Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa 2008/2009 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4560)

Wojtas 18.05.2009 15:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 730038)
godz. 17
Lechia-Wisla na Canal+
Multiliga na Canal+Sport
Slask-Legia na Canal+Sport2

Ciekawe co zrobi Orange Sport....zawsze dawali wszystkie mecze ale ta kolejka musi byc rozgrywana o jednej porze...pewnie zrezygnują wogole ,bo byla by u nich Multiliga le juz widze ze jest na C+ Sport.

martin_6 18.05.2009 15:39

Likwidacja baraży + konsekwetne niedawanie licencji klubom, które ich dostać nie powinny = wreszcie zdrowa liga!

szczebrzeszcz 18.05.2009 15:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 730077)
Tja , tylko ta 'głupota' funkcjonuje w dużej liczbie lig, na różnych zasadach - jeśli wolicie sytuacje że 5 kolejek do końca i jeden wielki ziew to ok.
A gadanie o rozwalaniu terminarza jest chyba niepoważne...30 kolejek i wszyscy wielce przemęczeni:)? - powiedz to Angolom co w ich 1 lidze grają 46 meczy w roku a potem jeszcze playofy.

ha, nie o to mi chodziło:)
a o kwestię przygotowania zespołu do kolejnego sezonu, (mam na myśli równe szanse zespołów walczących w nowym sezonie, w Anglii mają dłuższą przerwę letnią, odrzucam argument o dłuższej przerwie zimowej w Polsce bo to ją akurat trzeba skrócić)
poza tym to jestem nawet za zwiększeniem ligi do 18 zespołów, jak będzie i kasa i stadiony :)
Playoffy to chyba w Chamionship?
jezęli tak jest od tego sezony w Premier to.... nieźle na tym zarobią, rozgrywki do ostatniej chwili... :)
tylko czy o to chodzi w tym sporcie zeby mistrzem kraju został ten co wygrywa w Playoffach
wiem, w innycyh dziedzinach tak jest ale jakoś do piłki krajowej... nie badzo mi to pasuje... na pewno byloby... inaczej :-)

1q2 18.05.2009 16:10

Tak tak, chodzi o championship...Jasne że mistrzostwo przez plejofy to kiepski pomysł:)
Natomiast ja byłem jestem i będę za tym by jak najbardziej urozmaicać rozgrywki ligowe.Nawet w bundeslidze w tym roku wprowadzono wariant 2+1.Im więcej zespołów gra o coś, tym lepiej dla piłki co pokazuje m.in tego roczna liga - Co do równych szans to ok ale wd. mnie wszystko jest do zrobienia, tylko trzeba chcieć.

szczebrzeszcz 18.05.2009 16:47

jeszcze jest kwestia tego typu, żeby nasza liga wyższą pozycję wywalczyła w rozgrywkach europejskich, skończyłby się problem zbyt wczesnych eliminacji do pucharów, a przerwę letnią można by wydłużyć grając dłużej w grudniu...
ale to już zależy od ligowej czołówki

poza tym
w sumie mogę się zgodzić bo co nam po interesach dwóch słabszych klubów skoro to może rzutować na poziom całej ekstraklasy

jaro1985r 18.05.2009 17:37

Dużo łątwiejsza droga będzie w tym roku do upragnionej ligi mistrzów, z jednym z tych zespołów spotkamy się w decydującym starciu jeśli oczywiście wygramy lige i przejdziemy wcześniej dwóch "ogórków"
Olympiakós SFP GRE Q3 52,633
SK Slavia Praga CZE Q3 25,150
FK Partizan SRB Q2 23,266
mistrz Izraela ISR Q2 17,050+ - Maccabi Hajfa/Hapoel Tel-Awiw
NK Dinamo CRO Q2 16,466
mistrz Bułgarii BUL Q2 14,250+ - CSKA Sofia/Lewski Sofia
mistrz Szwajcarii SUI Q3 14,050+ - FC Zürich/FC Basel 1893
mistrz Danii DEN Q2 10,890+ - FC København/Brøndbyernes IF
BATE Borysów BLR Q2 7,733
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
FC Salzburg AUT Q2 6,565
---------------------------------------------
MISTRZ POLSKI POL Q2 3,583+
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kalmar FF SWE Q2 4,938
APÓEL CYP Q2 4,016
Stabæk IF NOR Q2 3,760
ŠK Slovan Bratysława SVK Q2 2,933
FK Ventspils LVA Q2 2,832
NK Maribor SVN Q2 2,816
Fimleikafélag Hafnarfjarðar ISL Q2 2,333
FC Inter Turku FIN Q2 1,958
Ekranas Poniewieże LTU Q2 1,933

mr_kwolf 18.05.2009 17:42

Likwidacja baraży jest spowodowana tym że Ekstraklasa za rok musi się skończyć do połowy maja, a 1 liga może grać dłużej i zapewne będzie grała (pewnie do końca maja). To powoduje że jedni musieliby czekać na baraże 3 tygodnie.

Posty Pan Jotki to dla mnie forumowe "łapu capu". Inni kupują tylko nie Wisła. Bełchatów mógł się sprzedać mimo że gra o puchary i ta porażka spowodowała że dalej muszą walczyć o 4 miejsce a mieliby już je prawie pewne ale o nic grający ŁKS na pewno nie mógł sprzedać meczu.
Dodam że mnie przykłady tak ludzi jak Piotr R. nauczyły pokory i dystansu do tego wszystkiego. Kto wie czy nie obudze się któregoś dnia i przeczytam że jedna z naszych legend została pozbawiona nazwiska.

Uran235 18.05.2009 19:15

Pięć klubów ekstraklasy bez licencji!
W temacie Waszych rozważań co do licencji dla ŁKS-u. Ciekaw jestem, czy tym razem uda się sprawy licencji ustalić do końca czerwca.

Gordian 18.05.2009 20:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Uran235 (Post 730226)
Pięć klubów ekstraklasy bez licencji!
W temacie Waszych rozważań co do licencji dla ŁKS-u. Ciekaw jestem, czy tym razem uda się sprawy licencji ustalić do końca czerwca.

To że Cracovia nie dostała licencji to akurat jest logiczne. Zastanawiające jest to czemu Filipiak i spółka nie zgłosili Cracovii do innym stadionie (tak jak to zrobiła Wisła). Czyżby budowa El Passo przeszła w sferę marzeń?

Kocur 18.05.2009 21:20

nie dostali licencji na razie na grę w ekstraklasie - w 1 lidze Craxa nie potrzebuje takiego stadionu jak teraz i licencje dostanie :D

TeeS 18.05.2009 21:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 730114)
Ciekawe co zrobi Orange Sport....zawsze dawali wszystkie mecze ale ta kolejka musi byc rozgrywana o jednej porze...pewnie zrezygnują wogole ,bo byla by u nich Multiliga le juz widze ze jest na C+ Sport.

Na OSport będą w głownym skupiać się na Cracovia - KSG, oraz Polonia - Lech (+ bramki z innych).

Do tego wszystkie mecze będą dostępne na kanałach "multi-IP" - nie wiem czy dobrze nazwę zapamiętałem - to jakaś ich usługa związana chyba bardziej z dostępem do TV przez sieć.

pozdrawiam

diablo885 18.05.2009 22:19

taki maly OT http://www.sport.pl/pilka/1,65063,66...jewskiego.html

tylko ***** kopia wychowanka..

szczebrzeszcz 18.05.2009 23:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez diablo885 (Post 730373)
taki maly OT http://www.sport.pl/pilka/1,65063,66...jewskiego.html

tylko ***** kopia wychowanka..

Cytat:

- Na pewno nie zachowam się jak prezes Górnika Zabrze - deklaruje prezes Ożóg. - Jego reakcja jest szokująca, bo może wytworzyć bardzo niebezpieczny precedens. Ja nie mogę tak postąpić. To, co się stało z Majewskim, jest tym bardziej porażające, że ten człowiek pół swojego życia poświęcił dla Wisły.

W poniedziałek klub wydał oświadczenie, w którym wypowiedział wszystkie umowy między klubem a stowarzyszeniem kibiców.
i niech się czasem władze Górnika zastanowią, jakie zasady chcą wprowadzić do Ekstraklasy

wolfy 19.05.2009 01:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 730411)
i niech się czasem władze Górnika zastanowią, jakie zasady chcą wprowadzić do Ekstraklasy

Piszesz tak, jak gdyby taki sposób "motywacji" przez kibiców był u nas czymś zupełnie nowym.

Chorzo 19.05.2009 06:15

szczebrzeszcz napisał(a):
Cytat:

Sory, a nie pamiętasz co działo się w szatni Lechii? Jak dla mnie "motywacja" potrzebna, byle obyło się bez użycia siły...

Gordian 19.05.2009 06:50

Wydaje mi się, że nie chodzi tutaj o rozmowę piłkarzy z kibicami na treningu. Chodzi o sposób akceptacji tego faktu przez zarządy klubów. To co zrobili kibice Górnika (koszulki), mogło zostać odebrane przez piłkarzy jak atak na ich osoby, a cała sytuacja mogła zakończyć się zupełnie inaczej. Rozmowa jako taka jest motywują dla piłkarzy, ale już takie "ataki" bardziej deprymują niż motywują. A wszystko to z bananem na twarzy zaakceptował prezes Górnika, jeszcze całą sprawę nagłaśniając pochwalnym oświadczeniem na oficjalnym portalu klubu. Tyle o Górniku. Sytuacja W Wiśle Płock to już dużo większy precedens (uderzenie piłkarza) i tutaj Ożóg zachował się w jedyny możliwy i prawidłowy sposób w jaki zachować się mógł. Potępił takie działania, zerwał kontakty klubu ze stowarzyszeniem, czy sprawa trafiła na policję to nie pamiętam ale wydaje mi się że tak. Takie praktyki powinny być piętnowane. Obym nie dożył takiego incydentu na naszym stadionie.

emsi 19.05.2009 06:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 730425)
Piszesz tak, jak gdyby taki sposób "motywacji" przez kibiców był u nas czymś zupełnie nowym.

Że przypomnę tylko - jeszcze jeden mecz przegrany macie wp@#$rdol murowany. Odwiedziny na treningu też sie już na Wiśle zdarzały.

Pan Jotka 19.05.2009 07:04

O ile pamięć mnie nie myli to pobicie piłkarzy juz sie zdarzyło. Piłkarze GKS KAtowice zostali pobici na własnym parkingu klubowym po wyjsciu z autokaru , który przywiózł ich z przegranego meczu wyjazdowego.
Żaden z pilkarzy nie złożył doniesienia i odmówili zawodnicy jednocześnie jakichkolwiek komentarzy.
Takie akcje sa jak zastrzyki dopaminy dla umierajcego---otworza mu oczy, moze i nawet porusza rekami, ale na dłuzsza metę doprowadzą go szybicej do śmierci (tutaj: pogorszenie relacji pilkarze-kibice i nieodparta chęć opuszczenia "statku" ).

szczebrzeszcz 19.05.2009 08:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 730425)

mam obawę , żeby nie stał się on nie tyle częsty ile jedynym sposobem motywacji, sorry ale około 100 kibiców Górnika... do "rozmowy"?
i to już nie pierwsze odwiedziny na Górniku w tym roku
nie oczywiście nie jest to nowe zjawisko, ale to w jaki sposób władze Górnika do tego się odnoszą jest.... hmmm zaskakujący, ta swoboda, jak gdyby nigdy nic, dobrze, że przyznali ze liczba kibiców ich zaskoczyła... nad tłumem ciężko zapanować, a i czasem iskierka wystarczy, żeby "wybuchło"

trochę racji ma użytkownik Gordian
choć ja wiem że piłkarze to nie dzieci i zbytnio troszczyć się o nich nie trzeba

KOMINEK 19.05.2009 09:11

Jest róznica między motywacją a upokarzaniem zawodników

Kocur 19.05.2009 09:22

W Górniku to trochę inaczej wyglądało ...

http://www.sport.pl/pilka/1,65050,66...nie_widzi.html

Cytat:

- Prezes Jędrzej Jędrych i trener Henryk Kasperczak byli uprzedzeni, nie znali tylko dokładnego terminu - mówi prezes Mueller. - Granice były jasno postawione, kibice nie mieli m.in. prawa dotknąć zawodników.

AYALA 19.05.2009 09:23

jeśli zawodnicy prowadzą niesportowy tryb zycia (balują,piją,palą) i to odbija sie na wynikach to taki lekki wpierd.. jest jak najbardziej zasłużony.
Biorą grube pieniądze za to zeby zasuwac przez 90 minut na boisku, muszą wiec dbac o siebie .Oni nie musza jechac zagranice i pracowac za tysiac Euro miesiecznie bo kilka razy tyle maja w Polsce.
1,5 godzinny trening, pod prysznic i do domu a nie na 8 czy 10 godzin do roboty.

Martinho 19.05.2009 10:11

Pamietajcie o tym ze dotknelo to nie wszystkich bo Banaś koszulki ubierac nie musiał bo zostal uznany za jedynego dajacego z siebie wszystko w kazdym meczu (zreszta ja tez tak sadze)

jova 19.05.2009 10:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 730498)
jeśli zawodnicy prowadzą niesportowy tryb zycia (balują,piją,palą) i to odbija sie na wynikach to taki lekki wpierd.. jest jak najbardziej zasłużony.
Biorą grube pieniądze za to zeby zasuwac przez 90 minut na boisku, muszą wiec dbac o siebie .Oni nie musza jechac zagranice i pracowac za tysiac Euro miesiecznie bo kilka razy tyle maja w Polsce, 1,5 godzinny trening, pod prysznic i do domu a nie na 8 czy 10 godzin do roboty.

Życzę Ci byś miał kiedyś pracodawcę, który w ten sposób będzie Cię rozliczał.
Kibic może na piłkarza gwizdać, może wywieszać transparenty i domagać się odsunięcia danego zawodnika od drużyny albo rozwiązania kontraktu. Niezadowolenie można wyrażać w cywilizowany sposób.

bofff 19.05.2009 12:10

Górnik to się brzytwy chwyta, presja aby nie spaść (ze strony sponsora) jest gigantyczna, stąd i ciche zezwolenie. Ciekaw jestem czy zabudżetowali sobie po sezonie wymianę drużyny. Bo takie votum nieufności wobec pracowników/zawodników z jednej i wkur... zawodników z drugiej do niczego innego nie zaprowadzi. Zwłaszcza jak w planach jest budowa przyszłego mistrza :-(

3michal_04 19.05.2009 12:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mcovalski (Post 730016)
Czy wiecie może, jak wygląda transmisja ostatnich 2 kolejek? Wiem że C+ transmituje równocześnie wszystkie mecze, ale czy Orange Sport również w takiej formie będzie przeprowadzał transmisje ?

Na Orenżu od 10 do 17 magazyn Pożegnanie z ligą, natomiast od 17 do 19 transmisja łączan z DWÓCH spotkań (Cracovia - Górnik i Polonia - Lech) potem kolejny godzinny program i FINITO

szczebrzeszcz 19.05.2009 13:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK
Jest róznica między motywacją a upokarzaniem zawodników

dokładnie
Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 730522)
Kibic może na piłkarza gwizdać, może wywieszać transparenty i domagać się odsunięcia danego zawodnika od drużyny albo rozwiązania kontraktu. Niezadowolenie można wyrażać w cywilizowany sposób.

ba, ... w przeciwieństwie do pracownika(przynajmniej większości ;-)

1q2 19.05.2009 13:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 730496)
W Górniku to trochę inaczej wyglądało ...

Niesamowita historia z samymi kulisami tego zdarzenia.Jedno co to pokazuje to totalną bezsilność trenera.To wygląda troche tak jakbym miał brata młodszego który nawywijał by jakieś numery i sam nie chcąc/nie potrafiąc go do pionu przywołać , nasłał bym na niego jakiś zbirów:)

Kasperczak poleci po sezonie - pytanie tylko czy jego praca będzie oceniana jako mierna czy niedostateczna
Bardziej się skłaniam ku temu że jednak utrzymają się - wtopa z niepokalanymi i wygrana z Groclinem.To może dać baraże ale z drugiej strony przy niekorzystnych rozstrzygnięciach, mogą i bezpośrednio polecieć.
A Kasper niech wróci do afrykańskiego leżenia na hamaku i popijania zimnych drinków - klubowy trener już z niego nie będzie.

szczebrzeszcz 19.05.2009 13:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 730590)
Jedno co to pokazuje to totalną bezsilność trenera.

albo ratuje "rzyć" u kibiców, spieprzyły władze, spieprzył Kasperczak to jak była możliowość przeniesiono całą winę na piłkarzy

a Kasperczak to czasem min. za motywowanie pieniędzy nie dostaje?
złośliwie powiem "...trzeba zapierdalać" panie Henryku ;-)

dynek.pl 19.05.2009 13:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz

zawsze mial problem z motywowaniem pilkarzy -> patrz Dinamo Tbilisi

ToTylkoJa 19.05.2009 13:58

http://sport.wp.pl/kat,1742,title,Pi...80de&_ticrsn=5

Cytat:

Do skandalicznego zajścia doszło podczas zgrupowania płockiej Wisły. Na treningu drużyny pojawili się chuligani. Jeden z nich, po krótkiej wymianie zdań skopał Adama Majewskiego na oczach całego zespołu.
więcej w linku

to 1 liga, nie ekstraklasa, ale jest to niejako związane z tematem

1q2 19.05.2009 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 730601)

No dokładnie - po pierwsze to po to mu m.in płacą by nie trzeba było do takich metod się posuwać.Po drugie widać że trener jest obrażony na grajków, bo normalnie to powinien stanąć pierwszy w szeregu.
A najgorsze w tym wszystkim jest to że nikt cudów nie wymagał.Tylko się utrzymać spokojnie.

Ja przewidywałem że to może być niewypał ale do łba mi nie przyszło że aż tak fatalnie Górnik grać może, zresztą żeby nie było że ze mnie taki wizjoner to też myślałem że Franek w Jadze to będzie niewypał a wyszło zupełnie odwrotnie;)

eye63 19.05.2009 14:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 730522)

Panowie - mówimy tutaj o piłkarzach.

Pracą piłkarza jest trenowanie i nieustępliwa walka, by osiągać jak najlepsze wyniki wraz z zespołem na rzecz swojego pracodawcy.

Za swoją pracę piłkarze otrzymują w skali krajowej gigantyczne pieniądze.

Nie da się ukryć, że pomimo iż wszyscy mają kontrakty profesjonalne, to w Polsce zachowują się jak zupełni amatorzy, bez ukierunkowania na walkę, sukces itd. Spora część woli fureczki, żel, solarium, szeroko pojęty "lans" (tak m.in. mówił swego czasu o chłopakach z Zabrza Tomasz H.).

Cywilizowane sposoby już dawno ich przestały interesować, tak samo jak gówniarzy w szkołach przestaje interesować autorytet nauczyciela, tak się dzieje w społeczeństwie opartym na konsumpcji. Dla jednego, czy drugiego już g... znaczy, że na niego pogwiżdżą, pogwiżdżą pójdą zapierdzielać na następny dzień do roboty, a ja sobie podjadę moją furą, na którą w życiu nie zarobią, na dyskę i walnę parę browców na odstresowanie.

Prawda, prawdą każdy decyduje co chce robić po pracy, ale jeśli swą pracę wykonuje źle - a piłkarze Górnika w kilku ostatnich meczach ją wykonywali bardzo źle - to "męska rozmowa" nikomu na złe jeszcze nie wyszła (nie mówię o przypadku Wisły Płock - bo tak być nie powinno). W końcu - od początku do końca gra się dla widza, dla kibica, więc jak wszystkie tradycyjne środki przestały działać, kibice po prostu przekazali piłkarzom, jak powinno wyglądać ich podejście do pracy. Rozumiem za skandaliczne zachowanie to, gdyby kibice Wisły przyszli do wypruwającego sobie żyły na boisku Sobola i jemu grozili, że jeśli Wisła nie zdobędzie MP to wp...l.
Utarło się, że w polskiej lidze nie trzeba być profesjonalistą - bo wcześniej można było kupić, teraz można olać, odbębniać swoje, raz lepiej, raz gorzej. 3 miesiące przerwy między rundami, a później niemal tyle samo zapieprzu i wakacje. Trenerzy w większości na to przyzwalają (lub sami nie wiedzą, że można inaczej), a później się dziwić, że się dostaje od słabych drużyn w pucharach. Zresztą nawet u nas mieliśmy przykład jak można profesjonalizm wymagający ciężkiej pracy, bardzo szybko wyje...ć

1q2 19.05.2009 14:26

Ja nie popieram takich metod ale z drugiej strony rzeczywiście nie ma się co przesadnie użalać nad grajkami.
Górnik jest jaskrawym przykładem drużyny, w której zawodnicy mają wszystko w dupie.Można przegrywać, można spaść, ale trzeba walczyć.Różne drużyny były w tym sezonie na Reymonta ale takich za przeproszeniem ciot tom nie widział.To nawet Beitar rozłożony przez nas pięknie, walczył.A Górnik?Przegrywali w zasadzie wszystkie pojedynki, czy to 'w parterze' czy w górze i tylko słaba skuteczność i totalny przypadek(gol dla nich) spowodowało że nerw był przez większość meczu.

To Lechia pokazała jak się walczy w ostatnim meczu gdzie piłkarsko są klasę niżej niż Amica.

szczebrzeszcz 19.05.2009 14:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eye63 (Post 730616)
Za swoją pracę piłkarze otrzymują w skali krajowej gigantyczne pieniądze.

niikt nie zaprzecza w większość słów które napisałeś, jednak mam wątpliowości co do tego zdaania...

bo można wsyunąć wniosek, że to powinien być główny motywator, niestety praktyka pokazuje, że za pieniędzmi powinno stać coś jeszcze... tu pole do popisu ma trener, ma zarząd który podpisuje konrakty (po to się robi konrakty motywacyjne, żeby zawodnik wiedział ile może stracić, a potencjalna strata silniej motywuje aniżeli mozliwy zysk)

pieniądze to skuteczny motywator, ale źle użyty zabija każdy inny rodzaj motywacji, a i skutki może mieć krótkotrwałe

wolfy 19.05.2009 14:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eye63 (Post 730616)
Zresztą nawet u nas mieliśmy przykład jak można profesjonalizm wymagający ciężkiej pracy, bardzo szybko wyje...ć

A wzorem profesjonalizmu był przez lata trener, u którego piłkarze olewali najważniejsze mecze.
To, że Kasperczak sobie nie radzi z zawodnikami Górnika mnie nie dziwi - z naszymi też sobie nie radził. Miał tylko świetny skład, pilkarzy, którzy na pół gwizdka grali więcej niż reszta ligi gryząc trawę. W Zabrzu naściągał wyżelowanych średniakow za chore sumy, ale nie udalo mu się zbudować drużyny. Pozbył się Hajto, jedynego gościa który mógłby postawić szatnię do pionu, to teraz zostali mu już tylko kibice.
A im się akurat nie dziwię - oni doskonale zdają sobie sprawę, że to dla ich klubu spadek może oznaczać prawdziwą tragedię. Na pewno nie będę użalał się nad biednymi, poniżanymi kopaczami - skoro brak im ambicji, to wątpię, aby ich to naprawdę ruszyło.

p e t e r 19.05.2009 14:47

A w ogóle to Banaś założył koszulkę na tamtym treningu? Bo tylko od niego kibice tego nie wymagali.

szczebrzeszcz 19.05.2009 14:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 730633)
oni doskonale zdają sobie sprawę, że to dla ich klubu spadek może oznaczać prawdziwą tragedię.

dramatyzujesz,
Lechia G. zaczynała bodaj od A klasy, i co jej kibice mają powiedzieć
poza tym właściciel Górnika zapowiedział, że zostaje nawet przy spadku

PS. też mi się wydaje, że piłkarzy to nie ruszy

1q2 19.05.2009 15:04

Zobaczymy w sobotę czy ich ruszyło - ja przewiduje spokojne 2-0 dla gospodarzy:), więc zgadzam się z Wami

eye63 19.05.2009 15:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 730628)
niikt nie zaprzecza w większość słów które napisałeś, jednak mam wątpliowości co do tego zdaania...

bo można wsyunąć wniosek, że to powinien być główny motywator, niestety praktyka pokazuje, że za pieniędzmi powinno stać coś jeszcze... tu pole do popisu ma trener, ma zarząd który podpisuje konrakty (po to się robi konrakty motywacyjne, żeby zawodnik wiedział ile może stracić, a potencjalna strata silniej motywuje aniżeli mozliwy zysk)

pieniądze to skuteczny motywator, ale źle użyty zabija każdy inny rodzaj motywacji, a i skutki może mieć krótkotrwałe

Pełna zgoda, nie o ten kontekst mi chodziło. Myślałem raczej o tym, że piłkarze zarabiają niebotyczne pieniądze, w porównaniu do takiego jakiegoś najprostszego robola na Śląsku, który zawsze tę kasę ciuła, żeby być na meczu, czasem może i z synami (zresztą to uogólnienie można oczywiście rozciągnąć na większość polskich stadionów) - i na tym Górniku spinają się i przychodzą po te bodaj 15 tysięcy na mecz. Przychodzą nie po to, żeby się powk...ć na sieroty, tylko żeby zobaczyć dobry mecz, wygrany, bądź przegrany, ważne aby po walce.

Większość tych piłkarzy nie rozumie, że płacone wynagrodzenie pochodzi w 100% od kibiców [bo kibice płacą za bilety i to dzięki kibicom są w klubie sponsorzy, nowy właściciel (który przecież też najczęściej jest kibicem) itd.] i że nie można przejmować się sobą i tym, aby mi było jak najlepiej. Trzeba uświadomić sobie, że jest coś takiego jak tradycja, że są kibice, którzy tę tradycję pielęgnują i to, że tu gram, to dla mnie powód do ciężkiej pracy, a nie tylko liczenie zer na koncie.

Dla mnie kontrakt motywacyjny to niestety uderzenie właśnie po koncie, nie po ambicji, nie po głębszych wartościach, tylko po mamonie, jako tej, która stanowi główny składnik motywacji. Niestety takie czasy i ta maszynka już za daleko zajechała, kontrakty przeskalowane co najmniej 10 krotnie, nie mówiąc już o tych bogatszych krajach.

Znamienne dla mnie były słowa któregoś z piłkarzy Wisły, po tym jak zawisł na D transparent ze słowami H. Reymana, że "to niepotrzebne, bo te słowa wiszą w szatni". I co z tego, że wiszą w szatni, jak pewnie większość nawet chwili nie póświęci, by na nie spojrzeć, by się zastanowić o co chodziło. Ot, kilka liter. I moim zdaniem bardzo dobrze, że wywieszony został ten transparent, po to, aby przy zbijaniu kasy, uświadomić niektórym, że te słowa dla niektórych mają ogromne znaczenie, że to dla tych ludzi grasz i to dla nich masz pracować jak najciężej, że większą wartością od tej kasy którą posiadasz - jest szacunek tych ludzi, dla których grasz. U nas (w Polsce) niestety patrząc na takie Wisły Płock, Amici Wronki, Arki Gdynia - nasuwa się bolesne spostrzeżenie, że liczy się kasa, a szacunek powinien być do tego ile zarabiam, a nie w jaki sposób.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl