Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Pytania do moderatorów i bieżące działania! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=214)

jachting 18.12.2008 23:56

Ale jak widać przykładowo w polityce transferowej Wisły piszę się równie często o polityce innych klubów ,wkleja się jakieś linki i tak dalej w sumie to dobrze że niema zamordyzmu ale ktoś czasami może poczuć się pokrzywdzony gdy widzi że nie zawsze "wykroczenia" traktowane sa tak samo albo że pewne posty zostają pomijane choc są w ten sam deseń . Więc prosił bym tylko abyście zawsze dwa razy się zastanowili przed jakąś kasacją .Bo że jest co kasować to niema wątpliwości ....

KOMINEK 19.12.2008 00:04

Mogę mówić za siebie - wszystkich traktuję jednakowo - a jak by sie puściło szczególnie teraz Politykę transferową na żywioł to po paru dniach nie byłoby wiadomo co to za temat i jakiego klubu to jest forum

1q2 19.12.2008 00:04

rav - taka prosba do Ciebie - wiem ze Konrad cos tam nie tak skrobnal i nie wnikam w to, no ale moze warto by bylo troche skrocic mu banicje? Chlopak jest 'z nami' nie od dzis a wiadomo ze nikt nie jest doskonaly;)

jachting 19.12.2008 21:14

Za co Mareq dostał bana ? Podziwiałem go za spokój z jakim dyskutuje w temacie politycznym....

Mareq 20.12.2008 11:51

Dzięki jachting za zainteresowanie :)

Właśnie dziś mi się kara skończyła , więc chciałbym się jakoś odnieść do tej sprawy ;)
Przyczyną bana było złamanie pkt 7 regulaminu , który brzmi

Cytat:

7. Niedopuszczalne jest tzw. "nabijanie postów", czyli nieuzasadniona krótka odpowiedź mająca na celu głównie dodanie kolejnej jedynki do licznika postów użytkownika. Nie akceptujemy również sztucznego "podbijania tematu" poprzez odpowiadanie samemu sobie celem utrzymania go jak najwyżej. Od zasady tej mogą odstąpić tylko moderatorzy, jeżeli uznają temat za wyjątkowo ważny
W ramach wyjaśnienia zostałem poinformowany , że zastosowałem się sprzecznie konkretnie do tego fragmentu regulaminu ,,Nie akceptujemy również sztucznego "podbijania tematu" poprzez odpowiadanie samemu " , bardzo dziwnym wydaj się , że osoba udzielająca kary pomineła dosyć istotną część tego zdania a mianowicie celem utrzymania go jak najwyżej

Faktycznie było tak iż napisałem tzw. ,,posta za postem" , jednak bynajmniej moim zamiarem nie było utrzymanie tematu jak najwyżej .

Po pierwsze mój wcześniejszy post był odpowiedzią na post kogoś innego w dyskusji
Drugi post dotyczył zupełnie innego wątku i miał na celu rozpoczęcie innej dyskusji
Nie skorzystałem z opcji ,,edytuj" , ponieważ byłem(i jestem przekonany) , że gdy edytuje się posty , to nie jest możliwe zauważenie przez innych użytkowników zmiany w temacie , co może utrudnić dyskusję ponieważ inni dyskutanci mogą być przekonani iż w temacie ,,nic sie nie zmieniło" a rozmowa staneła w miejscu .
Odczekałem ponad 24 h i dopiero napisałem drugiego posta .

Drugim aspektem sprawy jest rozmiar kary
Nie przypominam sobie bym wcześniej sprawiał jakieś problemy i waga sprawy wydaje mi się zdecydowanie różna od wysokości kary .
W tym miejscu chciałbym też zwrócić uwagę na to , ze katalog kar przewidziany w regulaminie jest zdecydowanie nieaktualny w świetle stosowanej praktyki i chyba dobrze było by to zmienić .

Machanie maczęta na oślep może i jest efektowne , ale raczej mało skuteczne .
Amen :)

mic 20.12.2008 12:56

http://wislakrakow.com/forum/member.php?u=28004

90% postow to jedno i to samo w Kupie, sprzedam...
lekka przesada, w dodatku zdjecia rozwalaja forum

1q2 20.12.2008 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 644853)
Amen :)

Nie napisales najwazniejszego - kto za tak razace naruszenie regulminu,, odeslal Cie na lawke kar?

rav 20.12.2008 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 644430)
rav - taka prosba do Ciebie - wiem ze Konrad cos tam nie tak skrobnal i nie wnikam w to, no ale moze warto by bylo troche skrocic mu banicje? Chlopak jest 'z nami' nie od dzis a wiadomo ze nikt nie jest doskonaly;)

Coś tam skrobnął dwukrotnie, za pierwszym razem było ostrzeżenie, stąd drugi raz uznałem za działanie z premedytacją. Jeśli się mylę, a on sam chce wrócić - niech wcześniej wyjaśni ze mną wszelkie nieporozumienia. Najszybciej = mailowo.

Mareq 20.12.2008 13:21

Cytat:

Nie napisales najwazniejszego - kto za tak razace naruszenie regulminu,, odeslal Cie na lawke kar?
Nie mam pojęcia ponieważ regulamin nie obliguje moderatorów do przedstawiania się przy uzasadnieniu kary .
To znaczy ja dostałem anonima . Nie wiem jak jest w praktyce w tego typu przypadkach :P

Romy S. 20.12.2008 16:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 644893)

Czyżbyś chciał kolejną osobę umieścić w swym podpisie ?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 644905)
Nie mam pojęcia ponieważ regulamin nie obliguje moderatorów do przedstawiania się przy uzasadnieniu kary .
To znaczy ja dostałem anonima . Nie wiem jak jest w praktyce w tego typu przypadkach :P

Jeden z punktów Regulaminu mówi coś o odpowiedzialności moderatorów przed Bogiem i własnym sumieniem, wię chyba zrozumiałe, iż nie ma podpisu osoby karającej.

Swoją drogą już kiedyś tu padło: moderator jest członkiem społeczności forumowej i tak jak każdy inny ma prawo się mylić, napisać lub zrobić coś wbrew czy to ogółu czy pojedynczego X czy Y.

Mareq - ban jak czas, też mija więc chyba bez ciśnień.

picasso 20.12.2008 16:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Romy S. (Post 644965)

Jeden z punktów Regulaminu mówi coś o odpowiedzialności moderatorów przed Bogiem i własnym sumieniem, wię chyba zrozumiałe, iż nie ma podpisu osoby karającej.

ale jest coś takiego jak odwaga cywilna.widać temu komuś jej brakło.

wolfy 20.12.2008 17:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 644990)
ale jest coś takiego jak odwaga cywilna.widać temu komuś jej brakło.

Moderatorzy nie podpisują się pod banami(sam mechanizm ich wydawania tego nie przewiduje), bo niby czemu miałoby to służyć? Zobacz sobie podpis użytkownika 1q2 - 90% zbanowanych uważa się za ofiary złośliwości moderatora, a udowadnianie, że w chwili kiedy kogoś blokowałeś za "śmieszne przewinienie" na "nieuzasadnienie długi okres" byłeś zdrowy na ciele i umyśle to zwyczajna strata czasu.

Inni modzi i administracja mogą sprawdzić kto, kogo i za co zbanował, użytkownikom taka wiedza nie jest potrzebna. W przeciwnym razie moderatorzy musieliby (metaforycznie) "chodzić kanałami" po tym forum.

Podam Ci przykład - niedawno jeden użytkownik zrobił nam tutaj awanturę, ponieważ rzekomo niesłusznie kogoś zbanowaliśmy. Okazało się, że ofiarą było jego drugie konto.

Proponuje nie szukać spisków, bo to nikomu i niczemu nie służy.

Pozdrawiam.

1q2 20.12.2008 17:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Romy S. (Post 644965)
Czyżbyś chciał kolejną osobę umieścić w swym podpisie ?

Musze Cie zmartwic ale nie masz szans znalesc sie w tym szacownym gronie;)
Po prostu bylem ciekaw - swego czasu pokazywal sie powod bana i osoba ktora go nalozyla

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 645014)
Zobacz sobie podpis użytkownika 1q2

Mnie prosze do tego nie mieszac;p a podpis odnosi sie do zdarzen z przeszlosci, co do ktorych nie mialem cienia watpliwosci i chocbys sie zapieral, to gdzies tam gleboko musisz sobie zdawac sprawe ze to bylo totalne przegiecie.
Gdzie akurat co do Ciebie to nie sledze wszystkiego ale mam wrazenie ze sie juz wyszumiales i wszystko idzie w dobrym kierunku;)
No i co by nie mowic,bycie moderatorem to kiepska fucha ,bo zeby oganac to cale forum, to trzeba czasu ,cierpliwosci i czasem pomylki , takie jak z Markiem moga sie zdarzyc.

A tak w ogole to brakuje mi Omleta

picasso 20.12.2008 18:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 645014)
Moderatorzy nie podpisują się pod banami(sam mechanizm ich wydawania tego nie przewiduje), bo niby czemu miałoby to służyć? Zobacz sobie podpis użytkownika 1q2 - 90% zbanowanych uważa się za ofiary złośliwości moderatora, a udowadnianie, że w chwili kiedy kogoś blokowałeś za "śmieszne przewinienie" na "nieuzasadnienie długi okres" byłeś zdrowy na ciele i umyśle to zwyczajna strata czasu.

Inni modzi i administracja mogą sprawdzić kto, kogo i za co zbanował, użytkownikom taka wiedza nie jest potrzebna. W przeciwnym razie moderatorzy musieliby (metaforycznie) "chodzić kanałami" po tym forum.

Podam Ci przykład - niedawno jeden użytkownik zrobił nam tutaj awanturę, ponieważ rzekomo niesłusznie kogoś zbanowaliśmy. Okazało się, że ofiarą było jego drugie konto.

Proponuje nie szukać spisków, bo to nikomu i niczemu nie służy.

Pozdrawiam.

jest taka zasada,że jak pisze się jakiś znonim to osba go czytająca,o ile ma troche kultury i dobrego wychowania,powinna wyrzucić go do kosza i udawać że tego nie było.tak samo osoba dobrze wychowana nie powinna anonimów wysyłać.tym bardziej zasada taka powinna obowiązywać was,bo w pewnym sensie stanowicie tu "władzę".
moim zdaniem zasada powinna być taka,że jak kogos banujesz to wysyłasz mu priva,maila czy co tam jeszcze z uzasadneiniem i podpisem.natomiast nie masz obowiązku prowadzić żadnej polemiki na forum czy na privach.początkowa z pewnością taka polemika będzie podejmowana,ale jeżeli będziecie konsekwentni,to z czasem sie to skończy.

medyk 20.12.2008 19:15

nie chce byc upierdliwy bo sprawa raczej błaha ale czy dalo by sie cos zrobic z ta reklamą Skody co tak meczy od kilku dni? wyskakuje na kazdej stronie forum w ktora sie wejdzie i zaslania polowe ekranu za kazdym razem trzeba ja wylaczac :/

MackoTSW_(konto_usuniete) 20.12.2008 19:31

http://www.wislakrakow.com/forum/sho...t=4265&page=36 Przydało by się usunąć parę ostatnich postów...

ja_ka_ 20.12.2008 19:42

Wyslalem do 4 moderatorow pytanie a zarazem prosbe o zmiane napisu pod nickiem. Nie pisalem tego tu zeby nie zasmiecac forum. Odpisal mi jeden, ze On nie ma takiej mozliwosci. Ci co ponoc maja taka mozliwosc milcza... Az taki wielki problem to zrobic czy chociazby odpisac?

wolfy 20.12.2008 19:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 645039)
jest taka zasada,że jak pisze się jakiś znonim to osba go czytająca,o ile ma troche kultury i dobrego wychowania,powinna wyrzucić go do kosza i udawać że tego nie było.tak samo osoba dobrze wychowana nie powinna anonimów wysyłać.tym bardziej zasada taka powinna obowiązywać was,bo w pewnym sensie stanowicie tu "władzę".
moim zdaniem zasada powinna być taka,że jak kogos banujesz to wysyłasz mu priva,maila czy co tam jeszcze z uzasadneiniem i podpisem.natomiast nie masz obowiązku prowadzić żadnej polemiki na forum czy na privach.początkowa z pewnością taka polemika będzie podejmowana,ale jeżeli będziecie konsekwentni,to z czasem sie to skończy.

Też tak kiedyś uważałem, dlatego swoje bany podpisywałem. Jak się to skończyło, możesz sprawdzić w archiwum tematu.

Niestety, realia są takie, że niemal każdy zbanowany potrafi przedstawić litanię powodów dla których został niesłusznie ukarany, a nieliczni potrafią uczciwie przyznać się do błędu. Sam znam tylko jeden taki przypadek - kreseq.

Zresztą - patrz dyskusja wyżej. Już szykowała się zadyma, pechowo - to nie ja dałem bana, więc całość umarła śmiercią naturalną.

Poza tym - temat wraca z regularnością szwajcarskiego zegarka, bez względu na to, kto akurat moderuje. "Dlaczego bana dostał XYZ?", "Dlaczego moderator nie chce odpowiedzieć?", "Czemu wprowadza się na tym forum cenzurę?" etc.

Dla mnie EOT, bo ani sam nie zamierzam własnych błędów powtarzać, ani tym bardziej wymagać tego od innych moderatorów.

Mareq 20.12.2008 20:04

Cytat:

Swoją drogą już kiedyś tu padło: moderator jest członkiem społeczności forumowej i tak jak każdy inny ma prawo się mylić, napisać lub zrobić coś wbrew czy to ogółu czy pojedynczego X czy Y.
Czy ja mam odnośnie trego jakiś problem :) ? Napisałem wyraźnie , że regulamin nie zobowiązuje moderatora do podpisywania się , więc nie oczekiwałem tego .
Inna sprawa czy regulamin nie jest stosowany wybiórczo (katalog kar)

Cytat:

Mareq - ban jak czas, też mija więc chyba bez ciśnień.
Głębokie , ale wydaje mi się , że napisałem o całej sprawie dosyć spokojnie , więc faktycznie ,,chyba bez ciśnień'' :) .

South 22.12.2008 15:42

http://wislakrakow.com/forum/showpos...postcount=6151 możecie tępić takich pajaców ?

ed;nie wiem nie często tam zaglądam,jeśli tak to ok :)

pan_premier 22.12.2008 15:44

a kiedy nie byli tepieni?pozatym post wisiał 4 minuty:shock:

marcin_m 22.12.2008 15:53

Prosiłbym o skasowanie, z Wisłą raczej nie ma to nic wspólnego.

http://wislakrakow.com/forum/showpos...&postcount=485
http://wislakrakow.com/forum/showpos...&postcount=487

ja_ka_ 22.12.2008 22:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ja_ka_ (Post 645058)
Wyslalem do 4 moderatorow pytanie a zarazem prosbe o zmiane napisu pod nickiem. Nie pisalem tego tu zeby nie zasmiecac forum. Odpisal mi jeden, ze On nie ma takiej mozliwosci. Ci co ponoc maja taka mozliwosc milcza... Az taki wielki problem to zrobic czy chociazby odpisac?

Podbijam Szanowni Moderatorzy

edit: pan_premier miał na myśli że nie problem odpisac na priv. Czyli w temacie nic nie drgnęło :(

pan_premier 22.12.2008 22:22

nie problem czasami jest troche privów i umyka

luke1906 23.12.2008 15:38

tak myślę co by można temat KU PRZESTRODZE zamknąć i przykleić u góry
tak na przyszłość, może ktoś przeczyta zanim da kasę następnemu oszustowi

artek_ABG 28.12.2008 13:28

uuuuuuuuuu jaka ostra pani moderatorka, banuje ludzi którzy nie lubią jagiellonii. DLaczego piotrek 1991 nawet nie dostał bana, tylko usunięto jego konto? M.O.deratorzy...

Kamil 28.12.2008 16:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez artek_ABG (Post 648651)
uuuuuuuuuu jaka ostra pani moderatorka, banuje ludzi którzy nie lubią jagiellonii. DLaczego piotrek 1991 nawet nie dostał bana, tylko usunięto jego konto? M.O.deratorzy...

podejrzewam ze jak piotrek bedzie chcial, to sie sam tej pani zapyta a nie bedzie sie innymi wyreczał,
i naucz sie pisac z duzej litery nazwy klubow

pan_premier 28.12.2008 16:52

głupota ludzka nie zna granic:w skrócie, niejaki Piotrek, który lada chwila zostanie ofiarą holocaustu, dostał bana na 3 dni, za głupie nabijanie. 3 dni!armagedon!

To, że jego koledzy widzą w 3 dniowym banie usunięcie konta, doszukują sie spisków związanych z Jagą, a do tego insynuują coś o milicji, nie jest nasza sprawą ani chorobą.

S. ew. 30.12.2008 16:09

http://wislakrakow.com/forum/showpos...postcount=4325

cóż to ?

Proud 30.12.2008 20:54

kurde...ostatni zaczynają denerwować mnie te podpisy pod postami...niektóre są tak wielkie, że tekstu trzeba pomiędzy nimi szukać...i do tego te jaskrawe kolory...rozumiem, można mieć fajny podpis pod postem(zdecydowana większość jest świetna) ale w "normalnych" rozmiarach...

dla przykladu wspomne np. o podpisie użytkownika PODpalacz...tak pierwszy lepszy

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:09.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl