![]() |
szybko się o Delevie zapomniało :)
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Co do Dlewa, to temat zniknął jak nie awansowaliśmy do LM. Gdyby się udało, Delew najprawdopodobniej byłby już u nas. Tak więc, to nie jest kwestia braku kasy, tylko jakiegoś dziwnego podejścia Cupiała do tematu... Jak dla mnie, to jest błędne koło: Jak awansujemy do LM, kupimy lepszych zawodników, ale bez lepszych zawodników, nie awansujemy do LM. I weź tu człowieku zrozum, co naszemu bossowi po głowie chodzi... |
To proste, boss nie chce ryzykować. Jak będzie szansa zwrotu nakładów to wyłoży, a jak nie to nie wyłoży. Rzecz w tym że tu pewnie trzeba trochę zaryzykować, bo od samego mieszania herbata słodsza nie będzie.
I tu wraca sprawa Bitona ... Poglądy wiecznych pesymistów i tych drugich myślących pozytywnie są znane. Osobiście pisałem że nie wiem jak będzie i że sprawa jest całkiem otwarta... Jednak bardzo bym chciał aby boss w ogóle stanął przed takim dylematem, a do tego potrzebne jest MP 2012 i kontynuacja passy Dudu Bitona, noo i wtedy boss będzie miał prawdziwy dylemat. |
Cytat:
Cupiał włożył pod koniec lat 90-tych i wyciągnął kilka MP i grę w PUEFA. Niestety, jak chce mieć swoją upragnioną LM, to musi włożyć jeszcze raz. Inaczej nie wyjmie. |
Tylko ,że klub już jest na finansowym + (wpływy za mecze w europejskich pucharach) więc wystarczy ,że Pan C. nie wyjmie tych pieniędzy z klubu a pozwoli klubowi nimi swobodnie obracać
|
transfermarkt.de/en/moussa-gueye/profil/spieler_66926.html
jak dla mnie to będzie ciekawy punkt sprawy z Bitonem... |
Cytat:
BTW Ten Gueye mnie zaskoczył. Po zeszłym sezonie postawiłem na nim krzyżyk, a tymczasem chłopak w końcu zaczął strzelać. Klasę niżej, bo klasę niżej, ale jednak. Warto zapamiętać to nazwisko, bo może być z niego solidny grajek. Styl gry ma taki drogbowaty i ogólnie widać, że wie, o co w piłce chodzi. Tylko bramek mu brakowało. |
Nie zaglądam tu regularnie, ale czy pisał ktoś o N. Dzalamidze ?
Gość kosztuje 300 tyś.E, Widzew tyle pieniędzy nie ma i będzie z niego rezygnował. Jest młody, dobry technicznie i świetnie gra 1 na 1. Z której by strony nie spojrzeć kilka razy lepszy od Kirma. Wady? "Nie dostrzega" partnerów ;) Głupio trochę jak weźmie go Jaga za te stosunkowo niskie pieniądze i zrobi z niego drugiego Grosickiego. http://www.sport.pl/sport-lodz/1,117...dzki_klub.html |
Dzalamidze dogadany w Białymstoku, wiec chyba juz temat Niki zamkniety.
Tez go uwazam za ciekawego zawodnika, szczegolnei ze jest MŁODY |
z Widzewa to trzeba Dudu wyciagnac...
|
nie będę linkował, ale na sport.pl jest info, że Jagiellonia planuje wyciągnąć z Widzewa nie tylko Dzalamidze, ale także Maderę i Dudu właśnie. Może jednak uda nam się Dudu i Maderę (wg Bońka wielki talent, choć Boniek w tej kwestii nie jest wielkim autorytetem) "przejąć"...
|
Mało prawdopodobne. Kiedy ostatnio walczyliśmy ew. "przejmowaliśmy" kogoś z polskiej ligi ? Raczej prowadzimy politykę odcięcia się od tego rynku/
|
A Dżalamidze zły? Moim zdaniem sto razy bardziej ruchawy niż Kirm, a skrzydłowych też jakoś wielu nie mamy (Iliev, Mały, Kirm)
|
Możemy sobie tylko pomarzyć o transferze jakiekolwiek polaka do Wisły, póki trenerem jest Maaskant a dyrektorem sportowym Valckx. Jagielonia lub jakikolwiek inny klub ściągnie Maderę na przykład, a ten wpakuje nam bramkę a potem wielkie zdziwienie, że nagle taki dobry. Zawsze tak jest... Nasi działacze się nigdy nie zmienią. A wkrótce nasz klub będzie reprezentować 11 zagranicznych gości, którzy nie będą wiedzieli cokolwiek o Polsce, a Wisła z niczym im nie będzie się kojarzyć. Tego chcemy? Chcemy opłacać 400tysięczne kontrakty dla gości takich jak Jaliens czy Lamey, którzy przyszli na emeryturę? Czy może chcemy dobrej bazy treningowej i młodziaków, którzy będą żyły wypruwać za Wisłę?! Chwalmy dalej holendrów i ich politykę transferową a skończymy z większym gównem niż w sezonie 2006/07.
|
No faktycznie bo Biton i Melikson to same porażki transferowe. Iliew, Nunez, Jovanović, Parejko, Genkow taa same nieudane transfery... na polaków też przyjdzie czas, nie histeryzuj Kol.
A to g. o którym piszesz to jak rozumiem MP2011 i LE no to Ja chcę takie g. co roku z poprawką aby zamiast LE było inne g. czyli LM :). |
Tak ale wywalczone w jakim stylu?! Mistrzostwo zdobyte psim swędem, a LE dzięki reformom i pokonaniu słabych rywali takich jak amatorskie Skonto czy borykające się z problemami finansowymi Litex. Kpisz sobie ze mnie mówiąc, że to jest udany sezon pod względem piłkarskim? Od ponad roku gra "naszych" we mnie powoduje nudności. Na trzeźwo już od ponad 1,5 roku nie obejrzałem meczu Wisełki.
A polskich piłkarzy u nas to powoli to ze świecą szukać. W podstawowej jedenastce wystąpił niedawno tylko jeden polak: Cezary Wilk. Sobolewskiemu i Gargule bliżej do emerytury niż dobrej formy- to samo tyczy się Boguskiego. Pozostaje nam tylko Małecki, a jest chyba jedynym obok Meliksona piłkarzem, na którym można zarobić ( A którzy na pewno, jeśli nie w tym to w następnym okienku, odejdą) oraz Czekaj i Brud - którzy mogą jedynie być solidnymi średniakami wystarczającymi na ligę. A teraz przypomnijcie sobie jak niektórzy z was krzywili się/krzywili by się, na temat J.Gola, czy Wawrzyniaka w Wiśle - uważalibyście, że to niedorajdy i drewna, a jak widać w Legii na tle takich rywali jak Spartak czy Rapid, błyszczą. To samo było o Lewandowskim, podobno był blisko Wisły, ale nie chciano go i widać jak się to skończyło (nie wspominającym o tym, że niektórzy na forum byli przeciwko ewentualnemu przyjściu Roberta). A przez jakieś ostatnie 2 lata był szerzony u nas mit, że z polskimi piłkarzami nic nie można osiągnąć. Gówno prawda. Spójrzcie na Lecha i Legie. Da się? Da. Ale nie można inwestować w takich piłkarzy jak Lamey czy Jaliens, pieprząc bzdury, że w Polsce nie można znaleźć żadnego dobrego jak na nasze warunki piłkarza... Z piłkarzy, których wymieniłeś, dobre transfery to jedynie Biton (który i tak po sezonie odejdzie) i Melikson. Jovanovic zagrał dopiero kilka meczy, zobaczymy jak pokarze się na tle angielskiego zespołu i Cracovii. Genkow to typowy średniak, a Pareiko bronił póki miał formę. Teraz też stał się typowym średniakiem - czyli to co ma obronić to obroni, a to co ma puścić, puści... O Nunezie i Iliewie, nawet nie będę wspominał - Nunez, który ma problemy z prostymi podaniami i Iliew, który w naszej kopanej lidze, nie potrafi strzelić bramki i po 60 minutach oddycha rękawami... Obecnie to nawet (cholernie głupio mi to pisać) nawet Bednarz lepiej wypada niż Stan: Marcelo, Diaz (na pomocy grał dobrze), Jirsak ( za Skorży rozgrywał dobre mecze) czy Kirm (i nie chce widzieć waszego pisania, że trzeba go wywalić; spójrzcie na jego ostatnie 2 sezony, gdzie był nielicznym w naszym zespole, któremu się chciało.) Zobaczymy w tym okienku, czy kochany Stasiek sprowadzi w końcu kogoś kto zwalił by nas z nóg... i mam nadzieje, że wśród nowych nabytków będzie choć JEDEN polak, co i tak śmiem wątpić przy obecnym stanie rzeczy. A to, że skończymy tak jak w sezonie 2006/07? W pucharach jak zagraliśmy można zobaczyć teraz mnóstwo analogii: fartowne wejście do grupowej, a potem łomot od każdego nie licząc Bazylei, z którą jakimś cudem wygraliśmy(tak jak zwycięstwo z Fulham, które podarował nam sędzie po czerwonej kartce w 30 minucie.). Wtedy grało w naszych szeregach 12 obcokrajowców. Teraz gra 16 i nadal rośnie. Przypomnieć na którym miejscu skończyliśmy wtedy? Jak nie poprawi się gra i gwiazdorki nie zaczną biegać, to możemy skończyć tak samo... |
Mistrzostwo wywalczone psim swędem (!?), chłopie na 3 kolejki przed końcem i 10 punktów przewagi, a na nic tu twoje narzekanie, dla mnie może tak być co roku :).
No tak wygranie z Apoelem 1-0 to w istocie słaby wynik, bo jakiś cudem w LM nikt go pokonać nie może a ekipa z Cypru jest mocniejsza od FC Porto i to akurat już wiadomo. Czy Biton odejdzie to akurat nie wiadomo, to jedynie życzenie tych co Wiśle źle życzą. Co do reszty to Ja akurat widzę i dobrą grę w rozgrywaniu piłki przez Iliewa, waleczność Nuneza, Parejko broni dobrze bo od tego jest (rozumiem że niektórzy tęsknią za Pawełkiem, Ja nie), Genkow w niczym nie jest gorszy od najlepszych napastników naszej ligi (wiosną walił bramę za bramą), jest jeszcze Jovanovic i Melikson z transferów Stana, ale ktoś widzi tylko czarna dziurę to niech sobie tam patrzy do woli . Co do Fulham, to czerwień sie angolowi należała, atak bez piłki jest oczywisty, no chyba że ktoś kibicował Fulham no to może byc rozczarowany. Czerwona prawidłowa, a dla Nuneza żółta za symulkę i na jedno by wyszło czyli żaden fuks tylko fajne zwycięstwo Wisły a że psuje teoryjkę o czarnej dziurze, cóż trudno tym gorzej dla czarnej dziury. Wiosną do gry będą i Melikson i Małecki i Sobolewski i Jovanović i Genkow i ... dojdą jeszcze ze trzy transfery Stana i kadra jest okay, tylko pytanie czy Maasskant z tej niezłej mąki zrobi dobry chleb, ale to inny wątek tego forum. Pozytywnie oceniałem transfery przed runda wiosenną i wyszło MP2011, teraz widzę to tak samo. Czekam jedynie na powrót kontuzjowanych i te 3/4 transfery Stana z których pewnie ze 2 będą b. dobre bo nas do tego przyzwyczaił. |
someonewisp p..... za przeproszeniem nie od rzeczy a mało znasz faktów
Wisła złożyła ofertę Lewandowskiemu (podobno jedną z lepszych) ,ale wybrał grę w Poznaniu z prozaicznych powodów - tam miał szansę grać a w Wiśle akurat wtedy grzałby ławę. Do Wisły miał też przejść A. Mierzejewski prosto do MESY(miał wtedy bodajże 17l) już miał parafować umowę jednak w ostatniej chwili zgłosił się trener Wisły Płock i zaoferował mu grę w szerokim składzie pierwszego zespołu. O tym fakcie chyba mało kto z Was wie Co do Szamotuł - sprawa dość świeża. Szkółka z Szamotuł poszukiwała wsparcia po wycofaniu się jednego ze sponsorów. Zainteresowanie zgłosiła Legia , Lech i Wisła. I tutaj sprawa nie rozbiła się o finanse tylko o to ,że dyrektor Szamotuł nie zgodził się na warunek Basałaja ,że w wypadku finansowania szkółki zostanie ona przeniesiona w całości wraz ze sztabem szkoleniowym do Krakowa. No i szkółka została na miejscu pod patronatem Lecha Poznań, niestety. Dla klubu takiego jak Wisła niestety na tą chwilę jest mało zawodników w Naszej lidze ,którzy byliby Polakami i stanowili wzmocnienie składu i z reguły są poza zasięgiem finansowym , jedynie co widać to raz na czas dobrze rokującą młodzież i ewentualne uzupełnienia składu. Wzmocnień niestety w dużej mierze trzeba szukać za granicami by nie przepłacać a w szerokiej perspektywie na takim zawodniku zarobić. A za takie "wielkie" wzmocnienia ,które brylują T-Ekstraklasie ,ale w meczu z byle średniakiem europejskim kopią się po czołach to ja naprawdę dziękuje |
Cytat:
Tymczasem jest jak jest i póki nie mamy w klubie szkolenia młodzieży na wysokim poziomie i infrastruktury treningowej, jesteśmy skazani na zagranicznych piłkarzy. Choćby ze względu na zaporowe ceny polskich kopaczy. Czytałeś, ile Ruch krzyknął Wiśle za Piecha? 2,5 mln ojro... I co twoim zdaniem, mieliśmy go wziąć? Podejrzewam, że za Dudu czy Maderę też by podbili cenę do kosmicznej wysokości. Każdy chce na Wiśle zarobić ile się da, bo każdy myśli, że śpimy na pieniądzach... Można się czepiać Holendrów o różne rzeczy, ale bez przesady, są aspekty, na które oni nie mają wpływu. Zaraz się okaże, że lądowanie Boeinga na Okęciu i trzęsienie ziemi w Turcji to też wina Maaskanta... |
@willow, Maderę podałem jako przykład, ale wątpię czy Widzew podyktował by za niego warunki, których nie moglibyśmy spełnić.
Mamy podobno skauting, tak długo "budowany" (a podobno zostało ogłoszone budowanie od nowa z tymi samymi ludźmi i utworzenie "złotej grupy" - śmiechu warte), a nie potrafimy znaleźć dobrych polskich piłkarzy w niższych ligach - mówię, podobno od roku mamy ten skauting, a usłyszałeś, by sprowadzili choć jednego utalentowanego młodzika?! Ja nie, choćby na oficjalnej w kadrze ME próżny trud szukać takiego... |
http://www.weszlo.com/news/8349-Taki...w_Polsce_video
Wisła zamiast na utalentowanego Inkooma postawiła na przeciętnego Alvareza, słabiutkiego Cikosa i na wypalonego Lameya. Na żadnym z nich nie zarobiła/zarobi. To się nazywa robić interesy. |
Cytat:
Z bułgarskiego portalu A drugie info takie: na sprzedaż w zimowym okienku transferowym CSKA zostanie wystawiony Spas Delev , Rumen Trifonov i Moraesh. CSKA ma problemy finansowe i musi ich sprzedać , każda oferta ma być uważnie wysłuchana , w grę wchodzę kluby z Polski , Rosji , Turcji i Rumunii |
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html a jednak tyle, postów tutaj o tym piłkarzu,aż w końcu Leszek się za niego wziął
|
Dudu jest jak najbardziej do wyjęcia i Widzew nie postawi zaporowej ceny - nie może. Piłkarze nie dostają pensji i są świadomi tego, że taki stan może potrwać jeszcze kilka miesięcy, może nawet do końca sezonu. Mają być jakieś indywidualne rozmowy zawodników z klubem, ale wątpię, czy coś zmienią.
Co do zawodników Widzewa, to ze wszystkimi jest jeden problem - brak ogrania poza Polską. Dudu byłby zdecydowanie dużym wzmocnieniem. Z tyłu nie jest może rewelacyjny, ale i tak lepszy, niż to, co mamy. Z przodu JEST rewelacyjny. Równie ciekawym piłkarzem jest Ben Radhia, ale często łapie urazy. Madera jest nadspodziewanie solidny i wydaje się, że ma potencjał na więcej. Niestety jest to kolejny stoper-szkło. Dzalamidze ma potencjał, ale nie wiem, czy to dobra opcja dla Wisły. Gość dużo miesza, a mało z tego wychodzi. Nie tylko nie utrzymałby miejsca w pierwszym składzie, ale mógłby mieć problemy z łapaniem jakichkolwiek występów. |
someonewisp - Mistrzostwo zdobyte psim swędem? Rozumiem, że nie prezentowaliśmy futbolu z kosmosu, a reszta stawki grała tragicznie, ale wygraliśmy raczej dość spokojnie i bez większej nerwówki w końcówce. Nie rozumiem, o co Ci chodzi.
|
Cytat:
|
No cóż, byłem zwolennikiem armii zaciężnej (znając naszych rodzimych gwiazdorów), ale po dzisiejszym meczu jestem za rozwaleniem tego tworu (bo drużyna to nie jest) w drobny mak... wywalić Jovanicia, Lameya, Jaliensa, Diaza, Jirsaka, a na ich miejsce niech grają Polacy. Jacy? Nie będę wymieniał nazwisk, ale pensje tych zawodników to prawie 1,5 mln euro - za takie pieniądze można kupić wyróżniających się zawodników drużyn środka tabeli Ekstraklasy lub czołówki I ligi, którzy na pewno nie będą słabsi od wymienionych wyżej, a łatwiej też będzie zgrać drużynę.
Ja w przyszłym sezonie widziałbym to tak: Pareiko (Kurto) Jovanović (Polak) - Chavez (Czekaj), Bunoza (Polak) - Polak (Paljić) Małecki (Kirm) - Wilk (Brud), Melikson (Polak) - Iliev (Polak) Genkov (Polak), Boguski (Polak) Do ściągnięcia byłoby 7 zawodników, kolejna rewolucja kadrowa, ale lepiej zrobić to jak najszybciej, nawet kosztem mistrzostwa w tym sezonie, by za rok mieć drużynę grającą jak w pierwszym sezonie Skorży. Pod uwagę nie biorę Bitona, bo on - mimo że jest wart 1,6 mln euro - jest poza naszym zasięgiem finansowym oraz Nuneza - choć w jego przypadku (konflikt z kibicami w Argentynie) cena za niego może być rozsądna i warta rozważenia. Również nie umieściłem Sobola, ale widzę dla niego rolę na zapleczu drużyny. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:50. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl