Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Turystyka - miejsca, atrakcje, dojazd, noclegi, kuchnia, ceny, zwyczaje [ zbiorczy] (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2328)

Eternit 21.07.2013 17:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 1321549)
wróciłem z tego Zakopanego i skończyło się na Gubałówce, Butorowym Wierchu, Giewoncie i Morskim Oku, ale i tak wrażenia rewelacyjne.
na szlaku do Morskiego z Cyhrli (btw. bardzo fajny i mało uczęszczany) złapała nas burza z ulewą, słońce wyszło dopiero po dotarciu na miejsce, ale widok parującego Czarnego Stawu pod Rysami i szczytów wokół Morskiego Oka - coś niesamowitego! warto było zmoknąć.

chyba wróce we wrześniu, dzięki panowie za wszelkie rady. :)

Gratulacje;) polecam Ci się następnym razem wybrać na Szpiglasową Przełęcz od 5 stawów i na Czerwone Wierchy.

gypsy 21.07.2013 18:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Voin (Post 1323762)
Co we Wrocławiu i Pradze jest z pozycji "must see", jeżeli na każde miasto ma się jeden dzień?

Wrocław - Rynek, to wiadomo, a poza tym ja bym poleciła Wyspę Słodową, Ogród Japoński, Fontannę Multimedialną, Panoramę Racławicką... To zależy co konkretnie Cię interesuje, czy chcesz bardziej pochodzić "rekreacyjnie" czy zobaczyć jak najwięcej zabytków czy historycznych miejsc.

Voin 21.07.2013 19:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gypsy (Post 1323765)
Wrocław - Rynek, to wiadomo, a poza tym ja bym poleciła Wyspę Słodową, Ogród Japoński, Fontannę Multimedialną, Panoramę Racławicką... To zależy co konkretnie Cię interesuje, czy chcesz bardziej pochodzić "rekreacyjnie" czy zobaczyć jak najwięcej zabytków czy historycznych miejsc.

Wybieram się z rodziną (wiek najmłodszej siostry to 13 lat). Raczej rekreacyjnie, bo czasu zbyt dużo nie mamy, a biegania chcemy uniknąć. Choć wiadomo, że o historię zahaczyć też możemy.

Eternit 22.07.2013 19:07

Pokręćcie się po Rynku i okolicznych uliczkach, następnie pójdźcie w stronę Ostrowa Tumskiego, po drodze zobaczycie budynki Uniwersytetu i Ossolineum. Potem rundka po Ostrowie (zdaje się że w katedrze św. Jana Chrzciciela można wyjść na taras widokowy). Wrocław z góry można też podziwiać z Mostku Pokutnic i Kościoła Garnizonowego. Do rodzinnego wypadu pasuje także ZOO z tym, że tutaj trzeba mieć przynajmniej te 4 - 5 godzin na spokojny spacer. Pozdro

wiernyNH1906 23.07.2013 13:13

Poleci ktoś jakiś nocleg w Pradze?

Maciejo 29.07.2013 20:48

znalazłem taki oto grupon odnośnie Krakowa.
warto się tam wybrać? może ktoś polecić?

http://www.groupon.pl/oferty/groupon...ejsce/24608083

wiślak 86 01.08.2013 16:14

Czy ktoś może polecić jakiś niedrogi nocleg w Sielpi (koło Kielc)? prawdopodobnie tylko na jedną dobę (max2) dla dwóch osób w pokoju 2osobowym? termin to 15sierpnia. powiedzmy do 60zł za parę. opłaca się jechać w ciemno czy lepiej zarezerwować wcześniej żeby nie zostać na lodzie.

i drugie pytanie jak cenowo wychodzi wypad na Słowację na ciepłe źródła np. weekendowy? do jakiej miejscowości najlepiej? za ile można znaleźć nocleg i ile kosztują bilety wstępu?

picasso 01.08.2013 19:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1325674)
Czy ktoś może polecić jakiś niedrogi nocleg w Sielpi (koło Kielc)? prawdopodobnie tylko na jedną dobę (max2) dla dwóch osób w pokoju 2osobowym? termin to 15sierpnia. powiedzmy do 60zł za parę. opłaca się jechać w ciemno czy lepiej zarezerwować wcześniej żeby nie zostać na lodzie.

i drugie pytanie jak cenowo wychodzi wypad na Słowację na ciepłe źródła np. weekendowy? do jakiej miejscowości najlepiej? za ile można znaleźć nocleg i ile kosztują bilety wstępu?

ze słowacja to ci powiem ale jesli chodzi o tatralandię.ja z zona i dwójka dzieci 71 euro plus 50zł wineta plus 160 km w jedna stronę do przejechania.a jesli chcesz koniecznie ciepłe źródła to podobno bardzo fajnie jest w bukowinie tatrzanskiej.bliżej,bez winiety.

laurence 03.08.2013 00:01

Wybieram się do we wtorek do Władysławowa i zawsze jeździłem starą jedynką ale w tym roku chciałem w Łodzi wbić na autostradę A1, zastanawiam się tylko czy jest sens nią jechać skoro przed Włocławkiem znów będę musiał jechać starą jedynką. No i czy ten odcinek od Stryjkowa do Włocławka jest płatny?

picasso 03.08.2013 18:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez laurence (Post 1325900)
Wybieram się do we wtorek do Władysławowa i zawsze jeździłem starą jedynką ale w tym roku chciałem w Łodzi wbić na autostradę A1, zastanawiam się tylko czy jest sens nią jechać skoro przed Włocławkiem znów będę musiał jechać starą jedynką. No i czy ten odcinek od Stryjkowa do Włocławka jest płatny?

darmowy.bramki dopiero zaczynają budować.a czy się oplaca?oczywiście,ze tak.po co masz jechać stara droga z fotoradarami jak masz rownolegle darmową autostradę?moge podpowiedzieć,ze w lodzi pod kościolem nie kieruj sie w lewo jak prowadzą znaki na gdansk ale w prawo na warszawe i A2.dopiero w strykowie patrz na A1 gdańsk

wisnia88 04.08.2013 12:09

Panowie ktoś z Was może korzystał z usług biura podróży Golden travel?jeśli tak to proszę o opinie:)

sandomingo 06.08.2013 08:24

Polećcie jakieś miejsce w okolicach Krakowa gdzie można dobrze zjeść i żeby dzieciaki miały jakieś miejsce do zabawy.

_ukoL 11.08.2013 21:16

Do Tatralandii droga jest płatna? Trzeba kupować winietę na Słowację, żeby od przejścia w Chyżnem dojechać do tych basenów?

Błaszczu_WIŚLAK 11.08.2013 21:31

nie, parę kilometrów za granicą odbijasz z głównej (za Tvardosinem) i jedziesz cały czas tą drogą do tatralandi (trochę serpentyn)

picasso 11.08.2013 21:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _ukoL (Post 1327347)
Do Tatralandii droga jest płatna? Trzeba kupować winietę na Słowację, żeby od przejścia w Chyżnem dojechać do tych basenów?

trzeba.najtańsza opcja to 50 zl.na zwykłej drodze postawili znak "ekspresowa" i dzięki tym 6-7 km trzeba wykupic winietę

Lupo 12.08.2013 23:23

Macie jakieś godne polecenia noclegi w Bukowinie Tatrzańskiej, które są w przystępnej cenie? Najlepiej gdzieś nieopodal tej głównej drogi którą jeździ Szwagropol :) Poszukałem kilku miejsc w internecie ale wiadomo, że lepiej gdy ktoś poleci.

Błaszczu_WIŚLAK 13.08.2013 00:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1327350)
trzeba.najtańsza opcja to 50 zl.na zwykłej drodze postawili znak "ekspresowa" i dzięki tym 6-7 km trzeba wykupic winietę

jechałęm 2 tygodnie temu i nic takiego nie było. teraz też sprawdziłem i nigdzie nie ma o tym aby ta droga była płatna.

Na potwierdzenie mapka:
http://ocdn.eu/images/pulscms/MzY7MD...ce5ecdfea3.jpg

wiślak 86 13.08.2013 16:02

Czy ma ktoś jakiegoś znajomego albo kontakt na tani nocleg w Morawicy koło Kielc? pilnie na czwartek potrzebne !

picasso 13.08.2013 18:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Błaszczu_WIŚLAK (Post 1327423)
jechałęm 2 tygodnie temu i nic takiego nie było. teraz też sprawdziłem i nigdzie nie ma o tym aby ta droga była płatna.

Na potwierdzenie mapka:
http://ocdn.eu/images/pulscms/MzY7MD...ce5ecdfea3.jpg

ja tez jechalem neidawno i obwodnica trsteny jest droga ekspresową.co prawda malo ja przypomina ale znak stoi.a o ile pamietam to winiety obowiazuja i na ekspresówkach i na autostradach.nie pamietam tylko czy ekspresowka zaczyna sie przed zjazdem na Trstene czy za zjazdem.w tym drugim przypadku pewnei dalo by sie przejechac przez miasto.

Marcin_fan 13.08.2013 18:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Błaszczu_WIŚLAK (Post 1327349)
nie, parę kilometrów za granicą odbijasz z głównej (za Tvardosinem) i jedziesz cały czas tą drogą do tatralandi (trochę serpentyn)

Czyli jedzie sie na Dolny Kubin potem na Ruzomberok i skręca w lewo na Liptovsky Mikulas ? Jeśli tak to potem jest autostrada więc też trzeba placić ( Na Słowacji "D" to oznakowanie autostrady chyba )

wiernyNH1906 14.08.2013 11:03

Najlepiej jest zatrzymać się na stacji w Chyżne i tam jest kantor z winietami i ma tam mapę gdzie trzeba je mieć i zobaczyć. ALe można jechać jak na Dolny Kubin i skręcić w Podbielu na Liptowski Mikulasz i się dojedzie bez opłat. Ja osobiście polecam zwiedzić też Zamek Orawski.

Lacrima 21.08.2013 10:13

Ma ktoś jakieś namiary na w miarę tanie, sprawdzone domki w Szczyrku, Białce, może Rabce i może polecić?
Chodzi o miejsce na Sylwestra.

bondTSW 22.08.2013 09:03

Witajcie.

W dniu 29.08 ok. godziny 18:00/20:00 wyruszamy z Olkusza do Chorwacji (docelowo Zivogosce).
Dysponujemy jeszcze 2 wolnymi miejscami w aucie. Koszty transportu do podzielenia.
Jedziemy w ciemno, nic nie rezerwujemy. Trasę mamy w miarę ogarniętą - szczegóły dla zainteresowanych.
Wracamy do Polski 07/08.09.

Coś o nas:
ekipa 6 os. w wieku 24-28, 2 dziewczyny, 4 facetów, 2 auta lub jedno 9-os.
Jeśli ktoś jest zainteresowany samym transportem bądź też przyłączeniem się do nas - serdecznie zapraszam.
Koszt przejazdu to ok 375-400 PLN/os. (w dwie strony, ze wszystkimi opłatami).

Pozdrawiam!

matlac 22.08.2013 20:43

ktoś sie wypowie nt weekendu w Paryżu, dojazd, spanie ceny?

emj10 22.08.2013 23:03

Dojazd to raczej samolot, chyba że mieszka się bliżej Paryża bo koszt wachy i opłat za autostrady w dwie strony zaczyna się w okolicach tysiaka (z Warszawy). W końcu to przeszło 3000 km.

Spania jest do wyboru do koloru. Paryż słynie z wysokich cen, więc tutaj należy spodziewać się sporych kosztów. Najtaniej wychodzi wynajęcie mieszkania (wynajmują również Polacy), albo hotel w promocji (np. sekretne oferty na booking.com).

Poleciłbym jeśli chodzi o nocleg 9 dzielnicę Opera, albo ewentualnie południowe rejony 17 dzielnicy Łuk Triumfalny. Pod względem cena/miejsce jest to genialna lokalizacja. Wszędzie blisko. Na 3 noclegi w pokoju dwuosobowym trzeba wydać w okolicach 200-250 euro, czy blisko 1000 zł. W promocji może za jakieś 800 zł wyrwiesz okazję. Bierz ofertę raczej ze śniadaniem, bo jak na kontynentalne to francuskie dają radę. Zdecydowanie lepsze od brytyjskich, czy z basenu Morza Śródziemnego.

Ceny w restauracjach to standardowy lunch za 12-15 euro. W fast foodach ceny takie jak w Polsce x2. Piwo w kija od 5 ojro. Kawę najtańszą dostaniesz w wielu miejscach po 1 ojro. Są listy takich knajp.

Ceny w marketach bardzo różne. Bagietki od 1 euro. Owoce przeważnie 2x droższe niż u nas. Pije się wino (1-3 euro pełny wybór), soki i napoje (podobne lub trochę wyższe ceny niż u nas), unika piwa (2-3 razy droższe). Sensownie gospodarując można trochę pożyć za godziwe pieniądze.

Komunikacja. Polecam pakiet 10 biletów za 12,70 euro na metro i inne środki transportu. Na głowę powinno wystarczyć spokojnie przez weekend.

Cztery dni i trzy noclegi to koszt 400-500 euro bez większych atrakcji i szastania kasą.

matlac 23.08.2013 18:49

Dzięki wielkie!!!

rafkur 23.08.2013 21:44

Jeszcze jedna uwaga co do Paryża - ichnie hotele mają gorszy standard niż wynika z gwiazdek. Mówię tu oczywiście o nazwijmy to normalnych - nie Du Louvre, de Crillon czy tym podobnych )) Zazwyczaj 3 gwiazdki wyglądają gorzej niż np 2 gwiazdki w Wiedniu. Wszelkie napoje w knajpach tańsze przy barze niż przy stoliku. Generalnie Paryż drogi ale "wart mszy" jak wiadomo. Z Krakowa masz tanie linie tylko poprawka na to, że Paris Beauvais to taki Paryż jak Warszawa Modlin - ponad 100 km i pewnie min 10 euro za podróż. Easyjet lata na normalne Ch de G, Ryan na zadupie.

emj10 23.08.2013 22:29

Dokładnie. Co do gwiazdek to nie dotyczy to tylko Francji. Trzy gwiazdki to absolutne minimum.

Przejazd z Beauvais to 32 euro w obie strony, więc do cen biletu można sobie doliczyć od razu 150 zł.

FraMat 24.08.2013 11:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1328745)
Dojazd to raczej samolot, chyba że mieszka się bliżej Paryża bo koszt wachy i opłat za autostrady w dwie strony zaczyna się w okolicach tysiaka (z Warszawy). W końcu to przeszło 3000 km.

Spania jest do wyboru do koloru. Paryż słynie z wysokich cen, więc tutaj należy spodziewać się sporych kosztów. Najtaniej wychodzi wynajęcie mieszkania (wynajmują również Polacy), albo hotel w promocji (np. sekretne oferty na booking.com).

Poleciłbym jeśli chodzi o nocleg 9 dzielnicę Opera, albo ewentualnie południowe rejony 17 dzielnicy Łuk Triumfalny. Pod względem cena/miejsce jest to genialna lokalizacja. Wszędzie blisko. Na 3 noclegi w pokoju dwuosobowym trzeba wydać w okolicach 200-250 euro, czy blisko 1000 zł. W promocji może za jakieś 800 zł wyrwiesz okazję. Bierz ofertę raczej ze śniadaniem, bo jak na kontynentalne to francuskie dają radę. Zdecydowanie lepsze od brytyjskich, czy z basenu Morza Śródziemnego.

Sa jeszcze campingi - wygodne i znaczne tańsze. Np:
http://www.campingchampigny.fr/heber...arifs-generaux
Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1328745)
Ceny w restauracjach to standardowy lunch za 12-15 euro. W fast foodach ceny takie jak w Polsce x2. Piwo w kija od 5 ojro. Kawę najtańszą dostaniesz w wielu miejscach po 1 ojro. Są listy takich knajp.

Ceny w marketach bardzo różne. Bagietki od 1 euro. Owoce przeważnie 2x droższe niż u nas. Pije się wino (1-3 euro pełny wybór), soki i napoje (podobne lub trochę wyższe ceny niż u nas), unika piwa (2-3 razy droższe). Sensownie gospodarując można trochę pożyć za godziwe pieniądze.

Komunikacja. Polecam pakiet 10 biletów za 12,70 euro na metro i inne środki transportu. Na głowę powinno wystarczyć spokojnie przez weekend.

A ja polecam zamiast 10 biletów, które szybko sie rozejdą, albo bilet Paris viste za 17,15 na dwa dni (jazda wszystkimi środkami bez limitu - trzy zony), albo całodzienny mobilis (6,60 za dwie zony dziennie, 8,80 za trzy)

emj10 24.08.2013 12:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1328913)
Sa jeszcze campingi - wygodne i znaczne tańsze. Np:
wis.la/eqlep

A ja polecam zamiast 10 biletów, które szybko sie rozejdą, albo bilet Paris viste za 17,15 na dwa dni (jazda wszystkimi środkami bez limitu - trzy zony), albo całodzienny mobilis (6,60 za dwie zony dziennie, 8,80 za trzy)

Campingi fakt, ale nie każdy jest fanem tego typu miejsc. Osobiście, gdy mam tylko kilka dni na zwiedzanie to zawsze wybieram samo centrum. Niby jest metro, ale jak podliczy się dojazdy wte i wewte to wychodzi zawsze kilka zmarnowanych godzin. Ten camping z tego co widzę jest aż 9 km od Paryża zatem ładny kawałek drogi mimo, że RER mamy w pobliżu. Popularne mieszkanie wynajmowane przez Polaków jest też w podobnej odległości tylko, że na północ od Paryża (znajomi wynajmowali). Słyszałem też o możliwości wynajęcia noclegu w Instytucie Polskiej Akademii Nauka w samym centrum po 25 euro na głowę, ale szczegółów nie znam.
wis.la/gdjq2

Faktycznie może masz rację co do biletów. Zwykle biorę jednak pakiety biletów bo różnie to wychodzi w zależności od miasta. W jednych opłaca się travel card, a w innych pojedyncze, albo właśnie pakiety biletów. Na 3 dni 10 biletów na głowę mi wystarczyło, ale nie jeździłem daleko, a poza tym miałem nocleg w dobrej lokalizacji (kilometr do Luwru, 2 km do Sacre Coeur, a 2,5 km do Notre Dame), więc szkoda było nie zrobić tej trasy spacerkiem. Na pewno jeśli będzie jeździło się poza centrum Paryża (np. Wersal, ale tam trzeba dojechać jeszcze kolejką) to warto rozważyć opcje, które zaproponował FraMat.

gaudi10 24.08.2013 14:50

Cypr Północny ( turecki ) - ktoś był , ktoś może coś powiedzieć pożytecznego.
Lecę 27.08 i naprawdę póki co mało wiem a to nie jest dobre.
Niby mam all inc. ale co po za tym . Co zwiedzić , w jaki sposób itd itp.
Nie piszcie po terminie który podałem bo będzie to musztarda po obiedzie.

fialo 31.08.2013 19:35

Chcielibyśmy ze znajomymi w NICEI wynająć samochód, żeby obskoczyć te okoliczne burżujskie miejsowości St. Tropez, Monako itd. No i chcielibyśmy to zrobić jak najtaniej oczywiście. Najlepsza oferta, którą znaleźliśmy w porównywarkach to ok. 450 zł za dwa dni. Ale to są ci golobalni przewoźnicy. No i moje pytanie. Wynajmował ktoś auto we Francji? Są jakieś tańsze opcje, jakieś lokalne wypożyczalnie itp. ? Dzięki za odpowiedzi z góry

mic 01.10.2013 08:33

Chce ogarnac sylwester w Pradze ? Byl ktos ? Polecicie jakis hotel/motel ?

Jak z dojazdem ?

Pulpet 01.10.2013 13:22

Byłbym wdzięczny jakby ktoś obeznany w tanich liniach napisał do mnie na priv. Chodzi o szczegóły dotyczące bagażu podręcznego.

wiernyNH1906 03.10.2013 12:10

@baton: jeżeli chodzi o dojazd to z Dworca RDA w Krakowie autobusem do Cieszyna http://interpalmbus.nazwa.pl/index.p...krakow-cieszyn
Później na nogach przejść na Czeską strone i tam na pociąg do Pragi- jesteś w cztery i pół godziny w Pradze
W Pradze byłem na prawde bardzo dużo rzeczy do oglądniecia, zwiedzenia
Warto zobaczyć- Zamek, Most Karola, Rynek, Brame Prochową, Stary Zamek czyli Vysehrad i jak chcesz to możesz iść do fabryki piwa Staropramen.
Jeżeli chodzi o nocleg to ja wynajmowałem mieszkanie ze strony https://www.airbnb.pl/
Mam nadzieję że pomogłem

R33 23.11.2013 17:47

Wie ktoś jak najlepiej dojechać z Krakowa do Białegostoku (w tygodniu) ? Bo tak szukałem i znalazłem tylko 1go busa. W ogóle da się tam jakoś szybko dojechać coś a'la Lajkonik (Kraków - Wrocław)?

Kamil_mchw 24.11.2013 12:59

Co polecacie na święta za granicą? Szukam coś od 22.12 najlepiej do 3.01. Gdzieś gdzie jest ciepło... gdzie można w krótkich spodenkach chodzić i się opalać... Korsyka? Hiszpania? Egipt? Maroko? Coś w miarę taniego (czyli do 3, może 4 tyś za osobę).
Chyba że lepiej pojechać na tydz. na święta za granicą i ponownie na sylwestra np. z grupona.

gaudi10 24.11.2013 19:02

No to ja polecam zdecydowanie Egipt ale popytaj np. o Kenię o wydaje mi się że do 4 tys powinieneś coś znaleźć. Z tym że co do Egiptu to nie wiem jaka jest teraz sytuacja ale jak coś to szukaj hoteli z podgrzewaną wodą w basenie. Poczytaj np. Oceniacz.pl tam ludzie lubią coś fajnie doradzić.

alterego 26.11.2013 12:42

z propozycji jeszcze Madera i Teneryfa. Ale szczerze - jak chodzi o wygrzanie się w rozsądnej cenie to Egipt jest perfekt (chociaż ja już tam nigdy nie pojadę raczej :P )

ted 24.12.2013 12:23

zna ktos tanie noclegi z internetem w centrum krakowa albo na podgórzu? no jeszcze w gre wchodza jakies miasteczka pod krakowem, albo zakopane (myslicie ze znajde dzis tam nocleg?)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:03.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl