Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Krakowskie Inwestycje (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=86)

Kaan 24.09.2010 13:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crapmaster (Post 985592)
Na Reymonta przydalyby sie dwa pasy w jednym kierunku Wystarczy sciac i tak niepotrzebny pas zieleni
I parkingi podziemne do wykorzystania przez nas i Pasy w dniu meczu a przez studentow i pracownikow uczelni na codzien

Byly takie plany ?

Były takie plany. Plac Inwalidów i chyba jeszcze aktualne przed UR (tam gdzie fontanna). Obie lokalizacje optymalne z punku widzenia obu stadionów (szczególnie UR), odblokowałyby Reymonta.

Siwy_89 24.09.2010 13:47

Kolejny parking podziemny - według UM - ma powstać przed Muzeum Narodowym, gdzie istniejący parking naziemny będzie zlikwidowany, a przestrzeń publiczna przed gmachem zagospodarowana jako "Park Muzeum". Lokalizacja dla kibiców - zarówno Wisły, jak i Cracovii - wręcz idealna.

Odnośnie Reymonta. Nie sądzę, by dwupasmowa droga była przyjaznym otoczeniem najchętniej odwiedzanego parku w Krakowie. Jestem na nie ;-)

picasso 24.09.2010 17:18

tym bardziej,że i tak specjalnie nie usprawni wyjazdu ze stadionu po meczach.bo naprawdę wszystko blokuje się na skrzyzowaniach z Piastowska i Alejami.po ewentualnym poszerzeniu zamiast w jednym,to samochody będa staly w dwóch rzedach.

sorin320 24.09.2010 17:32

co wy wogóle pier******* ? HAHA... faktycznie nie usprawni - "po ewentualnym poszerzeniu zamiast w jednym,to samochody będa staly w dwóch rzedach." to właśnie o to chyba chodzi... jakby to nie usprawniało ruchu to aleje byłyby 1-pasmowe... Trzeba zrobić Reymonta 2-pasmowe wystarczająco zieleni jest w parku za siatką a usprawni to 2-krotnie wyjazd po meczu.

picasso 24.09.2010 17:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sorin320 (Post 985716)
co wy wogóle pier******* ? HAHA... faktycznie nie usprawni - "po ewentualnym poszerzeniu zamiast w jednym,to samochody będa staly w dwóch rzedach." to właśnie o to chyba chodzi... jakby to nie usprawniało ruchu to aleje byłyby 1-pasmowe... Trzeba zrobić Reymonta 2-pasmowe wystarczająco zieleni jest w parku za siatką a usprawni to 2-krotnie wyjazd po meczu.

jesteś w błędzie ( zamiast co ty tu pier*******).owszem do alej pierwsze samochody dojadą szybciej (własnei dzieki temu drugiemu rzędowi),ale późnej i tak wszyscy będą stali w korkach.ja jako przykład podam ci,że kiedys po meczu z Legią wyjeżdżaem 1,5 godz spod stadionu,a było tylko 15 tys ludzi.jak myslisz,ile zmienilby drugi pas?naprawde niewiele.a jeżeli bedzie 30 tyś ludzi?autostrady?ok jest fajnie bo ruch jest ciągły,ale wystarczy, zrobic tylko zwężkę do jednego pasa (jakieś tzry tyg temu na stopniu Kościuszki-korek do zjazdu na Skawinę,ponad godzina stania)a w ruchu miejskim taką "zwężką" sa skrzyżowania.ten mecz z Legią był o 20.00,a co jak mecz będzie o 16.00?myslisz że zatrzymaja Aleje,by usprawnic wyjazd z Reymonta i spowodują korek do Kleparza co najmniej?moim zdaniem niestety,ale w poblizu stadionu,a zwłaszcza na Reymonta nie ma juz miejsca na dodatkowe miejsca parkingowe.nie dlatego,ze nie da się ich wybudować,ale dlatego że trzeba "rozrzucic' troche pomeczowy ruch samochodow.
też jestem na nie dla dwupasmowki na Reymonta,bo na codzień nie ma tam aż takiego ruchu,by bylo to konieczne.

damians 24.09.2010 19:05

Jeszcze w nawiązaniu do parkingów w okolicach Reymonta dla kibiców. Wisła powinna rozpocząć negocjacje z MPK na temat darmowej komunikacji dla kibiców posiadających bilet/karnet 2 godziny przed i po meczu, coś jak jest na Herthcie Berlin. Wtedy autkiem w dowolne miejsce i podjazd MPKiem :)

gonzo 24.09.2010 19:30

Gdyby 3 maja, Czarnowiejska i Piastowska całe były dwupasmowe ...
Niestety dojazdy pod stadion to lipa. A z komunikacji miejskiej na mecze mogliby jakieś dodatkowe autobusy/tramwaje puścić :/ I nie chodzi mi o podstawione po meczu.

crapmaster 24.09.2010 19:35

Dokladnie MPK powinno puscic specjalna linie co jezdzi w kolko i zbiera kibicow z Aleji pod R22 w dzien meczu i tramwaj 15 puscic czesciej niz w rozkladzie

Wg mnie parkingi podziemne w okolicy Aleji (Muzeum Narodowe, Plac Inwalidow itp) to podstawa i koniecznosc

Siwy_89 25.09.2010 01:08

Kładka po zmroku. Dla mnie kot.

http://i51.tinypic.com/1zxo2z8.jpg

Plac na Groblach. Również kot.

http://i55.tinypic.com/2eq5401.jpg

Stadion "Pasów". Niestety też kot.

http://i56.tinypic.com/21maln5.jpg

Pora na ciekawostkę. Wariant C: długość linii − 37 km, liczba stacji − 43, koszt budowy − 10,7 mld zł.

W pierwszym etapie powstać powinny dwa krótkie tunele pod obszarem centralnym, w którym dzisiaj podróżuje się najtrudniej. Tak powstał wariant E, wg załączonego schematu. Wariant E: długość linii − 8,6 km, liczba stacji − 10, koszt budowy − 2,5 mld zł. Wg wariantu E linia pierwsza wsch-zach poprowadzona będzie od ronda Mogilskiego do ul. Królewskiej, linia druga pn.–pd. od ul. Prądnickiej/Kamiennej do ul. Limanowskiego lub Kalwaryjskiej. Czas budowy: lata 2015–2020. W tym etapie tunelami jeździłyby tramwaje, ale tunele byłyby dostosowane do późniejszego przekształcenia na system metra. W kolejnych latach byłyby wydłużane tunele i trasy tramwajowe w nich biegnące. Taki system nazywamy premetrem. Po zrealizowaniu całych linii wprowadzone byłyby do tuneli wagony metra i można powiedzieć, że dopiero wtedy w Krakowie będzie funkcjonować metro. Może to nastąpić, dla preferowanego wariantu C, ok. roku 2030.

http://i51.tinypic.com/sqilo8.png

Q13SON 25.09.2010 09:42

Siwy przestań już agitować na rzecz tego kacapa z Sosnowca w temacie o inwestycjach bo się mdło robi, a informacje które są ciekawe postaraj sie podawać w bardziej obiektywny sposób. To taka moja prośba.

Siwy_89 25.09.2010 11:45

nie spinaj się. Temat brzmi: Krakowskie inwestycje. Nie moja wina, że otwiera je "akurat" przed wyborami ;-)

A kładka po zmroku, stadion Cracovii, czy okolice Placu na Groblach mogą Tobie się nie podobać. Na mnie te inwestycje robią wrażenie.

węgorz2 25.09.2010 12:04

trzeba wspomnieć o wczorajszym otwarciu muzeum pod rynkiem ,nie mam zdjęć ale było przepięknie

Kocur 25.09.2010 12:19

Na mnie też stadion pejsów zrobił wrażenie - jak najbardziej negatywne bo to jeszcze bardziej obrazuje jak nas kochany Jacuś zrobił w c..ja !

A otwieranie wszystkiego przed wyborami zalatuje takim PRL że aż niedobrze się robi.

Przy okazji - ktoś wie jakie są losy największego przyjaciela złotoustego Jacusia - Jana Tajstera?

crazykaro 25.09.2010 13:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 986098)
nie spinaj się. Temat brzmi: Krakowskie inwestycje. Nie moja wina, że otwiera je "akurat" przed wyborami ;-)

A kładka po zmroku, stadion Cracovii, czy okolice Placu na Groblach mogą Tobie się nie podobać. Na mnie, obiektywnie, te inwestycje robią wrażenie.

Na to bie zdjęcia robią wrażenie a nie inwestycje. Kładka jest zbudowana niecałe 100 m od mostu, parking na groblach nie dość że jest prywatną inwestycją to dodatkowo jest pusty, bo drogi. A stadion Cracovii jest ulubioną inwestycją pana "M" włącznie z podziemiami rynku. A inwestycja flagowa (największa i najdroższa) jaką był stadion Wisły leży i kwiczy bo nikt nie porafi wyegzekwowac terminów.

Siwy_89 25.09.2010 15:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 986169)
100 m od mostu, parking na groblach nie dość że jest prywatną inwestycją to dodatkowo jest pusty, bo drogi.

na zdjęciu masz remont ulic przy Placu Na Groblach, a nie sam parking.

A parking wybudowano na zasadzie partnerstwa publiczno-prywatnego. By go zapełnić wystarczy wprowadzić zakaz postoju w obrębie 500 metrów i obniżyć ceny o połowę. Mam nadzieję, że kiedyś na to wpadną.

Co do kładki są różne opinie. Ja podzielam tę poniżej.

Podgórzanie nie mają jednak wątpliwości, że kładka to krok milowy dla Podgórza. Jeszcze nie jest wykończona, ale będzie piękna, finezyjna niczym złożony liść. Powiedzie przez nią trasa wielu turystycznych wycieczek, które z Kazimierza będą mogły trafić wygodnie do dawnego getta, fabryki Schindlera czy obozu Płaszów! A w niedalekiej przyszłości do Cricoteki i Muzeum Sztuki Współczesnej.

- Kładka usprawni ruch turystów i spacerowiczów - przekonuje Melania Tutak z Muzeum Historii Podgórza. - Nie szkodzi, że obok jest most Piłsudskiego. Kładka dla pieszych i rowerzystów ma przewagę psychologiczną. Przyjemniej nią iść. Takiej kładki jeszcze w Krakowie nie było i na pewno zdobędzie popularność. Ożywi dzielnicę, przyciągnie do nas ludzi spragnionych kultury i spokoju - wierzy.

Zapowiadanego na wrzesień otwarcia kładki nie mogą się już też doczekać właściciele uruchomionych niedawno w Podgórzu klubów, knajpek i restauracji. Wojciech Kulasa, szef "Drukarni", nie ma wątpliwości, że dzięki bliskiej lokalizacji mostu będzie miał więcej gości.

Elefant 25.09.2010 15:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 986193)
By go zapełnić wystarczy wprowadzić zakaz postoju w obrębie 500 metrów

Idż na całość, zakaz parkowania w obrębie II obwodnicy:rotfl:

Przecież już wprowadzono zakaz w promieniu 500 [m]. :lol:

Byle kasa sie parkingowemu zgadzała.

Złote bruki dla wybranych. Może warto wkleić zdjęcia setek ulic w Krakowie pozbawionych kanalizacji, nawet sanitarnej.
XXI wiek, światły lewicowy Prezydent...:rotfl:

Siwy_89 25.09.2010 15:33

Miejsca parkingowe na Grodzkiej sprawiają, że miasto jest piękniejsze? Czy te auta nie mogłyby parkować w parkingu podziemnym po normalnej cenie?

A jak mamy parking na Grodzkiej (Droga Królewska), to zróbmy też go na Floriańskiej i na Rynku...

crazykaro 25.09.2010 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 986206)
Idż na całość, zakaz parkowania w obrębie II obwodnicy:rotfl:

Przecież już wprowadzono zakaz w promieniu 500 [m]. :lol:
:

Na lotnisku to działa. Ostatnio byłem to do 5. pietra to ponad 99% było zajęte a cena 6 zł/h

Elefant 25.09.2010 15:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 986209)
Miejsca parkingowe na Grodzkiej sprawiają, że miasto jest piękniejsze?

A jak mamy parking na Grodzkiej (Droga Królewska), to zróbmy też go na Floriańskiej i na Rynku...

Już kiedyś pisałem, że nie o to chodzi. Odwracanie kota ogonem.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 986209)
Czy te auta nie mogłyby parkować w parkingu podziemnym po normalnej cenie?

Tak, oczywiście. Normalna cena i nie likwidowanie istniejących miejsc parkingowych (poza działaniami porządkującymi, ale wówczas traci się nikły ich procent).

Ale dobrze wiadomo, że obowiązująca ideologia + interes parkingowego = nigdy tak nie będzie.

Lotnisko to inna para kaloszy. Względy bezpieczeństwa lotów i ich obsługi wymagają zakazów parkowania. Poza tym tam nie ma ulic, gdzie można by zaparkować. No i ile razy w roku jedzie się na lotnisko ?

Co z tymi zdjęciami ulic bez kanalizacji ?

Q13SON 25.09.2010 19:03

Cytat:

A kładka po zmroku, stadion Cracovii, czy okolice Placu na Groblach mogą Tobie się nie podobać. Na mnie te inwestycje robią wrażenie.

Chodzi mi o to słodkie pierdzenie "plac na groblach. kot" itd. nie o samo dodawanie informacji , bo jak już mówiłem są ciekawe i o nie się tu rozchodzi.

Siwy_89 25.09.2010 23:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 986226)

Tak, oczywiście. Normalna cena i nie likwidowanie istniejących miejsc parkingowych (poza działaniami porządkującymi, ale wówczas traci się nikły ich procent).

Ale dobrze wiadomo, że obowiązująca ideologia + interes parkingowego = nigdy tak nie będzie.

Inwestycje parkingowe wewnątrz II obwodnicy miejskiej za główny cel mają przywrócenie pierwotnej funkcji istniejącym ciągom komunikacyjnym, tzn.- ciągów pieszych z uzupełniającą rolą komunikacji publicznej. Ich budowa będzie ukierunkowana na eliminacje parkowania przyulicznego, a nie na zwiększanie potencjału parkingowego obszaru. W odniesieniu do mieszkańców należy sformułować zasadę polityki wspierania realizacji miejsc postojowych. Stanowi to instrument ochrony funkcjimieszkaniowych w Śródmieściu.

to fragment polityki transportowej miasta do roku 2015. W tej kwestii zgadzam się w 100%. Ty masz inne zdanie, więc nie ma o czym dyskutować ;-)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 986226)

Lotnisko to inna para kaloszy. Względy bezpieczeństwa lotów i ich obsługi wymagają zakazów parkowania. Poza tym tam nie ma ulic, gdzie można by zaparkować. ?

Parking z którego do tej pory można było korzystać na lotnisku został zamknięty ( na pewno nie z powodów bezpieczeństwa) dla samochodów osobowych, a parkować na nim mogą teraz tylko busy i autokary.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Q13SON (Post 986345)
Chodzi mi o to słodkie pierdzenie "plac na groblach. kot" itd. nie o samo dodawanie informacji , bo jak już mówiłem są ciekawe i o nie się tu rozchodzi.

Nie można mieć własnego zdania w kwestii aktualnych inwestycji w mieście?

sandbender 29.09.2010 10:32

Dla mnie metro za te pieniadze, przy takich potrzebach to pomysł niewarty realizacji. Wariant C - poza tunelami w śródmieściu dubluje trasy tramwajów z wydzielonym torowiskiem. Po co?

Z innej beczki.
Jest konkurs na spalarnie. Miedzynarodowy niby. Ale jakoś nie bardzo się ktoś zgłosił z zagranicy bo nagroda lekko symboliczna. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

philips kr 29.09.2010 10:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 986193)

Co do kładki są różne opinie. Ja podzielam tę poniżej.

Podgórzanie nie mają jednak wątpliwości, że kładka to krok milowy dla Podgórza. Jeszcze nie jest wykończona, ale będzie piękna, finezyjna niczym złożony liść. Powiedzie przez nią trasa wielu turystycznych wycieczek, które z Kazimierza będą mogły trafić wygodnie do dawnego getta, fabryki Schindlera czy obozu Płaszów! A w niedalekiej przyszłości do Cricoteki i Muzeum Sztuki Współczesnej.

- Kładka usprawni ruch turystów i spacerowiczów - przekonuje Melania Tutak z Muzeum Historii Podgórza. - Nie szkodzi, że obok jest most Piłsudskiego. Kładka dla pieszych i rowerzystów ma przewagę psychologiczną. Przyjemniej nią iść. Takiej kładki jeszcze w Krakowie nie było i na pewno zdobędzie popularność. Ożywi dzielnicę, przyciągnie do nas ludzi spragnionych kultury i spokoju - wierzy.
.

Kladka w tym miejscu byla jak najbardziej potrzebna poniewaz mimo iz most jest bardzo blisko to nalezy zwrocic uwage jaki panuje tlok w ciagu dnia w rejonie Korony,przystankow i przejsc dla pieszych tam jest po prostu zbyt ciasno dlatego funkcjonalnie kladka sprawdzi sie na pewno ,szkoda tylko ,ze wyglada tak tandetnie ta rura strasznie pryztlaczajaca no i kolor do d.

Siwy_89 06.10.2010 00:59

Nowa fontanna na Rynku:

http://i56.tinypic.com/2dai25w.jpg

I w nocy wraz z nową iluminacją sukiennic:

http://i51.tinypic.com/mhuj2q.jpg

Jak dla mnie niezły pomysł z tą fontanną. Połączenie zabytków z nowoczesnością. Coś podobnego do Piramidy Luwru.

I jeszcze nowa kładka.

http://i56.tinypic.com/nfiees.jpg

I wieczorem:

http://i53.tinypic.com/5jxszr.jpg

Ela 06.10.2010 06:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 991552)

Jak dla mnie niezły pomysł z tą fontanną. Połączenie zabytków z nowoczesnością. Coś podobnego do Piramidy Luwru.

Pomysł może i niezły - choć jak dla mnie dość odtwórczy - ale mam wrażenie, że wykonanie i projekt trochę tandetny.
Daszek na gorze bardziej mi przypomina świetliki w kamienicach niż fontannę.
Iluminacja świetlna na plus.

Kraków niestety nie ma szczęścia do fontann.
Jedyna urokliwa to ta z Placu Mariackiego.

Kładka też wieczorem wygląda lepiej.
Niestety jej brak proporcji razi.
Rzeczywiście przypomina rurę ciepłowniczą ( jak już to ktoś na forum dobrze zauważył ) z podwieszonym pomostem.
Gabaryty tej rury są przytłaczające.

Gwiaździsty 06.10.2010 07:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez philips kr (Post 988247)
Kladka w tym miejscu byla jak najbardziej potrzebna poniewaz mimo iz most jest bardzo blisko to nalezy zwrocic uwage jaki panuje tlok w ciagu dnia w rejonie Korony,przystankow i przejsc dla pieszych tam jest po prostu zbyt ciasno dlatego funkcjonalnie kladka sprawdzi sie na pewno ,szkoda tylko ,ze wyglada tak tandetnie ta rura strasznie pryztlaczajaca no i kolor do d.

Czyli , co ? Do tej pory ludzie nie mieścili się na chodnikach przechodząc przez most, że musiała powstać tak blisko kładka ?

Matejas_ 06.10.2010 07:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Q13SON (Post 986345)

Może bardziej Stadion "Pasów" kot drażni?

Cytat:

Masz pisać że fuuu... inaczej Ban będzie!

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Q13SON (Post 986030)
Siwy przestań już agitować na rzecz tego kacapa z Sosnowca w temacie o inwestycjach bo się mdło robi, a informacje które są ciekawe postaraj sie podawać w bardziej obiektywny sposób. To taka moja prośba.

I nie pisz, że coś zrobione przez Majchra Ci się podoba... bo wyjdzie na to że jesteś jego sąsiadem, współpracownikiem... albo kochankiem :rotfl:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 991559)
Czyli , co ? Do tej pory ludzie nie mieścili się na chodnikach przechodząc przez most, że musiała powstać tak blisko kładka ?

Dokładnie tak było! Pozatym zagłębił byś się w historię mostu Karlsbrücke oraz Podgórskiego! Zobacz jakie dla Krakowa miał znaczenie, że jest na trasie historycznych szlaków turystycznych (również Krakowskiego Szlaku Techniki). Pozatym stara podgórska elektrownia zostaje przerobiona na Ośrodek Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora i również z myślą o Cricotece powstała ta kładka!

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...w%2CPoland.JPG
http://www.cricoteka.pl/dane/1nagroda/plansza3.jpg

Ot dlatego warto było to postawić i wydać kilkanaście baniek!

Siwy_89 06.10.2010 14:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 991559)

Z założenia kładka ma ożywić Podgórze i bulwary. Ma pełnić także funkcję rekreacyjną. To są główne powody, dla których ona powstała. Bliskość mostu ma tu niewielkie znaczenie.

I tak jak mówi Matejas kładka opiera się na przyczółkach dawnego Mostu Karola.

węgorz2 06.10.2010 18:53

może to banał ale na razie kładka spełnia swoje,byłem tam w niedziele na spacerze i...masa, ale to masa ludzi ,jezdza spaceruja ,a właściciel Drukarni do której prawie wpada kładka to chyba daje codziennie na mszę taki ruch mu zrobiła

Vinci 06.10.2010 20:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 991557)

Kraków niestety nie ma szczęścia do fontann.
Jedyna urokliwa to ta z Placu Mariackiego.

.

A ta z Placu Szczepańskiego Ci się nie podoba?
Mi osobiście przypadła do gustu, tylko drażnią mnie w lecie golasy, które tam biegają. W sumie to nie plaża jest...:foch:

Siwy_89 06.10.2010 23:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 991557)
Kładka też wieczorem wygląda lepiej.
Niestety jej brak proporcji razi.
Rzeczywiście przypomina rurę ciepłowniczą ( jak już to ktoś na forum dobrze zauważył ) z podwieszonym pomostem.
Gabaryty tej rury są przytłaczające.

cieńsza rura - w moim odczuciu - wyglądałaby komicznie ;-) a i tak przypominałaby niektórym rurę ciepłowniczą - tyle że w mniejszym wydaniu...

Elu, w temacie wyborczym pisałaś też o "tandetności" krakowskich inwestycji w przestrzeń publiczną, zwłaszcza w porównaniu z innymi miastami. Mogłabyś wskazać jakieś ciekawe rozwiązania z innych miast? Chodzi mi głównie o remonty takich placów jak krakowski Mały Rynek, fontanny na głównych miejskich placach itp. Piszę z ciekawości :)

pozdrawiam

i jeszcze ciekawostka odnośnie Rynku Krowoderskiego...

http://i56.tinypic.com/qoaq3b.jpg

Do wyboru będą dwa warianty. Albo nowy plac Krowodrzy powstanie na dachu nad sklepami i punktami usługowymi, albo zajmie dwie trzecie obecnego parkingu, a obok staną lokale użytkowe, nawet na czterech kondygnacjach. Pod spodem - koniecznie parking podziemny, co najmniej na jednym poziomie.

Na wczorajszym spotkaniu w spółdzielni Piast ustalono, że w ciągu niespełna dwóch tygodni mają zostać opracowane dwa warianty do ostatecznego wyboru. Wskazano z już zaprezentowanych wariant zakładający wybudowanie lokali użytkowych o łącznej powierzchni 3,5 tys. m kw. i jednego poziomu garażu podziemnego (na 150 aut), a na dachu urządzenie rynku. Drugi wariant z kolei, do opracowania od zera, ma być propozycją bardziej intensywnego zagospodarowania: jedna trzecia działki na lokale użytkowe, na wysokość nawet 3,5 - 4 pięter, a dwie trzecie działki - plac miejski (od strony Biprostalu).

- Najważniejsze, żeby nie zatracić głównego celu, który nam przyświeca: żeby to był rynek, plac miejski, żeby nie został zabudowany w stu procentach. Nie podoba mi się koncepcja z rynkiem na wyższej kondygnacji, bo idąc ulicą widzimy budynek, nie plac - zwraca uwagę Piotr Klimowicz, przewodniczący Dzielnicy V Krowodrza. Stoi też na stanowisku, że nowe lokale użytkowe powinny być nie wyższe od obecnie już istniejących wzdłuż parkingu.

Rynek na dachu... tego jeszcze nigdzie nie ma ;-) zróbmy obok od razu estakadę, a dla pieszych przejścia podziemne ;-)

Ela 07.10.2010 07:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 991728)
A ta z Placu Szczepańskiego Ci się nie podoba?
Mi osobiście przypadła do gustu, tylko drażnią mnie w lecie golasy, które tam biegają. W sumie to nie plaża jest...:foch:

Wygląda jak nieudana wariacja na temat Fontanny Di Trevi :) Dużo wygibasów, które nic nie przedstawiają.
Nie wiem z jakiego materiału jest wykonana - ale na pierwszy rzut oka wygląda na gips.
No i jeszcze ta posadzka dookoła. Feeria barw i efekt pstrokacizny. Tak jakby nie można było zdecydować się na jeden - góra dwa kolory - np na nawiązujący do położenia Krakowa na Jurze wapień.

Podoba mi się natomiast podświetlenie, obfita ilość wody oraz dostępność fontanny.
To dobrze, że mieszkańcy Krakowa i turyści szukają tam ochłody w lecie.
W końcu urządzenia miejskie mają służyć ludziom.

Np na Place de la Liberation w Dijon pluskanie się w fontannie jest na porządku dziennym.

http://img178.imageshack.us/img178/8270/636138.jpg

http://img822.imageshack.us/img822/2...9doucement.jpg

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 991767)
cieńsza rura - w moim odczuciu - wyglądałaby komicznie ;-) a i tak przypominałaby niektórym rurę ciepłowniczą - tyle że w mniejszym wydaniu...

Nie wierzę, że nie można było wybrać lepszych proporcji.
Poza tym - przypuszczam, że były do wybrania także inne projekty ? ;)
Cytat:

Elu, w temacie wyborczym pisałaś też o "tandetności" krakowskich inwestycji w przestrzeń publiczną, zwłaszcza w porównaniu z innymi miastami. Mogłabyś wskazać jakieś ciekawe rozwiązania z innych miast? Chodzi mi głównie o remonty takich placów jak krakowski Mały Rynek, fontanny na głównych miejskich placach itp. Piszę z ciekawości :)
Oczywiście.
Akurat na czasie - Centrum Chopinowskie w Warszawie i skwer Bohdana Wodiczki na tyłach Zamku Ostrogskich.
Nie mówię tu o samym nowym gmachu Centrum ( budynek ze szkła i betonu - gdyż tu też z wykonaniem był problem i pojawiły się przecieki ) ale o placyku między nowym budynkiem a Pałacem Ostrogskich ( tam gdzie w małej fontannie pływa Złota Kaczka ) oraz wspomnianym już skwerze. Cala ta okolica robi na prawdę dobre wrażenie. Nie widać niedoróbek, jest dbałość o detale i o jakość materiału.

http://img191.imageshack.us/img191/8...ininst03mc.jpg

http://img547.imageshack.us/img547/7505/mg6793.jpg

Skwer :
Cytat:

To 5 ha terenu, który od września modernizował Zarząd Terenów Publicznych. - Jest nowa mała architektura, są alejki żwirowe, z kostki i z płyty betonowej, położyliśmy nawierzchnię z kamienia naturalnego i kostki granitowej - wymienia Renata Kaznowska, dyrektorka ZTP. - Odnowiliśmy plac zabaw, posadziliśmy tysiące roślin. To bardzo urokliwy zakątek, który kochają mieszkańcy Powiśla.

Cytat:

Skwer Bohdana Wodiczki na tyłach Uniwersytetu Muzycznego przy Okólniku odmieniony. Na stalowych linkach wiszą jak lampiony oprawy oświetleniowe. Na nowym placyku z nawierzchni mineralnych (przypomina drobny żwirek) wyrysowują świetliste koła. Jest romantycznie. Trzy ławki bez oparcia o nazwie Flow, długie na cztery metry, kuszą, by na nich usiąść albo wyciągnąć się na wznak
Tu są już takie rozwiązania jak w wielu parkach na zachodzie. Przede wszystkim zniknęły asfaltowe alejki oraz co mnie osobiście się bardzo podoba - posadzono żywopłoty z karłowatego buku. Lampiony również nowatorskie i pięknie wyglądają nocą :

http://img684.imageshack.us/img684/7...natylachsz.jpg

Na uwagę zasługują też słynne ławeczki Chopina.
Cytat:

Wykonane z polerowanego czarnego, szwedzkiego granitu, ławki Chopina są multimedialne. Znajduje się na nich guzik, po którego naciśnięciu rozlegają się fragmenty utworów kompozytora.

Na każdej z ławek znajdują się też dwuwymiarowe kody: fotokody i QR-kody. Po zrobieniu zdjęcia takiego kodu telefonem komórkowym zaopatrzonym w czytnik kodów 2D, możemy bezpłatnie ściągnąć specjalną aplikację (w wersja polskiej lub angielskiej). Zawiera ona informacje na temat kalendarza wydarzeń Roku Chopinowskiego, biografię muzyka, wiadomości o Warszawie, a także multimedia: zdjęcia, informacje o podróżach artysty, utwory, a także tapety na telefon.

Do tej pory w miejscach związanych z kompozytorem ustawiono 14 ławeczek, m.in. na Placu Krasińskich, Krakowskim Przedmieściu, w Ogrodzie i Pałacu Saskim oraz w Łazienkach Królewskich. W przygotowaniu jest 15 ławeczka, która powstanie po ukończeniu prac związanych z nową aranżacją Muzeum Fryderyka Chopina.

Na ławeczkach umieszczono schemat trasy, wykonany podobnie jak napisy metodą piaskowania. Dodatkowo jest on zaznaczony, wtopionym w kamień tworzywem sztucznym w kolorach pomarańczowym i fioletowym, który charakteryzuje się wysoką odpornością na wandalizm i warunki atmosferyczne.

Spacer szlakiem multimedialnych ławeczek pozwoli warszawiakom i turystom odkryć miejsca stolicy związane z młodością Fryderyka. Ławeczki, dzięki udźwiękowieniu, przyczynią się do przybliżenia spacerującym muzyki Chopina. Wystarczy bowiem nacisnąć guzik, żeby ławka zamieniła się w szafę grającą.
http://img217.imageshack.us/img217/2846/211586.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/5...hopinamd02.jpg

A jak już jesteśmy przy Chopinie, to wspaniale został zmodernizowany park i Muzeum Chopina w Żelazowej Woli :

http://architektura.muratorplus.pl/r...,166_12112.htm

krakfilm 07.10.2010 10:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 991779)
Nie wierzę, że nie można było wybrać lepszych proporcji.

To, czy kładka się komuś podoba czy nie, to już osobista kwestia gustu. Tobie może przypominać rurę ciepłowniczą, ale z moich obserwacji ludzi na forum i wśród znajomych wynika, że kładka podoba się i spełnia swoje zadanie.

Jeśli chodzi o fontannę, to nigdy nie da się wykluczyć istnienia podobnej inwestycji w jakimkolwiek innym miejscu na świecie. Zresztą wydaje mi się, że większość turystów, którzy odwiedzą Kraków, nie skojarzą jej z tą z Francji. Przykłady powstawania podobnych do siebie projektów można mnożyć, z flagowym Stadionem Narodowym w Warszawie, ale raczej na taką - niezbyt wyszukaną - fontannę monopolu nikt nie ma.

Co do przytoczonych wyżej "inwestycji w przestrzeń publiczną", to żadna z nich nie zbliża się ani prestiżem miejsca, ani wielkością do tych przytaczanych przez Siwego. Wybacz, ale porównywanie ławek czy parku Chopinowskiego w Żelazowej Woli z inwestycjami w ścisłym centrum najatrakcyjniejszego miasta w Polsce raczej nic do dyskusji nie wniesie. Szkoda, że nie znalazłaś rozwiązań z tych miast, które miały według niektórych nas już w "czymś" wyprzedzić, jak Poznań czy Wrocław.

Swoją drogą warte zastanowienia jest instalacja takich lampionów gdzieś w Krakowie. Tyle, że spójrz jak słabe światło one dają.

Ela 07.10.2010 10:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krakfilm (Post 991804)

Jeśli chodzi o fontannę, to nigdy nie da się wykluczyć istnienia podobnej inwestycji w jakimkolwiek innym miejscu na świecie. Zresztą wydaje mi się, że większość turystów, którzy odwiedzą Kraków, nie skojarzą jej z tą z Francji.

Fontanna di Trevi we Francji :lol:
Nowe Sacco di Roma :lol:

p.s.
Przykład fontanny w Dijon i kąpieli tamże, podałam jako przykład pozytywny. I tu i tam są to fontanny otwarte - służące ludziom.

Cytat:

Przykłady powstawania podobnych do siebie projektów można mnożyć
O tak, tak - np w Konstancinie powstała kopia Pałacu na Wodzie :lol:
Cytat:

Co do przytoczonych wyżej "inwestycji w przestrzeń publiczną", to żadna z nich nie zbliża się ani prestiżem miejsca, ani wielkością do tych przytaczanych przez Siwego. Wybacz, ale porównywanie ławek czy parku Chopinowskiego w Żelazowej Woli z inwestycjami w ścisłym centrum najatrakcyjniejszego miasta w Polsce raczej nic do dyskusji nie wniesie.
A jakie to ma znaczenie ?
Chyba tylko dobitniej pokazuje w jaki sposób w Krakowie podchodzi się do prestiżowych inwestycji.
Jeśli nawet w małej Żelazowej Woli może powstać coś na światowym poziomie, to tym bardziej powinno w Krakowie - "w ścisłym centrum najatrakcyjniejszego miasta w Polsce".

Poza tym widać że się nie orientujesz - prestiż Centrum Chopinowskiego w Warszawie jest porównywalny.
A ławki składają się na całość małej architektury - z poziomem której w Krakowie niestety krucho.
Cytat:

Szkoda, że nie znalazłaś rozwiązań z tych miast, które miały według niektórych nas już w "czymś" wyprzedzić, jak Poznań czy Wrocław.
Przytoczyłam inwestycje pierwsze z brzegu - te które oglądałam i podziwiałam na własne oczy.
I stosunkowo świeże. W Poznaniu i we Wrocławiu nie byłam już od kilku lat - więc trudno mi było wyrobić sobie opinię o jakości inwestycji.
Lubię ocenić jakość na własne oczy a nie na podstawie doniesień prasowych czy internetowych.

Podobno we Wrocławiu świetnie zrewitalizowano Modernistyczny Dom Towarowy "Renoma" :

http://www.muratorplus.pl/biznes/wie...nie_68299.html

A propos jeszcze prestiżowych miejsc.
Krakowskie Przedmieście może być ? ;)
Skwer Hoovera :
Warto wejść w galerię :

http://architektura.muratorplus.pl/r...a,166_7306.htm

http://img825.imageshack.us/img825/6...rzykrakows.jpg

Cytat:

Swoją drogą warte zastanowienia jest instalacja takich lampionów gdzieś w Krakowie. Tyle, że spójrz jak słabe światło one dają.
Kwestia zdjęcia.
Na żywo zupełnie wystarczająca ilość światła.

Siwy_89 07.10.2010 11:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 991813)

mnie to przypomina budynek Międzyszkolnego Ośrodka Sportowego ;-)

http://i51.tinypic.com/x3zgxk.jpg

na plus zwłaszcza jego okolica z normalną zielenią, w postaci drzew, a nie jakichś półmetrowych donic, z której ledwo co kwiatki wystają...

http://i52.tinypic.com/scrfoj.jpg

Liczyłem, że wskażesz mi jakieś atrakcyjne przestrzenie publiczne głównych miejskich placów, wobec których Kraków wyróżnia się "tandetnością", "marną jakością wykonania" itp..

Pokazałaś natomiast dwa zdjęcia grających ławek, oryginalne lampiony w parku, wnętrze jakiegoś budynku, i skwer na którym widać czerwone pachołki rodem z krakowskich ulic.

Fontanna z Dijon prezentuje się ok, ale nie sądzę by wpasowała się w otoczenie Małego Rynku, czy Placu Szczepańskiego. Widziałbym ją bardziej na placu przy Parku Lotników Polskich.

Ela 07.10.2010 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 991834)
mnie to przypomina budynek Międzyszkolnego Ośrodka Sportowego ;-)

Całkiem niezły budynek tak swoją drogą :-)

A mnie przypomina pawilon wystawienniczy Miesa van der Rohe w Barcelonie :

http://img821.imageshack.us/img821/8...pavilion13.jpg

Klasyka gatunku.

Wg mnie tak wlaśnie powinien wyglądać pawilon.
Poza tym - ważna jest całość inwestycji. Materiały przede wszystkim i otoczenie. W Warszawie to miejsce jest zrobione porządnie.

p.s.
Żeby nie było iż jestem wieczną malkontentką, uważam , że podobne centrum informacji turystycznej w Krakowie pod Wawelem zapowiada się całkiem niezłe.
Pomysł aby ukryć budynek pod ziemią był doskonały.
Mankamentem jest natomiast mało zieleni w tym miejscu no i oczywiście mała architektura lub jej brak.
No ale to stan na koniec sierpnia ( wtedy przyglądałam się inwestycji ) i być może jeszcze będzie to uzupełnione.

p.s.2
Cytat:

Liczyłem, że wskażesz mi jakieś atrakcyjne przestrzenie publiczne głównych miejskich placów, wobec których Kraków wyróżnia się "tandetnością", "marną jakością wykonania" itp..

Pokazałaś natomiast dwa zdjęcia grających ławek, oryginalne lampiony w parku, wnętrze jakiegoś budynku, i skwer na którym widać czerwone pachołki rodem z krakowskich ulic.
1.Już odpowiedziałam na ten zarzut wyborcy pani Senyszyn.
Napisałam o małym placu w okół Muzeum Chopina bo to dobitniej tylko pokazuje różnicę w jakości. Jak będą w Warszawie modernizować plac Defilad to dam znac :)
No i zawsze moglam wkleić Centrum Pompidou w Paryżu oraz jego otoczenie - to dopiero byłaby różnica.
No ale nie na tym to polega ( choć może powinnam skoro aspirujemy do czołówki miast ) - skupiłam się na drobnych krajowych remontach ;)
2.Pachołki są tymczasowe - zdjęcie jest sprzed dokończenia inwestycji. Już ich nie ma.
3.Nie pokazałam wnętrza tylko fragment elewacji.
4.Osobiście nie dysponuję zdjęciami całości inwestycji o których pisałam ( może poza parkiem w Żelazowej Woli ) - niestety, trzeba przyjechać do Warszawy i zobaczyć modernizowane miejsca. Np całość Krakowskiego Przedmieścia - który to trakt chyba pod względem prestiżu ( jeśli już się upierasz ) jest porównywalny z naszym Małym Rynkiem.
5. I widzę, że Ty też nie rozumiesz jaką rolę w jakości gra detal.
6. Fontanna w Dijon jest na głownym, starym, barokowym placu. Komponuje się znakomicie.

Siwy_89 07.10.2010 12:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 991839)

1.Już odpowiedziałam na ten zarzut wyborcy pani Senyszyn.
Napisałam o małym placu w okół Muzeum Chopina bo to dobitniej tylko pokazuje różnicę w jakości. Jak będą w Warszawie modernizować plac Defilad to dam znac :)
2.Pachołki są tymczasowe - zdjęcie jest sprzed dokończenia inwestycji. Już ich nie ma.
3.Nie pokazałam wnętrza tylko fragment elewacji.
4.Osobiście nie dysponuję zdjęciami całości inwestycji o których pisałam ( może poza parkiem w Żelazowej Woli ) - niestety, trzeba przyjechać do Warszawy i zobaczyć modernizowane miejsca. Np całość Krakowskiego Przedmieścia - który to trakt chyba pod względem prestiżu ( jeśli już się upierasz ) jest porównywalny z naszym Małym Rynkiem.
5. I widzę, że Ty też nie rozumiesz jaką rolę w jakości gra detal.
6. Fontanna w Dijon jest na głownym, starym, barokowym placu. Komponuje się znakomicie.

1. Kwestia gustu. Nie widzę w tym placu nic nadzwyczajnego. Mały Rynek nie ma się czego wstydzić ;-)
3. W Krakowie też mozna znaleźć wiele ciekawych, "dopieszczonych" fragmentów elewacji.
4. Racja, Krakowskie Przedmieście wygląda znakomicie. Przynajmniej na zdjęciach :)
5. Aha.
6. Też racja. Ale mimo wszystko, nie widziałbym jej u nas na Starym Mieście.

Ela 07.10.2010 12:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 991844)
1. Kwestia gustu. Nie widzę w tym placu nic nadzwyczajnego. Mały Rynek nie ma się czego wstydzić ;-)

To zapraszam do Warszawy aby zobaczyć różnicę ;)
Cytat:

Acha
Ok - przepraszam. Napisałam tak po tym jak lekceważąco napisałeś o chopinowskich ławkach ;)
Cytat:

Uhuhu, ale uszcypliwość... trochę w stylu Kracika

Jakim cudem na podstawie rozmowy o przestrzeni publicznej wywnioskowałaś, że jestem wyborcą pani Senyszyn?
To nie Ty.
To krakfilm przecież :)

Siwy_89 07.10.2010 12:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 991845)
To zapraszam do Warszawy aby zobaczyć różnicę ;)
Ok - przepraszam. Napisałam tak po tym jak lekceważąco napisałeś o chopinowskich ławkach ;)
To nie Ty.
To krakfilm przecież :)

już się zorientowałem ;-)

Centrum Pompidou, choć oryginalne, do Starego Miasta w Krakowie nie pasuje ;-)

przy okazji zdjęcia z Placu Wszystkich Świętych. Ten plac po modernizacji zmienił się na ogromny plus. Detale są dopieszczone, zieleń również prezentuje się znakomicie.

http://i56.tinypic.com/219dg8i.jpg

http://i52.tinypic.com/jkysep.jpg

http://i51.tinypic.com/4soaaw.jpg

jedynie fioletowe światełka nie są tu chyba konieczne ;-)

Odnośnie CORT, sam budynek prezentuje się super, jakość nawierzchni również. Martwi jedynie ten wielki pusty plac, na którym posadzono kilka małych drzewek.

krakfilm 07.10.2010 20:45

Cytat:

Fontanna di Trevi we Francji :lol:
Nowe Sacco di Roma :lol:

Ależ radochę sprawiła Ci moja pomyłka.

Cytat:

Chyba tylko dobitniej pokazuje w jaki sposób w Krakowie podchodzi się do prestiżowych inwestycji.
Jeśli nawet w małej Żelazowej Woli może powstać coś na światowym poziomie, to tym bardziej powinno w Krakowie

Rozumiem, że w Krakowie nie powstają inwestycje "na światowym poziomie".

Cytat:

Poza tym widać że się nie orientujesz - prestiż Centrum Chopinowskiego w Warszawie jest porównywalny.

Może się nie orientuję, ale nikt mi nie wmówi, że "prestiż" Małego Rynku jest mniejszy niż Centrum Chopinowskiego. Zależy też co rozumiemy przez ten prestiż, bo ja atrakcyjność lokalizacji, czyli położenie w obrębie ważnych kulturalnych i historycznych miejsc w centrum miasta.

PS. Dlaczego mam być wyborcą Pani Senyszyn? Rozumiem, że to takie żartobliwe określenie, bo nigdy nie napisałem, że na nią zagłosuję - tylko, że najlepiej byłoby na nią zagłosować. Co zresztą i tak nie będzie miało miejsca - w Krakowie ma ona nie wystartować, bo SLD udzieliło poparcia JM.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:07.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl