Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

MichaelMyers 23.01.2015 19:55

Widocznie nikogo nie mamy lepszego na skrzydlo, kto tu sie zgodzi grac za 3 tys euro na miecha.A byc moze jeszcze zrezygnuje z zaleglych wyplat za ten kontrakt.Gdyby Buchalik doznal kontuzji to drugim bramkarzem jest bieszczad,piaty bramkarz w Lechu, ktorego popisy wszyscy pamietamy sprzed roku chocby z Sigma kiedy puszczal wszystko co lecialo w bramke, to ,ze teraz w sparingu nie puscil gola, to jeszcze nie znaczy, ze sie nadaje.Jak sie komus wydaje, ze nas stac na sprowadzanie dobrych graczy,takich ktorzy obecnie prezentuja dobra forme, to ostatnio czytalem ze Sernas w jakis wigrach I liga zarabial 20 tys zlotych miesiecznie.My proponujemy w tej chwili mniej niz niektore kluby I ligowe.

Babba 23.01.2015 20:01

O jakimi wy farcie gadacie w przypadku Miśkiewicza. To się nazywa refleks. Na lini sobie bardzo fajnie radzi. W I połowie poprzedniego sezonu spisywał się bardzo dobrze. W rundzie wiosennej cała obrona siadła, pomimo tego Misiek bronił w kilku meczach bardzo dobrze(m.in dzięki niemu remis na Ł), ale popełnił gafy w meczu z Zagłębiem i jeszcze ten gol za kołnierz z Podbeskidziem(choć później w tym meczu wybronił pare kozackich strzałów i by jeszcze wyżej patałachy przegrały).
Faktem jest,że ma problem z grą nogami. To jest element,który wyrobić trzeba było za młodu,teraz za późno. Niestety Michał młodzieżowe lata spędził we Włoszech,gdzie wszystko za niego robiła obrona.
Z kolei Buchalik to przeciętniak,nie ma nic wyrózniającego tak jak Miśkiewicz. Może i umie grać lepiej nogami,ale piłkę nie raz wy**pca na auty,a poza tym strzałów z dystansu nie potrafi łapać, tylko mu ta piłka wypada.

Tyle że, średni Buchalik wystarcza, patrząc na obecną Wisłę.

jendrus 23.01.2015 20:14

co nam z takiego Miśkiewicza 1 opcja była żeby poszedł i spierdzielił... Znowu złapie jakąs forme i spierd... w podskokach

s1mone 23.01.2015 21:31

To są zupełnie inni bramkarze o zupełnie innych umiejętnościach i możliwościach.

Buchalik jest poprawny we wszystkim. Co ma wpuścić to wpuści, co ma wyciągnąć wyciągnie. Nie ma tego błysku i pierwiastka szaleństwa.
Miśkiewicz za to bardzo przypomina Pawełka. I nie mówię tego, żeby mu popsuć prasę, bo ja Mariusza bardzo ceniłem. To jest typ bramkarza, który potrafi wyciągnąć taką piłę, że człowiek potem przeciera oczy ze zdumienia, a zaraz potem zaliczy spektakularną wtopę.
Generalnie pierwszy jest pewny, ale raczej ciężko, żeby sam wygrał ci mecz.
Drugi czasem wygra ci mecz, ale raz na jakiś czas odwali coś takiego, że jest to pamiętane i wypominane mu latami.
Geniuszami tego fachu są bramkarze, którzy mają ten pierwiastek szaleństwa, ale potrafią wyeliminować wtopy.
Misiek ma na pewno dużo większe możliwości, sam refleks i czucie gry na linii ma świetne... nieporównywalnie lepsze od Buchalika. Buchalik za to więcej widzi, to też jego gra na przedpolu wygląda lepiej.

Misiek może poprawić grę na przedpolu, to kwestia doświadczenia i czasu. Buchalik raczej refleksu nie poprawi.
Myślę, że ta rywalizacja dobrze im zrobi.

KOMINEK 23.01.2015 22:51

Ja nie narzekam tylko mówię że dwaj bramkarze o podobnym poziomie to jeden bramkarz sfrustrowany bo grzeje ławę.
Sfrustrowany zawodnik w szatni to nic dobrego. Rywalizacja wśród bramkarzy aż tak dobra nie jest. Na tej pozycji musi być jasno powiedziany kto jest numerem jeden kto dwa a kto trzy.
Oczywiście w przypadku gdy ktoś ma nagły spadek formy może to ulec zmianie.

Ale jeśli bramkarz ma wyciągać coś ponad stan to często musi ryzykować aby to robić musi mieć pewność że nawet jeśli cos zawali to i tak za tydzień stanie miedzy słupkami.

tomasz_19 23.01.2015 22:53

Miśkiewicz to ten długo wyczekiwany napastnik? :P uważam, że na tej pozycji nie potrzebujemy wzmocnień

PiVoSH92 23.01.2015 22:55

Ja bym oczekiwał, żeby Misiek poprawił choć trochę swoją grę nogami to na pewno będzie lepszy niż Buchalik, który (jak już wyżej napisano) jest całkowicie przeciętny, może poza grą na przedpolu (jeszcze nie udało mu się nic zjebać), ale ma problemy z ustawianiem (kilka wpadek było). Jeżeli Michał poprawi najgorsze aspekty swojej gry to nawet niech nam czasem mecz zawali, ale i często będzie wyciągał mecze.

Fugiel 23.01.2015 23:28

A nie przyszło wam do głowy, ze w takiej sytuacji sprzedajemy Buchalika ?

tomasz_19 23.01.2015 23:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fugiel (Post 1388509)
A nie przyszło wam do głowy, ze w takiej sytuacji sprzedajemy Buchalika ?

sorry, ale gdzie? ja wiem, że ostatnio Chinole biorą wszystko co się rusza, no ale bez przesady...

Fugiel 23.01.2015 23:43

:) Byle gdzie za 100 tys euro. Przyda się ? Przyda :)

Ogryzek 24.01.2015 13:04

Cieszy mnie rozwiązanie kontraktu z Chavezem. Smuda go już dawno skreślił i nie było sensu trzymać na ławie takiego drogiego piłkarza. Również rozwiązanie kontraktu z Jovanovicem (współczuje mu z powodu choroby) musiało się stać. To też jeden z ostatnich "dinozaurów" z dużym kontraktem z ery minionej Basałaja.

Teraz poszukać dobrych zmienników - jeśli nie lepszych to chociaż tańszych. Tak czy owak Gaszyński zaczął mocno od czyszczenia szatni.

Paweł 24.01.2015 13:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fugiel (Post 1388511)
:) Byle gdzie za 100 tys euro. Przyda się ? Przyda :)

Już widzę tę kolejkę chętnych, co najmniej jak po Crocksy w Lidlu.

dziki 24.01.2015 13:25

Trochę mi szkoda Chaveza, bo lubilem chłopaka. Kontrakt kosmiczny, więc dobrze, że zaoszczędzony, ale jemu życzę jeszcze kilku lat na dobrym poziomie tam u siebie.

arti 24.01.2015 13:25

Szkoda, że nie udało się znaleźć łosia chętnego na Chaveza. Ciekawe ile musimy Mu zapłacić i w jakim okresie?
Chory i niechciany odeszli, mam nadzieję że teraz pora na jakieś transfery do Wisły (skrzydłowy!!!)
I oczywiście przedłużenie Stilica.

jason wiślak 24.01.2015 13:33

Uważajcie, bo kogoś sprowadzą. Rozwiązanie kontraktów też ich pewnie trochę kosztowało, a jakieś oszczędności z tego tytułu będą odczuwalne dopiero za jakiś czas, jak nie będą musieli im płacić pensji. Najwyżej wezmą Miśkiewicza (nie wiem po co) i na tym sie skończy. Widać brak pomysłu i animuszu w działaniu i w słowach prezesa, więc porzućmy nadzieję. Może w lecie?

tomaso 24.01.2015 13:42

Wszyscy piszą przedłużyć Stilica a ja bym się martwił o Burligę - jemu tez chyba się kończy umowa a o rozmowach cisza, co do bramkarzy to patrząc na Barcelonę da się mieć dwóch dobrych bramkarzy i ich pogodzić bez dużych konfliktów

Cisse99 24.01.2015 13:54

Jeśli chodzi o obsadę bramki i przyjście Miśkiewicza, to ja się bardzo cieszę. Rywalizacja na każdej pozycji jest wskazana, a my będziemy mieli w składzie dwóch więcej niż solidnych, jak na polskie realia bramkarzy. Jak na razie same przemyślane i dobre ruchy nowego prezesa, które mogą wskazywać, że może być tylko lepiej :

- Rozwiązanie kontraktu z Chavezem
- Rozwiązanie kontraktu z Jovanoviciem
- Podpisanie od lipca kontraktu z Joviciem
- Wypożyczenie Zająca
- Wypożyczenie Lecha
- Podpisanie kontraktu z Miśkiewiczem?

arti 24.01.2015 13:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jason wiślak (Post 1388521)
Uważajcie, bo kogoś sprowadzą. Rozwiązanie kontraktów też ich pewnie trochę kosztowało, a jakieś oszczędności z tego tytułu będą odczuwalne dopiero za jakiś czas, jak nie będą musieli im płacić pensji. Najwyżej wezmą Miśkiewicza (nie wiem po co) i na tym sie skończy. Widać brak pomysłu i animuszu w działaniu i w słowach prezesa, więc porzućmy nadzieję. Może w lecie?

CHavez oczywiście tak - pytanie o ile mniej trzeba mu zapłacić niż 18x ... i kiedy te pieniądze ma dostać/dostawać?
Jova chyba nic nie kosztuje. Definitywnie nie może grać to chyba (niestety) proste do widzenia.

TOMEK 11 24.01.2015 13:59

Cytat:

Chávez
Jovanovic

Czekaj
Guerrier
Sarki
Boguski

bardzo dobre decyzje, mocno szkoda Jovanovica ale co poradzić, mimo, że i tak ich nie było ich w składzie to przydałby się 1 w miarę konkretny stoper, jakby nie patrzeć 2 grube kontrakty ze świetlanej ery zeszły także sporo kasy oczywiście w jakiejś perspektywie zostanie zaoszczędzone

zostało jeszcze 4 pozorantów oby Gaszyński zadziałał i w ich temacie

stoper, skrzydłowy, napastnik- minimum na to okienko jeśli chcemy o coś grać

mitmichael 24.01.2015 14:17

Chavez był ostatnim pilkarze z tymi kosmicznymi zawodnikami? jezeli tak to dobrze

Smuga 24.01.2015 18:23

Zakontraktowanie Miśkiewicza, to dobra decyzja. IMHO będąc w formie jest jednym z najlepszych bramkarzy w Ekstraklasie. Powołanie do reprezentacji przecież nie wzięło się znikąd. W ubiegłym sezonie wybronił nam dużo spotkań. A, że runda wiosenna nie była najlepsza w jego wykonaniu? W zasadzie cała Wisła wiosnę sezonu 2013/14 miała bardzo słabą czego dowodem była kompromitująca seria porażek. Konkurent o podobnych umiejętnościach przyda się Buchalikowi, bo Michał w rundzie jesiennej prezentował się w bramce dosyć przeciętnie. Bieszczad z całym szacunkiem dla niego raczej nie jest dobrą alternatywą. Przede wszystkim dlatego , że w swojej dotychczasowej karierze rozegrał, zaledwie jeden mecz na poziomie Ekstraklasy. Meczów w Pucharze Polski nie liczę, bo nie są one żadnym wyznacznikiem, poza tym nasz zespół od dwóch sezonów te rozgrywki zwyczajnie rzecz biorąc odpuszcza. Martwi mnie w tym wszystkim, że poza Miśkiewiczem jest na razie cicho sza. Zobaczymy czy dojdzie do tych zapowiadanych przez Gaszyńskiego testów nowych zawodników i co z tego wyjdzie.

MichaelMyers 24.01.2015 19:23

Moim zdaniem z tych testow znowu bedzie tylko smiech.Bo sie uparlismy zeby szukac brazylijczykow i portugalczykow,a na Slowacji mozna byloby znalesc ciekawych pilkarzy i tanich w utrzymaniu, jak taki Gornik rozmawia z Grendelem,ktory jest doswiadczonym zawodnikiem w meczach Le i reprezentacji, to po cholere my sciagamy amatorow.

MichaelMyers 24.01.2015 19:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomaso (Post 1388524)
Wszyscy piszą przedłużyć Stilica a ja bym się martwił o Burligę - jemu tez chyba się kończy umowa a o rozmowach cisza, co do bramkarzy to patrząc na Barcelonę da się mieć dwóch dobrych bramkarzy i ich pogodzić bez dużych konfliktów

Od czego zostal Jovic zatrudniony?Jednak zatapienie Burligi to znacznie prostsza sprawa niz Stilica.

Smuga 24.01.2015 20:07

Burliga ma kontrakt do czerwca przyszłego roku. Przed upływem tego kontraktu raczej nie odejdzie no, chyba że zgłosi się po niego jakiś egzotyczny klub, który zaoferuje mu kontrakt życia. Na, to, jednak, póki, co się nie zanosi.

R33 24.01.2015 22:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TOMEK 11 (Post 1388528)
jakby nie patrzeć 2 grube kontrakty ze świetlanej ery zeszły także sporo kasy oczywiście w jakiejś perspektywie zostanie zaoszczędzone

A to nie jest tak, że kontuzjowanemu piłkarzowi (Jova) płaci inny podmiot niż klub? Ponoć tak z Dawidowskim było.

63.5 Kg 24.01.2015 22:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez R33 (Post 1388568)
A to nie jest tak, że kontuzjowanemu piłkarzowi (Jova) płaci inny podmiot niż klub? Ponoć tak z Dawidowskim było.

Z tego co mi się wydaje (mogę się mylic)
Powyzej 35(?) dnia L4 zaczyna placic ZUS...
L4 może trwac 6 miesięcy...

AntyMod 24.01.2015 22:34

w Polsce jest CHYBA tak ze jak pracownik idzie na L4 to pracodawca placi mu do 30 dni - pozniej ZUS - jak to jest u sportowcow ? nie mam pojecia

stalsanok1946 25.01.2015 00:36

przez 30dni placi pracodawca,powyzej 30 zus az przez 6miesiecy,nastepnie wysylaja na rente rehabilitacyjna i dostajesz grosze
ale jak jest w przypadku kontraktow tego nie wiem

Ogryzek 25.01.2015 10:13

To co piszecie dotyczy wynagrodzenia za pracę. W przypadku kontraktów może być inaczej. Może tylko jakąś część płacił ZUS?

tomasz_19 25.01.2015 12:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MichaelMyers (Post 1388551)
Moim zdaniem z tych testow znowu bedzie tylko smiech.Bo sie uparlismy zeby szukac brazylijczykow i portugalczykow,a na Slowacji mozna byloby znalesc ciekawych pilkarzy i tanich w utrzymaniu, jak taki Gornik rozmawia z Grendelem,ktory jest doswiadczonym zawodnikiem w meczach Le i reprezentacji, to po cholere my sciagamy amatorow.

bo jesteśmy w finansowej d***e?

jendrus 25.01.2015 13:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1388593)
bo jesteśmy w finansowej d***e?

z tego co wiem górnik też:-)

MichaelMyers 25.01.2015 17:50

Slask zatrudnil dwoch doswiadczonych Slowakow na krotkie umowy z opcjami przedluzenia,narazie oni tam beda zarabiac tyle co juniorzy, dopiero jak sie sprawdza dadza im podwyzke.W perspektywie gry w naszej lidze zaden pilkarz ze Slowacji nie odmowi, chocby z tego wzgledu, ze stad latwiej sie wypromowac.My bedziemy testowac brazylijczykow 4 sortu, co z tego ze pilkarsko swietna narodowosc jak pilkarz duzo slabszy.Nawet dodatkowy sparing dzien po Tiraspolu juz gramy, ciekawe kto w nim wystapi i znow bedzie kompromitacja jak z Sigma.My nigdy z tych dlugow nie wyjdziemy bez dochodow, Legii kilkanascie lat w europie nie bylo, dopiero jak klub przejeli nowi wlascicieli i to splacili, to zaczeli budowac silna druzyne.Nic nie bedzie za chwile ani za rok jak nie bedzie hojnego wlasciciela.Taktyka Bednarza niczego ludzi nie nauczyla, dalej ta sama filozofia redukujemy koszta i tyle,tyle ze przychody mamy juz na poziomie klubow, ktore bronia sie przed spadkiem z ligi.Co z tego ze mniej wydajemy jak nie zarabiamy,a to sie bilansuje.dwa lata Bednarz rzadzil i jest biedniej niz jak zaczynal.Smuda gada, ze on widzi co jest za darmo i szkoda czasu, a nastepnego dnia znow z Kapka takich samych testuja.Dobra, niech sie wyglupiaja dalej, w kazdym razie jezeli nie przedluza umowy ze Stilicem, to juz tylko ktos kompletnie odrealniony moze widziec Wisle w pucharach.

Padre1906 25.01.2015 18:22

Cytat:

dalej ta sama filozofia redukujemy koszta i tyle
Wpieprzmy się w większe długi, będziesz miał swojego Stilica i trzy mecze w LE.
A od właściciela, proszę Cię grzecznie, odwal się. Chodzisz podobno na mecze od lat osiemdziesiątych więc powinieneś go doceniać jeszcze bardziej niż my.

W.S 25.01.2015 18:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MichaelMyers (Post 1388606)
Slask zatrudnil dwoch doswiadczonych Slowakow na krotkie umowy z opcjami przedluzenia,narazie oni tam beda zarabiac tyle co juniorzy, dopiero jak sie sprawdza dadza im podwyzke.W perspektywie gry w naszej lidze zaden pilkarz ze Slowacji nie odmowi, chocby z tego wzgledu, ze stad latwiej sie wypromowac.My bedziemy testowac brazylijczykow 4 sortu, co z tego ze pilkarsko swietna narodowosc jak pilkarz duzo slabszy.Nawet dodatkowy sparing dzien po Tiraspolu juz gramy, ciekawe kto w nim wystapi i znow bedzie kompromitacja jak z Sigma.My nigdy z tych dlugow nie wyjdziemy bez dochodow, Legii kilkanascie lat w europie nie bylo, dopiero jak klub przejeli nowi wlascicieli i to splacili, to zaczeli budowac silna druzyne.Nic nie bedzie za chwile ani za rok jak nie bedzie hojnego wlasciciela.Taktyka Bednarza niczego ludzi nie nauczyla, dalej ta sama filozofia redukujemy koszta i tyle,tyle ze przychody mamy juz na poziomie klubow, ktore bronia sie przed spadkiem z ligi.Co z tego ze mniej wydajemy jak nie zarabiamy,a to sie bilansuje.dwa lata Bednarz rzadzil i jest biedniej niz jak zaczynal.Smuda gada, ze on widzi co jest za darmo i szkoda czasu, a nastepnego dnia znow z Kapka takich samych testuja.Dobra, niech sie wyglupiaja dalej, w kazdym razie jezeli nie przedluza umowy ze Stilicem, to juz tylko ktos kompletnie odrealniony moze widziec Wisle w pucharach.

„Sytuacja finansowa jest bardzo trudna, mamy dług właścicielski i dług wobec stron trzecich (…) nie tylko wierzymy, ale także mamy plan i wizję, aby tę sytuację zmienić.

Może to potrwać rok dwa a może 5 lat
nikt nie podał żadnego terminu wyjścia z długów
życie to nie FM gdzie kilkoma kliknięciami wszystko da się załatwić

MichaelMyers 25.01.2015 19:16

Nie przedluza Stilica wpadniemy w jeszcze mniejsze dochody, zostaniemy z 36 letnim Glowackim, Brozkiem ktory gra z blokada, Sadlokiem i chlopakami na poziomie Piasta.Teraz pensje po 30 tys zlotych na miecha najlepszym pilkarzom placa czolowe kluby I ligi.

Legia miala jeszcze wieksze dlugi przed wejsciem Lesniodorskiego i Mioduskiego a teraz gdzie oni sa a gdzie my.

Kasa to a)puchary
b)sprzedarz zawodnikow
c) canal plus w zaleznosci od miejsca w lidze sa duze roznice

Jak wylecimy z pierwszej piatki to nas juz nie ma finansowo.Jezeliu wpadniemy w ligowa szarzyzne to bedzie juz tylko walka o przetrwnie.

Cupiala to szanuje wszystko co zrobil dla Wisly od 97 roku, ale lepiej w tej chwili zebysmy zmienili wlasciciela.Tylko jakis filantrop moze ten klub postawic na nogi, zaden powazny sponsor strategiczny nie wylozy kilka milionow zlotych na tak zadluzony klub, tylko po to zeby splacac dlugi, a sportowo nie dostawac za to odpowiedniej jakosci, czyli klubu w pucharach.

Sytuacje na Wisle to ja dobrze obecnie znam,ja nie ublizam naszym pilkarzom jak przegramy z Lechem czy Legia,ale to jest zle robione co teraz sie dzieje, ktos powinien pogadac z Cupialem, kto ma na iego wplyw.Teraz kazdy mysli o swojej pensji i robi sztuczne obietnice.

piotek 25.01.2015 19:20

Michael, wybacz, ale mając do wyboru, wierzyć facetowi, który pełnił stanowiska dyrektorskie w międzynarodowych korporacjach, a Tobie (o którym zresztą wiem niewiele, ale nie sądzę, byś przebijał Gaszyńskiego doświadczeniem i wiedzą), wybieram gościa, który jest dla mnie ekspertem, więc naszego prezesa.

Jestem ekonomicznym laikiem, ale znam jedną zasadę- nie wydawaj więcej niż masz. Chyba że chcesz skończyć jak Grecja.

MichaelMyers 25.01.2015 19:23

Sprawdzcie sobie jak bylo na Legii, jakie byly dlugii, taki sam bojkot.Teraz ta druzyna wygrala grupe w LE.

To niech mnie ktos oswieci skad te dochody beda?

IncognitoTSW 25.01.2015 19:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MichaelMyers (Post 1388617)
ktos powinien pogadac z Cupialem, kto ma na iego wplyw.Teraz kazdy mysli o swojej pensji i robi sztuczne obietnice.

Myślę, że wyrasta nam jeden kandydat do tej misji.

Padre1906 25.01.2015 19:27

Cytat:

lepiej w tej chwili zebysmy zmienili wlasciciela
Z takim "myśleniem" nawet nie ma co wdawać się w dyskusje. Całe szczęście że w tej kwestii nie masz nic do gadania i szerzenie tych głupot ogranicza się jedynie do forum. W.S. chyba dobitnie Ci odpowiedział o co chodzi. Gaszyński w Wiśle ma szanse zrobić wiele, i wierzę że to się uda. Nie musimy zabijać się o Twoje bośniackie bóstwo, musimy realizować plan jaki nakreślił Gaszynski.
Wisła w pucharach będzie szaleć oczywiście za sprawą Stilica? Bez niego klub upadnie?

ABGwislakABG 25.01.2015 19:29

Cytat:

Sprawdzcie sobie jak bylo na Legii, jakie byly dlugii, taki sam bojkot.Teraz ta druzyna wygrala grupe w LE.

To niech mnie ktos oswieci skad te dochody beda?
Jeżeli weźmiemy Twoje posty i ich zawartość merytoryczną jak i realizm proponowanych koncepcji i podsumujemy jednym słowem, to wystarczy zamienić tylko miejscami dwie pierwsze literki i już będą.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:13.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl