakiejkolwiek pracy jakiś kapitał, będzie można być może w przyszłości coś własnego rozkręcić.

A jeżeli już zarządzanie to na pewno nie AWF, już lepiej AGH czy UEk.. Ale ogólnie podam przykład znajomego - skończył Zarządzanie na UEk, dyplom z wyróżnieniem, kursy itd. Od 1,5 roku nie może znaleźć pracy w zawodzie, w końcu zatrudnił się chcąc, nie chcąc w magazynie.. Jakoś zyć trzeba przeciez..

Zdaję sobie z tego sprawę, Zarządzanie na AWF to dla mnie opcja awaryjna. Niemniej jednak jestem ciekawa jak wygląda plan tych studiów.

Z drugiej strony... Skończenie jakiego kierunku zapewnia w dzisiejszych czasach pracę, jaki kierunek jest "przyszłościowy"? Raczej żaden, a jeśli już w jakimś stopniu, to pewnie napiszecie, że AiR czy Budownictwo. Trzeba mierzyć siły na zamiary, więc na tego typu inżynierskie kierunki na pewno się nie wybiorę. ;)

LanceTS 15.05.2012 11:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez johny96 (Post 1249466)

P.ierdol studia, idź trenować. za rok, 2 będziesz mógł spokojnie zastąpić Pareikę :)

Zola 17.05.2012 09:13

orientuje sie ktos moze jak jest z wrzesniową rekrutacja na sudia na uczelniach typu: UJ, UEk, na studia II stopnia niestacjonarne?
Bo wszedzie terminy na ich stronach sa do polowy lub konca lipca...
a co z tymi, ktorzy nie obronia licencjata w czerwcu, tylko dopiero we wrzesniu?
Wie ktos z doswiadczenia, ze nie ma problemow jeszcze we wrzesniu sie dostac na studia niestacjonarne?

krzysiek92 27.06.2012 10:52

jest ktoś kto bierze stypendium naukowe na UJ? ew. może ktoś wie jakie są aktualne warunki aby je dostać?

bercik860 29.06.2012 02:07

Jak ktoś studiuje na AGH na wydziale zarządzania - informatyka i ekonometria to niech podbije na PW. Albo to samo na UEK. Albo cokolwiek o tym kierunku to byłbym wdzięczny

TSW Fanatyk 09.07.2012 20:17

Gdzie najłatwiej zrobić sobie inżyniera ?Chodzi o studia niestacjonarne. Na UR np inżynieria środowiska jest łatwiejsza niż na agh?

Kris54 01.09.2012 16:13

Studiuje ktoś dziennikarstwo niestacjonarne na UJ ?

Kolumbus 02.09.2012 22:12

Pilnie poszukuje kogos oganietego z matmy na poziomie studia wyzsze typu agh, pk.

sprawa bardzo, pilna prosze o kontakt na priv

Serwatkus 04.09.2012 19:26

Na jakie studia warto złozyć papiery, tak żeby sie dostać teraz w drugiej rekrutacji? Zdawałem biologie (podst~60%, rozsz. ~50%) i chemie (podst ~60% rozsz ~45%). Chodzi mi głównie o legitymacje, a nie studia, bo studia w swoim kierunku juz skonczylem ;) Widze że jest rekrutacja na biologie,. chemie i ochrone srodowiska na UJ i na biologie i jakies ogrodnictwa na UR. Gdzie bardziej prawdopodobne jest sie dostac?

Kolumbus 10.09.2012 09:09

UWAGA, ponawiam pytanie

Bardzo pilnie poszukuje kogos oganietego z matmy na poziomie studiów wyzszych typu agh, pk.

sprawa bardzo, pilna prosze o kontakt na priv

fialo 10.09.2012 10:41

Szczerze Ci powiem, że będzie ciężko o korepetytora z majcy na właśnie takim poziomie. Sam szukałem takiego w czerwcu, ale w Krakowie jest o to naprawdę ciężko, a jak poszedłem na jedną lekcje u "absolwetna matematyki na UJ z pięcioma certyfikatami i paszportem Polsatu", to ogarniałem majcę lepiej niż on sam.

Ja nauczyłem się z etrapezu Karczyńskiego. Facet ma naprawdę fajne prezentacje, kompleksowo rozwija wszystkie potrzebne tematy. Dzięki niemu zaliczyłem majce. www.etrapez.pl Jedna lekcja to 4 dychy, ewentualnie szukasz po chomikach, torrentach itd.

Wizard 10.09.2012 10:43

Dokładnie, ja też zastanawiałem się nad jakimś korepetytorem ale znalazłem etrapez, przesiedziałem nad nim dokładnie po kilka godzin i wszystko zaliczone :) Kurs jest świetny, lektor fantastycznie tłumaczy :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl