![]() |
Cytat:
Legia ma całkowicie nową drużyne, wywalili staruszków i darmozjadów, którzy tym różnili się od piłkarzy Odry czy Piasta, że zakładali koszulke Legii. Nareszcie ich nie ma i kto by nie przyszedł będzie lepiej. Na chłopski rozum, nie wyobrażam sobie żeby było gorzej. Przy czym jestem pewny klęski z Arsenalem i wpadki z Polonią tak wiec prosze mi za dwa tygodnie nie wyskakiwać z tekstem 'a nie mówiłem' tylko poczekać do 15 kolejki. Wtedy powinnismy być gdzieś na 3 miejscu z mała stratą. A na wiosne mamy taki terminarz, że bedą frajerami jeżeli nie rozwalą tej żałosnej ligi. |
W mojej opinii Lech ma najlepszego bramkarza i obronę, Legia najlepszą pomoc (o ile sprawdzą się Manu, Cabral, Vrdoljak, a na razie w sparingach grali tak sobie. W ich ocenach było dużo TVN-owskiego pijaru), Wisła ma zdecydowanie najlepszą ofensywę (Brożek, Żuraw, Rios, Boguski, Małecki i nie ma co patrzeć na dramat z Azerami).
Zarówno Kasperczak, jak i Skorża i Zieliński są na chwilę obecną przeciętnymi trenerami i żaden z nich nie powinien trenować czołowego klubu w Polsce. Więc ogólnie w tym zakresie jest remis. Wisła byłaby faworytem do MP, gdyby sprowadziła 2 klasowych stoperów. Niestety na razie jest jeden Chavez - podobno podpisany, ale jeszcze ostatecznie nie zaklepany. Szanse Wisły mogą jeszcze zmaleć po odpadnięciu z Azerami i zamieszaniu w klubie. Legia ma najsłabszy atak z czołówki ligi. Uważam, że nr 1 to : Brożek, Żuraw, Rios, Boguski, 2. Smolarek, Sobiech, Gołębiewski, 3. Wichniarek,Tshibamba, Rudnevs, 4. Frankowski, Grosicki, Trytko 5. Chinyama, Mezenga, Szałachowski Lech ma najbardziej zgraną drużynę, ale może im spaść morale po odpadnięciu z pucharów. Nie podzielam zachwytów nad obroną Legii, gdyż Mucha w zeszłym sezonie wyjął im ok. 15 - 20 pewnych goli a nie wpuścił żadnego babola. Nam Pawełek zawalił z 5 bramek, a w sumie miał może z 5 genialnych interwencji. Poza tym zwykły rachunek prawdopodobieństwa mówi, że tym razem bramkarz Legii nie będzie najlepszy w lidze. I nie ma co tu gloryfikować Dowhania, gdyż uważam, że klasa bramkarzy Legii to wypadkowa dobrej selekcji, niezłego trenera i szczęścia do bramkarzy. Moim zdaniem sprowadzenie Chaveza + drugiego stopera w stylu Clebera sprzed 3 lat = mistrzostwo. No ale nasi działacze robią wszystko, aby liga była ciekawsza ;-) |
Cytat:
|
Cytat:
A tak na poważnie to poczekajmy do pierwszych 3 - 4 spotkań. Generalnie największą niewiadomą jesteśmy My i Legia. Liga będzie ciekawsza.. hej! :-) |
Chyba zbyt wiele osób myśli życzeniowo co do niektórych wzmocnień naszej ligi. Tak naprawdę jest to jeszcze gra w ciemno, bo dopiero karty i to nie wszystkie odkryła Wisła, Amica, Jagiellonia i Ruch.
Co do sporu o to czy mamy do czynienia z nową Legią, czy z nową Wisłą najlepiej odda porównanie pierwszych 11-stek i 18-stek meczowych pod kątem zmian względem poprzedniego sezonu. Amica "11" Kotorowski - Wojtkowiak, Bosacki, Arboleda, Gancarczyk - Peszko, Bandrowski, Injac, Kriwiec, Stilić - Wichniarek "18" meczowa Bramkarze: Kotorowski, Burić Obrońcy: Wojtkowiak, Bosacki, Arboleda, Gancarczyk, Kikut Pomocnicy: Peszko, Bandrowski, Kriwiec, Injac, Stilić, Wilk, Drygas, Kiełb Napastnicy: Wichniarek, Rudnevs, Tshibamba Jak widać we Wronkach w pierwszej 11-stce nastąpiła tylko jedna zmiana w stosunku do poprzedniego sezonu. Najprawdopodobniej Wichniarek będzie następcą Lewandowskiego w rozgrywkach ligowych. W całej 18-stce meczowej doszło do 5 zmian. Pojawili się nowi napastnicy: Wichniarek, Rudnevs, Tshibamba oraz skrzydłowy Kiełb. Ponadto defensywny pomocnik Drygas awansował do 1 zespołu. Wisła "11" Jovanic - Cikos, Chavez, Cleber, Brożek - Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm - Brożek, Żurawski "18" meczowa Bramkarze: Jovanic, Pawełek Obrońcy: Cikos, Chavez, Cleber, Brożek, Bunoza Pomocnicy: Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm, Diaz, Garguła, Paljic Napastnicy: Żurawski, Brożek, Rios, Boguski Miałem problem z wybraniem 18-stki bo zostali mi jeszcze w obwodzie Kowalski, Singlar, Wilk i Łobodziński co świadczy o tym, że problem krótkiej ławki został w Wiśle zażegnany. Co do pierwszego składu to przewiduję 5 zmian, które są istotne bo dotyczą bramkarza, prawie całego bloku defensywnego, jak i napastnika. Cleber kończy karierę po tej rundzie, więc za pewnie zastąpi go na tej pozycji Bunoza. W całej 18-stce meczowej nastąpiło aż 7 zmian, bo oprócz zawodników z pierwszego składu doszedł pomocnik Paljic i napastnik Rios. Legia "11" Antolovic - Jędrzejczyk, Astiz, Choto, Wawrzyniak - Vrdoljak, Borysiuk - Manu, Iwański, Cabral - Chinyama "18" meczowa Bramkarze: Antolovic, Machnowskij Obrońcy: Jędrzejczyk, Astiz, Choto, Wawrzyniak, Rzeźniczak, Knezevic Pomocnicy: Vrdoljak, Borysiuk, Manu, Iwański, Cabral, Radović, Rybus Napastnicy: Chinyama, Mezenga, Kucharczyk Również zastanawiałem się co do kilku zawodników z 18-stki meczowej, a konkretnie chodzi o Szałachowskiego, Kiełbowicza i Żyro. W pierwszej jedenastce uświadczyliśmy 5 zmian. Na miejsce Muchy przyszedł Antolovic, z wypożyczeń wrócił dobrze spisujący się Jędrzejczyk, a pomoc uzupełniły nowe nabytki, czyli Manu, Cabral i Vrdoljak. Ponadto do 18-stki meczowej weszło dwóch nowych napastników: Mezenga i Kucharczyk, a szeregi obrony uzupełni Knezevic. Łącznie doszło do 8 zmian w 18-stce meczowej. Podsumowanie Amica - 1 zmiana w pierwszym składzie, 5 zmian łącznie z ławką rezerwowych Wisła - 5 zmian w pierwszym składzie, 7 zmian łącznie z ławką rezerwowych Legia - 5 zmian w pierwszym składzie, 8 zmian łącznie w ławką rezerwowych Na mój gust Amica będzie grała praktycznie tym samym składem co w poprzednim sezonie, a Wisła i Legia przeszły prawdziwą rewolucję kadrową. |
Cytat:
|
Cytat:
|
@0-2:2 Czytaj ze zrozumieniem. Piszę od początku o tym że Legia to nowa drużyna. Czy słabsza? Nie wiem, może. Czy mocniejsza? Nie wiem może. Ja do oceny poszczególnych graczy mogę przystąpić po 5-8 kolejkach. A znak równości stawiam między argumentem o jednym meczu, a argumentem o jednym meczu. Mało logiczne?
@To-tylko-ja: U was jedynym filarem w obronie był Mucha i doskonale wiemy o tym Ty i ja. Więc skoro najjaśniejszy punkt w obronie(a często jedyny) odszedł to czy obrona jest nową formacją czy nie ? Legia ma nową drużynę Skorża do pierwszego składu desygnuje przynajmniej 6 nowych graczy(Vordlijak, Manu, Cabral, Kneżewić, Mezenga, Antolović) i jeśli w tym kontekście upierasz się że w Legii nie nastąpiła rewolucja kadrowa to albo masz problem z odbiorem rzeczywistości albo dobrze rozpoznałeś i piszesz tylko po to by pisać. Jakby nie było z mojej strony to koniec tej dyskusji. Co miałem do powiedzenia to powiedziałem |
Spoxter, możesz śledzić. Jestem jednak pewien, że nie będziesz miał okazji by mi wypomnieć użalanie się nad sprzedaż klubowych "gwiazd".
|
Białas gadał że w latach 80 myślało się o nowym stadionie dla Legii , też jakoś 30 tyś .
Tak sobie pymyslalem że jeden taki w miare architektonicznie stadion , mógłby wywrócić całą historie polskie piłki szczególnie ligowej do góry nogami . Bo po pierwsze na jednym stadionie nigdy się nie kończy , poszłyby za tym inne miasta , a po drugie to byłby inny marketing , zarzadzenie , transfery , otoczka jakies sukcesy napewno by przyszły . Szkoda że po sukcesach repry w latach 70 , 80 nie było jakichs pomysłów na masową skale , boiska , stadiony czy szkolenie młodziezy... No nic trzeba czekac jeszcze jakies 2 , 3 lata aż wszyscy zacznał sie orientowac że coś sie jednak zmienia w naszej piłce i jaki jest potencjał w niej . |
Uwazam ze w tym seozonie, a przynajmniej w zblizającej się rundzie, o prym w lidze bedą walczyć teamy ze stolicy , moim zdaniem ze wskazaniem na czarne koszule. Co by nie patrzec, obie ekipy dokonały JAKOSCIOWO nienajgorszych transferów (za Sobiechem jeszcze bedziemy płakac, zobaczycie), i zdaje sie ze sprzedawca precli mógłby je prowadzic i wygrac lige. Ale zobaczymy.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Mecz Bełchatów-Polonia jest na Sopie?
|
Jest.
Sędziowie nie dojechali :P |
walkower obustronny, haha :)
|
takie rzeczy to tylko u nas.. na piwo pewnie poszli :D w końcu liga startuje :D
|
Szkoda komentować :D
Bełchatów gra całkiem fajnie dużo biegają krótką piłką dużo z klepy (czego u nas w ogóle nie było, albo w minimalnych ilościach) jedyne co może martwić ich kibiców to "lewy" Żewłakow :D Póki co Polonia z Bytomia wybitnie kiepsko... |
Jeszcze ktos uwaza, ze Belchatow spadnie?
Graja o klase lepiej niz Polonia, powinni powalczyc o 5-6 miejsce. |
takie pytanie do osob ogladających mecz, dziala wam OS ?
|
nie działa canal też wywaliło,
|
ekstraklasa zaczyna się wyśmienicie ... brak obsady sędziowskiej na jednym meczu, awaria orange sport i canal+ sport a mecz Górnik - Polonia W. zapowiada się naprawde ciekawie ...
|
Cytat:
|
U mnie sygnał powrocił, za chwile powinno działac wszystkim.
|
koledzy wylaczcie i wlaczcie dekodery i smiga
|
Na public sport 2 też już śmiga :) Zobaczymy co ta Polonia pokaże
|
Ciekawe jak w meczu z Polonia spisze sie Mariusz Jop :) Gornik - Polonia moze byc ciekawym spotkaniem. Smolarek na lawce.
|
No i początek sezonu: Tabela końcowa raczej pewna:
1. WISŁA 2. LEGIA 3. LECH 4. ? - boje się że pasiaste damy ..... 5. POLONIA - no bo chyba nikt normalny niemyśli że ten klub jest w stanie być wyżej. Jak cos to tylko niżej... |
Cytat:
|
i Sobiech brama w debiucie.. jak tak dalej będzie grał to ta kasa nie pójdzie na marne..
|
Z taką grą to Polonia może śmiało włączyć się w grę o mistrza ale to dopiero początek
|
Polonia póki co niszczy gra bardzo ładnie, prowadzi ładnie grę zresztą obie ekipy mocny pressing a Smolarek i Gancarczyk na ławce więc jeszcze szansa na poprawę składu jest.
A jak my się nie nauczymy szybko grać mocnym pressingiem to będziemy zaraz za 5-tką :p Szkoda że my takiej determinacji jak Górnik z Azerami nie mieliśmy oni by zeżarli takim azerom nogi żeby tylko wygrać !! |
Boje sie o miejsce Wisly na koncu sezonu, na prawdę, ale po 1 kolejce jak wszyscy zagrają realnie będzie się dało ocenić szanse wszytskich ;)
|
Sobiech juz powinien miec hattricka :) Ladna gra Polonii...za ladna :P
|
2:0 jest, przestaję oglądać :P Mało mnie obchodzi Górnik Zabrze, ale aż sam się zaskoczyłem jak bardzo chciałem żeby wklepali Polonii W. dzisiaj ;) Ale inna sprawa, że II połowa poza tą jedną akcją na gola - Polonia zupełnie nic specjalnego. Za to w I połowie - bardzo ładnie.
|
Trzeba pamiętać, ze Górnik przy całej ambicji jaki włożył w mecz, wrócił dopiero z niższej klasy rozgrywkowej. Bez przesady z tą grą Groclinu. Przy stanie 1:0 Przyrowski obronił fuksem strzał Bonina. Wtedy losy meczu mogłyby się inaczej potoczyć.
|
Cytat:
Zresztą grałem dwa lata temu w okręgówce, w naszym klubie była drużyna seniorów, juniorzy starsi i trampkarze. A prezes mi opowiadał że swego czasu w latach 70-tych było 6 grup młodzieżowych i zespół rezerw... a teraz zakłady poupadały, to i w klubie nie ma kasy. |
Polonia dobrze grala - mieli lepszych zawodnikow, sa dosyc dobrze poukladani, a to dopiero poczatek.
Będą groźni. Do tego co sie u nich rzucilo w oczy to te wszystkie wzajemne poklepywania i przybijanie piatek po nieduanych zagraniach - nie wiem czy Bakero im tak kazal, czy maja taka swietna atmosfere w druzynie. Kurcze, Smolarek bez formy wszedl sobie na 15 minut i i tak bylo widac, ze jest z innej bajki. Tak sobie pomyslalem, ze jesli jakas Polska druzyna ma kiedys porzadnie zaatakowac Lige Mistrzow to moze to jest wlasnie Polonia Wojciechowskiego (nie mowie tu o grze oczywiscie, ale mysle, ze gosc nakręcony po ewentualnym tytule nie poskąpiłby kasy w najwazniejszym momencie jak to zrobili Cupiał czy teraz Rutkowski). Gornik ambitnie ale pilkarzy ma 1-ligowych. Tak czy siak widac, ze obie druzyny nie zmarnowaly okresu przygotowawczego w odroznieniu do nas. O co chodzi z Nowakiem w Belchatowie ? Oni wola go zeslac do ME na pol roku niz wziac 200 tys. euro od Polonii ? Zenada. Ciekawe w imie czego niszczą chlopakowi kariere, wszyscy na tym tracą - troche jednak zdrowia zostawil przeciez w tym ich gownianym klubie, a i tak przeciez odejdzie. Jednego pilkarza (Gargule) juz zniszczyli. |
Nowak chyba nie jest aż tak potrzebny Polonii przy takich napastnikach.
Mierzejewski jest swietny, do tego Bruno, Sobiech, ktorego szuka pilka, Gołębiewski i Ebi - będą grozni. |
Gornik, to faworyt do spadku z ekstraklasy...dolacza tez Polonia Bytom i Arka Gdynia. Reszta prezentuje troche wyzszy poziom, a to sa kompletni outsiderzy. Ja tam sie Polonia nie zachwycam, jak skoncza na 5., to powinni byc zadowoleni(w wiekszosci pilkarze bardzo przecietni).)
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:28. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl