Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

wolfy 07.05.2010 19:01

Zmieniając temat - pamiętacie naszego "zaginionego" szyfranta?

Lemoniadowy Joe 07.05.2010 19:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 894306)
Nie chodzi o złote myśli Korwina.Te pewnie i wielu innych oszołomów głosiło. Problem polega na tym że jest głosicielem ideologii która już dawno straciła racje.Chodzi o istote jego myśli czyli skrajny liberalizm - w swoim programi na cele socjalne UPR przeznacza 0 zł.Pomyśl o ludziac niepełosprawnych,nieporadnych,uzależnionych,samtne matki itp.Pomyśl jak zachowali by się te setki jeśli nie miliony osób korzystających z pomocy państwowej jak by takie coś wprowadzić.Pielęgniarki potrafią się głodzić do nieprzytmoność za 20 zł podwyżki a co dopiero ta rzesza ludzi gdyby odciąć socjal.Ludzie nie są głupi,mają swoje prawa i odcięcie tego spowodowałoby katastrofe społeczną.Żadne państwo nie stosuje liberalizmu ala UPR,nawet bastion kapitalizmu czyli USA,gdyż to jest polityka antynarodowa,doprowadzajaca do konfiliktów,a nikt nie chce mieć drugiej rewolucji październikowej.Co z tego że będziemy mieć wszystko prywatne ale korzystać z tego będzie garstaka arystokracji? To ja wole dziurawe drogi,szpitale z problemami finansowymi ale dla wszystkich dostępne.Ludzie okrzucają skrajną prawice jak i lewice dlatego wydaje się obecny ustrój swoistym modus-vivendi połączenie wolnego rynku z elemetnami socjalnymi.Dlatego korwinizmi to taka dziecięca choroba prawicowość,Jest to utopia,odrzucona przez większość, skierowana dla nastolatków ktorzy gdy zorientują się z jej ułomności rozpływają się PiSie czy PO jak pisał kiedyś sambo:P

nie siej tu takiego populizmu bo równie dobrze ja mogę napisać że przez właśnie taki socjalny system jedna patologia rodzi drugą , przez takie obciążenia bezrobocie nie jest mniejsze, czy np. przez te obciążenia ojciec nie może zarobić na utrzymanie rodziny, prze te wszystkie podatki i obciążenia dochodzi także do tragedii np gdy nie stac czesci osób na ubezpieczenie itd itp.

spartan 07.05.2010 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harimata (Post 894318)
Swoją drogą zastanawiam się czy SLD po odpadnięciu z pierwszej tury wskaże Komorowskiego jako kandydata II tury w opozycji do Kaczyńskiego. Ja osobiście bym się czuł trochę zażenowany i zniesmaczony gdyby mojej partii udzielał poparcia zbrodniarz wojenny i agent KGB tj . Jaruzelski. Całe szczęście, że w II turze zawiedzeni wyborcy SLD z popierającym ich generałem Wojciechem oddadzą głos na Komorowskiego wraz z wyborcami PO.

Patrząc na przypływ uczuć Arułkowicza do Wassermana po jego śmierci oraz słuchając osób o bardzo socjalno-roszczeniowej postawie, będących naturalnym elektoratem SLD (tzw. starym komuszym, żyjących w przeświadczeniu, że PRL było wspaniałe i niezależne, dawało mieszkanie, pracę i tanią wódkę a prywatyzacja jest z gruntu zła) wcale bym tego nie był taki pewien.

Oczywiście celowo upraszczam ale elektorat o przekonaniach związkowych (czyli de facto lewicowych bo jak związki zawodowe mogą być prawicą? - takie rzeczy są możliwe chyba tylko u nas) nie będzie głosować na PO. Zwolennicy wszelkich związków branżowych, OPZZ, i innych "pro-pracowniczych" stworów jeśli nie poprą / nie popierali SLD to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że poprą Kaczyńskiego.

szczebrzeszcz 07.05.2010 20:28

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...zczelnosc.html

Cytat:

- To są maniery Mao Tse-tunga. Myślałem, że jestem w mauzoleum Lenina - mówił Kazimierz Kutz o pokazywaniu przez PiS Jarosława Kaczyńskiego. - To co pan robi jest bezczelnością przekraczającą dobre maniery i wychowanie - odpowiadała Elżbieta Jakubiak.

pan Kutzowi chyba jakaś żyłka pękła
to się drugi Niesiołowski robi

PiS mało się odzywa i mają problem

a do tej pory nie wiem co oferuje pan Komorowski, więc trudno mieć pretensje do J. Kaczyńskiego

Mareq 07.05.2010 20:34

Cytat:

Nie znasz takich przypadków
Nie znam też przypadków podpisania listy poparcia dla Jarosława Kaczyńskiego co nie oznacza , że takich osób nie ma.
Przeciwnie , mamy ,,żywe'' dowody , że takich osób jest grubo ponad 1,5 mln .

Cytat:

Patrząc na to, jak operujesz liczbami jestem pewien, że ze statystyki nic nie rozumiesz. Tym bardziej nie masz pojęcia o sondażach
(rozumiem , że to ma wymiar lżejszy jak ,,chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem'' )

Cytat:

Tyle, że ty stworzyłeś sobie teoryjkę o nagłym nawróceniu na Kaczyńskiego i opierając się na dwóch telefonicznych sondażach próbujesz ją wszystkim wmówić.
Nagłym nie powszechnym.
Po uj w ogóle się wcinasz między wódkę a zakąskę ?
Nie wiesz o czym jest temat a mądrkujesz.
Napisałem dobre parę dni temu , że już bardziej wolę takich ludzi jak Wojewódzki czy Figurski aniżeli tych , którzy przed 10 kwietnia uważali , że to był zły prezydent bo mały , gruby , irasiadowy itp itd a po 10 kwietnia jak obejrzeli kilka fotek w sepii i usłyszeli jak ładnie zwracał się do żony , doznali oświecenia.
Orzeu zapytał czy osobiście znam takich ludzi na co odparłem mu zgodnie z prawdą , że nie , ale skoro mi coś takiego utkwiło w głowie , to musiałem gdzieś spotkać się z takimi przypadkami.
Ponadto wkleiłem mu dla przykładu dwa sondaże , które wskazały na dosyć znaczą zmianę w postrzeganiu sprawowania urzędu Prezydenta bezpośrednio przed i bezpośrednio po katastrofie.

To już jest zupełna abstrakcja , bo ta dyskusja nie prowadzi do nikąd.
Miałem na myśli to , że bardziej od błaznowania Wojewódzkiego i Fugurskiego drażnią mnie ludziei , którzy są jak chorągiewki na wietrze.
A sprowadziła się do tego , że zaraz zaczniemy przeprowadzać spis narodowy.
Już moje czepianie się o ,,to są dopiero jaja'' było bardziej produktywne aniżeli czepianie się , czy są tacy ludzie czy ich nie ma.

Cytat:

Nie dysponujesz odpowiednim warsztatem naukowym ani szczegółowymi danymi pozwalającymi uprawdopodobnić swoją hipotezę, której trzymasz się jak pijany płota.
Zajmij się lepiej własnymi płotami , bo w tym temacie takich sporo.

Cytat:

Wystarczyło pare dni nadawać ciepłe fotki o Kaczorze z żoną, dawać wspomnienia przyjaciół, którzy wymieniali wyłącznie zalety, opowiadali sympatyczne anegdotki i się wzruszali. Do tego muzyczka plus usmiechniety Lech, ojciec Narodu. Zanim się zorientowali w co się pakują (czyli zanim rozpetali 'awanture o Wawel') wykonali niechacy kawał dobrej PRowskiej roboty na rzecz Lecha.
Ogólnie mediów , bo tvp robiła to samo.
Owszem być może to była główna przyczyna . Dlatego też napisałem sambowi jakieś kilkadziesiąt postów temu , że być może jedne mydliny zastąpiono innymi.

Zbychu 07.05.2010 20:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemoniadowy Joe (Post 894332)
nie siej tu takiego populizmu bo równie dobrze ja mogę napisać że przez właśnie taki socjalny system jedna patologia rodzi drugą , przez takie obciążenia bezrobocie nie jest mniejsze, czy np. przez te obciążenia ojciec nie może zarobić na utrzymanie rodziny, prze te wszystkie podatki i obciążenia dochodzi także do tragedii np gdy nie stac czesci osób na ubezpieczenie itd itp.

W takim razie gdzie obecnie,w którym państwie obowiazuje system niesocjalny skrajnego liberalizmu w duchu UPR? Czy może mam uwierzyć w bajke dla grzecznych dzieci że światem rządzą wyłacnie źli PRowcy,a jedyna nieskazitelna prawica z UPR zna najjaśniejszeą prawde?:)

Dobra pisałem o tym kiedyś nie mam zamiaru się powtarzać.http://wislakrakow.com/forum/showpos...postcount=4770

A co do strefy euro.Ciekawa analiza w dziesiejszej rzepie:
Możliwe scenariusze - optymistyczny,pesymistyczny,szaleństwa,supereuro.
http://www.rp.pl/artykul/472183.html

Mareq 07.05.2010 21:09

Cytat:

Całe szczęście, że w II turze zawiedzeni wyborcy SLD z popierającym ich generałem Wojciechem oddadzą głos na Komorowskiego wraz z wyborcami PO. Ale taka jest rzeczywistość jednym poparcia udziela Solidarność a drugim agenci KGB a jeszcze innym Żydzi. Taka kolej losu :)
To co piszesz jest bezczelnoscia w kontekscie powszechnie wiadomego sojuszu w mediach publicznych.
Taka jest rzeczywistosc , ze antykomunisci sie ukladaja z postkomunistami .
Żydzi komu udzielili oficjalnego namaszczenia ?
Zapomniałeś jeszcze dodać , że jedni stoją tam gdzie stało ZOMO.

Jeżeli chodzi o przewidywania , to wydaje mi się , że Napieralski nie udzieli oficjalnego poparcia żadnemu z kandydatów , ale wiadomo , że jego wyborcy(o ile pójdą na II turę) w większości poprą Komorowskiego.
Byc moze nawet sam Wojciech Jaruzelski na niego zagłosuje , co oczywiscie musi oznaczać automatyczną utratę biernego prawa wyborczego przez pana Komorowskiego i nieopisany wstyd u pozostałych współwyborców.
Jakby np taki Lepper poparł to co innego .To już prestiż wieczysty i chwała dla intieligencji , że znalazła się w towarzystwie tak wybitnego wyborcy.

Lemoniadowy Joe 07.05.2010 21:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 894361)
W takim razie gdzie obecnie,w którym państwie obowiazuje system niesocjalny skrajnego liberalizmu w duchu UPR? Czy może mam uwierzyć w bajke dla grzecznych dzieci że światem rządzą wyłacnie źli PRowcy,a jedyna nieskazitelna prawica z UPR zna najjaśniejszeą prawde?:)

Nie wiem o co Ci chodzi rozmawiamy o ideach co jest ok a co nie a nie o tym czy to jest realne bo wiadomo że taki idealny system liberalny w przewidywalnej przyszłości na pewno nie, ale im mniej socjalizmu tym lepiej.

dla was głos na Mikkego jest zapewne bezsensu a dla mnie to okazja do promocji słusznych idei

AS82 07.05.2010 21:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harimata (Post 894318)
. Ale taka jest rzeczywistość jednym poparcia udziela Solidarność a drugim agenci KGB a jeszcze innym Żydzi. Taka kolej losu :)

Napisz jeszcze jak to jest jak poparcia udziela doktor ojciec Tadeusz Rydzyk

JEDREK76 07.05.2010 21:30

http://www.rp.pl/artykul/472404_Spra...nie_bylo_.html
Grasie, Palikoty, Tuski i inne Komorowskie pod stół wejść powinny i odszczekiwać "Stasi, Securitate" i inne tego typu teksty, najlepiej wraz z redakcją GieWu i warszawką na czele z laureatem Oskara "za całokształt".

Watts 07.05.2010 21:31

Ja ponawiam pytanie które już tu chyba ktoś kiedyś zadał, są już jakieś testy polityczne pod kątem kandydatów?

robin hood 07.05.2010 21:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 893766)
Napisalem wczesniej ze ze wzgledu na glupie wzajemne przytyki przygladne sie bacznie wszelkim "czytaniom ze zrozumieniem" i tym podobnym haselkom.

Watts roznica polega na tym ze cisnienie podniesione przez czyjes poglady czy opinie a cisnienie podnoszone przez obelgi (obojetne czy bezposrednie czy delikatnie zawoalowane) jest jednak spora.

Proud pretensje zglos do tychze osob i do ich sposobu wypowiedzi. Zeby pojechac po skrajnosc, to najwyrazniej moherowe berety czytajace nasz dziennik maja w sobie wiecej kultury niz elitarne grono czytelnikow gw :]

Bardzo proszę podaj mi o co dokładnie Ci chodzi żebym mógł uniknąć problemów w przyszłości, jakoś nie mogę sobie przypomnieć że kogoś obraziłem ??

Z góry dziękuję

harimata 07.05.2010 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 894404)
Napisz jeszcze jak to jest jak poparcia udziela doktor ojciec Tadeusz Rydzyk

Przecież nie od wczoraj wiadomo, że osoby duchowne skupione wokół KK głosują i popierają PiS. Także nie widzę problemu a wręcz się cieszę, że PiS ma poparcie osób duchownych czym nie może poszczycić się PO :)
Chodź słyszałem jak Rydzyk( przed tragedią) jechał coś po PiSie i o mały włos a chciał Jurka poprzeć :)

Tak zbaczając Radio Maryja to dla mnie normalne media masowego przekazu. Jak TVN czy GW.

wolfy 07.05.2010 22:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 894360)
Po uj w ogóle się wcinasz między wódkę a zakąskę ?
Nie wiesz o czym jest temat a mądrkujesz.

Wiem, bo śledziłem Twoją wymianę z oruem od początku. Więc w czym problem?

Masz dwa sondaże, ale nie rozumiesz co możesz ewentualnie z nich wyczytać, nie bierzesz też pod uwagę miarodajności tych danych.

Nie znasz przypadków nawróceń, zwrotów o 180 stopni - a o to prosił Cię orzeu. Wrzuciłeś dane których nie rozumiesz i próbujesz na ich podstawie snuć jakieś dzikie teorie.

Lubisz prostotę - proszę bardzo: orzeu złapał Cię za rękę, nie potrafisz wskazać tych strasznych "hipokrytów" których stawiasz w opozycji do pary pajaców z Eski, cały Twój wywód na ten temat jest wątpliwy.
Jeszcze prościej? Proszę bardzo - nie masz racji.

Będę szczery - odpowiedziałem tylko dlatego, ponieważ liznąłem odrobinę statystyki i nie mogłem dalej czytać tego, co tutaj uprawiasz. Mamy tu do czynienia z wyjątkową sytuacją i nie wiem nawet, czy istnieje jakiś model matematyczny ją uwzględniający. Tak więc spasuj z tymi sondażami, bo to że Tobie wychodzi 30% o niczym nie świadczy. To o wiele bardziej skomplikowane zagadnienie.

Mareq 07.05.2010 22:18

Cytat:

Wrzuciłeś dane których nie rozumiesz
Nie galopuj tak

A Ty na jakiej podstawie wykluczasz iż z tych sondaży nie można wywnioskować , że mogą istnieć tacy ludzie jakich opisałem ?

wolfy 07.05.2010 22:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 894430)
Nie galopuj tak

A Ty na jakiej podstawie wykluczasz iż z tych sondaży nie można wywnioskować , że mogą istnieć tacy ludzie jakich opisałem ?

Opisz mi sposób, w jaki to wywnioskowałeś. Przedstaw model matematyczny, na jakim się oparłeś - możesz podać bibliografię. Znajdę czas, to przejrzę i zweryfikuje, na miarę moich skromnych możliwości.

I nie baw się w erystykę - Ty postawiłeś tezę, Ty udowadniasz. Ja mogę co najwyżej dowód zweryfikować.

UniaTarnówZKS1928 07.05.2010 22:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemoniadowy Joe (Post 894396)

dla was głos na Mikkego jest zapewne bezsensu a dla mnie to okazja do promocji słusznych idei

e tam bez sensu. Oczywiście że głos na Korwina;)

Mareq 07.05.2010 22:32

Cytat:

Opisz mi sposób, w jaki to wywnioskowałeś. Przedstaw model matematyczny, na jakim się oparłeś - możesz podać bibliografię. Znajdę czas, to przejrzę i zweryfikuje, na miarę moich skromnych możliwości.
To ja pierwszy zapytałem w jaki sposób Ty to wykluczasz . Nie musisz przedstawiać ani bibliografii ani modelu matematycznego. Wystarczy proste chłopskie rozumowanie. Dlaczego jesteś taki przekonany , że na tą różnicę nie mógł mieć wpływ zmiany poglądów ludzi z powodu tego konkretnego wydarzenia ? Z uwzględnienie tego iż w poprzedzających miesiącach takich różnic w tym samym sondażu tej samej grupy badawczej , nie było.

O ironio przeszukując internet w poszukiwaniu zaginionych hipokrytów natknąłem się na coś takiego

,,Zachowania mediów, dziennikarzy i Polaków były także głównym tematem pierwszego po przerwie programu "Poranny WF" na antenie Eska Rock (19 kwietnia). Michał Figurski i Kuba Wojewódzki nie pozostawili suchej nitki na hipokryzji dziennikarzy (m.in. na płaczącej przed kamerami Monice Olejnik) oraz Polaków, którzy po katastrofie lotniczej szybko zmienili zdanie na temat oceny prezydentury Lecha Kaczyńskiego.''

Nie wiem czy 19 kwietnia była ta audycja kiedy zaśpiewali to coś , bo nie słucham tego radia. Trzeba jednak przyznać , że w tym przypadku ironia losu stanęła na wysokości zadania :P

Jak widac nie jestem w internecie odosobniony ze swoimi pogladami

http://krzysztofjaw.pardon.pl/dyskus...ty_kaczynskiej

http://paffcio.pl/media-maszyna-opiniotworcza/ (uprzedzam potencjalne ataki na wiek , ze nie to sie w tym przypadku liczy... )

Czy w tym , ze jednak te sondaze moga o czyms swiadczyc

http://dziennik.pl/polityka/article5...h_Polakow.html

http://www.liberte.pl/nowy-numer/akt...hipokryci.html

Pewnie jakbym poszukal glebiej ,to bym znalaz wiecej linkow tego typu , ale szukac dalej nie zamierzam , bo poziom istotnosci tej dyskusji jest bardzo niski.

wolfy 07.05.2010 23:10

Innymi słowy - tak jest bo tak Ci światopoglądowo pasuje. Można i tak. Jako dowód masz publicystykę polityczną.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq
To ja pierwszy zapytałem w jaki sposób Ty to wykluczasz . Nie musisz przedstawiać ani bibliografii ani modelu matematycznego. Wystarczy proste chłopskie rozumowanie. Dlaczego jesteś taki przekonany , że na tą różnicę nie mógł mieć wpływ zmiany poglądów ludzi z powodu tego konkretnego wydarzenia ? Z uwzględnienie tego iż w poprzedzających miesiącach takich różnic w tym samym sondażu tej samej grupy badawczej , nie było.

Ja niczego nie wykluczam, po prostu brak podstaw do takich wniosków. Ty twierdzisz, że jest inaczej, ale nie potrafisz tego wykazać. To TY musisz udowodnić, że masz podstawy do takich wniosków, a nie ja, że jest to niemożliwe (być może jest - przestaw dowód).
Ty postawiłeś tezę (o "hipokrytach" zmieniających poglądy*, podpierając się dwoma sondażami), to teraz obroń ją albo odpuść.

Na tej samej zasadzie ja mogę stwierdzić, że Komorowski jest przybyszem z innego wymiaru zamieszkującym ludzkie ciało, a na wszelkie sprzeciwy będę domagał się dowodu, że to niemożliwe. Rozumiesz już, gdzie prowadzi Twój sposób rozumowania?
Nigdzie.

Te Twoje odejmowane liczb z jednego sondażu od drugiego to jakaś aberracja, więc pokaż na czym się opierasz.

Temat jest wbrew pozorom bardzo istotny - pokazuje problem ludzi niekompetentnych, podpierających się w swoich mętnych wywodach pseudonauką, a właściwie - pozorem naukowości. Na zasadzie: "Macie tu dane od naukowców, patrzcie co mogę z nimi zrobić!".
A później badacze muszą się tłumaczyć z tez które nie postawili i wypaczenia ich badań przez demagogów.

EOT z mojej strony, nie ma z kim gadać. Chyba, że faktycznie zadasz sobie trud udowodnienia czegokolwiek, zamiast wrzucenia jakiś danych i powiedzenia, że "tak jest". Ewentualnie - że "tak może być, bo czemuż i nie":lol:
__________________________________________________ ___
* Pomijam już fakt, że zmiana poglądów nie jest niczym złym - chyba, że jest się partyjniakiem.

Mareq 08.05.2010 00:35

Cytat:

Jako dowód masz publicystykę polityczną.
Tak ten artykuł z dziennika który jest przedrukiem z pap , to typowy przykład publicystyki politycznej . Zapomniałeś jednak jeszcze dodać , że wyjątkowo jednostronnej :)

Cytat:

Temat jest wbrew pozorom bardzo istotny - pokazuje problem ludzi niekompetentnych, podpierających się w swoich mętnych wywodach pseudonauką, a
właściwie - pozorem naukowości. Na zasadzie: "Macie tu dane od naukowców, patrzcie co mogę z nimi zrobić!".
A później badacze muszą się tłumaczyć z tez które nie postawili i wypaczenia ich badań przez demagogów.

To tylko wbrew Twoim pozorom , więc baw się dobrze ;)
Problem człowieka niekompetentnego wykazałem już stronę wstecz , kiedy nie umiał obronić swojej tezy dlaczego dana sytuacja jest jajcarska motając się gdzieś na pograniczu definicji państwa prawa , równości wobec prawa i poziomu elit.
(abberacja , człowiek niekompetentny , demagog , mętne wywody i pseudonauka , to kolejne przykłady tzw. lżejszych uszczypliwości aniżeli zapytanie o ,,czytanie ze zrozumieniem'')

Cytat:

to teraz obroń ją albo odpuść.
Już to dawno zrobiłem , nie chce mi się powtarzać tego samego po raz enty.

Cytat:

Chyba, że faktycznie zadasz sobie trud udowodnienia czegokolwiek
W życiu :) Ile razy mam się jeszcze produkować z tym samym ?
Że nie muszę znać osobiście takich osób by przyjmować ich istnienie .
Że jest coś na rzeczy z sondażem przeprowadzonym przez tą samą firmę w tym samym przedmiocie i tymi samymi metodami , który w miesiącach 1,2,3,4,5,6,7,8,9 wykazuje mniej więcej takie same wartości po czym w miesiącu 10 wskazuje diametralnie inny wynik (co stwierdzam nie tylko ja , ale też ,,publicyści polityczni'' z PAPu)
Że w końcu są także inne głosy ludzi dostrzegających te same zjawiska co i ja , więc nie jest to jakieś moje votum separatum .
Ty mi człowieku każesz udowadniać rzeczy dostrzegalne na pierwszy rzut oka , jakimiś matematycznymi wyliczeniami i podawać do tego bibliografię i jeszcze oczekiwać(dając przy tym kolejny raz wyraz swojej arcy skromności) na Twoją łaskawą ocenę.
Nawet nie wiem czy to jest śmieszne , czy żałosne.

Cytat:

* Pomijam już fakt, że zmiana poglądów nie jest niczym złym - chyba, że jest się partyjniakiem.
Generalnie nie jest .
Zależy jednak bardzo dużo od tego , czym jest spowodowana .

Cytat:

EOT z mojej strony
Trzymam za słowo .

1q2 08.05.2010 00:58

Obaj za bardzo brniecie - ja już pisałem swego czasu, że zdecydowana większość naszych obywateli ma żadne pojęcie o polityce i są to zwykłe chorągiewki - nie ludzie których olśniło, coś zrozumieli itp - tylko chorągiewki które głosują tak jak zawieje wiatr.
Oczywiście wiem wolfy że będziesz doszukiwał się tu podstępu w stylu - heh , skoczyło Pisowi i już widzi problem:>
Tak nie jest bo pisałem o tym przed 'Smoleńskiem'.
Dawno temu była to tzw Solidarność, potem SLD, AWS,Pis,PO teraz znów Pis - gdzie ta ostatnia zmiana jest dla mnie najbardziej komiczna bo wylatywał 'mały człowieczek' a trumnie wrócił mąż stanu i przynajmniej dobry prezydent.Przed wylotem jego brat był jednym z najbardziej nielubianych polityków w Pl - teraz będzie atakował tych najbardziej lubianych.

To może drażnić i ja w pełni rozumiem popłoch w PO bo mieli prawie pewniaka a teraz wszystko im się sypie, dlatego choć im sprzyjam na zasadzie - wróg mojego największego wroga to przyjaciel - to obiektywnie uważam że Pis bardzo profesjonalnie to rozgrywa
Gwardia przyboczna typu Janek, Jadwisia,do nie dawna pewien niezależny politolog -robią piękną propagandę - a trzon Pisu pozostaje w żałobie - PO tego nie może znieść więc wysyła swoich którzy jadą po bandzie i tak na prawdę szkodzą partii.

Co mnie boli? - tu osobista myśl - dla mnie Jarek to zawsze był ten mr Hyde w tym tandemie - Jego prezydentura z jednej strony ułatwi PO wygranie kolejnych wyborów parlamentarnych, z drugiej strony zapowiada kolejne 5 lat prezydenckiej wojny tak ze wschodem jak i z zachodem(UE) tyle że razy 2 bardziej krwawej w porównaniu do prezydencji Lecha.

Parafrazując Skorżę - jak wygra Jarek - polityka będzie na pewno ciekawsza.

orzeu 08.05.2010 08:01

Wczoraj TVN robiac material o wspolnym locie Jaruzela z Komorowskim wniosl sie na wyzyny propagandy "wybaczania". PO nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo im ten niepotrzebny balast na pokladzie samolotu zaszkodzi.
Ludzie ktorzy porownuja tutaj Jaruzelskiego do np. Rydzyka nie maja zielonego pojecia o historii najnowszej Polski i moze lepiej dla nich byloby gdyby zamilkli.

spartan SLD i poparcie dla PiS wg mnie jest niemozliwe.W Polsce w latach 80 mielismy komunistyczny rzad i lewicowa opozycje (Solidarnosc). Wszystkie obecnie najwieksze partie wywoadza sie z tamtych ugrupowan. Roznica jest jedynie w swiatopogladzie. Konserwatywny PiS uwazajacy Okragly Stolik za zdrade, PO ktore uwaza go za sukces i SLD. Pierwsi chca sprawiedliwosci dla komunistow, drudzy chca im wybaczyc a trzeci sa wlasnie tymi komunistami. Taki sojusz jest nierealny, bylby zaprzeczeniem podstaw PiSu i zdrada duzej czesci jego elektoratu. Najwiekszy mozliwy samoboj.

1q2 to o czym mowisz, wylecial maly, wrocil duzy ma miejsce tylko u niektorych komentatorow medialnych, na ulicy raczej tego nie slysze tylko co najwyzej "wie pan, nie lubilem go ale to w koncu czlowiek" albo wlasnie utyskiwania na blizej nieokreslona grupe ktora sie "nawrocila". Na kilkudziesieciu w tym temacie jeszcze nikt nie potwierdzil ze zna choc jedna taka osobe.
Jesli mowimy o przemianach to Putin z mordercy Litwinienki, Politnowskiej, czekisty wysylajacego szpiegow do Polski, cynika negujacego Katyn itd stal sie wielkim przyjacielem. "Hura, Medwiediew przyznal ze Katyn byl prawda" tylko ze nikt nie zastanowi sie sekunde ze on nie mial innego wyboru i robi to z koniecznosci a nie z naglego przyplywu dobroci i prawdy. Inaczej mowilby to samo miesiac, dwa i rok temu. I taka przemiana z bandyty w przyjaciela miala miejsce nie tylko w mediach w umyslach ludzi bo w rozmowach slychac to "wie pan, w sumie ladnie sie zachowal, przytulil Tuska, nawet spoko gosc".
Na tym polega gigantyczna roznica. W pierwszym wypadku w zasadzie takiej przemiany nie ma, w drugim faktycznie jest. A mowi sie tylko o tej pierwszej, zeby jeszcze raz pokazac ze ci ktorzy za Kaczynskim to debile. Zarowno ci "starzy" jak i neofici.

Sędzia 08.05.2010 08:58

Moim zdaniem w Polsce nie ma zdecydowanego przepływu sympatii wyborców, choć takie zjawisko na pewno występuje w jakimś zakresie. Katastrofa raczej nie doprowadziła do tego, że nagle część wyborców PO czy SLD nawróciła się na kaczyzm.

W Polsce mamy takie zjawisko wyborcze, polegające na tym, że wygrywa ta partia, której elektorat nie został skutecznie zniechęcony (przez przeciwnika, albo przez samą tą partię).

Jak wygrywał AWS to nie dlatego, że nagle wszyscy przerzucili sympatię z SLD na AWS, tylko dlatego, że sympatycy SLD zostali w domach, a wyborcy AWS się zmobilizowali.

Potem AWS rządził, jak rządził, więc wyborcy AWS się zniechęcili i zostali w domach, zaś wyborcy SLD byli bardzo zmobilizowani.

Aferą Rywina SLD zniechęcił swoich wyborców, zaś dawny elektorat AWS poparł PiS i PO.

I dopiero w 2007 nastąpiło dosyć poważne tąpnięcie na scenie politycznej, gdzie SLD nie odzyskało poparcia, gdyż nie było główną partią opozycyjną. Elektorat partii rządzącej, który swoją drogą znacznie się powiększył po 2 latach rządów, pozostał przy PiSie, zaś elektorat przeciwny tej partii poparł PO. Oba elektoraty były solidnie umotywowane, przy czym ten związany z PO znacznie bardziej.

Powyższe świadczy także o tym, że stosunkowo niska frekwencja w Polsce nie wynika z niechęci Polaków do demokracji czy do głosowania. Ona wynika z faktu, że partie polityczne zawsze w jakimś stopniu rozczarowują pewną część wyborców, którzy w braku odpowiedniej motywacji (np. w postaci wyboru mniejszego zła) po prostu bojkotują wybory, do czasu gdy ta druga partia nie okaże się gorsza niż "mniejsze zło".

Obecnie dobry wynik Jarosława Kaczyńskiego i PiSu w następnych wyborach nie będzie wynikał z tego, że wyborcy PO się nawrócili, lecz z tego, że elektorat PiS będzie bardzo zmotywowany do pójścia na wybory - co widać już po różnicy w ilości zebranych podpisów (jak jeszcze nie było wiadomo ile podpisów ma JK to niektórzy politycy PO uśmiechali się z wyższością gdy podawane były informacje o zebraniu np. przez Napieralskiego 380 tys podpisów).

A PO może dodatkowo zniechęcić swój elektorat jeśli będzie wypuszczać Kutza, Niesiołowskiego czy Bartoszewskiego z takimi tekstami jak wczoraj.

Dodam jeszcze, że z moich własnych badań środowiskowych wynika, że dla dużej części potencjalnego POwskiego elektoratu Komorowski nie jest kandydatem do poparcia. Jeśli PO nie zrobi z tego akcji "odsunąć Kaczora" to te osoby zapewne zostaną w domu. A taką akcję dzisiaj trudno zrobić.

Wreszcie, wybory mamy w zasadzie w wakacje. Dzisiaj nie ma atmosfery do powszechnej mobilizacji i brania zaświadczeń uprawniających do głosowania poza miejscem zamieszkania. To również jest czynnik mogący uderzyć w wynik Komorry.

szczebrzeszcz 08.05.2010 09:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 894525)
Gwardia przyboczna typu Janek, Jadwisia,do nie dawna pewien niezależny politolog -robią piękną propagandę - a trzon Pisu pozostaje w żałobie - PO tego nie może znieść więc wysyła swoich którzy jadą po bandzie i tak na prawdę szkodzą partii.

chyba poza Palikotem, o dziwo!

ja tam wygranej Komorowskiego chcę z jednego powodu...

będziemy wiedzieli czym tak na prawdę jest Platforma i czy w szufladzie są ustawy?:p

Sędzia 08.05.2010 09:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 894554)
będziemy wiedzieli czym tak na prawdę jest Platforma i czy w szufladzie są ustawy?:p

Zapewniam Cię, że nie ma żadnych ustaw. Nie ma sensu narażać kraju na 5 lat prezydentury Komorowskiego tylko po to, by znaleźć potwierdzenie.

A tutaj bardzo ciekawy link do wypowiedzi jednego profesora powiązanego z Platformą w mniejszym lub większym stopniu.

http://www.youtube.com/watch?v=kEmcn...ure=iv#t=0m50s

Polecam.

Mareq 08.05.2010 09:16

Cytat:

Wreszcie, wybory mamy w zasadzie w wakacje. Dzisiaj nie ma atmosfery do powszechnej mobilizacji i brania zaświadczeń uprawniających do głosowania poza miejscem zamieszkania. To również jest czynnik mogący uderzyć w wynik Komorry.
Z drugiej strony termin II tury(a raczej możemy być pewni , że ta się odbędzie) przypadnie na dzień 4 lipca , spora liczba studentów wróci już do domów. To z kolei może zadziałać na korzyść wyniku Komorowskiego.

Cytat:

Moim zdaniem w Polsce nie ma zdecydowanego przepływu sympatii wyborców, choć takie zjawisko na pewno występuje w jakimś zakresie. Katastrofa raczej nie doprowadziła do tego, że nagle część wyborców PO czy SLD nawróciła się na kaczyzm.
Cytat:

Obaj za bardzo brniecie - ja już pisałem swego czasu, że zdecydowana większość naszych obywateli ma żadne pojęcie o polityce i są to zwykłe chorągiewki - nie ludzie których olśniło, coś zrozumieli itp - tylko chorągiewki które głosują tak jak zawieje wiatr.
Na marginesie dodam , bo nie wiem czy zostalem dobrze zrozumiany. Piszac o ludziach , ktorzy zmienili zdanie w kwestii postrzegania prezydenta , bynajmnieniej nie implikowalem im nawrócenia sie z wyborcy PO,SLD na wyborce PISu , co to to nie ;)

Cytat:

A mowi sie tylko o tej pierwszej, zeby jeszcze raz pokazac ze ci ktorzy za Kaczynskim to debile. Zarowno ci "starzy" jak i neofici.
Naduzycie.
Jezeli sie o niej mówi , to tylko dlatego , zeby pokazać hipokryzje i instynkt stadny sporej czesci Polakow a nie zeby pokazac , ze Ci ktorzy sa za Kaczynskim to debile.
Zreszta w jaki niby sposob miala by ta teza byc podstawa zalozenia , ze starzy wyborcy Kaczynskiego to ,,debile'' ? Przeciez w tym przypadku nie ma zadnego zwiazku.

Cytat:

w drugim faktycznie jest
Pytanie pro forma . Znasz osobiście takie osoby które mówiły uj , czekista , kagiebista a teraz mówią w sumie ładnie się zachował , fajny gosc ;) ?
Nie twierdze bynajmniej , że takich osób nie ma . Tylko że tego typu argument zastosowałeś przeciwko mnie , więc zastanawiam się czy spotkałeś się z takimi przypadkami jak wyżej opisane.

szczebrzeszcz 08.05.2010 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 894555)

nie wiem czy mam być zaskoczony czy jak?
a ten dziennikarz to jakiś nie tego jest...

sambo 08.05.2010 13:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 894552)

W Polsce mamy takie zjawisko wyborcze, polegające na tym, że wygrywa ta partia, której elektorat nie został skutecznie zniechęcony (przez przeciwnika, albo przez samą tą partię).

Jak wygrywał AWS to nie dlatego, że nagle wszyscy przerzucili sympatię z SLD na AWS, tylko dlatego, że sympatycy SLD zostali w domach, a wyborcy AWS się zmobilizowali.

Potem AWS rządził, jak rządził, więc wyborcy AWS się zniechęcili i zostali w domach, zaś wyborcy SLD byli bardzo zmobilizowani.

Aferą Rywina SLD zniechęcił swoich wyborców, zaś dawny elektorat AWS poparł PiS i PO.

Poniekąd masz rację Sędzio. Pytanie tylko, czy tu chodzi o zniechęcenie czy też o wytracenie impetu przez Nadredaktora?Pamiętam co się działo przed laty i jakie były nastroje i wydaje mi się, że to nie jest tak, że w 1997r. wygrał AWS bo SLD siedziało w domu.

W 1997r. wygrał AWS ponieważ:
1) wiosną 1997r. Jan Paweł II przybył z pielgrzymką i ludziom udzieliła się atmosfera 1979r.i powiew wolności 1989r. - sprytnie podchwycona przez partie wchodzące do AWSu. Przyrzeczenie reform - jedność prawicy.

2) SLD pojechało w 1993r. na propagandzie - nowych złodziei z prawicy do tego odzyskane media i ośmieszenie Wałęsy. W 1997r. AWS zrobiło sprawdzam - no i wyszła niewesoła atmosfera - SLD bowiem nie poczynił przez 4 lata żadnych reform które winny być poczynione maksymalnie do 1993r.

Rok 2001 - to tak naprawdę zapowiedź 2007. Atmosfera była bardzo podobna - no i artkuły w Wyborczej też nie odchodziły retoryką od dzisiejszych - z oskarżeniem Buzka o zamrznięciu przez niego 100 bezdomnych włącznie. Z moich znajomych głosujących w 2001 na SLD (większość) - zagłosowała w 2007 na PO,

Z perspektywy czasu tak naprawdę w Polsce mamy czasy nomenklatury i czas wolty.

Czas nomenklatury to pełna gotowość bojowa Czerskiej et consortes . Natomiast woltę mamy wtedy, gdy demokracja zaczyna się Nadredaktorowi wymykać spod kontroli. Wolta zawsze poprzedzona jest spektakularnym wydarzeniem na które Nadredaktor nie ma wpływu.

I tak w 1997r. była to pielgrzymka papieża. Natomiast w 2005r. była to afera rywina, która to poniekąd obnażyła mechanizm władzy Nadredaktora. Temu jednka udało sie wyjść z opresji - i tak wszystko wróciło do normy - znaczy sie cyklu koniunkturalnego. No bo wydarzenie 10 IV to zapowiedź wolty a Nadredaktor pomny doświadczeń już alarmuje aby poczynić w cyklu wyłom.

Gdyby nie było 10IV - wszystko byłoby pozamiatane podejrzewam, że gdzieś do roku 2012/2013 - bo wtedy wedle wszelkich obliczeń - ma zabraknąć prądu we wszystkich dużych miastach w Polsce - i to będzie okres kolejnej wolty ale takiej, która może zmieść już wszystko

AS82 08.05.2010 13:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 894541)
Ludzie ktorzy porownuja tutaj Jaruzelskiego do np. Rydzyka nie maja zielonego pojecia o historii najnowszej Polski i moze lepiej dla nich byloby gdyby zamilkli.

Ja nie porównuje biografii Jaruzelskiego i Rydzyka,pisze o tym ,że skoro ktoś jest zniesmaczony że danej partii udziela poparcia zdrajca Jaruzelski ,to żeby sobie zdał sprawe ,że taki ohydny typ jak Rydzyk ,udzielający poparcia PISowi też może i powinien być powodem do wstydu

Gwiaździsty 08.05.2010 14:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 894668)
Ja nie porównuje biografii Jaruzelskiego i Rydzyka,pisze o tym ,że skoro ktoś jest zniesmaczony że danej partii udziela poparcia zdrajca Jaruzelski ,to żeby sobie zdał sprawe ,że taki ohydny typ jak Rydzyk ,udzielający poparcia PISowi też może i powinien być powodem do wstydu

Na czym polega ta "ochyda" Rydzyka, ze przyrównujesz go do zdrajcy i sowieckiego sługusa Jaruzelskiego ?
Odpowiedz merytorycznie, a nie stylu ble. ble bo mis ie nie podoba.

sambo 08.05.2010 14:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 894673)
Na czym polega ta "ochyda" Rydzyka, ze przyrównujesz go do zdrajcy i sowieckiego sługusa Jaruzelskiego ?
Odpowiedz merytorycznie, a nie stylu ble. ble bo mis ie nie podoba.

Bo ohyda jest językiem miłości http://www.youtube.com/watch?v=rGMQL...ayer_embedded#!

wolfy 08.05.2010 16:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 894519)
(abberacja , człowiek niekompetentny , demagog , mętne wywody i pseudonauka , to kolejne przykłady tzw. lżejszych uszczypliwości aniżeli zapytanie o ,,czytanie ze zrozumieniem'')

Jestem członkiem środowiska akademickiego i to, co robisz doprowadza mnie do szewskiej pasji. Politykierzy próbujący nadać swoim teoriom pozory naukowości doprowadzają mnie do wściekłości.
Jesteś niekompetentny i nieświadomy rzeczywistego znaczenia swoich słów, lub w sposób celowy wprowadzasz ludzi w błąd. Trzeciej możliwości nie ma.

Mareq 08.05.2010 17:29

Cytat:

Jestem członkiem środowiska akademickiego i to, co robisz doprowadza mnie do szewskiej pasji. Politykierzy próbujący nadać swoim teoriom pozory naukowości doprowadzają mnie do wściekłości.
Jesteś niekompetentny i nieświadomy rzeczywistego znaczenia swoich słów, lub w sposób celowy wprowadzasz
ludzi w błąd. Trzeciej możliwości nie ma
Jak rozumiem bycie członkiem środowiska akademickiego nie uprawnia Cię do bycia omnibusem uniwersalnym ;)
Mnie też często do szewskiej pasji doprowadzają Twoje wnioski w dziedzinach w których się nie znasz a mimo wszystko aż tak nie reaguję.
To co było w nawiasie , było skierowane raczej do Orua(?) , który uznał iż to ja zasługuję na wyróżnienie za słowa , które faktycznie na wyróżnienie nie zasługiwały.
Miał być ETO więc niech będzie :]

wolfy 08.05.2010 18:02

A PO wypadają kolejne trupy z szafy.
Nawet nie wiedziałem, że to tak mali ludzie.

Zbychu 08.05.2010 18:27

Myśle że można by zaktualizować ankiete.

harimata 08.05.2010 18:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 894668)

Tato a w Wyborczej powiedzieli, że .....
Mamo a w Radiu Maryja powiedzieli, że...
Wujku a na onecie napisali , że ....

Człowiek powinien używać własnego mózgu (samodzielnie myśleć). Nikt Ci nie karze czytać tego czy tamtego a wręcz przeciwnie czytaj na co masz ochotę ale na Boga zacznij myśleć samodzielnie i wyciągać samemu wnioski. Do mózgu nie muszą dostawać się wszystkie informacje, które gdzieś przeczytasz.

Rydzyk to szatan i demon, antysemita bo tak na onet i wyborcza napisali a w dodatku musi tak być bo mój kolega też z niego się śmieje i to jest w modzie inaczej nie wypada. Niektórzy to z piaskownicy nigdy nie wyszli i raczej nie wyjdą.

PiS zbierał podpisy pod kościołami i wykorzystywał starsze babcie, które chciały odkupić tak swoje winy.
To co wyprawia już PO to nawet już mnie nie śmieszy. Obłudne świnie bo inaczej nie można nazwać ludzi kierujących i napędzających tą całą machinę propagandy.

Nie wiedziałem, że ludzie są zdolni do takiego zeszmacenia.

Mareq 08.05.2010 18:42

Cytat:

Nie wiem jak możecie głosować na człowieka, który jest Żydem. Zresztą większość ministrów w rządzie PO to Żydzi, ba niektórzy nie mieli nawet Polskiego obywatelstwa do niedawna. Jak już ma ktoś mną pomiatać to wole żeby był to Polak. Nie żebym był jakimś antysemitą tylko mam dość rozkradania, sprzedawania i poniżania Polski w większości przez ludzi pochodzenia Żydowskiego.
Harimata mam do Ciebie trzy pytania , które będę powtarzał aż do skutku.

1) Czy żydzi udzielili któremuś kandydatowi w wyborach na prezydenta Polski oficjalnego bądź nieoficjalnego poparcia ? Jeżeli tak to któremu ?

2) Wskaż 11 osób pochodzenia żydowskiego które zasiadają w obecnej radzie ministrów .

3) Czy Bronisław Komorowski jest żydem ?

Oczywiście w odpowiedziach podaj jakieś źródła.

Jeżeli nie udzielisz odpowiedzi na te pytania , albo udzielisz odpowiedzi wyssanych z palca ,to albo ja zostanę zbanowany za wyzwiska , albo Ty za hmm.... sianie głupoty ,to raczej delikatniejsza nazwa tego co robisz.

Watts 08.05.2010 18:44

No co Ty Marku, on nie musi być Żydem z pochodzenia, pewne kręgi wyróżniają termin tzw. żyda mentalnego :D

JEDREK76 08.05.2010 19:04

Harimata dałbyś sobie siana z tego typu wycieczkami, bo żałośnie się coś takiego czyta. Sprawdzałeś mu czy jest obrzezany?? Co to kogo obchodzi czy jest Żydem, czy Eskimosem??

Chyba bardziej istotne jest to, że jest hipokrytą. W wideoczacie wyrzuca śp. Prezydentowi, że Był "uwikłany w lojalność wobec brata", a sam został namaszczony na kandydata na Prezydenta przez D. Tuska i sam mu tą lojalność obiecał.
http://fakty.interia.pl/raport/wybor...-brata,1475752

Ciekaw jestem czy ta jego lojalność jest posunięta do tego stopnia aby podpisywać zmiany konstytucyjne zmniejszające rangę Prezydenta, które są obecnie pomysłami PO.

sambo 08.05.2010 20:28

http://cytata.salon24.pl/ - bardzo ważny nius

wizyte w Moskwie odwolali wszyscy liczacy sie na tym lez padole. Dziwne bardzo...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:17.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl