Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

1q2 10.07.2008 16:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 565246)
A dlaczego nie?

Ich cała antykomunistyczna opozycja zmieściłaby się na tej małej trybunce co kiedyś stała zamiast D.. jak przyszło co do czego.. to oni i jakos lustracje itd.. szybciej przeprowadzali, u nas styropian był hamulcowym (mowa o tych od michnikukerków)

dlatego ze dla Ruskich Czechy to pchla, Polsza zawsze byla inaczej traktowana i to co sie moglo tam udac szybko ,niekoniecznie moglo sie udac tu.

Cytat:

A mi się zawsze wydawało że wiedza decyduje, i obnazyłes jej zupełny bark tutaj.

I obstawaj - być ignorantem w czymś bo się nie miało wiedzy - bywa, nic strasznego, ale być nim nadal mając wiedzę...

To sa skrawki wiedzy jak dla mnie:>
Do celu mozna dazyc roznymi sciezkami, teraz tylko mozemy sobie gdybac ktora by byla szybsza.
Walese w ogole pomijam (a przeciez o tym jest tekst powyzej).To czlowiek chaos i jego pytac ldaczego chcial tak a nie inaczej.
Natomiast nadal jestem przy swoim ze poprzednie rzady tak chcialy wejsc do Nato jak i UE i byly anty radzieckie a ze moze byly zbyt uleggle badz przecenialy sile Rosji - o tym zawsze mozna dyskutowac.

Cytat:

Mamy zanim pobiec i dsyskutowac po raz kolejny o tym samym, czyli o niczym?

To ma tylko tyle wspolnego z RM ze tam to znalazlem;) a mysle ze w czesci roznych dyskusji , ma to zastosowanie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 565253)

Co zrobić - dyktatura kretynów - jedyne co można to emiigrować

a emigruj sobie, ja plakac nie bede.
Przynajmniej znajdziesz sobie nowe misyjne zajecie - nauczanie emigrantow

Mania wielkości

"Aroganckie przekonanie o własnej wielkości pozostaje w bliskim związku z wiarą paranoika, iż jest on centralnym obiektem zainteresowania. Jest pewien swoich racji, nie dopuszcza różnicy zdań." (s. 21)

Ten podpunkt idealnie pasuje do Ciebie sambo - w ogole tak jakby byl pisany pod Ciebie:)
Im wiecej 'kretynow' uzyjesz, tym bedziesz wiekszy -uwiez mi.

Wilku 10.07.2008 16:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 565264)
dlatego ze dla Ruskich Czechy to pchla, Polsza zawsze byla inaczej traktowana i to co sie moglo tam udac szybko ,niekoniecznie moglo sie udac tu.

I co z tego nawet zakładajac że to ma/miało jakies przełozenie.

Tylko dyskusja tyczy się czegoś innego - nieprawdaż?

Faktów kto i kiedy chciał ich wycofania.

Cytat:

To sa skrawki wiedzy jak dla mnie:>
Do celu mozna dazyc roznymi sciezkami, teraz tylko mozemy sobie gdybac ktora by byla szybsza.
Kichać..

Co innego zacząć podązać, a co innego siedzieć w domu mówiąc ze ruszyłem 15 min temu.

Cytat:

Walese w ogole pomijam (a przeciez o tym jest tekst powyzej).To czlowiek chaos i jego pytac ldaczego chcial tak a nie inaczej.
Natomiast nadal jestem przy swoim ze poprzednie rzady tak chcialy wejsc do Nato jak i UE i byly anty radzieckie a ze moze byly zbyt uleggle badz przecenialy sile Rosji - o tym zawsze mozna dyskutowac.
Pierdu, pierdu - uwazały to za nierealne (póxniej jak powstało UE i że tam nas może przyjma - akurat tak) i nie próbowały palcem kiwnąć w tej sprawie. Bo to lokaje i sługusy, nic innego.

Równie dobrze możesz mi napisać że Kaczory chciał full-lustracji tylko TK im nie pozwolił - fantastyka inny watek.

Cytat:

To ma tylko tyle wspolnego z RM ze tam to znalazlem;) a mysle ze w czesci roznych dyskusji , ma to zastosowanie.
I wstawiajac to teraz, odpaliłes kapiszon.

sambo 10.07.2008 16:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 565264)
Mania wielkości

"Aroganckie przekonanie o własnej wielkości pozostaje w bliskim związku z wiarą paranoika, iż jest on centralnym obiektem zainteresowania. Jest pewien swoich racji, nie dopuszcza różnicy zdań." (s. 21)

Ten podpunkt idealnie pasuje do Ciebie sambo - w ogole tak jakby byl pisany pod Ciebie:)
Im wiecej 'kretynow' uzyjesz, tym bedziesz wiekszy -uwiez mi.

heh - im więcej razy powiesz - nie prawda bo tak myśle - tym masz większe szanse zmienić rzeczywistość i fakty- nagle mzienić teksty w gazetach z okresu objętego Twoim znamieniem nieprawdy, cofnieciem wypowiedzianych słów itd. - i na pewno nie bedzie tego mozna nazwać kretynizmem - uwierz mi ;)

1q2 10.07.2008 16:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wilku (Post 565272)

I wstawiajac to teraz, odpaliłes kapiszon.

Nie sadze a to dla tego ze , jesli juz dyskutujemy o tekscie jaskiniowca - autor podal rozne rzeczy ,bez slowa komentarza z drugiej strony z gotowa teza, ktora jak dla mnie ma charakter czysto paronoiczny.
Zeby byc choc odrobine obiektywnym i chciec poznac prawde to nalezy zapytac osobe(Mazowiecki, Skubiszewski) ,dlaczego zrobila tak a nie inaczej.

Tu natomiast nie ma slowa mozliwosci jakiejkolwiek interpretacji ,jak tylko - Mazowiecki jak i caly jego rzad i nastepne(wszyscy oprocz jasniepana Olszewskiego) - ruscy agenci - bo defacto sie do tego to sprowadza i tak jak pisalem wczesniej , polowa 'faktow' to typu ,23 czerwca Mazowiecki powiedzial to i to - nie napisane gdzie, dlaczego i po co.
Tazke kocowa teza o tym ze Olszewski za to polecial jest czyto paranoiczna.
Olszewski polecial za teczki.
Jesli uwazasz ze cala historie i caly kontekst da sie opisac na 1 stronie to gratuluje, cytujac jednozdaniowe wypowiedzi(pewnie w wiekszosci wyjete z kontekstu)
Daj mi pelen obraz tego wszystkiego(pelne wypowiedzi ludzi ,ktorych pojedyncze zdania sa w tekscie, to bedziemy rozmawiac) bo dla mnie to jest pseudo-historia.

A jesli taka wielka wiedze macie na temat tamtych czasow to ja sie pytam skad?(oprocz tekstu jaskiniowca)

Ile opracowan/ksiazek na ten temat przeczytaliscie, z kim o tym rozmawialiscie?
Chyba ze wtedy mieliscie po 20 lat i siedzieliscie w tym po uszy i do tego macie zajebista pamiec - wtedy zwracam honor.

ps a paszkwile na Biskupa z checia poczytam.

jachting 10.07.2008 16:52

Zachęcam do emigracji sambo :).
I proszę nie obrażać innych użytkowników.
Ale żeby szczeknąć tym samym językiem,macie problemy z głową i nawet nie mam ochoty na to całe gówno odpowiadać .
Nie musicie sie do wszystkiego odnosić a jeśli już to obelgi nie są dobrą odpowiedzią .Może jesteście na wyższym stadium rozwoju ,nie każdy ogarnia tą tajemną wiedzę :) .
A Wilku wielki moralista mnie już w ogóle rozwala , wyrocznia ....Masz zdecydowanie zawyżoną samoocenę .
Mnie akurat interesuje co ma do powiedzenia przykładowo Ig2 ,nie musicie nikogo wyręczać w ocenie, szczególnie gdy nie jest ona merytoryczna,zrozumcie że komuś wydawać sie może kosmiczna .

PS.Wilk powtarzaj sobie "Wiem,że nic nie wiem " odnoszę wrażenie że świat w którym żyjesz strasznie Cię ogranicza .
Choć oczywiście mogę się mylić,to dobra rada .

Zbychu 10.07.2008 17:08

Dobre jachting,dobre.Tutaj za pomocą myszki i klawiatury,anonimowych wpisów na salon24 się tworzy historie:)

Wilku 10.07.2008 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 565294)
Nie sadze a to dla tego ze , jesli juz dyskutujemy o tekscie jaskiniowca - autor podal rozne rzeczy ,bez slowa komentarza z drugiej strony z gotowa teza, ktora jak dla mnie ma charakter czysto paronoiczny.

Hehe - ales ocenił.

Nie masz umiejetności rozróznienia faktów od tez jakie stawiał na ich podstawie?

Cytat:

Zeby byc choc odrobine obiektywnym i chciec poznac prawde to nalezy zapytac osobe(Mazowiecki, Skubiszewski) ,dlaczego zrobila tak a nie inaczej.
I co usłyszec że chcieli, ale się nie dało? :lol:

Cytat:

Tu natomiast nie ma slowa mozliwosci jakiejkolwiek interpretacji ,jak tylko - Mazowiecki jak i caly jego rzad i nastepne(wszyscy oprocz jasniepana Olszewskiego) - ruscy agenci
Czy wszyscy to ruscy agenci? - chyba nie i według mnie nadinterpretujesz. Ale TW Kosk bez watpienia używajac pewnego skrótu myślowego mozna go pod to podpiąć.

Patrz na naszą historie całościowo - wtedy łatwiej o zrozumienie.

Cytat:

- bo defacto sie do tego to sprowadza i tak jak pisalem wczesniej , polowa 'faktow' to typu ,23 czerwca Mazowiecki powiedzial to i to - nie napisane gdzie, dlaczego i po co.
Masz podaną datę - możesz sobie sprawdzic.

Cytat:

No ja piernicze... przy rocznicy obalenia (toż mowa o czerwcu :shock:) było tu dokładnie o tym pisane (wczesniej tez) i przyjmij do wiadomości że ruch UPR (czyli wniesienie tego pod obrady) był błyskawiczną odpowiedzią na to że rzad Olszewskeigo za te bazy ma być odstrzelony - lustracja to był taki rzut aby to przeprowadzic póki się da.

Cytat:

Jesli uwazasz ze cala historie i caly kontekst da sie opisac na 1 stronie to gratuluje, cytujac jednozdaniowe wypowiedzi(pewnie w wiekszosci wyjete z kontekstu)
Daj mi pelen obraz tego wszystkiego(pelne wypowiedzi ludzi ,ktorych pojedyncze zdania sa w tekscie, to bedziemy rozmawiac) bo dla mnie to jest pseudo-historia.
Oczekujesz abym ksiązke napisał o tym?

Kontekst masz jeden - u nas komuna nie upadła dzieki porozumieniom w Magdalence, gdzie cześc komuny dogadała się z lewicą laicką i trzymali nas do momentu powstania rzadu Olszewskeigo za morde, on im troche nabruździł, ale późnije wróciło wszystko do normy i proteza PRLu jaką jest IIIRP trwa w sobie w najlepsze. Coś tam Kaczory teraz próbowały zrobić (stąd ten jazgot na nich), ale to tez niestety partacze - wsio.

Cytat:

A jesli taka wielka wiedze macie na temat tamtych czasow to ja sie pytam skad?(oprocz tekstu jaskiniowca)

Ile opracowan/ksiazek na ten temat przeczytaliscie, z kim o tym rozmawialiscie?
Chyba ze wtedy mieliscie po 20 lat i siedzieliscie w tym po uszy i do tego macie zajebista pamiec - wtedy zwracam honor.
Bo np doskonale pamiętam Olszewskiego z przemówienia w sejmie (tak ogladałem wówczas wieczorem/w nocy) to jego przemówienie na żywo, do tego tym g**nem jak "polska polityka" interesuję się kilkanaście lat.

Czytam i przeczytałem setki artykułów na temat tego bajora, "polskich przemian" itd...

I na dzisiaj moja wiedza nie pozwala mi stwierdzić, aby tam była jakaś bzdura. Ten wpis tyczacy się jednego watku to tylko chronologiczne ukazanie i uporzadkowanie tych rzeczy.

I żeby była jasność - Samba wiedza w tym wycinku jest o wiele długości głebsza i większa.

Wilku 10.07.2008 17:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 565301)
A Wilku wielki moralista mnie już w ogóle rozwala , wyrocznia ....Masz zdecydowanie zawyżoną samoocenę .

Masz jakiś problem?

Cytat:

PS.Wilk powtarzaj sobie "Wiem,że nic nie wiem " odnoszę wrażenie że świat w którym żyjesz strasznie Cię ogranicza .
Choć oczywiście mogę się mylić,to dobra rada .
He he - to już przestałem mieszkać w slamsach? - świat to za mało?

Jak to sie szybko wszystko zmienia.. :lol:

sambo 10.07.2008 17:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 565316)
Dobre jachting,dobre.Tutaj za pomocą myszki i klawiatury,anonimowych wpisów na salon24 się tworzy historie:)

niejednokrotnie chwaliłeś sie że dostałeś piatkę z matury z historii - no wiec powiedz w jaki sposób tworzy sie historię? Niech zgadne - za pomocą autora z nazwiskiem na książce? Za pomocą artykułu w GW czy innej wygodym Tobie medium? No jak? Bo ja myślałem, że historia to przekaz faktów - i wiedz historyku, że pewien anonim - o pseudonimie Gall był prekursorem w opisywaniu faktów pewnych. I co ? Wolno mu był opisywać? Może też tworzył historię? Może bitwy na Psim Polu w ogóle nie było i Krzywoustego również ? Mógłby tworzyć na salonie 24?

Mam nadzieje że odpowiesz historyku

1q2 10.07.2008 17:29

hehe to trzeba bylo tak od razu ze to on:)
-Okragly stol - kwestia do dyskusji ,czy trzeba bylo inaczej, jak itp.
-Podzial - komuchy i ci z OS vs reszta co sie nie zalapala -to juz jest nadinterpretacja.
Jak dla mnie to byly 3 bloki z ktorych nigdy zaden z zadnym nie mogl sie dogadac(oprocz krotkiego epizodu z Olszewskim) ,choc faktem jest ze calemu pokoleniu 'Mazowieckiego' zawsze bylo blizej do lewicy niz PC-UPR-KPN -prawicy ale tu bym sie nie doszukiwal jakis wielkich spiskow ,bo tak czasami jest po prostu ze wspolna przeszlosc w polaczeniu z calkiem innym swiatopogladem nie wystarcza.

-Upadek Rzadu Olszewskiego - z checia bym poczytal o tym , bo choc takze niestety od malego gzuba, polityka zawsze byla moim hobby(substytut tarzania sie w gownie hehe)i generalnie sam wszystkiego doswiadczylem, choc oczywiscie jako 12-13 latek wiele z tego nie rozumiealem, to o tym nie slyszalem.
ps. gdyby w ogole bylo tak jak piszesz to ja bym na ten rzad troche inaczej patrzyl bo dla mnie te slynne teczki to byl taka samobojcza detonacja(w sensie ze tylko szaleniec mogl to uczynic , bo juz roezsadny, zostawil by to na zdecydowanie pozniej i rzadzil dalej - szczegolnie patrzac jakie to skutki wywolalo=zanik prawicy na wiele lat)

Jery 10.07.2008 17:31

Historia polityczna Polski 1989-2005 Dudka - 1q2, jachting, Zbychu - zachęcam do lektury.

jachting 10.07.2008 17:32

Wilku nie podobają mi się twoje moralistyczne zapędy,przesądzający ton i stawianie sie ponad .
Szczególnie ze nie zgadzam się z większością twoich ocen ,wręcz przyznam się że często trudno zrozumieć mi tok twojego rozumowania .Jak i zapewne nie tylko mi,oczekiwał bym tylko trochę pokory .
Slamsy to też odniesienie do wąskiego światka .

kalashnikov2 10.07.2008 17:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 565294)

Nie można powiedzieć, że Olszewski poleciał za jedną sprawę. Zbierało mu się, tak jak Kaczorom za utworzenie CBA, czy likwidację WSI. Prędziej czy później Olszewski by poleciał niekoniecznie w tak gwałtowny sposób. Teczki to przyspieszyły, wiadomo najczulszy punkt. Gdyby wspolcześnie byly jakieś cynki że np. PIS szykuje jakieś blyskawiczne generalne ujawnienie "asów z rękawa" to pewie by doszło do naglego puczu tak jak i wtedy, ktory by nie trwal nawet kilku godzin.

PvD 10.07.2008 17:49

Nie jestem zwolennikiem ani PiSu a tym bardziej braci Kaczyńskich ale niech k...a żabojad Sarkozy stuli dziób. On nam będzie mówił o tzw. "dawaniu słowa i jego dotrzymywaniu??? Pokazali jak potrafią dotrzymać słowa w 39 roku. Nawrócili się czy co? chyba tylko jak zawsze by załatwiać swoje interesy.

Cytat:

Europa ma już dość tchórzliwych przywódców
kto jak co ale tchórzostwo pokazała Francja a teraz będzie nas pouczać??!!! Śmiechu warte!!!

Traktat martwy przez Irlandię a ten francuzik będzie w PE przemawiał,że III wojna światowa będzie i nie wolno inaczej postępować jak oni karzą.

W czym popieram tzw zachód i UE to popieram ale nie lubię takiej propagandy.
Tyle w temacie.

Wilku 10.07.2008 18:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 565334)
hehe to trzeba bylo tak od razu ze to on:)

A rozumiem.. fakty podane nie przez Gaz nie mają wartości - tak?

FAKTY - obal choć jeden fakt, z tego wpisu.

Cytat:

-Okragly stol - kwestia do dyskusji ,czy trzeba bylo inaczej, jak itp.
Tu nie ma o czym dyskutować - nie trzeba było lub ew. jak w wersji JarKacza - "dogadać" się a jak się bedzie miało władze - złamac porozumienia i dac im kopa.

Cytat:

-Podzial - komuchy i ci z OS vs reszta co sie nie zalapala -to juz jest nadinterpretacja.
Jak dla mnie to byly 3 bloki z ktorych nigdy zaden z zadnym nie mogl sie dogadac(oprocz krotkiego epizodu z Olszewskim) ,choc faktem jest ze calemu pokoleniu 'Mazowieckiego' zawsze bylo blizej do lewicy niz PC-UPR-KPN -prawicy ale tu bym sie nie doszukiwal jakis wielkich spiskow ,bo tak czasami jest po prostu ze wspolna przeszlosc w polaczeniu z calkiem innym swiatopogladem nie wystarcza.
Ho ho - a gdzie ona?

Czy jakaś partia która nie ma korzenia w Solidarności (i to tej czesci co była u OS) lub PZPRz była samodzielną siła zdolna o czymś decydować?

Istaniły przez chwilę trzy takie KPN (powiedzmy), UPR, LPR - ale nigdy takiego statusu nie osiągnały za to zawsze było nawalanie w nie.

Cytat:

-Upadek Rzadu Olszewskiego - z checia bym poczytal o tym , bo choc takze niestety od malego gzuba, polityka zawsze byla moim hobby(substytut tarzania sie w gownie hehe)i generalnie sam wszystkiego doswiadczylem, choc oczywiscie jako 12-13 latek wiele z tego nie rozumiealem, to o tym nie slyszalem.
Masz tu relacje Pruchno-Wróblewskiego(UPR), wkleję ją jeszcze raz:

Cytat:

KTO I KIEDY PODJĄŁ DECYZJĘ?

Tego historycznego dnia, kilka minut po godzinie ósmej, jako poseł 1. kadencji pojawiłem się w głównym holu Sejmu, by przed dziewiątą wejść do sali posiedzeń plenarnych, gdzie punktualnie o 9.00 miał wejść na mównicę prezydent Izraela, i wygłosić przemówienie.

Posłów poproszono, by się nie spóźniali. Tego dnia nie jadłem śniadania w domu i postanowiłem wyjątkowo zjeść je w restauracji starego Domu Poselskiego, ale w drodze natknąłem się na panią Janinę Paradowską, dziennikarkę i publicystkę tygodnika „Polityka”. Ukłoniłem się i miałem zamiar iść dalej, gdy rzeczona zagadnęła mnie. Przystanąłem zaintrygowany i wtedy pani redaktor Paradowska poinformowała mnie, że minionej nocy [z 27 na 28 maja 1992 r.], około godziny 2.00 grupa posłów z Unii Demokratycznej, Kongresu Liberalno-Demokratycznego i Polskiego Programu Gospodarczego (dawnej Polskiej Partii Przyjaciół Piwa) podjęła decyzję o złożeniu wniosku o wotum nieufności wobec rządu premiera Jana Olszewskiego. Wiadomość poraziła mnie do tego stopnia, że nie zapytałem pani Paradowskiej, skąd powzięła tę wiadomość Nie tylko dlatego, że pora podjęcia decyzji była, przyznacie, dość dziwna, ale i dlatego, że co ona, kobieta młoda, robiła w towarzystwie polityków knujących spisek przeciw niedawno legalnie powołanemu rządowi. Wywiązała się między nami dyskusja, z której pamiętam tylko strzępy, ale tu, co istotne pamiętałam. Otóż pani redaktor zadała mi brzmiące jak wyrzut pytanie: przecież rząd Olszewskiego istnieje zaledwie kilka miesięcy i nic ma żadnego powodu by go zmieniać, nie zdążył przecież jeszcze niczego popsuć, a na zasadnicze zmiany miał za mało czasu. W pełni zgodziłem się z panią redaktor, czas mijał i śniadanie diabli wzięli, ale przecież nie to było ważne. Informacja uzyskana od wieloletniej dziennikarki „Polityki” była ważniejsza od wszystkiego innego, a nawet przez moment nie podejrzewałem, że mogę być nieświadomie sterowany, a informacja może być nieprawdziwa.

Niebawem miałem się przekonać, że informacja jest prawdziwa jak najczystszej wody diament. Ale nic uprzedzajmy zdarzeń. Potoczyły się one szybko niczym w dramacie sensacyjnym, choć dotyczyły losów Państwa, Rządu, Prezydenta oraz wielu posłów, senatorów i ministrów. Ujawniły się nieczyste intencje wielu ludzi...

Biegnąc co sił w stronę sali sejmowej, która już w części była zajęta przez przybyłych posłów, zastanawiałem się co uczynić z posiadaną wiedzą. Nie mogłem nikogo się poradzić, bo jeden z kolegów klubowych nic dojechał z Katowic, a drugiego jeszcze nie było. Zbliżała się godzina 9.00. Za chwilę wszedł prezydent Izraela Chaim Herzog. Mechanicznie podniosłem się i siadłem, potem w czasie przemówienia nawet nie założyłem słuchawek na uszy, a podobno część przemówienia była w języku jidisz. Kiedy o godzinie 9.20 wszedł spóźniony poseł Janusz Korwin-Mikke, wiedziałem już, co zrobimy. Natychmiast po wyjściu zagranicznego gościa trzeba napisać projekt uchwały lustracyjnej i wnieść go do porządku obrad jeszcze na tym posiedzeniu Sejmu. Nie miałem wątpliwości, że tylko rząd Olszewskiego, a w nim minister spraw wewnętrznych Antoni Macierewicz, może tę uchwalę zrealizować (później miałem okazję przekonać się, że pracownicy jego ministerstwa - szczególnie ci Mu przeciwni – szanowali go za konsekwencję w działaniu i sprawność organizacyjną; mogę to potwierdzić bez cienia przesady, a nie jestem nazbyt skłonny do zachwytów wobec polityków.

Natychmiast po zakończeniu przemówienia prezydenta Herzoga, około godziny 9.-40 marszałek Józef Zych ogłosil przerwę do godz. 11.00. Zostaliśmy z JKM sami na sali plenarnej i właśnie tam napisaliśmy projekt uchwały lustracyjnej. Regulamin wymagał by podpisało się pod nią 15 posłów, trzeba więc było odkryć karty. Uzbrojeni w tekst projektu udaliśmy się obaj w kuluary Sejmu, ale gdzie można było spotkać najwięcej posłów jak nie w sali restauracyjnej? Tam się też udałem. Jeszcze przed godziną 11.00 zebrałem 24 podpisy (jako pierwsi udzielili projektowi poparcia posłowie KPN, ale działo się to bez udziału Leszka Moczulskicgo).

Siadłem na chwilkę, szybko podano mi coś do zjedzenia. Do godziny 11. brakowało kilku minut, gdy mój sąsiad przy stoliku, jeden z posłów PPG (właśnie z tej nocnej grupy wnioskodawców zamachu na rząd Olszewskiego) szeptem, prawie na ucho, udzielił mi informacji, że UD, KLD i PPG minionej nocy itd., to, co już znałem. Nie wiedział, że już to wiem i nie wiedział o tym, że na naszym stoliku, odwróconym tekstem do blatu leży w foliowej koszulce kartka z projektem uchwały podpisanym przez 24 posłów.

A więc jednak redaktor Paradowska nie wpuszczała mnie w przysłowiowe maliny, a wniosek o wotum nieufności dla rządu – miał zostać zgłoszony już dzisiaj.

Modliłem się, żeby JKM nie spóźnił się i zdążył zgłosić wniosek o uzupełnienie porządku obrad i po przegłosowaniu uzupełnienia - projekt uchwały lustracyjnej.

Udało się. Opatrzność czuwała. Co się działo później, to już dłuższa historia. Jedno jest pewne: to nie było dzieło przypadku. Tak być musiało.

Dlaczego jednak dopiero niemal po 12 latach od tamtych dramatycznych godzin, dni i nocy, dostrzeżono rolę tajnych współpracowników i służb specjalnych oraz potrzebę zreformowania tych ostatnich, a nawet powołania ich od nowa, czyli zastosowania tzw. opcji zerowej?

Ile zmarnowano czasu, narażając przy okazji Państwo Polskie na ogromne, niepowetowane straty?

Kto za te straty zapłaci?

Warszawa, dnia 25 kwietnia 2004 r.
http://www.abcnet.com.pl/node/3127
__________________________________________________ __

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 565338)
Wilku nie podobają mi się twoje moralistyczne zapędy,przesądzający ton i stawianie sie ponad .

Ton przesądzający jest wówczas gdy wiem o czym piszę, jak nie wiem to albo nie pisze albo się pytam i prosze o wyjasnienia. To wy zamiast przyjmować fakty i wyciagać z nich wnioski, szukacie jakiś argumentów ad persona, uciekacie od odpowiedzi ew. wklejacie jakieś wypowiedzi obrazające logike..

A moralizm - cóż ja na to poradze - mam prawo do ocen, i nie zamierzam ich zachowywac tylko dla siebie.

Cytat:

Szczególnie ze nie zgadzam się z większością twoich ocen ,wręcz przyznam się że często trudno zrozumieć mi tok twojego rozumowania .Jak i zapewne nie tylko mi,oczekiwał bym tylko trochę pokory .
Nie wydaje mi sie aby był jakoś zbytnio skomplikowany, i nie zamierzam zawsze za kazdym razem tłumaczyc rzeczy które powinny być oczywiste, a które juz raz tłumaczyłem - nie jestesmy w podstawówce.

Pokora? - w stosunku do kogo i czego?

Jak ktoś łże, chce oszukać albo naruszyć moją wolność zawsze mu się odszczeknę.

Cytat:

Slamsy to też odniesienie do wąskiego światka .
Tiaaa..

Przegiąłeś wówczas i doskonale wiesz o tym.

A szerokości poglądów czy znajomości świata nie mierzy się stosunkiem do zboczeńców i ich zachowań.

Gwiaździsty 10.07.2008 18:34

Cytat:

TVP Info: senator PO chciał ukryć 700 tys. zł

Prokuratura Okręgowa w Warszawie prowadzi śledztwo w sprawie zatajenia prawdy w oświadczeniach majątkowych przez senatora Łukasza Abgarowicza z Platformy Obywatelskiej - dowiedział się serwis internetowy tvp.info. Parlamentarzysta miał próbować ukryć ponad 700 tys. zł.
Majątek Abgarowicza badało Centralne Biuro Antykorupcyjne. Według funkcjonariuszy CBA, parlamentarzysta w oświadczeniach majątkowych z lat 2001-2006 wielokrotnie kłamał.

- Jest cały szereg moich wyjaśnień. Wszystko co miałem, to do oświadczeń wpisałem. Nie wpisałem domu, bo w jednym roku go miałem, a w drugim nie - tłumaczył się w rozmowie z tvp.info senator. - Moim zdaniem kontrola CBA zawierała wiele wad i błędów. Uważam, że jest dla mnie krzywdząca - powiedział. TVP Info nieoficjalnie dowiedziała się w prokuraturze okręgowej, że CBA zebrało mocne dowody przeciwko senatorowi.

Łukasz Abgarowicz był prawą ręką Pawła Piskorskiego w radzie stołecznej gminy Centrum i jednocześnie szefem rady nadzorczej Dom Development. Właśnie tam kupował mieszkania. Kiedy w 2006 r. wyszło na jaw, że Piskorski kupił setki hektarów ziemi, aby wziąć dotacje z Unii Europejskiej na ich zalesienie, okazało się, że dzieci senatora też są posiadaczami pokaźnych działek w sąsiedztwie ziemi eurodeputowanego - podsumowuje TVP Info.

- Poproszę senatora Łukasza Abgarowicza o złożenie pisemnych wyjaśnień w sprawie toczącego się śledztwa i jego oświadczeń majątkowych - zapowiedział. serwisowi internetowemu tvp.info Paweł Graś, rzecznik dyscypliny partyjnej PO. Sam Abgarowicz zadeklarował, że w razie potrzeby zrzeknie się immunitetu.

http://wiadomosci.onet.pl/1786642,11,item.html
Kolejny z rodziny Donaldu "zeby żyło się lepiej". W dodatku ścisła czołówka. Telewizyjny gwiazdor.

Jery 10.07.2008 19:01

E tam , to przecież nienawistne, bolszewickie i PISowskie TVP Info. Wszyscy wiedzą, że członkowie PO są czyści jak zła. Kochają nas i szanują (nie to co te jętrzące, małe Kaczory). no i GW pisze że jest wspaniale. A premier Donald się slicznie uśmiecha

Zbychu 10.07.2008 19:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 565331)
niejednokrotnie chwaliłeś sie że dostałeś piatkę z matury z historii

Jak dobrze pamiętam to 2 razy i to nie sam z siebie ale zawsze sprowokowany przez jednego z użytkowników.I nie piątke z matury,ale na świadectwie końcowym z historii w klasie maturalnej.

Cytat:

Niech zgadne - za pomocą autora z nazwiskiem na książce? Za pomocą artykułu w GW czy innej wygodym Tobie medium?
Bez urazy,ale podręcznik zatwierdzony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej jest dla mnie wiarygodniejszym źródłem od artykułu napisanego przez nie wiadomo kogo w jednym z portali internetowych do których dostęp może mieć niemal każdy.
Oczywiście dla Ciebie pięczątka MEN może być niewystarczającym dowodem obiektywności.Przypuszczam że Ty uczyłeś się historii w latach PRL-u,więc możesz uzasadnione obiekcje co do wiarygodności szkolnictwa w Polsce.Weź tylko pod uwage że okres Polski Ludowej już jakiś czas temu się zakończył i z tą wiarygodności poprawiło się na plus:)

Cytat:

No jak? Bo ja myślałem, że historia to przekaz faktów - i wiedz historyku, że pewien anonim - o pseudonimie Gall był prekursorem w opisywaniu faktów pewnych. I co ? Wolno mu był opisywać? Może też tworzył historię? Może bitwy na Psim Polu w ogóle nie było i Krzywoustego również ? Mógłby tworzyć na salonie 24?
No cóż ciężko mi udowadniać tożsamość G.Anonima.Jeśli z tego okresu nie mamy innych znaczących źródeł wiedzy...Jak to mówią na bezrybiu i rak ryba:D

Cytat:

Mam nadzieje że odpowiesz historyku
I słowo stało się ciałem...:)

jachting 10.07.2008 19:28

Wilk i w tym problem,dla mnie to raczej nie są fakty .teorii połączonych z faktami z drugiej,trzeciej ręki to ja też parę słyszałem do tego dużo bardziej przekonujące i od osób które budzą większe (moje) zaufanie .
Zresztą o czym tu pisać, forumowicze różnie przyjmują fakty bieżące ,dla niektórych rząd Pis był dobrym rządem,czy fotyga jest świetnym ministrem spraw zagranicznych .
Pis chyba jedynie przez myśl historyczną (już nie wnikając jaka ona będzie)można dobrze oceniać ....
A taki przykładowy Stanisław Michałkiwewicz delikatnie to ujmując nie jest prekursorem moich myśli .
Ja nie rozumiem ludzi którzy dzielą świat na czarny i biały,do tego gadających o czarnym myśląc ze jest białym .

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jery (Post 565379)
E tam , to przecież nienawistne, bolszewickie i PISowskie TVP Info. Wszyscy wiedzą, że członkowie PO są czyści jak zła. Kochają nas i szanują (nie to co te jętrzące, małe Kaczory). no i GW pisze że jest wspaniale. A premier Donald się slicznie uśmiecha

Szkoda że dla was tak mało wiarygodne są źródła nie popierające Pis .
A i warto poczekać do wyjaśnienia sprawy ....

1q2 10.07.2008 19:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 565390)

Szkoda że dla was tak mało wiarygodne są źródła nie popierające Pis .

To jest nadzwyczaj ciekawe.
Wszystko co jest pro ,jest obiektywne i godne cytowania, wszystko co anty, jest juz na samym starcie skreslone.

sambo 10.07.2008 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 565389)
Jak dobrze pamiętam to 2 razy i to nie sam z siebie ale zawsze sprowokowany przez jednego z użytkowników.I nie piątke z matury,ale na świadectwie końcowym z historii w klasie maturalnej.

Bez urazy,ale podręcznik zatwierdzony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej jest dla mnie wiarygodniejszym źródłem od artykułu napisanego przez nie wiadomo kogo w jednym z portali internetowych do których dostęp może mieć niemal każdy.
Oczywiście dla Ciebie pięczątka MEN może być niewystarczającym dowodem obiektywności.Przypuszczam że Ty uczyłeś się historii w latach PRL-u,więc możesz uzasadnione obiekcje co do wiarygodności szkolnictwa w Polsce.Weź tylko pod uwage że okres Polski Ludowej już jakiś czas temu się zakończył i z tą wiarygodności poprawiło się na plus:)

No cóż ciężko mi udowadniać tożsamość G.Anonima.Jeśli z tego okresu nie mamy innych znaczących źródeł wiedzy...Jak to mówią na bezrybiu i rak ryba:D

I słowo stało się ciałem...:)

No to Zbychu twierdzisz, że to nie fakty tworzą historię a książki z MEN - no jeśli zatrzymałeś się na etpaie zglębiania wiedzy poprzez MEN - no to sie nie dziwię, ze wiedzę po okresie po 1989 masz ograniczoną - bo jej zwyczajnie w ksiązkach MENu nie ma.

Ale nic to - tym samym tokiem rozumowania - za jakieś 15-20 lat - gdy ktos wspomni o 10 obietnicach rządu PO - czy nawet o 3 mln mieszkań PISu albo o tym, że w rządzie Millera - ktoś chciał dokonać gigantycznego przekrętu z lub czasopismami - to Zbysiu pójdzie do ksiegarni i poprosi o książki MENu - a jeśli ich nie będzie to każdemu powie, że to nie prawda bo nie ma tego w ksiażkach MEN

- naprawdę - czy Ty tak na poważnie czy tylko jaja se robisz chłopie?

bo to juz jest totalny poziom absurdu. Co się dzieje z ludxmi - z przerażeniem odkrywam, że z roku na rok - należy wyjaśniać coraz bardziej wydawałoby się oczywiste - oczywistości.

-------------------

Cytat:

Krakowski prokurator zdradza sekrety pracy śledczych, prowadzących sprawę Zbigniewa Ziobry. Wojciech Miłoszewski twierdzi, że płocka prokuratura chciała od niego, by złożył na na byłego ministra doniesienie. "Referent sprawy zadzwoniła do mnie i powiedziała, że jeśli tego nie zrobię, to ona wyląduje w jakiejś prokuraturze w Gołdapi" - opowiada w TVN24
niech zgadne - czy na onecie jest ta rewelka? na interii? uua - ciekawe dlaczego?

To co - jest to zagrożenie dla demokracji lemingi czy też to nie jest zagrożenie?

http://www.dziennik.pl/polityka/arti...na_Ziobre.html

Jery 10.07.2008 20:05

"Jeżeli spostrzegamy, że przeciwnik chwycił się jakiejś argumentacji, którą nas pobije, to nie wolno nam dopuścić do tego, aby ją doprowadził do końca, lecz musimy zawczasu przerwać bieg dyskusji, odbiec od tematu lub oderwać od niego uwagę i przejść do innych twierdzeń, słowem, przeprowadzić mutatio controversiae" - Teraz będziemy się zastanawiać czemu część użytkowników forum uważa niektóre media za mało wiarygodne. "Nie idźcie tą drogą"
Gwiaździsty pisał o 700tyś które pojawiły się z powietrza i nie można ich było wpisać do oświadczenia majątkowego posła PO.

Zbychu - poraz kolejny zachęcam do lektury - A. Dudek, Historia polityczna Polski 1989-2005
Jachting, 1q2 - Czy Waszym zdaniem GW jest wiarygodna? Tak czy nie?

kalashnikov2 10.07.2008 20:08

http://www.finanse.wp.pl/POD,1,wid,1...l?ticaid=1638d

Władze Warszawy założą zarejestrowaną za granicą spółkę, która w imieniu miasta wyemituje euroobligacje. Jak podkreślają urzędnicy, pozwoli to zwolnić inwestorów od płacenia podatku.

Na założenie spółki celowej "Bonds of The City of Warsaw" z kapitałem 80 tys. zł zgodziła się w czwartek Rada Warszawy.

Jak poinformowano, spółka zostanie utworzona w kraju, z którym Polska zawarła umowę międzynarodową o unikaniu podwójnego opodatkowania, a regulacje podatkowe takiego kraju nie przewidują obciążeń podatkowych z tytułu wypłacanych środków pieniężnych od nabytych obligacji.

"Emitowanie z zastosowaniem spółki celowej oznacza zapewnienie warunków porównywalnych z parametrami emisji euroobligacji Skarbu Państwa. Gwarantuje prawidłową wycenę obligacji, przeciwdziała działaniom spekulacyjnym z tytułu różnic podatkowych (przy braku rozporządzenia zrównującego warunki emisji samorządów z emisją obligacji Skarbu Państwa)" - podkreślono w uzasadnieniu do uchwały rady miasta.

Jeszcze w tym roku Ratusz panuje wypuścić dziesięcioletnie obligacje na łączną kwotę około 1 mld zł. W latach 2009-12 z planowane są kolejne emisje.

Przepisy każą płacić nabywcom zagranicznym podatek od dochodów uzyskanych dzięki zakupieniu obligacji. Według władz miasta wyemitowanie euroobligacji za granicą zniechęciłoby potencjalnych nabywców do ich nabycia.

Ponadto Rada Warszawy zgodziła się na zaciągnięcie w Europejskim Banku Inwestycyjnym w Luksemburgu kredytu długoterminowego w wysokości doá112 mln zł na sfinansowanie deficytu miasta w 2008 r. Radni przyjęli także uchwałę, która zmniejsza o ponad 40 mln zł planowane w tym roku wydatki miasta.
=========

aby żyło się lepiej... przyklad idzie z góry :)

Ogryzek 10.07.2008 20:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 565389)

Ale historia - zwłaszcza najnowsza jest przede wszystkim orężem w walce polityczno-ideologicznej. Jeśli opcja okrągłostołowa zwyciężyła to dziwne by było żeby w podręczniku historii napisane było jak "agenci" Kiszczaka rozmawiają z komuchami w Magdalence:D Tym bardziej w podręcznikach zatwierdzonych przez MEN!

Zwróc uwagę że wielu spraw z II WŚ nie udało się wyjaśnic do tej pory bo archiwa rosyjskie, UK czy USA wciąż są zamknięte. To tym bardziej dokumenty dotyczące najnowszej historii tym bardziej nie będą dostępnę. Owszem, za 300 lat dowiemy sie prawdy pelnej, ale Nas juz nie bedzie...

Wilku 10.07.2008 20:23

Miałes się nie odnosić bo uważam Cię za nieuleczalny przypadek, ale tu Ci coś dopowiem.
Cytat:

Weź tylko pod uwage że okres Polski Ludowej już jakiś czas temu się zakończył i z tą wiarygodności poprawiło się na plus:)
Zapewne się poprawiło w końcu nie zatwierdza ich matka Michnika jak za głębokiej komuny.. ale nie za wiele.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 565390)
Wilk i w tym problem,dla mnie to raczej nie są fakty .teorii połączonych z faktami z drugiej,trzeciej ręki to ja też parę słyszałem do tego dużo bardziej przekonujące i od osób które budzą większe (moje) zaufanie .

To łaskawie sobie wyrób umiejętnośc odróżniania faktów od czyiś interpretacji. I wtedy czytajac coś bedzie stać Cie na polemike, bo póki co to wśród lewicowców (czy nawet zwolenników PO) niewielu na to stać. Choć to raczej efekt bzdur jakim lewicowa ideologia, i braku jej spójności - a która wyznajecie.

Swoją drogą to interesujące, że momentalnie na forach czy w necie (o ile dyskusja wykracza poza ramy okreslmy je szkolne) zdobywają i mają decydujący głos ludzie o pogladach prawicowych. Czyżby głebsze myślenie i otrwartośc na fakty + wiedza, oraz znajomośc życia zmuszała do tego aby być prawicowcem, bo inaczej dysonans staje sie nie do zniesienia?

Cytat:

Zresztą o czym tu pisać, forumowicze różnie przyjmują fakty bieżące ,dla niektórych rząd Pis był dobrym rządem,czy fotyga jest świetnym ministrem spraw zagranicznych .
Obiektywnie? - rząd PiSu był słabym rządem - a jednocześnie to był najlepszy rząd od 89 r.

Cytat:

Pis chyba jedynie przez myśl historyczną (już nie wnikając jaka ona będzie)można dobrze oceniać ....
Co masz na myśli bo nie rozumiem.

Cytat:

A taki przykładowy Stanisław Michałkiwewicz delikatnie to ujmując nie jest prekursorem moich myśli .
Cóż Ci na to poradze? - spróbuj z nim popolemizować :D

Bełkot Michnika to jest to?

Cytat:

Ja nie rozumiem ludzi którzy dzielą świat na czarny i biały,do tego gadających o czarnym myśląc ze jest białym .
he he - ciekawe co według Ciebie jest białe?

Tak świat jest różny, ale to nie znaczy że zła nie można okreslić złem, zboczenia zboczeniem itd. itd.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 565397)
To jest nadzwyczaj ciekawe.
Wszystko co jest pro ,jest obiektywne i godne cytowania, wszystko co anty, jest juz na samym starcie skreslone.

Pro?

A to ciekawe.

Może i ja jestem fanem Kaczorów?

Marszałek 10.07.2008 22:26

Dolar po 1,92 w kantorze na Okęciu.

jachting 10.07.2008 22:35

Wstyd sie przyznać ale nie znam poglądów Michnika .
Nie znam też na tyle dobrze politycznej historii po 89 r. aby z miejsca ocenić czy pewna plotka "fakt" jest prawdziwa .Raczej dokonuje tu porównania historii ,stanowisk,źródeł i weryfikacje a i ważne są postacie które tą historie relacjonują . I tyle mi na razie wystarczało bo i wielkich dylematów nie mam .
Patrze na Pis czy Upr i wiem że nic dobrego z tego nie może wyniknąć ,nawet jak zrobią coś pożytecznego to albo zrobią to źle lub następne ich poczynania będą szkodliwe .

Cytat:

he he - ciekawe co według Ciebie jest białe?

Tak świat jest różny, ale to nie znaczy że zła nie można okreslić złem, zboczenia zboczeniem itd. itd.
jednoznacznie ? a zło dla wyższych celów,zło dla dobra,przetrwania .... .zboczenie też nie koniecznie musi być społecznie szkodliwe(bo chyba zdajesz sobie sprawę że sa rożne zboczenia ) ,będziesz wtedy robił komuś wyrzuty ? a co jeśli dla kogoś nie jest to zboczeniem ?może się też okazać że ty masz zboczenia ente zboczeń.

Boomcha 10.07.2008 22:45

Dzisiaj 10 lipca 2008 to piszę. Tusk skończy jak Miller a PO jak SLD.

jachting 10.07.2008 22:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Boomcha (Post 565527)

A kto za nich wejdzie ?

Marszałek 10.07.2008 22:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Boomcha (Post 565527)

To i tak niezły koniec tej badny niudaczników wróżysz.

Boomcha 10.07.2008 22:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 565530)
A kto za nich wejdzie ?

Wejdą, ale nie będą nic znaczyć. Zostaną w partii ci skazani na trwanie w tym zakłamaniu. Ci co nic innego nie potrafią oprócz kłamania. Tacy jak Tusk, Nowak,itd... połącza się z SLD i PSL i będzie taki obóz sierot po III RP - sponsorowany przez Układ. Jedyna dla nich szansa to zrobić wybory za jakiś rok. Uniknęliby pytań o "drugą Irlandię" itd, ale musieliby zrezygnować z geszeftów które idą i będą szły choćby przy okazji Euro 2012.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 565532)
To i tak niezły koniec tej badny niudaczników wróżysz.

Ostaną się resztki dzięki mediom. Część ludzi te kłamstwa kupi.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 565512)
Dolar po 1,92 w kantorze na Okęciu.

A benzyna będzie niedługo po 6PLN? :)

jachting 10.07.2008 23:03

Acha czyli Pis wejdzie za PO-PSL .
To ja obstawiam że Platforma wygra następne wybory(80 procent),a na pewno przetrzyma 4 lata rządu (98 procent).

kalashnikov2 10.07.2008 23:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 565520)
a zło dla wyższych celów,zło dla dobra,przetrwania

A niech sobie będzie, tylko że wszyscy mamy prawo wiedzieć o tym źle, choćby bylo wedlug kogos dla szczytnych celow. I nikt nie może zabraniać mówienia o tym źle, odsądzać od czci i wiary tych którzy chcą to zło nazywać po imieniu.

Boomcha, nie ma ch.ja. Przy spadającym poziomie edukacji ogólnej wystarczy znów postraszyć kaczorami, by ci ktorzy w 2005 r. mieli lat 14 do 18 - w 2009 zapewnili ponowną wygraną Tuskowi.

Boomcha 10.07.2008 23:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 565544)
Acha czyli Pis wejdzie za PO-PSL .
To ja obstawiam że Platforma wygra następne wybory(80 procent),a na pewno przetrzyma 4 lata rządu (98 procent).

PiS wejdzie, wejdzie tez Prawica RP i te dwie partie będą mogły rządzić same. PiS przesunie sie do centrum a miejsce LPR zajmie PRP. PO-PSL-SLD to jakieś 10(PO+PSL)+7%. W/g mnie za trzy lata te trzy partie nie dostaną więcej niż jakieś 20%. Oczywiście jeśli nic się nie wydarzy, bo jak wyskoczy coś w stylu drugiej afery Rywina-Michnika to może być dużo gorzej.

Liczę na to, że UPR się dogada z PRP. Trwanie obecnego układu jest na rękę konkurencji.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov2 (Post 565549)
(...)Boomcha, nie ma ch.ja. Przy spadającym poziomie edukacji wystarczy znów postraszyć kaczorami, by ci ktorzy w 2005 r. mieli lat 14 - w 2009 zapewnili ponowną wygraną Tuskowi.

Jasne i dlatego coś tam uciułają u tych co to w towarzystwie porozpowiadali, że są za PO i wstyd im będzie teraz się przyznać do głupoty. Poza tym nie wykluczam wymiany "twarzy" w PiS. Już się mówi, że Kurskiego czy Ziobrę maja oddelegować na placówkę do Brukseli. Wtedy straszyć nimi juz nie będzie można. Wiele Kaczorowi można zarzucić, ale nie to że jest głupi.

kalashnikov2 10.07.2008 23:23

Boomcha, wymiana twarzy? Na kogo? -> http://prawica.net/node/12508 procz samego tekstu autora - znakomity jest komentarz "oszoloma" B. o liderach obu partii: "Chłopaki są żywotne i jeszcze przez dziesięciolecia będą trwali. Młodzi nie są im potrzebni. Ulotki i plakaty rozwiesza sobie sami za pieniądze ukradzione podatnikom na finansowanie partii politycznych,
Młodzież się nie buntuje. Za dużo czasu zabiera nauka, emigracja zarobkowa, zabawa. Układ jest zamknięty"

jachting 10.07.2008 23:34

Cytat:

Cytat:

Przy spadającym poziomie edukacji ogólnej wystarczy znów postraszyć kaczorami, by ci ktorzy w 2005 r. mieli lat 14 do 18 - w 2009 zapewnili ponowną wygraną Tuskowi.

Rozumiem że sobie schlebiasz ,ale elektorat Pis to w dużej części biedny i słabo wykształcony element .
Z tą inteligencją to już szalejecie,rozumiem że to dla towarzystwa ,wspólnie się napędzacie .

Wilku 10.07.2008 23:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 565520)
Wstyd sie przyznać ale nie znam poglądów Michnika .

Przeczytaj sobie Michnikowszczyzne, nieźle udokumentowana.

Bo z tekstami Michnika jest jeden problem zazwyczaj w jednym tekscie potrafi sobie sam zaprzeczać, ciekwe czy to efekt wódy, czy w ogóle stanu jego umysłu od zawsze.
Cytat:

Nie znam też na tyle dobrze politycznej historii po 89 r. aby z miejsca ocenić czy pewna plotka "fakt" jest prawdziwa .Raczej dokonuje tu porównania historii ,stanowisk,źródeł i weryfikacje a i ważne są postacie które tą historie relacjonują . I tyle mi na razie wystarczało bo i wielkich dylematów nie mam .
Widzisz sam przyznajesz ze to kwestia wiedzy, i dlatego dyskusja jest na dobra sprawe niemożliwa - bo Ty nie masz jak bronic swojego stanowiska, a jak próbujesz kryc sie za cudza wypowiedzią to na dobra sprawę nie masz pewności czy własciwej i własciwie jej uzyłeś. A do tego zupełnie nie przyjmujesz w takiej sytuacji iż Twój osąd wzięty z błędnych przesłanek, musi być i zazwyczaj jest błedny. I to jest problem ogólniejszej natury, ja też parę razy się rozpedziłem wypowiadając sie o czyms o czym raczej nie miałem pojęcia (i np. Mareq mnie przycisnał ;))
A nie majac tej wiedzy, stawiając na "autorytety" jakie Ci wlano, nie wiedząc o nich zbyt wiele - nie umiesz ocenić wagi, prawdziwosci kontekstu ich wypowiedzi.

Cytat:

Patrze na Pis czy Upr i wiem że nic dobrego z tego nie może wyniknąć ,nawet jak zrobią coś pożytecznego to albo zrobią to źle lub następne ich poczynania będą szkodliwe .
No właśnie.. i jak tu dyskutować?

Nieważne że przy nich jest szansa na jakiś postęp że może być dzięki nim wiecej decyzji pożytecznych, od decyzji innych sykinsynów. Ważne ze mogą zrobić coś co Ci sie nie spodoba, to że inni to szkodniki to już inna bajka, ale to nie sa oni -więc niech się wykazują, ważne że bedzie pseudowolność.

Jesteś zasklepiony w tym swoim "liberalnym" (oczywiscie nie we właściwym tego słowa znaczeniu - tj. gospodarczym) poglądzie (którego nawet bronić nie potrafisz) i dzieki temu masz jedne wielkie klapki na oczach, posadzajac stale o to innych.

Cytat:

jednoznacznie ? a zło dla wyższych celów,zło dla dobra,przetrwania ....
O boże.. poruszam się w penych ogólnościach - bedzie konkretny przypadek można go bedzie roztrząsać

Czy złem sa tortury - oczywisicie że tak, ale czy aby uzyskać prawdziwe zeznania i odzyskać miliardy, aby miliony emerytów miały bardziej godziwe zycie, którego ich pozbawiono (najpierw okradajac podczas PRL, a później podczas "przemian") nie warto byłoby by wziąć kilkudziesieciu sukinsów którzy sa temu winni: polityków, "biznesmenów" i inne tatałajstwo na nie?

Ciekawe zagadnienie czyż nie?

Cytat:

.zboczenie też nie koniecznie musi być społecznie szkodliwe(bo chyba zdajesz sobie sprawę że sa rożne zboczenia ) ,będziesz wtedy robił komuś wyrzuty ? a co jeśli dla kogoś nie jest to zboczeniem ?może się też okazać że ty masz zboczenia ente zboczeń.
A tak zapewne idż krok dalej - jak ktos nie znosi pederastów to zapewne sam nim jest.
Nie ośmieszaj się.
I kolejnej dyskusji o zboczeńcach i innych takich tutaj nie chce i zapewniam Cię że do niej (bez potrzeby/jakiegoś wydarzenia) nie dopuszcze. Tak ich lubisz Twoja sprawa, zabawiaj się z nimi jak masz ochotę, tylko się tym nie chwal i nie obnoś, bo nie ma czym.
Mój pogląd na nich znasz, póki kisza sie we własnym gronie ich sprawa, jak się pokazują i obnoszą publicznie to naruszają moją wolność. Kropka.

kalashnikov2 10.07.2008 23:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 565569)

Rozumiem że sobie schlebiasz ,ale elektorat Pis to w dużej części biedny i słabo wykształcony element .
Z tą inteligencją to już szalejecie,rozumiem że to dla towarzystwa ,wspólnie się napędzacie .

a co to znaczy element, panie inteligencie?

czy jak sie jest b.u.c.em. z dyplomem to sie juz elementem nie jest? czy elementem sie byc przestaje z momentem glosowania na PO?

Jezyczkiem u wagi będzie mlodziez sterowana przez łącza szerokopasmowe i nie wiem dlaczego wtracasz cos o elektoracie PISu i inteligencji. A u was w ameryce...

Moze to i prawda ze wsrod elektoratu PISu przeważaja ludzie ze slabszym wyksztalceniem, ale jesli chodzi o tę część z wyższym, to z tych osob ktore znam, moge powiedziec to są ludzie cholernie uczciwi, wrażliwi na rozne spoleczne sprawy, udzielaja sie charytatywnie nie tylko rz w roku na swiatelku do nieba etc. no i swojej wiedzy napewno nie czerpią z kilku glownych portali i glupich ozrywkowych programow w TVNie, co niestety jest powszechne nawet wsrod "wyższego" elektoratu PO.

jachting 11.07.2008 00:05

Ale jaki postęp ? To tacy ciency są że nie potrafią każdemu tego pokazać.
Ja kocham Polskę .
Te konferencje wrażenia na mnie nie robiły....
Przed przejęciem przez nich wladzy ja właściwie kaczorów nie znałem.
Choć na starcie dostali sporego minusa robiąc koalicję Samoobrona LPR ,ale nie byłem do nich nastawiony anty ,choć z perspektywy myśle sobie, dobrze że PO się w to nie wpakowało .
I wracając do zboczeń ,chciałem Ci tylko uświadomić że jest ich masa .
Ja też nie przepadam i boję sie pewnych odmienności ale też nie myśle aby robić na nich jakieś nagonki.
Mają prawo też walczyć o swoje,ja mam pewne zaufanie do ludzi .
-----
element społeczeństwa kalash

kalashnikov2 11.07.2008 00:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 565577)

element społeczeństwa kalash

Jakoś zwyczajnie nie wierze, że uzywasz tego slowa np. w rozmowie o ludziach "z wyższym" czy o pedalach...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:08.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl