Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

lord damien 12.09.2015 13:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1414043)
Ten awans co prawda - zostaje w pamięci - ale to nie było tak, że ze wszystkimi wygraliśmy i wyszliśmy zasłużenie, po prostu grupa była wyrównana, masa remisów i się udało dzięki dobrej grze defensywnej fartownie wyjść z grupy.

O ile mnie pamięć nie myli, to wygraliśmy ze wszystkimi ;) Co prawda ze wszystkimi też przegraliśmy, ale trzymajmy się faktów.

Co do postu milosza, to może wam się to nie podobać, ale w większości to prawda.

KrzychooR 12.09.2015 13:38

Pewnie zaraz się dowiem że to żadną sztuką było wygrać z fulham czy z twente...

Karherop 12.09.2015 14:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KrzychooR (Post 1414055)
Pewnie zaraz się dowiem że to żadną sztuką było wygrać z fulham czy z twente...

Akurat z nimi wygrał Moskal, a nie Maaskant. Który zresztą dwa razy ostro przerżnął...

!!IRIVER!! 12.09.2015 14:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1414062)
Akurat z nimi wygrał Moskal, a nie Maaskant. Który zresztą dwa razy ostro przerżnął...

Z Fulham wygrał jeszcze Maaskant. ;)
http://www.sport.pl/pilka/10,118633,...ton__1_0_.html

piotek 12.09.2015 14:24

Wyszliśmy dzięki bramce Odense z Fulham w doliczonym czasie gry. Zresztą Wisła wysłała im potem szampana w podziękowaniu ;)

Ja z z tamtej grupy pamiętam dwie przegrane 4-1 z Twente i Fulham. U nas z Fulham wygrana lub remis po niesłusznej czerwonej dla Anglików (aktorstwo Nuneza i brak czerwa dla Ilieva za wejście korkami w klatkę piersiową). Z Twente jedna bramka padła po strzale Garguły w środek bramki i ataku padaczki u bramkarza.

Pisane na gorąco, z głowy, więc jeśli się pomyliłem, to wybaczcie i poprawcie.

lord damien 12.09.2015 15:03

Legia w tamtym sezonie z takim samym dorobkiem wyszła ze słabszej grupy niż nasza, ale jej sukcesu nikt nie bagatelizuje.

Mecze z Fulham i Twente przegraliśmy wyraźnie, ale z Odense przy większej skuteczności mogliśmy wygrać. Za to w wygranych spotkaniach wygraliśmy zasłużenie, po dobrej grze (może z wyjątkiem meczu z Fulham, ten słabo pamiętam).

Naprawdę mieliśmy wówczas niezłą pakę, która odpowiednio zmobilizowana (niestety w tamtym sezonie mecze w Ekstraklasie nie wzbudzały w piłkarzach wielkich emocji) mogła wygrać z naprawdę klasowymi ekipami. Zresztą odpadliśmy po dwóch remisach, z czego mecz w Krakowie powinniśmy spokojnie wygrać przy lepszej skuteczności.

Wszystko się zaczęło sypać po zwolnieniu Moskala, po którym nastał najczarniejszy okres nowożytnej Wisły, mam nadzieję powoli dobiegający końca.

milosz 12.09.2015 15:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1414043)
Nie moja wina, że jesteś IDIOTĄ

Nie moja wina, co z przykrością stwierdzam, że wychowałeś się w /.. / nie potrafisz bez ubliżania prezentować swoich wypocin, bo poglądami trudno to nazwać. Taki widać twój parszywy los, prostaczku (- tego nie wykropkuje bo na chamstwo czasem tak trzeba odpowiedzieć), współczuje.

Nie dziwi mnie też, że tylko ludzie o umysłach ameby (- jak wyżej) kwestionują sukcesy SV i RM w Wiśle Kraków.

- Wisła owszem miała szczęście przy wyjściu z grupy, ale miała pecha w końcówce ostatniego meczu w kw. do LM, owszem rywal był lepszy, ale wystarczyło kilka minut bez straty bramki w końcowej fazie meczu i byłaby LM i wówczas dopiero przeżyliby rozpacz zwolennicy PMSzkol. W sumie więc, suma szczęścia wynosi, zero.
- Piłka nożna to sport wymierny, wole zwycięstwo z Apoelem 1-0, gdzie rywal nie stworzył sobie ani jednej sytuacji bramkowej na R22, niż „optycznie” niby dobrą grę, w przegranych meczach z Levadią.
- Nikt nie twierdzi że nie można było sprowadzić piłkarze lepszych, zawsze można powiedzieć że coś można zrobić lepiej, ale to czego dokonali SV i RM z KM, to była więcej niż dobrze wykonana praca, ponad polską ligę i to dosłownie, o czym już pisałem wcześniej.
- SV nie dostał żadnego konkretnego budżetu, to bajki, Wisła musiał sprzedać Brożków, również wcześniej innych piłkarzy, aby za mniej niż połowę z tej kwoty zrobić LEPSZY WYNIK OD EKIPY POPRZEDNIEJ.

EDIT, co za dużo to /../, reszta niestety zostać powinna.

s1mone 12.09.2015 16:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez milosz (Post 1414071)
Nie moja wina, co z przykrością stwierdzam, że wychowałeś się w rynsztoku i nie potrafisz bez ubliżania prezentować swoich wypocin, bo poglądami trudno to nazwać. Taki widać twój parszywy los, prostaczku, współczuje.

Nie dziwi mnie też, że tylko ludzie o umysłach ameby kwestionują sukcesy SV i RM w Wiśle Kraków.

Prostaczka to w majtkach poszukaj dziecko, sam zacząłeś wjazdy osobiste to miej przynajmniej jaja przyjąć na klatę to czym sam wojujesz.

Generalnie tym się różnimy, że ty oceniasz jak kibic niedzielny po wymiernym osiągniętym wyniku, a ja patrzę głównie na to jaki poziom sportowy prezentuje wybrana drużyna.

Piłka nożna to sport, w którym szczęśćie odgrywa olbrzymią, często kluczową rolę - to, że akurat przy Maskaancie sfarciliśmy, to nie znaczy, że był świetnym fachowcem. Ba, jego fachowość potwierdziły jego późniejsze dokonania w kolejnych klubach. A dostał tych szans dużo, więc o pechu raczej nie może być mowy. Wisła to był praktycznie jego jedyny pozytywny wyskok w karierze.

Są teraz systemy informatyczne, które wspomagają scoutów z wysokiej półki i one oceniają grę klubów i piłkarzy używając stosunku stworzonych sytuacji bramkowych w porównaniu z sytuacjami do jakich klub dopuścił pod własną bramką. Mistrzowska Wisła Maskaanta w takiej statystyce miałaby problem ze znalezieniem się w pierwszej trójce takiego zestawienia naszej ligi za tamten sezon.

I spoko, sukces był - gratulacje się należą, do historii przeszło. Nie znaczy to jednak, że Maskaant był dobrym fachowcem - a jego zwolnienie błędem. Po prostu trafił w odpowiednie miejsce w odpowiednim czasie i siadło.

Ja osobiście uważam, że osiągnął wynik ponad stan, zarówno w lidze w 1 sezonie jak i w pucharach - ale tylko dzięki kunktatorskiej grze i szczęściu (rzadko, nawet w lidze, atakowaliśmy więcej niż 4 zawodnikami). W kolejnym sezonie już się to na nim w lidze ostro mściło. Ja się cieszę, że Maskaantowej Wisły oglądać już nie muszę, bo to była wyższa forma masochizmu. A obecna Wisła mi się podoba dużo bardziej i jeśli chłopaki nie będą we frajerski sposób oddawać punktów i okrzepną, to powalczymy o tytuł przy dużo fajniejszej grze niż w czasach holenderskiego duo.

milosz 12.09.2015 16:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1414072)
Prostaczka to w majtkach poszukaj dziecko.

Ponownie wydajesz jak najgorsze świadectwo o sobie. /../, ja pamiętam Wisłę z lat 70 tych, dla mnie jesteś więc tylko zakompleksionym /jak już wyżej to opisałem/, nikim więcej. Zaś tezy o rzekomo swoim ilorazie inteligencji zwyczajnie cie ośmieszają.

Ja oceniam i przedstawiam fakty, ty piszesz bajki. Twoja wiedza o piłce zaś to tylko twoje życiowe kompleksy, nic ponad to.

Co do szczęścia i pecha RM i SV, to ich suma w Wiśle wynosi zero, mieli jedno i drugie na tym samym poziomie, a dobre wyniki są wyłącznie efektem profesjonalizmu. Ja to szanuje i szanować zawsze będę, tak jak wszystkie poprzednie MP, oraz wszelkie dobre wyniki Wisły. I najważniejsze, bez szacunku dla ostatniego MP, nie da się zbudować w Wiśle nowoczesnego klubu, bo eliminując błędy SV i RM, aby się sportowo i organizacyjnie rozwijać, to owszem należy korzystać z zachodnich trenerów, piłkarzy czy dyr. sportowych, rzecz prozaiczna uczyć się należy od lepszych.
PS. A gdyby tak, boss, pozostawił w klubie większą część kasy ze sprzedanych Marcelo, Głowackiego, Diaza czy Brożków, a gdyby tak, było podejście na dwa, luba nawet na trzy, do LM, że Wisła próbuje, ale z myślą o kilku sezonach kolejnych, a gdyby tak trafili do Wisły, np. Kamil Glik czy Adamo Coulibaly, a było nimi zainteresowanie, to oznaczałoby większe wydatki, ale też większą szanse sukcesu, a gdyby tak boss nie zablokował powrotu Baszczyńskiego, którego chciał SV.. a gdyby tak BC nie słuchał podszeptów Smudy i Rogali, a gdyby tak pozwolono rozbudować siatkę skautów przez SV, a gdyby tak pozwolił właściciel budować klub przez kilka lat..możliwe ? Nie ? A dlaczego .. a dlaczego Smuda mógł przegrać 5 spotkań z rzędu, mógł przegrać z Legia 0-5 .. a pewnie dlatego że wówczas nikt nie szeptał do ucha bossa, że zrobi to lepiej i za połowę ceny.

PS. Wisła potrzebuje cierpliwości właściciela, również teraz, przy byłym asystencie RM, przy K. Moskali. Teraz też jest czas na spokojną politykę kadrową, a nie po kilku remisach, straszenie zwolnieniami.

EDIT. Do MP, nie trzeba zbyt dużo, jednak do gry o coś w europejskich pucharach, potrzeba dużo więcej, choćby ciut z tego co dali Wiśle RM i SV, zwłaszcza ten ostatni, a ściślej co mógłby dać, gdyby było inne podejście do Wisły, samego właściciela.

s1mone 12.09.2015 16:35

No, masz babo placek, stwierdziłem, że nie warto wspominać o IQ jednak i szybko wymazałem, ale nie wziąłem pod uwagę, że masz tu rozbity namiot.

Co to jest dla Ciebie ten mityczny profesjonalizm? Nazwisko zagranicznego pochodzenia?
Jak ten profesjonalizm się objawiał? Tym, że deale klepali po angielsku?

Ja podaje rzeczowe argumenty o tym jak wyglądała gra za Maskaanta (gównianie), jakie było pokłosie sprowadzenia 4 dziadków do teamu, który już wtedy opierał się głównie na starszych piłkarzach, a ty tylko w kółko sukces, wynik i profesjonalizm.

Valcx mógł ściągnąć innych piłkarzy. Ściągnął takich, że ani nie było LM, ani drużyny po przegranych eliminacjach, ani nawet kogo sprzdać za rozsądne pieniądze. To czy Cupiał zostawiał pieniądze z transferów w klubie czy nie jest nieistotne. Jakby goście byli kurami znoszącymi złote jaja to nadal by tu pracowali. Nawet Cupiał nie jest takim kretynem, żeby wyrzucać gości, którzy mu robią pieniądze.

Generalnie jakby Valcx był taki zajebisty jak twierdzisz, to by na te 4 transfery ściągnął 3 odpowiedników dzisiejszego Jovicia (tani, świetny piłarsko, perspektywiczny). No dobra, przesadziłem - ściągnąłby dwóch takich i dwa niewypały. Albo, kij, załóżmy, że miał wybitnego pecha, ściągnął jednego 'Jovicia' i trzy razy się pomylił!

Niestety on wcale taki super jak podpowiada Ci twoja ograniczona wyobraźnia wcale nie był i zamiast przysłowiowych Joviców jebnął 4x harakiri. Tyle w temacie :))))

radek2323 12.09.2015 16:41

Zdania możecie mieć różne ale szanujcie się bo szlak człowieka trafia jak to czyta

milosz 12.09.2015 16:51

s1mone Czyli dyskutuje z dzieckiem, sorry, ale nie będę się zniżał do twojego poziomu.

Nie obchodzi mnie co „wklejasz”, co „wycinasz” , z jednym się zgadzam, wszystkie twój teksty są” niepotrzebnie napisane., a dlatego że są merytorycznie puste. Poza inwektywami nic tam nie ma.

Profesjonalizm SV i RM jest wymierny, to zamiast Levadi, gra unikająca takich porażek.
Co do całej ówczesnej polityki transferowej, to wielu już o tym pisało, że sprowadzono piłkarzy doświadczonych pod wynik, a wynik był lepszy od oczekiwanego, bo niewielu wierzyło w MP, czy w tak udany występ w pucharach, trzeba być ślepym aby tego nie dostrzegać.

Sprowadzano piłkarzy z kartą w reku, czy poprzez wypożyczenia, ja nie miałbym nic przeciw wypożyczeniu kogoś na podobnym poziomie co Biton, dla prostego przykładu, co do transferów z innych klubów, za które tym klubom trzeba było zapłacić, to były ich 3, Melikson był największą gwiazdą ligi, Genkow gdy mu płacono na czas wiosną grał dobrze, a Jovanović, dopiero gdy był ustawiony na środku obrony pokazał z Głowackim więcej niż przyzwoitą grę.. całość pokazuje jedno, w nerwowym sposobie postępowania właściciela nic dobrego, na trwałe zbudować się nie da.

s1mone 12.09.2015 17:00

Z nas dwóch to ty królujesz w argumentach ad personam. To właśnie ty zacząłeś nasz dialog poprzez odniesienie się bezpodstawnie do mojej inteligencji, tylko dlatego, że patrzysz na grę w ograniczonym trybie zero-jedynkowym. Ok, twoje prawo, ale to twoje skamlenie o inwektywy, podczas gdy pierwszy je wyciągnąłeś jest szczytem hipokryzji i żenady :)

Dlatego też ci odpuszczę, bo zwyczajnie szkoda mi na taką obłudę klawiatury.

Albo się jest facetem i ma się dostatecznie duże cohones by zebrać to co się zasiało, albo jest się jak taki kopacz co najpierw zacznie przepychankę, a potem udaje, że od przeciwnika dostał w nosa i leży na murawie :)

Ciao o/

arti 12.09.2015 17:09

s1mone&milosz
dwóch kibiców Wisły - po ch.j tak skaczecie sobie do oczu, kompletnie nie rozumiem tego.
sukces jak na nasze warunki (grupa le) był faktem, ale biorąc pod uwagę, że Wisła przestała płacić wielkie pieniądze niesprzedawalnym starym najemnikom przerodziło się to w długotrwałą zapaść.
Gdyby ci wyjadacze z wysokimi paroletnimi kontraktami zdobyli LM (co przy sporej dozie szczęścia było całkiem blisko) zostałoby to zapamiętane jako genialne posunięcie, jednak wyszło jak wyszło - teraz możemy mówić o krótkowzrocznej zagrywce, która przy o wiele mniejszych dochodach z le (niż z lm) i braku awansu do pucharów w kolejnym roku i nastęnych stała się kulą u szyi Wisły na parę kolejnych lat.
Ale to było dawno i nieprawda... teraz wyjdźmy na finansową prostą i krok po kroku odbudujmy swiją pozycję..Amen.

milosz 12.09.2015 17:14

s1mone
Sam zacząłeś mi ubliżać at personam (moim zdaniem, łamiąc zasady tego forum), sam też teraz skomlesz, a końca tego nie widać, ile razy jeszcze napiszesz, że ..to koniec, sorry, poziom twojej hipokryzji jest nie do pobicia,..nic też nowego nie piszesz o polityce transferowej, jedynie dalsze inwektywy pod moim adresem, w istocie na odpisywanie na nie, szkoda mi czasu.
_________
Rzecz prosta, Wisła bez piłkarzy, szkoleniowców, czy choćby dyr. sp. z zachodniej lepszej piłki nie osiągnie poziomu na którym będzie mogła
skutecznie rywalizować z zachodnimi klubami. Te już, od dawien dawna, są bowiem międzynarodowe.
Jedyne co należy zachować, to tożsamość klubu, gdzie polscy piłkarze będą jednymi z gwiazd klubu.

Żywię też nadzieję, iż właściciel już wie, że w piłce nożnej drogi na skróty, budującej trwały i powtarzalny sukces, nie ma.

s1mone 12.09.2015 23:35

Zaczęło się od Twojego posta ze stwierdzeniem, że stwórca odebrał mi rozum - ja odpowiedziałem dokładnie tak samo, tylko bardziej dosadnie - nazwałem cię idiotą. Prowokujesz ad personam, a wziąć odpowiedzi w tym samym stylu na klatę nie potrafisz. Generalnie nieważne, widziałem już parę twoich kłótni tutaj i nie wiem czemu nie zaświeciła mi się lampka, żeby wcześniej sobie darować. Bywa i tak.

milosz 13.09.2015 02:20

Wracam od przyjaciół do domu, zaglądam do netu i.. znowu ten co przegrać nie umie, nic nie pisze o polityce transferowej, ale za to lubuje się w ubliżaniu innym..
Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1414122)
Zaczęło się od Twojego posta ze stwierdzeniem, że stwórca odebrał mi rozum - ja odpowiedziałem dokładnie tak samo, tylko bardziej dosadnie - nazwałem cię idiotą. Prowokujesz ad personam, a wziąć odpowiedzi w tym samym stylu na klatę nie potrafisz. Generalnie nieważne, widziałem już parę twoich kłótni tutaj i nie wiem czemu nie zaświeciła mi się lampka, żeby wcześniej sobie darować. Bywa i tak.

Potwierdzam, pisząc bardzo łagodnie, że odebrało ci rozum, skoro dobra praca, dająca MP i najlepszy wynik w pucharach od 9 lat, jak i środki zarobione w pucharach są dla ciebie niedostrzegalne. Potwierdzam, że jesteś "prostaczkiem", skoro nie widzisz swojego chamstwa, w swoim określeniu wobec mojej osoby, łamiącej regulamin tego forum (moja ocena jest, przypominam sporym eufemizmem). Potwierdzam też że nie potrafisz bez ubliżania w chamski sposób polemizować z kimś o innych poglądach, u ciebie widać to norma.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1414075)
. Tyle w temacie

Taa, napiszesz to pewnie jeszcze ze sto razy. Prawda jest prozaiczna, nie masz żadnych argumentów na obronę swoich paranoi antyzachodnich, wyniki sportowe SV i RM w Wiśle były zaś więcej niż dobre, a te finansowe przyzwoite, nerwowe działania bossa przerywające projekt, MPSzkol. z Probierzem, Kulawikiem, oraz szkodnictwo JB, doprowadziły do kilku lat obniżki poziomu sportowego Wisły. Ufam, ze boss się czegoś od tamtego czasu nauczył, zwłaszcza te 5 porażek z rzędu i cała praca Smudy w Wiśle, który mówił coś o 3 okienkach transferowych, zapewne podobne bajki opowiadał Cupiałowi, że taniej zrobi lepszy wynik, ..no to zrobił ufam tak, ze BC już więcej na taki kit nabrać się nie da, a zanim będzie przerywał cudzą, więcej niż przyzwoitą pracę, kilka razy się wreszcie zastanowi, vide teraz ..plotki o próbie zwolnienia byłego asystenta RM, czyli aktualnego szkoleniowca Wisły, Kazia Moskala. Otóż Wisły nie stać głównie na zatrudnianie kilku trenerów jednocześnie, tak jak w jeszcze większym stopniu nie stać już jej na fanaberie bossa, przerywającego kolejne projekty. Wisła potrzebuje spokoju, konsekwentnego rozwoju, w którym i tak w końcu będzie musiała sięgnąć po zachodnich szkoleniowców, piłkarzy, czy dyr. sportowych, taka jest bowiem naturalna kolej rzeczy.

s1mone 13.09.2015 10:51

Argumentów przedstawiłem masę, a ty wypisujesz po prostu brednie z kosmosu nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, a moje wycofanie się z dyskusji, traktujesz jako zwycięstwo :D Nie, po prostu nie ma sensu dyskutować z gościem, który nawet nie czyta tego co się do niego pisze, tylko adresuje swoją prozę do wyimaginowanego postera wytworzonego przez swoja wyobraźnię.

Podsumuje to wszystko prostymi słowami :
Bardzo się cieszę, że ten twój zachodni profesjonalizm został wywalony na bruk i teraz ma problemy by znaleźć sobie zatrudnienie w klubach 3 obiegu :) Jest dokładnie tam, gdzie zasługuje niezależnie od ilości piany ubitej przez Ciebie z tego powodu.

Pozdrawiam serdecznie i to już ostatni mój post w twoim kierunku EVER ! :)))

Karherop 13.09.2015 11:02

Panowie, nie mogliście sobie tego wszystkiego na priv wyjaśnić? odechciewa się nawet czytania tych 'wypocin'

a jak @milosz jak wchodzisz po imprezie po 3 w nocy na forum już wiedz, że to nadaje się do leczenia

milosz 13.09.2015 11:14

s1mone Kolejny twój post o niczym. Poza kompleksami wobec tych co dali ostatnie MP Wiśle Kraków, nie przedstawiasz zupełnie nic, ZERO ARGUMENTÓW. Liczne emotikony wskazują tylko na twój dziecinny wiek i mają ukryć intelektualną pustkę. "Brednie z kosmosu" zaś to twoje puste merytorycznie posty o niczym. Ja zaś w odróżnieniu od ciebie operuję wyłącznie faktami i te bronią się same, słowem fakty przeciw twoim komplekson antyzachodnim, musiały dać taki efekt, iż spór przegrałeś.

Co do zatrudnienia, RM po Wiśle Kraków pracował 2 razy w lidze holenderskiej w najwyższej lidze rozgrywkowej, prowadząc tam kluby, z pierwszym całkiem nieźle (W sezonie 2011/2012 Groningen było na 14 miejscu, pod koniec sezonu 23.05. 2012 ekipę objął RM. W kolejnym 2012/2013, było już na miejscu 7, po którym RM. zakończył pracę z tym zespołem), z drugim słabo czyli spadek, tak czy owak, robił coś o czym absolutnie wszyscy polscy trenerzy mogą sobie tylko pomarzyć. SV zaś ma już za sobą ciekawą karierę piłkarską, był też dobrym dyr. sportowym w PSV i Wiśle Kraków (obie te drużyny zdobywały wówczas mistrzostwa ligi), biorąc pod uwagę ich osiągnięcia i ich zarobki, wielu chciałoby być na takim bruku jak oni. Dla przykładu Smuda wziął z pocałowaniem ręki pracę w II lidze niemieckiej, ciekawe gdzie teraz znalazłby zatrudnienie np. Skorża, czy zechciałby go jakiś holenderski klub, choćby z dołu tabeli, jak było 2 razy po pracy w Wiśle z RM.

PS. Poza MP i przyzwoitą grą w pucharach, to jak grali za RM, tacy piłkarze jak Melikson, Biton, Małecki czy Wilk, a jak grali po RM, przy innych trenerach w Wiśle też mówi samo za siebie.

Wszystkim tym którzy dali MP Wiśle Kraków należy się szacunek, bez względu na paranoje różnych nawiedzonych niby kibiców. Szanuje dobrą pracę absolutnie wszystkich, tak Smudy, Lenczyka, Kasperczaka, Maaskanta, czy Skorży czy innych. Co więcej, we współczesnej piłce nożnej, jeśli Wisła chce uzyskać coś więcej niż kolejne MP, to potrzebuje spokoju ze strony właściciela i kontynuacji w zatrudnianiu ludzi z zachodnim doświadczeniem piłkarskim, innej drogi dogonienia zachodniej piłki nie ma.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1414142)
a jak @milosz jak wchodzisz po imprezie po 3 w nocy na forum już wiedz, że to nadaje się do leczenia

Z Wisły ciężko się wyleczyć, co gorsza ja nawet tego nie próbuje robić, narka.

szprotson 13.09.2015 11:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1414142)
Panowie, nie mogliście sobie tego wszystkiego na priv wyjaśnić? odechciewa się nawet czytania tych 'wypocin'

Oczywiście ze na PRV najłatwiej jest sobie wszystko wyjaśnić ale po pierwsze potrzeba chęci. Skoro jakiś uzytkownik zablokował mozliwosc otrzymywania wiadomości prywatnych to coś przeciez musi być na rzeczy.

kilkadziesiąt sekund brakło a byśmy mieli kolejnego mistrza. Eh Jopik Jopik.

Pulpet 13.09.2015 12:42

Mam takie pytanie o zawodnika o nazwisku Gajos. On chyba był u nas na testach kilka lat temu jeszcze jako zawodnik Rakowa? pamiętacie z jakiego powodu nie wzięliśmy go wtedy? a może w ogóle nie był na testach tylko pisano o nim w kontekście zainteresowania?

kkk 13.09.2015 12:50

Gajos nie był na testach, miał menadżera związanego z kręgami TS-u, który mocno go pompował do Wisły i to by było na tyle.

milosz 13.09.2015 16:09

raindog O czym ty piszesz ? Kto niby twierdzi, że byli "wybitni".. ? Takie pisanie to dopiero demagogia..
Otóż były dyr. sportowy PSV, tak jak RM byli po prostu wystarczająco dobrzy aby przesunąć Wisłę w piłkarskiej hierarchii klubów, tylko tyle i aż tyle. Poza tym, gdzie jest niby negatywna ocena dalszej pracy SV, na jakiej niby podstawie ? RM, zaś jest tym kim był i przed przyjściem do Wisły, trenerem na słabe ekipy w lidze holenderskiej, po Wiśle 2 takie prowadził, z pierwszą miał wynik dobry, z drugą zły, czyli przeciętny trener, ale na polskie warunki i tak był lepszy od swoich następców z PMSzkol., od Probierza, czy Kulawika.

Po drugie, jakie odcięcie „pępowiny” ? Toż cały projekt został sfinansowany tylko z części zarobionych funduszy przez Wisłę, wyłącznie przez Wisłę, tych z transferów (od Marcelo do Brożków), o kasie od UEFA za kw. do LM i LE, nie wspominając.
Polityka klubu zaś to właściciel, wyłącznie właściciel, inne tezy, to bajki. Były sukcesy sportowe, okraszone sfinansowaniem ich też przez korzyści finansowe, vide choćby te 4 mln euro od UEFA, a problemy zaczęły się od przerwania tego projektu, od płacenia dwóm, potem trzem trenerom jednocześnie, od braku powtarzalności w sezonach kolejnych.

I jeszcze raz to co widać jak na dłoni i w tym sezonie, jak trudno polskim drużynom połączyć grę w pucharach ze skuteczną grą w lidze, wyniki Lecha i Legii mówią wszystko.

PS. Projekt związany z drugim okienkiem transferowym (pierwsze było udane i racjonalne) był zły, bo był na jeden złoty strzał i nie chodzi o sezon w kw. do LM, ale o sezony kolejne, już wówczas powinien pójść od właściciela prosty przekaz, że MP było zdobyte niespodziewanie i że klub ma sprowadzać piłkarzy perspektywicznych, na kolejne sezony, tak aby mieć kilka prób przebicia się do LM.. tylko że boss zawsze był skrajnie niecierpliwy, paradoks polegał na tym, że sukces były zbyt szybko odniesiony. Załóżmy hipotetycznie że KM zdobywa MP i będzie blamaż w pucharach to co ? Znowu wywracanie wszystkiego do góry nogami ? Co więcej, gdyby Wisła przetrzymała napór rywala przez te kilka minut na Cyprze, awansowałaby do wyśnionej LM, co by to zmieniło ? W lidze polskiej byłyby jeszcze większe problemy, a w LM byłby blamaż, ogłoszono by jeszcze większe bankructwo klubu, a kasa z LM, tak jak większość z transferów poszłaby do TF, bo to miał być "złoty strzał", a nie budowanie klubu na lata, problem jest więc z naszym dobrodziejem.. na polskie warunki dał nam wiele radości, kolejne MP, ale zbudowano kolos na glinianych nogach, dramatycznie zadłużony, klucze do radykalnych zmian ma nadal właściciel, a KM z panem Gaszyńskim, mogą tylko w ramach tego kryzysu jakoś utrzymywać klub na powierzchni, a że liga nasza jest koszmarnie słaba, to nawet mamy prawo i obowiązek walczyć o najwyższe cele, choćby teraz jak wygramy to mamy wicelidera (EDIT, już tylko miejsce na pudle) w tabeli ligowej.

I jeszcze jedna uwaga, warto przyjrzeć się czy można kogoś wyrwać z takiego Piasta, choć nie wiem czy nas na to stać.. Valckx grzebał dla Wisły po europejskich śmietnikach, bo tak musiał, pod tym względem nic się nie zmieniło, może tylko w gorszych śmietnikach będziemy szukać.. takie czasy w Wiśle, stąd cieszmy się że jeszcze grają u nas Głowacki z Brożkiem, oraz że jest u nas ciągle "dziki" Donald.

Griszka30KR 13.09.2015 19:18

Czy jest możliwość odejścia/sprzedaży zawodnika z naszego klubu w tym momencie?
Bo rozumiem,że my możemy podpisać kontrakt z zawodnikiem który jest bez.

Karherop 13.09.2015 19:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Griszka30KR (Post 1414199)

Możemy podpisać zawodnika bez klubu, jeśli stał się 'wolnym zawodnikiem' przed zamknięciem okna transferowego 31 sierpnia 2015.
Możemy sprzedaż kogoś do klubu X, tyle że faktycznie może stać się zawodnikiem klubu X najwcześniej 1 stycznia 2016.

Griszka30KR 13.09.2015 19:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1414205)
Możemy podpisać zawodnika bez klubu, jeśli stał się 'wolnym zawodnikiem' przed zamknięciem okna transferowego 31 sierpnia 2015.
Możemy sprzedaż kogoś do klubu X, tyle że faktycznie może stać się zawodnikiem klubu X najwcześniej 1 stycznia 2016.

Ok,rozumiem,czyli teoretycznie odejśc nie moze...

Siemion 14.09.2015 12:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez milosz (Post 1414175)
Toż cały projekt został sfinansowany tylko z części zarobionych funduszy przez Wisłę, wyłącznie przez Wisłę, tych z transferów (od Marcelo do Brożków), o kasie od UEFA za kw. do LM i LE, nie wspominając.

Polityka klubu zaś to właściciel, wyłącznie właściciel, inne tezy, to bajki. Były sukcesy sportowe, okraszone sfinansowaniem ich też przez korzyści finansowe, vide choćby te 4 mln euro od UEFA, a problemy zaczęły się od przerwania tego projektu, od płacenia dwóm, potem trzem trenerom jednocześnie, od braku powtarzalności w sezonach kolejnych.

Polecam przeczytać książkę Mateusza Migi "Wisła Kraków: Sen o potędze". Tam jest dokładnie opisane, jak działał klub w czasach Basałaja, Valcxa i Maaskanta. Trochę to inaczej wygląda niż wszyscy myślimy. Oni również mieli duży wpływ na to, w jakim punkcie teraz jesteśmy m.in. podniesienie płac wszystkim pracownikom Wisły SA, podniesienie wynagrodzenia dla członków zarządu do 300tys. zł rocznie, sprowadzanie zawodników przed emeryturą (np. Lamey, Jaliens) przez Valcxa, za których prawdopodobnie brał niezłe pieniądze, omijanie perspektywicznych zawodników znalezionych przez skautów i nie branie w ogóle pod uwagę zawodników ze skautingu itd.

szprotson 14.09.2015 17:27

Siemion nie walcz z wiatrakami. Zaraz usłyszysz ze Miga gówno wie, a SV z RM zrobili historyczny wynik w pucharach i byli dosłownie kilka minut, nawet kilkadziesiąt sekund, a ...., kilka sekund od ligi mistrzów! A książka jak ksiązka papier przyjmie wszystko :) a to co jest na 377 stronie to bujda.

ale przynajmniej wiemy kto wydał 3 dyszki na ksiązke o ukochanym klubie.

E: grubo musiała miec pani np. od historii gdy milosz wstawał i mówił : chuja prawda! myślcie samodzielnie! Na grunwaldzie było inaczej a na temat rewolucji francuskiej to chuja Pani wie!
Trudno było przewidzieć ze Jaliens stanie sie dnem...gdyby był obserwowany takiej trudnosci jednak by nie było.
Ci z Otulela Galati czy Petrzałki tez zrobili najlepszy w historii wynik w pucharach.

milosz 14.09.2015 19:32

Siemion

Naiwni łykają każdą propagandę, jak pelikany, post tuż pod Twoim jest tego klinicznym przykładem,. Moja rada, myśl samodzielnie. Sprawa jest dość prozaiczna, RM i SV mieli od samego początku swoich licznych wrogów, takie jest nasze polskie piekiełko," zły obcy" niestety (dla nich) wygrywał, aż w końcu przegrał i ..nastąpiła wielka ulga, wówczas dodać należało tylko troche bajek i już masz widoczną propagandę o "złym obcym" w Wiśle. Moja rada, myśl samodzielnie, nie bądź pelikanem.
Co do Jaliensa, znasz jego CV, nie ? To się z nim zapoznaj, trudno było przewidzieć, iż okaże się leniem, Lamey zaś owszem grał raczej słabo, ale trzelił dla Wisły kilka bramek, z niego zrobiono kozła ofiarnego.. "omijanie perspektywicznych zawodników znalezionych przez skautów i nie branie w ogóle pod uwagę zawodników ze skautingu", ładnie to brzmi.. tylko konkrety znasz, nie ? To o czym piszesz. Ja wiem jedno, znam fakty, wyniki sportowe, więcej niż dobre, wiem też że bardzo trudno łączyć polskim drużynom grę w pucharach z grą w lidze, wiem też że Moskal, Probierz czy Kulawik nie zrobili nic lepiej, do póki była jesienią kontynuacja udało się wyjść z grupy LE, a dalej , dalej to już efekt domina, brak wypłat, nagonka, pan grabarz JB, no i główny architekt destrukcji, czyli pan Smuda, że zrobi to lepiej za pół ceny w 3 okienka transferowe, ..hmm zrobił lepiej (?), daj sobie sam odpowiedź. Konkludując ja szanuje wynik sportowy, również fakt iż transfery dały lepsze wyniki w europejskich pucharach, że nie musiałem się wstydzić przed znajomymi porażek z Levadią czy innym Karabachem. Znam też oficjalne korzyści od UEFA.. Wiosną zaś co by było, nigdy się nie dowiemy. Jeszcze jedna rzecz, w Wiśle rządzi Rada Nadzorcza, czyli BC, on decyduje ostatecznie o większych wydatkach, Ty wierzysz w bajki, iż czyniono je w tajemnicy, ja pewny jestem iż to BC był pomysłodawcą drogi na skróty, a wnioskuje to z całej obecności BC w Wiśle.

I na koniec..moja ocena pracy SV i RM jest umiarkowanie, ale pozytywna, wiem iż zrobili sporo błędów, jak i wiem że głównym błędem był cały pomysł, aby w pół roku skleić drużynę z wypożyczonych piłkarzy, również tych kończących kariery, aby raz, tylko jeden raz przebić się do LM, ja wolałbym inny plan, aby założeniem była tylko LE, a LM była opcją na kilka podejść, ale ten drugi plan nie był możliwy przy tym właścicielu, przy panu BC. A piszę to z pełnym szacunkiem za pozytywy jakie dał Wiśle BC, jednak uczciwość nakazuje widzieć też i drugą stronę medalu, czyli, niestety liczne, niewykorzystane okazje, cóż było i minęło, oby nauka nie poszła w las, bo prędzej czy później znowu będzie trzeba zatrudnić ludzi z zachodniej piłki, ale to kiedyś, na teraz liczą się pojedynczy fajny mecz, smutek z każdej porażki i radość z każdego zwycięstwa, .. a sen o potędze trzeba zaś odłożyć na przyszłość, ufam nie tak znowu odległą.

________
EDIT.
do Wesoły Romek

1. Mylisz dwie różne osoby, choć w ocenie faktów dotyczących SV i RM w Wiśle Kraków mające zbieżny pogląd.
2. Ja, czyli kochający Wisłę Kraków, kibic, o nicku milosz, nigdy nie przestanę bronić tego co uważam za słuszne, czyli tych co dali Wiśle Kraków MP, oraz jedynie właściwej drogi rozwoju ukochanego klubu, poprzez otwarcie go na zachodnią piłkę nożną i nic zmieni mojej postawy, amen ;)

PS.Tak na marginesie z każdym kolejnym sezonem Wisły Kraków, umacniam się w słuczności mojego poglądu na Wisłę.

Wesoły Romek 14.09.2015 20:24

Oldkibic (Miłosz), przestań już, proszę.

63.5 Kg 19.09.2015 12:43

Jedna z kurewskich pseudodziennikarzyn czyli niejaki Kmiecik wyleciał dzisiaj z transferem Guerriera do Kataru...

!!IRIVER!! 19.09.2015 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1414820)
Jedna z kurewskich pseudodziennikarzyn czyli niejaki Kmiecik wyleciał dzisiaj z transferem Guerriera do Kataru...

Heh, gdyby chcieli za niego dać dwukrotnie tyle ile pisze Kmiecik, to niech Donald idzie. Choć jak dla mnie to tylko bzdety dziennikarzyny, który chce zabłysnąć.

Griszka30KR 19.09.2015 14:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Griszka30KR (Post 1414199)

Jest w tym chyba trochu prawdy ,może WISłAZWE się jakoś do tego odniesie

Dariook 19.09.2015 15:41

Okno transferowe w Katarze zamyka się 2015-09-30.

bódyń 19.09.2015 19:10

Coz. Wiadome, ze lepiej aby Donald zostal ale jak dzieki temu możemy wyjsc na prosta to coz. Wielkiego wyboru nie ma.

mari339 19.09.2015 19:12

Jak Guerrier zszedł to się wyściskał z Moskalem. Oby to nie było na pożegnanie.

kpn 19.09.2015 19:17

Chyba prędzej jakieś uwagi przekazywał Kaziu

iwan149 19.09.2015 19:20

http://futbolplus.pl/kraj/item/3366-...legle-rachunki

tomasz_19 19.09.2015 20:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez iwan149 (Post 1414855)

jeżeli to prawda to ręce same składają się do oklasków, sprzedać takiego paralityka, któremu raz na jakiś czas wyjdzie mecz życia za taką kasę to mistrzostwo świata!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:53.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl