![]() |
Cytat:
Jak np. zarobić na Wojtkowskim, nawet gdyby wystrzelił w tym sezonie? Potem zostanie mu rok umowy i co najwyżej ktoś zaoferuje taki ochłap, jaki proponuje Amika za Carlitosa. |
Cytat:
Trwanie tego co było skończyłoby się casusem Ruchu. Trzeba było zrobić rewolucje. Odpowiedź znajdziesz w sprawozdaniu finansowym dlaczego. |
Cytat:
Chyba dla wszystkich jest tutaj jasne, że w takiej przykładowej Hiszpanii w niższych ligach jest znacznie większa liczba bardzo dobrze wyszkolonych, a przy tym równie tanich lub nawet jeszcze tańszych niż w Polsce piłkarzy, którzy jak Kalu Uche, Carlitos, Lionch, Astiz itd. mogą z marszu zostać gwiazdami, a których można ściągnąć nawet bez kwoty odstępnego. Dlaczego zamiast ich wybierać mamy teraz w myśl nowej strategii przepłacać za takiego Lisa? Racjonalne jest takie przestawianie wajchy i rewolucja? Nie ma powodu odbierać sobie tej możliwości. Jeśli klub musi bardziej oszczędzać, należy ograniczyć wydatki, zmniejszyć liczbę zawodników i transferów, a nie odcinać sobie całkiem szans ściągania tanich gwiazd z Hiszpanii. To nie wyklucza polowania na "złote strzały" z polskich lig. Niestety u nas jak za Cupiała dalej nie istnieje w polityce klubu pojęcie korekty, ewolucji, dopasowania, retuszu, selektywnej poprawy. U nas jeśli w krótkoterminowej perspektywie nie ma cudu, istnieje tylko rewolucja, zaoranie, przestawienie wajchy i zwrot o 180 stopni. Smutne. Jest dokładnie odwrotne niż pisze Ogryzek - trwanie w hiszpańskiej strategii przez ostatnie 2 lata uchroniło klub od bankructwa i pozwoliło mu ustabilizować sytuację po Meresinskim, dało możliwości i na przyszłość. Ogólnie zadłużenie po odejściu TF się zmniejszyło. Pokazują to dokumenty, które tu są wklejane. Oczywiście sytuacja nadal jest ogromnie trudna, ale gdyby klub zaczął wcześniej zaczął postępować tak jak chce Ogryzek, stawiając na polskich tanich piłkarzy z niższych lig, to po Meresinskim Wisła już dawno byłaby bankrutem. Bo właśnie to zrobił Ruch czy Widzew - oparł swoją politykę na sprowadzaniu młodych polskich talentów z niższych lig lub innych tanich piłkarzy z naszego rynku, by ciąć koszta i trafić na nowego Lewandowskiego. Dziś "przestawiamy wajchę" by robić to samo. Zatem właśnie dopiero teraz wchodzimy na szlak Ruchu czy Widzewa. Dlatego ta bezmyślna "ogryzkowa" rewolucja może skończyć się tragedią. |
Masz Markusie 100% racji, ale jednego nie uwzględniasz: po "sukcesie" Górnika wszystkim teraz się wydaje, że wystarczy sprowadzić młodych, ambitnych Polaków i rządzić ta ligą.
Smutne, bo przypadek Górnika jest tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę, że grzebiąc w polskim śmietniku niewyszkolonych lub słabo wyszkolonych piłkarzy rzadko coś wynajdziemy i staniemy się nagle hegemonem |
Chciałbym tylko zauważyć, ze ten cudowny Górnik z ich "długofalową wizją" to na razie jednosezonowy strzał po którym najprawdopodobniej niewiele im zostanie.
Wieteska już wrócił za frytki do Legii. Kurzawa odchodzi za darmo. Kądzior odszedł za frytki. Żurkowski ma oferty takie same jak my za Carlitosa. Twitterowe. W piątek Hajduk im pokazał na jakim są etapie. Tak wiem, to sparing ale jednak 4-0 nawet w sparingu nie przystoi. Nie zdziwi mnie jak w tym roku będą walczyć rozpaczliwie o utrzymanie (razem z nami) i cała teoria że trzeba stawiać na młodych zdolnym z niższych lig pójdzie w pi***. |
Jeżeli przez najbliższe dwa sezony Górnik będzie kończył w górze tabeli, to nie będzie przypadek. Na razie za wcześnie by rozsądzać czy to jednorazowy wyskok czy to ma sens. Ale w I lidze, rok przed awansem, grali już fajną piłkę. Więc trzeba zaznaczyć, że to już drugi sezon tego jak sensownie wyglądają.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Skład wyglądał niewiele inaczej niż teraz? Tak. Ostatecznie utrzymali presję i awansowali? Tak. Brosz objął Górnika od razu po spadku i dał im awans, grając młodymi. Wywindował klub, a rok później historię znają już wszyscy. |
Ano właśnie. Górnik mógł się przestawić w trakcie sezonu I-ligowego ze starego polskiego drewna na młode, bo jakby eksperyment się nie powiódł, to miasto by i tak dosypało kasę (pół roku temu wypuściło obligacje na dużą kwotę dla klubu). Jak u nas pieprznie eksperyment ze stawianiem na młodych Polaków, to skończy się I ligą i końcem kroplówki za transmisję tv, a to oznacza koniec Wisły w formie jaką znamy ją obecnie.
|
Chciałbym zaznaczyć że koniunktura na młodych Polaków zaraz się może skończyć. Została nakręcona po udanych eliminacjach do Euro, samym Euro i eliminacjach do MŚ. Po tym blamażu i prawdopodobnym budowaniu nowej drużyny, a co za tym idzie ryzyku braku sukcesu w najbliższym czasie, może się okazać że młodych Polaków już nikt nie będzie tyle płacił.
|
Nie znam dokładnych szczegółów i czy tak było ale w Zabrzu a teraz w Sosnowcu odstawiono starszych piłkarzy bo pewnie z nimi nigdy nie awansowali do ekstraklasy bo może po prostu kręcili wałki.
Stawianie na młodych to super pomysł ale tu jest Polska piłka tu młodych jest mało i trzeba to robić etapami na spokojnie dyrektor i jego ludzie muszą miec "oko" i czas a trener czasem nawet kosztem trochę słabszych wyników dać młodym szanse gry a co najwazniejsze młodzi muszą mieć talent a nie tylko wiek. W Wisle mamy 4 trenera 2 dyrektora i całe stado byłych i obecnych piłkarzy wszystko w 2 lata . Kadra na ten moment nie jest znowu taka słaba totalnej rewolucji to jeszcze nie ma i lepiej aby nie było. |
Ja bym zwrócił jednak uwagę, że utalentowanych młodych piłkarzy w Polsce jest jak na lekarstwo, a jeżeli już tacy się znajdują my przy obecnej sytuacji finansowej i tak nie wygramy wyścigu po nich. Biorąc uwagę na dokonania młodzieżowych reprezentacji w Polsce faktycznie ma ma z kogo wybierać. Zobaczcie na jakim poziomie jest K. Wojtkowski, nie dziwię się że w Niemczech go odpalono zresztą nasz nowy nabytek (Grym) też nie jest lepszy.
Ten projekt z miejsca jest skazany na porażkę. Zresztą jak wygląda zarządzanie w naszym klubie, są problemy ze spłatą długów a tu co nasi biorą pożyczkę ponad 1 mln zł w styczniu tego roku. |
do usuniecia
|
Nie wiem kto puścił plotkę że inspiracją dla naszych zmian jest Górnik. Ale nie Górnik jest wzorem a Pogoń Szczecin. Nie mają większego wsparcia miasta jak Zabrze, a od lat są na powierzchni. Raz lepiej, raz gorzej. Mają sporo młodych piłkarzy i powoli zaczynają na nich zarabiać.
Również Wisła Płock czy parchy mogą być przykładem. Górnik to specyficzny przypadek. Przy okazji jeśli piszemy o Górniku i trenerze Broszu, to prekursorem ściągania Hiszpanów do naszej ligi jest właśnie Brosz a nie Junco. Z tą różnicą że Brosz zawsze starał się zachować równowagę w składzie. Wiele razy pisałem że klub taki jak Wisła musi stać na dwóch nogach - z jednej młodzi ogrywani i sprzedawani za pieniądze żeby zbilansować budżet, z drugiej piłkarze z jakością żeby zapewnić odpowiedni poziom sportowy. U nas była jakość, a za mało "młodego drewna" do sprzedania. Teraz proporcje się zmienią. Czy klub rezygnuje z drogich stranierosów? Na razie pewnie tak (Suljić) bo nie ma w klubie na przysłowiowe mydło w toalecie a co dopiero na drogich jak dla nas piłkarzy. Ale jak się otrząśniemy i pogramy sporo tańszym zespołem i w dodatku kogoś sprzedamy wrócimy do sprowadzania lepszych piłkarzy. Mam nadzieje że wtedy będzie to bardziej zrównoważone. |
Ogryzek 100% racji teraz świetnie robi to Pogoń bodajże 3 piłkarz sprzedany młody za dobre pieniądze
|
Po mojemu, to strategia hiszpańska wzięła się stąd, że nawinął się Junco. Skończyła się współpraca z Junco, to skończyła się strategia hiszpańska. Innymi słowy, wajchę przestawiono, bo zmienił się wajchowy. Głowacki na rynku hiszpańskim się nie zna, a zarząd nie miał pomysłu, skąd wziąć drugiego Junco. A że przy okazji jest w klubie krucho z budżetem - nihil novi. Dobrze się stało, że udało się przetrwać te dwa lata.
Przy czym uważam, że ściąganie na krótkie kontrakty zawodników w średnim wieku z trzeciej ligi hiszpańskiej to strategia na przetrwanie (są to zawodnicy relatywnie tani), a nie długofalowy projekt i inwestowanie w potencjał ludzki. Jeżeli nawet czasem któryś z tych Hiszpanów odpali, to suma, jaką możemy za niego uzyskać jest dla nas dziś oczywiście wysoka (bo dla nas każdy transfer jest na wagę złota), ale mając na uwadze sumy, za których odchodzą młode talenty - niska. Przy czym uważam, że strategie hiszpańskie, włoskie, francuskie, bałkańskie czy brazylijskie to rzecz osobliwa. Daleko mi do patriotów w dresach, ale serio, jak będę chciał pooglądać Hiszpanów kopiących piłkę, to włączę sobie ligę hiszpańską, a nie polską. |
Cytat:
Toz oni tylko tego Piotrowskiego sprzedali za dobry sos, nikogo wiecej. |
Cytat:
Jakby to Wisła sprzedawała obecnie takiego Piotrowskiego, to byłoby pewnie max 800 tys., a na forum byłyby dopingujące "wrzaski", by brać i nie marudzić :haha: |
Cytat:
|
A to jak beda nastepni to przepraszam. Z kosztami utrzymania zespolu to zobaczymy po tym sezonie;)
PS. Wez jeszcze pod uwage jaka oni droge przeszli i ile im to zajelo lat. Od brzaylijskiej Pogonii, Ptaka, przez okregowke, awansy z nizszych lig, do tego co maja dzisiaj. Zauwaz tez, ze nie odziedziczyli po nikim takich dlugow jak my. |
Jacku Bednarzu, powiem Ci szczerze, myślałem że gorzej nie będzie, a tu ku.rwa przyszli młodzi, gniewni, elastyczni, postępowi i zrobili! Pokazali, pokazali że da się gorzej! Jacku PROSZĘ WRÓĆ!
|
Cytat:
Prosimy Jacku! ... P.s co to za troll? |
Nie zdziwiłbym się, gdyby to był ktoś z osobistą urazą albo ktoś, kto stracił przez aktualnie zarządzających Wisłą. Trudno mi uwierzyć, że ktoś mógłby się tak zaangażować w bezmyślne i jednozdaniowe plucie jadem w każdym temacie. A że już kilka osób zaangażowanych wokół Wisły się tu przewinęło, to wydaje mi się to możliwe.
|
Czyli nasz "Majstersztyk" Carlitos nieźle kombinuje. Trafiło się ślepej kurze ziarno i bez skrupułów chce nas wyru,chać.
No "Majstersztyk". |
A jak się ma to, co chce zrobić z agentem do jego umiejętności? -15 pace, -10 dribbling?
|
Ująłbym to tak, chyba po raz kolejny daliśmy się wyruchać
|
Cytat:
|
Ktoś poradził mi niedawno aby w przypadku tego gościa włączać opcję Ignor i jest to jeden z 3 ignrów na tym forum - życie staje się wygodniejsze - a Wy jego cytując mi obrzydzacie
|
|
Trudno nie dojść do wniosku, że przybyło chętnych na kasę za Carlitosa...
|
Wystartujemy w ogóle ?
|
Jak dla mnie skandalem jest to, że za nasz stadion my płacimy 5 razy więcej niż cyrankiewiczowia (copy right by 7kotów) za swój kaufland. Biorąc pod uwagę pojemność obu stadionów powinniśmy płacić jedynie 2 razy więcej niż oni, ale Majchrowski to przecież stary PZPRowiec wierny tow. Cyrankiewiczowi to i lepiej traktuje innych.
Ciekawe dlaczego nikt nie wystąpił o działanie na szkode miasta - skoro my płacić mamy 2,5 mln zł to cyranikewiczowia za połowę mniejszy stadion powinna płacić 1,2 mln zł a nie marne 500 tys..... |
Cytat:
|
ja już się pogubiłem
|
IV Ligo nadchodzimy !!!
|
A czyja to Wina? Pana z Myslenic
|
Tutaj nie ma już czego ratować. Naprawdę dalej wierzycie w bajki Marzenki ?
Słodkie pierdzenie na ostatniej konferencji prasowej, które okazało się tylko jej pobożnymi życzeniami. Przestańmy zwalać winę na cały świat, oskarżać miasto o to, że wkurzyło się na 6,5 mln zł długu. Każdy wiedział, na jakich warunkach jest wynajem, zarząd również. Ale jeśli prawdą jest, że od pół roku nie wpłynęła do miasta żadna rata, to czego my mamy oczekiwać ? 6,5 mln zł. To jest ogromna kwota. Czas na spowiedź, drogi zarządzie - publicznie, przed kibicami. |
Dla dobra Wisły nic nie powiemy
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:56. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl