![]() |
Cytat:
Myślę, że jak powstanie akademia i baza treningowa to dojdzie do reorganizacji drużyn naszego zaplecza. Na chwilę obecną dla niektórych zawodników ten sezon będzie pod względem indywidualnym zupełnie stracony - będą tacy co zagrają kilka razy w oficjalnym meczu. Najgorzej z tymi, którzy powinni już nabierać doświadczenia. To przecież w rezerwach przez długi czas grali Brożkowie, Boguski, czy Małecki. Poza tym jest to też jakaś forma promocji klubu w regionie, szansa na znajdowanie nieznanych piłkarzy, a także jak już wyżej wspomniałem możliwość trzymania w rytmie meczowym piłkarzy szerokiej kadry. Wreszcie nie będzie trzeba wypożyczać tych najzdolniejszych. Młoda Ekstraklasa powinna być nastawiona na naukę, kto w niej się wyróżnia zostaje zawodnikiem rezerw. Także warto pomyśleć o współpracy z zachodnimi drużynami. Mogą to być średniacy z różnych lig. Wypożyczenie młodzieżowca, np. do 2. ligi holenderskiej mogłoby być lepszym rozwiązaniem niż wypożyczanie go do słabszych klubów Ekstraklasy. Praca z dobrym fachowcem, który ma pojęcie o taktyce to coś nieocenionego. Widać to po naszym klubie. Odkąd swoją pracę w klubie rozpoczął Maaskant drużyna ma dużo większe pojęcie o taktyce, przy tym akcje zawodników wyglądają niekiedy naprawdę świetnie. Czasem gramy słabo, ale potrafimy zagrać na takim poziomie na jakim chyba żadna polska drużyna nie potrafi. W następnym okienku powinno sprowadzić się kilku młodych graczy i warto, aby wśród nich byli też nasi rodzimi gracze. Ze względu na znane limity trzeba mieć to na uwadze. |
i doczłapać się takimi rezerwami do I ligi jak rezerwy Partizana
|
Cytat:
|
Tylko, że w Polsce drużyna rezerw może grać maksymalnie na 3 poziomie rozgrywek (II liga) z tego co mi wiadomo.
|
Cytat:
club as from the group stage, provided that his former club did not qualify for the group stage of either the UEFA Champions League or the UEFA Europa League No i wlasnie ten wycinek z towjego cytatu jednak mowi ze moze grac w innym klubie od fazy gropowej jezeli jego poprzedni klub do fazy gropowej sie nie zakwalifikowal. |
Cytat:
|
Ja się zastanawiałem nad lewą obroną ostatnio i sobie wymyśliłem znanego z FM'a :) Petera Zaneva, dobrze zaprezentował się w meczach przeciwko Wiśle. Może nie kupować go odrazu ale przynajmniej można by się mu przyjrzeć. Myślę, że byłby pewniejszy od Diaza na lewej obronie.
|
Cytat:
ale dlaczego patrzysz tylko na wyrywek ?? oto jest tłumaczenie całego tekstu: Co do zasady, nie może uczestniczyć w rozgrywkach klubowych UEFA (tj. UEFA Liga Mistrzów i Lidze Europejskiej UEFA, ale nie Superpuchar UEFA) dla więcej niż jednego klubu w trakcie tego samego sezonu. wyjątkowo, Jednak gracz, który został wystawiany w pierwszym, drugim lub trzecim kwalifikacji rundy Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europejskiej UEFA jest uprawniony do grać w Lidze Mistrzów lub Lidze Europejskiej UEFA dla innego klub od fazy grupowej, pod warunkiem, >>(i tu twój cytat)>>że jego były klub nie kwalifikują się do fazie grupowej albo UEFA Champions League i UEFA Europa League, a ponadto od początku rundy z 16 (runda 32 dla UEFA Europa League), gracz może być zarejestrowany zgodnie z pkt 18.18 do 18.21 poniżej. Gracz zastępcę, który nie został wystawiany jest uprawniony do gry w innym klubie konkurencyjnych w Lidze Mistrzów League lub UEFA Europa League w ciągu tego samego sezonu, pod warunkiem że jest on zarejestrowany w administracji UEFA, zgodnie z niniejszego regulaminu |
Cytat:
Artykuł w Onecie dotyczy nowych zasad zgłaszania piłkarzy do fazy pucharowej (po wyjściu z grupy). Oczywiście, w 1/8 Delev mógłby zagrać :) |
a kupiliśmy tego Delajeva chociaz ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
przeczytaj dokładnie to co napisałęm prosze cie a potem sie wypowiadaj
|
problem z naszymi bocznymi obroncami jest taki , ze to przekwalifikowanu pomocnicy...
kupic porzadnych bocznych obroncow i juz mamy diaz i paljica do zwiekszenia konkurencji na skrzydlach ! wogle ostatnio jestem fanem dragana paljica |
Cytat:
Delev by się przydał, ale lepiej byłoby jednak wzmocnić środek pola jakimś ofensywnym pomocnikiem. |
w środku pola potrzebujemy kogoś, kto potrafi posłać prostopadłą piłkę w stronę napastników, jak i zagrać dobrze w destrukcji, czy uspokoić grę... takiego łącznika między obroną a atakiem... na dzień dzisiejszy uważam, że nie ma w naszej kadrze środkowego pomocnika, który spełniałby te kryteria...
|
Cytat:
1234567890 |
Cytat:
Defensywny pomocnik: Sobolewski, Wilk Środkowy pomocnik: Nunez, Jirsak, Brud Ofensywny pomocnik: Melikson, Garguła Ja już nie chcę po raz kolejny powtarzać kogo bym widział jako tego typowego środkowego pomocnika. Zresztą podobne opinie podzielała tutaj część forum. Ciekawi mnie, czy Maaskant nie myślał o tym, aby wypróbować tam Kirma. Ma chyba najlepszą wydolność w naszym zespole, potrafi uderzyć z dystansu. To nie jest skrzydłowy moim zdaniem, brakuje mu "dynamiki". Podobno na tej pozycji grał w poprzednim klubie. |
Ja bym tylko chcial zauwazyc, ze srednia wieku podstawowej jedenastki Apoelu w dzisiejszym meczu to ponad 30 lat. Ale i tak jak bedziemy sprowadzac kolenych Ilievów i Lameyów to barany beda narzekac, ze dziadki.
|
Teraz zaczęto otwierać orliki,klubu powoli stawiają na młodzież,powstają akademie i dobre bazy treningowe,tyle,że skoro w miarę normalny system szkolenia i możliwości aby robić to dobrze będą za około 2 lata,to efekty w postaci dobrychmłodzików będą za 8-15 lat.Mówiłem już wiele razy,że trzeba brać przykład z turków,którzy zaczęli od specjalistów,managerów i baz treningowych,a potem zaczęli rozwijać marketing i przekonywać wielkie firmy,że tutaj za kilka lat będzie europa,a potem była kasa,żeby płacić po kilka mln E rocznie zawodnikom.Bo my się tu zastanawiamy,że taki Kezman chce 750 tys.E ,że nie taka jest polityka klubu,to pomyślcie sobie,że ten Kezman,kiedy był jeszcze gwiazdą ,trafił właśnie do Turcji,gdzie pewnie zarabiał dobre 5 mln E rocznie.Jak patrze na niektórych ,dam przykład Legii,cała drużyna chu.a gra,wszyscy się czołgają po boisku,a jedyną osobą,która chce,której zależy,która walczy,drze ryja,gestykuluję i próbuję,jest 32 letnie Ljuboja.I moim zdaniem lepiej było dać Ljuboji ten kontrakt niż wypożyczać Bitona.I uważam,że taka politykę powinniśmy zacząć,sprowadzać graczy 30+ z doświadczeniem i CV,graczy którzy wiedzą jak się zachować jak się w 86 min wygrywa 2-1.Tacy zawodnicy gwarantują jakość i doświadczenie,gwarantują sukces marketingowy,tak zaczynała Turcja i dzięki temu jest lata świetlne przed nami.Co nam po tych 20 paru nowych stadionach które będą w komplecie ukończone w 2013 roku,skoro jak się patrzy na taką Lechię,i się myśli,niektóre wielkie europejskie firmy grają w kurnikach,a drużyna która gra taki piach,gra na takim obiekcie..Popieram drogę,którą poszli Turcy i jestem za zatrudnianiem ludzi takich jak Kezman czy Nihat,którzy obecnie są bez klubu podobnie jak wielu graczy z CV i doświadczeniem.Stan wykonuje swoją robotę bardzo dobrze,sprowadza graczy którzy podnoszą poziom,krok po kroku i będzie coraz lepiej. Co nie zmienia faktu,że Turcja pokazała,że warto iść drogą sprowadzania graczy 30+ z CV i doświadczeniem na arenie międzynarodowej,bo tacy gracze mogą drużynę wnieść na wyższy poziom zarówno sportowy jak i mentalny.Gdybyśmy mieli takich zawodników,to wczoraj prowadząc 2-1 gralibyśmy tak jak Apoel mając 3-1,z 6 minut które zostały,płynnej gry było może 1.5 min.To jest właśnie doświadczenie i piłkarski spryt,którego w naszej drużynie jest bardzo mało.
A teraz z innej beczki dzisiejszy news,który mnie zaintrygował : W „Fakcie” na dzień dobry informacja, że przed tym sezonem Robert Maaskant chciał ściągnąć Tomasza Frankowskiego, ale sprzeciwił się temu ruchowi Bogusław Cupiał. „Cupiał, zobacz, kogo straciłeś” – głosi tytuł.Podobna sytuacja jak z Baszczem.Co najlepsze Baszczu i Franek prezentują najrówniejszą i najlepszą formę w swoich zespołach no i są polakami.W El.LM na pewno oboje by się nam bardzo przydali.. P.S Drogi Framacie ten post jest bardziej odpowiedni do tego tematu niż do ,,Wisła w (...) '' więc usuń łaskawie post z tamtego tematu : ) |
Pytanie, jak długo u nas zagości jeszcze Stan Valcx, dzięki któremu coś się w naszym klubie dzieje - bynajmniej nie na minus. Nasza drużyna idzie dobrą drogą. Musimy cały czas prowadzić podobną politykę transferową i zadać sobie pytanie po raz kolejny - jakie mamy newralgiczne pozycje i gdzie się mamy jeszcze wzmacniać.
Zgadzam się z tym, że potrzebujemy sciągać ludzi doświadczonych i niewątpliwie podążanie tą drogą jest niezbędne do osiągnięcia w Europie sukcesu. Mamy na tyle szeroką kadrę, że na obecne warunki powinniśmy radzić sobie na obu frontach. Jednak zimą powinnismy sprowadzic jeszcze 2-3 graczy przy jednoczesnej eliminacji najsłabszych punktów zespołu. Obecnie potrzebna jest drobna "kosmetyka" pierwszego składu, ale nowi gracze winni podnieść jeszcze nieco poziom. W meczu z APOELEM widać było brak zgrania, brakowało graczy, głównie w środku pola, którzy potrafiliby potrzymać piłkę, a nie oddawać zbyt szybko jej przeciwnikom. Należałoby poprawić jeszcze organizację gry, ale już jest w miarę dobrze. Przede wszystkim należy rozejrzeć się za następcą Sobola, młodszego ale trochę od niego lepszego już na starcie, bo Sobol, z całym szacunkiem dla niego, mimo że na polskie warunki jest nadal bardzo dobry, to w starciu z wczorajszym przeciwnikiem wypadł naprawdę blado. |
Ja bym radził przestać mitologizować wkładu Stana w przebudowę drużyny. Na 12 transferów za jego kadencji w 100% sprawdziło się tylko 2 zawodników, których nie musimy się wstydzić w Europie to jest bramkarza i Meliksona. Jeżeli teraz w LE będziemy prezentowali się tak słabo jakościowo co w spotkaniach z APOELem to budowę zespołu będziemy musieli zacząć od nowa - Cupiał musi sobie zdać sprawę, że ta polityka której jesteśmy świadkami ma krótkie nogi i powoduje, że przynajmniej raz w roku będziemy mieli rewolucję kadrową, niech się poważnie zastanowi nad sensem tego wszystkiego w kontekście realizacji swoich ambicji i marzeń bo przyznam że to dość karykaturalnie wygląda z perspektywy czasu. Drużyna z Cypru w ciągu 3 lat zagra 2 razy w LM a my od 1997 roku nie potrafimy zbudować drużyny na te rozgrywki to trochę smutne i zatrważające zarazem.
|
Ale trzeba wziąść pod uwagę, że Valckx nie miał do wydania zbyt wielu pieniędzy. Przecież większość jego transferów to wypożyczenia lub wolne transfery. Transfery gotówkowe to tylko Maor, Genkov i w tym oknie Jovanović. Jeśli chodzi o Maora to wiadomo, że transfer mega udany. Genkov jeśli kosztował ok 500 tys euro też, bo sorry, ale dzisiaj za tyle to można kupić rezerwowego obrońce na poziomie, a nie napastnika. Co do Jovanovicia to ciężko póki co oceniać. A jeśli chodzi o transfery bezgotówkowe to sorry, ale dawniej ściągaliśmy zawodników pokroju Penksy(nie żebym coś do niego miał), a dzisiaj przychodzą do nas były reprezantant Holandii i król strzelców ligi serbskiej, czy Lamey albo Pareiko. Niestety póki nie będzie nas stać na wydanie 1 mln euro na obrońce, albo 2 na napastnika to nasze transfery będą na zasadzie, że może wypali, a może nie. Może się trafi drugi Melikson lub Marcelo, a może Sivakov lub Cikos.
|
Na następne okienko będzie trzeba znaleźć:
1. defensywnego pomocnika za Sobolewskiego (36 lat) 2. bramkarza za Pareikę (niby na tej pozycji 35 lat nie jest problemem, ale lepiej, aby Pareiko rywalizował z kimś młodszym, ale pewniejszym w interwencjach od Jovanićia) 3. solidnego lewego obrońcę na lata 4. zastępcę i następcę Meliksona 5. młodego, dynamicznego skrzydłowego (zmiennika dla Małeckiego i Ilieva) 6. snajpera inaczej grającego niż Biton i Genkov No i wypróbować przez kilka, kilkanaście minut wyróżniających się zawodników z MESY. Tym wypożyczonym uważnie się przyglądać. Sądzę, że to też może zadziałać jako czynnik motywujący. Czy przypadkiem za pół roku nie będzie można podpisać Głowackiego od nowego sezonu? ; ) |
Cytat:
|
Cytat:
Klub nie sprowadzi lewego obrońcy w sytuacji, gdy musi do wakacji płacić dwóm obecnym. Sry nie stać nas na płacenie trzeciemu. Klub nie sprowadzi następcy dla Sobola, bo go już ma (jest nim Wilk). Ewentualny nowy pomocnik lub dwóch pojawi się, jeśli Nunez nie wypali i skończy się kontrakt Jirsaka, ale nie wcześniej. Czyli znowu w lecie. Nie sprowadzimy nowego bramkarza, bo mamy kontrakty z trzema. Jeśli, któryś nie zostanie sprzedany, nie ma na to szans. Zastępca i następca Meliksona może się ewentualnie pojawić po odejściu Jirsaka i/lub sprzedaniu Garguły. Obie rzeczy mogą mieć miejsce najwcześniej latem, chyba że Garguła nas zaskoczy. Na Młodego, dynamicznego skrzydłowego nie ma szans bez pozbycia się jednego z trójki Kirm, Iliev, Mały. O ile dobrze pamiętam Kirm ma kontrakt do 2014 i nikt się nim nie interesuje. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
"Trzeba sprowadzać coraz lepszych zawodników.Wystarczy popatrzeć,kto gra w APOEL-u:Brazylijczycy,Portugalczycy.Są to zawodnicy wysokiej klasy i podejrzewam,że mają wyższe kontrakty"-słowa Basałaja z DP.Wisła miała dobre doświadczenia z kierunku portugalskiego.Cleber i Paulista dużo wnieśli do zespołu(nie wiadomo,dlaczego z Baretto nie wyszło).Jest dla mnie zagadką,dlaczego odpuszczono ten rynek.Widziałem ostatnio mecze l.portugalskiej z udzialem 2 klubow raczej malo znaczacych w tamtej lidze:Gil Vincente i Feirense i bylo w obu zespolach z 10 graczy od razu do pierwszego skladu Wisly.Na bank zarabiaja nie wiecej jak po max 150K Euro.Koszty sprowadzenia Diaza,to pewnie z 400-500K Euro.Pare osob pisalo,ze brany byl pod uwage Bozovic z Rapidu.Byl za free i za 2-letni kontrakt do wydania podobna suma.Co robil z pilkarzami Wisly w sparingu i Slaska,to wszyscy widzieli.Nie ma zadnego porownania do Diaza.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:20. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl