Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Telewizja DVB-T, NC+, Cyfrowy Polsat, UPC, itp. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8336)

Leh71 28.06.2013 09:41

Wszystko zależy kiedy przechodził z oferty cyfry na nc+.Od pewnego momentu zaczeli odczytywać przy przedłużaniu umowy punkt mówiący o tym iż "jesteśmy świadomi tego że na sprzęcie po cyfrze nie będziemy mogli odbierać Polsatu HD, History HD oraz Polsst sport info".
Ja migrowałem 24 maja i takie coś miałem odczytane przez konsultanta.Tak więc reklamacja byłaby niezasadna (niestety).

mitmichael 29.06.2013 14:02

Wszystkich interesuje kto bedzie szefem sportowej redakcji nowej platformy. Wszystko jest juz jasne - Szefem połączonej redakcji sportowej będzie Tomasz Smokowski. Informacja zostala potwierdzona na forum Canal+
http://www.canalplus.pl/forum/?topic...c-sport_6-8319

Czyli przynajmniej w tych sprawach nie beda rzadzic ludzie z Nki w tym przypadku z Tuzimkiem na czele. Juz i tak wystarczajaco mieszaja w nowej platformie zaczynajac od ich głupich parowanych z karta tunerach na idiotycznie poukładanej liscie kanałow konczac.

TSW Fanatyk 30.06.2013 20:01

Chce sobie kupić dekoder do cyfry (HD) za ok 250 zł, Ferguson Ariva 102 czy kupić jakiś używany?

WISŁAZWE 01.07.2013 13:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wiślak1989 (Post 1318274)
Witaj. Najpierw napisz gdzie mieszkasz? Kraków czy inna miejscowość. Czy Ci coś zasłania kierunek na nadajnik w Chorągwicy?? Jaka antena i czy masz wzmacniacz w niej czy symetryzator. Jeśli symetryzator to nie masz zasilacza przy kablu, tylko kabel prosto do dekodera idzie a jeśli masz wzmacniacz to masz zapewne przy gnieździe taką czarną wtyczkę i zasilacz do gniazdka.

W Krakowie telewizja cyfrowa naziemna nadaje na kanałach 23 25 i 50. TVP Kraków i paczkę programów TVP masz na k.50. Spróbuj przeskanować ręcznie.

Pozdrawiam.

Kraków, Nowa Huta.
Nic nie zasłania nadajnika na Chorągwice.

Ostatnio zamontowano nam antenę zbiorczą i od tego czasu wyszukiwanie kanałów kończy się na 8, bez TVP, Eska TV itp..

Na kanale 25 i 50 - ''zapamiętano zero kanałów''

Wiślak1989 02.07.2013 19:54

@WISŁAZWE - wydaje mi się, że administracja nie dostroiła anteny zbiorczej. Zapytaj sąsiadów czy działają u nich kanały 25 i 50.
Ewentualnie zainstaluj swoją antenę, jakąś kierunkową z symetryzatorem za okno i nie będziesz martwił się.

Pozdrawiam.

mitmichael 02.07.2013 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSW Fanatyk (Post 1320407)
Chce sobie kupić dekoder do cyfry (HD) za ok 250 zł, Ferguson Ariva 102 czy kupić jakiś używany?

Ferguson Ariva 102e bardzo dobry tuner (ja mam wersje 202e ale niczym sie nie rozni) wiec powinienes byc zadowolony. Jak kupisz a nie bedziesz czegos wiedział to moge pomóc ;)

WISŁAZWE 06.07.2013 20:22

Dzięki za pomoc. Wszytko już zostało naprawione :)

A mam takie pytanie do zorientowanych, czy planowane jest uruchomienie kolejnych MUX-ów i co ewentualnie mogłoby się w nich znaleźć?

Jest ktoś zorientowany?

rav 06.07.2013 23:44

Póki co pojawią się dwa nowe kanały: TV Trwam i bodajże TVP ABC dla dzieci na miejscach zwolnionych przez zdublowane programy TVP. Pod znakiem zapytania stoi dalsza emisja TVP1 HD i TVP2 HD (może być za mało miejsca dla tych dwóch kanałów i paru jeszcze już działających na MUX 3.

Jest jeszcze multipleks czwarty, którym zarządza Polsat i dostęp jest dodatkowo płatny (telewizja mobilna?).

A co do kolejnych MUX-ów, to chyba jeszcze nie zapadły decyzje.

mitmichael 10.07.2013 10:33

Po Warszawie krąży plotka, że obecna od marca br. marka nc+ może niedługo zniknąć i zostać zastąpiona przez CANAL+. Zmiana miałaby nastąpić w ciągu najbliższych trzech miesięcy, żeby zdążyć przed bożonarodzeniowym szczytem sprzedaży. Nowa marka byłaby nowym otwarciem, odcięciem od złych skojarzeń ze startem nc+. Podkreśliłaby też, że platforma ma charakter międzynarodowy. CANAL+ to marka całej platformy, a nie tylko kanału premium we Francji czy Hiszpanii. Należy pamiętać, że w Hiszpanii przeprowadzono rebranding. Wcześniej tamtejsza platforma nosiła nazwę DIGITAL+.
wis.la/jxiw1

FraMat 10.07.2013 16:08

Może to i fajnie, ale sama zmiana szyldu niczego nie zmieni:
- ani cen, ani oferty programowej, ani choćby debilnego ukladu kanałów

Kolumbus 14.07.2013 16:03

Kończy mi się lada moment umowa z C+, za ile można wytargować pakiet platynowy + multiroom?

mitmichael 15.07.2013 19:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 1322535)
Kończy mi się lada moment umowa z C+, za ile można wytargować pakiet platynowy + multiroom?

Ja mam Canal+Platinum + Multiroom za 109zł (wczesniej Canal+Optimum HD + Multiroom 108zł) niektorzy mowia ze za 99zł dostali ale jakos mi sie nie chce w to wierzyc.

Kanal nSport trafil pod skrzydła Canal+. Od 19 lipca ramówka nSport będzie bardziej przypominała Canal+ Sport 2. Dużo powtórek z Canal+ (m.in. meczów Ekstraklasy, magazynów, gal bokserskich, ligi francuskiej, tenisa czy żużla). Co ciekawe, znacznie obniżono liczbę powtórek Ligi Mistrzów (może do czasu?). Nie zabraknie także transmisji znanych z Canal+, np. WNBA: ALL-STAR GAME (27.07 o godz. 21.30).

felipe 15.07.2013 20:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 1322535)

Jeśli nie zależy Ci np. na vod, a tylko (tak jak mnie) na pełnym C+ to bierz universe z 6 kanałami c+. Takie coś za 59 zł z marszu utargujesz (a może jeszcze coś dorzucą).
Ja mam od maja universe z multiroomem (zostawiłem stare dekodery, wystarczą mi) i 6 kanałami c+ za 69 zł. Na 12 miesięcy. Po drugim lub trzecim telefoniie. Można było odłożyć słuchawkę i utargować jeszcze z dychę lub piątkę, ale miałem propozycje skrócenia / rozwiazania za porozumieniem stron starej umowy, zgodnie z która płaciłem 72 zł (a był 29 kwietnia i zaraz bym wskoczył na maj ze starym abonamentem). Czyli kasowo wyszedłem z grubsza na to samo, ale umowa de facto miesiąc krótsza :)

Także przemyśl, co Ci potrzebne, co będziesz oglądał. Jeśli sport, to szkoda płacić za platynę moim zdaniem.

piotrek06 15.07.2013 20:21

Cytat:

Jeśli nie zależy Ci np. na vod, a tylko (tak jak mnie) na pełnym C+ to bierz universe z 6 kanałami c+. Takie coś za 59 zł z marszu utargujesz (a może jeszcze coś dorzucą).
Pod warunkiem że do tej pory płacił cenę zbliżona do tych 59 bo jeśli płacił np ok 90 zł to o universie z 6 canalami+ może co najwyżej pomarzyć

mitmichael 15.07.2013 20:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 1322743)
Ja mam od maja universe z multiroomem (zostawiłem stare dekodery, wystarczą mi) i 6 kanałami c+ za 69 zł. Na 12 miesięcy. Po drugim lub trzecim telefoniie

Na pewno miałes zapewnienie przez telefon, ze bedziesz miał w Universe wszystkie kanały Canal+ do konca obowiazujacej umowy? Albo najlepiej nagrana rozmowe? pytam bo ludzie brali mniejsze pakiety z 6xC+ a potem sie okazało, ze po miesiacu zostaly im np 2 (maila tez dostawali) - niektorym po reklamacji (ktora trwała 30dni) przyznano racje i dawano wszystkie Canal+ do konca umowy a niektorym nie.

Błaszczu_WIŚLAK 15.07.2013 20:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1322762)
Na pewno miałes zapewnienie przez telefon, ze bedziesz miał w Universe wszystkie kanały Canal+ do konca obowiazujacej umowy? Albo najlepiej nagrana rozmowe? pytam bo ludzie brali mniejsze pakiety z 6xC+ a potem sie okazało, ze po miesiacu zostaly im np 2 (maila tez dostawali) - niektorym po reklamacji (ktora trwała 30dni) przyznano racje i dawano wszystkie Canal+ do konca umowy a niektorym nie.

Ja miałem niedawno taką sytuację, 1 lipca wyłączyli mi pakiet c+, zadzwoniłem do nich to się okazało ze w ogóle nie mają w systemie ze coś takiego powinienem mieć, kazali poczekać, że sprawdzą, po 3 dnia zadzwoniłem drugi raz i od razu zapytałem czy muszę występować na drogę sądową aby dostać to co podpisałem(przez telefon, nie miałem tego na piśmie) w umowie, chyba się gościu przestraszył trochę i 2 godziny później miałem włączony pakiet c+.

felipe 15.07.2013 21:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1322762)

Rozmowa nagrywana, z 7-8 razy przytoczone zostały (i przez konsultanta i przeze mnie) warunki umowy. Więc jestem spokojny. Trzeci miesiąc już stuknął umowie, wszystko jak należy, nic nie odciete i oby tak zostało :)
Tak to wygląda na e-fakturze:
http://i42.tinypic.com/2h6vrcj.jpg

montypajton 13.08.2013 11:12

Mam taki problem, mam C+, pakiet promocyjny za 39zł (umowę podpisałem niedługo przez fuzją z n-ką) niby wszystko mi ładnie śmiga, ale od jakiegoś czasu kanały HD, szczególnie pakiet C+, Planete i Ale kino strasznie mi tną (szczególnie wieczorem). Ich odpowiedniki SD chodzą płynnie, tak jak zresztą wszystkie pozostałe kanały.
Talerz mam 60, dekoder SAGEMCOM, jakość sygnału powyżej 70%. Mieszkam w bloku na 1 piętrze, na drodze sygnału nie ma żadnych przeszkód. Kilka metrów ode mnie sąsiad ma talerz od Polsatu, ale to chyba nie powinno zakłócać mojego odbioru? Tym bardziej, że szwankują tylko kanały HD.
Tak się zastanawiam, czy może to być spowodowane stosunkowo małą czaszą, czy to np. wina dekodera? (nawiasem noszę się z kupnem prywatnego dekodera, chętnie przyjrzę się jakimś rekomendacjom, bo ten Sagemcom to jest kpina).
Orientuje się ktoś może w czym może być problem?

rav 13.08.2013 12:54

Na początku dobrze działało, ale od jakiegoś czasu przycina?

Tak naprawdę wszystko może być powodem. :)

Najczęściej winne jest delikatne przesunięcie anteny. Zawiało, trąciło i kicha. Czasza 60 cm też nie jest szczytem możliwości, do HD zalecane jest 80 cm.

Przesunięcie anteny i jej mały rozmiar może powodować, że sygnał nie jest łapany wystarczająco mocno. Sygnał HD to 6-8 razy więcej danych niż SD. Możliwe też, że z niektórych transponderów łapiesz sygnał mocny, a z niektórych słabszy - znów kłania się nieoptymalne ustawienie anteny.

Co do dekodera - zdarzyła mi się sytuacja, że na tej samej instalacji na jednym dekoderze działało lepiej, na innym (właśnie Sagemcom, tyle że stary, SD) było beznadziejnie. Ale mimo wszystko szedł bym w kierunku zoptymalizowania instalacji (lepsza antena, dokładniej ustawiona) niż dekodera.

Bałbym się w tej chwili kupować własny dekoder, bo co prawda teraz nc+ przedłuża umowy dla ludzi z własnym sprzętem, ale nie wiadomo jak długo to potrwa i czy ostatecznie nie będą zmuszać do migracji na ich sprzęt.

rabi86 14.08.2013 10:31

Jeżeli jestem abonentem Cyfry +, nie migrowałem do nc+ to wypowiedzenie wysyłam na ten adres ?
Canal+ Cyfrowy Sp. z o. o.
Skrytka pocztowa nr 8
02-100 Warszawa

Jaroo1 10.09.2013 09:44

Na początek takie pytanie. Czy Cyfra + ma informacje o tym ile czasu i jakie programy oglądam?

Kończyła mi się umowa z końcem listopada i dziś dostałem telefon z nową ofertą. Wcześniej płaciłem 48 zł a teraz za te same programy + m.in. TVN Turbo, TVN 24, Superstacja, polsat News, nSport, AXN, Discovery, National Geographic, Eurosport, TVP Sport, Orange Sport i pare innych, których nawet nie wiem czy miałem wcześniej mam płacić 54,90 zł. Umowa na 12 miesięcy.
O co tu chodzi? Dlaczego sami wyszli z tak korzystną propozycją, żadnych wypowiedzień jeszcze nie wysyłałem. Czy to może ma właśnie związek z tym, że praktycznie nie oglądam od długiego czasu tv? Włączam tylko na polską ligę, czasami jakiś film (rzadko), i od czasu do czasu jakieś wiadomości albo program rozrywkowy. Czy oni wiedzą co i ile czasu oglądamy?
Powiem szczerze, że mnie kurewsko zaskoczyli bo już się godziłem z myślą, że jeśli nie zostawią mi paczki Canalów + (polska liga) za podobną cenę, którą płaciłem dotychczas to ich wale i rozwiązuję umowę a tutaj raptem 7 zł więcej + kilka programów sportowych.
Jak u Was wygląda sprawa z nowymi umowami?

PS Jeszcze jakiś dekoder HD za darmo mi zaproponowali.

Kosa93 10.09.2013 11:30

Możliwe że mają, ponieważ badania oglądalności są wykonywane poprzez odbieranie sygnału dźwięku, tv musi być włączony na jednym kanale co najmniej minute. Stąd w dzisiejszych czasach wyniki oglądalności danego kanału są już znane zaraz po zakończeniu jego emisji

hunter 10.09.2013 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kosa93 (Post 1330960)
Możliwe że mają, ponieważ badania oglądalności są wykonywane poprzez odbieranie sygnału dźwięku, tv musi być włączony na jednym kanale co najmniej minute. Stąd w dzisiejszych czasach wyniki oglądalności danego kanału są już znane zaraz po zakończeniu jego emisji

Jesteś pewien? Amerykanie mierzą to w zdecydowanie inny sposób i naprawdę ciężko mi uwierzyć, że u nas wyglądałoby to inaczej niż u nich...

Mario Nh 31.10.2013 15:30

Warto negocjować. Z tym, że jeśli trafimy na życzliwego konsultanta to nie radziłbym odkładać negocjacji na potem ponieważ istnieje małe prawdopodobieństwo, że trafimy na tą samą osobę.

I tak jako były klient C+ otrzymałem ofertę universe + wszystkie kanały C+, family, family2 itp. za 39 zł.
Z tym, ze cały czas powtarzałem, że zależy mi na sporcie.

Warto negocjować. A jeśli usłyszymy, że "nic sie nie da zrobić, obniżyć" to radze podziękować i zadzwonić ponownie licząc, ze trafimy na inną osobę.

SanGin 06.11.2013 09:53

Zgadzam się z poprzednikiem. Umowa kończy mi się w grudniu i dostałem propozycję universe + wszyskie kanały C+ oraz multilroom i dekoder za 69. Wydaje mi się też, że nie zależy to od osoby konsultanta tylko z końcem października ruszyła nowa promocja, pewnie związana ze świętami dlatego są nowe oferty

Gwiaździsty 06.11.2013 18:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SanGin (Post 1338341)
Zgadzam się z poprzednikiem. Umowa kończy mi się w grudniu i dostałem propozycję universe + wszyskie kanały C+ oraz multilroom i dekoder za 69. Wydaje mi się też, że nie zależy to od osoby konsultanta tylko z końcem października ruszyła nowa promocja, pewnie związana ze świętami dlatego są nowe oferty

Ja to samo mam za 59 zł.

rabi86 06.11.2013 22:17

A ja nawet za 54 zł. Na dwa tygodnie przed końcem umowy zadzwonił konsultant i sam to zaproponował. Także czekać, bo na końcu zawsze wymiękają. Co roku to przerabiam.

Kamol 09.11.2013 11:47

Mam pytanie czy ktoś z was składał wypowiedzenie, czy nie mieliście zarejestrowanego wypowiedzenia na koncie?
Bo nie wiem czy dalej jest to konieczne by dobrą ofertę wyhaczyć.

rabi86 09.11.2013 13:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamol (Post 1338755)
Mam pytanie czy ktoś z was składał wypowiedzenie, czy nie mieliście zarejestrowanego wypowiedzenia na koncie?
Bo nie wiem czy dalej jest to konieczne by dobrą ofertę wyhaczyć.

Zawsze składam wypowiedzenie, wtedy jest dużo łatwiej. Nic to nie kosztuje,a bardzo pomaga.

Gwiaździsty 13.11.2013 17:50

Urzędy Skarbowe namierzają tych co nie płacą abonamentu RTV:
http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...osob,id,t.html

hunter 17.11.2013 13:38

Universe + Superpremium za 109 zł (w tym najem dekodera za friko niby) z umową na 18 miesięcy - taką ofertę migracji dostałem w tygodniu. Ktoś wytargał za mniejsze pieniądze? W salonie, wchodząc z ulicy, ta oferta to koszt 129 zł + 10 zł najem dekodera.

Jak mi dadzą za 99 zł to się skuszę, a jak nie to poczekam jeszcze :)

I pomyśleć, że taki pakiet oferowali w lipcu za grubo ponad dwie stówy :D

MatMario 18.11.2013 10:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hunter (Post 1339297)
Universe + Superpremium za 109 zł (w tym najem dekodera za friko niby) z umową na 18 miesięcy - taką ofertę migracji dostałem w tygodniu. Ktoś wytargał za mniejsze pieniądze? W salonie, wchodząc z ulicy, ta oferta to koszt 129 zł + 10 zł najem dekodera.

Jak mi dadzą za 99 zł to się skuszę, a jak nie to poczekam jeszcze :)

I pomyśleć, że taki pakiet oferowali w lipcu za grubo ponad dwie stówy :D

Ja mam bardzo podobna ofertę ale dodatkowo multiroom za 114 zł. Więc nie płaciłbym na twoim miejscu więcej niż 94 zł.

Zrobili mi na dachu zbiorczą antenę więc mam do sprzedania anteny kierunkowe, dokładnie takie http://www.dipol.com.pl/antena_telew...ital_A4015.htm. Kierunkowe są z kablami, takimi min 10 m., sprzedam za 35 zł, anteny mam dwie. W Krakowie odbiór bardzo dobry.

Do tego antenę satelitarną z konwerterem quad, z tego co kojarzę to ten http://allegro.pl/konwerter-quad-0-1...648559024.html i czasza http://www.dipol.com.pl/antena_satel...a-j_A96047.htm Oddam w cenie czaszy czyli 70 zł. Też będzie z kablami, więc przypinasz u siebie i wszystko śmiga.

schranzwerker 28.11.2013 10:45

Dla tych którzy chcieliby zrezygnować z usług Cyfrowego Polsatu bez konsekwencji.Albo ponegocjować lepszą ofertę. Można to zrobić do 20 grudnia. Wystarczy wysłać wypowiedzenie w związku z usunięciem kanału LOVE TV (dawniej Wedding TV).Najlepiej polecony za potwierdzeniem odbioru.
Więcej informacji:
http://tvpolsat.info/news.php?readmore=5699

MatMario 18.12.2013 13:37

Przedluzal ktos z was umowe z Upc?

Chce skorzstac z promocji http://www.upc.pl/pdf/upc_regulamin_...od20131028.pdf

I pytanie, najpierw wypowiedziec stara czy dzwonic i mowic ze chce to i to? Jak ominac ograniczenie terytorialne?

serek.c2 24.12.2013 15:22

Umowa z cyfrą kończy mi się jakoś w lutym - co mogę teraz wytargować? Interesuje mnie jak najwyższy pakiet z multiroomem. Przedłużał ktoś z Was ostatnio umowę?

Jaroo1 24.12.2013 15:35

Do mnie sami zadzwonili z dobrą ofertą jakieś 2 czy 1,5 miesiąca przed końcem umowy więc nie wiem czy dobrym pomysłem jest iść od nich niejako w łaskę i się odpytywać co i za ile dadzą. Może lepiej czekać?
Przedłużałem umowę w sierpniu

serek.c2 24.12.2013 16:02

Właśnie wczoraj zadzwonili, na razie ich spławiłem żeby mieć czas na zapoznanie się z ofertami i ustaleniem co mogę ugrać. Pewnie bez wypowiedzenia się nie obejdzie...

MatMario 25.12.2013 02:04

Musi byc wypowiedzenie. To jest pierwszy krok.

Ja za 114 zl mam wszystko oprocz xxx w tym multiroom

gypsy 02.01.2014 13:02

Jest tu ktoś ogarnięty w temacie telewizorów? Planuję zakup nowego, a kompletnie się na tym nie znam. Nie wiem np. czy lepsza jest plazma czy LCD, jaka marka/model jest najlepsza. Chodzi mi o telewizor 32 calowy w dość przystępnej cenie. Możecie coś polecić?

Kocur 02.01.2014 13:27

Mogę co nieco powiedzieć bo od miesiąca właśnie gorąco śledzę temat TV bo mam zamiar coś w styczniu kupić.

1. Jeśli 32 cale to tylko LCD - technologia plazm nabiera skrzydeł przy dużo większych przekątnych

2. Informacje od gościa z innego forum co mi baaaardzo pomógł we wstępnym wyborze TV:

Cytat:

Co do sygnału to sygnał z powietrza lub od operatora z reguły kończy się na 720p czyli na rozdzielczości 1280 x 720 a Twój nowy TV będzie miał rozdzielczość natywną matrycy na poziomie 1920 x 1080 czyli aby wyświetlić obraz na pełnym dostępnym ekranie TV musu dodać 'od siebie" brakujące linie.
A jeśli będzie to robił wolno lub producent skupia się jedynie na nazywaniu swoich polepszaczy a tak w rzeczywistości to bazuje na zwykłym podwajaniu linii to będzie smużenie i inne takie które ludki uznają za spore wady technologi LCD

Dlatego naprawdę przemyśl zakup i nie patrz na renomę marki tylko na to co tak naprawdę panel proponuje za określone pieniądze,a tu niestety wybór ogranicza się do 2 firm - Samsung oraz LG
Do tych dwóch dorzucić można jeszcze Philips'a ale tutaj już bywa różnie.

I najważniejsza rzecz (dla mnie akurat) - nie udało się odpalić polskich napisów na philipsach,sony,sharpach i panasonicach, - Samsung oraz LG śmigają jak trzeba. Mowa tutaj o bezpośrednim odczycie z pendrive wsadzonego w TV (divx)

Jak sobie coś upatrzysz warto rzucić okiem na forum http://www.hdtv.com.pl/ są tam testy lub opinie o większości modeli dostępnych na rynku

Ja akurat myślę nad tym modelem:

http://www.euro.com.pl/telewizory-le...e40f6800.bhtml

Liczyłem na ciut lepszą cenę po nowym roku ale na razie bez zmian ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:42.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl