Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

cygaro 08.08.2011 16:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1143016)
No tak,ale to jest konkurowanie tylko i wyłacznie z pensją , a dla piłkarza liczą sie też inne sprawy. Sam Marcelo mówił ze PSV pod względem infrastruktury i profesjonalizmu bije Wisłe na głowe.
Który piłkarz mając do wyboru PSV i Wisłe wybierze Wisłe? Ten słaby.
Zresztą, wystarczy spojrzeć ilu piłkarzy za granicę wysyła PSV a ile Wisła.
E: Zresztą, nie wiem gdzie sie zagapiłem, ale ...ni chuja. Nie sadze by stac było Wisłe na opłacenie młodemu piłkarzowi takiej pensji jaką da PSV. Tak jak mówisz, pozyczyli 20 baniek na funkcjonowanie klubu czyli m.in. na te płace.

Który piłkarz? Ten chcący grać - tak jak pisałem u nas łatwiej się przebić i do tego gramy w Europie (PSV odpadło). Niewątpliwie atutem naszej ligi jest również Euro (taki turniej już wcześniej przyciąga oczy wielu ludzi związanych z piłką). A jeśli piłkarz wybierze nas a nie PSV to oznacza że jest słaby? Trochę to bez sensu, uzależniasz jego klasę od tego czy wybierze klub A czy klub B nie grając tam jeszcze żadnego meczu. Niepoważne. Wiadomo że nie nadrobimy nagle kilkunastu lat straconych a taki dystans dzieli nas od PSV ale właśnie obecnie zbieg okoliczności sprawił że możemy z nimi realnie o piłkarza powalczyć. Eredivisie mocno dotknął kryzys finansowy (dużo mocniej niż Ekstraklasę, w praktyce kryzys nie dotknął naszych rozgrywek bo jedziemy na bumie piłkarskim spowodowanym Euro2012) a do tego samo PSV znalazło się w takiej sytuacji jak Lech (zakładali dużo większe zyski z pucharów) i stąd ta pożyczka od głównego sponsora, muszą awaryjnie bilansować budżet.

@Grze Gie
Podejrzewam że miała to być jakaś błyskotliwa ironia (:lol:) ale nie działa mi Twój link więc się nie ustosunkuję.

rafaltwsd 08.08.2011 16:41

Poczekamy zobaczymy jak to bedzie, ale ja osobiście myslalem ze to tylko plotka jest z Delevem

szczepek19 08.08.2011 16:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafaltwsd (Post 1143025)
Poczekamy zobaczymy jak to bedzie, ale ja osobiście myslalem ze to tylko plotka jest z Delevem

plotka to uważam ze Stachowiakiem, nie wiem kto wpadł na taki "genialny" pomysł sprowadzenia go, ale o Deleva to chyba będzie ostra walka, może być zakończona sukcesem bo jest wielka szansa na grę w fazie grupowej LM i mógłby się skusić na to :) wszystko tylko zależy od CSKA

Eryk 08.08.2011 16:49

Dajcie już spokój. Albo bedzie u nas grał, albo w PSV, albo w CSKA, albo jeszcze gdzie indziej.

Jak jest zajebisty, a wybierze nas to tylko się cieszyć. Jak coś innego - jego sprawa, nie przeżyje atmosfery na R22 :D

baro1995 08.08.2011 17:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grze Gie (Post 1143018)
No to może przyjdzie do nas Tevez :) http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/...09/story.shtml w końcu Kraków to piękne miasto.

,,Argentyńczyk już wcześniej wyraźnie dawał do zrozumienia, że nie ma zamiaru kontynuować kariery w klubie z Etihad Stadium. Nie chodziło o trenera, konflikt z kolegami, czy wyniki osiągane przez zespół. Po prostu, nie podoba mu się miasto, nie odpowiadała mu zła pogoda, oraz fakt, że w Manchesterze nie ma żadnych rozrywek. Do tego należy dodać tęsknotę za najbliższymi i... wysokie podatki. ''

Ten Tevez na prawdę wzór piłkarza,najpierw mówi,że tęskni za rodziną,a potem,że jak nie dostanie 50 tys funtów tyg. zarabia (375/tyg) to odejdzie.
A tak na poważnie,to ten przykład,nie jedyny,pokazuje,że niektórzy piłkarzy,Ci najlepsi również,patrzą na otoczenie i rozrywki w mieście,a jednak wszyscy którzy do nas przychodzą mówią,że Kraków jest piękny i nie można się nudzic,więc zawsze to jakiś plus :>

KMZ 08.08.2011 17:12

Spas Delev , a mi wydaje mi się , że Spas , mógłby być naszym 2gim Meliksonem ;) tylko że w Ataku, bądź na skrzydle ;)

Edson 08.08.2011 17:45

Nie czaje postawy bułgarów. Tonewa sprzedali kuchenkom za 350 tys. euro, a jak my dajemy 3 razy tyle za Delewa to strzelają focha. Dałbym sobie z nim siana w negocjacjach z CSKA. Pamiętacie jak było z brazylijczykiem Nei'em 3 lata temu? Cena uzgodniona - 800 tys. euro, piłkarz ustalił warunki kontraktu z Wisłą, ale nagle arabowie z Al Shabab wyskakują z 1mln euro, a bułgarzy pokazują nam środkowy palec.

Smok 08.08.2011 17:46

Cytat:

Stachowiak niech trafi do Cracovii, bo tam uwielbiają takich donosicieli. SKWK akurat w tej sprawie miało rację.
Chłpie!! Ty i podobnie tobie myślący, albo macie zryty umysł do leczenia, albo za dużo zioła używacie. A SKWK niech sie wali, jak ma takie osoby popierać.

ItaloPolak 08.08.2011 18:38

http://www.weszlo.com/news/7488

Stachowiak nie przejdzie do nas :)

wolfy 08.08.2011 18:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ItaloPolak (Post 1143093)
http://www.weszlo.com/news/7488

Stachowiak nie przejdzie do nas :)

Jest się z czego cieszyć. Jeżeli artykuł z weszło jest prawdą, to:
a) zostajemy z bramkarskim niedojdą jako zmiennikiem Parejki, co może nas bardzo drogo kosztować
b) okaże się, że "góra" sypie Valcxxowi piasek w tryby.

Nic, tylko szampana otwierać.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Edson (Post 1143050)
Nie czaje postawy bułgarów. Tonewa sprzedali kuchenkom za 350 tys. euro, a jak my dajemy 3 razy tyle za Delewa to strzelają focha.

To ja Ci to wyjaśnię na prostym przykładzie: gdyby ktoś zgłosił się po Jirsaka, to pewnie puścilibyśmy go za grosze, bo wiadomo że prochu nie wymyśli. Kiedy jednak ktoś zgłosi się po Meliskona...

Krav 08.08.2011 18:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Edson (Post 1143050)
Nie czaje postawy bułgarów. Tonewa sprzedali kuchenkom za 350 tys. euro, a jak my dajemy 3 razy tyle za Delewa to strzelają focha. Dałbym sobie z nim siana w negocjacjach z CSKA. Pamiętacie jak było z brazylijczykiem Nei'em 3 lata temu? Cena uzgodniona - 800 tys. euro, piłkarz ustalił warunki kontraktu z Wisłą, ale nagle arabowie z Al Shabab wyskakują z 1mln euro, a bułgarzy pokazują nam środkowy palec.

Mimo wszystko nie porównywałbym Toneva i Deleva. Ten pierwszy jest tylko (albo aż) dobrze zapowiadającym się pomocnikiem, a Delev już jest dobrym napastnikiem, 3 strzelcem w lidze w ubiegłym sezonie. Tonev dla Amiki to trochę tak jak np. Klich w Wolsburgu (oczywiście odpowiednio stosując proporcje) - jak sie sprawdzi to zajebiście, jak nie - trudno, dużo nie dali. Delev już pokazał, że jest niezłym napastnikiem (w wieku 21 lat).

Kondipr 08.08.2011 18:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KMZ (Post 1143037)
Spas Delev , a mi wydaje mi się , że Spas , mógłby być naszym 2gim Meliksonem ;) tylko że w Ataku, bądź na skrzydle ;)

Zrozumcie wreszcie, że on gra na pozycji Małeckiego! 4-3-3 nie oznacza trzech napastników..

FraMat 08.08.2011 19:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kondipr (Post 1143102)
Zrozumcie wreszcie, że on gra na pozycji Małeckiego! 4-3-3 nie oznacza trzech napastników..

Cytat:

W dużym skrócie możemy powiedzieć, że w systemie 1-4-3-3 bramkarz (1) i obrońcy (4) posiadają podobne obowiązki i zadania, jak w systemie brazylijskim, natomiast linia pomocy (3) została wzmocniona ilościowo o jednego zawodnika, zwiększając w ten sposób zakres operacji w atakowaniu i bronieniu. Liczba napastników (3) zabezpiecza wprawdzie ilościowo linię pomocy kosztem oddelegowania do niej jednego z graczy – ale jest to konfiguracja chwilowa (kiedy piłkę posiada przeciwnik), która w momencie atakowania może być natychmiast uzupełniona do czterech, pięciu i więcej zawodników atakujących
http://treningipilkarskie.w.interia.pl/cwtaktyka.html

mitmichael 08.08.2011 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kondipr (Post 1143102)

Delev gra na pozycji Ilieva i Kirma a nie Małego i to jest jego nominalna pozycja (oczywiscie moze tez grac z prawej strony lub w ataku). Jest to dokładnie ten sam typ pilkarza co Ivica

tofik 08.08.2011 19:36

Najbardziej brakuje kogoś, kto umiałby poukładać grę środka pola. Wilk to nie jest zawodnik do pary z Sobolewskim. Co najwyżej jego nastepca, ale klasą dorówna mu może za parę lat, jak będzie ciężko pracował.

Odnośnie blokowania transferów przez górę...Czy oni kiedykolwiek zaufają komuś i nie będą się wpieprzać ?

filip123 08.08.2011 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Semper Fidelis 1985 (Post 1142940)
To wiarygodne zródło? pytam bo nie znam strony

To wcale nie futbol.pl puscil newsa tylko media z Bulgarii .

tomasz_19 08.08.2011 19:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1143127)
Najbardziej brakuje kogoś, kto umiałby poukładać grę środka pola. Wilk to nie jest zawodnik do pary z Sobolewskim. Co najwyżej jego nastepca, ale klasą dorówna mu może za parę lat, jak będzie ciężko pracował.

Odnośnie blokowania transferów przez górę...Czy oni kiedykolwiek zaufają komuś i nie będą się wpieprzać ?

reprezentant Słowenii Dalibor Stevanovic jest obecnie wolnym zawodnikiem... chyba nawet kiedyś była mowa o tym zawodniku w kontekście wzmocnienia środka pola... przydałby się na pewno

kacpaw91 08.08.2011 20:01

Może z innej beczki: Zauważyliście, że jak do tej pory zawodnicy wypożyczeni od nas do innych klubów nie pograli sobie w nowych klubach?

Oldpara 08.08.2011 20:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1143016)
Sam Marcelo mówił ze PSV pod względem infrastruktury i profesjonalizmu bije Wisłe na głowe.

Trochę się zmieniło od czasów Marcelo, kiedy graliśmy w Sosnowcu i na Suchych Stawach. Do PSV oczywiście nam baaardzo daleko, ale za to takich Bułgarów czy innych Rumunów odsadziliśmy o dwie długości.. U nas już jest inny świat.

serek.c2 08.08.2011 20:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Oldpara (Post 1143144)
Trochę się zmieniło od czasów Marcelo, kiedy graliśmy w Sosnowcu i na Suchych Stawach. Do PSV oczywiście nam baaardzo daleko, ale za to takich Bułgarów czy innych Rumunów odsadziliśmy o dwie długości.. U nas już jest inny świat.

Szczególnie jeśli chodzi o infrastrukturę treningową...

wolfy 08.08.2011 20:27

Cytat:

Z fartem trzy nasze drużyny grają jeszcze w eliminacjach i już odsadziliśmy? O dwie długości?
:rotfl:

Ja tych baz treningowych i infrastruktury nie widzę, chyba że chodziło Ci o nowe stadiony. Tu akurat jest dobrze, choć nasz to jest ...e neverending story... Podobnie jak trawa na Bułgarskiej zresztą:>

Taka historia, jakiś miesiąc temu się wydarzyła. Maaskant z drużyną wrócili do Krakowa. Następnego dnia miał być trening a tu się okazuje, że trawa po kolana, a płyta zasrana przez jakieś kundle (w cywilizowanych krajach, takich jak np. Czechy po swoim psu się sprząta; ale to już temat na zupełnie inne forum, u nas może za kilkanaście lat się to przyjmie - na razie każdy wieśniak uważa, że się to rozłoży - nawet na chodniku - i nie ma problemu ). Faktycznie, nasz trener musiał sobie pomyśleć, że to jest inny świat.

Chyba, że to była ironia, a jej nie załapałem.

domin_czyzyny 08.08.2011 20:27

Basałaj w wywiadzie dla Gazyty Krakowskiej stwierdził (po raz kolejny), że transferów już nie będzie ...

http://www.gazetakrakowska.pl/strona...isle,id,t.html

więc nie ma co się podniecać Delevami i innymi Stachowiakami ;-)

serek.c2 08.08.2011 22:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1143162)
Basałaj w wywiadzie dla Gazyty Krakowskiej stwierdził (po raz kolejny), że transferów już nie będzie ...

http://www.gazetakrakowska.pl/strona...isle,id,t.html

więc nie ma co się podniecać Delevami i innymi Stachowiakami ;-)

W tym wywiadzie Basałaj wspomina o zatrudnieniu Witolda Lisa jako koordynatora ds szkolenia młodzieży... Było o tym wcześniej pisane? Wiadomo cokolwiek o tej osobie?

Bąbel 08.08.2011 22:44

Było, ale nie ujawniono kto to będzie, teraz wiemy.

riv 08.08.2011 23:25

Basałaj mówił, że sprowadzą Polaka z Holandii do szkolenia młodzieży. Przewijały się po forum przypuszczenia, że może to być stary Smolarek (jedyne nazwisko, które można było połączyć z Polakiem z Holandii). Na temat tego Lisa próbowałem szukać w internecie na polskich, angielskich i holenderskich stronach (jeżeli pracował 12 lat to chyba z jakimiś sukcesami i powinno być coś o nim wiadomo?) ale nic nie znalazłem. Jest to zupełny no-name, nie wiadomo nawet w jakim klubie/akademii pracował. Absolutnie ZERO informacji na jego temat a szperałem dość dogłębnie.

wolfy 09.08.2011 01:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez riv (Post 1143237)
Basałaj mówił, że sprowadzą Polaka z Holandii do szkolenia młodzieży. Przewijały się po forum przypuszczenia, że może to być stary Smolarek (jedyne nazwisko, które można było połączyć z Polakiem z Holandii). Na temat tego Lisa próbowałem szukać w internecie na polskich, angielskich i holenderskich stronach (jeżeli pracował 12 lat to chyba z jakimiś sukcesami i powinno być coś o nim wiadomo?) ale nic nie znalazłem. Jest to zupełny no-name, nie wiadomo nawet w jakim klubie/akademii pracował. Absolutnie ZERO informacji na jego temat a szperałem dość dogłębnie.

OK, ale takich szkoleniowców to każda akademia ma po kilkudziesięciu. Trudno się spodziewać, żeby o każdym można było znaleźć jakieś informacje.

Pracował 12 lat - znaczy: zna system i coś umie. Do tego Polak, czyli nie będzie bariery komunikacyjnej.
On nie ma z miejsca samodzielnie wyszkolić kilkudziesięciu świetnych piłkarzy, tylko stworzyć system który zaowocuje najwcześniej za kilka-kilkanaście lat. A raczej - przenieść wzorce, których nauczył się w Holandii.

A tak BTW. - co rozumiesz jako "sukces"? Skoro bardzo często każda grupa w roczniku ma po kilku trenerów, to taki piłkarz po przejściu wszystkich szczebli aż do seniora przez ile rak się przewinął?

riv 09.08.2011 01:26

Nie mówię, że koleś będzie zły, tylko, że nic o nim nie wiadomo.
Co definiuje jako sukces? Może faktycznie trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że jakąś fachowością musiał się w poprzedniej pracy wyróżnić, bo nie dopuszczam myśli, że człowiek, który ma odpowiadać u nas za szkolenie całej młodzieży (tu nie chodzi przecież o naukę dzieciaków gry w piłkę, tylko o stworzenie całego systemu szkolenia dla wielu roczników. To przecież coś zupełnie innego niż zwykła trenerka!) został zatrudniony tylko dlatego, że pracował w Holandii. Bądź co bądź musi przenieść ten holenderski system na nasz grunt, posiadać jakieś zdolności organizacyjne, kierownicze, raczej nie może to być jeden z kilku szeregowych trenerów jednego rocznika - a o ludziach odpowiadających za poziom organizacyjny akademii powinno być już jakieś info, przynajmniej, że taki pan istnieje i gdzie wcześniej pracował.

Uran235 09.08.2011 03:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1142933)
To nie Onet podał ta informacje tylko futbol.pl.

Piłka nożna na onecie = futbol.pl

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1143127)

Po to przyszedł Nunez. Jeżeli tylko gośc się nauczy europejskiej dyscypliny i tempa gry, to będzie to zawodnik na swojej pozycji może i lepszy od Meliksona. Dawno nie widziałem gościa z takim potencjałem w naszej lidze. Możliwe, że nawet takiego gościa nigdy w naszej lidze nie było. Siła, zastawianie się, młotek w nodze, kapitalny przegląd pola, wyczucie tempa, precyzja w długich piłkach a do tego co najmniej przyzwoity drybling i szybkość.

Cytat:

Bułgarów okej, może nie o dwie długości, ale odstawiamy, ale Rumunów?!

A co do Delewa to dziwne mi się to jakieś wydaje. Jakby gośc był bardziej na prawą stronę, to jeszcze bym w to uwierzył, ale on woli grać po lewej stronie, gdzie nominalnie jest Iliev, Kirm i Paljić. Pieniądze też wydają się być duże, wiiem, że to młody gracz ale mimo wszystko... Nie przypominam sobie żebyśmy kiedykolwiek wydali tyle na piłkarza, ba nawet na dwóch. Z taką kasą to ja bym uderzał do Southampton z zapytaniem o Lallanę.

karas1983 09.08.2011 07:10

Kilka bardzo ciekawych cytatów z wywiadu z Basałajem:

http://www.przegladsportowy.pl/Pilka...978,1,727.html

"Czyli awans do Ligi Europejskiej i szansa na Ligę Mistrzów dają klubowi wartość dodaną? Można teraz ten budżet przeformułować?
Jeżeli myśli pan o kupowaniu nowych zawodników, to raczej tego nie chcemy.

A jeśli ktoś odejdzie?
Na razie nie ma takich planów. Nie ma też ofert dla naszych piłkarzy, więc po co spekulować na ten temat.

Jeśli awansowalibyśmy do Ligi Mistrzów, to dostaniemy duży zastrzyk. Jesteśmy w stanie wyciągnąć około 10 milionów euro.

Awans do Ligi Mistrzów bardzo by nam pomógł. Mam tutaj na myśli choćby budowę bazy treningowej z prawdziwego zdarzenia, stworzenie akademii czy prace na stadionie związane z powstaniem muzeum, komfortowego cateringu dla widzów czy restauracji.

Czy Wisła w niedługim czasie przekroczy magiczną cenę miliona euro płacąc za piłkarza?
Dopóki klub nie będzie dochodowy, a teraz jeszcze tak różowo nie jest, będzie z tym problem.

Ciągle myśli pan o sprowadzeniu prawdziwej gwiazdy do Wisły?
Zmieniłem zdanie w tej kwestii i dzisiaj nie uważam, żeby było to konieczne. Przykład Meliksona pokazuje, że sami możemy te gwiazdy wykreować.

Od 1 sierpnia w klubie jest zatrudniony Witold Lis, czyli człowiek który przez dwanaście lat pracował z młodzieżą w Holandii. Będzie on w naszym klubie koordynatorem grup młodzieżowych. Wkrótce przedstawimy go szerzej.

Co będzie, jeśli Wiśle jednak nie uda się awansować do Ligi Mistrzów?
To zagramy w Lidze Europy.

Z tego, co wiem, nowy model będzie gotowy do końca sierpnia.

Czy jest zagrożenie, że pierwszy mecz grupowy nie odbędzie się na Reymonta?
Nie ma.

Niezbędne prace na stadionie będzie wykonywało miasto czy Wisła Kraków na swój koszt?
Część miasto. Chodzi o czynności, które wynikają z umowy z wykonawcą, np. drogi dojścia, dojazdów, strefy parkingów, główne łącza energetyczne itp. To są rzeczy, które miasto wykonuje teraz cały czas. Większość prac wykona jednak klub, bo chodzi o rzeczy może drobne, ale kosztowne.

PANDEM0NIUM 09.08.2011 08:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez karas1983 (Post 1143262)

Czy Wisła w niedługim czasie przekroczy magiczną cenę miliona euro płacąc za piłkarza?
Dopóki klub nie będzie dochodowy, a teraz jeszcze tak różowo nie jest, będzie z tym problem..

Szczególnie zainteresowało mnie to stwierdzenie. Odnoszę wrażenie że Basałaj pisząc kolokwialnie ściemnia...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl