Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Jakub Meresiński życie i twórczość - fakty, wydarzenia,aluzje (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9665)

Mat1977 04.08.2016 14:22

I jeszcze jedna kwestia...100% akcji ??? pan B.C. mial chyba 95 % a postale....nie znam umowy ale chyba byly rodzajem zabezpieczenia z "prawem pierwokupu" przez Towarzystwo. Jesli faktycznie z uwagi na brak zakupu przez TS stracili te 5% i faktycznie maja 100% .....
man nadzieje ze po prostu jestem glupi ;) i nie widze czegos wiecej

Mat1977 04.08.2016 14:24

nie porownywalem do Citki tylko do J.M . wlasciciel i wspolwlasciciel

nesta 04.08.2016 14:25

100% maja, sami to powiedzieli

Mat1977 04.08.2016 14:26

faktycznie malo jasno pisze :) Koralik czyli Lesniodorskiego ciezko porownywac do J.Meresinskiego, co oczywiscie nie dyskwalifikuje J.M

SolidSnake 04.08.2016 14:27

Wątpię w to, że gość ma więcej kasy, nawet od Citki...co za różnica, oficjalnie oboje są właścicielami. Szlag mnie trafia, że nasza kochana Wisła wpadła w ręce jakichś pajaców z solarium...

Mat1977 04.08.2016 14:29

obysmy sie mylili oby oby

Mat1977 04.08.2016 14:32

chyba najbardziej mnie boli ze jak moja ukochan Wiselka poszla za1.200.000 PLN a reszte w jakis blizej nie okreslonych splatach to ....

szprotson 04.08.2016 14:35

BTW- citko nigdy Wisły nie darzył sympatią, a koralik długo wcześniej na Legii był obecny... brak jakiegokolwiek sytuacyjnego podobieństwa...

do tego tekstu piłem o porównaniu

SolidSnake 04.08.2016 14:40

Nie łap za słowa, pisząc citko miałem na myśli obu właścicieli, ale... Myślisz, że sam JM- chłopczyk z w-wy nadający się na okładkę gazet dla Pań nagle wpadł na to, żeby Wisłę kupić? Citko potrzebuje ewidentnie rynku zbytu na swoich "gwiazdorów", a jakby nie było dla młodego zawodnika, jeszcze niewypromowanego, Wisła, jako klub na start to super sprawa.

Davey777 04.08.2016 14:41

Wcześniej przed umorzeniem długu BC żądał jego spłacenia i odzyskania włożonych nakładów a teraz sprzedaje klub za drobne niewiadomo komu. Dziwna transakcja, same zagadki. Na dobrą sprawe treść zawarta w oświadczeniu TF wcale nie musi pokrywać sie z rzeczywistością, mogli napisać po prostu to co kibice chcieli usłyszeć

Mat1977 04.08.2016 14:42

a to pelna zgoda :)
Fajnie jak kibic zostaje wlascicielem ale tu chodzi o plan na klub a nie o sympatie .
A Wszystkim w tym wszystkim wlasnie chyba brakuje odpowiedzi na pytanie jaki jest plan ??? i oczywiscie czy jest jakakolwiek kasa na ten plan, bo to ze Wisla potrzebuje kroplowki z kasa na hmmmm min 2 lata jest chyba dla kazdego oczywiste. 2 lata tylko w sytuacji dobrych zmian a nie ostatnich 5 lat bo wystarczy przeczytac raporty finansowe

Pero 04.08.2016 14:42

A może jednak szejki.. w każdej plotce jest ziarno prawdy...:)

Mat1977 04.08.2016 14:42

napisali to co chcieliscie my przeczytac to oczywiste

Mat1977 04.08.2016 14:43

przeciez nie napisza prawdy ... nie mamy kasy na dlasze finansowanie klubu wiec ....

funkykoval 04.08.2016 14:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1445685)
BTW- citko nigdy Wisły nie darzył sympatią, a koralik długo wcześniej na Legii był obecny... brak jakiegokolwiek sytuacyjnego podobieństwa...

do tego tekstu piłem o porównaniu

Pewnie chodziło mu o to, że Leśny jest kibicem Lki i zanim klub zakupił, to przez 1 rok mu prezesował ....

Mat1977 04.08.2016 14:44

jak bedzie szejk to na alejach..... palmy wyrosna i ropa trysnie :) :)

szprotson 04.08.2016 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1445692)
Pewnie chodziło mu o to, że Leśny jest kibicem Lki i zanim klub zakupił, to przez 1 rok mu prezesował ....

jeden czort.
Citko nie jest prezesem ani współwłascicielem

Mat1977 04.08.2016 14:45

Panowie co za roznica ...znaczy jest ale Wszyscy wiem o co chodzi

nesta 04.08.2016 14:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1445694)
jeden czort.
Citko nie jest prezesem ani współwłascicielem

Jesteś pewień? Bo międzywierszami można wyczytać, że właśnie jest i to kto czy nie większym nawet..
Choćby ten telefon do Stanowskiego kiedy chwalił się, że kupił klub ;) Ja nie wiem osobiście, spekuluje.

szprotson 04.08.2016 15:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1445696)
Jesteś pewień? Bo międzywierszami można wyczytać, że właśnie jest i to kto czy nie większym nawet..
Choćby ten telefon do Stanowskiego kiedy chwalił się, że kupił klub ;) Ja nie wiem osobiście, spekuluje.

w krs nie widze by zaktualizowali dane
w oswiadczeniu klub kupił Meresinski a Citko ma dowodzic pionem sportowym.
Innych potwierdzeń nie widzę.
co jest dosc dziwne, dlatego ludzi zaczynają snuc domysly

pete29 04.08.2016 15:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1445697)
w krs nie widze by zaktualizowali dane
w oswiadczeniu klub kupił Meresinski a Citko ma dowodzic pionem sportowym.
Innych potwierdzeń nie widzę.
co jest dosc dziwne, dlatego ludzi zaczynają snuc domysly

Za wcześnie na to żeby zmiany w KRS były widoczne

A czy ktoś nie mógłby się pofatygować bezpośrednio do Sądu Rejestrowego w KRK ?

Nowi właściciele powinni już coś złożyć .

wikink1 04.08.2016 15:23

Mysle Panowie ze nowy wlasciciel byl nie mniej zaskoczony kupnem niz my KIBICE (ze mu sie udalo ) W Kielcach twierdza ze gosc probowal ich wykiwac i sie nie udalo , z kielcami da sie to sprawdzic ..............Ja mu zycze powodzenia

nesta 04.08.2016 15:26

@up,
ale czaisz, że takimi wpisami obrażasz przede wszystkim Cupiała?

Elefant 04.08.2016 15:29

Mija blisko dwa tygodnie od podpisania umowy i tydzień od jej ogłoszenia.

Normalnie jak ktoś przejmuje firmę to:
a. wycina w pień dotychczasowych zarządzających i ustanawia swoich,
b. siedzi sam lub jego plenipotenci 24/7 w firmie i ją nicuje,
c. ogłasza cokolwiek w kwestii przyszłości.

Tymczasem mamy zdjęcie śniadania.

Zgodnie z oświadczeniem TF:

Cytat:

Nowy Właściciel zaprezentował szczegółowy program rozwoju Klubu oraz kadrę menadżerską
Jakoś nie słyszałem ani o jednym ani o drugim.

Mamy oczywiście standardowy w ciągu ostatnich dwudziestu lat w obliczu słabego sprzedawania karnetów"przeciek" o tym kto to już nie jest w drodze do nas.

Wszystko to skłania mnie z przejścia z pozycji ostrożnego optymizmu (słup za którym stoją jakieś pieniądze) do umiarkowanego pesymizmu (sprzedaż przez TF komukolwiek, przekręt gołodupców i odradzanie pod flagą TS-u).
Zobaczymy co przyszłość przyniesie.

pete29 04.08.2016 15:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1445700)
@up,
ale czaisz, że takimi wpisami obrażasz przede wszystkim Cupiała?

A nie zakładasz , że Cupiał już nie miał wyboru

decyzję za niego podjęła córka i banki ,którzy po prostu wyrzucili zbędny i kosztowny balast poza struktury TF.

maciekkk 04.08.2016 15:57

Po Myślenicach krąży plotka, że za wszystkim dalej będzie Cupiał, a JM miał jakieś dojścia do banków itd

nesta 04.08.2016 16:03

@pete29

Zakładam, co zresztą przyznano oficjalnie, że inwestorów/propozycji było więcej niż jedna.
Ergo - skoro Cupiał miał wybór, nie sprzedał Wisły najmniej korzystnej dla niej opcji.

Elefant 04.08.2016 16:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1445704)
@pete29

Ergo - skoro Cupiał miał wybór, nie sprzedał Wisły najmniej korzystnej dla niej opcji.

Jeżeli decydował Cupiał to taka teza jest prawdopodobna, choć nie pewna.
Jeśli decyzja była bardziej po stronie TF i banków bardziej prawdopodobne jest, że wybrali opcje najkorzystniejszą dla TF a nie Wisły.

O ile w ogóle były inne lepsze opcje.

Mat1977 04.08.2016 16:25

to ze B.C zalezalo na Wisle ... nie znaczy ze okolicznosci zmusily go do np. przyspieszenia decyzji. Poza tym presja rodziny ...lepiej wydac hmmm kilka milionow w monte carlo niz zeby tatus topil w klubie. inne oferty to byly ale chyba dawno temu ...

Krotochwila 04.08.2016 16:29

Moim zdaniem "teoria słupów" ma jakikolwiek sens tylko i wyłącznie przy założeniu, że za J.M. i M.C stoi Cupiał.
B.C. był od dłuższego czasu naciskany przez banki i musiał się Wisły oficjalnie pozbyć.
Być może dlatego naciskał na pozostawienie w strukturach towarzysza Kapki i Pilcha - żeby zabezpieczyć swoje interesy i być na bieżąco ze wszystkim co w klubie robią J.M. i M.C.
Kto wie czy za chwilę nie będziemy mieli umowy sponsorskiej z TF.

I jeśli tak jest, to sam nie wiem czy to dobrze czy źle.

Nikt inny przy tej skali biznesowej jaką jest duży klub piłkarski nie wchodziłby w to nieoficjalnie. To opowieść jak z czasów dzikiej polskiej przedsiębiorczości z lat 90tych. Nie da się tak.

dawiss 04.08.2016 16:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1445705)
Jeżeli decydował Cupiał to taka teza jest prawdopodobna, choć nie pewna.
Jeśli decyzja była bardziej po stronie TF i banków bardziej prawdopodobne jest, że wybrali opcje najkorzystniejszą dla TF a nie Wisły.

O ile w ogóle były inne lepsze opcje.

Banki nie decyduja, banki stawiaja warunki. To tak jakbys Ty mial dwie firmy, jedna przynoszaca straty, druga zyski. Ta druga wymagalaby doinwestowania (niezaleznie z jakich powodow). Zglaszasz sie wiec do takiego banku, a tam slyszysz, ze doinwestuja Twoja firme w formie kredytu, ale warunkiem jest pozbycie sie firmy przynoszacej straty.

nesta 04.08.2016 16:38

Tak, w zimie wyłożył kilka mln zł na ugaszenie pożarów, wzmocnienia i banki nie miały nic przeciwko, a teraz kazały mu sprzedać klub z dnia na dzień. I Cupiał sprzedał klub playboyowi z Wawy, pierwszemu ziomowi z ulicy który się nawinął. Proszę, trzymajmy się w tej dyskusji jakiejś elementarnej logiki. Komentarzy o montecarlo nawet nie skomentuje z szacunku dla byłego właściciela Wisły.

pete29 04.08.2016 16:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1445709)
Tak, w zimie wyłożył kilka mln zł na ugaszenie pożarów, wzmocnienia i banki nie miały nic przeciwko, a teraz kazały mu sprzedać klub z dnia na dzień. I Cupiał sprzedał klub playboyowi z Wawy, pierwszemu ziomowi z ulicy który się nawinął. Proszę, trzymajmy się w tej dyskusji jakiejś elementarnej logiki. Komentarzy o montecarlo nawet nie skomentuje z szacunku dla byłego właściciela Wisły.

Logika jest ( może być ) taka , że ktoś ( np. córka ) powiedziała basta i koniec.

Sen się skończył. W 2008 Cupiał był dolarowym miliarderem w 2015 miał ok. 1/8 tej kwoty liczonej w dolarach.

I jak napisałeś Cupiał sprzedał klub playboyowi z Wawy, pierwszemu ziomowi z ulicy który się nawinął.

m_abg 04.08.2016 16:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krotochwila (Post 1445707)
...
Być może dlatego naciskał na pozostawienie w strukturach (...) Pilcha
...

to raczej farmazon

regan 04.08.2016 16:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1445709)

Informacja o tym, że TF dostanie 1 mld kredytu od 6 banków była już chyba rok temu. Warunkiem miało być pozbycie się spółek przynoszących straty. Co jest logiczne.

Wyłożenie kilku milionów złotych było po to by zapłacić zobowiązania, z których i tak klub musiał się wywiązać i tak. Poza tym lepiej taki klub potem sprzedać, co i tak musiano zrobić.

Nie wiem co w tym nielogicznego...

nesta 04.08.2016 16:59

I najpierw bylo, ze do końca tamtego roku, pózniej się okazało, ze to jednak nie jest aż tak pilne. Takie rzeczy nie dzieją się z dnia na dzień. Klub był gotowy do sprzedaży od pewnego czasu, a Cupiał czekał na odpowiednia ofertę. I cała zagadka w tym dlaczego MS i MC byli w stanie taka ofertę złożyć.

pete29 04.08.2016 17:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1445714)
I najpierw bylo, ze do końca tamtego roku, pózniej się okazało, ze to jednak nie jest aż tak pilne. Takie rzeczy nie dzieją się z dnia na dzień. Klub był gotowy do sprzedaży od pewnego czasu, a Cupiał czekał na odpowiednia ofertę. I cała zagadka w tym dlaczego MS i MC byli w stanie taka ofertę złożyć.

Nie byli w stanie złożyć w Kielcach ale super oferta znalazła się dla Wisły. :rotfl:

Klub piłkarski to dla miasta jest totalny ból dupy tak jest we Wrocławiu i tak jest pewnie w Kielcach.

Jeżeli MS i MC byliby wiarygodni to Prezydent sprzedałby im Korone z pocałowaniem reki a dla swoich protegowanych znalazłby ciepłe posadki w innych miejscach.

Mat1977 04.08.2016 17:14

tez szanuje pana Boguslawa ale co to ma do wydawania kasy przez jego rodzine w Montecarlo nie wiem co w tym niestosownego maja to wydaja. A ze rodzina na 100000% woli wydawac na prywatne potrzeby niz na Wisle dziwi Cie to ????

Mat1977 04.08.2016 17:15

dokladnie tak jak pisze Pete29

Mat1977 04.08.2016 17:17

A pan B.C musial dolozyc w zimie bo inaczej ..licencja ....itd.
sprzedaz to sprzedaz jak z autem nie sprzedajesz z diurawym kolem :)
Koledzy nie chce sie klocic bo trzeba byc optymista ale teraz nic nie wyglada oprymistycznie

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:13.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl