Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wisła Kraków w europejskich pucharach 11/12 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8092)

stalsanok1946 26.08.2011 17:02

Myślę, że u siebie możemy pokonać Fulham i Odense, trudno będzie z Twente, ale na wyjazdach wygląda to miernie. Jedynie w Danii możemy się pokusić o korzystny rezultat, a w Anglii będzie niemiłosiernie ciężko. Przestrzegam przed Twente, bo to drużyna lepsza od PSV i sportowo porównywalna do Ajaxu, niesamowicie się rozwinęła w ostatnich latach

Blaszczu16 26.08.2011 17:12

Wyniki FC Twente Enschede po trzech kolejkach Eredivisie:

NAC Breda-FC Twente Enschede 0:1
FC Twente Enschede-AZ Alkmaar 2:0
SC Heerenveen-FC Twente Enschede 1:5

Szczególnie na duży szacunek zasługuje wygrana 1:5 z Heerenveen.

Należy uważać na Marka Janko, który po trzech seriach spotkań w lidze holenderskiej ma już 4 gole na swoim koncie, lecz połowa z nich padła po rzutach karnych.

zloto 26.08.2011 17:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blaszczu16 (Post 1155936)
W Krakowie w pojedynku z APOEL-em Wisła wcale nie była słabsza. Mistrz Cypru nie stworzył sobie tak naprawdę dogodnej sytuacji, a Wisła? Miała poprzeczkę Meliksona, kilka razy ładnie zaatakowała APOEL, Małecki nie trafił do pustej bramki(...)

(...)Co do rewanżu, to długo się zastanawiałem dlaczego nie spróbowaliśmy zaatakować W pierwszej grała dobrze i próbowała atakować (akcja Małeckiego, który oddał strzał albo podanie, do dziś nie wiem co to było), w drugiej tak samo, ale już nie starczyło jej sił na 20 minut jak w pierwszej tylko z 10, gdzie już w 55 chyba minucie przy podaniu do Genkova Wiślacy nie mieli już sił wbiec w pole karne.

Jeśli ktoś patrzy na nasze szanse w fazie grupowej Ligii Europejskiej przez pryzmat jednego spotkania w Nikozji to jest w błędzie. Mecz meczowi nigdy nie jest równy.

Dokładnie, zgadzam się w 1906%. Nagle połowę, szczególnie o tych warunkach pogodowych, zresztą sami zawodnicy o tym mówili. Nie było tego szybkiego doskoku do rywala, a na tym polega w głównej mierze taktyka naszego trenera na Europę. Panowie, więcej wiary w nasz zespół, to jest dopiero początek sezony!

JOSE 841 26.08.2011 17:14

wiadomo jaka stacja będzie pokazywać mecze Wisły w fazie grupowej na europejskich arenach???

JrQ- 26.08.2011 17:17

pierwszy mecz z Odense gramy bez Meliksona i Sobolewskiego
poprawcie jak się mylę?

sportnh 26.08.2011 17:18

nie mylisz sie

Quorth 26.08.2011 17:22

Wreszcie w tym roku mamy szczęście w losowaniach!!..narazie nie bardzo umiemy z niego skorzystać. Jeśli zagramy jednak tak jak z APOEL-em nie mamy szans na sukces. Nasi muszą nauczyć się grać...przede wszystkim na wyjazdach. Coś musi się zmienić w głowach naszych piłkarzy.głównie w tym problem... Mam nadzieje, że nie jesteśmy po prostu zbyt słabi na europejskie wojarze. Myślę, że dwa, trzy pierwsze mecze w LE dadzą odpowiedź na te pytania.

Gordian 26.08.2011 17:24

No to jubileuszowy mecz w Londynie. Szkoda że nie w Krakowie.

A z innych ciekawostek:
1. Mamy największy stadion w grupie :D
2. Fulham jest najstarszym zawodowym klubem w Londynie, a my jak wiadomo w Krakowie więc będzie pojedynek najstarszych. ;)

River 26.08.2011 17:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1155945)
pierwszy mecz z Odense gramy bez Meliksona i Sobolewskiego
poprawcie jak się mylę?

Wlasnie to samo chcialem napisac. Dobrze, ze wypadlo na najslabszego rywala u siebie. Jesli chcemy cos zdzialac w tej grupie to musimy sklepac u siebie Odense.
Z terminarza wynika ciekawa rzecz. Mianowicie, na wyjezdzie z Twente bedziemy grac 4 dni po ich wyjazdowym meczu w lidze z Ajaxem. Z kolei 3 dni przed naszym wyjazdowym z Legia:-/
Natomiast ostatni mecz u siebie z Twente w grudniu bedziemy grali 3 dni przed ich wyjazdowym meczem z Feyenoordem. Moze wiec w obu przypadkach nie beda grac na maxa (tak, ludze sie:D).

Terminarz wg mnie korzystny dla nas. Pokonac Odense by zaczac od zwyciestwa. Jesli marzymy o wyjsciu z grupy to u siebie musimy ugrac minimum dwa zwyciestwa a z wyjazdow tez byloby dobrze przywiezc jakas "trojke".

JrQ- 26.08.2011 17:38

Cytat:

Wlasnie to samo chcialem napisac. Dobrze, ze wypadlo na najslabszego rywala u siebie
dobrze? właśnie chyba nie, bo z nikim innym nie wygramy :P

Karherop 26.08.2011 17:42

Jeśli wygramy pierwszy mecz , to potem nam się rozgrwka ułoży arcy ciekawie .

z terminarza troche widać , że mecz 5 kolejki z Odense na wyjeździe będzie meczem o wszystko

całkiem możliwe też , że nasz ostatni mecz z Twente będzie... meczem o pietruszke dla holendrów . Ze starć Twente - Fulham , gdzie obie ekipy będą na 100% zmobilizowane , Twente powinno sobie podardzic . Oczywiście to założenie czysto teoretyczne .

Nie zdziwię się jeśli Fulham podejdzie do meczów z nami jak do spotkań II kategorii , jak Man City z Lechem rok temu .

JOSE 841 26.08.2011 17:42

2 zwyciętwa z Odense 2 zwycięstwo z Fullham które gra na kilku frontach( liga i angielskie puchary no i LE) i bynajmniej 1 zwycięstwo z Twente i Wisła miała by udane święta.
Karherop co do Fullham to raczej lepiej nie lekceważyć rywala.Fullham może wyjść co prawda w rezerwowym składzie ale tylko w jednym wyjazdowym spotkaniu z Wisłą by sprawdzić rywala ale u siebie raczej nie odpuszczą.Na szczęście rywal Twente jest z Holandii więc jest do rozpracowania prze Holenderski duet z Krakowa i przy dobrym rozpracowaniu można jeden mecz z Twente wygrać.A co do Odense to nie APOEL ani Barcelona i jest w zasięgu Wisły

mitmichael 26.08.2011 17:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JOSE 841 (Post 1155943)
wiadomo jaka stacja będzie pokazywać mecze Wisły w fazie grupowej na europejskich arenach???

Jak nie polsat otwarty to TV4 ale tak na 99%

AZS_Lublin 26.08.2011 17:45

Trochę nie rozumiem ludzi co tak narzekają, to może lepiej byśmy trafili do gr A z Rubinem Kazań i Totenhamem, gr D z mocnym Lazio i Sportingiem, E - Besiktas, Kijów, I Udinese, Atletico, Rennes? Owszem mogliśmy trafić ciut lepiej ale nie jest źle. Z każdym rywalem Wisła może nawiązać wyrównaną walkę u siebie. Liczę wobec tego na przedział 5-7 pkt u siebie. Na wyjeździe będzie cieżko szczególnie w Holandii, ale np już w Danii i Anglii szansa na 2-4 pkt jest.
Moja chłodna ocena:
Twente zdecydowany faworyt do awansu
Fulham, Wisła- wg mnie zespoly na podobnym poziomie
Odense- półklasy niżej niż w/w 2 ekipy. Pomiędzy tymi 3 ekipami będzie walka o drugą lokatę.

Karherop 26.08.2011 17:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1155969)
Jak nie polsat otwarty to TV4 ale tak na 99%

rok temu polsat olał sprawe , puszczał mecze lecha w tv4 i pewnie żałuje do dzis , oglądalność by miał zajebistą

myślę że puszczą Wisłę w otwartym , Legię zreszta też powinni ( jak się godziny nie będą pokrywać )

chyba że znowu wyjadą z jakimś serialem

tofik 26.08.2011 17:53

Lipna grupa. Wymagające zespoły, a mało medialne. Myślałem, że coś natrzaskamy do rankingu, skoro już się znaleźliśmy w LE, a nie LM. Ale patrząc na przeciwników nie spodziewam się więcej jak 3 punktów. Raczej żaden z tych zespołów nie wyłoży na te rozgrywki lachy. Jak zrobiliby to Włosi czy np Tottenham. Więcej, każdy z nich ma coś do udowodnienia w LE : jako szansę rehabilitacji (Twente) lub pokazania się w Europie (Odense). Jedynie Fulham może lekko odpuścić, chociaż to nie jest górna połówka Premiership więc być może będą chcieli sobie odbić, że w lidze dostają po łbie.\
Także..pff. Lepiej się skupić na lidze :D

AZS_Lublin 26.08.2011 17:54

po to były kolorowe kulki dziś, by drużyny z tego samego kraju nie grały o tej samej porze. Jak Wisła o 19 to Legia o 21:05 i na odwrót. Wszystko robione jest pod kibiców.

Gordian 26.08.2011 17:55

Nie doceniacie Fulham strasznie. Przerażające. Przypomnę tylko, że Fulham jest finalistą Ligi Europy z przed dwóch lat. To że bronią się przed spadkiem w angielskiej ekstraklasie nie świadczy o niczym. Twente bardzo mocne, akurat trafiliśmy na nich kiedy mają najlepszy okres w swojej historii (prawie najlepszy w 75' finał pucharu UEFA). Odense to klub na naszym poziomie aktualnie z tym że mocno nieprzewidywalny. Mogą wygrać z każdym.

Ten hurra optymizm niektórych zadziwiający. Patrząc realnie będziemy mieli ciężkie mecze. Grupa w której może się wszystko zdarzyć i awans żadnej z tych ekip nie będzie zaskoczeniem.

Sędzia 26.08.2011 18:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gordian (Post 1155983)
Nie doceniacie Fulham strasznie. Przerażające. Przypomnę tylko, że Fulham jest finalistą Ligi Europy z przed dwóch lat. To że bronią się przed spadkiem w angielskiej ekstraklasie nie świadczy o niczym. Twente bardzo mocne, akurat trafiliśmy na nich kiedy mają najlepszy okres w swojej historii (prawie najlepszy w 75' finał pucharu UEFA). Odense to klub na naszym poziomie aktualnie z tym że mocno nieprzewidywalny. Mogą wygrać z każdym.

Ten hurra optymizm niektórych zadziwiający. Patrząc realnie będziemy mieli ciężkie mecze. Grupa w której może się wszystko zdarzyć i awans żadnej z tych ekip nie będzie zaskoczeniem.

Dwa lata temu to już wieki temu. Ale to nawet nie chodzi o to, że nie doceniamy Fulham - my raczej doceniamy, że to tylko Fulham, a nie Lazio, Udinese, Altetico albo Schalke.

Nikt nie wyjdzie przed nami i się nie położy. Ale z każdym z tej grupy można wygrać u siebie i powalczyć o remis na wyjeździe.

koniak 26.08.2011 18:27

To już nie jest to samo Fulham co dwa sezony temu. Najmocniejsze oczywiście Twente. Jakikolwiek punkt z nimi to będzie sukces. Aby myśleć o awansie trzeba wygrać u siebie z Fulham i Odense plus dwa remisy. Osiem punktów przy wyrównanej grupie a przynajmniej trzech drużynach może dać awans.

Heero 26.08.2011 18:41

Jak już pisałem wcześniej, trzeba liczyć na słabą grę Fulham w lidze, a wtedy LE zejdzie im na dalszy plan. Twente wydaje się poza zasięgiem i choć 1 remis z nimi będzie sukcesem. Odense to zespół o porównywalnym poziomie do nas, ale dzięki temu są szanse na 4 punkty w meczach z nimi.

Zienczuk8 26.08.2011 18:50

Bardzo ciekawa grupa się nam trafiła i co najważniejsze bardzo możliwa do przejścia.. Odense to drużyna jak najbardziej do ogrania ( traciła aż 26 pkt do Kopenhagi w zeszłym sezonie, która też nie błyszczy), dodatkowo Fulham, który może skupiać się na lidze jeśli nie do końca będzie im szło.. no i Twente, najtrudniejszy z rywali, pocieszeniem może być to, że gramy z nimi w ostatniej serii spotkań, kiedy to mogą mieć już zapewniony awans. Niewątpliwym atutem jest R22, tutaj możemy liczyć nawet na komplet, plus do tego 2 punkty przywiezione z wyjazdów.. może nam to dać awans.

milosz 26.08.2011 18:56

Ważne aby połączyć grę w pucharach z Mistrzostwem Polski (bo tylko ono Nas interesuje) w lidze. I tu dobra nowina, właśnie Amica wtapia w Zabrzu (a pomyśleć że np Sz. Kol.thechris/pozdrawiam/ już tyle nam tu pisał o jej potędze).
Ważne abyśmy patrzyli na siebie i gromadzili tak doświadczenia w pucharach z zespołami lepszymi bądź co bądź od siebie , jaki gromadzili punkty w lidze tak aby obronić mistrzostwo na koniec sezonu.
Łączenie LE i nasze ligi udanie jest mozliwe. Upieram sie że jest to realne i nie musimy iść w ślady Amici z ubiegłego sezonu.

-Spartakus- 26.08.2011 19:08

Jak wygramy wszystkie mecze na swoim boisku, to nawet, gdy przegramy wszystkie na wyjeździe awansujemy !!!

Edson 26.08.2011 19:21

Trzecia siła ligi holenderskiej (za Ajaxem i PSV), trzecia siła ligi duńskiej (za duetem z Kopenhagi) i średniak ligi angielskiej. Grupa porównywalna z tą, jaką mieliśmy w sezonie 2006/07 (Blackburn, Nancy, Basel i Feyenoord). Na pewno nie jesteśmy na straconej pozycji i nie oszukujmy się, ale ta grupa jest dużo łatwiejsza od tej jaką miały kuchenki w zeszłym sezonie.

rabi86 26.08.2011 19:25

Pewni jesteście, że kartki z eliminacji, jeszcze w naszym przypadku ligi mistrzów, liczą się w fazie grupowej ligi europy?

Trochę by to poronione było.

Mareq 26.08.2011 19:28

Cytat:

Trzecia siła ligi holenderskiej (za Ajaxem i PSV), trzecia siła ligi duńskiej
Patrząc na trzy ostatnie sezony , to ciężko się zgodzić.
A już z pewnością Broendby nie jest drugą siłą ligi duńskiej.

JrQ- 26.08.2011 19:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rabi86 (Post 1156061)
Pewni jesteście, że kartki z eliminacji, jeszcze w naszym przypadku ligi mistrzów, liczą się w fazie grupowej ligi europy?

Trochę by to poronione było.

na pewno te zawieszenia obowiązywałyby w grupie LM
do LE nie jestem pewien, dlatego pytałem...

TommyTSW 26.08.2011 19:43

Rok temu to Twente zdobyło majstra, w tym stracili tytuł w ostatnim meczu bo mieli lidera, no ale z Ajaxem grali chyba

kelmaj 26.08.2011 19:48

PSV w tamtym sezonie można powiedzieć, że straciło mistrza na własne życzenie :(

Sportowo lepsze dla nas Twente. Zobaczycie jak Boeren klepią warszawiaków jak na treningu ;-) Pewnie troche oszczędzony skład przed weekendowym meczem z Ajaxem, mają szczęście

milosz 26.08.2011 20:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TommyTSW (Post 1156068)
Rok temu to Twente zdobyło majstra, w tym stracili tytuł w ostatnim meczu bo mieli lidera, no ale z Ajaxem grali chyba

:rotfl: Litości ... mistrza, majster to jest na budowie i w Pyrlandii, u nas w Krakowie mówimy po polsku ...mistrz.

szczebel 26.08.2011 20:54

Ja mogę mówić, że Wisła zdobędzie majstra, bo jestem z Wielkopolski, a że kibicuję Wiśle, to mam przechlapane, więc mieszkam na terenie wroga i doświadczyłem już ich kultury kibicowania...
Losowanie mogło być gorsze pod względem sportowym, ale lepsze w sferze medialnej, w sumie nie jest źle.

Wojtas 26.08.2011 21:05

Panowie ochłoncie....

Fulham-zespol poza naszym zasiegiem ,sredniak swojej ligi...Premiership a wiec jak na nas za dobry.Graja szybko,i sa wybiegani a my ruszamy sie jak wóz z węglem.Ja tutaj szans nie widze, moze jakis remis i 1 punkcik u nas.

Twente- u siebie gonia PSV i Ajax czyli zespoly abolsutnie poza naszym zasiegiem , 3 sila w Holandii ,a w lidze ostatnio pokonali Hereenven 5;1.Szans tez nie widze ,bo graja podobnie jak Fulham ,i podobnie moze jakis remis na R22.

Odense-tutaj sa szanse,zwlaszcza wygrac ten pierwszy mecz z nimi na R22 za niedlugo.To byly super start i zaliczka.Ale oni tez maja pewnie takie zdanie o nas,a ich kapitan nawet nas nie kojarzy.Zobaczymy choc Dunczycy wydaja sie tu byc zepsolem na ktorym mozna nabic minimum 4pkt.

wiec :
1pkt z Fulham,1 z Twente i 4pkt z Odense,w sumie 6pkt ,ciezko bedzie z tym wyjsc z grupy.

ALe Amika grala super odmieniona rok temu ,moze i my sie rozkrecimy.

leszekm 26.08.2011 21:45

Odense: Powinniśmy wyjść z grupy

http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...wyjsc-z-grupy/

Luk_Biala_Gwiazda 26.08.2011 21:45

Panowie, mam pytanie natury kibicowskiej.
Czy ktoś, kto był na wyjeździe z Tottenhamem może przybliżyć mi koszta, jakie wtedy poniósł na osobę? Oczywiście mówię o wyjeździe zorganizowanym.

-Goral- 26.08.2011 22:00

Jak trener Fulham mówi, że to trudna grupa to raczej będą traktować serio puchary.

drag 26.08.2011 22:04

minimum 4 pkt z Odense , żarty sobie robicie ? :D na jakiej podstawie?

Romuald 26.08.2011 22:11

Przyjemna grupa można nabić ranking ,jeżeli trener Maaskant odważy się na gre ofensywną to możemy pomarzyć o wyjściu z grupy a jeżeli będzie taktyka bronimy i czekamy to skończymy na 4 miejscu.

Ograć Odense i Anglików w Krakowie to absolutne minimum a na wyjazdach próbować remisować.Z Holendrami mamy szanse najwyżej na 1 remis .

1q2 26.08.2011 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1156113)
Panowie ochłoncie....

Fulham-zespol poza naszym zasiegiem ,sredniak swojej ligi...Premiership a wiec jak na nas za dobry.Graja szybko,i sa wybiegani a my ruszamy sie jak wóz z węglem.Ja tutaj szans nie widze, moze jakis remis i 1 punkcik u nas.

Twente- u siebie gonia PSV i Ajax czyli zespoly abolsutnie poza naszym zasiegiem , 3 sila w Holandii ,a w lidze ostatnio pokonali Hereenven 5;1.Szans tez nie widze ,bo graja podobnie jak Fulham ,i podobnie moze jakis remis na R22.

Odense-tutaj sa szanse,zwlaszcza wygrac ten pierwszy mecz z nimi na R22 za niedlugo.To byly super start i zaliczka.Ale oni tez maja pewnie takie zdanie o nas,a ich kapitan nawet nas nie kojarzy.Zobaczymy choc Dunczycy wydaja sie tu byc zepsolem na ktorym mozna nabic minimum 4pkt.

wiec :
1pkt z Fulham,1 z Twente i 4pkt z Odense,w sumie 6pkt ,ciezko bedzie z tym wyjsc z grupy.

ALe Amika grala super odmieniona rok temu ,moze i my sie rozkrecimy.

Gdyby te zespoły oceniać w perspektywie dwumeczu , najlepiej o LM to jest tak jak piszesz.Fulham i Twente by nas stuknęło , z Odense można by powalczyć.
Ale to grupa LE, trochę inna inszość;)JA tak na prawdę najbardziej obawiam się...Duńczyków.Pięknie klepnęli Panatinaikos, LE to dla nich będzie 'święto we wsi'. Mistrz im nie grozi bo Kopenhaga ma rezerwacje;) więc rzucą wszystkie siły na te rozgrywki i na nich możemy się najbardziej naciąć.
Pozostała dwójka oczywiście piłkarsko mocniejsza zdecydowanie ale wśród nich widzę szansę na jakąś niespodziankę.

Jak dla mnie nie ma się co napalać na jakieś awanse itp.To ma być poligon który pozwoli nam za rok uniknąć takich występów jak z Litexem czy Apoelem na wyjeździe
Zespół ma zagrać z zębem ale nie na hura i nie skompromitować się - na tyle liczę.Natomiast priorytet jest jeden i nazywa się polska liga
Zresztą podobnie by było gdybyśmy grali w LM
Generalnie wyniki czy w LE czy LM jeśli chodzi o grupę, dla Wisły zawsze powinny być drugorzędne bo żadnych z tych rozgrywek nie zawojujemy.
Tu trza szukać stylu - nie bronić się w 11 czekając na farta ale próbować kąsać.Ciśnienie to ma być w takich meczach jak z Litexem czy Apoelem bo to gra o kasę i przyszłość klubu - w grupie to ma być 'fun' a nie ciśnienie.

Tak więc grać na luzie, uczyć się ale priorytet LIGA - Wisła nie jest zespołem który może grać na obu frontach na 100%

Kryniu 26.08.2011 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Luk_Biala_Gwiazda (Post 1156133)
Panowie, mam pytanie natury kibicowskiej.
Czy ktoś, kto był na wyjeździe z Tottenhamem może przybliżyć mi koszta, jakie wtedy poniósł na osobę? Oczywiście mówię o wyjeździe zorganizowanym.

Dołączam się do pytania odnośnie wyjazdów. Na jakie mniej więcej koszty musimy wyłożyć do poszczególnych wyjazdów. Pytam bo w mojej sytuacji materialnej wcześniej muszę zaplanować wydatki.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:58.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl