![]() |
Cytat:
Cytat:
|
Rok temu wyskoczyliśmy ze znajomymi na weekend do Zakopanego, bo akuratnie ojciec kumpla ma pensjonat, zwolnił mu sie apartament na weekend i za pól ceny nam puścił, wybraliśmy się na Giewont, to zawróciliśmy w połowie jak się zaczęly kolejki na szczyt tworzyć :D
Na Krupówkach to szpilki nie wciśniesz. A drogo jak w St. Tropez. Ogólnie w czasach gdy średnio za stówę lecisz sobie do Barcelony czy Mediolanu podróże w góry i podziwianie morza Januszy traci sens. A za taki dajmy na to weekend w Barcelonie zaplacisz mniej albo porównywalnie jak za weekend w Zakopanym. Serio :) |
Jakie biuro podróży polecacie ? Czym ewentualnie kierować się w wyborze biura podróży ?
|
Cytat:
Tui,Neckermann,Rainbow,Itaka itp ... Wiem że ceny troszkę większe ale ryzyko mniejsze niż u touroperatorów gdzie mają wszystkie biura podróży i żyją tylko i wyłącznie z prowizji...Nie jestem jakimś mega znawcą turystyki ale korzystałem parę razy z eximtours i wróciłem zadowolony:) Pozdrawiam |
Cytat:
Co do ilości osób na szlakach nie demonizowałbym, wyjdziesz równo ze świtem na szlak to będzie ok ;) Z takich w miarę łatwych i pięknych widokowo to polecam Czerwone Wierchy. Można przejść od Kuźnic do Kościeliskiej, lub w odwrotnym kierunku, całość wycieczki z przerwami zajmuje około 8 h. W Tatrach Wysokich polecam wybrać się na Szpiglasową Przełęcz i Szpiglasowy Wierch szlakiem z Doliny 5 Stawów Polskich. Są tam po drodze łańcuchy, ale ustawione w dosyć łatwym miejscu i na krótkim odcinku. Potem można zejść do Morskiego Oka i zrobić kółeczko do parkingu na Palenicy Białczańskiej. Jeżeli będziecie zmęczeni dłuższymi wędrówkami, a pogoda będzie dopisywać, to gorąco polecam wybrać się na Rusinową Polanę (50 minut spacerkiem z parkingu na Palenicy), super widok na Tatry Wysokie ;) Pozdrawiam |
Cytat:
|
Kilka razy byłem z Sun& Fun i byłem z tego biura zadowolony. A raz w Egipcie wręcz zachwycony jeśli chodzi o organizację pomocy medycznej.
Poza tym w zeszłym roku ładnie wybrnęli po bankructwie OLT Express. Natomiast z tego co czytałem to niepewne są Wezyr i TUI i ja ich pod uwagę na pewno brać nie będę. Przy okazji mogę polecić agencję turystyczną Atir z Krakowa z ulicy Długiej a zwłaszcza P. Joannę. Rewelacyjna kobieta która w wielu miejscach i hotelach była sama więc wie co może polecić a co odradzić. |
Cytat:
Przed wyjściem sprawdź warunki pogodowe na stronie TPN - burze w czerwcu to norma. |
Cytat:
|
Postanowione - wakacje w Lloret de Mar. Jakieś praktyczne porady? Jak ceny alkoholu czy jakichś innych "rzeczy" od murzyna z różańcem? Jeść w lokalnych knajpach czy lepiej fast foody? Poza tym wycieczka do Barcelony we własnym zakresie na cały dzień. Co wypadałoby zobaczyć? Dzięki za porady z góry.
|
Byłem w Barcelonie teraz tydzień w połowie kwietnia i to co na pewno bym polecał zobaczyć to:
1. Stadion Barcelony - wejście 26 euro od osoby w tym zwiedzanie stadionu, muzemum, murawa, stanowiska komentatorskie itp. 2. Sławna La Rambla czyli główna ulica miasta 3. Park Guel - jak ja byłem to wejście jeszcze darmowe 4. Wzgórze Tibidao - najwyższy punkt w Barcelonie, przepiękna panorama - wyjazd kolejką na sam szczyt to chyba 8 euro od osoby 5. Casa Mia - budynek zaprojektowany przez Gaudiego z klatką schodową, która przewidywała jeżdżenie między piętrami konnym powozem 6. Kościół Sagrada Familia - niedokończony projekt Gaudiego Po Barcelonie bardzo dobrze porusza się metrem. Polecam kupić bilet jednodniowy. Z jednego końca miasta na drugi jedziesz maks 15 minut. Przystanki doskonale oznaczone. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
dzięki wielkie panowie za podjęcie dyskusji i porady! liczę na więcej ;) |
@ Gucio
http://kamery.topr.pl/kamery.html#Morskie_Oko_Rysy Zobacz na obraz z pierwszej kamery, wierzchołek jest czysty ale wcześniej jeszcze zalega i to całkiem sporo śniegu. |
Cytat:
|
Jeśli utrzymają się temperatury w okolicy 25 stopni to sporo zniknie. Ale na północnych stokach na pewno coś zostanie.
Weź pod uwagę, że to stosunkowo wysokie góry - może być i tak, ze za tydzień będzie śniegu więcej. Pamiętam jak kilka lat temu w połowie sierpnia na Słowacji ekipę, która nocowała w tym samym domku, zaskoczyły potężne opady i burza. Wrócili wieczorem zmarznięci i przemoczeni - szczyty były bialutkie. |
Cytat:
|
ok, dzięki panowie.
przy okazji jeszcze spytam, znacie/możecie polecić jakiś tani nocleg jak najbliżej szlaków/gór? coś w stylu schroniska przy Morskim Oku, ewentualnie jeszcze taniej, a nieco dalej? bo zastanawiam się, czy nie znaleźć jednego taniego noclegu gdzieś i przedłużyć pobyt z 3 do 4 dni ;) |
Cytat:
Nie byłem tam od paru ładnych lat jak mówię, za pierwszym razem wzięliśmy ze sobą coś koło 200 litrów alko co było ogromnym błędem, ale doświadczenie szybko nas nauczyło i nie popełnialiśmy już tak karygodnych błędów. Owych "rzeczy" szukaj między plażą, a Tropicsem u murzynów rodem z Harlemu, bądź u swojaków, a nawet Polaków bardziej w głębi miejscowości. Życie generalnie toczy się między plażą, Tropicsem, kasynami, a także kilkoma punktami w środku miejscowości. Ludzie chodzą spać 5-6, wstają ok. południa, a tak po 19-20 zaczyna się życie od nowa. Te restauracje to dokładnie meksykańska Panxos i argentyńska El Gaucho. http://pl.tripadvisor.com/Restaurant...Catalonia.html http://www.mexicapanxos.com/ wis.la/zddhc |
Byłem tydzień temu na Rysach. Bez sprzętu nie ma co iść!
Najlepiej spać w schroniskach: budzisz się rano i już jesteś w górach, nie tracisz zbędnie czasu. |
Cytat:
Zazwyczaj w Tatrach działam z partyzanta czyli 1 dzień wyrypy i powrót, także konkretów odnośnie bazy noclegowej Zakopanego Ci nie podam. Z tego co korzystałem fajną miejscówką jest Camping Pod Krokwią - raczej tanio i rzut kamieniem do szlaków turystycznych biegnących od Kuźnic. |
Cytat:
Zgadzam się z opiniami, że z przyczyn pogodowych i turystycznych chyba wrzesień jest najlepszy na takie wycieczki. |
Jakie miejscowości polecacie nad polskim morzem? mamy w planach wybrac się z kumplami tylko jeszcze nie wiemy gdzie :P
|
Cytat:
|
Ma ktoś wiedzę, gdzie najlepiej zatrzymać się w Gruzji, jesli ktoś jedzie pierwszy raz (w 4-5 osób) a nie oczekuje "luksusów"?
|
Cytat:
Wiem, że jak sprawdzisz to dystans od Centrum jest spory... ale nie patrz na to. Zyskasz wiele więcej. Weź dla Kuby (właściciel) kilka patriotycznych vlepek, piwko z polski ...etc. (Opera często organizuje darmowy transfer z lotniska w Kutaisi do Tbilisi - sprawdź ich FB) W każdym miejscu, w którym wylądujesz, w ciemno znajdziesz kwaterę. Signaghi - pytaj o mistrza szachowego, ludzie wskażą drogę (kwiecień, płaciliśmy 10 lari/os + wino za darmo). Kazbegi - po wyjściu z Marszrutki na przystanku czękają właściciele kwater (kwiecień, płaciliśmy 12,5 lari/os), nie decyduj się od razu, idż w miasteczko, rozglądnij się. Mestia - przy drodze głównej jest kilka kwater (kwiecień, płaciliśmy 10 lari/os). w przewodniku Lonely Planet są tam opisane kwatery, opcja z wyżywieniem jest ok, ale cudów się nie spodziewaj. Batumi - troszkę drożej, trzeba się targować. (kwiecień, płaciliśmy 10 lari/os) są bary, w których piwko po 2 PLN! Zazdroszczę wyjazdu! Gruzja jest niesamowita. Weź poprawkę, że podaje ceny z kwietnia, to jest przed sezonem, mało turystów, ceny niższe) |
W Gruzji to najlepiej metodą na gospodarza - jak tylko usłyszą, że z Polski to nocleg pewny, a i popijecie ostro :)
Tak jak wyżej kolega napisał - niesamowity kraj, niesamowici ludzie. Polecam też do kompletu Armenię, równie piękna. |
wróciłem z tego Zakopanego i skończyło się na Gubałówce, Butorowym Wierchu, Giewoncie i Morskim Oku, ale i tak wrażenia rewelacyjne.
na szlaku do Morskiego z Cyhrli (btw. bardzo fajny i mało uczęszczany) złapała nas burza z ulewą, słońce wyszło dopiero po dotarciu na miejsce, ale widok parującego Czarnego Stawu pod Rysami i szczytów wokół Morskiego Oka - coś niesamowitego! warto było zmoknąć. chyba wróce we wrześniu, dzięki panowie za wszelkie rady. :) |
przyznaj sie lepiej, że grasowałeś z puszką w ręku w okolicach morskiego oka :D
|
Cytat:
ale niestety, wróciłem wcześniej ;) |
Wróciłem właśnie z Wiednia. Polecić mogę pewne noclegi u bardzo sympatycznych Polaków w centrum miasta.
http://www.noclegwieden.pl/ |
Witam. Chcemy się ze znajomymi wybrać nad Balaton i mam pytanie do osób które były tam swoim autem. Jaki jest mniej więcej czas dojazdu? Na google pokazuje, że około 12 h, a nieraz słyszałem, że można dojechać w 6 h.
|
chyba masz stare google :P
|
Macie jakieś info na temat fajnych domków 2-3 osobowych nad morzem ??? W miarę przystępnej cenie ?? Lub tanio Chorwacja ??? Na 2 osoby tak z 1500 zł moge przeznaczyć wiec mam nadzieje ze coś polecicie( chodzi o 7 dniowy wypad .
|
Cytat:
|
@Paramount
w 6h raczej ciężko, chyba że w nocy i na wariata. 12h przesadzone, ja jechałem ok 10h bez szaleństw. Noclegów szukaj na miejscu, pełno wolnych miejsc tam jest. Z tym że ja byłem tam kilka lat temu... ma ktoś może namiar na jakieś niedrogie noclegi w Kołobrzegu na czas trwania Sunrise Festiwalu ? |
Poleci ktoś noclegi w Sopocie?
|
Ma ktoś namiary na tani nocleg we Wiedniu, najlepiej z parkingiem?
|
Jeżeli ma ktoś namiary na w miarę tani i sprawdzony nocleg w Barcelonie, dla trochę większej grupy (5 osób), prosiłbym o priv. Z góry dzięki !
|
Hostel na Paseo Gracia, albo barcelona rooms.
|
Co we Wrocławiu i Pradze jest z pozycji "must see", jeżeli na każde miasto ma się jeden dzień?
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:45. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl