Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Henryk Kasperczak - były trener Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7077)

Wojtas 20.03.2010 23:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 3rider (Post 873547)
Rozumiem kurtuazje Kaspra, ale Skorza zostawil zespol w oplakanym stanie. Gdyby dalej trenowal Wisle, moglibysmy nie zbaczyc bramki do maja.

Niewiadmomo co by bylo gdyby.....nie ma co tutaj psioczyc tylko trzeba grac tym co jest.

Zreszta Kapsreczak doskonale to wie ze nie ma czasu,runda jest szybciutka ..

teraz trzeba jakos "zatrybic" wejsc w ten "rytm" jak Malysz mowi ze wchodzi do dobrego skakania :)

oby to sie Henkowi udalo :)

MaG* 20.03.2010 23:43

Powie mi ktoś dlaczego Kasper powiedział,że zespół jest dobrze przygotowany do rundy skoro chłopaki mają ciężkie nogi i widać to gołym okiem a kapitan drużyny mówi ,że cierpieli na boisku ?

Według mnie to nie jest tak ,że im się nie chce. Oni bardzo chcą ale nie mają z czego, nie ma szybkości , nie ma poweru.
Bez tego nic się nie zdziała nawet jak jest ogromna determinacja.
Cała gra się sypie bo nie ma ruchu do piłki. A ruchu do piłki nie ma bo nie ma siły i szybkości.
Przez to są te długie piłki i brak pomysłu na grę.

Wydaje mi się ,że z meczu na mecz będzie lepiej.

TommyTSW 20.03.2010 23:52

może są osłabieni przesileniem wiosennym hehe

mg256 21.03.2010 00:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Manson33 (Post 873712)
Przepraszam, kolega zapomniał ?

Eeee, sens tego zdania w założeniu był taki, że Skorża sukcesu w Europie nie osiągnął więc życzę Kasperczakowi, żeby pod jego wodzą Wisła ponownie osiągnęła coś w Europie - po wielu latach ( może przesadziłem z tymi wieloma latami).
Kasperczak raz już to z Wisłą osiągnął, ale jednak była to całkiem inna Wisła - przede wszystkim Finansowo, szczególnie na tle polskiej ligi. Rozliczany będzie też za nowe a nie dawne zasługi dla Wisły.
Zresztą życzenia w domyśle odnoszą się do przyszłości.
Nie chcielibyśmy przecież, żeby w czerwcu zasługi Kasperczaka dla Wisły obejmowały między innymi dwukrotne doprowadzenie drużyny na pierwsze miejsce w tabeli na koniec sezonu ekstraklasy - wolelibyśmy, żeby zdarzyło się to już trzy razy:)

1q2 21.03.2010 00:42

Cytat:

O dzidach juz nie bede dopisywal, ale jak Henry wyruguje ten chory nawyk w trakcie rundy, tego nie wiem. .

Tzw dzida to część taktyki każdego zespołu - czasami jest to przemyślane posunięcie, najczęściej jest to stosowane jako element tzw bezpiecznej gry-Masz piłkę, rywal naciera a Ty żywcem nie masz do kogo podać - zamiast kombinować co może skończyć się bolesną stratą, jebiesz do przodu.

Cała filozofia polega na tym żeby takich sytuacji było jak najmniej, czyli żeby partnerzy tak grali bez piłki, by były bezpieczne warianty rozegrania.I tu faktycznie czeka gigantyczna praca do wykonania.

Marszałek 21.03.2010 01:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mg256 (Post 873646)
Wszelkie narzekania na Skorżę są jakoś uzasadnione, nie należy jednak zapominać, że z ósmego zespołu ekstraklasy zrobił dwukrotnego mistrza i oddał Kasperczakowi na pierwszym miejscu w tabeli - w drodze po trzecie mistrzostwo - tylko to odnotują historycy. .

Głupota jakich mało. Takie mówienie uprawnione byłoby w momencie gdyby Wisła była zespołem o potencjale 8 miejsca i Geniusz z Talinna zrobił by z niego dwu krotnego MP. Ale tego nie zrobił,bo wylądowaliśmy na 8 miejscu w wyniku przetasowań na stołku trenera i ogólnego chaosu. Co gośc,to wizja gry,przygotowanie itd. Skład mieliśmy na MP ale gralaiśmy poniżej,dużo poniżej. Skorża żadnego wyczynu nie zrobił. Tak naprawdę gdyby to był zespól na 8 miejsce wl idze to Skorża by go zaraz spuścił,a nie zdobył MP. Tak mniej więcej oceniam,że pozzolę sobie na żart,wiedzę Skorzy.

prober 21.03.2010 02:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 873743)
Tzw dzida to część taktyki każdego zespołu - czasami jest to przemyślane posunięcie, najczęściej jest to stosowane jako element tzw bezpiecznej gry-Masz piłkę, rywal naciera a Ty żywcem nie masz do kogo podać - zamiast kombinować co może skończyć się bolesną stratą, je*iesz do przodu.

Cała filozofia polega na tym żeby takich sytuacji było jak najmniej, czyli żeby partnerzy tak grali bez piłki, by były bezpieczne warianty rozegrania.I tu faktycznie czeka gigantyczna praca do wykonania.

Pisałem o tym w innym wątku, ale warto przypomnieć statystykę z angielskiej Premiership:
liczba długich podań / liczba wszystkich podań * 100%
1. Arsenal 9%
2. Chelsea 11%
3. MU 11%
4. Fulham 13%
5. Liverpool 14%
...
16. Sunderland 19%
17. Hull City 19%
18. Blackburn 19%
19. Bolton 21%
20. Stoke 21%

Lepsze zespoły mają lepszych technicznie zawodników. W Polsce sytuacja jest analogiczna, to powinno narzucać pewien styl gry zespołu.

Fuks 21.03.2010 02:54

tez uwazam ze dzida jako sposob na gre jest do dupy, ale bez przesady - dobra dzida nie jest zła , patrz: 3 bramka z Lechia

Pan Jotka 21.03.2010 11:44

Jak bardzo jestem fanem Henryka Kasperczka (uważałęm ze jego zwolnienie wyjdzie tylko bokiem Wiśle)to przeciez tez byly momenty słabsze. Pamiętam jak zaczelismy runde wiosennai ledwo wygrywalismy z Polkowicami. Ale z dugiej storny wyniki po 3:0 były normą.

Sopranos 21.03.2010 11:48

Cytat:

Kasperczaka czeka bardzo trudne zadanie. Ten zespol taktycznie to ruina.

Przede wszystkim fizycznie ruina, bo piłkarzom brakuje świeżości i to niestety przerażającej większości, stąd te męczarnie. Jeśli Kasperczak w najbliższych tygodniach będzie im odpuszczał i robił wyłącznie treningi techniczne i taktyczne, a w dodatku będzie stosował jako taką rotację (np w PP), to z meczu na mecz piłkarze powinni wyglądać coraz lepiej i już nie będzie wyrzucania z autu na aut (Diaz), zbyt mocnych podań, wywalania piłki po autach i na pałę do przodu. Dla mnie w okresie przygotowawczym zaniedbano stronę czysto piłkarską na rzecz strony fizycznej, co obecnie widać na boisku.

Pablooo 21.03.2010 11:49

http://s24.pl/wisla_chciala_mistrza_swiata-s71131.html

BoBaSbK 21.03.2010 12:04

W Cafe Futbol wypowiadał się Heniu .

krkgiba 21.03.2010 12:55

jakby dysponował ktoś nagraniem z dzisiejszego Cafe Futbol wypowiedzi Kasperczaka, byłoby ekstra.

verczett 21.03.2010 13:35

Mi wystarczy, żeby ktoś tylko napisał o czym Kasperczak mówił.

Eleusis 21.03.2010 14:13

Brakuje nam takiego Szymkowiaka, czyli typowego rozgrywającego. Co do Kirma to On nie ma dryblingu, wydaje mi się że to zawodnik bardziej...kreatywny, dobry do gry kombinacyjnej, może by go spróbować jako ofensywnego/środkowego pomocnika?

anthony09 21.03.2010 14:17

za dwa dni będzie można zobaczyć na ipla.tv jak zamieszczą filmik ;) Ogólnie mówił dużo rzeczy, zastosował dyplomatykę w wielu odpowiedziach, tzn. nie chciał ujawnić jakim sposobem został trenerem Wisły (czy to Cupiał wyciągnął ręke czy Heniu ) , ogólnie o sposobie zarządzania klubem, iż on w transfery nie może ingerować, ponieważ klub ma już wykształcony odpowiedni schemat (chodzi o scoutów) i to do ich pracy należy pozyskiwanie graczy. Wspominał również o pierwszej przygodzie z Wisłą i o tym że nie od razu udało mu się Wielką Wisłe zbudować i że obecna sytuacja jest podobna do wcześniejszej tylko że Wisła jest na fotelu lidera .
Ogólnie to zapraszam do obejrzenia Cafe Futbol bo podoba mi się ten program na ipla.tv ;)

JrQ- 21.03.2010 14:21

Cytat:

Brakuje nam takiego Szymkowiaka,
Wg mnie, to za Skorży to Jirsak nie miał w zasadzie po co wchodzić na boisko, bo gra kombinacyjna nie istniała. Natomiast przyjscie Kasperczaka to moze byc zbawienie dla Tomka. Ja mu szczerze tego zycze, bo jesli chodzi o strzal, przyjecie, podania, to jest on najlepszy w tej druzynie!

Chesteroski 21.03.2010 21:44

W Nsport Kasperczak jest dzisiaj gościem, wyjaśnił m.in. za co przepraszał Cupiała i wcale mu nie chodziło o pieniądze a po prostu o porażki sportowe. Wspomniał też że propozycję pracy przy Reymonta złożył po telefonie z Krakowa i działo się to już po meczu z Jagiellonią, generalnie nieźle go ciągnęli za język, ciekawe czy Cupiał już jutro nie wręczy mu za ten wywiad wypowiedzenia...

fanTS1906 21.03.2010 21:58

Jakies 40 min przepytywali pana Kasperczaka na N. Jesli mowil prawde a akurat ja mam taka nature, ze nie przyjmuje z gory ze ktos mnie klamie podczas rozmowy, wiec ja nie widze powodu zeby mu nie wierzyc i uwazam ze Henri obalil wszystkie argumenty tych ktorzy byli w stosunku do jego osoby na "nie". W skrocie to powiedzial ze nikt mu nie dal zwolnienia na pismie i jesli nie zjawil by sie wtedy w klubie (gdy prezentowali Liczke) to on zlamal by warunki swojej umowy, przeprosiny na konferencji dotyczyly wylacznie tego ze nie dal rady wejsc do LM i zaliczyl znane nam wpadki w PUEFA, to z klubu najpierw sie do niego zwrocili a on po 15 min zdecydowal ze chce wrocic do Wisly. Nie jest tez prawda, ze nie ma nic do powiedzenia w sprawie transferow, mniej wiecej bedzie to wygladac tak ze powstanie grupa ludzi odpowiedzialna za poszukiwanie zawodnikow, Kasperczak bedzie zglaszal kogo potrzebuje, oni beda szukac a potem razem z trenerem dyskutowac z kim podpisac.
Przyznac trzeba, ze zamotal sie jedynie w sprawie wtargniecia kibicow Gornika na trening.
Jesli jeszcze sobie cos przypomnie waznego to dopisze dla tych ktorym nie bylo dane obejrzec a sa ciekawi :)

Lemoniadowy Joe 21.03.2010 22:03

w Cafe Futbol mówił że On nie miał sporu z Cupiałem tylko ze spółką wiec tak w ogóle to nie było sprawy :)

fajnie zmontowali w Polsacie konferencje Henia jak przepraszał z fragmentami z Misia i to słynne łubu dubu :)

zloty1906 21.03.2010 22:04

Obszerny wywiad z GW

Cytat:

To Pan zadzwonił do Bogusława Cupiała czy on do Pana?

- To sprawy zawodowe i nie mogę o tym mówić. Układ był taki, że szybko doszliśmy do porozumienia.

Ale Tomasz Turzański, przewodniczący rady nadzorczej Wisły powiedział, że to Pan zgłosił swoją kandydaturę.

- Trochę źle się wyraził. Miał to przedstawić inaczej, ale on też ciągle się uczy. Sprawa wyglądała tak - żebym ja pracował w Wiśle i dostał z niej propozycję, to musiałem zaaranżować spotkanie, na którym klub miał dowiedzieć się, czy powrót mnie interesuje. Sprawa szła różnymi kanałami aż w końcu trafiła do mnie i zgodziłem się.
http://www.sport.pl/sport/1,78980,76...as=1&startsz=x

brylant17 21.03.2010 22:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fanTS1906 (Post 874263)
Jakies 40 min przepytywali pana Kasperczaka na N. Jesli mowil prawde a akurat ja mam taka nature, ze nie przyjmuje z gory ze ktos mnie klamie podczas rozmowy, wiec ja nie widze powodu zeby mu nie wierzyc i uwazam ze Henri obalil wszystkie argumenty tych ktorzy byli w stosunku do jego osoby na "nie". W skrocie to powiedzial ze nikt mu nie dal zwolnienia na pismie i jesli nie zjawil by sie wtedy w klubie (gdy prezentowali Liczke) to on zlamal by warunki swojej umowy, przeprosiny na konferencji dotyczyly wylacznie tego ze nie dal rady wejsc do LM i zaliczyl znane nam wpadki w PUEFA, to z klubu najpierw sie do niego zwrocili a on po 15 min zdecydowal ze chce wrocic do Wisly. Nie jest tez prawda, ze nie ma nic do powiedzenia w sprawie transferow, mniej wiecej bedzie to wygladac tak ze powstanie grupa ludzi odpowiedzialna za poszukiwanie zawodnikow, Kasperczak bedzie zglaszal kogo potrzebuje, oni beda szukac a potem razem z trenerem dyskutowac z kim podpisac.
Przyznac trzeba, ze zamotal sie jedynie w sprawie wtargniecia kibicow Gornika na trening.
Jesli jeszcze sobie cos przypomnie waznego to dopisze dla tych ktorym nie bylo dane obejrzec a sa ciekawi :)

zapomniałeś ma stawiać na Pawełka :P odbył rozmowę z Mariuszem i ma być numerem jeden mówił też,że Mariusz może się rozwinąć.

fanTS1906 21.03.2010 23:09

brylant17 masz racje zapomnialem, chociaz piszesz polprawde bo ja bym z tego zrozumial ze Kasperczak slepo w niego wierzy jak poprzednik a powiedzial cos takiego(nie mowie ze doslownie) ze na ten stan kadry to Pawelek jest najlepszy i na niego stawia, ale jest taka mozliwosc ze chlopak sie rozwinie a moze byc tak ze bedzie slaby i po rundzie moze miejsce stracic.

Zwitter 21.03.2010 23:41

Zapomnieliście najważniejszego co Kasperczak powiedział w programie na nsport. Z tego co pamiętam to powiedział, że Wisła wysłała zapytanie do Kamila Kosowskiego w sprawie gry pod Wawelem oczywiście. Nie pamiętam jak dokładnie to powiedział, chciałbym zobaczyć powtórke tego, to było jakoś pod koniec programu.

fanTS1906 22.03.2010 00:05

Dziennikarze o to zapytali a Kasperczak powiedzial ze na chwile obecna nie ma tematu, tak samo jak pytali o reszte starej Wisly Franka, Zurawia...

1q2 22.03.2010 00:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwitter (Post 874305)
Zapomnieliście najważniejszego co Kasperczak powiedział w programie na nsport. Z tego co pamiętam to powiedział, że Wisła wysłała zapytanie do Kamila Kosowskiego w sprawie gry pod Wawelem oczywiście. Nie pamiętam jak dokładnie to powiedział, chciałbym zobaczyć powtórke tego, to było jakoś pod koniec programu.

Kosa jeśli tylko będzie miał możliwość pozostania na Cyprze to tam pozostanie.Kiedyś można było się śmiać z tej ligi - dziś pierwsze 4 zespoły zjadają każdy polski zespół na śniadanie + lepsza kasa, zajebisty klimat - Kosa w Wiśle...być może ale tylko wtedy kiedy Cypr mu podziękuje a nie odwrotnie.

brylant17 22.03.2010 10:24

fanTS1906 Racja a z Żurawiem i Frankiem to raczej żart a Kosa to bardziej na poważnie, a z Pawełkiem musiał tak powiedzieć bo chyba by nie powiedział, że number 1 to Juszczyk.

funkykoval 22.03.2010 10:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 874321)
Kosa jeśli tylko będzie miał możliwość pozostania na Cyprze to tam pozostanie.Kiedyś można było się śmiać z tej ligi - dziś pierwsze 4 zespoły zjadają każdy polski zespół na śniadanie + lepsza kasa, zajebisty klimat - Kosa w Wiśle...być może ale tylko wtedy kiedy Cypr mu podziękuje a nie odwrotnie.

Jeśli APOEL nie zdobędzie mistrzostwa - może nie zaproponować mu takich warunków jakie ma dzisiaj. Kosa też nie jest młody, więc....
Moim marzeniem jest, aby Wisła w pucharach zagrała z jedną z 3 ekip z Cypru (Omonia, ANorthosis, APOEL która jest ta 4 - nie wiem) które to wg Ciebie zjadają nas na śniadanie... Głowy nie dam, ale tylko bezpośredni pojedynek może świadczyć o porównaniu sił zespołów.....
Co do większej kasy - na CYprze dobre jest to, że tam gwiazdy dostają lukratywne kontrakty, natomiast kopacze - tacy jak większość naszej skopanej ligi mają niskie uposażenia - oczywiśce w porównaniu z gwiazdami. U nas też tak powinno być - kopacze nie powinni swoimi kontraktami przekarczać 100 tys euro rocznie, a wówczas byłaby pewnie kasa na gwiazdy rzędu 500 tys euro rocznie - bo chyba więcej Kamil na Cyprze nie ma....
pozdrawiam

Chesteroski 22.03.2010 10:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwitter (Post 874305)

To o Kosowskim powiedział w moim odczuciu, w kontekście artykułu z Faktu z uśmiechem więc nie traktowałbym tego poważnie.

FraMat 22.03.2010 10:41

z wywiadu
Cytat:

Gdy odchodziłem z Wisły, miałem 11 punktów przewagi nad drugim zespołem, a Werner Liczka skończył z jednym i zespół grał coraz słabiej.
coś mi się wydaje, że w tym sezonie to Liczka skonczył z 11 punktami przewagi. Wisła 62, Groclin 51

AYALA 22.03.2010 10:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 874402)
z wywiadu
coś mi się wydaje, że w tym sezonie to Liczka skonczył z 11 punktami przewagi. Wisła 62, Groclin 51

nigdy więcej takich nieudaczników jak Liczka.Drużyna obroniła przewage na wiosne bo Legia była wtedy bez formy.Doskonale pamiętam to słynne lanie 5-1 od Legii w Warszawie.

funkykoval 22.03.2010 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 874402)
z wywiadu

W rzeczy samej , po pierwszej rundzie Wisła była na pierwszym miejscu z dorobkiem:
Zwycięstwa - 11
Remisy - 2 (oba u siebie - jeden z Amiką, drugi z Cracovią)
Porażki - 0
Punkty - 35 (na 39 możliwych - 89,7%)
Bramki zdobyte: 44 (3,38 bramek strzelonych na mecz)
bramki stracone: 8 (0,61 bramek straconych na mecz)

Wisła Liczki (odszedł Szymkowiak)
Zwycięstwa - 8
Remisy - 3 (Łęczna, Płock + remis u siebie z Pogonią po bramce w 89 min. Franka)
Porażki - 2 (5:1 z Legią i 3:1 z Lechem Poznań)
Punkty: 27 (69,2 % z możliwych)
Bramki zdobyte - 26 (2,0 bramki na mecz)
Bramki stracone - 15 (1,15 bramki na mecz)

Jak widać mimo nieprawdy podanej przez Kasperczaka (miał 8 pkt przewagi nad 2. Legią) to rzeczywiście, Legia w 2 rundzie zdobyła zaledwie 20 pkt. Natomiast Groclin uciułał 26 pkt na wiosnę, czyli raptem 1 mniej niż Wisła, a bezpośredni mecz grali w ostatniej kolejce w Krakowie.....

1q2 22.03.2010 18:20

Trochę zagalopował się Kasperczak co powoduje że i na inne 'fakty' z tego wywiadu należy patrzeć z dystansem.
Co nie zmienia tego że Wisła jesienią(nie licząc pucharów) a wiosną za Liczki to były 2 różne zespoły, jeśli chodzi o jakość gry.

dj_ibutti 22.03.2010 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 874404)
nigdy więcej takich nieudaczników jak Liczka.Drużyna obroniła przewage na wiosne bo Legia była wtedy bez formy.Doskonale pamiętam to słynne lanie 5-1 od Legii w Warszawie.

A wyniki z Legią za Kasperczaka pamiętasz?

grzechu1991 22.03.2010 20:50

Na kwestie wyników z Legią raczej bym nie wchodził, bo nasz ostatni trenejro też z tą drużyną sobie wybitnie nie radził.

dj_ibutti 22.03.2010 22:19

Ale doskonale pasuje to do kwestii "wpadek" wypominanych Skorży.

wislakrakow124 22.03.2010 22:39

nie wiem czy zauwazyliscie ale po przyjsciu Henka do Wisly i wywaleniu Terotziego(nie wiem jak sie to dokladnie pisze) po meczu z Lechia nie bylo komunikatu o drobnych lub ciezszych urazach!:) Dziala odrazu

Żmijka 22.03.2010 22:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislakrakow124 (Post 874752)
nie wiem czy zauwazyliscie ale po przyjsciu Henka do Wisly i wywaleniu Terotziego(nie wiem jak sie to dokladnie pisze) po meczu z Lechia nie bylo komunikatu o drobnych lub ciezszych urazach!:) Dziala odrazu

:lol:

Mam nadzieję, że nie piszesz powaznie :rotfl:

wislakrakow124 22.03.2010 22:46

zartowalem oczywiscie:) ale mysle ze Henry pokaze na co Wisle stac!!

Wojtas 22.03.2010 23:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 874404)

to 5:1 to za Liczki piczki bylo??

uhuhhuhu tez to pamietam ,a jak sobie jeszcze przypomne ze naszymi pozniejszym trenerami byli sum z wąsami Engel, czy Drago Okuka ,a naszym graczem Stanko Svitlica -kocha cie cala stolica... to az mną trzesie.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:02.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl