Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Książki - ktoś je jeszcze czyta?! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=89)

frank 11.08.2017 07:09

[przypadkowo dwa posty, do usuniecia]

frank 11.08.2017 07:31

"Króla Szczurów" czytałem, naprawdę warte polecenia.
Z tego typu to ostatnio jeszcze wpadły mi "Pamiętniki Partyzanta" Józefa Wyrwy ps. "Furgalski", Hubalczyk. Żeby się to dobrze czytało to trzeba się nieco interesować samą tematyką, tak mi się wydaje. Tak czy inaczej, warto.
Z innej półki "Wszystko za życie" Jona Krakauera. Choć to jest całkiem znane, więc możliwe, że już czytałaś lub oglądałaś film. A jeśli nie, to w dużym uproszczeniu jest to historia gościa, który rzucił studia i wyruszył w podróż po USA przez kilka lat żyjąc jak koczownik ;)

A czytał ktoś trylogie o wojnie secesyjnej Jeffa i Michaela Shaary i poleci coś podobnego? Podobnego w sensie formy - fabularyzowana książka historyczna - nie samego tematu.

Prezydentowa 11.08.2017 08:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842
Boże, jeszcze książki czyta :kumple:

No, chodzący ideał, nie wiedziałeś? :krolewna:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez frank
Z innej półki "Wszystko za życie" Jona Krakauera. Choć to jest całkiem znane, więc możliwe, że już czytałaś lub oglądałaś film. A jeśli nie, to w dużym uproszczeniu jest to historia gościa, który rzucił studia i wyruszył w podróż po USA przez kilka lat żyjąc jak koczownik

Nie czytałam, ale książką, którą właśnie skończyłam jest "Wszystko za Everest", również jego autorstwa. Natomiast widziałam film, znam historię i...mam swoją opinię na temat jej fenomenu ;)

pzkwr 15.08.2017 05:53

O, temat odżył...
Miłośnikom kryminałów gorąco polecam islandzkiego pisarza o nazwisku nie do zapamiętania: Arnaldur Indridasson. Mroczne, wciągające, znakomicie nakreślone postaci, bardzo dobre literacko. Jest to seria z tymi samymi postaciami, ale można czytać nie po kolei. Nie ma słabych części, ale mnie najbardziej podobały się: "Grobowa cisza" i "Jezioro". W taniej książce na Szewskiej można go często kupić za kilkanaście złotych.

Czy czyta ktoś komiksy, ale nie te o suberbohaterach? Ja ostatnio wróciłem po latach i strasznie mnie wciągnęło.

TomekSaracen 31.08.2017 09:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qazwsx123 (Post 559270)
a jakieś ksiazki historyczne o 2 wojnie ciekawie napisane ? i poleccie mi jeszcze ksiazki oparte na faktach historycznych

"Byłem adiutantem Hitlera", ale nie pamiętam autora, a mam to na półce :O

wiesniak842 07.09.2017 04:26

No to co tam przez ostatni miesiac zem przeczytal.

"Mitologia nordycka" N. Gaiman
"Mężczyzna imieniem Ove" F. Backman
"Skazaniec. Na pohybel całemu światu" K. Spadło
"Skazaniec. Z bestią w sercu" K. Spadło
"Skazaniec. Za garść srebrników" K. Spadło
"Skazaniec. Czapki z głów" K. Spadło
"Skazaniec. Zawsze mnie kochaj" K. Spadło
"Strefa mroku. Jedenastu apostołów grozy"
"Mistrz i Małgorzata" M. Bułhakow

Dawać jeszcze jakies tytuly!!!
PS. Cala seria "Skazaniec" Spadły zajebista. Piec ksiazek (szosta ponoc do konca roku ma wyjsc), idzie na raz, dzieki _bzyku_:D

pzkwr 08.09.2017 06:12

Dla miłośników historii polecam pięknie wydany album o I wojnie światowej (Krzysztof Holderski). Można go bez problemu kupić za 10 zł
http://www.taniaksiazka.pl/i-wojna-s...-p-503266.html
Podstawowe informacje, ciekawostki i dużo świetnych zdjęć.
Warto, bo w Polsce na temat tej wojny bardzo mało się wię, a przecież toczyła się również na naszych terenach.

_bzyku_ 09.09.2017 14:50

Cytat:

Cala seria "Skazaniec" Spadły zajebista. Piec ksiazek (szosta ponoc do konca roku ma wyjsc), idzie na raz, dzieki _bzyku_

Luzik, sam czekam z niecierpliwością na VI tom.

Cytat:

Dawać jeszcze jakies tytuly!!!

Tak na szybko z tych co przeczytałem i wciągły mnie podobnie co historia Ropucha - nie mogłem się oderwać to te 2 pozycje:
- http://lubimyczytac.pl/ksiazka/222273/pielgrzym
- http://lubimyczytac.pl/ksiazka/182431/legion

wiesniak842 09.09.2017 14:59

Pielgrzyma mam akurat na kindlu i czeka w kolejce:D Legion wyglada ciekawie, sprawdze, dzieki.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TonyWiślak (Post 1482064)
Ja polecam:
Cień Wiatru i Grę Anioła C.L Zafona
książki H.Cobena a w szczególności W głębi lasu.
I na koniec Zdzisław Broński "Uskok" Pamiętnik 1941-1949

Do Zafona przymierzam sie juz od dluzszego czasu ale jakos sie zabrac nie moge. Cobena dobrze sie czyta, kilka jego ksiazek lyknalem, w tym "W glebi lasu" wlasnie.
Bronskiego chetnie przeczytam jak uda mi sie gdzies dostac ksiazke.

TonyWiślak 09.09.2017 15:14

Ja polecam:
Cień Wiatru i Grę Anioła C.L Zafona
książki H.Cobena a w szczególności W głębi lasu.
I na koniec Zdzisław Broński "Uskok" Pamiętnik 1941-1949

ArturBarlinek 06.10.2017 07:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1481785)
"Skazaniec. Na pohybel całemu światu" K. Spadło
"Skazaniec. Z bestią w sercu" K. Spadło
"Skazaniec. Za garść srebrników" K. Spadło
"Skazaniec. Czapki z głów" K. Spadło
"Skazaniec. Zawsze mnie kochaj" K. Spadło

PS. Cala seria "Skazaniec" Spadły zajebista. Piec ksiazek (szosta ponoc do konca roku ma wyjsc), idzie na raz, dzieki _bzyku_:D

powiem Ci wieśniaku, że czytam książkę (I tom) od 2 dni i jutro powinienem skończyć. Dobra i ciekawa lektura.

Ja od siebie dodam co ostatnio przeczytałem:

Remigiusz Mróz, "Kasacja"
Remigiusz Mróz, "Zaginięcie"
Remigiusz Mróz, "Rewizja"
Remigiusz Mróz, "Immunitet"
Remigiusz Mróz, "Inwigilacja"
Remigiusz Mróz, "Oskarżenie" - nowość 10.2017 :)

wiesniak842 09.10.2017 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ArturBarlinek (Post 1484583)
powiem Ci wieśniaku, że czytam książkę (I tom) od 2 dni i jutro powinienem skończyć. Dobra i ciekawa lektura.

A i owszem i owszem.

Ja przez ostatni miesiac:
"Neuromancer" W. Gibson
"Graf Zero" W. Gibson
"Mona Liza Turbo" W. Gibson
"Silmarillion" J.R.R. Tolkien
"Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął" J. Jonasson
"Legion" E. Cherezińska
"Skorumpowani" J.Z. Patterson
"Dolores Claiborne" S. King

"Legion" Cherezińskiej bardzo dobra lektura!!!

Vinci 09.10.2017 20:01

Ja zwróciłbym uwagę na trochę inne gatunki, ale również bardzo wciągające.
3 książki Piotra Zychowicza:

"Żydzi", "Sowieci" i ostatnio wydana "Niemcy". Mnóstwo ciekawych faktów nawiązujących do naszej historii, a także kontrowersyjnych aspektów relacji z nacjami, zawartymi w tytułach.

Barti 23.10.2017 11:36

Ostatnio mam znowu "fazę" na czytanie, dlatego polecam z ostatnio przeczytanych:

Suworow trylogia: "Kontrola" "Wybór" "Żmijojad" - fajnie wpleciona akcja w tło prawdziwych rozgrywek stalinowskich czasów u sowietów...
W. Łysiak: "Królewicz i Minstrel" , "Ostatnia kohorta" - klasa autora sama w sobie. Wartka akcja pełna ciekawych zwrotów.

Jak coś macie ciekawego to wrzucajcie. Z góry dzięki.

TomekSaracen 24.10.2017 08:56

Moja kolejna zdobycz: : "Blady przestępca" Philip Kerr - kryminał, w którym akcja toczy się w roku 1938 w Niemczech - wciągająca książka, idealna do autobusu :D

_bzyku_ 25.10.2017 19:47

Ktoś czytał Shoguna Jamesa Clevella? 6 dych z wysyłką, ponad 1000 stron i zastanawiam się czy warto. Ogólnie szukam jakiegoś obszernego dokumentu o Japonii i samurajach.

wiesniak842 25.10.2017 19:52

Czytalem. Bardzo dobra ksiazka. Nie jest to wprawdzie dokument ale Clavell, z tego co sie orientuje, wiele lat spedzil w Azji zglebiajac miedzy innymi tajniki kultury japonskiej wiec sporo ze swojej wiedzy przelal na papier. Ogolnie cala saga azjatycka Clavella jest bardzo dobra.

PS. taniaksiazka.pl masz taniej. Jak cos to kilka razy juz u nich zamawialem i jestem zadowolony.

Padre1906 25.10.2017 20:59

_bzyku_ masz taniej w bonito

https://bonito.pl/k-34515495-shogun

mitmichael 25.10.2017 22:28

A co to jest ksiazka? :rotfl: ostatnia jaka przeczytalem w zyciu to chyba "Lysek z Pokladu Idy" :lol:

Barti 26.10.2017 19:29

No cóż...skoro dobrze Ci z tym, co widać po emotkach to nie zmieniaj tego :D...co do Gustawa Morcinka, to z uwagi na nowych "przyjaciół" powinieneś przeczytać jeszcze inne książki..polecam" Pokład Joanny" (bo to czytałem) albo swojsko brzmiący "Ondrasek"...planuję przeczytać te książki które polecacie dlatego nic nowego nie wniosę...No może z uwagi nas fascynację tematem, zamierzam przeczytać jeszcze: "Pozdrowienia z Korei..." Suki Kim

pzkwr 29.10.2017 05:52

... czyta, czyta. Byłem wczoraj na targach książki: dziki, nieprzebrany tłum żądny słowa pisanego i autografów. Jak macie okazję wybierzcie się dzisiaj - książki z dużymi rabatami (25-30%). A swoją drogą to zdobycie autografu Neli Małej reporterki powinni wprowadzić do programu szkolenia GROM-u - z córką staliśmy prawie 3 godziny w kolejce, a przy wejściu na salę to był prawdziwy futbol amerykański w wersji hard :).

_bzyku_ 29.10.2017 22:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1485869)
Czytalem. Bardzo dobra ksiazka. Nie jest to wprawdzie dokument ale Clavell, z tego co sie orientuje, wiele lat spedzil w Azji zglebiajac miedzy innymi tajniki kultury japonskiej wiec sporo ze swojej wiedzy przelal na papier. Ogolnie cala saga azjatycka Clavella jest bardzo dobra.

Ok dzięki za szybką podpowiedź. Po wypłacie w takim razie zakupię. Do tego dorzucę coś z klimatu sportowego i VI tom "Skazańca" - mam nadzieję, że się pojawi za niedługo i na zimę będzie co do czytania :-)
Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1485869)
PS. taniaksiazka.pl masz taniej. Jak cos to kilka razy juz u nich zamawialem i jestem zadowolony.

Na internecie kupuję w zasadzie tylko na allegro i to u jednego sprzedawcy - kolibergdansk. Praktycznie wszystkie książki ma i nigdy problemów nie miałem z przesyłką.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Padre1906 (Post 1485871)
_bzyku_ masz taniej w bonito
https://bonito.pl/k-34515495-shogun

Kiedyś jak szukałem książek to dużo negatywów mieli na allegro i odpuściłem. Dopiero po jakimś czasie rozkminiłem, że w Krk mają odbiory stacjonarne, ale jakoś nigdy tam jeszcze nie kupowałem. Przeważnie kupuję tylko w Emipku jak jestem nieopodal - a na necie jak pisałem wyżej tylko allegro. No ale może czas na zmiany nawyków ;)

frank 31.10.2017 10:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _bzyku_
Kiedyś jak szukałem książek to dużo negatywów mieli na allegro i odpuściłem. Dopiero po jakimś czasie rozkminiłem, że w Krk mają odbiory stacjonarne, ale jakoś nigdy tam jeszcze nie kupowałem. Przeważnie kupuję tylko w Emipku jak jestem nieopodal - a na necie jak pisałem wyżej tylko allegro. No ale może czas na zmiany nawyków ;)

Ja właśnie kupuje głównie u nich, często mają najlepsze ceny. Bez porównania do Empiku. A i wybór książek znacznie lepszy. Zawsze zamawiałem do sklepu (bo blisko z roboty) i było git.
Korzystniej chyba tylko w Składzie Tanich Książek na Grodzkiej (tam ceny bywają po prostu śmieszne), ale u nich znów jak szukasz czegoś konkretnego to bardzo możliwe że nie znajdziesz.

wiesniak842 08.11.2017 09:53

Cóż, przez ostatni miesiąc za dużo raczej nie przeczytałem (PS4;)):

"Rodzina Borgiów" M. Puzo 7/10
"Ostatni Don" M. Puzo 7,5/10
"Paragraf 22" J. Heller 7,5/10
"Rdza" J. Małecki 7/10
"Miasteczko Salem" S. King 6,5/10

pzkwr 09.11.2017 05:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1487048)
Cóż, przez ostatni miesiąc za dużo raczej nie przeczytałem (PS4;)):

"Rodzina Borgiów" M. Puzo 7/10
"Ostatni Don" M. Puzo 7,5/10
"Paragraf 22" J. Heller 7,5/10
"Rdza" J. Małecki 7/10
"Miasteczko Salem" S. King 6,5/10

"Paragrafowi 22" dałeś tylko 7,5? Dla mnie to absolutnie kultowa książka 10,5/10.

wiesniak842 09.11.2017 07:03

Pewnie nie tylko dla Ciebie;)
Mnie osobiscie "zmeczyla" schematycznosc tej ksiazki. Ciagle podobne dialogi, sytuacje etc. Na plus na pewno duza dawka ironii, sarkazmu, czarnego humoru no i samo przeslanie. Jako, ze 10 nie dam zadnej ksiazce, to 7,5 i tak zle nie wypada. Tak czy siak, wiadomo jak jest, kazdy lubi co innego;)

Barti 09.11.2017 07:54

Z ostatnio przeczytanych:

"Hrabina: tragiczna historia Elżbiety Batory" - Rebecca Johns. - historia krewnej polskiego króla. Książka napisana przez kobietę, a to jest tutaj kluczowe. Ce..... tę pozycję spory relatywizm. Autorka mija się z prawdą i opuszcza fakty historyczne, próbując mimo wszystko wybielać główną postać. Solidarność jajników? Książkę czyta się "szybko". Jeśli ktoś lubi taki typ niech wypożycza ;).

"Pozdrowienia z Korei: uczyłam dzieci północnokoreańskich elit" - Suki Kim. Pamiętnik kobiety która wykładała na północnokoreańskiej uczelni dla dzieci "dobrze" urodzonych. Jeżeli kogoś interesuje taka tematyka - gorąco polecam. Mnie wciągnęło. Ciekawy rys psychologiczny ludzi, którzy mieszkają w tym reżimie.

makestar1 09.11.2017 14:16

Mój numer 1 obecnie:
"Pan raczy żartować, panie Feynman!". Przypadki ciekawego człowieka
Niby noblista, ale jakie człowiek miał przygody!

szprotson 09.11.2017 20:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez makestar1 (Post 1487083)
Mój numer 1 obecnie:
"Pan raczy żartować, panie Feynman!". Przypadki ciekawego człowieka
Niby noblista, ale jakie człowiek miał przygody!

mozesz cos wiecej o tej ksiazce?

_bzyku_ 09.11.2017 21:07

Dziś ruszyła przedsprzedaż VI tomu. Wysyłka w dniu premiery 29 XI.
https://skazaniec.sstore.pl/przedpremierowo-c-110.html
Skazaniec

_bzyku_ 09.11.2017 21:08

Cytat:

Dziś ruszyła przedsprzedaż VI tomu. Wysyłka w dniu premiery 29 XI.
Skazaniec

wiesniak842 09.11.2017 21:31

Widzialem, widzialem. Dostalem nawet powiadomienie na maila bo kupowalem ze strony autora ebooki. Tak samo zrobie tym razem, 29/11 bedzie mozna juz kupic i sciagnac z jego strony:)

Barti 10.11.2017 07:49

Przeczytałem czego dotyczy ta seria o której rozmawiacie i napaliłem się. Niestety w Bibliotece Kraków książki dostępne tylko w formie e-book. Trzeba będzie poważnie rozważyć zakup tej pozycji.

pzkwr 11.11.2017 06:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1487070)
Pewnie nie tylko dla Ciebie;)
Mnie osobiscie "zmeczyla" schematycznosc tej ksiazki. Ciagle podobne dialogi, sytuacje etc. Na plus na pewno duza dawka ironii, sarkazmu, czarnego humoru no i samo przeslanie. Jako, ze 10 nie dam zadnej ksiazce, to 7,5 i tak zle nie wypada. Tak czy siak, wiadomo jak jest, kazdy lubi co innego;)

To co piszesz to prawda, ale ja mam do "Paragrafu 22" stosunek osobisty. Czytałem ja za młodu, a wtedy ocenia się książki dużo bardziej entuzjastycznie, a poza tym od niej zaczęła się długoletnia przyjaźń. Pożyczyłem ją mojemu sąsiadowi i jak przeczytał to był tak zachwycony, że przyjaźnimy się do dzisiaj, mimo że od wielu lat mieszka w Warszawie. Przez chwilę to się zastanawiałem, czy nie jest gejem :).

A tak w ogóle to znajoma pożyczyła mi Remigiusza Mroza (seria o warszawskich prawnikach, "Kasacja" itd.). Dziwne bo postaci trochę schematyczne, sytuacje często mało prawdopodobne, dialogi drętwe, ale intryga taka, że czyta się jednym tchem i ciężko utrzymać mi moją zasada, że nigdy nie zaglądam wcześniej na ostatnie strony, żeby sprawdzić, jak się kończy.
Książki innych jego serii też warto przeczytać?

PS. Jakbyście szukali książek z tej serii, to pojawiły się w Biedronce po 17 zeta.

Gucio25 13.11.2017 23:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pzkwr (Post 1487188)
A tak w ogóle to znajoma pożyczyła mi Remigiusza Mroza (seria o warszawskich prawnikach, "Kasacja" itd.). Dziwne bo postaci trochę schematyczne, sytuacje często mało prawdopodobne, dialogi drętwe, ale intryga taka, że czyta się jednym tchem i ciężko utrzymać mi moją zasada, że nigdy nie zaglądam wcześniej na ostatnie strony, żeby sprawdzić, jak się kończy.
Książki innych jego serii też warto przeczytać?

PS. Jakbyście szukali książek z tej serii, to pojawiły się w Biedronce po 17 zeta.

jak dla mnie seria z Forstem związana z górami rewelacyjna, polecam.

ogr 17.11.2017 12:29

Ludzie czytają i ja również. Może ktoś się skusi na moje rekomendacje.

-'Hitman, ekonomista od brudnej roboty' - John Perkins. Książka o kulisach działań koncernów w republikach bananowych.
-'Wojna o pieniądz 1,2,3' Song Hongbing - o światowej finansjerze. Jak powstawały pierwsze banki i cały system finansowy. Zacząłem na razie 1 tom, ale na prawdę wciąga.
-'Ludzie którzy jedzą ciemność' - Richard Loyd Perry - reportaż o zaginięciu Brytyjki w tokijskiej dzielnicy rozpusty.
-'Uległość' - Michel Houellebecq - książka bardzo na czasie w świetle zmian w europie zachodniej związanych z napływem imigrantów. Książka przedstawia przyszłość Francji po przejęciu władzy przez muzułamnów.

To na razie tyle. Muszę się przyznać również do swojej słabości do różnej maści skandynawskich 'crime story'. A no i zapomniałbym o serii Severskiego Nielegalni, Niewierni, Nieśmiertelni, Niepokorni, którą również mogę polecić, choć czasem mnogość wątków może przytłaczać.

ArturBarlinek 17.11.2017 12:51

ja polecam z ostatnio czytanych:

Urodzeni, by żyć
Autor: Wendy Holden

Złodziejka książek
Autor: Markus Zusak

starsze, które przeczytałem:

plus wszystkie 6 tomów Remigiusza Mróz:
z cyklu "Joanna Chyłka"

może też kogoś z was zainteresuje
Spalony - Andrzej Iwan

Śnieżka musi umrzeć
Autor: Nele Neuhaus

a najbardziej genialna książka to:

Ojciec Chrzestny
Autor: Mario Puzo

wiesniak842 17.11.2017 13:10

Ja ostatnio lyknalem w pracy "Pielgrzyma" Hayesa. Mistrz książka, z czystym sumiemiem i reka na sercu polecam.
Ps. Zapomnialbym. Jeszcze "Szachinszach" Kapuscinskiego lyknalem. Dosc ciekawie przedstawiona historia Iranu za panowania Pahlawich do momentu rewolucji Chomeiniego.

Barti 17.11.2017 13:35

Swego czasu, miałem zajawkę na Kapuścińskiego. Polecam najbardziej kultową chyba z jego książek - "Cesarz" Opis upadku dyktatora Hajle Syllasje w Etiopii. Dla wszystkich nawiedzonych rastamanów, pozycja obowiązkowa ;)

AntyMod 18.11.2017 00:25

sa tu fani Dana Browna ?? czy ten nowy POCZATEK jest tak genialny jak Zaginiony Symbol , Demony i Anioly i Kod Leonarda ?? czy taka lipa na sile jak INferno ??/ pytam - bo mam ksiazke - ale tyle pracy ze nawet nie ma kiedy na mecz przyjsc a co dopiero zajac sie lekturą

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl