Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

Pablooo 04.08.2010 16:02

Będzie na nSport i TVN Warszawa

tormenthor 04.08.2010 17:11

Dla mnie Legia to w nadal siła nr 3 w polskiej lidze. Jak nie miała napastników, tak nie ma, a do tego bramkarz znacznie gorszy.

Gdyby miał ocenić składy najmocniejszych drużyn, to wyglądałoby to następująco.

Bramka: 1. Kotorowski, 2. Jovanic, 3. Antolovic,

P.O. : 1. Wojtkowiak, Cikos, 3. Jędrzejczyk

Ś.P.O. 1. Chavez, 2. Astiz, 3. Bosacki

Ś. L.O. 1. Arboleda, 2 Choto (jeśli schudnie i będzie zdrowy), 3. Cleber

L.O. 1. Brożek, 2. Gancarczyk, 3. Wawrzyniak

P. P. 1. Peszko, 2 - 3 Małecki i Manu

DM. 1 - 2 Sobol, Vrdoljak, 3. Bandrowski

Rozgrywający - 1 - 3 Stilic, Garguła (Jirsak), Iwański, ogólnie cienizna w każdej drużynie

L. P. - 1. Kriviec, 2. Cabral, 3. Kirm, Paljic -

Atak: 1. Smolarek, 2. Brożek, 3. Wichniarek, 4. Żurawski, 5. Sobiech, 6. Chinyama, 7 Boguski, 8 Mezenga, 9. Tshibamba

Ogólnie potencjał 4 czołowych drużyn jest zbliżony. Liga zweryfikuje wszystko.

Carmelo 04.08.2010 17:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tormenthor (Post 951966)
Dla mnie Legia to w nadal siła nr 3 w polskiej lidze. Jak nie miała napastników, tak nie ma, a do tego bramkarz znacznie gorszy.

Gdyby miał ocenić składy najmocniejszych drużyn, to wyglądałoby to następująco.

Bramka: 1. Kotorowski, 2. Jovanic, 3. Antolovic,

P.O. : 1. Wojtkowiak, Cikos, 3. Jędrzejczyk

Ś.P.O. 1. Chavez, 2. Astiz, 3. Bosacki

Ś. L.O. 1. Arboleda, 2 Choto (jeśli schudnie i będzie zdrowy), 3. Cleber

L.O. 1. Brożek, 2. Gancarczyk, 3. Wawrzyniak

P. P. 1. Peszko, 2 - 3 Małecki i Manu

DM. 1 - 2 Sobol, Vrdoljak, 3. Bandrowski

Rozgrywający - 1 - 3 Stilic, Garguła (Jirsak), Iwański, ogólnie cienizna w każdej drużynie

L. P. - 1. Kriviec, 2. Cabral, 3. Kirm, Paljic -

Atak: 1. Smolarek, 2. Brożek, 3. Wichniarek, 4. Żurawski, 5. Sobiech, 6. Chinyama, 7 Boguski, 8 Mezenga, 9. Tshibamba

Ogólnie potencjał 4 czołowych drużyn jest zbliżony. Liga zweryfikuje wszystko.

A dlaczego w tym zestawieniu pomijani są zawodnicy Śląska, Polonii i Jagielloni ? Wg mnie wyżej wymieniona trójka zostanie rozdzielona przez którąś z tych drużyn :)

0 22 04.08.2010 17:43

A dlaczego Jovanović jest przed Antoloviciem skoro Jovanović puscił mega babola z Karabachem, podobnie jak Antolović z Dolcanem z tym, że potem Antolović był w meczach z sredniakami z Francji jednym z lepszych?

Dlaczego Peszko jest przed Manu, a Sobol przed Vrdoljakiem... Albo Iwański za Gargułą/Jiraskiem - mimo wszystki Grubas sieknał troche goli i miał pare asyst rok temu a Jirsak to totalny niewypał, natomiast Garguła może kiedyś się przypomni, ale na razie to rekonwalescent.

Generalnie nie zgadzam się przy prawie wszystkich pozycjach. Chocby przykład z brzegu: odstawiasz Astiza, który ma urguntowaną pozycję w polskiej lidze i przed niego dajesz anonima Chaveza (fajnie, że grał na mundialu, Kirm tez gral, no i co?) tylko dlatego, ze jest z Wisły, a potem dajesz Sobola, bo ma ugruntowaną pozycję w polskiej lidze pzred Vrdoljakiem tylko dlatego, ze ten jest z Legii.

Dziwne :)

SpoXsteR 04.08.2010 17:57

Jakiego babola? chyba ze chodzi o jakiegos Jovanovicia..
jesli chodzi o bramkarza Wisly to jak na razie broni bardzo dobrze.. a jakies tam z poczatku w nowym klubie jedno nieprezycyjne przyjecie, ktore w zadnym stopniu nie zagrozilo bramce Wisly na trzy mecze uznaje sie za nie wiadomo jaka tragedie to podziwiam
a ten Antolović puscil kilkanascie baboli z prawdziwego zdarzenia, ktore nijak maja sie do jednego zlego przyjecia pilki przez bramkarza Wisly, ktore zreszta decydowaly o stratach goli.. na weryfikacje oczywiscie i tak przyjdzie dopiero pora.. zeby teraz robic jakies wyliczanki to trzeba miec we krwi grubo ponad 2 promile, jedynie chcialem sprecyzowac fakty..

tofik 04.08.2010 18:01

Wykluczyłbym z tego zestawienia graczy, którzy jeszcze meczu nie zagrali w lidze polskiej. Już ich się ustawia w top 3 na danej pozycji w lidze? Ciekawy jestem za co:) za nazwisko.

kreseq 04.08.2010 18:16

Pelne poparcie dla tego co napisal tofik. Wyjdzie na to ze Smolarek zdobedzie 2x bramek, do tego dolozy kilka milosnik wymiany koszulek i wszystkie wyliczenia **** trafi :P

Spoxter - Jakie kilkanascie baboli? Moze kilkadziesiat ? :) Zabawil sie z obroncami, potem wyszedl nie tak jak trzeba plus zle piastkowanie - razem trzy. Dodam do tego to co wyciagal w ostatnich meczach i wyjdzie nawet na spory plus. Poczekajmy na lige, zobaczymy jak bedzie.

Moze byc tak, ze taki Slask czy Jaga beda niespodzianka jak rok temu Ruch i wtedy bedzie placz ze wydalismy tyle kasy a tutaj nie ma prowadzenia w lidze 20 punktami :D

emj10 04.08.2010 18:22

Co do postulatu tofika to możnaby jednak podejść tak do wielu zawodników, którzy byli w tamtym sezonie gwiazdami ligi, a w tym roku mogą mocno spuścić z tonu, a chodzi mi o taką trójkę...
1. Peszko
2. Tschibamba
3. Nowak

Niemniej jednak ciekawym wydaje się zestawienie bramkarzy, gdzie pierwsze miejsce ma starsza wersja Pawełka, mister Kotorowski :D

Wasiu 04.08.2010 18:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 951975)
A dlaczego ...

Dziwne :)

Najlepsze to jest zestawienie rozgrywajacych. Iwanski przy Jirsaku to Fabregas, a jest za nim na liscie :)

Coolpick 04.08.2010 18:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wasiu (Post 952005)
Najlepsze to jest zestawienie rozgrywajacych. Iwanski przy Jirsaku to Fabregas, a jest za nim na liscie :)

Jakbym się miał czepiać, to są chyba na tym samym miejscu :)

tofik 04.08.2010 18:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 951998)
Co do postulatu tofika to możnaby jednak podejść tak do wielu zawodników, którzy byli w tamtym sezonie gwiazdami ligi, a w tym roku mogą mocno spuścić z tonu, a chodzi mi o taką trójkę...
1. Peszko
2. Tschibamba
3. Nowak

Niemniej jednak ciekawym wydaje się zestawienie bramkarzy, gdzie pierwsze miejsce ma starsza wersja Pawełka, mister Kotorowski :D

Faktycznie.Poczekam jeszcze mecz, albo dwa. Ale Peszko już mi wygląda na sfrustrowanego typa. Może mieć więcej kartek niż bramek plus asyst razem.

Wasiu 04.08.2010 18:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coolpick (Post 952006)
Jakbym się miał czepiać, to są chyba na tym samym miejscu :)

Z Fabregasem przesadzilem, ale mimo wszystko jest ogromna roznica. Iwanski ma sporo bramek i asyst, przy lepszym napastniku ta liczba sie jeszcze zwiekszy. Potrafi porzadnie wykorzystac staly fragment gry.

kreseq 04.08.2010 18:47

Najwiekszy plus Iwanka to to, ze zmienil sie z pączka w faworka :D Pilka podobno jego zdaniem jest lepsza niz ta ostatnia wiec nic tylko czekac az sie rozkreci sierotka :P

Ogolnie to trzeba poczekac tak z 4-6 tygodni by cokolwiek wiecej powiedziec o calym zaciagu :D

Buziek_LG 04.08.2010 18:57

Takie zestawienia możecie zrobić po 5-8 kolejce łącznie z przewidywaniami kto na jakie miejsce będzie startował. Pisanie dziś tak dalekosiężnych prognoz mija się z celem, tym bardziej że żaden z nas nie widział piłkarzy Legii, Śląska, Cracovii czy Zagłębia w żadnym meczu o stawkę, a prawdopodobnie w ogóle w żadnym.

ToTylkoJa 04.08.2010 20:46

a Robert Lewandowski strzelił właśnie gola na 3-1 dla Borussi w meczu z Man City. Może coś jednak z tego piłkarza będzie. Jego odejście to Wielkie osłabienie Lecha, co doskonale pokazują ostatnie spotkania Kolejorza.

medyk 04.08.2010 21:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 952007)
Faktycznie.Poczekam jeszcze mecz, albo dwa. Ale Peszko już mi wygląda na sfrustrowanego typa. Może mieć więcej kartek niż bramek plus asyst razem.

no i przewidziałes.. a dzis powinien czerwoną dostac

tofik 04.08.2010 21:07

Może Lewy będzie pierwszym POLSKIM talentem FMa, który faktycznie się rozwinie:lol:
Rozwój poprzednich nasza liga skutecznie dusiła w zarodku.
Fingers crossed. "Rusz dupę"

Grzadq 04.08.2010 21:12

Tak to jest jak się nie sprzedaje piłkarzy kiedy są odpowiednie oferty. A co powiecie o _tylko_celtic_stiliciu? Mizeria. Peszko to samo, miał ofertę ale wspaniałomyślnie postanowił zostać :lol: Żeby już nie wracać do tematu Pawła Brożka, też była swojego czasu oferta dla niego ...

Nie można być na _nie_ z transferami piłkarzy, tylko dlatego żeby się nie osłabiać albo czekać na więcej cashu. Problem tylko w tym, że w Polsce scauting nie istnieje. Na miejsce Lewandowskiego, Brożka, Marcelo, powinno czekać już ze dwóch piłkarzy reprezentujących odpowiedni poziom. Ciekaw jestem czy się kiedykolwiek doczekamy czegoś podobnego :) Bo jak na razie transfery "strażaków" Chibamby czy Bunozy raczej się nie sprawdzają ...

SpoXsteR 04.08.2010 21:28

ale gdy Brozek byl blisko odejscia Ty i reszta nie chciala jego odejscia.. tak samo kibice Amiki odejscia Peszki.. wiec nie pluj hipokryzja gdy minelo kilka miesiecy... wkurzajace jest takie gadanie.. oczywiscie nie zmieniam zdania jak choragiewka i Pawel dla mnie grac w Wisle powinien jak najdluzej.. jaki jest to jest, ale jest przydatny i jakos pusto byloby bez niego.. jakos przebolalem Glowe i Baszcza.. wystarczy,

co do wiadomego meczu, pijem, bawim sie :D

Cytat:

Sprzedawać i brać kasę póki dają, bo potem pobudka z ręką w nocniku i "wielkie" nazwisko w kolekcji.
ok, poczekam cierpliwie na tego typu sytuacje.. i gdy przyjdzie kogos sprzedac to przesledze Wasze posty.. "nie nie nie , nie moze odejsc.." minie pare miesiecy, chlopak troche straci na formie i "a trzeba bylo go sprzedac" , to samo bylo z Brozkiem, ani jednego posta przeciw jego odejscia .. to samo byloby pewnie z Marcelo gdyby zostal i zrobilo sie z niego niewolnika.. "a trzeba bylo go sprzedac do PSV" i tak mozna wymieniac..

kreseq 04.08.2010 21:29

Skoro grajac u siebie, goniac wynik stawia sie na 1 napastnika to trzeba naprawde byc dziwnym czlowiekiem.
Majac 1 napastnika i gora 1 innego gracza w polu Krivec wali zawiesine i potem rozklada rece.
Taktycznie to byla ŻENADA.
Peszko jesli nie wezmie sie za siebie to nie dosc ze bedzie wiecznie grac w tej buraczanej lidze, to do tego wszystkiego zostanie frajerem roku. Tak frajerem, bo to co zrobil po ewidentnym faulu przeciwnika to buractwo.
Nerwy moga poniesc ale nie w takim meczu i nie w takim momencie.
Stilicowi to juz chyba nikt nie pomoze, on sie najzwyczajniej w swiecie dostosowal do poziomu ligi. Jeden niby strzal i to wszystko.
Wichniarek osamotniony mogl co najwyzej pobiegac i poskakac do gornych pilek. Czibamba - kazdy widzial ;)

Lech jak nie zmieni trenera lub nie zmieni podejscia do taktyki to bedzie nawet w lidze ciezko.

_ukoL 04.08.2010 21:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 952094)
ale gdy Brozek byl blisko odejscia Ty i reszta nie chciala jego odejscia.. tak samo kibice Amiki odejscia Peszki.. wiec nie pluj hipokryzja... oczywiscie nie zmieniam zdania jak choragiewka i Pawel dla mnie grac w Wisle powinien jak najdluzej.. jaki jest to jest, ale jest przydatny i jakos pusto byloby bez niego..

Dopiero jak w Polsce skończy się z takim tokiem myślenia to się polepszy. W Polsce nie ma piłkarzy bezcennych i nie na sprzedaż. Napompowane sztucznie gwiazdki często i gęsto tylko psują atmosferę, a gdy już odejdą to szybko ich umiejętności są weryfikowane na tle piłkarzy z prawdziwego zdarzenia. I tak jestem pod wrażeniem, że Lewandowski gra nieźle w tych sparingach Dortmundu. Poczekam jednak spokojnie na sezon, bo aż wierzyć mi się nie chce, by mógł polski talent zbawić czołowy klub Bundesligi.

Sprzedawać i brać kasę póki dają, bo potem pobudka z ręką w nocniku i "wielkie" nazwisko w kolekcji.

Grzadq 04.08.2010 21:53

Cytat:

ale gdy Brozek byl blisko odejscia Ty i reszta nie chciala jego odejscia.. tak samo kibice Amiki odejscia Peszki.. wiec nie pluj hipokryzja gdy minelo kilka miesiecy...
Oczywiście że nie chciałem, z dwóch powodów głównie:

- w jakiejkolwiek byłby formie, Paweł Brożek (Piotrek też) to wiślak. A to dla mnie dużo już znaczy. Nie chce w zamian jakiegoś no name'a albo króla strzelców jakiejkolwiek ligi, dla którego Wisła to tylko przystanek. Nie chce piłkarza, który nie zrozumie co to znaczy derby, który nie będzie umiał zaintonować przyśpiewki, który nie będzie włączał się w różne akcje kibiców Wisły. Nie każdy oczywiście piłkarz przychodzący do Wisły musi być Wiślakiem, jednak na takie miano trzeba sobie zasłużyć wieloletnią grą i postawą na boisku i poza nim. W pół roku czy nawet rok takie coś jest niemożliwe.

- i druga, nawet ważniejsza sprawa. Wszyscy doskonale wiedzieli i wiedzą, że pieniądze ze sprzedaży Pawła pójdą na zakup za 300 tys euro jakiegoś króla (albo vice) strzelców buraczanej ligi. Że przyjedzie na testy tysiąc zawodników (część nawet z nadwagą :lol: ), a media szumnie będą bębnić że zaczęła się w Wiśle nowa saga - szukanie następcy Pawła Brożka. Kupno za te 300 tys jakiegoś drugiego Beto to i tak wersja optymistyczna, bo do tej pory przyzwyczajeni byliśmy do innych standardów :lol: Tego się wszyscy bali i to głównie dlatego nikt nie chciał sprzedaży Pawła. Prawda jest brutalna - nie ma piłkarzy nie do zastąpienia, pod warunkiem że sprowadzi się godnych następców. To okienko jest chyba pierwszym, gdzie Wisła oprócz zapchaj dziur sprowadziła kilka zawodników perspektywicznych, mogących być realnym wzmocnieniem. Trzymamy kciuki za Basałaja, żeby stworzył profesjonalny scauting i żebyśmy przyzwyczajali się do standardów europejskich.

Wojtas 04.08.2010 22:29

Co do Legii to im w tamtym sezonie Mucha wybronil tyle sytuacjii ze jakby mieli takiego Pawelka to byli by na koniec w srodku tabeli.
Naprawde jestem ciekaw ja bedzie wygladal ten sezon ,niby zespoly wzmocione ,Polonia troche doskoczyła,ale to tylko na "plska miare" czyli gdzie nam tam do europjskiego poziomu.

Buziek_LG 04.08.2010 23:30

Na tą chwilę wzmocniona została Wisła, Śląsk i Cracovia. Na Legii jest inna drużyna więc ciężko mówić o wzmocnieniu, to samo na Polonii/Groclinie. A Lech/Amica się osłabił i to wyraźnie: nie ma Lewego i mit o najofensywniejszej pomocy w Polsce wali się w gruzach co z resztą było do przewidzenia

Oldpara 05.08.2010 00:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 952059)
a Robert Lewandowski strzelił właśnie gola na 3-1 dla Borussi w meczu z Man City. Może coś jednak z tego piłkarza będzie. Jego odejście to Wielkie osłabienie Lecha, co doskonale pokazują ostatnie spotkania Kolejorza.

Oto właśnie co jeden piłkarz może dawać drużynie. U nas takim był Kosowski - z nim jak burza, a bez niego kicha. A przecież to tylko jeden piłkarz.

Pamiętam odpowiedź Peszki z zeszłego roku po remisie 0:0 z Odrą Wodzisław na pytanie dziennikarza Canal+ "co się stało, że nie daliście rady wygrać z ostatnią drużyną?" - "jak to co się stało? - Robert nie grał......" A Lewandowski chyba za kartki wtedy pauzował.

Cieńko widzę Lecha w tym sezonie.

0 22 05.08.2010 00:02

Buziek - sorry, ale tak zle jak w zeszłym sezonie u nas nie było od x lat. Osobiście nie pamiętam tak bezjajecznej i pedalskiej druzyny. Naprawde nie moze byc gorzej, nie wyobrazam sobie. Jakies tam wzmocnienie jest.

Buziek_LG 05.08.2010 04:08

Ale ja tylko piszę że to jest zupełnie inna drużyna. Czy lepsza czy słabsza okaże się na koniec sezonu. Dziś ciężko pisać o wzmocnieniach bądź ich braku skoro w każdej formacji macie gruntowną przebudowę, wynik końcowy to na dziś dzień jedna wielka niewiadoma.

ToTylkoJa 05.08.2010 05:25

Buziek a gra Wisły to nie jest niewiadoma? I dlaczego sądzisz, że Wisła została wzmocniona? Po grze z Azerami doszedłeś do takiego wniosku?
Nowy bramkarz plus 3/4 nowej obrony (dwa filary środka obrony i wypożyczony Alvarez odeszły). Mało? U nas obrona nie została 'rozwalona' jak w Krakowie (tzn została, ale to wynik kontuzji, a nie sprzedaży)
Wisła jakby nie było, sprowadziła taką samą ilość nowych piłkarzy do siebie co Legia(nie liczę Jędrzejczyka, Skaby, Kowalskiego itp, bo ci powrócili z wypożyczeń), więc też ma 'nową' druzynę.

Buziek_LG 05.08.2010 06:02

Różnica polega na tym że z Legii odeszło 12 graczy, z czego 6 ścisłego składu pierwszej drużyny, a 3 kolejnych z szerokiej kadry. W pierwszej drużynie wymieniono 8 graczy. Więc szeroka kadra zmieniła się o blisko 50%. Natomiast z Wisły odeszła trójka graczy. Zaś do składu dołączono(nie wymieniono) 8 nowych graczy którzy mają podnieść konkurencję jeśli nie dostrzegasz różnicy to łatwiej już Ci tego nie rozrysuje.

Zaś na argument z Azerami ja przypomnę Dolcan. Taki sam poziom dyskusji

ToTylkoJa 05.08.2010 06:25

Jeśli Ty porównujesz sparingową gierkę z meczem o stawkę, to moim zdaniem nie jest to ten sam poziom dyskusji. Ja nie raz czy nie dwa podkreślałem, że Legię, Wisłę czy Lecha będę oceniał po meczach o 'coś'. Póki co tylko stołeczny klub nie miał takiego spotkania. Zarys obrazu gry Wisły i Lecha już jakiś mam (chociaż nie jest ostateczny, mimo iż te kluby już o coś grały, to nadal jest to początek sezonu). Z oceną gry Legii wstrzymuję się przynajmniej do jej pierwszego spotkania w lidze.

W Wiśle posypała się prawie cała obrona, a jest to formacja bardzo ważna (wielcy trenerzy zawsze podkreślają, że zespół buduje się od tyłu). Legia tego problemu nie ma (oprócz wspomnianych kontuzji, ale Astiz, Choto czy Rzeźniczak wrócą- Marcelo z Głową raczej do Wisły już nie zawitają).

Mogę też napisać, że teoretycznie Garguła również jest nowym zawodnikiem, bo do tej pory nie miał zbyt wielu okazji do grania w koszulce z Białą Gwiazdą.

Napisałeś, że z Legii odeszło sporo piłkarzy ze ścisłego składu. Ok, masz rację. Tylko ilu tak naprawdę chciałą Legia zatrzymać z tych, co odeszli (poza Muchą)? Żadnego. Po co nam Grzelak, Smoliński, Szala, Mięciel(który niestety raczej nie wypalił) itp? Oni już na polską ligę byli słabi, a co dopiero na Europę? Do tych co odeszli powinien dołączyć w mojej opinii jeszcze Giza, Kumbev, Komorowski i być może Radović, o ile się nie ogarnie.

Legia oprócz Muchy nie pozbyła się żadnego filara, na którym chciałaby oprzeć silę zespołu.

Co do Wisły, napisałeś, że dołączono, a nie wymieniono.
Pawełek-Jovanic
Marcelo- Bunoza
Alvarez-Cikos
Głowa- Kowalski/Cleber (?)- być może Chavez, jeśli dołączy.
To już masz 4, którzy zostali wymienieni, a nie dołączeni jak to napisałeś.
Do tego odszedł Ba, którego można porównać z odejściem np Smolińskiego z Legii (obaj grali mało).

Z Legii ze ścisłego* składu odeszło 4 piłkarzy, a nie 6 jak napisałeś-Mucha, Grzelak, Jarzębowski i Mięciel. Szala, Smoła, Dong itp grali bardzo mało lub wcale.

*rozumiem to jako podstawową, optymalną, najczęściej wystawianą '11'.

Buziek_LG 05.08.2010 06:39

Pawełek zniknął ze składu, ktoś zabronił mu grać, nie trenuje? Bo mi się wydaje że dalej w Wiśle jest chyba żeby coś mnie ominęło.

A teraz przeczytaj jeszcze raz co sam napisałeś i porównaj to z moimi słowami które Ci tutaj zacytuje: "Ale ja tylko piszę że to jest zupełnie inna drużyna. Czy lepsza czy słabsza okaże się na koniec sezonu. Dziś ciężko pisać o wzmocnieniach bądź ich braku skoro w każdej formacji macie gruntowną przebudowę, wynik końcowy to na dziś dzień jedna wielka niewiadoma."

Więc skoro sam piszesz że Legia zbudowała nową drużynę(mniejsza o to czy tego chciała czy nie) to o co Ty się ze mną wykłócasz. Starasz się napisać to samo i jednocześnie temu zaprzeczyć. Więc może przebadaj zgodność logiczną swojej całej wypowiedzi.

Co zaś do ścisłego składu to jest to najczęściej wystawiana 18 meczowa. I tutaj i Szala(który na koniec sezonu był z resztą podstawowym zawodnikiem) i Smoliński są podstawowymi graczami.

ToTylkoJa 05.08.2010 08:07

Twoje rozumowanie się nie trzyma kupy. Wisła się wzmocniła, mimo tego, że się osłabiła (co dla Wisły znaczyli Głowa i Marcelo? Wg Ciebie chyba nic, skoro piszesz o wzmocnieniu zespołu. Do tego dodać Alvareza- najważniejsza formacja rozsypała się, co było widać w meczu z Azerami.)

W każdej formacji mamy gruntowną przebudowę? A to ciekawe co piszesz. W obronie mamy tylko wzmocnienie, nie przebudowę. Choto, Astiz, Rzeźniczak, Wawrzyniak, Komorowski, Kiełebowicz, Kumbev- doszedł Knezevic (pewnie będzie siedział na ławce jeśli zdrowi i w formie będą Choto i Astiz) i z wypożyczenia wrócił Jędrzejczyk. Rzeczywiście, obrona została tak przebudowana, że aż strach:). Odszedł Szala. Skoro to dla Ciebie gruntowana przebudowa tej formacji, to w Wiśle nastapiła rewolucja.

Legia zbudowała nową drużynę, ale zostawiła swoje filary, tych najlepszych (poza wyjątkami jak Komor, Giza). Słabszych się pozbyła i ściągneła (przynajmniej teoretycznie) lepszych piłkarzy.
Co z tego, że do Wisły doszło 'x' zawodnikó, skoro odeszły dwie największe gwiazdy zespołu? A zostali tacy piłkarze jak Łobo czy Jirsak, któzy są kompletnie nieproduktywni.

W wyjściowej jedenastce Legii w nowym sezonie szansę na grę i to dużą mają (ze starego składu)- Wawrzyniak, Choto, Astiz, Rzeźniczak, Rybus, Iwański, Borysiuk, Chinyama. Pewniakiem z nowych jest Manu, Vrdoljak i Cabral. Knezevic to zabezpieczenie środka obrony, Mezenga póki co gra gorzej od Chinyamy. Antolovic początek miał kiepski, ale z meczu na mecz robi postępy. Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że nastąpiła rewolucja, ale jest to właśnie wynik tego, że Legia pozbyła się szrotu, a sprowadziła bardziej wartościowych piłkarzy. Smoliński, Szala, Paluchowski- oni grali, jak kadra się kruszyła, nie byli to podstawowi piłkarze.

W mojej opinii 3-4 nowych piłkarzy będzie grało w 'nowej' Legii (jeśli wszyscy starzy piłkarze będą zdrowi).
VIVA rewolucja!

Zakłądam, że wszyscy piłkarze będą zdrowi, więc '11' wg mnie może wyglądać tak:

Antolovic(lub Machnowski, zobaczymy, któy wygra rywalizację)

Rzeźniczak (Jędrzejczyk:tu Artur ma sporą szansę wygryźć Rzeźnika)-Choto-Astiz-Wawrzyniak : obrona praktycznie nieruszona, może poza prawą stroną

Manu, Vrdoljak, Borysiuk, Iwański, Cabral(lub Rybus)

Chinyama (raczej pewniak, o ile ominą go kontuzje)

Szczerze mówiąc, wolę jakość, niż ilość. I w tym kierunku poszli działacze Legii, za co można ich pochwalić (w końcu). Sprowadzili 7 nowych, a sprzedali 'szrot' w postaci 11 kg (nie licze Muchy, bo to był diament). Dlatego wydaje Ci się, że nastąpiła istna rewolucja.

PS tak, Pawełek nadal w Wiśle jest, ale to Jovanic ma być nr 1, tak? Więc Kolejny piłkarz, który będzie 'nowy' w wyjściowej '11'. Jak ma się to zgrania zespołu?
Przypomnij mi, ilu nowych zagrało z Karbachem? Właśnie tylu, ilu ma szansę grać w Legii w podstawowej jedenastce (z kupionych).

szczebrzeszcz 05.08.2010 08:12

ten Manu jest chyba po to żeby Michał Piróg przychodził na Legię :p

tacy jacyś podobni mi się wydają:-)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Oldpara (Post 952202)
Cieńko widzę Lecha w tym sezonie.

a Wisłę?
gdzie u na potrzeba jeszcze 3-4 zawodników nie licząc Chaveza
no i formy ;P

Vinci 05.08.2010 08:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 952245)
ten Manu jest chyba po to żeby Michał Piróg przychodził na Legię :p

tacy jacyś podobni mi się wydają:-)

TVN (ITI) ma to do siebie, że lubi gejowski akcenty podkreślać...obawiam się, że jest kwestią czasu, kiedy w Legii objawi się kopacz (po ostatnich popisach nie mylić z piłkarzami), który wyzna publicznie o swoich różowych skłonnościach. Nie życzę im tego, ale taka akcja marketingowo elegancko, by się wpisywała w pewien ich kanon...

Tym bardziej, że konflikt z kibicami mają już z głowy, a promować pseudo tolerancję to oni lubią bardzo...

szczebrzeszcz 05.08.2010 08:33

ty się śmiej,
ale na wisla-online podają że Biedroń jest wiernym fanem:p

Sartre 05.08.2010 08:40

No akurat muszę się zgodzić z Buźkiem. W podstawowej 11 będzie grało od 3 do 7 (tyle, że raczej 7 niż 3) nowych piłkarzy - Vrdoljak, Cabral, Manu na pewno; Mezenga, Antolović, i Knezević prawdopodobnie; Jędrzejczak na pewno na początku, potem się zobaczy, raczej też (bo szkoda, żeby "reprezentant" Polski (póki co jeszcze w cudzysłowie) nie grał).

Ze starych graczy pewne miejsce w składzie mają Choto i któryś z lewych obrońców (Wawrzyniak/Kiełbowicz, raczej Wawrzyniak). I koniec. Iwański i Rybus raczej też, ale razem tylko jak Cabral będzie nie grał. Bo Cabral zastępuje jednego z nich, chociaż to zależy od ustawienia dosyć. Obecność Borysiuka, choć póki co prezentuje się wyśmienicie, jest uzależniona od ustawienia - czy będzie Skorża wystawiał dwóch defensywnych pomocników. Chinyama będzie konkurował z Mezengą, tu dużo zależy od tego ostatniego. Astiz z Rzeźniczakiem czują na plecach oddech Knezevića i Jędzy (co jest bardzo fajną sprawą, bo wszyscy czterej są całkiem konkretni). Reszta pogra jak będzie wchodziła na zmianę albo jeszcze rzadziej.

Tymczasem Wisła prawdopodobnie odtworzy większość starego składu. W zasadzie jedyna formacja, która doznaje pełnej zmiany to obrona, no i bramkarz (mimo że Pawełek zostaje - wątpliwe by wrócił na bramkę w końcu). Reszta jest konkurencją, można ich wprowadzać po trochu, pozwolić walczyć o miejsce w podstawowej 11. Wyjątkiem może jest Żuraw, którego nie wypada za często sadzać na ławce ;)

Natomiast zdecydowanie jest różnica między Azerami a Dolcanem. Ostatnio Borysiuk powiedział, że sparingi w Polsce, to był chaos i padaka - nowa drużyna, brakowało dynamiki, zgrania, siły. Po to one były, żeby można było identyfikować problemy i je naprawiać - porażka była jedynie uszczerbkiem prestiżowym. Natomiast porażka z Quarabachem, to była porażka w meczu na serio, o awans, o kasę, o punkty, ważniejszym niż ligowy. Swoją drogą, mam nadzieję że teraz już tych kelnerów odpowiednio potraktujecie ;)

Cytat:

TVN (ITI) ma to do siebie, że lubi gejowski akcenty podkreślać...obawiam się, że jest kwestią czasu, kiedy w Legii objawi się kopacz (po ostatnich popisach nie mylić z piłkarzami), który wyzna publicznie o swoich różowych skłonnościach. Nie życzę im tego, ale taka akcja marketingowo elegancko, by się wpisywała w pewien ich kanon...

Tym bardziej, że konflikt z kibicami mają już z głowy, a promować pseudo tolerancję to oni lubią bardzo...

Eee... tego bym się nie spodziewał w Polsce za szybko, a już na pewno nie z premedytacją ze storny klubu (chociaż po ITI wszystkiego można się spodziewać). Nawet w klubach z arcy-tolerancyjnych państw piłkarze-geje to temat tabu. W Niemczech dopiero co była afera w związki z tym, że ktoś tam stwierdził, że nowa kadra niemiecka jest bandą pedałów pod dowództwem super-pedała Loewa i że zawodnicy dobierani są pod kątem swojej orientacji (swoją drogą - co by nie było, ta banda pedałów zagrała fenomenalnie). U nas, to wielkie halo będzie, jak któryś ze znanych gejów zrobi "coming out" i przyzna się, że kibicuje jakiejś drużynie.

kreseq 05.08.2010 09:26

ITI moze lubic rozowo odbytnicze akcje, ale kibice nie... i tutaj sprawa sie konczy ;)

7 kotów 05.08.2010 09:26

Liga sie zapowaida ciekawie ( :lol: ) wzmocnienia 6 druzyn, awans 2 niezlych. Moze sie okazac ze "liga bedzie wyrownana" i nie "bedzie trzeba przepraszac kibicow".
Wzmocniona Wisla, Legia, Polonia, Kolporter, Slask, Barachlo zz Blon, silna Amika, Lechia, Lubin, Arka, do tego Widzew i Gornik, Ruch.

Generalnie czuje jakas duza niespodzianke w tym sezonie.
Tytul trafi Slask lub Polonia.

WiślakMyślenice 05.08.2010 09:37

Cytat:

Generalnie czuje jakas duza niespodzianke w tym sezonie.
Tytul trafi Slask lub Polonia.
Wg mnie Jagielonia. Pokonała Amikę w Superpucharze i całkiem nieźle się z Arisem zaprezentowała.

Marszałek 05.08.2010 10:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 952095)
Skoro grajac u siebie, goniac wynik stawia sie na 1 napastnika to trzeba naprawde byc dziwnym czlowiekiem.
Majac 1 napastnika i gora 1 innego gracza w polu Krivec wali zawiesine i potem rozklada rece.
Taktycznie to byla ŻENADA.
o.

A co innego gwarantuje imć Zieliński?Za wysokie progi jak dla niego.

Odnośnie tego, kto może zamieszać w tym sezonie w buraczanej, to stawiałbym raczej na Jagę niż na Polonię i Śląsk. Gdyby u Wojciechowskiego był inny trener to kto wie a tak to na początku będzie strata punktów,kłótnia, powrót,aż w końcu zatrudnią kogoś nowego. Personalnie jest w porządku ale tylko to,reszta u JW leży i kwiczy. Nie jest ot zespół na MP.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:58.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl