![]() |
Cytat:
Nie tacy piłkarze jak Crivellaro zaliczają ogromne zjazdy w krótkim czasie. Gdyby Kuźba miał 100% skuteczności to by nie pracował dla nas ale dla zachodnich klubów (które zaliczają i większe wpadki od nas). Powiem więcej, pokaż mi choć jeden klub na świecie który nie zaliczył ani jednej transferowej wpadki. A patrząc tylko na to co się wyprawia w wielu innych polskich klubach (vide amica) to mogą nam nawet zazdrościć ruchów transferowych (jak na nasze skromne możliwości). |
Kuźba ma stale pod górkę, bo ma szefa Zdzisława. pewnie też przesiąkł już jego metodami i jest stracony dla normalnego oglądu rynku piłkarskiego :-D. Co do Kapki, to pamiętam wręcz anegdotyczne wydarzenie zaraz przed era holenderską, jak jego kumpel A.Iwan zapewniał wszem i wobec, że Zdzisław ciężko pracuje by wypatrzyć wartościowych piłkarzy dla Wisły i jeździ wszędzie oglądać mecze. To była połowa czerwca i żadne ligi już nie grały poza niższymi ligami skandynawskimi. Potem ogłosił światu, że znalazł jakiegoś fajtłapę na bramkę (to była chyba 41 próba?). To był akurat ten bramkarski geniusz, który teraz possie Wisłę.
|
Kuźbe po jednym z wywiadów uważam za ogarniętego gościa, tylko aspekt finansowy Wisły go blokuje. Niestety, ale jak ma się zero na koncie to ciężko wybrać coś dobrego z odpadów.
|
Nasze transfery należy oceniać całościowo, a tu nie jest tak źle. Mamy znacznie więcej udanych niż beznadziejnych transferów, a na pewno więcej niż kasy.
|
Jak ktoś jeszcze nie czytał, czyli o szrotomierzu W. : http://weszlo.com/2016/05/22/nie-wsz...tometr-weszlo/
Co do Wisły to niestety nie tylko kasa ale i ludzie, którzy powinni się trzymać od klubu z daleka, m.in. Z. Kapka. |
Cytat:
Zdzisiek trudne ma życie ... przeca nie łon jeden decyduje o transferach :) |
z informacji bliskiego otoczenia Glowackiego oraz Sobola można potwierdzić iż interesujemy się Danchem Wolski ponoć ma być dogadany.
Ta osoba wspomina o poważnym zainteresowaniu Tytoniem. |
Możliwe że będzie jeszcze Koj z Ruchu
|
Tytoń to byłaby fajna opcja dla Wisły, przyciągnąłby pewnie ludzi na trybuny, ale z drugiej strony wolałbym Kieszka, może mieć niższe oczekiwania finansowe, ograł się w Portugalii i pewnie byłby bliższy powrotu do Polski. W sumie ciekawe co z Filipem Kurto, cały czas jest młody, a kiedyś był podstawowym bramkarzem w Holandii, gdyby ponownie zagrał dla Wisły to byłby golkiperem na lata, a może nawet udałoby się go szybko sprzedać za większe pieniądze.
|
Tytoń to totalna, absolutna, zdecydowanie nierealna opcja jak dla mnie.
Po pierwsze ma jeszcze przez rok ważny kontrakt. Po drugie, nawet jeśli go rozwiąże, będzie mógł liczyć na angaż w kilku klubach z 1 Bundesligi. Po trzecie ma dopiero 29 lat i spokojnie może liczyć na angaż w najlepszych ligach świata. Po czwarte, owszem jesteśmy w stanie dać dobry kontrakt (Wolski, Ondrasek) ale bez przesady. |
A po piąte nie będzie grał w Wiśle za 50 tys Euro miesięcznie SF niestety
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Nawet jeśli się nie uda, to w świat idzie komunikat - Wisła interesuje się poważnymi zawodnikami, a nie jakimś szrotem. To poprawia wizerunek klubu. A jeśli przy okazji uda się kogoś takiego pozyskać - to już w ogóle super. Cytat:
|
Cytat:
Prochu nikt nie wymyślił. W Polsce żaden klub nie ma dobrego scoutingu. W pewnym uproszczeniu dobre transfery opierają się na ściąganiu znanych Polaków, którym nie wyszło za granicą a tu są klasą światową albo na ściąganiu mocnych (w statystykach) zawodników ze słabszych lig zagranicznych. Wiadomo, czasem trafi się jakiś młody typu Lipski/Mazek/Kapustka ale to są wyjątki. Kilka lat temu wydawało się, że Lech ma dobry scouting. Widać co z niego zostało... Legia też w tym aspekcie leży. A Piast z tego roku ? znajomości Latala i to wszystko. |
Cytat:
Bardziej jestem w stanie uwierzyć w podpisanie kontraktu z Wasilewskim, który może chcieć wrócić do kraju, rodzinnego miasta. Zapewne transfer tego typu to: -kilkaset więcej sprzedanych karnetów, -kilkaset lub kilka tysięcy więcej biletów, -możliwość zwiększenia działań promocyjnych w oparciu o głośne nazwisko. Warto jednak pamiętać, że nic na siłę, musi nas być na to stać. Na Ondraska wydajemy rocznie ok 200 tys. euro, wątpię, aby Tytoń skusił się na podobne lub nawet nieco większe zarobki, chyba że nagle zakocha się w Wiśle ;) |
gorsza strona Błoń nie płacze po Brleku. Oni chcą zakontraktować Mazka, Furmana i Szczepaniaka. Każdy z nich byłby wzmocnieniem w Wiśle i teraz możemy patrzeć z zazdrością na ich organizację i zarządzanie, gdy u nas nic nie wiadomo...
Patrząc na nasze zamiary, znów w ostatnim tygodniu przed inauguracją sezonu przyjadą ogórki z Bałkanów, którzy mają "wpływowych" menedżerów. A jak Wolski pójdzie do garbatych, autentycznie się wkur.wię. Nasza polityka transferowa z jednej strony zależy od jednego pstryknięcia palcami BC, a zdrugiej strony nie istnieje... Wyobrażam sobie, że taki Kapka nie wie na czym stoi, bo BC powie nie dam nic albo dam sto milionów... |
Szczepaniaka już zatrudnili, ale absolutnie nie uważam że byłby on lepszy od Brożka, czy Ondraska.
|
z tym ze jest od Brozka 8-9 lat mlodszy... to sie nazywa perspektywa
|
My już mamy kilka perspektyw w zespole: Drzazga (młodszy o 5 lat od Szczepaniaka, a co dopiero od Brożka) Pietrzak, Brlek, co za dużo to ...... ;)
Szczepaniak wg mnie i tak nie wygryzłby ze składu ani Brożka, ani Ondraska, lepiej zainwestować w inne pozycje. |
Cytat:
|
Cytat:
Poza tym ja pamiętam jak para Kapka-Mandziara robiła "transfery" do Wisły. Tylko, by o tym poczytać to trzeba poczytać trochę o najnowszej historii Wisły. . |
Furman wzmocnieniem? Na jego pozycję mamy przynajmniej jednego lepszego (Mączyński) i jednego porównywalnego (Popović - porównywalny do Furmana w jego obecnej "formie") gracza.
|
Furman gra tak jak wyglada. Czyli jak ....a.
|
Do wszystkich którzy ubolewają nad faktem, że nie udało się ściągnąć Szczepaniaka.
Mateusz Szczepaniak (napastnik):33 mecze, 10 goli, 3 asysty Adam Mójta (obrońca):31 meczów, 9 goli, 8 asyst. Absolutnie nie bronię Mójty, nie gloryfikuję tego potencjalnego transferu, zwracam tylko uwagę na fakty. |
Fakty są takie że jeden i drugi przyczynili się do ich spadku.Pzdr
|
Cytat:
2) Obrońca jest przede wszystkim od bronienia. Tutaj bez bicia przyznam się, że nie wiem, jak wygląda Mójta w defensywie. Ale z zebranych opinii, to z nóg nie zwala. żeby nie było, że się tylko przypieprzam - nie będę narzekał, jeśli liczby - 31 meczów, 9 goli, 8 asyst - powtórzy u nas. To jest praktycznie dorobek Boguskiego z tego sezonu, o ile kojarzę. |
Cytat:
Owszem ma świetną wrzutkę, pewnie wykonuje karne, może szykują go do ustawienia 3-5-1 z dwójką ofensywnych bocznych obrońców. Nie wiem, zobaczymy jak się wprowadzi do zespołu, nie ma co się oszukiwać Wisła to będzie dla niego przeskok i to duży. Zwracam jednak tylko uwagę, że jego dorobek jest praktycznie lepszy od napastnika który grał w tej samej drużynie co on. |
Z jednej strony przymierza się do Wisły dwóch 30-latków, zawodników defensywnych z obu zdegradowanych klubów i nie napawa to optymizmem. Z drugiej strony, uczciwie trzeba przyznać, że to zdecydowanie wyróżniający się piłkarze z tych klubów - cóż, kokosów u nas nie ma, zarówno Danch i Mójta byliby przyzwoitym uzupełnieniem kadry.
|
Nie dość, że stary amikorz to jeszcze chujowy w obronie. A pytanie, czy w ogóle zrobi drugi taki sezon na poziomie E-klasy w takim wieku.
|
Zastanawiam się o co Wisła ma się bić w przyszłym sezonie bo nazwiska, które łączne są z klubem delikatnie rozjeżdżają się z oczekiwaniem walki o coś więcej niż utrzymanie. Poziom sportowy zespołu nie da się podnieść sprowadzając zawodników z klubów, które zleciały z ligi zwłaszcza, że nie są to gracze rozwojowi.
Widać, że staramy się uzupełnić skład a nie wzmocnić to zresztą dużo mówi o podejściu właściciela do klubu, który będzie obchodził w przyszłym roku jubileusz i jednocześnie nasz trener zdążył już udzielić wywiadu, że Wisła będzie grała o MP - dodałbym jak każda drużyna w Ekstraklasie ale nie z tym materiałem ludzkim. Podejrzewam, że po powrocie z urlopów zacznie się testowanie bezrobotnych zawodników. |
Cytat:
|
Mójta+Wasyl+Danch - nie idźmy tą drogą.
Jeden starszy (Danch) wystarczy, a inne wzmocnienia to niech będą kopacze max. 25 lat. Mamy już z klubu 30+ Głowę, Brożka, Guzmicsa, Boguskiego - tylu wystarczy |
Ja radzilbym spojrzec, i to w miare szybko na obroncow beniaminka ekstraklasy w przyszlym sezonie Wisly Plock, a zwlaszcza bocznego Patryka Stepinskiego, lat 21. Trzeba bedzie go wziazc ostro w obroty bo ekstraklasa to niestety, ale juz nie zabawa, ale ten czlowiek to lepsza opcja niz dzisiejszy sklad Wisly, ktory mijany jest pacholki.
|
Ja nie uważam żeby Mójta to była zła opcja. Owszem, ma 30 lat ale tak z 3 sezony jest w stanie pograć na dobrym poziomie. On i Szczepaniak to byli jedyni ciekawi piłkarze w Podbeskidziu. Co do wieku naszej kadry. Dla Arka to będzie ostatni sezon. Nie wiadomo co z Pawłem czy Rafałem Boguskim (mają kontrakty tylko na 1 rok). Tak że może się okazać że Mójta będzie najstarszy za rok w zespole.
Ja ten transfer rozumiem tak - mamy kasę na max 1-2 piłkarzy młodych a już ogranych (jak np. Wolski). Na resztę pozycji musimy szukać darmowych okazji. Mogą to być no name z Bałkanów, albo wyróżniający się piłkarze ekstraklasy/I ligi. Takim piłkarzem jest Mójta. Mogliby to być młodzi piłkarze z niższych lig - ale tu wiemy że czasem to loteria (sprawdzi się/nie sprawdzi) - a przede wszystkim tacy piłkarze potrzebują czasu. Mójta od razu wchodzi na boisko i gra. Zresztą pozyskanie Mójty nie wyklucza szukanie innych młodszych piłkarzy. Jak wiadomo, od lat uważam że powinniśmy również stawiać na młodych piłkarzy (wychowanków, czy z niższych lig). Ale tu potrzebny jest lepszy scouting + cierpliwość. |
Cytat:
Chciałbym jedynie dodać, że moim zdaniem lepiej sprowadzać wyróżniających się piłkarzy z ekstraklasy niż jakichś nonameów, jakichś pseudoeksperymentów Zdzisia Kapki. Cytat:
|
Zabezpieczeniem tyłów nie nazwałbym ściągania typa który nie umie bronić. No i ma 30 lat. No i prędzej Alan Uryga zaliczy dokładne podanie do przodu niż on zaliczy drugą taką rundę.
|
Nie wiem czy już była mowa o tym ,ale Wolak ma kosztować jednak 800tys.euro
|
Coś więcej na ten temat?
|
Cytat:
Odnośnie Mójty, raczej z niego skrzydłowego nie zrobimy, więc albo Wdowczyk nauczy go grać lepiej w obronie albo będziemy seryjnie nękani przez rywali po jego stronie defensywy. Słyszałem że w PBB miał głównie atakować a nie bronić. Wyszło jak wyszło.... |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:58. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl