Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   WOŚP w Krakowie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3911)

ABGwislakABG 11.01.2015 19:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kerim1906 (Post 1387310)
\

michalskiemu chodziło o spotkania polityczne ludzi o różnych poglądach ,

np wałęsa versus komorowski

środa kontra szczuka

kwaśniewski przeciw buzek

ks boniecki - ks sowa

a że przy okazji były inne lekcje obywatelskie , cóż jak mawiał klasyk "róbta co chceta" , po prostu wychował łudstokowiczów i politycznie i "obywatelsko"

Zapomniałeś o paru osobach.

Miecugow vs Stanecki
Zimiński vs Markowski

i vice guru - Kuba Wojewódzki :-p

EDIT: Tak zastanawiałem się kogo można by zestawić w parze z powiatowym. Po dłuższej chwili wykombinowałem liska chytruska :haha:

uposledzony_ale_kumaty 11.01.2015 21:15

Sam urząd miasta Kalisza daje 100 tys. PLN na organizację u siebie w mieście imprezy WOŚP :
http://www.calisia.pl/articles/na-or...ysiecy-zlotych

wislak68 11.01.2015 23:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1387299)
No cóż jedni jeżdżą na pielgrzymki Radia Maryja a inni na Woodstock...

Zastanawiam się jak taki wzorowy antyklerykał jak Ty może nie mieć problemu z tym, że ogromna część środków uzyskanych przez Owsiaka zostaje zebrana przed kościołami? Nie uważasz że Owsiak się kur..i żebrając u "czarnych"?

Krav 12.01.2015 08:22

dokładnie podobne mam spostrzeżenia odnośnie wczorajszej zbiórki. Ide sobie do kościoła, jedna kobieta stała w jakiejś odległości od niego, ale kolejne 3 osoby zaraz przy wejściu. Co one tam robią do c.huja ciężkiego, bo dla mnie to hipokryzja do kwadratu. Ale co mnie ucieszyło, to to że jak tam się rozglądałem to może z pięć osób miało przypięte serduszka. Chyba, że niektórzy dawali a wstydzili się przypinać. A po mszy już nikogo nie zaobserwowałem. Widocznie poklasku nie mieli. I dobrze

brzydki.brzydal 12.01.2015 11:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1387282)
A Ty nadal z własnej kieszeni dajesz dobrowolnie kolejnemu złodziejowi?
Widocznie niektórzy nie mogą żyć bez świadomości, że ktoś ich okradnie.

A skąd wiesz, że Owsiak ukradzione Tobie pieniądze dobrze wykorzysta?

Tylko że rzucając na tacę nie biorę udziału w ogólnopolskim hapenningu za społeczne pieniądze.

No to widzisz, ja daje jednemu złodziejowi, Ty rzucasz innemu i obydwaj z podatków finansujemy "naszych" złodziei krzyżowo, mimo naszego braku chęci. Plus kościół dostaje więcej niż WOŚP.

Co do miejsc prowadzonej zbiórki - zbierają pieniądze tam, gdzie są ludzie. Rozumiem, że w waszej opinii powinni udać się na opuszczony parking przed Urzędem Skarbowym? :D Jeżeli ktoś nie chce, to nie wrzuci - przecież Ci wolontariusze (w większości dupeczki w wieku około gimnazjalnym) nie rzucą się na Ciebie, nie wyrwią portfela i nie przesypią jego zawartości do skarbonki. Inny argument - płacą podatki, kościół jest finansowany z podatków, więc mają prawo do zbiórki przed kościołem.

Krav 12.01.2015 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brzydki.brzydal (Post 1387354)
. Inny argument - płacą podatki, kościół jest finansowany z podatków, więc mają prawo do zbiórki przed kościołem.

Spoko, tym sposobem "wyznawcy Jurasa" nie mogą się już posługiwać argumentem - "nie dajesz na WOŚP - nie korzystaj ze sprzętu przez nich zakupionego". WOŚP kupuje sprzęt dla publicznej służby zdrowia, do której płacąc składki mam prawo dostępu - czy sprzęt w niej działający pochodzi z WOŚP, od egipskiego milionera czy wygranej w totka mnie nie interesuje.

york09 12.01.2015 11:53

Krav to jak to? do złodziejstwa nie chcesz się przyczynić, ale łupami podzielić po równo.

PhantomRanger 12.01.2015 16:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez york09 (Post 1387361)
Krav to jak to? do złodziejstwa nie chcesz się przyczynić, ale łupami podzielić po równo.

Skoro Owsiak ma mówić kto ma korzystać z jego sprzętu, niech otworzy własne kliniki i leczy tych, którzy dali na WOŚP. Dzięki temu mniejsze kolejki będą w publicznej służbie, gdzie tego sprzętu nie będzie i nie będę się musiał, że będę nim leczony.

Gwiaździsty 12.01.2015 21:22

A tu takie obrazowe zestawienie :):

http://kontrowersje.net/sites/defaul...u7/zarobki.png

uposledzony_ale_kumaty 12.01.2015 21:45

WOŚP - wielki upadek politycznego projektu
„Niech nie wie lewa Twoja ręka co czyni prawa.” – Jezus Chrystus.

Na naszych oczach chwieje się i za chwile upadnie jeden z ważniejszych, strategicznych projektów społecznych w Polsce. Nigdy nie spodziewałem się, że upadek WOŚP tak mnie ucieszy. A cieszy mnie sposób wręcz „ewangeliczny”.

Chciałbym napisać, że zaczęło się niewinnie ale byłaby to nieprawda. Kiedy Jerzy Owsiak rozdmuchiwał akcję z iskierki, miałem kilkanaście lat, długie włosy i perkusję, na której kulawiłem co lepsze kawałki rockowe, razem z kolegami z garażowego zespołu. Wtedy Owsiak był dla mnie autorytetem, a społeczne koszty jego działalności traktowałem jako marginalne wobec wielkiego dobra, które się z akcji zbierania pieniędzy tworzy. Dziś na sprawę patrzę zupełnie inaczej, przeraża mnie bezmyślność rodziców puszczających swoje dzieci w objęcia niebezpiecznej subkultury. Można było wyciągnąć wnioski już wtedy ale niestety, człowiek młody to człowiek głupi. Miałem szczęście uczestniczyć też w Światowych Dniach Młodzieży w Częstochowie i dziś dzięki temu widzę jaka przepaść dzieli te dwa rodzaje młodzieżowych zlotów. Jak ożywcza woda do denaturatu.

No ale nie w pijaństwie młodzieży tkwi istota zagrożenia, ani przyczyna mojej wielkiej radości nadchodzącego końca WOŚP. Jest nim wypaczenie pojęcia charytatywności, które prowadzi do wykorzenienia tego co w nas najlepsze – solidarności w obliczu nieszczęścia.

Nie wiem na ile zdajemy sobie sprawę jaki skarb leży w naszym społeczeństwie. Podam prosty przykład. Po przejściu huraganu Katrina w USA, potrzebna była Gwardia Narodowa do ugaszenia fali gwałtów i grabieży. Wielka powódź w Polsce pokazała ogromną solidarność Polaków, incydenty utonęły w morzu empatii. Ostatnio, kiedy w Mokobodach zaginęło dwóch chłopców, „ze 300 ludzi wyszło pomagać szukać”. To mała mieścina jest, ludzie niemodni, wioska. Nie to, co wielkomiejska socjeta Nju Jorku, co?
Społeczeństwo USA w pewnych sprawach nie dorasta nam do pięt, przy nas są barbarzyńcami. Warto o tym pamiętać w tym wieloletnim zachłyśnieciu się zachodem.

To nie patriotyzm płynący z flag i pochodów nas łączy. Nie żadne polityczne szczekanie. Prawdziwą istotą jedności Polaków jest solidarność w obliczu nieszczęścia, stajemy się wtedy jednością. Pamiętacie wieczór 10 kwietnia 2010 roku? Pamiętacie 2 kwietnia 2005 roku? Polska przetrwa tylko jeśli zdołamy utrzymać tę zdolność. Nasi rodzice przeżyli faszyzm i komunizm, my musimy przetrwać epokę egoizmu. Często mówi się, że najbardziej jednoczy nas wspólny wróg ale to nie do końca prawda. Najbardziej jednoczy nas empatia, współodczuwając odnajdujemy swoją wspólnotę. W ciszy...

W istotę tej jedności godzi projekt WOŚP. Składa się na to kilka czynników, tworzących zabójczą dla empatii toksynę:

1. WOŚP jest festiwalem samozadowolenia. Publiczne paradowanie z serduszkami, radosna feta z wrzuconego pieniążka. Ludzie sobie je jeszcze w domach przyklejają, jako certyfikat dobroczynności. To dopiero wiocha. Akcja jest festiwalem egoizmu, łechcącym próżność darczyńców przekonywanych usilnie, że są fajni bo pomagają. To jest zbrodnia na empatii, której największym wrogiem jest egoizm i pycha.

2. Nie ma kontaktu z potrzebującym. Proszę zwrócić uwagę, że w całej tej maskaradzie nie ma znaczenia kto jest adresatem akcji. Są beneficjenci, którzy ze sprzętu korzystają ale gdzieś tam daleko. W tej akcji nie ma pochylenia się nad człowiekiem – nie ma kontaktu z ludzkim cierpieniem. Nie mają go ani darczyńcy, ani wolontariusze, ani sami organizatorzy akcji.

3. Akcja medialna impregnuje na inne formy działalności, charytatywnej. Trzeźwo patrząc na wielkość WOŚP to żaden z niej cymes. Ale WOŚP jest dosłownie wszędzie, mam wrażenie, że prawie wyłącznie o tej akcji się mówi. Nie tylko w czasie finału, Orkiestra jest przywoływana jako wzór i przykład obywatelskiej postawy Polaków, na przystanek Woodstock zapraszane są najważniejsze osobistości w państwie. Jeśli zrobić badania jak społeczeństwo postrzega ranking działalności charytatywnej w Polsce, WOŚP będzie mocno przeszacowany, a wiele osób wskaże miejsce pierwsze.

Połączenie tych trzech aspektów powoduje, że WOŚP dla działalności charytatywnej jest tym, czym disco polo dla sztuki. Jest projektem filantropii dla „proli”, prowadzącym do osłabienia jedności Polaków w jej sercu. Projektem, który być może zrodził się w czyjejś głowie jako projekt osłabienia więzi między ludźmi. WOŚP jest kolejnym elementem społecznego zpsienia, przypomina mi rok 1984 Orwella. Dlatego tak mi pasuje nazywanie go disco polo dobroczynności. U Orwella są wersyfikatory, które mają służyć tworzeniu prostych piosenek, żeby tylko „prolom” wybić z głów sztukę.

A teraz proszę pomyśleć, patrząc na Pana Adama Michnika palącego w studio papierosa, na Jerzego Owsiaka wyrzucającego z konferencji nieprzychylne media. Czy ten projekt zawaliłby się, gdyby nie upadł monopol medialny lewicy? Nie byłoby szans, ani na wykrycie nieprawidłowości podatkowych, które pchnęły Owsiaka do rzucenia się w wir politycznej wojny, ani na poznanie treści orzeczenia sądu.
http://jihadd.mobile.salon24.pl/6255...znego-projektu

Arapaho 13.01.2015 08:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krav (Post 1387345)
dokładnie podobne mam spostrzeżenia odnośnie wczorajszej zbiórki. Ide sobie do kościoła, jedna kobieta stała w jakiejś odległości od niego, ale kolejne 3 osoby zaraz przy wejściu. Co one tam robią do c.huja ciężkiego, bo dla mnie to hipokryzja do kwadratu. Ale co mnie ucieszyło, to to że jak tam się rozglądałem to może z pięć osób miało przypięte serduszka. Chyba, że niektórzy dawali a wstydzili się przypinać. A po mszy już nikogo nie zaobserwowałem. Widocznie poklasku nie mieli. I dobrze

Dokładnie to samo spostrzeżenie - tyle że u mnie "owsiakowcy " pod koniec mszy dosłownie weszli do kościoła i stanęli przy drzwiach tak że trzeba było się przeciskać żeby obok nich przejść.Puszki podtykali prawie pod nos, dopiero jakaś kobita zwróciła im uwagę że przesadzają.

13.01.2015 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krav (Post 1387345)

Do c.huja ciężkiego?
Ja chyba do innego kościoła chodzę/należę. W moim Kościele jest miejsce dla wszystkich, a ja jestem bodaj ostatnią osobą, która ośmieliłaby się decydować o zamykaniu, bądź otwieraniu drzwi świątyni.
Jeżeli, całkowicie przypadkowo, chodzi jednak o ten sam, założony niemal dwa tysiące lat temu Kościół (wielkość czcionki ma znaczenie), to proponowałbym chwilę refleksji nad sformułowaniem- hipokryzja do kwadratu. Bo albo ostatnimi czasy słowo hipokryzja zmieniło znaczenie, albo podświadomie zostało użyte by przedstawić nie opisywanych a opisującego.

Zaznaczam na wszelki wypadek, że osobiście mam większe zaufanie do Caritasu niż do pana Jerzego Owsiaka.

Krav 13.01.2015 13:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez (Post 1387493)
Do c.huja ciężkiego?
Ja chyba do innego kościoła chodzę/należę. W moim Kościele jest miejsce dla wszystkich, a ja jestem bodaj ostatnią osobą, która ośmieliłaby się decydować o zamykaniu, bądź otwieraniu drzwi świątyni.
Jeżeli, całkowicie przypadkowo, chodzi jednak o ten sam, założony niemal dwa tysiące lat temu Kościół (wielkość czcionki ma znaczenie), to proponowałbym chwilę refleksji nad sformułowaniem- hipokryzja do kwadratu. Bo albo ostatnimi czasy słowo hipokryzja zmieniło znaczenie, albo podświadomie zostało użyte by przedstawić nie opisywanych a opisującego.

Zaznaczam na wszelki wypadek, że osobiście mam większe zaufanie do Caritasu niż do pana Jerzego Owsiaka.

Niech zgadnę - to ten sam Kościół, reprezentowany przez ks. Sowę, ks. Rasia i ojca Gużyńskiego ? :> . Skoro jesteś ostatni do otwierania/zamykania drzwi świątyni to proszę Cię, zamilcz, bo nie o tym pisałem. Jeśli nie czytałeś poprzednich postów i nie wiesz o co chodzi i w jakim kontekście była opisywana przeze mnie sytuacja - przeczytaj i później się udzielaj.
I tak - dla mnie hipokryzją jest to, że "wyznawcy" Owsiaka i sam Owsiak najeżdża na Kościół przy każdej nadarzającej się okazji, a później widzę z puszkami WOŚP-u jak zbierają w jego pobliżu czy nawet jak Arapho stwierdził, niemalże w środku to tak -jest to dla mnie hipokryzja.

Aha - pisząc wcześniej o kościele, miałem na myśli kościół jako obiekt purysto językowy.

Gwiaździsty 13.01.2015 14:56

Włączając się w dyskusję kościelną przypominam, ze Juras jest kapłanem Hari Kriszna, gdzie podczas Woodstoku w wielkim namiocie udzielał ślubów weddyjskich wyznawcom sekty. Robił to za pieniadze zbierane m.in. pod kościołami katolickimi.

14.01.2015 12:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krav (Post 1387513)
Niech zgadnę - to ten sam Kościół, reprezentowany przez ks. Sowę, ks. Rasia i ojca Gużyńskiego ? :> . Skoro jesteś ostatni do otwierania/zamykania drzwi świątyni to proszę Cię, zamilcz, bo nie o tym pisałem. Jeśli nie czytałeś poprzednich postów i nie wiesz o co chodzi i w jakim kontekście była opisywana przeze mnie sytuacja - przeczytaj i później się udzielaj.
I tak - dla mnie hipokryzją jest to, że "wyznawcy" Owsiaka i sam Owsiak najeżdża na Kościół przy każdej nadarzającej się okazji, a później widzę z puszkami WOŚP-u jak zbierają w jego pobliżu czy nawet jak Arapho stwierdził, niemalże w środku to tak -jest to dla mnie hipokryzja.

Aha - pisząc wcześniej o kościele, miałem na myśli kościół jako obiekt purysto językowy.

Ja purystą językowym? Uchowaj Boże!
Informację o znaczeniu wielkości czcionki zamieściłem jedynie ze względu na własny wpis, by zostać właściwie zrozumianym i uniknąć podejrzeń o niekonsekwencję w pisowni.
Zapewniam, że przeczytałem większość (fakt- nie całość) niniejszego tematu, ale w tym konkretnym przypadku i tak jest to wiedza zbędna, gdyż odniosłem się do konkretnej "myśli" zawartej w jednym poście. Spróbuję wyjaśnić precyzyjniej: jeżeli wchodząc do kościoła, na widok ludzi z puszkami Twoją pierwszą myślą było, cytuję:" co oni do c..ja ciężkiego tu robią"- to, wybacz proszę, ale między taką postawą a nauką tegoż Kościoła dostrzegam pewną sprzeczność.

Kolega Gwiaździsty zwrócił był uwagę, że zapewne za te- zebrane pod kościołem pieniądze, niejaki Juras udzielał ślubów wedyjskich. Cóż, na Woodstoku nie byłem, za stary jestem, ale z takimi zarzutami trzeba bardzo uważać, gdyż łatwo ostatnimi czasy o informacje, na jakie inne, równie zabawne cele, przeznaczane są pieniądze zbierane oficjalnie w samym kościele...

Zaznaczam, by zapobiec błędnej interpretacji moich słów- WOŚP i pan Owsiak to nie moja bajka (z wielu powodów), sam w miarę sił i środków preferuję inne formy pomocy. Jednak od ślepego uwielbienia bardziej przeraża mnie jad i równie ślepa niechęć a nawet nienawiść. Przerażony jestem podwójnie, gdy odbywa się to pod i mnie bliskimi sztandarami...

AYALA 15.01.2015 10:21

Polecam wczorajsze "Zadanie Specjalne" https://www.youtube.com/watch?v=5SQLILOOwB0

uposledzony_ale_kumaty 15.01.2015 11:14

PSL przy WOŚP to trampkarze. W 2007 Owsiak płakał, że IVRP go bada (rekordu brak). W 2014 Owsiak wpompował 17 melonów
https://pbs.twimg.com/media/B7Yf6yICUAEuFf3.png
https://twitter.com/kontrowersje

york09 15.01.2015 11:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1387523)
Włączając się w dyskusję kościelną przypominam, ze Juras jest kapłanem Hari Kriszna, gdzie podczas Woodstoku w wielkim namiocie udzielał ślubów weddyjskich wyznawcom sekty. Robił to za pieniadze zbierane m.in. pod kościołami katolickimi.

Nie możesz tak porównywać, bo ostatnio na 7 lata więzienia skazał wrocławski sąd księdza Pawła K. oskarżonego o wykorzystanie seksualne trzech małoletnich chłopców. Zabrał ich do hotelu za który płacił kasą z koszyczka.

wiesniak842 15.01.2015 11:39

Sąd uniewinnił oskarżonego od zarzutu wyłudzenia ok. 12 tys. zł. Pieniądze zebrał od wiernych z wolnych datków na cele misyjne i prokuratura zarzucała mu, że je przywłaszczył. W trakcie procesu obrońcy przedstawili dowody przelewów i sąd oddalił ten zarzut.

brzydki.brzydal 15.01.2015 14:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krav (Post 1387357)
Spoko, tym sposobem "wyznawcy Jurasa" nie mogą się już posługiwać argumentem - "nie dajesz na WOŚP - nie korzystaj ze sprzętu przez nich zakupionego". WOŚP kupuje sprzęt dla publicznej służby zdrowia, do której płacąc składki mam prawo dostępu - czy sprzęt w niej działający pochodzi z WOŚP, od egipskiego milionera czy wygranej w totka mnie nie interesuje.

Oczywiscie, ze masz prawo... na tym polega przeciez dzialalnosc charytatywna... Ten argument jest akurat idiotyczny. :)

uposledzony_ale_kumaty 16.04.2015 11:32

Cytat:

Mamy rekord! Przez 6 lat blisko 50 milionów do podziału dla rodziny Owsiaków!

Od wielu tygodni zapowiadałem, że ujawnię pełen mechanizm wyprowadzania kasy z WOŚP do prywatnej kieszeni Jerzego Owsiaka i jego najbliższej rodziny. Przyszedł czas, aby spełnić obietnicę. Materiał, który zgromadziłem jest tak obszerny, że nie sposób wszystkiego napisać w jednym artykule, dlatego dziś tylko schemat i podstawowe informacje, w najbliższej przyszłości pojawią się rozbudowane publikacje naszpikowane dokumentami. Przed sądami dwóch instancji udowodniłem, że WOŚP jest finansowana nie tylko przez donatorów, ale przez budżet lokalny i centralny, co w najlepszym razie bilansuje się na 0.
Ze społecznego i ekonomicznego punktu widzenia funkcjonowanie WOŚP jest absolutnym absurdem, modelową beczką bez dna, ale dla Owsiaka i jego rodziny to prawdziwy róg obfitości. Podstawową strukturę przepływów finansowych pokazywałem wiele razy: Dojna krowa WOŚP => Słup „Złoty Melon” => Firma krzak „Mrówka Cała”. W dwóch pierwszych elementach nie zmienia się nic od 11 lat, ale trzeci to moja porażka, ponieważ dosłownie skupiłem się na „mrówce”, nie mając pojęcia o istnieniu słonia. Żyjemy w czasach komiksowych, kultura obrazkowa przemawia do przeciętnego odbiorcy bardziej, niż najprostsze zdanie. Przepraszam wyrobionych Czytelników za użycie tego narzędzia, ale celem jest oczywiście dotarcie do jak najszerszego odbiorcy, któremu rzecz trzeba wyłożyć łopatą, inaczej nie pojmie w czym uczestniczy. Pełen schemat wygląda tak.
http://kontrowersje.net/sites/defaul...u7/schemat.png

Czas przedstawić poszczególne postaci z tej układanki.

http://kontrowersje.net/sites/defaul...c2d43c73fa.jpg

Jerzy Owsiak – prezes zarządu Fundacji WOŚP, prezes zarządu spółki„Złoty Melon”, dyrektor graficzny „Złotego Melona”, właściciel firmy „Jasna Sprawa”, mąż Lidii Niedźwiedzkiej-Owsiak właścicielki „Mrówki Całej”, ojciec Aleksandry Owsiak byłej pracowniczki WOŚP, obecnie pracownicy „Tabasco”, ojciec Ewy Owsiak właścicielki firmy „Feel Mint Production”.

http://i.ytimg.com/vi/jE1ep-d0Kls/maxresdefault.jpg

Lidia Niedźwiedzka Owsiak – członek zarządu Fundacji WOŚP, dyrektor finansowy i medyczny fundacji WOŚP, jedyny przedstawiciel na zarządzie wspólników spółki „Złoty Melon”, właścicielka firmy „Mrówka Cała”, matka Aleksandry Owsiak, byłej pracownicy WOŚP i obecnej pracownicy „Tabasco”, matka Ewy Owsiak właścicielki firmy „Feel Mint Production”.

http://e-tabasco.pl/wp-content/uploa..._1-830x500.jpg

Jacek Stachera - Od 2000 roku współpracuje z Fundacją WOŚP, kierownik produkcji Finałów WOŚP i Przystanków Woodstock, od 2007 do 2012 roku asystent Jerzego Owsiaka. W latach 2006-2010 dyrektor zarządzający kanałem telewizyjnym OwsiakTV. Od maja 2010 menadżer firmy Złoty Melon organizującej największe eventy w Polsce i wydającej płyty DVD/CD z koncertów. Od czerwca 2009 właściciel agencji Tabasco. Prywatnie konkubent Aleksandry Owsiak i ojciec najmłodszej wnuczki Jerzego Owsiaka i Lidii Niedźwiedzkiej-Owsiak.

http://e-tabasco.pl/wp-content/uploa..._2-830x500.jpg

Aleksandra Owsiak – córka Jerzego Owsiaka i Lidii Niedźwiedzkiej-Owsiak, była pracownica WOŚP, obecna pracownica firmy „Tabasco”, partnerka Jacka Stachery, matka jego dziecka.

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/28395/jo1.jpeg

Ewa Owsiak – młodsza córka Jerzego Owsiaka i Lidii Niedźwiedzkiej-Owsiak, właścicielka „Feel Mint Production” firmy bez telefonu i strony internetowej, zajmującej się tym samym, czym zajmują się wszystkie pozostałe firmy Owsiaków.

Jak to działa?

Pieniądze samorządowe i budżetu centralnego wraz z ofiarami donatorów finansują WOŚP. Z tej puli wypłaty mieli/mają: Jerzy Owsiak, Lidia Niedźwiedzka Owsiak, Aleksandra Owsiak i jej konkubent Jacek Stachera, ale to sumy kieszonkowe. Kasa od donatorów jest przetrzymywana przez 1,5 roku, odsetki spływają do „Złotego Melona” wraz z wielomilionowymi kwotami na wszelkie imprezy „kulturalno-oświatowe”, takie jak Finał WOŚP, „Przystanek Woodstock” i tzw. programy medyczne, głównie Ratujemy i Uczymy Ratować (RUR). Drugim źródłem zasilania spółki „Złoty Melon” są sponsorzy. Dziesiątki milionów złotych popłynęło tymi drogami do firmy słup "Złoty Moelon", która za lata 2009 -2014 zleciła usługi obce na kwotę ponad 49 milionów złotych. I teraz pytanie kluczowe, a jednocześnie bezsenne noce Jerzego Owsiaka, po procesie w Złotoryi, z którego się ledwie wywinął, uciekając przed ujawnieniem ksiąg rachunkowytch.

Jakie firmy w latach 2009-2014 wykonały na rzecz „Złotego Melona” usługi na blisko 50 milionów złotych? Na to pytanie każdy podatnik i donator, póki co, musi sobie odpowiedzieć sam, bo Jerzy Owsiak i WOŚP szybciej podpalą archiwa niż pokażą ich zawartość. Mogę jedynie podpowiedzieć, że do roku 2009 gros zleceń lądowało w „Mrówce Całej”, a od kilku miesięcy w blokach startowych stoi: „Jasna Sprawa” i „Feel Mint Production”. Jednak prawdziwym gigantem, od 2009 roku jest firma Jacka Stachery, konkubenta Aleksandry Owsiak, która realizuje wszystkie główne imprezy WOŚP, „Złotego Melona” i sponsorów Owsiaka. Stachera „zasłynął” również i tym, że jego firma „drucik” kompletnie nieznana na rynku eventowym, w 2012 roku wygrała przetarg na uroczyste otwarcie jednego z większych przekrętów Struzika – lotniska „Modlin”. Przetarg ten był objęty śledztwem CBA, które stwierdziło szereg nieprawidłowości.

Na tym samym lotnisku straż pożarna polewała Owsiaka, kiedy to było jeszcze modne.

http://m.natemat.pl/a00482b91ca51370...,640,0,0,0.jpg

Z tym samym Struzikiem Owsiak ostatnio uroczyście wręczał szpitalowi sprzęt medyczny.

http://www.nowaostroleka.pl/img/news...eba2f1ef43.jpg

Owsiak żyje z władzą i dzięki władzy, ale w czasie wizyty u Komorowskiego, to Stachera zarządzał całym cyrkiem i to jego praktyk mają dość byli i wycofujący się sponsorzy „Przystanku Woodstock”, jednak o tym w kolejnych odcinkach.

http://www.fakt.pl/m/crop/-658/-500/...7547129582.jpg

http://kontrowersje.net/mamy_rekord_...dziny_owsiak_w

Info z wczoraj: WOŚP przyznaje, że Piotr Wielgucki pisał prawdę, i PRZEGRYWA walkowerem proces cywilny!:
http://www.kontrowersje.net/wo_p_prz...proces_cywilny

Gwiaździsty 16.04.2015 11:35

Owsiak powinien z Plichtą z Amber Gold w jednej celi siedzieć, a tymczasem całuje się z Komorowskim. Jaka prokuratura spróbuje go ruszyć ?

yarow 26.06.2015 01:25

Nie zakładam nowego tematu.
https://www.siepomaga.pl/lenka

Kocur 29.12.2015 10:05

35 minut które wstrząsnęły światem :)

A na pewno większością moich znajomych:

https://www.youtube.com/watch?v=vNKqYecaU2s

Szajba_ 29.12.2015 12:03

o jaki fajny temat. Znam sie - wypowiem sie!

Dlaczego sie znam? bo zrobilem 3 finaly WOSP w Katowicach, bylem jednoczesnie Szefem Sztabu, mialem okazje i przyjemnosc poznac osobiscie nie tylko Jurka Owsiaka, ale tez cala "paczke" ludzi z fundacji.

Chcialem tu napisac dlugi post "Dlaczego WOSP jest dobre i dlaczego wszyscy przeciwnicy nie maja racji" ale ktos to juz za mnie zrobil:

pod tym linkiem znajduje sie szczegolowy opis KAZDEGO zazrzutu jaki pojawia sie w kontekscie WOSPu. Zaznaczam, nie sa to puste fakty, ale kazda polemika jest poparta linkami do bezposrednich zrodel.

Mam nadzieje, ze paru osobom otworzy to oczy :)

emj10 29.12.2015 12:06

Mam nadzieję, że PiS zaora w styczniu Owsiaka i to będzie, choć jedna sensowna rzecz jaką uczyni przez 4 lata.

Szajba_ 29.12.2015 12:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1424835)
Mam nadzieję, że PiS zaora w styczniu Owsiaka i to będzie, choć jedna sensowna rzecz jaką uczyni przez 4 lata.

no wlasnie dla takich jak Ty wkleilem powyzej ten link :)

emj10 29.12.2015 12:14

Nie muszę takich głupot czytać, bo wiem jak organizowano kilka imprez WOŚP, jak w tym partycypowały samorządy, oraz inne organizacje i służby. Poza tym pracownicy TVP, którzy w swoim czasie pracy przygotowywali ten prywatny folwark za publiczne pieniądze (sic!), a do tego oddając przez lata jeden z najlepszych czasów reklamowych na "Światełko do nieba" to czysty kryminał. Temat jest do zaorania co możesz przeczytać na kilku ostatnich stronach tego tematu.

Poza tym pisząc per Ty jaką tym razem łatkę mi przykleisz?

serek.c2 29.12.2015 12:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szajba_ (Post 1424836)
no wlasnie dla takich jak Ty wkleilem powyzej ten link :)

Ten link niestety jest skierowany do "takich jak Ty" :)

Szajba_ 29.12.2015 12:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10
Poza tym pisząc per Ty jaką tym razem łatkę mi przykleisz?

przeciwnikow WOSPu :) przeczytaj, serio

Barti 29.12.2015 12:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szajba_ (Post 1424840)

"Nie bierze :) Członkowie zarządu fundacji nie dostają wynagrodzeń za pracę w zarządzie w sprawozdaniu po prostu nie ma takiej kwoty. Na stronie piętnastej tegoż sprawozdania znajduje się pozycja:
Łączna kwota wypłaconych wynagrodzeń brutto członkom zarządu: 166.156,42zł.
Nie jest to jednak kwota za pracę w zarządzie, ponieważ linijkę dalej czytamy: pozycja zawiera wynagrodzenie za pracę w charakterze dyrektora ds. medycznych i administracyjnych. Są to dwa pełne etaty, poza pracą w zarządzie"

Przeleciałem tylko pobieżnie oczami po tekście i znalazłem tylko ten jeden powyższy fragment. Nie chce mi się już nawet dalej tego przeglądać.

serek.c2 29.12.2015 12:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szajba_ (Post 1424840)

http://kontrowersje.net/s_d_wyda_wyr...rte_na_faktach

Szajba_ 29.12.2015 13:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1424845)

no. od czego sie odwolal i sad drugiej instancji wydal "troche" inny werdykt ;)

63.5 Kg 29.12.2015 13:04

Krotko w temacie...
Dzieki sprzętowi i kasy z WOSP mojej wtedy kilkudniowej zaledwie corce udało się zrobić odpowiednie badania...
A było to już kilka dobrych lat temu..

serek.c2 29.12.2015 13:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szajba_ (Post 1424847)
no. od czego sie odwolal i sad drugiej instancji wydal "troche" inny werdykt ;)

Dawaj linka z wyrokiem :)

PS. 63,5 kg - gdyby nie było Owsiaka i jego Orkiestry Twoja córka również miałaby wykonane wszystkie badania. Zerknij proszę na budżet "ministerstwa zdrowia" i porównaj go z kwotami, jakie przekazuje Owsiak...

Szajba_ 29.12.2015 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1424849)
Dawaj linka z wyrokiem :)

PS. 63,5 kg - gdyby nie było Owsiaka i jego Orkiestry Twoja córka również miałaby wykonane wszystkie badania. Zerknij proszę na budżet "ministerstwa zdrowia" i porównaj go z kwotami, jakie przekazuje Owsiak...

mowisz-masz :rotfl:

ito:

http://wyborcza.pl/1,75478,17487225,...iewazenie.html

serek.c2 29.12.2015 13:15

Aha - i z tych linków wyczytałeś, że Owsiak wygrał w sądzie? :D

Szajba_ 29.12.2015 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1424852)
Aha - i z tych linków wyczytałeś, że Owsiak wygrał w sądzie? :D

no tak, a dokladnie wynika ze sad wydal inny wyrok niz sad pierwszej instancji.

serek.c2 29.12.2015 13:22

Po pierwsze - gratuluję źródła, GW zawsze na czasie! Po drugie - czytałeś coś oprócz tytułów tych materiałów?

Jaroo1 29.12.2015 13:24

Cytat:

przeciwnikow WOSPu przeczytaj, serio
Tu nie ma co czytać. Owsiak może wygrywać na wykopie i w mediach swoje bitwy ale wojna toczyła się w sądzie. Raczej znamienne jest to, że Owsiak i cała machina WOŚP przegrała proces z jakimś tak na prawdę anonimowym człowiekiem (chociaż też nie wiadomo czy Matka Kurka rzeczywiście działa sam czy stoją za nim jacyś ludzie)

Cytat:

no tak, a dokladnie wynika ze sad wydal inny wyrok niz sad pierwszej instancji.
Właśnie o tym pisałem niżej. Ta machina medialno-polityczna się broni. Ktoś podważa kompetencje Lisa to wszyscy bronią Lisa, ktoś uderza w Owsiaka to mainstream broni Owsiaka. Zobacz już na sam tytuł artykułu: "Owsiak wygrał ale przegrał?"
Czyli już coś tu nie pasuje.
A dalej jest napisane:
Cytat:

Jak wygląda wyrok sądu w rzeczywistości? Sąd uznał, że bloger znieważył Jerzego Owsiaka; nazywając go "hieną cmentarną". I za to wymierzył karę grzywny. Sąd uniewinnił jednak blogera od zarzutów pomówienia w dwóch artykułach, w których Wielgucki oskarżył Owsiaka o przywłaszczenie pieniędzy, kradzież i marnotrawstwo.

Wszystkie twierdzenia Piotra Wielguckiego, zawarte w wymienionych publikacjach i objęte skargą oskarżycieli prywatnych, były prawdziwe - czytamy w uzasadnieniu sądu.
Czyli jasno masz napisane, że to co pisał Wielgucki jest prawdą a został ukarany jedynie za to, że znieważył Owsiaka nazywając go hieną cmentarną - czyli taki wyrok dla mainstreamu. Bo wyrok z niczego i za nic a już można spłodzić artykuł i wbić do świadomości ludzkiej, że wyrok sądu zmieniony, że Matka Kurka ukarany, że Owsiak jednak wygrał.

Cytat:

Znowu co roku te same kłótnie ...
Nie do końca. Ludzie są coraz bardziej świadomi i coraz śmielej walą taranem w ten system. Do tego jest proces Owsiak kontra Matka Kurka, w którym wygrał ten drugi.
Z roku na rok przybywa argumentów i odwagi żeby się postawić temu medialno-politycznemu systemowi. A Owsiaka uważam za jeden z jego elementów.
Jeszcze kilka lat temu negowanie dokonań Bolka było dziwne, dziwne było kwestionowanie upadku komuny, wstydliwe było przyznanie się do wiary w Boga, najeżdżanie na Lisów i inne Kraśki, głosowanie na PiS i takim ostatnim elementem, najbardziej trudnym do krytyki był Owsiak i jego WOŚP.
Każdego kto miał inne zdanie na te tematy stygmatyzowano, a to katol, moher, ze wsi, niewykształcony, oszołom. Bo ciągle mu coś nie pasuje, bo ciągle szuka teorii spiskowych. Ale kilka lat zrobiło robotę i mimo, że dalej żyjemy w pozerskim świecie to zauważyłem, że coraz mniej ludzi łyka tę medialną papkę.
Już mniej osób chce się lansować na wykształconych z wielkich miast bo zagłosowali na PO, już mniej osób wierzy, że Bolek to nie Bolek i że sam obalył komunę, więcej osób przestało dawać wmawiać sobie te lewackie mądrości, że chrześcijaństwo to zaścianek, zacofanie, że Smoleńsk to na pewno był wypadek bo przeciez świat jest piękny i Putin ani nikt inny by się nie odważył wysadzić samolotu z polskimi władzami itp itd.

Rozpisałem się trochę ale wszystko wydaje mi się powiązane. Owsiak to taki najmniej skazitelny (pozornie?) element tego systemu, który wali się na naszych oczach. Ludzie zaczynają szukać alternatywnych źródeł wiedzy, zaczynają myśleć, przetwarzać informacje na własną rękę, albo chociaż czerpać je z dwóch przeciwstawnych źródeł i porównywać. Ludzie zaczynają po prostu pytać. Pytać dlaczego jest tak, że
- politycy lansują się na WOŚP i raczej żyją w dobrych relacjach z Owsiakiem - nie można więc z budżetu Państwa załatwić pewnych spraw - ludzie widzą obłudę
- pytać jak to jest, że na samą organizację WOŚP przeznacza się przecież publiczne pieniądze (i te z WOŚP pewnie też) a nigdzie nie ma informacji jaki jest bilans kwoty zebranej do tej wydanej na organizację
- pytać o fundacje zakładane wokół WOŚP i przepływy pieniężne z jednej do drugiej fundacji
- zastanawiać się czy takie akcje są dobre, sam zauważyłem, że mam w otoczeniu grono osób, które pomagają od święta. Jak już ktoś im to serduszko da, jak ktoś chce im w markecie jakąś złotą monetę czy inne cuś z czego kasa idzie na cele charytatywne dać, jak ktoś na ulicy zawoła, że zbiera na chore dziecko to wtedy dadzą tę złotówkę czy dwie. Ale wydaje mi się, że bardziej ze wstydu, żeby nie wyjść na bezduszną osobę i ze sztucznego obowiązku "dałem więc już mam na rok obowiązek pomagania z głowy".

Dla mnie idea jest dobra ale ma wiele minusów. Ważna jest pomoc ale ta jest dyskusyjna bo de facto płacimy drugi podatek a Owsiak zbiera na to na co powinno w pierwszej kolejności dać Państwo (bo rozumiem, że gdyby nie Owsiak przez te 20 lat to by szpitale nie miały aparatury do ratowania zdrowia i życia ludzkiego? To jest ten sam argument co z wielką UE - gdyby nie UE to by się przecież Polska przez te 11 lat nie rozwinęła. W miejscu byśmy stali). Jest dyskusyjna z racji kosztów organizacji imprezy (nie ma chyba drugiego wydarzenia, które jest tak pompowane, opłacane i organizowane przez władze jak to), fundacji Owsiaka itp
Jest dyskusyjna bo pomoc leży w sercu a nie świeci na ekranach tv a obawiam się, że większość ludzi wokół WOŚP (uczestników i darczyńców) to jest zwykły jednorazowy "strzał" dla lansu i z "obowiązku".

Jak widzę co robi Owsiak w ostatnich latach, jak mu siada psycha to dziwnie łączy mi się to z całym establishmentem medialno-politycznym. Pewna epoka się kończy i wydaje mi się, że jej beneficjentem był Owsiak i odejdzie w zapomnienie (choć nie do końca bo orkiestra będzie pewnie grała do końca świata i jeden dzień dłużej) ale jego wpływy i "świętość" przeminie razem z tą epoką.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl