Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

0 22 05.08.2010 10:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 952221)

Zaś na argument z Azerami ja przypomnę Dolcan. Taki sam poziom dyskusji

No, to skoro stawiasz tutaj znak równości to czemu potem przy ocenie wzmocnień już nie? Skoro obie druzyny miały niby taka samą kompromitację na skale światową to chyba w takim razie należy ocenić ich wzmocnienia podobnie, a nie na zasadzie Wisła się wzmocniła, a Legia nie. Wyczuwam bardziej myślenie życzeniowe niż realną ocenę sytuacji. Nie rozumiem czemu Bunoza, Panjic (?) czy Jovanic (?) mają być lepsi od Antolovica, Vrdoljaka czy Cabrala - na jakiej podstawie?

Legia ma całkowicie nową drużyne, wywalili staruszków i darmozjadów, którzy tym różnili się od piłkarzy Odry czy Piasta, że zakładali koszulke Legii. Nareszcie ich nie ma i kto by nie przyszedł będzie lepiej. Na chłopski rozum, nie wyobrażam sobie żeby było gorzej.

Przy czym jestem pewny klęski z Arsenalem i wpadki z Polonią tak wiec prosze mi za dwa tygodnie nie wyskakiwać z tekstem 'a nie mówiłem' tylko poczekać do 15 kolejki. Wtedy powinnismy być gdzieś na 3 miejscu z mała stratą. A na wiosne mamy taki terminarz, że bedą frajerami jeżeli nie rozwalą tej żałosnej ligi.

tormenthor 05.08.2010 11:05

W mojej opinii Lech ma najlepszego bramkarza i obronę, Legia najlepszą pomoc (o ile sprawdzą się Manu, Cabral, Vrdoljak, a na razie w sparingach grali tak sobie. W ich ocenach było dużo TVN-owskiego pijaru), Wisła ma zdecydowanie najlepszą ofensywę (Brożek, Żuraw, Rios, Boguski, Małecki i nie ma co patrzeć na dramat z Azerami).

Zarówno Kasperczak, jak i Skorża i Zieliński są na chwilę obecną przeciętnymi trenerami i żaden z nich nie powinien trenować czołowego klubu w Polsce. Więc ogólnie w tym zakresie jest remis.

Wisła byłaby faworytem do MP, gdyby sprowadziła 2 klasowych stoperów. Niestety na razie jest jeden Chavez - podobno podpisany, ale jeszcze ostatecznie nie zaklepany. Szanse Wisły mogą jeszcze zmaleć po odpadnięciu z Azerami i zamieszaniu w klubie.

Legia ma najsłabszy atak z czołówki ligi. Uważam, że nr 1 to : Brożek, Żuraw, Rios, Boguski, 2. Smolarek, Sobiech, Gołębiewski, 3. Wichniarek,Tshibamba, Rudnevs, 4. Frankowski, Grosicki, Trytko 5. Chinyama, Mezenga, Szałachowski

Lech ma najbardziej zgraną drużynę, ale może im spaść morale po odpadnięciu z pucharów.

Nie podzielam zachwytów nad obroną Legii, gdyż Mucha w zeszłym sezonie wyjął im ok. 15 - 20 pewnych goli a nie wpuścił żadnego babola. Nam Pawełek zawalił z 5 bramek, a w sumie miał może z 5 genialnych interwencji.

Poza tym zwykły rachunek prawdopodobieństwa mówi, że tym razem bramkarz Legii nie będzie najlepszy w lidze. I nie ma co tu gloryfikować Dowhania, gdyż uważam, że klasa bramkarzy Legii to wypadkowa dobrej selekcji, niezłego trenera i szczęścia do bramkarzy.

Moim zdaniem sprowadzenie Chaveza + drugiego stopera w stylu Clebera sprzed 3 lat = mistrzostwo. No ale nasi działacze robią wszystko, aby liga była ciekawsza ;-)

mitmichael 05.08.2010 11:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 952285)
Tytul trafi Slask lub Polonia.

A ja mysle, ze Polonia podzieli los Realu i Manchesteru City i z tym swoim "super składem" jaki wedlug nich maja przejedzie sie na lidze. Wojciechowski moze sobie sprowadzac takich Sobiechow za nawet 2mln ale i tak watpie, czy to wszystko sie poukłada w całosc. Zreszta liga to wszyskot zweryfikuje - zobaczymy w jakich bedzie Polonia nastrojach po paru kolejkach. Oczywiscie to jest tylko i wylacznie moje zdanie.

Krissu 05.08.2010 11:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 952285)
Generalnie czuje jakas duza niespodzianke w tym sezonie.
Tytul trafi Slask lub Polonia.

Czyli flaszka dla mnie. :D

A tak na poważnie to poczekajmy do pierwszych 3 - 4 spotkań.

Generalnie największą niewiadomą jesteśmy My i Legia.

Liga będzie ciekawsza.. hej! :-)

emj10 05.08.2010 12:23

Chyba zbyt wiele osób myśli życzeniowo co do niektórych wzmocnień naszej ligi. Tak naprawdę jest to jeszcze gra w ciemno, bo dopiero karty i to nie wszystkie odkryła Wisła, Amica, Jagiellonia i Ruch.

Co do sporu o to czy mamy do czynienia z nową Legią, czy z nową Wisłą najlepiej odda porównanie pierwszych 11-stek i 18-stek meczowych pod kątem zmian względem poprzedniego sezonu.

Amica

"11"
Kotorowski - Wojtkowiak, Bosacki, Arboleda, Gancarczyk - Peszko, Bandrowski, Injac, Kriwiec, Stilić - Wichniarek

"18" meczowa
Bramkarze: Kotorowski, Burić
Obrońcy: Wojtkowiak, Bosacki, Arboleda, Gancarczyk, Kikut
Pomocnicy: Peszko, Bandrowski, Kriwiec, Injac, Stilić, Wilk, Drygas, Kiełb
Napastnicy: Wichniarek, Rudnevs, Tshibamba

Jak widać we Wronkach w pierwszej 11-stce nastąpiła tylko jedna zmiana w stosunku do poprzedniego sezonu. Najprawdopodobniej Wichniarek będzie następcą Lewandowskiego w rozgrywkach ligowych.
W całej 18-stce meczowej doszło do 5 zmian. Pojawili się nowi napastnicy: Wichniarek, Rudnevs, Tshibamba oraz skrzydłowy Kiełb. Ponadto defensywny pomocnik Drygas awansował do 1 zespołu.

Wisła

"11"
Jovanic - Cikos, Chavez, Cleber, Brożek - Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm - Brożek, Żurawski

"18" meczowa
Bramkarze: Jovanic, Pawełek
Obrońcy: Cikos, Chavez, Cleber, Brożek, Bunoza
Pomocnicy: Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm, Diaz, Garguła, Paljic
Napastnicy: Żurawski, Brożek, Rios, Boguski

Miałem problem z wybraniem 18-stki bo zostali mi jeszcze w obwodzie Kowalski, Singlar, Wilk i Łobodziński co świadczy o tym, że problem krótkiej ławki został w Wiśle zażegnany. Co do pierwszego składu to przewiduję 5 zmian, które są istotne bo dotyczą bramkarza, prawie całego bloku defensywnego, jak i napastnika. Cleber kończy karierę po tej rundzie, więc za pewnie zastąpi go na tej pozycji Bunoza. W całej 18-stce meczowej nastąpiło aż 7 zmian, bo oprócz zawodników z pierwszego składu doszedł pomocnik Paljic i napastnik Rios.

Legia

"11"
Antolovic - Jędrzejczyk, Astiz, Choto, Wawrzyniak - Vrdoljak, Borysiuk - Manu, Iwański, Cabral - Chinyama

"18" meczowa
Bramkarze: Antolovic, Machnowskij
Obrońcy: Jędrzejczyk, Astiz, Choto, Wawrzyniak, Rzeźniczak, Knezevic
Pomocnicy: Vrdoljak, Borysiuk, Manu, Iwański, Cabral, Radović, Rybus
Napastnicy: Chinyama, Mezenga, Kucharczyk

Również zastanawiałem się co do kilku zawodników z 18-stki meczowej, a konkretnie chodzi o Szałachowskiego, Kiełbowicza i Żyro. W pierwszej jedenastce uświadczyliśmy 5 zmian. Na miejsce Muchy przyszedł Antolovic, z wypożyczeń wrócił dobrze spisujący się Jędrzejczyk, a pomoc uzupełniły nowe nabytki, czyli Manu, Cabral i Vrdoljak. Ponadto do 18-stki meczowej weszło dwóch nowych napastników: Mezenga i Kucharczyk, a szeregi obrony uzupełni Knezevic. Łącznie doszło do 8 zmian w 18-stce meczowej.

Podsumowanie

Amica - 1 zmiana w pierwszym składzie, 5 zmian łącznie z ławką rezerwowych
Wisła - 5 zmian w pierwszym składzie, 7 zmian łącznie z ławką rezerwowych
Legia - 5 zmian w pierwszym składzie, 8 zmian łącznie w ławką rezerwowych

Na mój gust Amica będzie grała praktycznie tym samym składem co w poprzednim sezonie, a Wisła i Legia przeszły prawdziwą rewolucję kadrową.

magowski 05.08.2010 12:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 952419)
Chyba zbyt wiele osób myśli życzeniowo co do niektórych wzmocnień naszej ligi. Tak naprawdę jest to jeszcze gra w ciemno, bo dopiero karty i to nie wszystkie odkryła Wisła, Amica, Jagiellonia i Ruch.

Co do sporu o to czy mamy do czynienia z nową Legią, czy z nową Wisłą najlepiej odda porównanie pierwszych 11-stek i 18-stek meczowych pod kątem zmian względem poprzedniego sezonu.

Amica

"11"
Kotorowski - Wojtkowiak, Głowacki, Arboleda, Gancarczyk - Peszko, Bandrowski, Injac, Kriwiec, Stilić - Wichniarek

"18" meczowa
Bramkarze: Kotorowski, Burić
Obrońcy: Wojtkowiak, Głowacki, Arboleda, Gancarczyk, Kikut
Pomocnicy: Peszko, Bandrowski, Kriwiec, Injac, Stilić, Wilk, Drygas, Kiełb
Napastnicy: Wichniarek, Rudnevs, Tshibamba

Jak widać we Wronkach w pierwszej 11-stce nastąpiła tylko jedna zmiana w stosunku do poprzedniego sezonu. Najprawdopodobniej Wichniarek będzie następcą Lewandowskiego w rozgrywkach ligowych.
W całej 18-stce meczowej doszło do 5 zmian. Pojawili się nowi napastnicy: Wichniarek, Rudnevs, Tshibamba oraz skrzydłowy Kiełb. Ponadto defensywny pomocnik Drygas awansował do 1 zespołu.

[...]

Chyba jednak Bosacki.

emj10 05.08.2010 12:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez magowski (Post 952425)
Chyba jednak Bosacki.

Masz rację, a już przez chwilę pomyślałem że go Amica podkupiła :D

Buziek_LG 05.08.2010 20:39

@0-2:2 Czytaj ze zrozumieniem. Piszę od początku o tym że Legia to nowa drużyna. Czy słabsza? Nie wiem, może. Czy mocniejsza? Nie wiem może. Ja do oceny poszczególnych graczy mogę przystąpić po 5-8 kolejkach. A znak równości stawiam między argumentem o jednym meczu, a argumentem o jednym meczu. Mało logiczne?

@To-tylko-ja: U was jedynym filarem w obronie był Mucha i doskonale wiemy o tym Ty i ja. Więc skoro najjaśniejszy punkt w obronie(a często jedyny) odszedł to czy obrona jest nową formacją czy nie ?

Legia ma nową drużynę Skorża do pierwszego składu desygnuje przynajmniej 6 nowych graczy(Vordlijak, Manu, Cabral, Kneżewić, Mezenga, Antolović) i jeśli w tym kontekście upierasz się że w Legii nie nastąpiła rewolucja kadrowa to albo masz problem z odbiorem rzeczywistości albo dobrze rozpoznałeś i piszesz tylko po to by pisać. Jakby nie było z mojej strony to koniec tej dyskusji. Co miałem do powiedzenia to powiedziałem

_ukoL 05.08.2010 21:14

Spoxter, możesz śledzić. Jestem jednak pewien, że nie będziesz miał okazji by mi wypomnieć użalanie się nad sprzedaż klubowych "gwiazd".

jachting 06.08.2010 09:56

Białas gadał że w latach 80 myślało się o nowym stadionie dla Legii , też jakoś 30 tyś .
Tak sobie pymyslalem że jeden taki w miare architektonicznie stadion , mógłby wywrócić całą historie polskie piłki szczególnie ligowej do góry nogami . Bo po pierwsze na jednym stadionie nigdy się nie kończy , poszłyby za tym inne miasta , a po drugie to byłby inny marketing , zarzadzenie , transfery , otoczka jakies sukcesy napewno by przyszły .
Szkoda że po sukcesach repry w latach 70 , 80 nie było jakichs pomysłów na masową skale , boiska , stadiony czy szkolenie młodziezy...
No nic trzeba czekac jeszcze jakies 2 , 3 lata aż wszyscy zacznał sie orientowac że coś sie jednak zmienia w naszej piłce i jaki jest potencjał w niej .

tommiyacht 06.08.2010 10:03

Uwazam ze w tym seozonie, a przynajmniej w zblizającej się rundzie, o prym w lidze bedą walczyć teamy ze stolicy , moim zdaniem ze wskazaniem na czarne koszule. Co by nie patrzec, obie ekipy dokonały JAKOSCIOWO nienajgorszych transferów (za Sobiechem jeszcze bedziemy płakac, zobaczycie), i zdaje sie ze sprzedawca precli mógłby je prowadzic i wygrac lige. Ale zobaczymy.

0 22 06.08.2010 10:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 953447)
@0-2:2 Czytaj ze zrozumieniem. Piszę od początku o tym że Legia to nowa drużyna. Czy słabsza? Nie wiem, może. Czy mocniejsza? Nie wiem może. Ja do oceny poszczególnych graczy mogę przystąpić po 5-8 kolejkach. A znak równości stawiam między argumentem o jednym meczu, a argumentem o jednym meczu. Mało logiczne?

Ale ja rozumiem tą argumentacje :> Tylko nie czaję w takim razie dlaczego Wisła się Twoim zdaniem wzmocniła, skoro to taka sama zagadką - z tą różnicą, że dziś wiemy, że Karabach jednak ją zmasakrował.

pirat.z.karaibow 06.08.2010 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez CHWM (Post 954072)

No i co w tym fajnego? Żenujący poziom.

klubus 06.08.2010 16:41

Mecz Bełchatów-Polonia jest na Sopie?

Kameleon 06.08.2010 16:49

Jest.
Sędziowie nie dojechali :P

Donki 06.08.2010 16:54

walkower obustronny, haha :)

MasterCarl 06.08.2010 16:55

takie rzeczy to tylko u nas.. na piwo pewnie poszli :D w końcu liga startuje :D

pawelwislak 06.08.2010 16:56

Szkoda komentować :D

Bełchatów gra całkiem fajnie dużo biegają krótką piłką dużo z klepy (czego u nas w ogóle nie było, albo w minimalnych ilościach) jedyne co może martwić ich kibiców to "lewy" Żewłakow :D
Póki co Polonia z Bytomia wybitnie kiepsko...

Filippo123321 06.08.2010 17:45

Jeszcze ktos uwaza, ze Belchatow spadnie?

Graja o klase lepiej niz Polonia, powinni powalczyc o 5-6 miejsce.

Donki 06.08.2010 18:15

takie pytanie do osob ogladających mecz, dziala wam OS ?

MatMario 06.08.2010 18:31

nie działa canal też wywaliło,

malolat90x 06.08.2010 18:38

ekstraklasa zaczyna się wyśmienicie ... brak obsady sędziowskiej na jednym meczu, awaria orange sport i canal+ sport a mecz Górnik - Polonia W. zapowiada się naprawde ciekawie ...

WISŁA 1906 NH 06.08.2010 18:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez malolat90x (Post 954573)
ekstraklasa zaczyna się wyśmienicie ... brak obsady sędziowskiej na jednym meczu, awaria orange sport i canal+ sport a mecz Górnik - Polonia W. zapowiada się naprawde ciekawie ...

A wiadomo coś na temat czy wogóle dojdzie do transmisji ? Czy już wiadomo że meczu nie pokażą ?

mitmichael 06.08.2010 18:46

U mnie sygnał powrocił, za chwile powinno działac wszystkim.

MatMario 06.08.2010 18:46

koledzy wylaczcie i wlaczcie dekodery i smiga

WISŁA 1906 NH 06.08.2010 18:52

Na public sport 2 też już śmiga :) Zobaczymy co ta Polonia pokaże

mitmichael 06.08.2010 19:03

Ciekawe jak w meczu z Polonia spisze sie Mariusz Jop :) Gornik - Polonia moze byc ciekawym spotkaniem. Smolarek na lawce.

1986 06.08.2010 19:19

No i początek sezonu: Tabela końcowa raczej pewna:

1. WISŁA
2. LEGIA
3. LECH
4. ? - boje się że pasiaste damy .....
5. POLONIA - no bo chyba nikt normalny niemyśli że ten klub jest w stanie być wyżej. Jak cos to tylko niżej...

WiślakMyślenice 06.08.2010 19:22

Cytat:

No i początek sezonu: Tabela końcowa raczej pewna:

1. WISŁA
2. LEGIA
3. LECH
4. ? - boje się że pasiaste damy .....
5. POLONIA - no bo chyba nikt normalny niemyśli że ten klub jest w stanie być wyżej. Jak cos to tylko niżej...
Lepiej się módl żebyśmy w tej piątce byli ;) Nigdy nie wiadomo, rozdałeś już tytuły, medale a nie zapomniałeś czasem o naszej grze w pucharach a raczej jej braku? (...)

Kluvi 06.08.2010 19:23

i Sobiech brama w debiucie.. jak tak dalej będzie grał to ta kasa nie pójdzie na marne..

klubus 06.08.2010 19:31

Z taką grą to Polonia może śmiało włączyć się w grę o mistrza ale to dopiero początek

pawelwislak 06.08.2010 19:34

Polonia póki co niszczy gra bardzo ładnie, prowadzi ładnie grę zresztą obie ekipy mocny pressing a Smolarek i Gancarczyk na ławce więc jeszcze szansa na poprawę składu jest.

A jak my się nie nauczymy szybko grać mocnym pressingiem to będziemy zaraz za 5-tką :p

Szkoda że my takiej determinacji jak Górnik z Azerami nie mieliśmy oni by zeżarli takim azerom nogi żeby tylko wygrać !!

Cinek1906 06.08.2010 19:55

Boje sie o miejsce Wisly na koncu sezonu, na prawdę, ale po 1 kolejce jak wszyscy zagrają realnie będzie się dało ocenić szanse wszytskich ;)

kreseq 06.08.2010 20:33

Sobiech juz powinien miec hattricka :) Ladna gra Polonii...za ladna :P

Sartre 06.08.2010 20:36

2:0 jest, przestaję oglądać :P Mało mnie obchodzi Górnik Zabrze, ale aż sam się zaskoczyłem jak bardzo chciałem żeby wklepali Polonii W. dzisiaj ;) Ale inna sprawa, że II połowa poza tą jedną akcją na gola - Polonia zupełnie nic specjalnego. Za to w I połowie - bardzo ładnie.

Gwiaździsty 06.08.2010 21:01

Trzeba pamiętać, ze Górnik przy całej ambicji jaki włożył w mecz, wrócił dopiero z niższej klasy rozgrywkowej. Bez przesady z tą grą Groclinu. Przy stanie 1:0 Przyrowski obronił fuksem strzał Bonina. Wtedy losy meczu mogłyby się inaczej potoczyć.

Proud 06.08.2010 21:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 953982)
Szkoda że po sukcesach repry w latach 70 , 80 nie było jakichs pomysłów na masową skale , boiska , stadiony czy szkolenie młodziezy...

Urban mówił że jak grał w Viktorii Jaworzno to było tam więcej grup młodzieżowych niż jest teraz w Legii :D więc myślę że nie było tak źle wtedy z tą piłką. A i wyniki mieliśmy dobre. Potem się to jakoś załamało.
Zresztą grałem dwa lata temu w okręgówce, w naszym klubie była drużyna seniorów, juniorzy starsi i trampkarze. A prezes mi opowiadał że swego czasu w latach 70-tych było 6 grup młodzieżowych i zespół rezerw... a teraz zakłady poupadały, to i w klubie nie ma kasy.

dynek.pl 06.08.2010 21:40

Polonia dobrze grala - mieli lepszych zawodnikow, sa dosyc dobrze poukladani, a to dopiero poczatek.
Będą groźni. Do tego co sie u nich rzucilo w oczy to te wszystkie wzajemne poklepywania i przybijanie piatek po nieduanych zagraniach - nie wiem czy Bakero im tak kazal, czy maja taka swietna atmosfere w druzynie.
Kurcze, Smolarek bez formy wszedl sobie na 15 minut i i tak bylo widac, ze jest z innej bajki.

Tak sobie pomyslalem, ze jesli jakas Polska druzyna ma kiedys porzadnie zaatakowac Lige Mistrzow to moze to jest wlasnie Polonia Wojciechowskiego (nie mowie tu o grze oczywiscie, ale mysle, ze gosc nakręcony po ewentualnym tytule nie poskąpiłby kasy w najwazniejszym momencie jak to zrobili Cupiał czy teraz Rutkowski).

Gornik ambitnie ale pilkarzy ma 1-ligowych. Tak czy siak widac, ze obie druzyny nie zmarnowaly okresu przygotowawczego w odroznieniu do nas.

O co chodzi z Nowakiem w Belchatowie ? Oni wola go zeslac do ME na pol roku niz wziac 200 tys. euro od Polonii ?
Zenada. Ciekawe w imie czego niszczą chlopakowi kariere, wszyscy na tym tracą - troche jednak zdrowia zostawil przeciez w tym ich gownianym klubie, a i tak przeciez odejdzie. Jednego pilkarza (Gargule) juz zniszczyli.

Filippo123321 06.08.2010 21:50

Nowak chyba nie jest aż tak potrzebny Polonii przy takich napastnikach.

Mierzejewski jest swietny, do tego Bruno, Sobiech, ktorego szuka pilka, Gołębiewski i Ebi - będą grozni.

For_FuN_ 06.08.2010 22:00

Gornik, to faworyt do spadku z ekstraklasy...dolacza tez Polonia Bytom i Arka Gdynia. Reszta prezentuje troche wyzszy poziom, a to sa kompletni outsiderzy. Ja tam sie Polonia nie zachwycam, jak skoncza na 5., to powinni byc zadowoleni(w wiekszosci pilkarze bardzo przecietni).)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl