Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Turystyka - miejsca, atrakcje, dojazd, noclegi, kuchnia, ceny, zwyczaje [ zbiorczy] (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2328)

spartan 20.07.2011 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 1130259)
Dzięki za wskazówki. W takim razie zakupię gdzieś w Krakowie, aby mieć święty spokój. :)

Jak się plasują Czechy cenowo? Mowa choćby o czeskim Cieszynie, chodzi mi jak wiadomo o browar (zarówno w sklepach jak i knajpach), jak i o inne artykuły podstawowe, ceny obiadów w restauracjach, co polecacie zjeść, jaki browarek poza Budweiserem i Urquellem wypić? :)

Czeski Cieszyn jest paskudny jak ...(nie napiszę co bo się jeszcze mieszkańcy obrażą). Prawie wszystko co ładne w tym mieście zostało na szczęście po naszej stronie rzeki Olzy a głównie urokliwy Rynek. W Czeskim Cieszynie nawet knajpy są kiepskie.
Ceny większości rzeczy zarówno u nas jak i w Czechach są bardzo podobne (tam droższe jest paliwo, fajki ale np. sporo tańsze alkohole i przede wszystkim piwa). Artykuły spożywcze na naszym poziomie komunikacja miejska tańsza.
Co do piw....wybór bardzo duży. Ja polecam Lobkowicza - cenowo akurat droższy od pozostałych i nie tak łatwo dostępny ale warto znaleźć. Oczywiście koniecznie spróbuj piwa Velkopopovicky Kozel. Duża popularnością cieszą się Gambrinus i Staropramen. Ja nie jestem zwolennikiem tego ostatniego.
Jeśli jedziesz np z dziewczyną to dla niej np Velvet (ale WYŁĄCZNIE LANE nigdy z butelki ponieważ nie ma szans na uzyskanie odpowiedniego efektu. Piwo o kremowej pianie i smaku lekko karmelowym ale w niczym nie przypominającym naszych wynalazków typu Karmi. To jest po prostu piwo a nie wyrób piwnopodobny).
W dużych miastach Praga albo Ostrava znajdziesz knajpy z najlepszym sposobem "toczenia piwa" takie jak ta: http://www.lunchtime.cz/u-doktora/ Piwo jest lane bezpośrednio z beczek zainstalowanych pod podłogą bez dostępu tlenu poprzez sieć rurek. Pełna samoobsługa przy stoliku. Płacisz za ilość wypitych mililitrów :)

Jeśli powiesz dokąd się wybierasz to mogę napisać coś konkretniejszego.

Kaan 26.07.2011 09:04

Pytanie szczególnie chyba do wiertara ale jak inni mi cos zaproponują będe niezwykle ukontentowany.
Potrzebuję na wyjazd firmowy (cirka 60 osób) pensjonatu w Szczawnicy. Wyjazd weekendowy pod koniec września. Mógły ktoś coś mi rzucic pod rozwagę?

cartoo 26.07.2011 09:37

Jaką miejscowość/hotele byście polecili dla 2osób na 2 tygodniowy pobyt w Turcji?? Interesuje nas bardziej część Egejska. Wyjazd planujemy na początek września. Jeżeli chodzi o koszta to chcielibyśmy zmieścić się w 2000zł od osoby. Nie wymagamy cudów (tym bardziej w tej cenie). Zależy nam przede wszystkim aby pokoje były czyste i zadbane.

Arkas 26.07.2011 14:21

Jadę niedługo do Lwowa na weekend. Co polecacie zobaczyć, jakie knajpy odwiedzić, co zjeść, co stamtąd przywieźć ?:)

dawidTS 26.07.2011 14:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 1133497)
Jadę niedługo do Lwowa na weekend. Co polecacie zobaczyć, jakie knajpy odwiedzić, co zjeść, co stamtąd przywieźć ?:)

Papierosy przywiez :)

d.j 31.07.2011 00:39

Łapał może ktoś w tym roku typowe last minute (tzn. przyszedł z walizką do biura podróży i powiedział że może w każdej chwili lecieć na wakacje? jak wahają się ceny? jest w czym wybrać?

zawszewiernyts 31.07.2011 12:54

A wie ktoś jak ceny na Węgrzech? Ile kosztują fajki, alko i jedzenie?

labtec 02.08.2011 17:44

Panowie i Panie, wiem że ofert wczasów jest w internecie po prostu multum, ale chciałbym żebyście mnie poratowali linkami do firm / biur podróży z których byliście choć raz - bądź Wasze rodzeństwo czy znajomi. Nie chce opinii typu ' sąsiadka mojej matki była i bardzo sobie ceni ' .... jak kobiecina ostatni raz była w `93 w Łebie, to waidomo że będzie sobie ceniła wczasy za granicą.

Ja szukam all inclusive , 2 tygodnie , turcja / egipt / tunezja / grecja, hotel min. 3 * i tyle.

No i z biur które pierwsze mi przychodza na myśl to triada, tui, neckerman , ( scan holiday chyba juz nie istnieje ? ) , itaka, i tutaj z forum turistiko.pl czyli pośrednik tak (?)

A co innego mi polecacie ?

Bardzo dziękuje za pomoc.

picasso 02.08.2011 18:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez labtec (Post 1138918)
Panowie i Panie, wiem że ofert wczasów jest w internecie po prostu multum, ale chciałbym żebyście mnie poratowali linkami do firm / biur podróży z których byliście choć raz - bądź Wasze rodzeństwo czy znajomi. Nie chce opinii typu ' sąsiadka mojej matki była i bardzo sobie ceni ' .... jak kobiecina ostatni raz była w `93 w Łebie, to waidomo że będzie sobie ceniła wczasy za granicą.

Ja szukam all inclusive , 2 tygodnie , turcja / egipt / tunezja / grecja, hotel min. 3 * i tyle.

No i z biur które pierwsze mi przychodza na myśl to triada, tui, neckerman , ( scan holiday chyba juz nie istnieje ? ) , itaka, i tutaj z forum turistiko.pl czyli pośrednik tak (?)

A co innego mi polecacie ?

Bardzo dziękuje za pomoc.

ja mogę ci tylko tyle pomóc,że w egipcie/turcji i podejrzewam,że we wszystkich tego typu krajach przyzwoity poziom hoteli zaczyna sie od czterech gwiazdek.trzy to jest po prostu tragedia.ich gwiazdki nie sa tymi samymi co europejskie.

labtec 02.08.2011 19:06

@picasso - to ja wiem, ale i tak dzięki ;-)

Europa to europa, biali ludzie nie kantują tak jak a afryce :p

Proud 02.08.2011 19:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dawidTS (Post 1133506)
Papierosy przywiez :)

I wódke. Tania a dobra.

Szczerze, ja tam nawet nie jadłem, bo nie mogłem się dogadać ani po polsku, ani po angielsku. Siostra mówi w miarę po rosyjsku i też udawali,że nie gawarit.

Piękne miasto, to fakt. Ale nieco "zapomniane" jak na mój gust.

snyrting 02.08.2011 19:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zawszewiernyts (Post 1137598)
A wie ktoś jak ceny na Węgrzech? Ile kosztują fajki, alko i jedzenie?

Byłem rok temu więc informacje mam w miarę świeże.

Ceny podstawowych artykułów (wyliczam w to fajki ;]) są ciut niższe niż w Polsce. Wyjście do knajpy czy restauracji też nie powinno Cię zrujnować, ale mimo wszystko zalecam czujność, bo dość szybko można się w tych ich tysiącach forintów pogubić i wydać więcej niż się planowało.

Gorzej jest natomiast w stolicy Węgier. W Budapeszcie trzeba się już liczyć z dużo większymi rachunkami, turystyka jest tam nastawiona na ludzi z krajów zachodnich co niestety znajduje odzwierciedlenie w cenie.

Mimo to polecam wyjazd, bo kraj jest piękny i na pewno wart odwiedzenia.

ted 05.08.2011 15:25

Wie ktoś gdzie w Krakowie jest jakiś bar z telewizorem w ogródku by móc se obejrzeć naszą ekstraklasę ?

kms 09.08.2011 21:31

ktos pisał kiedys o gran canaria na wrzesień, prosba o pw.

Rybka1928 10.08.2011 08:30

Spartan sprawdź pw :)

labtec 10.08.2011 22:18

ktoś coś powie o Ukrainie ( część zachodnia ), tj Lwów i czy coś jeszcze warto zobaczyć ?

Wizy żadnej nie trzeba mieć ? Coś płaci się na przejsciu ?

No i jak z cenami - ale żywności, i jakiś normalnych napojów ;-) ?
Bo o vodzie i fajkach po 3 złote to wiem.

picasso 10.08.2011 23:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez labtec (Post 1144545)
ktoś coś powie o Ukrainie ( część zachodnia ), tj Lwów i czy coś jeszcze warto zobaczyć ?

bardzo tanio.za dwieście dolarów jesteś panem zycia i smierci.jak jedziesz samochodem to warto wybrac sie na poludnie od lwowa.drohobycz a zwlaszcza truskawiec.kiedyś chyba najlepsze polskie uzdrowisko.do dzisiaj pozostało ladne.jak interesuje cię cos poza miastami to wybierz sie w gótry wlasnie niedaleko truskawca,borysławia.niesamowicie dzikie i piekne. cos ajk nasze bieszczady.

Arkas 11.08.2011 10:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez labtec (Post 1144545)

Odnośnie wódki - koniecznie spróbuj Blackoffa Jabłkowego.
Wizy nie musisz mieć, jedynie jak trafisz pechowo to trochę postoisz na przejściu :)
Co do Lwowa, wyjdź sobie na Kopiec (nazywa się kopiec zamkowy? jakoś tak, jak będziesz miał mapę to na płn- wsch od Rynku on jest, napewno nie przeoczysz), piękny widok na całe miasto, zarówno w dzień jak i w nocy robi wrażenie. Ogólnie miasto jest takim "bratem Krakowa", nie znasz miasta a czujesz się jak u siebie.
Fajna też jest fabryka czekolady blisko rynku, można kupić ich lokalne czekoladki, ale drogo jak cholera (jedyne miejsce gdzie ceny są mocno zachodnie).
Jeśli chcesz zjeść, polecam Puzatą Chatę, dobre jedzenie, duży wybór, sam sobie nakładasz więc nie masz problemu z dogadaniem się.
Odnośnie klubów to pochodźcie sobie po nich w centrum Rynku, bardzo klimatyczne są, nie to co u nas że wszystko robione na jeden zachodni wzór. Tak na szybkości mogę Ci polecić "Dom Legend" 6 pięter robi wrażenie i koniecznie wyjdź na dach :D Polecam też masońską lożę (tylko się targuj bo nie będzie Cię stać nawet na jedno piwo) i knajpę sado - maso :].
Nazwy ulic nie podaje bo nie pamiętam, ale spytasz się przechodnia co chcesz znaleźć to jakoś Ci pokaże.

snikki_(konto-usuniete) 11.08.2011 14:07

Do żadnego innego tematu mi to nie pasowało:

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...anem,id,t.html

Biedni ludzie...

Garbaż1906 28.08.2011 21:51

Mógłby ktoś podać namiary na nocleg w Hajduszoboszlo na Węgrzech ? Ew. wszelkie wskazówki co do dojazdu samochodem i inne - mile widziane :)

pozdi91 01.09.2011 15:13

Może ktoś podrzucić link na PW na jakieś sprawdzone kwatery w Gdańsku? W necie tego pełno, ale zawsze lepiej gdy już ma się coś sprawdzonego.

fran23 20.09.2011 12:46

Szukam taniego noclegu w Londynie, oczywiście w związku z meczem Wisły z Fulham.

Piotrek87 25.09.2011 22:01

Wybieram się z moją kobieta w połowie października do Wrocławia. Czy mógłby ktoś polecić hotel tak do 100zł za osobę z wyżywieniem i wiadomo łazienką w pokoju :) Jak coś to proszę na PW, byłbym wdzięczny za poradę.

labtec 27.09.2011 17:17

Polak jadący:

Do Rosji - wiza potrzebna
Na Ukrainie - nie potrzebna
Na Białoruś - wiza potrzebna

Rosjanka do Polski - potrzebna wiza ?
Ukrainka do Polski - potrzebna wiza ale nie widzę ceny nigdzie ?
Białorusinka do Polski - potrzebna wiza ?

PelsonTSW 28.09.2011 16:56

Wybieram się z kolegami do Wrocławia na weekend. Jaki hostel polecacie?(zależy mi na cenie i w miare dobrej lokalizacji). Które kluby warto odwiedzić?

Krystian14 23.10.2011 06:38

INDONEZIA, SINGAPUR, MALEZJA, TAJLANDIA - jeśli ktoś miał okazję podróżowac po tych krajach to poproszę o priv.

bulbasek 29.10.2011 12:55

Proszę o wskazówki. Wybieramy się do Maroka zimą. Jaka pogoda jest w II połowie grudnia? Jak się ubrać? Ciepło czy letnio? Czy kobieta może nosić spodnie? Pojęcia nie mam i proszę o pomoc.

R33 11.11.2011 11:56

Wie ktoś gdzie najlepiej wynająć domek na min. 10 osób na Sylwestra? Tak w ok. do 200 km od Krakowa. Obdzwoniliśmy już dużo i wszystko pozajmowane na ten okres.

Bartosz 14.11.2011 14:26

Jak najrozsądniej dostać się z Krakowa środkami komunikacji zbiorowej do:
1) Poznania
2) Lwowa

?

picasso 14.11.2011 14:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bartosz (Post 1191468)
Jak najrozsądniej dostać się z Krakowa środkami komunikacji zbiorowej do:
1) Poznania
2) Lwowa

?

do poznania uruchomili polączenie lotnicze.podobno nie jest drogie.a na pewno duzo szybsze niż jakakolwiek inna forma korzystania z komunikacji zbiorowej.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl