Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

arti 13.09.2014 16:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez misiek_86 (Post 1376648)
Większość zachodnich klubów robi to regularnie, co roku. Bynajmniej nie tylko te, które są na giełdach (te po prostu muszą).

A sponsorów i tak nie dałoby się "oszukać", każda racjonalna firma poprosiłaby o szczegółowy raport o stanie finansów (najlepiej od niezależnego audytora) przed podpisaniem wielomilionowej umowy.

Oczywiście, że tak... corocznie we wskazanym terminie i miejscu.
Ale wyobraźmy sobie, że w hegemonie - mistrzostwa 2003-2005, 2008-9, 2011 wiosną 2012 pojawia się nowy prezes i ni stąd ni z owąd na początek mówi publicznie: jesteśmy gołodupcami, nie przedłużymy żadnego kontraktu kończącego się w czerwcu tego roku. A tu najgorętszy moment walki o mistrzostwo i puchary...
W normalnym klubie myślę, że max 3 dni później taki kretyn zostałby wystrzelony na Marsa.
Brr... jeszcze mnie trzepie jak sobie przypomnę łysego słonia w składzie porcelany.
Buziaczki Jacku... obyś już nigdy nie miał kompletnie nic wspólnego z Wisłą. AMEN

Dzimi 13.09.2014 16:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez misiek_86 (Post 1376648)
Większość zachodnich klubów robi to regularnie, co roku. Bynajmniej nie tylko te, które są na giełdach (te po prostu muszą).

jasne, ale... po dotychczasowym sezonie i przed nowym sezonem, a nie przed finiszem ligi. I to to mi chodziło. Bo psuć atmosferę wokół klubu i morale piłkarzy na ostatnie 10 decydujących kolejek, to samobój. Tak właśnie zrobił Bednarz w 2012. Rozpaplał publicznie problemy przed decydującymi meczami.

Mógł poczekać jeszcze miesiąc i obwieścić o problemach dopiero jakby faktycznie piłkarze nie zakwalifikowali się do europejskich pucharów. Jest możliwe, że by się im to udało gdyby nie ówczesna marcowa konferencja Bednarza - do miejsca dającego grę w pucharach zabrakło 4 pkt, czyli jednego zwycięstwa i remisu. A tak to po konferencji Bednarza przybity zespół przestał grać.

W całości popieram Artiego (post wyżej)

Zwierze 16.09.2014 10:12

Sama możliwość obcowania z łódzkim zespołem nie była jednak jedynym powodem przyjazdu byłego selekcjonera reprezentacji Polski. „Moja obecność w Niecieczy miała też związek ze sprawami szkoleniowymi. Obserwowałem jednego z piłkarzy Termaliki pod kątem możliwego transferu do Wisły. Nazwiska oczywiście zdradzić nie mogę” – mówił nam popularny „Franz”.

http://www.widzewtomy.net/aktualnosc...ew-jest-dobra/

ChG 16.09.2014 11:05

http://www.90minut.pl/kariera.php?id=11680

O niego chodzi.

huberix 16.09.2014 16:46

A może to Pawlusiński jest tym zawodnikiem :D :D

IncognitoTSW 16.09.2014 16:53

Albo Fryc...

forthy 16.09.2014 17:05

A propos polityki transferowej Wisły. W zimę trza powypożyczać zawodników. Ławka będzie zapchana (Gumiś, Ostoja, Stępiński, Donald, Sarki, może jakiś boczny obrońca dojdzie), Smuda nie pała chęcią do zmiany 11ki, a pół roku w 1 lidze może Lechowi, Zającowi, Czekajowi może Kuczakowi, Żemle tylko pomóc. Drogą Chrapka ;)

Karherop 16.09.2014 17:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez forthy (Post 1377008)
A propos polityki transferowej Wisły. W zimę trza powypożyczać zawodników. Ławka będzie zapchana (Gumiś, Ostoja, Stępiński, Donald, Sarki, może jakiś boczny obrońca dojdzie), Smuda nie pała chęcią do zmiany 11ki, a pół roku w 1 lidze może Lechowi, Zającowi, Czekajowi może Kuczakowi, Żemle tylko pomóc. Drogą Chrapka ;)

będzie też Chavez :-p

niemniej jednak wypożyczenia się przydadzą, ale w przypadku np Żemło to jego ostatni rok kontraktu i jeśli nie przedłużą to mogą go sobie wypożyczać... nie wiem jak z Lechem czy Zającem. W Kuczaku szczerze powiedziawszy nie widzę wielkiego potencjału, ale może się mylę. Może będzie pełnił rolę w zespole jak Boguski, warunki ma podobne.

PiVoSH92 16.09.2014 18:47

Na pewno juniorzy nie kosztują nasz zbyt wiele, po 1-2 tysiące ojro miesięcznie (a może i mniej), więc nieprzedłużenie kontraktu z Żemłą, Zającem, Lechem, Kuczakiem czy Kamińskim to byłaby strata czasu i pieniędzy poświęconych na ich wyszkolenie. Wypożyczać do I ligi, nawet płacąc w tym czasie ich pensję, ale z klauzulą gry - minimum 15-20 meczy, w tym powiedzmy 10 w podstawowym składzie.

emjot 16.09.2014 18:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez huberix (Post 1377005)
A może to Pawlusiński jest tym zawodnikiem :D :D

Pawlusiński nie gra w Termalice tylko w Rakowie Częstochowa.

Karherop 16.09.2014 18:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiVoSH92 (Post 1377017)
Na pewno juniorzy nie kosztują nasz zbyt wiele, po 1-2 tysiące ojro miesięcznie (a może i mniej), więc nieprzedłużenie kontraktu z Żemłą, Zającem, Lechem, Kuczakiem czy Kamińskim to byłaby strata czasu i pieniędzy poświęconych na ich wyszkolenie. Wypożyczać do I ligi, nawet płacąc w tym czasie ich pensję, ale z klauzulą gry - minimum 15-20 meczy, w tym powiedzmy 10 w podstawowym składzie.

już ich menerowie zadbają żeby ich wartość podskoczyła z tych 1-2 tyś do 8-10 tyś. Szczególnie Żemło i Zając mogą mieć duże parcie ze strony menagerow.

PiVoSH92 16.09.2014 19:51

8-10 tys miesięcznie (w Euro)? To jest nasza średnia, czyli zarobki mniej-więcej Głowy czy Dudki (tak patrząc na poziom gry). Nigdy nie dałbym Zającowi tyle co Głowie czy Dudce, bo na to trzeba sobie zasłużyć. A jesli mówisz o 10 000 zł? To nie jest wcale tak dużo, daje to do 50 tys miesięcznie za 5 graczy, czyli 600 tysięcy rocznie - za 5 dobrze rokujących juniorów to nie jest duża kwota.

Karherop 16.09.2014 20:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiVoSH92 (Post 1377032)
8-10 tys miesięcznie (w Euro)? To jest nasza średnia, czyli zarobki mniej-więcej Głowy czy Dudki (tak patrząc na poziom gry). Nigdy nie dałbym Zającowi tyle co Głowie czy Dudce, bo na to trzeba sobie zasłużyć. A jesli mówisz o 10 000 zł? To nie jest wcale tak dużo, daje to do 50 tys miesięcznie za 5 graczy, czyli 600 tysięcy rocznie - za 5 dobrze rokujących juniorów to nie jest duża kwota.

wyrażałem kwoty w złotych, bo wydaje mi się że właśnie tak teraz zarabiają, czyli po 2 tyś na miech

czy to dużo czy mało... powiem tak że z Twoich wyliczeń wyszło że jednak dużo, biorąc pod uwagę nasze obecne możliwości. Powiem jednak szczerze, że mam wrażenie, że w lecie przyszłego roku będzie u nas naprawdę dobrze z finansami i kilku juniorów to nie będzie już taki bagaż.

PiVoSH92 16.09.2014 20:25

wiem, że te 600k zł to dla nas nie mało, ale biorąc pod uwagę ewentualny zysk jest to kwota, którą koniecznie trzeba znaleźć i zainwestować - bo to inwestycja właśnie. Liczę po prostu na rozsądek naszych prezesów, szacunek dla przywiązania juniorów do barw (Lech w ostatnim meczu) i potencjalną wizję zysku.

Matejas_ 17.09.2014 07:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ChG (Post 1376959)

Wolał bym aby jednak to nie o niego chodziło, a o Bartosza Kopacza albo lepiej... Bartłomieja Sumczyńskiego

xanti1906 17.09.2014 12:19

Czerwiński to od paru sezonów wyróżniający się stoper w 1. lidze, często wybierany do "11" kolejki i bardzo bym się ucieszył, gdyby chodziło o niego. Ma ostatni rok kontraktu, więc byłby do wyjęcia w zimie za nieduże pieniądze, ewentualnie za darmo w lecie. Z tego co wiem nie bardzo ma chęć przedłużania kontraktu.

WhiteDoctor 17.09.2014 12:31

http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...tml#MTrek_3zdj

to już rudy oszust może się cmoknąć w dupę w przypadku jednego naszego NIEERŁOPEJCZYKA :-)

Wasiu 19.09.2014 09:16

Smuda w dzisiejszym wywiadzie dla PS:

"(...) My budujemy Wisłę tanio, ale trafnie, ze szczęściem. Bo skoro za darmo przychodzi do nas trójka piłkarzy – Buchalik, Jankowski, Sadlok to znaczy, że parę milionów udało się zaoszczędzić. A my ich dostaliśmy za friko. I jeszcze dostaniemy! Ale wam nie powiem kogo, bo zaraz chłopaka podejdą."

stalsanok1946 19.09.2014 09:24

wolny zawodnik,stawialbym ze to raczej polak,ciekawe czy go "podejda" teraz czy w zimie

Siemion 19.09.2014 09:49

Z Twittera Olkowicza, który przeprowadzał wspomniany wywiad ze Smudą:

http://s12.postimg.org/hi7b8dgwd/Bez_nazwy.png

Marcin_fan 19.09.2014 09:58

Starzyński ? :)

huberix 19.09.2014 10:25

Starzyński byłby super. Może Masło ? :D Ostatnio coś nie grał mega, ale Franz nie jednego postawił, a może ma dość grania przy pustych trybunach w klubie Pinokia.

Siemion 19.09.2014 10:26

Wydaje mi się, że chodzi o tego Czerwińskiego z Termalici.

@huberix Masłowski nie grał w ogóle, bo od kilku ładnych miesięcy leczy kontuzję. Ostatni mecz zagrał 30 marca ze Śląskiem.

huberix 19.09.2014 10:29

^^ Tylko wtedy nie byłoby takiego zamieszania, a pisze iż transfer ciekawy więc wątpię na transfer z pierwszej ligi.
http://www.transfermarkt.pl/filip-st...spieler/199301 - na Transfermarkt jest pokazane, że Wisła jest niby zainteresowana Starzynskim, ale czy jest to aktualne to nie mam pojęcia.
Jest jeszcze 1 typ : MAK.

Wasiu 19.09.2014 10:30

Powodem dla którego Masłowski ostatnio nie grał mega jest to, że od pół roku jest kontuzjowany i w ogóle nie gra :] Poza tym na niego Legia się nastawia więc wątpię.

Ostatnio kapitanowie zespołów z ekstraklasy głosowali na najlepszego piłkarza sierpnia. Większość zagłosowała na Stilicia, a Wisła na Starzyńskiego. Wiem, że na swojego pewnie nie wolno/ nie wypada, ale jakby to skomentował prominentny polski działacz: "przypadek ?" :)

IncognitoTSW 19.09.2014 10:34

Janota też ma kontrakt do końca czerwca 2015 bodajże.

Marcin_fan 19.09.2014 10:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wasiu (Post 1377445)
Powodem dla którego Masłowski ostatnio nie grał mega jest to, że od pół roku jest kontuzjowany i w ogóle nie gra :] Poza tym na niego Legia się nastawia więc wątpię.

Ostatnio kapitanowie zespołów z ekstraklasy głosowali na najlepszego piłkarza sierpnia. Większość zagłosowała na Stilicia, a Wisła na Starzyńskiego. Wiem, że na swojego pewnie nie wolno/ nie wypada, ale jakby to skomentował prominentny polski działacz: "przypadek ?" :)

Hehe. Dokładnie. Też mam to w pamięci że my zagłosowaliśmy właśnie na Starzyńskiego.
Huberix: O którym Maku mówisz ? Jeden z nich kontuzja a drugi całkiem nieźle kopie i to zawsze w I składzie..

Krav 19.09.2014 11:04

też mi się wydaje, że jeśli mowa o ciekawym transferze z polskiej ligi, to raczej nie w kontekscie Czerwińskiego. Starzyński ? On ma kontrakt do czerwca 2015 czyli podpisać mógłby w zasadzie już w grudniu. Jest napisane, że są dogadani. Może coś takiego robić, tzn uzgadniać kontrakt z nowym klubem przed grudniem ? Chyba że mówimy o umowie "na gębę", ale to żadna umowa.
Jakby to był Starzyński to dla mnie bomba.

Kamil_mchw 19.09.2014 11:50

Może podpisać kontrakt pół roku przed zakończeniem kontraktu... [patrz. Lewandowski]
Ciekawe czy Czarek Wilk będzie chciał wrócić do Wisły jak mu się kontrakt skończy... i czy Wisła go będzie chciała.
Meliksona, Maków, Dziwniela i Starzyńskiego chętnie widziałbym za 8 miesięcy w Wiśle. Ale to chyba marzenia ściętej głowy...

piotek 20.09.2014 02:46

Starzyński to świetna opcja, ale prędzej widziałbym Dziwniela (kontrakt chyba też do czerwca). W pomocy to już wygląda fajnie, ale musimy się zabezpieczyć na wypadek kartek/ kontuzji bocznych obriońców.

4FunNow 20.09.2014 08:52

Kolejni gracze ofensywni ? Raczej ktoś do obrony albo DP

WHITE*STAR 20.09.2014 10:07

Po sezonie Gargula bedzie miec 34 lata, a i jego wysoki kontrakt dobiega konca.Starzynski bylby swietna opcja, poza tym trzeba przedluzyc kontrakty z Dudka, Burliga i oczywiscie Stilicem. Przydalby sie jakis nastepca dla Glowackiego, bo za Brozka moze bedzie Stepinski. W kazdym razie - sporo pracy czeka na nowego prezesa.

Karherop 20.09.2014 10:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WHITE*STAR (Post 1377541)
Po sezonie Gargula bedzie miec 34 lata, a i jego wysoki kontrakt dobiega konca.Starzynski bylby swietna opcja, poza tym trzeba przedluzyc kontrakty z Dudka, Burliga i oczywiscie Stilicem. Przydalby sie jakis nastepca dla Glowackiego, bo za Brozka moze bedzie Stepinski. W kazdym razie - sporo pracy czeka na nowego prezesa.

na pewno jest to przyjemniejsza praca, niż ta która miała miejsce rok i dwa lata temu. Bo i w końcu Smuda ma wokół kogo budować zespół.

Mamy bardzo solidny trzon zespołu, wciąż dość młody, poza Głowackim który pewnie pociągnie jeszcze do końca sezonu 15/16 (tak obstawiam), Gargułę, dla którego ostatni sezon w Wiśle i trójki 30-latków Brożka, Boguskiego i Dudki którzy mogą jeszcze spokojnie pograć 2-3 lata na znośnym poziomie. Reszta to gracze 23-27 lat czyli w sile wieku. Oczywiście priorytetem jest przedłużyć kontrakt ze Stilliciem.

Niemniej jednak już w zimowym okienku będziemy mieli wiele kart przetargowych z potencjalnymi kandydatami do naszej drużyny:
- marka Wisły oraz wysoka pozycja w tabeli (a i wierzę że stać nas na 1 miejsce na koniec jesieni)
- świetna baza treningowa
- świetna atmosfera w drużynie
- duży stadion + świetni kibice
- ciągłość finansowa która powoli nadchodzi
- trener Smuda i jego magnez na piłkarzy

donecki 20.09.2014 10:54

Garguła właśnie został oskarżony za czasy Bełchatowa w durgiej lidze - razem z Matusiakiem.
Wątpię żeby chcieli przedłużyć z nim kontrakt.

Ogryzek 20.09.2014 11:01

Czyli dobrze się składa, Garguła pogra do końca sezonu i się z nami pożegna. A jakby przyszedł na jego miejsce Starzyński (już teraz lepszy) to było by świetnie. Ale podstawa to wyjść wreszcie na prostą z kłopotów finansowych. Dziedzictwo złego zarządzania przez lata ciągle ciągnie nas za nogi w dół. Oby Gaszyński nie był "hazardzistą" jak Basałaj i nawiedzonym niszczycielem ruchu kibicowskiego na Wiśle jak Bednarz a będzie dobrze:)

PiVoSH92 20.09.2014 11:02

Jeśli sytuacja będzie dla nas aż tak komfortowa to kluczem powinien być zakup 2-3 obrońców - najlepiej bocznych z umiejętnością gry na stoperze, jak Jovanović czy Bunoza. Sadlok czy Bury nam wypadną i kto zagra w obronie, Donald? Czy Dudka, który demonem, ani nawet diabełkiem szybkości nie jest? W ataku na razie jest kim grać, gdyby się Brożek rozsypał to jest jeszcze Jankowski, Stępiński i być może Zając, środek pola... Tutaj jeśli zatrzymamy Stilicia, Urygę i Ostoję (nie wiem, jak kontrakty tych 2 ostatnich) to przydałby się jeszcze jeden Chrapkopodobny zawodnik - niezły w destrukcji, ale przede wszystkim kreatywny, bo Uryga to typowy przecinak, piłka szybko do boku czy najbliższego gracza i swoje zrobił. Guła wylatuje - za dużo zarabia, za mało daje i jeszcze zamieszany w korupcję... Jeden typowy, kreatywny ŚPO na plecy Brozia, konkretny skrzydłowy (bo Sarki czy Donald to tak po pół skrzydłowego, Stępiński raczej jako opcja awaryjna, a Boguś skrzydłowym nigdy nie był i nie będzie). Realnie jeśli zrobimy 2-3 dobre transfery to i tak powinno wystarczyć do końca sezonu, a jeśli uda nam się dostać do pucharów (2 runda eliminacji, yay) to za zarobiony pieniążek w lecie trzeba będzie się konkretnie wzmocnić.

brylant17 20.09.2014 16:22

PiVoSH92 Wszystko ładnie,ale trzeba pomyśleć o następcy dla Głowy, pogra pewnie jeszcze sezon może dwa.Obecnie nie ma takowego.Trzeba pomyśleć o konkurencie dla Buchala obecnie Bieszczad nim nie jest.Klasowy DP Uryga obecni mi się podoba jako DP,ale jak zejdzie gra się zaczyna sypać i nie ma komu bronić.Następnym następcą musi być ktoś dla Guły

speedfashion 20.09.2014 16:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1377549)
- trener Smuda i jego magnez na piłkarzy

To nie podchodzi pod doping? ;)

Zaś z wypowiedzią się zgadzam. Chociaż dla mnie najważniejszym czynnikiem jest atmosfera - świetna w drużynie i coraz lepsza wokół klubu. Gdyby tendencję udało się utrzymać, frekwencja byłaby naprawdę zadowalająca. Może jeszcze za wcześnie o tym mówić, ale ludzie, usłyszawszy i wyczytawszy, że niezła gra, piękne akcje i urodziwe gole, coraz częściej zerkają na Wisłę. Dopełnieniem wszystkiego byłyby wyniki i kolejna próba podboju Europy.
Z kolei jeśli pieniądze będą spływać w odpowiednich terminach (w kuluarach można czasem usłyszeć, że coś w TFK drga do przodu, a to zawsze znajduje przełożenie na Wisłę), to można robić sobie nadzieje na dobrą zimę.

huberix 20.09.2014 18:48

Marzeniem i tak jest dobry marketing bo to podstawa. Każdy w Krakowie musi co chwilę słyszeć o Wiśle w pozytywnym znaczeniu.
W zimie sprowadzić 2 fajnych zawodników + najlepiej jednego jeszcze wypożyczyć do nas i można spokojnie grać o puchary. Byleby Smuda znowu nie dokręcał śruby w zimie, bo to się kończy kontuzjami.
Puchary w tym roku są dużo bardziej realne niż w poprzednim i trzeba o nie walczyć. Dzięki nim mamy otwartą drogę do negocjacji, bo każdy w nich chce grać, pieniądze i prestiż oczywiście. Liczę, że wracamy na dobre tory i''podbój Europy''.

PiVoSH92 20.09.2014 18:53

Brylant - Liczę, że Gumiś okaże się porządnym obrońcą, a ci boczni obrońcy z opcją gry w środku mieliby być zastępstwem dla Głowy. A za Urygę wolałbym kogoś ala Chrapek właśnie - ze świetną techniką i przeglądem pola.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:48.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl