Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

emailowiec 22.02.2010 14:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Oficjalna
Po przeciwnej stronie trybuny natomiast rośnie narożnik miedzy budowaną trybuną zachodnią a sektorem D. Kończony jest właśnie jego pierwszy poziom. W głównej części trybuny zachodniej natomiast od dziś ma zacząć się montaż prefabrykatów, które przyjechały na budowę.

No w końcu się zacznie! :)

buczo1985 22.02.2010 14:46

W końcu drgnęło:) Ale i tak cały czas czekam na pojawienie się ekipy pod D!

FraMat 22.02.2010 15:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti
FraMat o czym Ty mówisz? więzienia? Proszę Cię, błędy w projekcie są, ale nie przesadzajmy

no fakt, przegiąlem, ale jakieś odszkodowanie od pożal się Boże, architekta, chyba miastu, ktore zmuszone zostało do wydania wiekszej ilosci pieniędzy niż to było zalożone, co było wynikiem niekompetencji i niechlujności tego dyletanta, chyba sie należy?
Idealnie byłoby, żeby takie odszkodowanie przekroczyło wysokość honorarium. Odechciałby mu się projektowac coś więcej niż altanki w ogródkach

PiotrG 22.02.2010 16:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez buczo1985 (Post 857940)
W końcu drgnęło:) Ale i tak cały czas czekam na pojawienie się ekipy pod D!

Jest 16, a prace ciągle trwają, chyba w końcu wprowadzili drugą zmianę. Pojawił się też pierwszy prefabrykat, ale czy go dzisiaj zamontują to nie wiadomo. Coś wreszcie ruszyło, zobaczymy jak będzie w kolejnych dniach. Jednak na hurraoptymizm to nie czas, nie ma co liczyć na skończenie trybuny pewnie wcześniej niż późną jesienią. Obym się mylił. Skoro są prefabrykaty, to przynajmniej wiadomo, iż kolejna porcja projektu wpłynęła do wykonawcy.
Teraz czas oczekiwania na przetarg na IT, budowę zaplecza trybuny północnej i punktów gastronomicznych pod południową.

Kuba 22.02.2010 20:07

Nawiązałem kontakt z jedną z osób pracujacych w Borussi w administracji stadionu, odpowiedzialnej za bilety, organizacje sektorow etc.

Pytałem o ile zwiększa się przeciętnie pojemność sektora jeśli zostaje on przerobiony na sektor stojący.

Dostałem taką odpowiedź.

Cytat:

Dear .....

Our standing area has a capacity of 24.454 and if we have to convert it to a seating sector, in case of an international game, it has a capacity of round about 11.000.

In our experience, if you change a seating to a standing sector, you increase the capacity about 50-66 %.
Sincerely yours,
Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA

Wynika z tego, że pojemność obecnego sektora D w przyszłości spokojnie mogłaby wzrosnąć do 10 tysięcy ...

Vinci 22.02.2010 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kuba (Post 858062)

Wynika z tego, że pojemność obecnego sektora D w przyszłości spokojnie mogłaby wzrosnąć do 10 tysięcy ...

Wydaje mi się, że nie musi być tak do końca. Nie znam się za bardzo na fizyce i matematyce, ale na chłopski rozum, nie jest pewne, że D udźwignie tyle ludzi. Pewnie jest jakieś ograniczenie ile ludzi może na nią wejść...?

orzeu 22.02.2010 20:13

No z tym to nie do konca bo nie wiemy na ile projektowany wytrzymalsciowo byl sektor. Nie zdziwilbym sie gdyby przewidziano ze wejdzie na niego 6 tys osob i tak go przeliczono. Chociaz znajac wiekszosc projektanto to sobie dodali do tego jeszcze wspolczynnik bezpieczenstwa na poziomie nie mniejszym niz 50% ale i tak zanim sie pomysli o zmianie na sektor stojacy trzeba najpierw dotrzec do obliczen na obciazenia.

Kuba 22.02.2010 20:32

niestety dopóki nie będziemy mieli dokumentacji projektu wszelkie dywagacje na ten temat są troche zbędne.
jeszcze kompletnie laickie pytanie dla znających się na rzeczy

czy jeśli przewidziano, że na sektor wejdzie 6 tysięcy ludzi to już po oddaniu trybuny można ten współczynnik zmienić np budując dodatkowe podpory, filary etc ?

crazykaro 22.02.2010 21:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kuba (Post 858062)
Nawiązałem kontakt z jedną z osób pracujacych w Borussi w administracji stadionu, odpowiedzialnej za bilety, organizacje sektorow etc.

Pytałem o ile zwiększa się przeciętnie pojemność sektora jeśli zostaje on przerobiony na sektor stojący.

Dostałem taką odpowiedź.

A po co sektor "stojący" skoro nie wolno wpuszczać na takie kibiców w ekstraklasie??

damian755 22.02.2010 21:31

Mogby mi ktos powiedziec do ktorej byly dzisiaj prowadzone prace na budowie bo mnie nie ma w domu i nie moglem zobaczyc na kamerce.

Kuba 22.02.2010 21:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 858089)
A po co sektor "stojący" skoro nie wolno wpuszczać na takie kibiców w ekstraklasie??

Przepisy są po to żeby je zmieniać.

Skoro na najlepszym stadionie świata (subiektywny ranking Timesa), uznawanym za wzór bezpieczeństwa i mającym najwyższą średnią widzów w Europie (78 tys) można to nie widzę racjonalnych argumentów przeciwko zmianie zbyt rygorystycznych przepisów.

rav 22.02.2010 21:40

Oj, martwmy się, żeby nasze estadio co mecz przyjmowało 30 tys., a nie jak powiększyć D...

QBAS 22.02.2010 22:30

A czy nie jest tak, że jakaś procentowa ilość miejsc na stadionie ma być siedząca, żeby stadion został dopuszczony do rozgrywek Ekstraklasy? A tylko w europejskich pucharach wszystkie miejsca muszą być siedzące?

Poza tym o czym my mówimy. "Nie grozi" nam, żeby w ekstra tempie zostały zamienione siedzenie na takie, które można łatwo demontować. Niech budowlańcy (szeroko rozumiani) zajmą się przyśpieszeniem prac na każdym odcinku i oddaniu stadionu w połowie roku

Żmijka 22.02.2010 22:41

Może to głupie pytanie, ale jakoś nie ogarnełam tej wiadomości - cz murawa na Hutniku jest podgrzewana?

Konrad. 22.02.2010 22:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Żmijka (Post 858145)
Może to głupie pytanie, ale jakoś nie ogarnełam tej wiadomości - cz murawa na Hutniku jest podgrzewana?

Jak najbardziej. Przepisy Ekstraklasy zabraniają rozgrywania meczów w sezonie zimowym (bodaj listopad - marzec) na nie podgrzewanych murawach...

Żmijka 22.02.2010 23:01

No to ja wiem :) Tylko pytałam, bo w sumie jak tam byłam wczoraj to ni chu nie wyglądało, że pod trawą jest podgrzewanie ... Pamiętam jak kładli na Wiśle i jakoś zupełnie inaczej to wyglądało ... ale widać niedopatrzyłam czy coś.

Dzięki!

Konrad. 22.02.2010 23:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Żmijka (Post 858159)
No to ja wiem :) Tylko pytałam, bo w sumie jak tam byłam wczoraj to ni chu nie wyglądało, że pod trawą jest podgrzewanie ... Pamiętam jak kładli na Wiśle i jakoś zupełnie inaczej to wyglądało ... ale widać niedopatrzyłam czy coś.

Dzięki!

Podgrzewanie przecież już leży pod ziemią parę tygodni, teraz tylko samą murawę rozkładają...

Nawet nie źle, jak na taką prowizorkę to wygląda:
http://foto.terazpasy.pl/d/23730-1/2...hutnika-43.JPG

FraMat 23.02.2010 08:28

a propos murawy na Hutniku, pomóżcie zrozumiec dyletantowi: wczoraj zakonczono ja kłaść, a w piątek odbędzie się tam pierwszy mecz... To norma w szybkości zakorzeniania, czy mamy do czynienia z genialną murawą, albo genialnymi pracownikami? Czy może chodzi po prostu o to, żeby polożenie murawy "odfajkować" dla potrzeb Komisji licencyjnej, i nie ważne, że po meczu Cracovii z Legią, murawa pójdzie się j...ć ?

Donki 23.02.2010 08:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 858205)
a propos murawy na Hutniku, pomóżcie zrozumiec dyletantowi: wczoraj zakonczono ja kłaść, a w piątek odbędzie się tam pierwszy mecz... To norma w szybkości zakorzeniania, czy mamy do czynienia z genialną murawą, albo genialnymi pracownikami? Czy może chodzi po prostu o to, żeby polożenie murawy "odfajkować" dla potrzeb Komisji licencyjnej, i nie ważne, że po meczu Cracovii z Legią, murawa pójdzie się j...ć ?

Prawidłowo murawa powinna zakorzeniać sie ok 2 tyg.

Kaan 23.02.2010 08:54

Do momentu zakorzenienia sie murawy nie wolno nawet na nią wchodzic. Przy tej temperaturze na pewno dłużej, zakładając, ze podgrzewanie murawy chodzi całą noc.
FraMat mnie to też zdziwiło okrutnie. Po kliku meczach murawa bedzie zaorana, w opłakanym stanie. I to bez koniecznych "odpoczynków" murawy, bo co tydzień bedzie mecz, ze o treningach nie wspomnę (nawet tych przedmeczowych).
Dlatego dla dobra wspólnego dobrze zeby mecz jeszcze tej kolejki najblizszej odbył sie w Sosnnowcu.

Fuks 23.02.2010 09:56

wg. skyscraper forum dzisiaj przyjechal kolejny żuraw na A/B i mają go składac jutro, szkoda tylko ze jak wreszcie zaczeli cos tam robic, to kamerka nie działa, a dwa miesiace nic nie robienia pokazywała non-stop :D

jednak działa, no i rzeczywiscie, juz skladają tego zurawia w samym rogu kamery. w koncu cos pozytywnego na tej trybunie.

rav 23.02.2010 09:59

Wczoraj mnie uświadamiano, że jest to jakaś inna technologia i że murawa nie musi się zakorzeniać dwa tygodnie, tylko dużo krócej. Wierzyć mi się w to nie chce - trawa to trawa.
Żeby było śmieszniej, to pasy, które wczoraj podpisały umowę na najem stadionu, chcą w środę przeprowadzić tam trening (sic...).

Ja bym zdecydowanie poświęcił pierwszy mecz, żeby tylko ta murawa wytrzymała do końca sezonu i dłużej... Zagramy teraz, a w kwietniu i maju, w decydujących meczach, będziemy grać na pastwisku... Nie mówiąc już o tym, że ta trawa powinna potem komuś służyć, czy to Hutnikowi, czy komukolwiek kto to wynajmie. Rozumie to ZIS, ale są naciski z góry, żeby było zgodnie z terminem. Czyli, jak za komuny, będą jeszcze trawę malować na zielono, byle w piątek można było rozegrać mecz...

Wicked 23.02.2010 10:14

Jak mnie oczy nie mylą to składają już tego żurawia, widać podstawę z kamerki na okrąglaku

blank_screen 23.02.2010 10:48

przepraszam, ze tak spytam moze glupio, ale czy caly stadion ma byc oddany w lipcu? Z czterema nowymi trybunami? Bo patrzac na aktualne zdjecia to w miejscu dawnej trybuny A i B nic nie ma, czy pol roku wystarczy na jedna trybune??

WILU TS 23.02.2010 11:30

Masz racje spytałeś bardzo głupio nawet.Wystarczy poczytać choćby 2-3 ostatnie strony.

zloty1906 23.02.2010 11:31

Jeszcze odnośnie murawy.......

Marek Wypychowski, właściciel Zielonej Architektury, która jest odpowiedzialna za położenie murawy, zapewnia, że trawa nie potrzebuje czasu, by zakorzenić się i zaraz po położeniu mogą na nią wbiec piłkarze.

Ciekawa sprawa...

Czarny 23.02.2010 11:42

Myślę, że miasto będzie się starać o pozwolenie na użytkowanie w stosunku do trybuny wschodniej znacznie wcześniej niż skończy się budowa trybuny zachodniej, a więc jeśli o tą inwestycję chodzi to pozwolenie na użytkowanie i całą resztę niezbędnej dokumentacji powinni zdążyć przygotować i załatwić przed lipcem. Natomiast zapewne osobno miasto wystąpi o warunkowe pozwolenie na użytkowanie w stosunku do niedokończonej trybuny zachodniej. W ten sposób pewnie uda się nieco przyspieszyć formalne zakończenie budowy.

Wrona 23.02.2010 12:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zloty1906 (Post 858254)
Jeszcze odnośnie murawy.......

Marek Wypychowski, właściciel Zielonej Architektury, która jest odpowiedzialna za położenie murawy, zapewnia, że trawa nie potrzebuje czasu, by zakorzenić się i zaraz po położeniu mogą na nią wbiec piłkarze.

Ciekawa sprawa...

Zdaje się, że to murawa ze Stadionu Śląskiego, może to dlatego jest już "gotowa"?

WILU TS 23.02.2010 12:13

Moim zdaniem nie musi się zakorzeniać gdyż ona jest przewożona przecież z ziemią i już ukorzeniona.

FraMat 23.02.2010 12:24

Nie była przewieziona z ziemią. Na zdjęciach z ukladania murawy widać, że była w rolkach. A do tych rolek nie była przymocowana żadna gleba.
W ogóle po raz pierwszy czytam, żeby murawę przewozić razem z glebą... jaka jest niby grubość warstwy tej ziemi pod murawą?
No chyba, że murawę gwoździkami do podloża przybili

Fuks 23.02.2010 12:37

jakos wątpie czy ta firma co to układa (" zielona architektura " czy jak oni sie tam nazywają) dałaby gwarancje na taką murawe, biorac pod uwage fakt ze ma sie odbyc na niej mecz w kilka dni po ułożeniu. Więc musi byc cos na rzeczy... chyba ze olewamy gwarancje i gramy.

ten nowy żuraw niezle wyglada w kamerce, jakby sie mial zaraz przewrocic :D

tofik 23.02.2010 15:47

Lepiej ten jeden mecz wiecej odcierpieć w Sosnowcu, niż grać później na klepisku. Pamiętamy jakie narzekania graczy były na murawę przy Reymonta.

WILU TS 23.02.2010 15:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 858280)
Nie była przewieziona z ziemią. Na zdjęciach z ukladania murawy widać, że była w rolkach. A do tych rolek nie była przymocowana żadna gleba.
W ogóle po raz pierwszy czytam, żeby murawę przewozić razem z glebą... jaka jest niby grubość warstwy tej ziemi pod murawą?
No chyba, że murawę gwoździkami do podloża przybili

Nie chodzi mi przecież o metr gleby pod trawą,tylko tą warstwę w której są korzenie trawy,które to mogą mieć chyba max 10cm.Tak to wygląda na zdjęciach jakby była tam choć mała warstwa gleby.

Proud 23.02.2010 15:57

Gleby jest tyle, że prawie całe korzonki się w niej "chowają".
Jest to kilka-kilkanaście cm.

krakus76 23.02.2010 16:17

Stadion Hutnika otrzymał licencję. Taką informację podają portale starozakonnych. A nasz portal ? Oczywiście coś wręcz przeciwnego. Po kilkunastu minutach informacja została usunięta. Ktoś celowo wprowadził w błąd czy nierzetelność ?

Krissu 23.02.2010 16:45

Szukałem tej informacji ale znaleźć nie mogłem.

Wybaczcie moją ignorancję, ale rzadko zaglądam do tego tematu.

Brzydsi dostali pozwolenie na grę na SS. A co z nami? Nigdzie nie widzę czarno na białym napisane: Wisła też gra na Hutniku.

pan Dudi 23.02.2010 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 858357)
Szukałem tej informacji ale znaleźć nie mogłem.

Wybaczcie moją ignorancję, ale rzadko zaglądam do tego tematu.

Brzydsi dostali pozwolenie na grę na SS. A co z nami? Nigdzie nie widzę czarno na białym napisane: Wisła też gra na Hutniku.

Bo co się nasi "działacze" będą fatygować i coś pożytecznego załatwiać? Przecież weekend się zbliża- trzeba jakieś plany wymyślić, a na mecz przecież nie pojadą. Pewnie wychodzą z założenia, że skoro dopuszczono SS do rozgrywania na nich meczy Ekstraklasy, to i nas tam dopuszczą. A czy dogadali się już w sprawie opłat itp. z działaczami Hutnika, to osobna sprawa i ja nic na ten temat od jakiegoś czasu (słynnych 60 000 złotych za mecz) nie czytałem.

Valdaer 23.02.2010 17:42

W kronice właśnie powiedzieli że stadion hutnika dostał tylko warunkową licencje i w czwartek jeszcze raz będą wizytowali i ma być poprawione boisko.

zbymak 23.02.2010 17:42

W czwartek ma być ponownie ogladany przez komisje i jak wszystkie usterki bedą zrobione to stadion bedzie dopuszczony

jaszczur90 23.02.2010 18:30

Cytat:

Komisja ds. Licencji dla Klubów Ekstraklasy na posiedzeniu 23 lutego 2010 r. po zapoznaniu się z opinią prawną sporządzoną przez Departament Prawny PZPN oraz opinią prawną firmy zewnętrznej, świadczącej usługi prawne Kancelaria Adwokacka Dr Marcin Wojcieszak i Wspólnicy Sp. K. podjęła decyzję o zmianie warunków zawartych w licencji nr 4/2009, z dnia 28 maja 2009 r. Komisja wyraziła zgodę na grę przez klub Arka Gdynia SSA na stadionie wyposażonym w boisko ze sztuczną nawierzchnię o wielkości 100m×68m (przy ul. Kazimierza Górskiego w Gdyni) do końca sezonu rozgrywkowego 2009/2010.

Komisja rozpatrywała również wniosek MKS Cracovii SSA i w oparciu o opinię ekspertów z wizytacji na stadionie, wyrażoną w pisemnym protokole, podjęła decyzję o zmianie warunków zawartych w licencji nr 3/2009 z 28 maja 2009 r. Komisja wyraża zgodę na grę Cracovii na stadionie Hutnika Kraków. Komisja ds. Licencji dla Klubów Ekstraklasy podejmując decyzję wzięła pod uwagę zapewnienia klubu MKS Cracovia SSA oraz gminy Kraków o usunięciu, do czwartku (godziny popołudniowe), wszystkich usterek wskazanych przez ekspertów licencyjnych. Zastrzeżenia ekspertów dotyczyły zalegającego na obiekcie m.in. gruzu i materiałów instalacyjnych.

źródło : pzpn.pl

Czyli z tego wychodzi, że póki co Wisła zgłosiła chyba tylko Sosnowiec jak stadion. Na stadionie Hutnika muszą posprzątać tylko

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:31.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl