Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

wolfy 10.05.2010 15:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fuks (Post 895714)
szczebrzeszcz, polskim żołnierzom zapalamy znicze bez oporów, a co oni czasami wyczyniali na wojnie to tez nie było specjalnie chwalebne.

Podaj przykłady.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bóg Trybun (objawion) (Post 895852)
"ponadnarodowy sen" o zakończeniu resentymentów i narodowych sporów / interesów śni się dalej. A życie pisze swoje scenariusze.

Ten sen to jest koszmar. Koszmar komunizmu.

Dobra, pora na humor - Dorn występuje ze swojej kanapowej partyjki i stawia warunki ew. poparcia Kaczyńskiemu (Jurek, jak wiadomo, się nie liczy). Jak to dobrze, że sami się z Markiem Jurkiem wyautowali - prawicy wystarczy już Rejtanów oraz genialnych wodzów bez armii.

Mareq - pytałeś gdzie te manipulacje mediów. Czytałeś już wywiad ze swoim wodzem? Zwróć uwagę na pytania, odpowiedzi są denne jak zwykle.

Komorowski jednak zdymisjonował tych, co to "nie byli na pogrzebie Anny Walentynowicz pijani." Nie byli, ale mogli być - stąd ta dymisja:lol:
Serio. Chciałbym wiedzieć, czy wyborcy PO to wytłumaczenie "kupują" i (ponieważ wiadomo, że "kupują") czy mogliby mi, prostemu człowiekowi, je wyjaśnić. Sprawa w końcu nie jest poważna, nie pierwszy to przykład braku taktu i kultury osobistej działaczy PO, nie ma go nawet pewnie w pierwszej dwudziestce. Muszę jednak zadać to pytanie: jakże to tak, niewinnych ludzi karać?! Toż to zamordyzm!

szczebrzeszcz 10.05.2010 16:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 895857)
Zwróć uwagę na pytania, odpowiedzi są denne jak zwykle.

oraz tendencyjne, skierowane w jedyną słuszną prawdę

Ps. bynajmniej nie twierdzę że inne media są lepsze ;P

MCDave 10.05.2010 16:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bóg Trybun (objawion) (Post 895852)
Czyli - prywatnie mogę palić świeczki na grobie kazdego zmarłego żołnierza. Mamy ustawowy zakaz? Nie mamy. Mogę palić nawet na grobach ssmanow. Nikt mi nie broni.

Możesz i nikt Ci tego nie powinien zabronić.

Cytat:

Problem zaczyna się w momencie, gdy niejaki Filozof nawołuje do czczenia wybranej grupy poległych. Zbiorowe wybielanie pamięci? Módlmy się / czcijmy pamięć wszystkich poległych w wojnie. Natomiast zapamiętajmy jaki cel przyświecał Niemcom i Sowietom w trakcie wojny - jedyne sojusze dyktowane były koniecznością chwili. Absurdem jest nawoływanie do jakichś zbiorowych, publicznych aktów emo względem armii mocarstw, które rozgrywały własną gierkę kosztem naszej niepodległości.
I tutaj też pełna zgoda. Pisałem już wcześniej że akcja jest kretyńska. Mnie chodzi tylko i wyłącznie o ludzi, a nie o politykę. Buntuję się przed generalizowaniem kilku milionów Rosjan, a nie chcę bynajmniej przeinaczać historii. Napisałeś o zbiorowościach i właśnie to mi się nie podoba. Armia Czerwona jest dziś traktowana jak jakiś zupełnie abstrakcyjny jednorodny twór. Tak jakby nie składała się w kilku milionów ludzi, którzy niekoniecznie musieli walczyć z Niemcami żeby przy okazji zająć Polskę.

szczebrzeszcz 10.05.2010 17:07

tyle że ja mam wrażenie, iż do tych ludzi dorabia się politykę, tu jest problem

z jednej strony "armia" to ludzie z drugiej "czerwona" wskazuje na Związek Radziecki i wszystko co za nim stoi

to może lepiej zapalić znicze na pomnikach ofiar komunizmu, bo w jakimś sensie żołnierze Armii Czerwonej(nawet ci urobieni propagandą) też nimi byli bez względu na pochodzenie:p

wolfy 10.05.2010 17:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 895890)
oraz tendencyjne, skierowane w jedyną słuszną prawdę

Tusk to polityk, lider populistycznej partii socjalistycznej. Choć prowadzenia merytorycznej debaty nikt nie mógłby mu mieć za złe, jego celem jest zdobywanie poparcia. Nie można mieć pretensji o to, że nie wchodzi na tematy w których nie ma szansy wygrać (obiektywna prawda o dotychczasowych dokonaniach rządu PO-PSL jest wyjątkowo dla niego niekorzystna). Straszenie PiS-em jest strategią, która dotąd się sprawdzała i trafia do jego elektoratu. Naprawdę, trudno mieć do niego pretensje że bredzi nie na temat, skoro są wyborcy którzy to wciąż kupują (a dziennikarze - nie kontrolują!).
Nie podoba mi się to, ale trudno - taki dyskurs u nas od jakiegoś czasu panuje.

Co innego "dziennikarz" przeprowadzający wywiad: tu mamy do czynienia z prawdziwą kompromitacją. Czysty PRL. I dlatego ten przykład wrzuciłem.

Mareq 10.05.2010 17:40

Cytat:

Owszem, może i masz rację, ale czy w ten sam sposób podchodziłbyś do żołnierzy Wehrmachtu?? Czy zapalając ten przykładowy znicz, leitnantowi Wani poległemu 18 stycznia 1945 r. z ręki jakiegoś Hansa, nie zadawałbyś sobie pytania co Wania porabiał od 17 września 1939 i czy przypadkiem w kwietniu roku 1940 nie strzelał polskim jeńcom w tył głowy??
Cytat:

Szczytne, aczkolwiek z racji wcześniej wspomnianych rozmyślań nad przeszłością Wani, osobiście do zapalenia znicza bym się nie posunął, co rzecz jasna nie jest równoznaczne z dewastowaniem grobów czy też ich zaoraniem, jak próbuje mam wrażenie szeregować przeciwników tej akcji GieWu. Gazety, której redaktorzy zdecydowanie za daleko posuwają się w swojej hmm "akcji" robiąc sobie fotki w mundurach Krasnojarmiejców, czy paradując w koszulkach z sierpem i młotem.
Generalnie dla mnie tacy frontowi żołnierze , to było mięso armatnie.
Wiadomo , że w każdej takiej wielkiej armii znajdzie się spory odsetek s-synów , psychopatów i zwyrodnialców(nie mówiąc już o tym jakie oddziaływanie ma taka wojna na demoralizację i zezwierzęcenie) .
Możemy więc domniemywać w jedną lub w drugą stronę. Że albo to był zwyrodnialec , który w 39 strzelał jeńcom w głowę , albo zwykły prowadzący do momentu wojny normalny żywot , człowiek , rzucony przez stalina(a że ten w tym rzucaniu się lubował , to wiemy) na front jako właśnie takie mięso armatnie.
Z opowieści (jak psychopaci z dalekiej odległości strzelali w kapelusz znajdujący się na głowie mojej prababci , bo się do nich nie odwróciła kiedy ją wołali) czy doświadczeń rodzinnych (jak zamordowali mojego pradziadka w Katyniu) miałbym wszelkie podstawy , żeby domniemywać na rzecz tej pierwszej zwyrodniałej wersji.
Jednak jak już zaznaczyłem w pierwszym zdaniu generalnie dla mnie tacy żołnierze(przecież nie piszemy o NKWDzistach , tylko przeważnie o zwykłych szeregowych) to było mięso armatnie rzucane przez stalina na front bez względu na wszelkie koszta.
Dlatego tak jak napisałem , 2 listopada raczej bym taki znicz zapalił.

Cytat:

Janecki pisze podobno, bo przecież nie może napisać że ma wtyki w PO i ktoś mu relacjonuje co się dzieje.
JA wiem , ze dziennikarze czasem mają prężnie rozwinięte struktury informacyjne , ale jakoś nie chce mi się wierzyć , że Janecki ma na tyle dobre wtyki , żeby dochodziły do niego informacje o treści(ogólnej , czy szczególnej - nieważne) rozmowy telefonicznej przeprowadzonej w nocy przez Tuska i Komorowskiego. Jak domyślam się z treści , którą pobieżnie przedstawił Janecki , musiała by to być dosyć prywatna rozmowa i jeżeli już o niej ktoś wiedział/ewentualnie był przy niej , to najbliżsi współpracownicy obu panów.
Gdyby słowa te padły na jakimś szerszym plenum , podczas jakiejś dyskusji wewnątrz partyjnej/klubowej , to może bym to kupił . W takim przypadku ja jednak nie mam na tyle zaufania do Janeckiego , szczególnie że artykuł ewidentnie idzie na ukazanie rozbitej i poddenerwowanej przed wyborami platformy , żeby to kupić ;)

Harimata myślisz , że jak wykasujesz cześć swojego posta to ja dostanę napadu zaniku pamięci ?
Bierz pełną odpowiedzialność za swoje słowa , nie bądź tchórzem.

Cytat:

Cytat:
Harimata mam do Ciebie trzy pytania , które będę powtarzał aż do skutku.

1) Czy żydzi udzielili któremuś kandydatowi w wyborach na prezydenta Polski oficjalnego bądź nieoficjalnego poparcia ? Jeżeli tak to któremu ?

2) Wskaż 11 osób pochodzenia żydowskiego które zasiadają w obecnej radzie ministrów .

3) Czy Bronisław Komorowski jest żydem ?

Oczywiście w odpowiedziach podaj jakieś źródła.
Cytat:

Mareq - pytałeś gdzie te manipulacje mediów. Czytałeś już wywiad ze swoim wodzem? Zwróć uwagę na pytania, odpowiedzi są denne jak zwykle.
Igor Ignor.

Cytat:

Przy okazji Merkel straciła większość w izbie wyższej, a w UK niewiele brakowało, a torysi ogłosili by odwrót od integracji z UE
Torysi jeżeli chcą iść na jakieś układy z lib demokratami , to nie mogą ogłaszać odwrotu od integracji z UE ;)

Cytat:

w uproszczeniu Fidesz to taki węgierski PiS
Oj nie zgadzam się. Zbyt duże uproszczenie:P
Jak już miałbym Fidesz porównywać do jakiegoś Polskiego tworu politycznego , to do POPiSu/ewentualnie AWSu (chociaż to też jest uproszczenie ;) ) . Szczególnie w kwestiach właśnie integracji europejskiej Fidesz różni się od PiSu.-
Wystarczy chociażby porównać poglądy Orbana i Kaczyńskiego w kwestii Euro(wiem , że liderzy to nie całe partie ale jednak o czymś to świadczy) , wyniki głosowania w sprawie Traktatu z Lizbony , czy przynależności partyjną obu partii na poziomie unijnym.

Awe 10.05.2010 18:07

Sorry, że się Wam wtrącam między wódkę, a zakąskę ale jest AFERA!!!!!
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...Powstania.html :D Ależ obrzydliwy manipulant z tego Kaczyńskiego i w ogóle całego PiS :)

wolfy 10.05.2010 18:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Awe (Post 895960)
Sorry, że się Wam wtrącam między wódkę, a zakąskę ale jest AFERA!!!!!
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...Powstania.html :D Ależ obrzydliwy manipulant z tego Kaczyńskiego i w ogóle całego PiS :)

To jest ciąg dalszy afery p.t. "Czy J. Kaczyński umie grać na pianinie? A jeżeli nie, to po co ma jedno w tle? A jeżeli tak, to po co ten imbryk? Umie go w ogóle używać?", którą to nasza ukochana "GW" śledzi od wczoraj na swoim portalu. Obecnie trwa dochodzenie, czy Kaczyński ma wadę wzroku, czy może te okulary to tylko dla szpanu.

Niezależne dziennikarstwo...

EDIT: Hicior na temat pianina by Monika Olejnik!

JEDREK76 10.05.2010 18:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 895825)
Ja swoje, a Ty swoje. Ktoś przywołał tutaj przykład dziadka walczącego podczas II WŚ. Mój również został zmobilizowany i często wspomina te czasy. W tych wspomnieniach pojawiają się również wspomnienia o żołnierzach radzieckich, którzy walczyli razem z nim i byli kolegami frontowymi pomagającymi Polakom. I teraz tak, jeśli ktoś chce upamiętnić właśnie takich ludzi, to idzie zapalić świeczkę na symboliczny grób żołnierzy Armii Czerwonej. Zapalając taki znicz chyba sam zdajesz sobie sprawę z intencji i z tego komu chcesz tę świeczkę zapalić, bo robisz to głównie dla siebie.[...]

MCDave powiedz mi kto broni Twojemu Dziadkowi zapalić znicz na grobie swoich znajomych żołnierzy?? Przecież sam Ci wspominałem o żołnierzu Wermachtu Ottonie Schimeku (rozstrzelanym za odmowę strzelania do polskich cywili) na którego grobie sam bym znicz zapalił. Z Krasnoj Armii nie kojarzę podobnej postaci (choć zapewne były), dlatego też stojąc nad grobem tegoż potencjalnego żołnierza zastanawiałbym się co robił w okresach przytoczonych wcześniej przeze mnie. Skoro nic nie wiem o życiu tego poległego, kojarzy mi się on ze zbiorowością, czyli w tym przypadku z Armią Czerwoną, której był żołnierzem i która dla mnie była armią okupacyjną. Dlatego też z szacunku także dla Rodaków walczących o wolność Polski, walczących m.in. przeciwko tej armii, ginącym z rąk jej żołnierzy, tego znicza nie zapalę.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave
[...]Tylko o to mi chodzi. Wydaje mi się że pisanie o kilkunastu milionach ludzi, walczących w Armii Czerwonej jedynie przez pryzmat 17 września, Katynia i Stalina to ogromna przesada i jest to zwyczajnie nie fair, a nawet bywa niebezpieczne i nie odpowiedzialne.

Nie przesadzaj, niebezpieczna i nie odpowiedzialna to, mój drogi, jest amnezja. Choroba braku pamięci, a 17 września'39, Katyń, Stalin to tylko trzy przykłady z wielu z którymi osobiście mi kojarzy się Armia Czerwona, której częścią składową byli Wania, Sasza, Borys i kilka milionów innych sołdatów. Kolejne przykłady negatywnych skojarzeń związanych z Armią Czerwoną podał Ci Orzeu. Najważniejszym negatywnym skojarzeniem jest to, iż była to armia okupanta. Osobiście nie znam jednego pozytywnego przykładu, który moglibyśmy jako Polacy przypisać Armii Czerwonej. Jeżeli znasz taki przykład to przytocz mi go proszę i nie mów mi o tym, iż wśród tych kilkunastu milionów żołnierzy byli też ludzie uczciwi i prawi:> bo jest to banał i oczywista oczywistość. Chodzi o to, że składając kwiaty tudzież paląc znicze uczestnicy akcji GieWu nie czynili tego dlatego, iż Wania, Sasza, Borys, któremu hołd skladali był dobrym człowiekiem (i znali go od tej strony), a dlatego iż był żołnierzem Armii Czerwonej. I to już jest "nie fair, a nawet bywa niebezpieczne i nie odpowiedzialne" a mnie osobiście przypomina czasy peerelu.

Gwiaździsty 10.05.2010 18:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 895825)
Tylko o to mi chodzi. Wydaje mi się że pisanie o kilkunastu milionach ludzi, walczących w Armii Czerwonej jedynie przez pryzmat 17 września, Katynia i Stalina to ogromna przesada i jest to zwyczajnie nie fair, a nawet bywa niebezpieczne i nie odpowiedzialne.

Tylko o to mi chodzi. Wydaje mi się że pisanie o kilkunastu milionach ludzi, walczących w Wehrmachcie jedynie przez pryzmat 1 września, Oświęcimia i Hitlera to ogromna przesada i jest to zwyczajnie nie fair, a nawet bywa niebezpieczne i nie odpowiedzialne.

MCDave 10.05.2010 19:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 895969)
Nie przesadzaj, niebezpieczna i nie odpowiedzialna to, mój drogi, jest amnezja. Choroba braku pamięci, a 17 września'39, Katyń, Stalin to tylko trzy przykłady z wielu z którymi osobiście mi kojarzy się Armia Czerwona, której częścią składową byli Wania, Sasza, Borys i kilka milionów innych sołdatów.

Sugerując, że ktoś zapomina o tych wydarzeniach zaczynasz powoli popadać w skrajność. Nikt nie powiedział, że chce wybielać tamte historie i je zamazywać. Z drugiej strony nie można w kółko przywoływać tych samych historii, nie zwracając uwagi na inne aspekty, bo najzwyczajniej w świecie potęguje to tylko rusofobię (moim zdaniem). Nie jestem zwolennikiem polityki historycznej i pewnie dlatego się nie dogadamy.

Cytat:

Kolejne przykłady negatywnych skojarzeń związanych z Armią Czerwoną podał Ci Orzeu.
Być może, ale nie czytałem.

Cytat:

Najważniejszym negatywnym skojarzeniem jest to, iż była to armia okupanta.
No i znowu to samo. Armia Czerwona to nie był smok z dziesięcioma głowami tylko ludzie. Jak w każdej zbiorowości znalazły się tam pewnie szumowiny, ale byli też porządni ludzie. Sorry, to nie była anarchia gdzie żołnierz mógł sobie wybierać co robi.

Cytat:

Osobiście nie znam jednego pozytywnego przykładu, który moglibyśmy jako Polacy przypisać Armii Czerwonej.
Zależnie od punktu widzenia. Moja wiedza historyczna pozwala mi z dużą dozą pewności stwierdzić, że zawdzięczamy im to, że Ty nie jesteś dziś Hansem a ja Jurgenem.

Cytat:

Jeżeli znasz taki przykład to przytocz mi go proszę i nie mów mi o tym, iż wśród tych kilkunastu milionów żołnierzy byli też ludzie uczciwi i prawi:> bo jest to banał i oczywista oczywistość. Chodzi o to, że składając kwiaty tudzież paląc znicze uczestnicy akcji GieWu nie czynili tego dlatego, iż Wania, Sasza, Borys, któremu hołd skladali był dobrym człowiekiem (i znali go od tej strony), a dlatego iż był żołnierzem Armii Czerwonej. I to już jest "nie fair, a nawet bywa niebezpieczne i nie odpowiedzialne" a mnie osobiście przypomina czasy peerelu.
Przesadzasz. Po pierwsze po raz setny napiszę, że akcja była durna. Nie zgadzam się tylko z piętnowaniem ludzi którzy ten znicz zapalają. Mogą mieć masę powodów żeby to zrobić. Może im wystarczyć nawet to, że żołnierze radzieccy walczyli przeciw nazistom. A z tym peerelem... Ostatnio chwilę nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że mierzi mnie wzajemne obrzucanie się zarzutem propagandy przez jednych i drugich. (Tylko proszę, nie używaj najpopularniejszego argumentu tutaj, zgodnie z którym ludzie nie myślą i nie mają własnego zdania tylko powtarzają za GW...)

Gwiazdzisty nie mam zamiaru tego komentować.

Sędzia 10.05.2010 19:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 895944)
Torysi jeżeli chcą iść na jakieś układy z lib demokratami , to nie mogą ogłaszać odwrotu od integracji z UE ;)

Oj nie zgadzam się. Zbyt duże uproszczenie:P
Jak już miałbym Fidesz porównywać do jakiegoś Polskiego tworu politycznego , to do POPiSu/ewentualnie AWSu (chociaż to też jest uproszczenie ;) ) . Szczególnie w kwestiach właśnie integracji europejskiej Fidesz różni się od PiSu.-
Wystarczy chociażby porównać poglądy Orbana i Kaczyńskiego w kwestii Euro(wiem , że liderzy to nie całe partie ale jednak o czymś to świadczy) , wyniki głosowania w sprawie Traktatu z Lizbony , czy przynależności partyjną obu partii na poziomie unijnym.

Zobaczymy co z torysami. Ja napisałem wyraźnie, że "niewiele brakowało". Nie wiem czy wierzę w koalicję torysów z Lib Dem - raczej spodziewam się Lib Dem + Labour + resztówki i kolejne wybory za pół roku.

Z drugiej strony być może, że wypuszczenie takiego przecieku to robota samych torysów, teraz będą mogli w rozmowach z Lib Dem mówić, że już się mleko rozlało i nie mogą się z tego wycofać. Zaś samych Lib Dem interesuje ponoć głównie zmiana ordynacji, a przynajmniej referendum w tej sprawie.

Co do Fideszu, to oczywiście że są różnice, ale np. Orban jest radykalnym antykomunistą i domaga się zakazu udziału we władzach państwowych osób z przeszłością komunistyczną, przynajmniej o tym czytałem. Natomiast w zakresie polityki wobec UE to pewnie Fidesz jest bliższy PO. Tyle że i Węgrzy w UE mogą mniej niż Polska.

Zbychu 10.05.2010 19:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 895943)
Tusk to polityk, lider populistycznej partii socjalistycznej. .

W takim razie Kaczyński to lider partii komunistycznej z polityką socjalną, interwncjonizmem oraz swoimi pomysłami wprowadzenia do konstytucji zakazu prywatyzacji szpitali:D

PS
To tak tylko gwoli ścisłości.Nie bronie Tuska mimo iż kiedyś na niego głosowałem.Aktualnie ani na wasala słońca peru(Komorowski) ani na kaczora nia mam zamiaru oddać głosu.

wolfy 10.05.2010 19:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 896004)
W takim razie Kaczyński to lider partii komunistycznej z polityką socjalną, interwncjonizmem oraz swoimi pomysłami wprowadzenia do konstytucji zakazu prywatyzacji szpitali:D

PS
To tak tylko gwoli ścisłości.Nie bronie Tuska mimo iż kiedyś na niego głosowałem.Aktualnie ani na wasala słońca peru(Komorowski) ani na kaczora nia mam zamiaru oddać głosu.

Z komunizmem to przegiąłeś ostro (wiesz, co to w ogóle komunizm - to nie to samo co socjalizm?), ale tak - deklaratywnie PiS jest partią socjalistyczną. Tyle, że w praktyce za jego rządów faktycznie obniżono podatki i do dziś żałuję, że planów Zyty Gilowskiej nie udało się do końca zrealizować.
Na pewno rządy PO to czas zmarnowany.

orzeu 10.05.2010 19:36

Gwiazdzisty sie pewnie zalamie ze nie bedzie komentarza szydery z gory zalozonej na brak komentarza od kogos kto "nie chce generalizowac i brac pod uwage calej armii czerwonej a jedynie poszczegolne przypadki osobowe" jednoczesnie kladac kwiaty na groby nie konkretnie personalnie dla danego zolnierza lecz wlasnie zbiorowo dla calej armii.
Nie zamierza komentowac a sam jako powod podaje "Może im wystarczyć nawet to, że żołnierze radzieccy walczyli przeciw nazistom" wykladajac na talerzu kolejna riposte i wystawiajac sie na strzał i smiesznosc z kolejnej strony.

Przyznam ze kompletnie nie rozumiem jak wyznawcy armii czerwonej nie widza sprzecznosci we wlasnej mozgownicy pomiedzy "dzieki armii czerwonej nie jestes dzis Hansem" i jednoczesnym wyznawaniu kosmopolityzmu, braku narodowosci i tym podobnych haseł. Skoro narodowosc nieistotna to za co dziekowac Ruskom? I dalej, skoro istotny jeden czlowiek a w mysl "czegos tak abstrakcyjnego jak narod" mordowano ludzi; zatem kazde istnienie zgladzone w mysl tej abstrakcji nalezy oplakiwac po strokroć bo zostalo stracone za bzdurna sprawe. Lewicowy swiatopoglad pelen jest takich sprzecznosci. Smiesznych ze az strasznych.

Zbychu 10.05.2010 20:06

Wiem że przegiąłem z komunizmem PiS podobnie jak Ty wolfy z socjalistyczną PO - no może ja bardziej,niech będzie:) .Wogóle w dzisiejszych czasach postpolityki ciężko robić podziały na partie socjalistyczne i niesocjalistyczne.Gdyby trzymać się kryteriów to poza garstką zapaleńców z UPR reszta to socjalizm(przynajmniej z tych parlamentarnych,obojętnie czy to PO,PiS,SLD czy PSL)

JEDREK76 10.05.2010 20:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 895995)
Sugerując, że ktoś zapomina o tych wydarzeniach zaczynasz powoli popadać w skrajność. Nikt nie powiedział, że chce wybielać tamte historie i je zamazywać. Z drugiej strony nie można w kółko przywoływać tych samych historii, nie zwracając uwagi na inne aspekty, bo najzwyczajniej w świecie potęguje to tylko rusofobię (moim zdaniem). Nie jestem zwolennikiem polityki historycznej i pewnie dlatego się nie dogadamy[...]

Nie chcesz żeby Tobie coś przypisywano, nie przypisuj i Ty mi skrajności. Choć może w tym przypadku obiektywnie siebie ocenić nie jestem w stanie. Widzisz Ty mi zarzucasz rusofobię, ja mógłbym Ci przypisać rusofilię, choć bliższą się mi wydaje słowianofilia biorąc pod uwagę Twoje wcześniejsze wypowiedzi w konflikcie serbsko-albańskim o Kosowo. Szkoda tylko, że centrum tej Słowiańszczyzny umiejscawiasz w Moskwie. Podwójna szkoda, że jak sam twierdzisz, nie Jesteś zwolennikiem polityki historycznej. Nowe stosunki wzajemne można tworzyć jedynie na prawdzie, na kłamstwie nic trwałego się nie zbuduje. Nie na darmo starożytni określali historię mianem nauczycielki życia.

Cytat:

[...]Być może, ale nie czytałem[...]

Szkoda. Bo dość długa wyliczanka, której nie chce mi się powtarzać, tym bardziej, że jak sam wspomniałeś niewiele Cię to interesuje.

Cytat:

[...]No i znowu to samo. Armia Czerwona to nie był smok z dziesięcioma głowami tylko ludzie. Jak w każdej zbiorowości znalazły się tam pewnie szumowiny, ale byli też porządni ludzie. Sorry, to nie była anarchia gdzie żołnierz mógł sobie wybierać co robi[...]

Dla mojej rodziny i dla większości Polaków to niestety był "smok z dziesięcioma glowami", który mordował, wysiedlał okradał i to kojarzy się z Armią Czerwoną, w której owszem zapewne byli też porządni ludzie, ale ich wolałbym znać z imienia i nazwiska, aniżeli przypisywać ich wyjątkowość zbrodniczej zbiorowości.

Cytat:

[...]Zależnie od punktu widzenia. Moja wiedza historyczna pozwala mi z dużą dozą pewności stwierdzić, że zawdzięczamy im to, że Ty nie jesteś dziś Hansem a ja Jurgenem[...]

Cóż nie wiem jak Twoja Mama i Babcia, ale moim raczej bliżej Wandzie i Niemca za cholerę by na mojego Ojca nie przygarnęły. Zresztą 120 lat zaborów o czymś świadczy. Widzę, że polityka historyczna Cię nie interesuje, ale historią alternatywną lubisz się bawić. Tylko, że w tejże zabawie różne scenariusze można pisać.

Cytat:

[...]Przesadzasz. Po pierwsze po raz setny napiszę, że akcja była durna. Nie zgadzam się tylko z piętnowaniem ludzi którzy ten znicz zapalają. Mogą mieć masę powodów żeby to zrobić. Może im wystarczyć nawet to, że żołnierze radzieccy walczyli przeciw nazistom. A z tym peerelem... Ostatnio chwilę nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że mierzi mnie wzajemne obrzucanie się zarzutem propagandy przez jednych i drugich. (Tylko proszę, nie używaj najpopularniejszego argumentu tutaj, zgodnie z którym ludzie nie myślą i nie mają własnego zdania tylko powtarzają za GW...)

Skąd też taka sugestia, że mógłbym Ci przypisywać GieWuznawstwo, przecież jego wyznawcy są bezkrytyczni, toteż akcji durną by nie określili. Jak już wspomniałem raczej slowianofilstwo prędzej bym Ci przypisał. Cecha sama w sobie nie jest groźna, ale w połączeniu z wymazywaniem z pamięci przeszłości jest już niebezpieczna.

Cytat:

[...]Gwiazdzisty nie mam zamiaru tego komentować.

A szkoda bo dość sugestywne i trafne to porównanie bylo. jak widzę w Wermachcie już nie służyli ludzie tylko "smoki z dziesięcioma głowami". Znaczy komunista może być, nazista już nie przystaje do Twojego poczucia dobrego smaku. Oczywiście wiem, że przecież nie każdy żołnierz Armii Czerwonej byl komunistą, ale czy każdy żołnierz Wermachtu był nazistom (stąd pogrubiony wątek wyżej)??

Proponuję na tym zakończyć naszą wymianę poglądów i tak każdy z nas przy swoim pozostanie.

wolfy 10.05.2010 20:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 896030)
Wiem że przegiąłem z komunizmem PiS podobnie jak Ty wolfy z socjalistyczną PO - no może ja bardziej,niech będzie:)

Twierdzisz, że PO nie jest socjalistyczna?
To co, może jest liberalna?

MCDave 10.05.2010 21:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 896047)
Nie chcesz żeby Tobie coś przypisywano, nie przypisuj i Ty mi skrajności. Choć może w tym przypadku obiektywnie siebie ocenić nie jestem w stanie. Widzisz Ty mi zarzucasz rusofobię, ja mógłbym Ci przypisać rusofilię, choć bliższą się mi wydaje słowianofilia biorąc pod uwagę Twoje wcześniejsze wypowiedzi w konflikcie serbsko-albańskim o Kosowo. Szkoda tylko, że centrum tej Słowiańszczyzny umiejscawiasz w Moskwie.

O ile ze słowianofilią czasem mógłbym się zgodzić, o tyle nie wiem skąd wziąłeś tę Moskwę.

Cytat:

Szkoda. Bo dość długa wyliczanka, której nie chce mi się powtarzać, tym bardziej, że jak sam wspomniałeś niewiele Cię to interesuje.
Niewiele mnie obchodzą posty konkretnego autora.

Cytat:

Dla mojej rodziny i dla większości Polaków to niestety był "smok z dziesięcioma glowami", który mordował, wysiedlał okradał i to kojarzy się z Armią Czerwoną, w której owszem zapewne byli też porządni ludzie, ale ich wolałbym znać z imienia i nazwiska, aniżeli przypisywać ich wyjątkowość zbrodniczej zbiorowości.
No i to jest właśnie uogólnianie, którego nie lubię. "Bo to się kojarzy" W mojej rodzinie, która pamięta II WŚ Armia Czerwona kojarzy się przede wszystkim z głupotą, bo nie grzeszyli oni ponoć inteligencją. Byłbyś gotów przyznać że okupywała nas więc banda idiotów?

Cytat:

Cóż nie wiem jak Twoja Mama i Babcia, ale moim raczej bliżej Wandzie i Niemca za cholerę by na mojego Ojca nie przygarnęły. Zresztą 120 lat zaborów o czymś świadczy. Widzę, że polityka historyczna Cię nie interesuje, ale historią alternatywną lubisz się bawić. Tylko, że w tejże zabawie różne scenariusze można pisać.
Nie powiedziałem, że mnie nie interesuje. Powiedziałem że się z nią nie zgadzam. A w tym przypadku pisanie scenariuszy alternatywnych byłoby zaklinaniem rzeczywistości.

Cytat:

w połączeniu z wymazywaniem z pamięci przeszłości jest już niebezpieczna.
Nie okopywaniem się w niej, a nie wymazywaniem z pamięci.

Cytat:

A szkoda bo dość sugestywne i trafne to porównanie bylo. jak widzę w Wermachcie już nie służyli ludzie tylko "smoki z dziesięcioma głowami". Znaczy komunista może być, nazista już nie przystaje do Twojego poczucia dobrego smaku. Oczywiście wiem, że przecież nie każdy żołnierz Armii Czerwonej byl komunistą, ale czy każdy żołnierz Wermachtu był nazistom (stąd pogrubiony wątek wyżej)??
Żołnierze Wehrmachtu nigdy nie pomagali w walce ze wspólnym wrogiem. Stąd zasadnicza różnica w ocenie. Choć owszem, zgadzam się że ciężko oceniać również to wojsko jako całość (poza oberkommando, które zostało uznane za organizację zbrodniczą).

Cytat:

Proponuję na tym zakończyć naszą wymianę poglądów i tak każdy z nas przy swoim pozostanie.
ok.

Sędzia 10.05.2010 22:15

W ramach ciekawostki, ostatni sondaż z Teraz My (za forum frondy)

BK 25%
JK 24%
Jeszcze nie wiem 34%

http://forum.fronda.pl/?akcja=pokaz&id=3465753

małolatTS 11.05.2010 08:01

Radzę zerknąć co "fakciarze" znaleźli na miejscu katastrofy:

http://www.fakt.pl/Znalezlismy-czesc...y,71556,1.html

To śledztwo to jakaś jedna wielka kpina.

P.S. Tak na zachętę dla tych, którzy oleją z powodu źródła informacji:
Na wieść o znalezisku minister sprawiedliwości Krzysztof Kwiatkowski podziękował dziennikarzom Faktu. – Za to, że odnaleźli tę część i oddali ją rosyjskiej prokuraturze w takim stanie, w jakim ją znaleźli. To bardzo ważne dla śledztwa.

orzeu 11.05.2010 08:28

To sie ****a w glowie nie miesci....
Wypada tylko podziekowac za zaangazowanie w sledztwo, wnikliwe dociekanie oraz pelen profesjonalizm zarowno stronie polskiej jak i "przyjaciolom" z Rosji.

AYALA 11.05.2010 08:41

jak to mawiał Stalin że jak ginie jeden człowiek to jest tragedia a jak milion to już tylko statystyka.

MCDave 11.05.2010 09:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 896114)
W ramach ciekawostki, ostatni sondaż z Teraz My (za forum frondy)
BK 25%
JK 24%
Jeszcze nie wiem 34%

To ja też w ramach ciekawostki - Prawybory na facebooku;)

Bronisław Komorowski 43%
Janusz Korwin-Mikke 21%
Jarosław Kaczyński 14%
Grzegorz Napieralski 7%
Andrzej Olechowski 6%

żaden 3%

Z tego co pamiętam, przy okazji ostatnich wyborów prezydenckich na forum TWSD JK-M również był drugi w ankiecie. Dobry kandydat wirtualny.

Sędzia 11.05.2010 09:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 896184)
To ja też w ramach ciekawostki - Prawybory na facebooku;)

Tyle że Teraz My zrobiło zwykły sondaż, a nie internetowy.

MCDave 11.05.2010 09:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 896191)
Tyle że Teraz My zrobiło zwykły sondaż, a nie internetowy.

Dlatego piszę, że w ramach ciekawostki. Nikt przy zdrowych zmysłach nie da szansy JK-M na 2. miejsce. Swoją drogą, TVN to już chyba sam się pogubił w tych sondażach. Inny dla Teraz My, inny dziś rano w TVN24. Czekam jeszcze na trzeci dla Faktów i czwarty dla Szkła Kontaktowego metodą SMS-mail...

dj_ibutti 11.05.2010 09:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCDave (Post 896195)
Dlatego piszę, że w ramach ciekawostki. Nikt przy zdrowych zmysłach nie da szansy JK-M na 2. miejsce. Swoją drogą, TVN to już chyba sam się pogubił w tych sondażach. Inny dla Teraz My, inny dziś rano w TVN24. Czekam jeszcze na trzeci dla Faktów i czwarty dla Szkła Kontaktowego metodą SMS-mail...

Myślę, że JKM ma duże szanse na osiągnięcie porządnego wyniku. Nie mówię tu o wejściu do II tury, ale o porządnym wyniku. Dlaczego? Bo ludzie mają dość tych wszystkich politykierów. A to by mnie bardzo cieszyło, bo oznaczałoby jednocześnie wysokie szanse dla WiP lub UPR na zaistnienie w wyborach parlamentarnych.

Zbychu 11.05.2010 10:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 896052)
Twierdzisz, że PO nie jest socjalistyczna?
To co, może jest liberalna?

W obecnych czasach to pojęcia rozmyte.Myśle że jak na ówczesne realia można nazwać PO partią raczej liberalną.W końcu 7 miliardów zysków z prywatyzacji za ubiegły rok to całkiem niezły wynik jak na "socjalistów":)
http://prywatyzacja.msp.gov.pl/porta...roku_2009.html

dj_ibutti,nie czytałeś moich wcześniejszych postów a propo Korwina i spółki? Nawet wyborca Korwina profesor Adam Wielomski z rozbrajającą szczerością przyznaje że powrót do monarchii(a to chciałby Korwin) to obecnie czysta utopia.Więc po co popierać utopistów?
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...IADY/302184900

I jeszcze tekst na temat romantyków-patriotów http://prawica.net/opinie/21898

felipe 11.05.2010 10:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 896208)
Myślę, że JKM ma duże szanse na osiągnięcie porządnego wyniku. Nie mówię tu o wejściu do II tury, ale o porządnym wyniku. Dlaczego? Bo ludzie mają dość tych wszystkich politykierów. A to by mnie bardzo cieszyło, bo oznaczałoby jednocześnie wysokie szanse dla WiP lub UPR na zaistnienie w wyborach parlamentarnych.

On co wybory jest "mocny" w internecie, co wybory myśli się, że zaistnieje, a mimo to co wybory osiąga swe magiczne 2% ...

Podobają mi sie NIEKTÓRE z jego poglądów. Nie zmienia to jednak faktu, że prezentuje swoisty folklor, który poza te kilkaset tysięcy głosów wyjść mu nie pozwoli :)

szczebrzeszcz 11.05.2010 10:50

Cytat:

Bo ludzie mają dość tych wszystkich politykierów.

a czym jest podparte to że akurat wybiorą JKM:p
"Realnej"... to brzmi jak ironia

AYALA 11.05.2010 10:58

Cytat:

Bo ludzie mają dość tych wszystkich politykierów.

dokładnie, już nie moge patrzec na ich gęby pełne frazesów, obietnic bez pokrycia.Niedawno ten Migalski z PiS-u powiedział że jak polityk wypełni 30 % z obietnic przed wyborami to dobrze.

Mareq 11.05.2010 11:08

Cytat:

a mimo to co wybory osiąga swe magiczne 2% ...
ej zaraz , zaraz
Nie przeceniasz go ;) ?
Ostatni raz Mikke osiągnął/przekroczył 2 % w wyborach prezydenckich w 1995 r :P

Sędzia 11.05.2010 13:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 896244)
dokładnie, już nie moge patrzec na ich gęby pełne frazesów, obietnic bez pokrycia.Niedawno ten Migalski z PiS-u powiedział że jak polityk wypełni 30 % z obietnic przed wyborami to dobrze.

Biorąc pod uwagę jak wygląda konstrukcja władzy w naszym kraju to gdyby jakiś polityk był w stanie spełnić 30% obietnic to byłby wyjątkowo skutecznym politykiem.

No chyba że ktoś obieca, że nic nie będzie robił.

Pomijając już kwestię wadliwego podziału władzy wykonawczej i zagranicznej (Rząd/Prezydent i MSZ/Prezydent) i system wyborczy praktycznie skierowany na konieczność zawierania koalicji rządowych, to pozostaje jeszcze spora dekoncentracja władzy (samorządy, w tym terytorialne), przeniesienie dużej części stanowienia prawa poza zakres rodzimej władzy ustawodawczej, czy wreszcie ogromny opór materii - urzędniczej, medialnej, związkowej itp. itd.
Do tego dochodzi jeszcze taki sobie system legislacji.

Generalnie, gdyby ktoś chciał urządzić Polskę na zasadzie "Polska nierządem stoi" to nie mógłby stworzyć lepszego mechanizmu.

A, zapomniałem o Trybunale Konstytucyjnym.

-----------------

Mareq,

właśnie znalazłem ciekawy artykuł: http://www.newsweek.pl/artykuly/sekc...-jedno,58161,1

treść pasuje do tego, co pisał Janecki w felietonie, a źródło dla Ciebie zapewne bardziej wiarygodne.

Zbychu 11.05.2010 18:11

Cytat:

W najbliższą niedzielę kandydaci w wyborach prezydenckich Marek Jurek i Andrzej Olechowski planują uczestniczyć w Krakowie w debacie telewizyjnej...
http://www.polskieradio.pl/radioparl...kul161134.html

Co do Komorowskiego,który unika debaty przedwyborczej jak diabeł święconej wody - chyba Jadwiga Staniszkis miała racje że to polityk bez charyzmy.Jeśli Kaczyńskiego w jakimś stopniu jestem w stanie zrozumieć ze względu na żałobe(choć i ten argument jest wielce naciągany) to jednak to w jaki sposób zachowują się posłowie PO...Ide o zakład że zarówno Marek Jurek jak i Olechowski bez problemu poradziliby sobi z kandydatem platformy w dyskusji.

PS
dobra już więcej nic nie pisze w końcu derby Krakowa trzeba kibicować Wiśle:)

orzeu 12.05.2010 08:29

Dla kroniki sondazowej:
http://wiadomosci.onet.pl/2168359,11...proc,item.html
Komorowski-Kaczynski 41-28

wolfy 12.05.2010 17:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 896232)
W obecnych czasach to pojęcia rozmyte.Myśle że jak na ówczesne realia można nazwać PO partią raczej liberalną.W końcu 7 miliardów zysków z prywatyzacji za ubiegły rok to całkiem niezły wynik jak na "socjalistów":)
http://prywatyzacja.msp.gov.pl/porta...roku_2009.html

Acha, rozumiem że przyśpieszona prywatyzacja celem łatania budżetu i odsuwania w czasie niezbędnych cięć socjalu (co chwila przecież jakieś wybory, sam wiesz) jest Twoją definicją liberalizmu gospodarczego.

Poważnie, ja rozumiem że media wbijały Ci do głowy przez ostatnie lata Po - liberalizm, ale wypadałoby umieć to jakoś obronić. Gdyby zyski z prywatyzacji poszły na obniżkę długu publicznego, rozbudowę infrastruktury drogowej, wsparcie dla ośrodków badawczych, słowem - na cokolwiek co uczyniłoby nasz kraj bardziej konkurencyjnym, wówczas mógłbyś tego argumentu użyć.

IMHO to naprawdę nie jest zabawne.

Zbychu 12.05.2010 19:48

wolfy, wtedy to już dawno by PO straciła władze jak każda inna partia a o samobójcze skłonności bym ekipe Tuska nie posądzał.A liberalizm to nie tylko w znaczeniu gospodarki ale wogóle wolność dla jednostki,różnorodność prezentowania poglądów.A Platforma ta obecnie najbardziej rozmyta partia parlamentarna,tam jest miejsce i dla konserwatysty Gowina i dla ekscesów Palikota i dla postkomunistów.Taki swoisty rząd jedności narodowej,każdy znajdzie coś dla siebie.W tym znaczeniu liberalna jakkolwiek by to dla Ciebie nie zabrzmiało...

wolfy 12.05.2010 20:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 897495)
wolfy, wtedy to już dawno by PO straciła władze jak każda inna partia a o samobójcze skłonności bym ekipe Tuska nie posądzał.A liberalizm to nie tylko w znaczeniu gospodarki ale wogóle wolność dla jednostki,różnorodność prezentowania poglądów.A Platforma ta obecnie najbardziej rozmyta partia parlamentarna,tam jest miejsce i dla konserwatysty Gowina i dla ekscesów Palikota i dla postkomunistów.Taki swoisty rząd jedności narodowej,każdy znajdzie coś dla siebie.W tym znaczeniu liberalna jakkolwiek by to dla Ciebie nie zabrzmiało...

To jest chyba raczej front jedności przeciw PiS, działają na podobnej zasadzie co Cracovia.

Ale nie rozmywajmy tematu - gdzie ten liberalizm światopoglądowy? Ma on polegać na tolerowaniu chamstwa Palikota, olewaniu realnych problemów kraju kosztem populizmu? Wolno Ci wszystko no chyba, że chciałbyś się realizować poprzez biznes i wchodzić innym obecnym na rynku w szkodę - to jest ten liberalizm?
A wyjaśnieniem dla braku jakichkolwiek z ZAPOWIADANYCH reform jest strach przed narażeniem się którejś z grup społecznych?

Nazwałem PO partią populistyczno - socjalną. Czyli wszystko chyba jednak się zgadza.

Jedno mnie jednak zaintrygowało - "rozmycie" PO. Widzisz w tym jakiś realny zysk dla wyborcy?
Będę szczery - i m dłużej się zastanawiam, tym bardziej niedorzeczną formacją wydaje mi się ta partia. W przypadku PiS-u liczę na Zytę Gilowską, na politykę redukcji wydatków i mam ku temu podstawy, tj. działania poprzedniego rządu.
PO - podwójne becikowe, masa bubli legislacyjnych, psucie debaty publicznej. I żadnych widoków na realne działania.

P.S. Palikot się uaktywnił.

orzeu 13.05.2010 14:53

http://www.youtube.com/watch?v=MbvVj...layer_embedded

:rotfl:

Ela 13.05.2010 14:58

Dobre :)

Mnie się podobał ostatni komentarz Ziemkiewicza :

Cytat:

Wojska już rozstawione do bitwy, świt dawno wstał − i nic. W krzyżackim obozie narasta irytacja, panika. Dlaczego nie atakują? Na co czekają?! Plan przecież mieliśmy genialny! Wykopaliśmy im na drodze zamaskowane pułapki, jak swoim zwyczajem ruszą do szarży na hurra, na oślep, to się do nich zwalą, połamią nogi, pomieszają szyki, i nasze chorągwie już tylko dorżną watahę. A ten głupi Jagiełło, zamiast się na nas rzucić wszystkimi siłami, w nagłym przypływie dewocji słucha jednej mszy po drugiej i czeka nie wiadomo na co? Hej, wściekają się Wielki Mistrz i komturzy, hej, Sławku, Władysławie, Stefanie, wypróbowani nasi heroldowie, zróbcie coś! Wkurzcie go jakoś, wyprowadźcie z równowagi, krzyczcie, że tchórz, że się chowa, wyślijcie mu dwa nagie miecze, wyciągnijcie go z tego lasu!

Ten cały wrzask: niech się nie chowa! Niech ujawni swoje poglądy! Społeczeństwo nie może głosować na kota w worku!… Przecież, na zdrowy rozum, to straszne bzdury. Jarosław Kaczyński jest w polskiej polityce obecny od roku 1989, od samego zarania III RP. Robił różne taktyczne manewry, ale głoszone przez niego poglądy zasadniczo się przez ten czas nie zmieniały, zwłaszcza w porównaniu z politycznymi rywalami. Dużo lepiej wiem, czego chce i co zamierza „ukryty” Kaczyński, niż jakie właściwie ma poglądy od miesięcy stale wypowiadający się na każdy temat Bronisław Komorowski.

Odrzucam tezę, że Kaczyński ma się wypowiedzieć, bo bez tego działacze PO i, jak ich nader celnie nazwał śp. Dobrowolski „szczujni dziennikarze” nie wiedzą, jaki jest jego program. Tak, jak krzyżacki plan bitwy oparty był na „wilczych dołach”, tak cała propagandowa maszyna establishmentu nastawiona jest na wykpienie, wyszydzenie i chwytanie za słowa Kaczyńskiego. Ale żeby ta maszyna mogła ruszyć, Kaczyński musi coś powiedzieć. Cokolwiek! Niech już nawet nie będzie to wpadka, dadzą sobie radę i bez wpadki. Cytowany wyżej blog człowieka, którego „dziennikarskie” talenty ograniczają się do prawienia głupich złośliwości pogodynkom i serwisantkom dowodzi, że dla podobnych mu WSZYSTKO cokolwiek powie Kaczyński będzie horrendalne, oburzające i straszne. Powiedział, że kocha Polskę? Faszysta! Powiedział coś o bracie i matce? Oburzające, instrumentalizuje nawet śmierć najbliższych! Będzie mówić tylko o swoim programie politycznym? Potwór, wyprany z ludzkich uczuć, brat jeszcze nie ostygł, matka umiera, a on myśli tylko o zdobyciu władzy! Sam unieważnia wszelką żałobę, sam prowokuje do ataku!

A Jagiełło pobożnie słucha kolejnej mszy. Uderzy w momencie i miejscu przez siebie wybranym.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl