Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Kazimierz Moskal ponownie trenerem Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11017)

s1mone 06.09.2024 15:47

Nie wiem jak można jechać po Sukiennickim i go porównywać z Młyńskim czy Olejarką.

On w przeciwieństwie do nich rozegrał parę spotkań w których był wyróżniającą się postacią.

To, że czasem zagra słabszy mecz jest zrozumiałe. To młody zawodnik.

Facet przynajmniej stara się cały czas być pod grą, nie chowa się przed piłką jak w/w dwójka.

Jak mu sodówka nie odbije i będzie ciężko pracował to go w przyszłości opylimy za dobrą kasę.

wolfy 06.09.2024 18:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1634088)
Tak więc tutaj każdemu można zarzucić trollowanie.
Także tobie.
Nie chce mi się wyszukiwać twoich obsesji, a jest ich całkiem sporo.

ps. Co do Sukiennickiego podtrzymuję [bardziej dynamiczny niż Carbo i mogący grać na wielu pozycjach, przy tym strzał ma dużo lepszy od Carbo i szybciej biega]. Dajmy mu chwilę.

A co z ułożeniem stopy u Carbo? Jego strzały świadczą o czymś zupełnie przeciwnym :P

Większość strzałów z dystansu Carbo jest na zamknięcie akcji, żeby uniknąć kontry i dać czas na powrót. Zajmują się tym stoperzy i defensywni pomocnicy. Mniej od celności liczy się żeby było poza zasięgiem bramkarza i rywali.
Kiedy Carbo bierze się za strzelanie to wbiega w pole karne, tak jak przy golu z Rapidem albo karnym z Ruchem.

Oczywiście jesteś piłkarskim ignorantem więc tego nie jarzysz, ale nie bój nic - ten strzał lepszy niż Carbo będę Ci przypominał :> Na bank będą okazję żeby pochylić się nad snajperem Sukiennickim, który w całej karierze strzelił 3 (słownie - trzy) gole. Liczymy tutaj też jego zdobycze z drugiej drużyny Rakowa...

FraMat 06.09.2024 18:39

Genialny fikołek.
Wszystkie strzały Carbo z dystansu to albo Panu Bogu w okno, albo turlanie do bramkarza.
Oczywiście turlanie do bramkarza jest po to, żeby uniknąć kontry i dać czas na powrót.
To taka sama taktyka jak recyrkulacja piłki?
Podczas gdy Sukiennicki zdobył ładną bramkę z dystansu w meczu z Ruchem, a w meczu z Llapi strzelił w stylu Turgemana, choć bramki nie uznano z powodu minimalnego spalonego.

Jeśli Carbo kiedykolwiek zdobędzie gola zza pola karnego, wycofam się z uznawana że w tym aspekcie jest gorszy od niedawnego drugoligowca i piłkarza którego odpalił Raków.

Może w międzyczasie ponabijam się z twojej koncepcji taktycznych strzałów Carbo?

TIR_DO_SŁUBIC 06.09.2024 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1634077)
Nie ma sensu dyskutować: TIR chyba postanowił zostać trollem, a w takim przypadku...

Dokończ, proszę.

FraMat 06.09.2024 21:06

z trollami się nie dyskutuje

TIR_DO_SŁUBIC 06.09.2024 21:07

Nie jestem trollem. Po prostu inaczej widzę rzeczywistość. To, że bardziej bezpośrednio artykułuję to co myślę bynajmniej nie oznacza że jestem trollem.

1 (słownie: jedna) bramka w 64 występach we Wiśle. Asyst chyba nie było nawet 5 (?). Źródło: Wikipedia. Nie wiem czy jest bardziej precyzyjne. W sumie może Transfermarkt. Niby jest 5 asyst, ale tyle samo to chyba miałby nawet Bregu.

Zobaczymy w tym sezonie jak to będzie wygladać. Choć ja nie wierzę za bardzo tak w Dudę jak i w Sukiennickiego.

Krytykowany tutaj Miki Villar (I liga, 23/24): 29 meczów, 5 goli, 5 asyst. Źródło: Transfermarkt

Jesus Alfaro (I liga, 23/24): 33 mecze, 2 gole, 8 asyst. Źródło: Transfermarkt

Powiedzieć, że Duda przy nich "wygląda" (nawet nie "dobrze wygląda", czy "jakoś wygląda; po prostu "wygląda") statystycznie to niedomówienie.

FraMat 06.09.2024 21:17

Przypomnisz ile bramek za czasów pierwszej przygody z Wisłą w swoich 94 meczach strzelił Uryga?
Pamiętam jazdę po nim na tym forum.
Pamiętam, że go wtedy broniłem twierdząc, że to nie ma znaczenia i kiedyś zacznie strzelać.

Duda nie ma za zadanie na boisku strzelać bramek.
Jest znacznie bardziej pożyteczny i wręcz niezbędny w innych aspektach.

TIR_DO_SŁUBIC 06.09.2024 21:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1634098)
Przypomnisz ile bramek za czasów pierwszej przygody z Wisłą w swoich 94 meczach strzelił Uryga?
Pamiętam jazdę po nim na tym forum.
Pamiętam, że go wtedy broniłem twierdząc, że to nie ma znaczenia i kiedyś zacznie strzelać.

Duda nie ma za zadanie na boisku strzelać bramek.
Jest znacznie bardziej pożyteczny i wręcz niezbędny w innych aspektach.

Uryga jest stoperem. Stoper rozliczany jest przede wszystkim z gry w obronie, nie ze zdobytych bramek. To, czy Urygi gra w obronie wygląda(ła) dobrze czy źle- nie wiem. Ten sezon nie pokazuje że "dobrze".

Duda grał i prawdopodobnie będzie grał, bo był/jest młodzieżowcem. Jak przestanie być młodzieżowcem to przestanie grać. Wygra pragmatyzm.

Ja naprawdę bardzo bym chciał, żeby nasze młode "talenty" wystrzeliły i odeszły za miliony Euro. Dziwne byłoby gdybym nie chciał. Ale nie wierzę w to.

pi0tr3k94 07.09.2024 08:10

Uryga grą na ŚO więc nie rozliczamy go z bramek
Duda grą na 6/8 więc rozliczamy go z bramek.
Brzmi logicznie.

s1mone 07.09.2024 09:02

Czepiają się bramek Dudy, a Carbo grający na tej samej pozycji ma 30 lat i strzelił w swojej karierze całe 7 goli.

Jestem przekonany, że Duda podczas swojej kariery go przebije wielokrotnie jednak pod tym względem.

wolfy 07.09.2024 10:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1634101)
Czepiają się bramek Dudy, a Carbo grający na tej samej pozycji ma 30 lat i strzelił w swojej karierze całe 7 goli.

Jestem przekonany, że Duda podczas swojej kariery go przebije wielokrotnie jednak pod tym względem.

W tym sezonie Carbo strzelił gola, wypracował trzy asysty i karnego zamienionego na gola. Moim zdaniem nieźle.

Arked 07.09.2024 10:49

Duda w liczbach póki co jest kompletnie bezproduktywnym zawodnikiem. Ale... wierzę, że to się zmieni w przyszłości, bo to piłkarz z dużym potencjałem i miejscem na szybki progres. Podstawy ma bardzo dobre. Wiele w tym względzie zależy od sposobu gry drużyny. Kroos w Realu też bramek nie nastrzelał, a nikt na niego nie narzekał ;) Z asystami też różnie bywało.

Baena ma co najmniej dobre dośrodkowanie. Nie porównujmy jego gry na skrzydle do Sukiennickiego. Olivier powinien grać, ale nie zamiast Baeny. Raczej na przemian z Duarte.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TIR_DO_SŁUBIC (Post 1634099)
Ja naprawdę bardzo bym chciał, żeby nasze młode "talenty" wystrzeliły i odeszły za miliony Euro. Dziwne byłoby gdybym nie chciał. Ale nie wierzę w to.

Ja bym chciał, żeby nasze talenty wystrzeliły i grały u nas. Chciałbym, żeby powróciły czasy, kiedy podstawowym zadaniem klubu nie jest handel tylko dobra gra w piłkę co tydzień. Te dwie rzeczy kompletnie ze sobą nie współgrają. Nie w takich proporcjach jak to wygląda od dawna w Polsce.

Arkadiusz.Czerepach 07.09.2024 11:28

jakkolwiek oceniać talent Dudy(imho ma) , to trzeba przyznać że gdy on grał na młodzieżowcu , na grze zespołu odbijało się to najmniej

Drozd 07.09.2024 15:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1634061)
Zarówno Baena jak i Sukiennicki nie potrafią dośrodkowywać.

O to właśnie chodzi, że nie "zarówno". Mimo, że Baena jakimś kozakiem w tym elemencie nie jest to 5/10 wrzuci jako tako czyli w miarę tam gdzie zaplanuje. Sukiennicki ma problem z celnym i odpowiednio silnym podaniem po ziemi na 15 metrów. Więc celna w zaplanowane miejsce wrzutka jeżeli się wydarzy to zupełnie przypadkiem.

Jeżeli chce być pożyteczny z przodu to musi dużo pracować nad kontrolą stopy.

TommyTSW 07.09.2024 15:50

to że nie potrafią to raz, oni to robią na oślep nie patrząc gdzie kopią

Karherop 10.09.2024 08:47

Porownujecie gościa który gra całe życie na jednej pozycji i którego zadania na boisku można sprowadzić do kilku elementów (pressuj, przyjmij/dobiegnij, kiwnij/wrzuć/podaj, strzel w trybuny) - od skrzydłowego nie wymaga się cudów i jakby nawet nie posiadał tej wrzutki 5/10 to byłby już dramat. Mocno upraszczamy, ale wciąż mówimy o poziomie 1 ligowca.

Sukiennicki - ogarnial już u nas przez 2 miesiące 4 pozycje na boisku, dla jego rozwoju i to dobrze, ale może niekoniecznie patrząc na formę na tu i teraz. Zapewne poskutkuje to utrata miejsca w 1 składzie kosztem Igbekeme lub Duarte. No ale niech grają najlepsi.

leszekpw 16.09.2024 12:09

Jutro kolejna odsłona z cyklu, Kazimierz Moskal swietnym trenerem:D

Jaroo1 16.09.2024 12:39

Uuuu lesiu, a później będzie przepraszał pana Moskala, bo to wspaniały trener? Tak jak Rude przepraszałeś? Też będziesz pisał listy do Kazia żeby za rok został w Wiśle? xd

Nienawiść takich s....ysynów do Polski i wszystkiego co polskie jest ogromna.

FraMat 16.09.2024 13:09

To są po prostu członkowie V kolumny z Kałuzy, których zadaniem jest skłócanie wszystkich ze wszystkimi w środowisku wiślackim.
Cokolwiek się stanie w ich pojęciu jest źle: Rude był trenerem? Źle. Rude zrezygnował? Źle. Moskal przyszedł do Wisły? Źle....

Karherop 16.09.2024 14:18

Kazimierz Moskal: Chcemy przygotować Patryka Letkiewicza do tego, żeby kiedyś stanął w bramce w meczu ligowym. Ostateczną decyzję i tak podejmie trener bramkarzy - Łukasz Załuska."

Mówcie co chcecie ale ja bym sobie życzył takiego rozwiązania.

Jeśli tylko 70% spotkań w tej lidze bedzie wyglądać jak mecz z Wartą , to ważniejsza jest płynność gry w polu niż bramkarz który i tak zbytnio nie ma okazji żeby się wykazać.

Oczywiście pod warunkiem że Letkiewicz w podstawowych elementach nie będzie zbytnio odstawał.

Na pewno skład niewymuszony przepisami to będzie idealne rozwiązanie dla Moskala.

Jaroo1 16.09.2024 14:36

Znając nasze zezowate szczęście to słabszy bramkarz okaże się kłopotem dla obrońców, wkradnie się niepewność w całą obronę itd i na tym się przejedziemy.
Nie wiem co jest nie tak, ze nie umiemy strzelać bramek seryjnie mając po 20 okazji na mecz. Szukamy rozwiązań, cudów a tak na prawdę nie umiemy nic zrobić w tej swojej nieporadności.

TIR_DO_SŁUBIC 16.09.2024 14:56

Ok, walcząc o zachowanie twarzy (już nawet nie o miejsce barażowe) w meczu/meczach będzie grał bramkarz rezerw. Nie najlepszy bramkarz (Cziczkan), po prostu bramkarz rezerw.

Chyba tylko dlatego bo jest młodym Polakiem, dla zasady. Innego powodu nie widzę. Już nawet nie Broda, który podobno świetnie spisywał się na treningach i grał nie decyzją Moskala a Załuski w pucharach, choć teraz kontuzjowany.

....a jaja. Ważne, że Katherop zadowolony.

FraMat 16.09.2024 15:13

Ale chyba rozumiesz, że chodzi o spełnienie wymogu młodzieżowca tak, żeby w polu nie grać na ile się da "młodymi Polakami"?

TIR_DO_SŁUBIC 16.09.2024 15:23

Rzeczywiście przy takim monolicie jakim jest linia obrony granie bramkarzem z rezerw jest racjonalnym posunięciem. Już lepiej byłoby wystawić na skrzydle jakiegoś dzieciaka co szybko biega, może nawet coś uda mu się asystować.

Patryko 16.09.2024 16:16

Skoro dzieciak nie sprawdza się na skrzydle, to może sprawdźmy dzieciaka na bramce i zagrajmy choć raz niewybrakowanym składem w polu.

leszekpw 16.09.2024 17:59

To ma sens, Letkiewicz na bramkę.

Karherop 16.09.2024 18:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TIR_DO_SŁUBIC (Post 1634684)
Ok, walcząc o zachowanie twarzy (już nawet nie o miejsce barażowe) w meczu/meczach będzie grał bramkarz rezerw. Nie najlepszy bramkarz (Cziczkan), po prostu bramkarz rezerw.

Chyba tylko dlatego bo jest młodym Polakiem, dla zasady. Innego powodu nie widzę. Już nawet nie Broda, który podobno świetnie spisywał się na treningach i grał nie decyzją Moskala a Załuski w pucharach, choć teraz kontuzjowany.

....a jaja. Ważne, że Katherop zadowolony.

Jeśli nie rozumiesz przepisów dotyczących mlodziezowcow to ja go nawet nie zamierzam tłumaczyć.

TIR_DO_SŁUBIC 16.09.2024 18:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1634697)
Jeśli nie rozumiesz przepisów dotyczących mlodziezowcow to ja go nawet nie zamierzam tłumaczyć.

Bardzo słaba szpilka, musisz spróbować ponownie.

tomasz_19 17.09.2024 08:34

Mam wrażenie, że dla Królewskiego ważniejsze były puchary niż walka o awans. Gdyby klub postawił jasny cel Moskalowi to myślę, że już po meczu z LLapi byśmy myśleli o lidze. Teraz mamy to co mamy, przypomnę, że nasi mają w nogach o 8 meczów więcej, niż reszta stawki 1 ligi... Widać, że dominujemy w meczu, mamy więcej jakości, ale przemęczenie daje o sobie znać mimo wszystko. Brak skuteczności jest chyba tego najlepszym przykładem. Wygląda na to, że w rundzie wiosennej znowu będziemy gonić resztę stawki, ale wg mnie przepaść punktowa jest tym razem za duża do odrobienia.

leszekpw 17.09.2024 08:51

Oj tam za duża przepaść. Przecież cudotwórca od awansów da radę. 99 procent forum się cieszyło z jego zatrudnienia. Zobaczymy efekty.

adam_09 17.09.2024 08:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1634735)
Mam wrażenie, że dla Królewskiego ważniejsze były puchary niż walka o awans. Gdyby klub postawił jasny cel Moskalowi to myślę, że już po meczu z LLapi byśmy myśleli o lidze. Teraz mamy to co mamy, przypomnę, że nasi mają w nogach o 8 meczów więcej, niż reszta stawki 1 ligi... Widać, że dominujemy w meczu, mamy więcej jakości, ale przemęczenie daje o sobie znać mimo wszystko. Brak skuteczności jest chyba tego najlepszym przykładem. Wygląda na to, że w rundzie wiosennej znowu będziemy gonić resztę stawki, ale wg mnie przepaść punktowa jest tym razem za duża do odrobienia.

Przecież w pierwszych 45 minutach z Wartą mieliśmy chyba 3 x obitą już bramkę więc o jakim braku sił mowa ? Już wtedy ich odcięło i nie mogli przez to precyzyjniej uderzyć piłki ?

Adryan 17.09.2024 09:42

Dla wszystkich, którzy piszą tutaj o przepaści punktowej - może zacznijcie ogłaszać straty wówczas, gdy będziemy mieć tyle samo meczów rozegranych co reszta stawki. Wskazywanie jakichkolwiek efektów, gdzie drużyny mają 3 mecze więcej od nas, czyli czasami o 9 punktów przewagi "za darmo" nad nami nie jest w żadnym stopniu jakimkolwiek odzwierciedleniem.

krysztal 17.09.2024 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekpw (Post 1634736)
Oj tam za duża przepaść. Przecież cudotwórca od awansów da radę. 99 procent forum się cieszyło z jego zatrudnienia. Zobaczymy efekty.

U Lesia widzę zaczyna już występować incydent kałowy.Ze szczęścia dostał sraczki...
A podobno kibicuje Wiśle.

krysztal 17.09.2024 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adryan (Post 1634741)
Dla wszystkich, którzy piszą tutaj o przepaści punktowej - może zacznijcie ogłaszać straty wówczas, gdy będziemy mieć tyle samo meczów rozegranych co reszta stawki. Wskazywanie jakichkolwiek efektów, gdzie drużyny mają 3 mecze więcej od nas, czyli czasami o 9 punktów przewagi "za darmo" nad nami nie jest w żadnym stopniu jakimkolwiek odzwierciedleniem.

Ten temat był już poruszany w statystycznym.Te zaległe mecze też trzeba rozegrać i wygrać a tacy jak ty podchodzą do sprawy jakby te punkty ktoś miał nam zaraz dopisać z piękne oczy.

TIR_DO_SŁUBIC 17.09.2024 10:05

Cytat:

Więcej będzie wiadomo dzisiaj. Zobaczmy czy dobra gra z Poznaniem to był przypadek, czy Wisła rzeczywiście zmieniła się na korzyść. Te trzy zaległe mecze nie mają żadnego znaczenia. Wisła może je wszystkie wygrać, tak samo jak zremisować czy przegrać. Bynajmniej nie dopisywałbym w tabeli 9 punktów. W Łodzi i Głogowie będzie ciężko, ale z Opolem wygrać to już obowiązek.

5 punktów w najbliższych 3 meczach bym osobiście wziął bez targowania, ale od Opola Wisła już musi iść w górę.

Nawet to, że gra wygląda dobrze, że są sytuacje, nie ma żadnego znaczenia. Piłka musi po prostu wpadać do siatki, jak najwięcej razy co najmniej o jeden raz więcej od przeciwnika w każdym meczu.

leszekpw 17.09.2024 10:06

Dokładnie. Zapunktujemy marnie w zaległych, co juz się zaczęło z Wartą i d...

Jagul 17.09.2024 10:06

Ja proponuje skupić się na opisywaniu rzeczywistości taką jaka jest. Na dzisiaj strata jest ogromna. Gadki o jej zmniejszeniu to na ten moment gdybanie - udo się albo się nie udo.
Zresztą my już w ostatnich sezonach pokazaliśmy jak nam idzie odrabianie strat.

Witalis 17.09.2024 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tir
Rzeczywiście przy takim monolicie jakim jest linia obrony granie bramkarzem z rezerw jest racjonalnym posunięciem. Już lepiej byłoby wystawić na skrzydle jakiegoś dzieciaka co szybko biega, może nawet coś uda mu się asystować.

Nie oglądam ekstraklasy, odkąd spadła Wisła, ale z meczów Wisły pamiętam, że nasi przeciwnicy często grali młodzieżowcem-bramkarzem, żeby móc w pełni wykorzystać skład w polu.

Tak że pomysł sam z siebie nie jest absurdalny. Niemniej możesz mieć rację, że przy naszej obronie to zły pomysł.

Ja bym zaryzykował, skoro naszym problemem w meczu z Wartą było strzelanie bramek.

pi0tr3k94 17.09.2024 12:29

Po piątkowym występie dość mocno zaczęło iskrzyć na linii Moskal-Królewski, ewidentnie widać różnicę w wizji tego jak nasza Wisła powinna wyglądać. Na ten moment bardzo możliwe wydaje się, że jeśli dziś zaliczymy kolejną porażkę z ŁKSem, to trener na poważnie będzie myślał o rezygnacji ze stanowiska.

Karherop 17.09.2024 12:58

Cytat:

Już na tym odrabianiu strat i nadrabianiu spotkań po meczach pucharowych wykoleiły się bardziej ułożone drużyny niż Wisła.

Dla logiczności wywodu: w przypadku 3 zaległych spotkań jeśli coś "wirtualnie doliczać" to co najwyżej punkty zgodne ze średnią zdobywana per mecz. W naszym przypadku to byłyby w tym sezonie 3 punkty, czyli dające sumarycznie 9 i 12 miejsce w tabeli. Z racji tego że to 2 spotkania na wyjeździe i jedno u siebie to optymistycznie założyłbym 4 punkty, czyli 11 miejsce w tabeli i wirtualne 10 punktów.

Wisła z czasem wskoczy na wyższe miejsce (okołobarażowe), ale żeby to było akurat za sprawą bardzo trudnych spotkań z ŁKSem, Łeczna i Miedzią (czyli drużynami 4,5 i 7 w tabeli) to bym polemizował.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:18.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl