Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Sprzęt komputerowy, programowanie itd. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=710)

szprotson 17.01.2012 21:48

Wieloktornie zdarza mi sie przy odłaczaniu dysku zewnętrznego usb ....że komputer mi sie resetuje.
Czym to moze byc spowodowane? Jeśli nie znacie solucji to moze jakieś fora gdzie siedzac super informatycy?
Mam nowy system a np. firefox mi sie wiesza ( brak odpowiedzi etc) Czy to wina starego dysku czy jak ?

BartekA/J 17.01.2012 22:46

Panowie coś mi się z kompem stało i programy typu gg itp mi się włączają tylko w procesach a normalnie nie.Próbowałem to naprawić za pomocą przywracanie systemu i combofix ale dalej nie działa poprawnie komp..

jabadabaryba 17.01.2012 22:51

@Michal_b3:
pamięć różni się rodzajem, pojemnością, taktowaniem, ta którą wybrałeś spokojnie Ci starczy.
karta graficzna: na pewno nie opłaca Ci się wydawać pieniędzy na wersję 2 gb, niema prawie żadnej róźnicy miedzy tymi kartami. I na pewno nie przerzucaj się na tego Geforca. Wejdź sobię jeszcze na stronę benchmark.pl, masz tam testy i popatrz cenowo czy masz możliwość na jakąś lepszą kartę.
Obudowa, tutaj nie mam pojęcia, weź taką co dobrze wycisza i ma parę miejsc na wiatraki w razie czego, mam dosyć podobny zestaw do twojego tylko tak jakby wersję rok starszą i się cholerstwo potrafi grzać niemiłosiernie.
Zasilacz kup mocniejszy, ja w swoim rok starszym potworze mam 630W.
kupując taki komputer nie ma co oszczędzać na monitorze, proponuję ASUS PA246Q za 2 tysiące, nie korzystałem z innych monitorów żeby coś o nich powiedzieć,
I wsadź do kompa wiatraków jak najwięcej. Ja już swojego radeona spaliłem 2x, dobrze, że na gwarancji jeszcze, w pokoju to +5 stopni od komputera ;D

Michal_b3 17.01.2012 23:30

To chyba zalezy od producenta jak chlodzona jest grafika, tak? Masz jakas opinie ktory dystrybutor djae najlepsze chlodzenie?

Wlasnie mialem pytac, czy uzasadnione jest wydawnaie 150zl na dodatkowe (czy zastepcze) chlodzenie do procesora czy wystarczy te ktore jest dostarczone w wersji BOX. Wiec jak to z tym jest? Jezeli nie bede podkrecal to wystarczy stockowy czy lepiej od razu zainwestowac w lepszy?

Dzimi 18.01.2012 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jabadabaryba (Post 1210478)
@Michal_b3:
karta graficzna: na pewno nie opłaca Ci się wydawać pieniędzy na wersję 2 gb, niema prawie żadnej róźnicy miedzy tymi kartami.

Oj oj

Z tego co czytam Michał miał poprzedni komputer 6-7 lat, więc następny nie będzie zmieniał za 2-3 lata. Może teraz pomiędzy Radeonem 6950 w wersji 1GB i 2GB nie ma dużej różnicy, ale w grach które wyjdą za rok-dwa będzie znaczna różnica. Większa pojemność pamięci na karcie to wydatek który zwróci się w przyszłości i jeżeli nie planuje się wymieniać karty graficznej po kilkunastu miesiącach to warto go ponieść.

Przykład? w 2008 roku można było kupić np GeForce 8800GT (czy inne karty) w wersji z 512MB lub 1GB pamięci. Niektórzy pukali w głowę innym - człowieku, po co Ci 1GB jak żadnej różnicy nie ma. Ci którzy wybrali wersję z 1GB mogli pograć w gierki które wyszyły 2-3 lata później w miarę płynnie, a na tych samych kartach z 512MB nie dało się grać bo działały 3-4 razy wolniej. I po tym czasie Ci którzy kupili te karty z 1GB pamięci powiedzieli do tamtych - dołożyłem niedużo do większej pamięci na karcie, a teraz nie muszę tak szybko wymieniać karty, co Ciebie niestety nie ominie.

Pamięci na karcie nie da się dołożyć jak RAMu na płycie, lepiej wziąć od razu więcej. No chyba że się zmienia karty co 18-24 miesiące, to nie trzeba. Wtedy następną kupuje się z 2x więcej pamięci i tak dalej.

A co do benchmarka - ten serwis jest trochę lamerski, mają słabe testy szczególnie procesorów (za dużo syntetyków które nic nie znaczą), Natomiast aktualności (newsy) są nieraz znacznie później niż w serwisie który lubię i polecam (ten który mam w podpisie).

iiYama 18.01.2012 22:41

Cześć, ile byście dali za poniższy zestaw?

- Monitor iiYama 20" ProLite E2002WS
- Obudowa CoolerMaster Centurion 590, czarna
- MB Asus P5Q-E
- Procek Intel Core2Duo E8400
- Dysk Seagate 250GB ST3250410AS
- Dysk Samsung 500GB HD502HJ
- Grafika Asus GF-9800GTX+ 512MB
- Napęd Pioneer DVR-216BK
- Pamięć 2x2GB OCZ DDR2 CL5 1066Mhz Reaper
- Chłodzenie Pentagram Karakorum HP-120
- Mysza Logitech MX518
- Zasilacz Tagan TG600-U33II 600W
- Windows Vista Home Premium 64

Oprócz dysku Samsunga wszystko kupowane i składane w styczniu 2009, Samsung jakoś 2010. Na wszystko oprócz Samsunga mam rachunki/faktury i w większości oryginalne pudła.

Z góry dzięki za pomoc :)

crazykaro 19.01.2012 00:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzimi (Post 1210719)
Oj oj

Z tego co czytam Michał miał poprzedni komputer 6-7 lat, więc następny nie będzie zmieniał za 2-3 lata. Może teraz pomiędzy Radeonem 6950 w wersji 1GB i 2GB nie ma dużej różnicy, ale w grach które wyjdą za rok-dwa będzie znaczna różnica. Większa pojemność pamięci na karcie to wydatek który zwróci się w przyszłości i jeżeli nie planuje się wymieniać karty graficznej po kilkunastu miesiącach to warto go ponieść.

Przykład? w 2008 roku można było kupić np GeForce 8800GT (czy inne karty) w wersji z 512MB lub 1GB pamięci. Niektórzy pukali w głowę innym - człowieku, po co Ci 1GB jak żadnej różnicy nie ma. Ci którzy wybrali wersję z 1GB mogli pograć w gierki które wyszyły 2-3 lata później w miarę płynnie, a na tych samych kartach z 512MB nie dało się grać bo działały 3-4 razy wolniej. I po tym czasie Ci którzy kupili te karty z 1GB pamięci powiedzieli do tamtych - dołożyłem niedużo do większej pamięci na karcie, a teraz nie muszę tak szybko wymieniać karty, co Ciebie niestety nie ominie.

Pamięci na karcie nie da się dołożyć jak RAMu na płycie, lepiej wziąć od razu więcej. No chyba że się zmienia karty co 18-24 miesiące, to nie trzeba. Wtedy następną kupuje się z 2x więcej pamięci i tak dalej.

A co do benchmarka - ten serwis jest trochę lamerski, mają słabe testy szczególnie procesorów (za dużo syntetyków które nic nie znaczą), Natomiast aktualności (newsy) są nieraz znacznie później niż w serwisie który lubię i polecam (ten który mam w podpisie).

Tylkko że pamięć na karcie nie ma dużego wpływu na wydajność karty graficznej a raczej na rozdzielczość którą można osiągnąć. W ostatnich 2-3 latach do gier wszedł format FullHD który pociągnął za sobą konieczność stosowania kart o większej pamięci. Lepiej zainwestować w kartę z wyższym taktowaniem pamięci

Cytat:

Pierwotnie napisane przez iiYama (Post 1210738)
Cześć, ile byście dali za poniższy zestaw?

- Monitor iiYama 20" ProLite E2002WS
- Obudowa CoolerMaster Centurion 590, czarna
- MB Asus P5Q-E
- Procek Intel Core2Duo E8400
- Dysk Seagate 250GB ST3250410AS
- Dysk Samsung 500GB HD502HJ
- Grafika Asus GF-9800GTX+ 512MB
- Napęd Pioneer DVR-216BK
- Pamięć 2x2GB OCZ DDR2 CL5 1066Mhz Reaper
- Chłodzenie Pentagram Karakorum HP-120
- Mysza Logitech MX518
- Zasilacz Tagan TG600-U33II 600W
- Windows Vista Home Premium 64

Oprócz dysku Samsunga wszystko kupowane i składane w styczniu 2009, Samsung jakoś 2010. Na wszystko oprócz Samsunga mam rachunki/faktury i w większości oryginalne pudła.

Z góry dzięki za pomoc :)

Jak masz rachunki i faktury to sprzedawaj pojedynczo na allegro. Na pewno więcej zarobisz. Szkoda że nie zacząłeś sprzedawać w grudniu bo wówczas mógłbys napisać że większość elementów jest jesszcze na gwarancji a tak to tylko Samsung pozostał na gwarancji. Nowe kompy są teraz drogie wiec do używanych ludzie kupują używane części. Pamietam jak 2 lata temu sprzedawałem swojego kompa na części to byłem pozytywnie zaskoczony ile wyciągnąłem mimo, że już wówczas był to komp do pracy biurowej.

Uran235 19.01.2012 07:25

Pada mi podświetlenie od monitora. Kiedy go włączam, mam migotanie, które z czasem ustaje, im dłużej używam go w takim stanie, tym okres migotania po starcie wydłuża się. Prawdopodonie chodzi o coś z lampą, bo monitor ma już swoje lata ( w tym roku minie bodaj 5 jak go mam). I tutaj rodzi się pytanie - czy można go jakoś w miarę od ręki (tzn. żebym pozbył się go na góra dwa dni) i tanio naprawić? Czy jest to jednak grubsza "filozofia" wymagająca bardzo specjalistycznego serwisu, czasu i kasy?

Ewentualnie rozglądam się za czymś nowym, ale nie chcę wydać więcej niż 500-600 złotych (im mniej tym lepiej). W grę wchodzi tylko nieużywany sprzęt. Mimo wszystko jeśli kupować nowy, to wolałbym w HD. Jednak priorytetem są dobre parametry wyświetlania, tak żeby nadawał się do grania.

Na razie w oko wpadło mi coś takiego:
http://www.morele.net/monitor-lg-w2240s-pn-309928/

Michal_b3 21.01.2012 10:33

Czytałem o róznych monitorach i mój wybór padł na Monitor LED iiyama ProLite X2377HDS-B1 , macie jakieś doświadczenia z tym modelem lub z tą firmą?

Druga sprawa, ekran posiada jedno złącze DVI i jedno HDMI, komputer podłączam pod DVI czy HDMI? Chciałbym mieć możliwość podłączenia jednocześnie konsoli i komputera do monitora bez konieczności kombinowania kablami, wyjaśni mi ktoś jak to jest z tymi złączami? dzięki!

crazykaro 21.01.2012 11:06

DVI jest to cyfrowe złącze przesyłąjące wyłącznie obraz. Natomiast HDMI oprócz obrazu może przesyłać również dzwięk. Co do podłączenia to radzę komputer podłączyć do DVI a konsole przez HDMI

AS82 22.01.2012 23:04

Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest możliwe ,że po odinstalowaniu gry , usunieciu recznym reszty plikow ktore po niej zostaly i usuniecie nawet plikow z rejestru (regedit) , po ponownym zainstalowaniu tej gry ,pamieta ona moje wszystkie prywatne ustawienia ? Czy jest jeszcze jakies miejsce ,gdzie takie dane z gry sa ukryte ?

mic 22.01.2012 23:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1211855)
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest możliwe ,że po odinstalowaniu gry , usunieciu recznym reszty plikow ktore po niej zostaly i usuniecie nawet plikow z rejestru (regedit) , po ponownym zainstalowaniu tej gry ,pamieta ona moje wszystkie prywatne ustawienia ? Czy jest jeszcze jakies miejsce ,gdzie takie dane z gry sa ukryte ?

Pewnie w Moje Dokumenty cos zostalo (moze byc ukryte)

brylant17 23.01.2012 21:34

Szukam porządnego chłodzenia pod lapka waham się między dwoma:

Zalman

http://allegro.pl/chlodzenie-zalman-...056329947.html

specyfikacja

- Kolor: czarny
- Wymiary całości: 365(L) x 400(W) x 60(H) mm
- Prędkość obrotowa wentylatorów: 620~720rpm ± 10 %
- Łożysko: Sleeve Bearing
- Napięcie zasilające: 5V (z gniazda USB)
- Głośność: 17~23dBA ± 10 %
- Waga: 1200g

AAB

http://allegro.pl/podstawka-chlodzac...055865089.html

Co radzicie lepszy droższy? czy ten ABB będzie też ok a może coś innego troszkę mało te 700 rpm.

nero 23.01.2012 21:56

Plusy i minusy komputerów All-in-one ? dlaczego jest ich tak mało na allegro?

Dzimi 23.01.2012 22:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1212117)

plusy:
- mało miejsca zajmują
- zużywają mniej prądu

minusy:
- brak możliwości lub bardzo ograniczone możliwości rozbudowy, wymiany/ulepszenia podzespołów
- zazwyczaj słaba wydajność grafiki
- wyższa cena niż porównywalnych zestawów pudło + monitor
- problemy ze sterownikami, zmianą systemu operacyjnego
- mniej praktyczne niż notebook/laptop przy podobnej cenie.
- często mniejsza wydajność dysku HDD ze względu na zastosowanie wolniejszego napędu 2,5" zamiast większego 3,5".

AiO to w zasadzie laptop. W tych komputerach znajdują się dokładnie takie same podzespoły jak w laptopach, zintegrowane w obudowie monitora. W związku z czym płyta główna nie jest standaryzowana, jest to produkt danego producenta, stąd problemy ze sterownikami analogicznie jak w niektórych laptopach.

gris 24.01.2012 11:50

Padło mi chłodzenie karty graficznej. Przez pół roku coś szwankowało - czasem głośno działał wiatraczek, a to karta się też grzała. Dziś poparzyłem że nie działa jedynie wiatrak ma takie delikatne podrywy. Wszystko w środku przeczyszczone jest więc nie wiem w czym tkwi problem. Karta ponad dwuletnia NVIDIA GeForce GTS 250. Polecanie jakieś dobre chłodzenie do niej?

Dzimi 24.01.2012 12:36

Obowiązkowo mień chłodzenie lub wymień wentylator na działający. Ta karta bez wentylatora powinna się zaraz spalić, masz szczęście.

gris 24.01.2012 12:39

Spokojnie mam przyłożony wiatrak. Temperatura 50 stopni :D

Dzimi 24.01.2012 15:41

To dobrze. Hmm, co do wymiany całego chłodzenia, żeby to zrobić samemu trzeba się na tym znać. Ponadto jest to koszt od 100 do 150zł (w przypadku "nówek"), co przy wartości karty wynoszącej około 300zł nie bardzo się kalkuluje. Jeżeli chcesz tak zrobić, to do wyboru z dobrych rzeczy jest:

Zalman VF-1050F, nówka ponad 100 zł, używany 50zł. http://allegro.pl/radiator-zalman-vf...979111901.html
Arctic Cooling Accelero Twin, nówka ok 120zł: http://www.cooling.pl/arctic-cooling...kt,552224.html

Najtańszym i najprostszym sposobem będzie poszukanie samego wentylatora lub samego referencyjnego systemu chłodzenia Nvidia do tej karty, lub też kupno identycznej spalonej karty (20-40zł) z działającym wentylatorem i przełożenie go w miejsce uszkodzonego.

gris 24.01.2012 17:05

Rozebrałem wszystko wyjąłem wiatrak i ponownie zamontowałem. Wiatraczek zaczął się kręcić tylko jakoś powoli. Kupie chyba sam wiatrak i zobaczę co się będzie działo.

nero 28.01.2012 21:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1212117)

Dzimi, dziękuje za odpowiedź.
Powiedz mi czy w takim komputerach jest możliwość wymiany napędu np. z zwykłej nagrywarki dvd na blu ray?

Puchatek 28.01.2012 23:06

Szukam laptopa dla siebie. Mogę na niego przeznaczyć do 1500zł więc najlepiej będzie kupić używanego ?
Trochę jestem w tyle z tymi procesorami, kartami itp bo zatrzymałem się na intel pentium 4 :)
Moje wymagania to procesor jakiś 2 rdzeniowy core 2 duo albo inny, karta graficzna do 512mb tylko jakaś dobra, możliwość podłączenia do TV czyli HDMI i napęd dvd. Dobrze by było abym mógł na nim zainstalować windows 7 chodź mogę pracować na XP bez różnicy dla mnie. Ekran tak między 15-17 cali no i jakiś markowy nie no name, ładny i żeby się nie psuł. Aha i żeby można było wymienić dysk na SSD, dodać ramu.

StelmiOriginal 28.01.2012 23:31

Nowy MSI FX610 - zaplacilem 1372 zlote we wrzesniu na allegro, 6gb ram, 320 gb HDD, 15,6 cala... grafika Radeon hd5470 1gb :)

crazykaro 30.01.2012 22:50

To żeś mu poradził :lol: W maju a teraz to jest różnica ok 30% ceny. Obecnie nie znajdziesz nowego laptopa z takimi parametrami. Do tego i tak musiałeś znaleść jakąś promocję na takiego laptopa i to w takiej cenie. Za 1300 to można kupić nowego netbooka co najwyżej

StelmiOriginal 30.01.2012 23:59

Witam, promocji jako takiej nie było, po prostu sklep mial na allegro 20 sztuk chyba tych laptopow, rozeszly sie w ciagi 3 dni, potem one pojawialy sie, ale z firmy X-KOM, tyle ze juz po cenie 1699pln :) Mimo ze mało osob zna tą markę (a szkoda), to dziala wysmienicie ;)

Puchatek 31.01.2012 10:29

Szukam na allegro i mam na razie takie coś :

http://allegro.pl/laptop-sony-core2d...080030360.html

http://allegro.pl/sony-vaio-yb1s1e-s...079852912.html

Jednak netbook bedzie lepszy dla mnie. Głównie ma on służyć do neta, poczty, prezentacji, tworzenia grafiki w photoshopie 7 i ogladania filmów, zdjec, prezentacji przez hdmi. Dlatego zmiejszam wymagania do 2gb pamieci ddr3 z mozliwoscia powiekszenia, procesor około 4ghz najlepiej 2 rdzenie po 2ghz, grafika do 512 dysk bez znaczenia ekran od 12 do 15 cali.

Dzimi 03.02.2012 02:25

Popatrzcie jak w przyszłości może wyglądać laptop : http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=25886

Ciekawa koncepcja, ale moim zdaniem raczej nie przyjmie się łatwo.

Ja_Kibic 04.02.2012 00:32

Mam Windowsa XP i procesor AMD Athlon II 340 (2x 2.20Ghz) Tyle że mój XP widzi tylko 792 Ghz. W Biosie pokazuje 2x2.20, w programiku typu CPU-Z pokazuje jak na załączonym obrazku :

http://imageshack.us/f/546/helpn.jpg/

Zmienić system na nowszy czy da się jakoś to rozwiązać inaczej ?

*KoTeK* 04.02.2012 00:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ja_Kibic (Post 1214972)
Mam Windowsa XP i procesor AMD Athlon II 340 (2x 2.20Ghz) Tyle że mój XP widzi tylko 792 Ghz. W Biosie pokazuje 2x2.20, w programiku typu CPU-Z pokazuje jak na załączonym obrazku :

Czy przy obciążeniu program również pokazuje 792...Mhz?

crazykaro 04.02.2012 00:54

Może komputer sam reguluje multiplier? Nie chce mi się szukać. Włącz jakiś film, obciążając procesor i zobacz czy się zmieni częstotliwość. Jeśli tak to wszystko OK. Jak nie to wejdz do biosu do ustawień procesora i zmień multiplier na x10.5 (taki powinien być domyślny dla tego procesora). A że ci w biosie pokazuje 2x2.20 to może to być tylko informacja o procesorze a nie rzeczywista ustawiona wartość.

*KoTeK* 04.02.2012 00:56

Funkcja EIST zapewne jest włączona.

Dzimi 04.02.2012 01:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ja_Kibic (Post 1214972)

To nie jest błąd, to tak ma być - w sytuacji jak procesor nie jest obciążony zwalnia zegar i przez to laptop mniej się nagrzewa, ciągnie mniej prądu i dłużej działa na baterii. Błąd to jest dopiero jak pod obciążeniem zegar nie wzrasta, co jest prawie tak rzadkim przypadkiem jak szóstka w totolotka. Zapuść np 3DMark jakiś albo wPrime i zobacz ile wtedy pokazuje CPU-Z.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez *KoTeK* (Post 1214977)
Funkcja EIST zapewne jest włączona.

EIST to jest w procesorach Intela nie AMD.

W procesorach AMD ta funkcja nazywa się Cool&Quiet i jest dostępna od 2003 roku. Intel wprowadził swoje EIST jako kopie rozwiązania AMD na przełomie 2005 i 2006 roku.

Marcin_fan 15.02.2012 23:39

Potrzebna bateria do Acera Aspire 5737 Z...
Ile gdzieś tak będe musiał wyskrobać ;)

arrosmay 15.02.2012 23:48

Mam problem z laptopem siostry, zainstalowałem jej javę i niby jest zainstalowana na dysku, aczkolwiek gdy chce zagrać na jakims kurniku czy coś to się nie włącza. Ofc. wersja jest kompatybilna z systemem 64 bit, windows 7. Wie ktos może jak roziwązać ten problem? :)

crazykaro 16.02.2012 00:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1218283)
Potrzebna bateria do Acera Aspire 5737 Z...
Ile gdzieś tak będe musiał wyskrobać ;)

Ok 250-300 zl za oryginał.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arrosmay (Post 1218286)
Mam problem z laptopem siostry, zainstalowałem jej javę i niby jest zainstalowana na dysku, aczkolwiek gdy chce zagrać na jakims kurniku czy coś to się nie włącza. Ofc. wersja jest kompatybilna z systemem 64 bit, windows 7. Wie ktos może jak roziwązać ten problem? :)

Java może być zainstalowana ale przeglądarka może mieć wyłączoną jave w swoich opcjach. Tka wiec trzeba wejśc w opcje i przeglądnąć

TheMadness06 16.02.2012 00:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arrosmay (Post 1218286)

Jeżeli korzystasz z przeglądarki 32-bitowej to musisz zainstalować javę w tej wersji (32-bit)

Marcin_fan 22.02.2012 19:37

crazykaro: żeby sie niepotrzebnie denerwować lepiej kupić od razu oryginał czy może jakiś zamiennik ?

crazykaro 25.02.2012 00:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1222068)
crazykaro: żeby sie niepotrzebnie denerwować lepiej kupić od razu oryginał czy może jakiś zamiennik ?

No i to jest dobre pytanie. Mozna znaleźć dobry zamiennik albo szajs. Ja tam zawsze kieruje się znaczkami C E. Jeżeli na urzadzeniu jest znaczek C E (nie CE) to produkt spełnia normy i zazwyczaj niewiele różni się od oryginału. Zawsze warto treż poszukać czy forma zamiennika jest jako tako znana chociażby w internecie.

WiślakNH 07.03.2012 15:22

Jak założyć hasło na laptopa w windows 7 ?:D

Dzięki.

darksun 07.03.2012 15:28

Panel Sterowania - > Konta Użytkowników ... To jeśli chodzi o system, bo mniemam, że tylko o chodzi :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:16.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl