![]() |
Dudka brzmi bardzo rozsądnie, bo mamy jednego defensywnego pomocnika w kadrze i w dodatku wydaje się on być najsłabszym ogniwem pierwszej jedenastki - tak, nasza gra ze Stjepanoviciem wygląda lepiej niż bez niego, ale przede wszystkim dlatego, że żaden inny piłkarz w naszej kadrze nie potrafi grać na tej kluczowej pozycji. Ponadto Dudka mógłby asekurować nam inne pozycje w tyłach, gdzie nagle zaczęły pojawiać się braki. Wyglądałoby na to, że to świetny ruch, ale jest jedno ale.
Jak w tym momencie Dudka prezentuje się pod względem fizycznym i zdrowotnym? Niby nie jest tak, że spędził rok na bezrobociu, ale ostatni okres w jego karierze był naprawdę słaby, a wszystko zaczęło się od poważnej kontuzji, która wlekła się nadspodziewanie długo. Pokładanie zbyt dużych nadziei w tym piłkarzu może być zgubne. Co do samej postaci Dudki i jego przeszłości. Nigdy Wiślaka w nim nie widziałem, nie podobało mi się jego zachowanie przed odejściem z klubu, ale że zawsze patrzyłem na niego jak na najemnika, to i nie żywię do niego większej urazy. Po prostu nigdy nie przypominam sobie, żeby deklarował swoje wielkie oddanie klubowi, wręcz przeciwnie, zawsze mówił, że chce wykorzystać Wisłę jako odskocznię, więc nie czułem się oszukany, kiedy sobie poszedł. Natomiast czysto sportowo to był naprawdę dobry grajek, szczególnie obiecująco prezentował się po przestawieniu na defensywnego pomocnika, bo jak na obrońcę to za mało miał atutów czysto fizycznych - ani szczególnie wysoki, ani szczególnie szybki, ani szczególnie zwrotny. Ja lubię defensorów twardych, ale piłkarsko możliwie eleganckich - jak Głowacki czy Cleber - A Dudka to jednak w pierwszej kolejności siła. Co nie zmienia faktu, że jeżeli nadaje się do gry w piłkę, to nadaje się do Wisły. Kadrowych kłopotów bogactwa nie mamy, a wbrew temu, co się niektórym wydaje, poziom też nie jest za wysoki. Co do odejścia Chaveza, to troszeczkę niepokoi mnie szerokość naszej kadry. Mamy kilku zawodników do gry na stoperze, ale żaden nie słynie z dobrego zdrowia, w dodatku tylko Głowacki tak naprawdę coś gwarantuje na tej pozycji. Przesunięcie Bunozy to też pewien problem, bo wliczając Bośniaka mamy czterech bocznych obrońców, przy czym Burliga kartkuje jak szalony, a Brożek od zawsze ma jakieś problemy zdrowotne i czasem nagle wypada z kadry. Jeżeli oddamy Chaveza, to nie wiem, czy Dudka to dość, żeby załatać kadrową dziurę. Co do samego Chaveza, to nigdy nie przepadałem za wystawianiem go na boisku. Fatalnie operuje piłką, co sprawia, że granie ataku pozycyjnego jest niemal niemożliwe. Przegranie przez obronę przestaje wchodzić w grę, bo piłka przez Chaveza przechodzi trzy razy dłużej niż powinna. W rozbijaniu akcji jest nawet skuteczny, choć bardziej ze względu na działanie siła x przemoc niż na faktyczne umiejętności jak czytanie gry czy technika interwencji. Zastanawiam się czy sam Chavez będzie chciał przed mundialem zmieniać otoczenie i to na tak egzotyczne, ale pieniążki na pewno by się nam przydały. |
Dudka jest ok. Doświadczony, uniwersalny i w dodatku groźny przy stałych fragmentach gry, co jest rzadką umiejętnością w naszej drużynie. Myślę, że przydałby nam się, niezależnie od tego czy ktoś odejdzie czy nie.
|
Dudke w Wiśle zapamiętałem jako zapchajdziurę z której to wiatrak robił jak chciał RadoMatu.Piłkarz uniwersalny czyli średni, bo skoro ktos gra na każdej pozycji to tak naprawde nie gra wybitnie na żadnej. Wtedy na tamtą Wisłę, odejście Dudki było traktowane jako nasz sukces bo zgarnęliśmy za niego hajs. Teraz druzyna całkowicie inna i przy naszym stanie kadrowym chyba to będzie wzmocnienie, chłopak świata zwiedził kawałek poznał inne style gry, treningi itd. Co do stałych fragmentów gry pamiętam że Dudka swego czasu napierdalał jak katiusza z wolnych, pewnie mu raz na treningu weszło i próbował, niemniej jednak Wisła z tego pozytku nie miała.
W sumie na to co mamy dziś w kadrze, każdy piłkarz mający doswiadczenie i chęć do gry jest nam potrzebny. |
Zapamiętałem Dudkę podobnie jak Szprotson - jeśli zbliży się do "swojego" poziomu na tę chwilę z miejsca wygryza Stjepanovica ze składu (bo myślę o nim w kontekście defensywnego pomocnika). Dodajmy do tego jego uniwersalność, to przy naszym stanie kadrowym jego zakontraktowanie raczej złym pomysłem nie jest. Tym bardziej, że kokosów żądał nie będzie.
|
Myślę ,że Dudka na obecną chwilę to dobry pomysł .
Byle ze zdrowiem było wszystko OK. |
Dudka moze byc , jesli tani to dobry krok, co prawda cienias z niego - ale przy terazniejszej polityce klubu to i tak niezle, troche doswiadczony, uniwersalny, Polak - wiec sie powinien dogadac ze Smuda, dla mnie to takie dobre uzupelnienie skladu ....ale ja kolejny raz pytam : GDZIE JEST KU..A NAPASTNIK ???? bo samym Brozkiem i jakims tam Kaminskim to raczej przez cala runde nie da sie grac, no chyba ze zalozeniem klubu jest dostanie sie tylko do 8 i olanie walki o LE, zeby sie jakis daleki wyjazd nie trafil zeby klubu nie obciazac finansowo - wiem ze to kpina ale naprawde po BC i Lysym Wezu to juz mozna sie wszystkiego spodziewac
|
Pytanie tylko ile Dudka myśli zarabiać? Chyba zdaje sobie sprawę z faktu, że jakby nie było jest na zakręcie swojej kariery. Wisła ma mocną kartę przetargową. A i sam Darek nie powinien oczekiwać kosmicznych zarobków. Ja bym tu widział roczny kontrakt, a jak się wykaże i przy okazji Wisła wyjdzie z zapaści finansowej to po tym roku można negocjować dalej.
Kolejna korzyść facet trafia do w miarę mocnego klubu, ale z wąską kadrą. Jeśli zdrowie i motywacja będzie to powinien bez przeszkód powrócić do formy i może nawet wywalczyć sobie miejsce w wyjściowej jedenastce. |
Dudka może być - negocjacje z nim mogą oznaczać, że lada moment może odejść Bunoza albo Chavez (obstawiam raczej, że ten drugi). Jeśli będzie grał na swoim normalnym poziomie, to na ligę spokojnie wystarczy. Poza tym - w jego obecnej sytuacji, to nie powinien chyba żądać jakichś wielkich pieniędzy.
Zastanawiam się tylko, gdzie jest ten obiecany napastnik, którego ponoć znalazł Żurawski. W końcu mamy tylko Brożka i długo długo nic. Kamińskiemu to jeszcze brakuje do poziomu ekstraklasy, a Klarić - jeśli z nim podpiszą kontrakt - to wielka niewiadoma. |
Cytat:
|
Dudka kojarzy mi się głównie z meczem z Blackburn. Jeden z niewielu moich meczów na Reymonta, super atmosfera, ale ten błąd Dudki... :/
Niech go biorą i sprzedają Chaveza, Smuda i tak za nim nie przepada szczególnie. |
hah, no tak, przeciez wtedy własnie powstała słynna obroną na "Dudkę" tudziez "spiocha"
Ale tak jak pisza wyzej, gdzie jest napadzior albo chociaz jedna piata napadziora? |
albo dudu goal-machine. moze cos mu sie tylko w trybikach zacielo, no panowie. on i beto beda kosztowac grosze, a jak sie odbuduja u Smudy to atak jak za pieknych czasow z Frankiem i Zurawiem na szpicy.
|
Cytat:
Jak się Smuda uprze to Szewczyk będzie zmieniał Brożka ewentualnie Klarić, który ponoć jest lepszy od polskich rówieśników. No ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Serio to potrzebny jest napastnik na teraz. Sam Paweł nie wystarczy, nawet jak daj mu Panie Boże zdrowie zagra bez kontuzji, to kiedyś przyjdą dwie-trzy słabsze kolejki i noga może zadrżeć. |
Szczerze mówiac to tez niewidze ataku gdyby Broziowi cos sie stalo.Tu nie ma co liczyc tylko na niego,trzeba koniecznie jesze kogos sprowadzic poki zostalo te 2 tygodnie.
|
Lechia czasem nam sprzed nosa nie sprzatnela tego 25 latka, co go wzieli na wypozyczenie? Temat ucichl, a bracia z Trojmiasta zrobili zaciag (Stolarski i z tego, co slyszalem to Iwan jako scout).
|
Ten 25 latek od Żurawia to już martwa sprawa?
|
Cytat:
|
Cytat:
Jesli miał by oferty to by podpisał z kopa, bo może. Zresztą, kto o zdrowych zmysłach by go kupił? |
Ciekawe...Dudka to kolejny zawodnik który chce wrócić pod skrzydła "dyzmy" Smudy w nadzeji na odbudowanie się. To w końcu jak z tym Smudą jest - trenuje źle (jak twierdzi Weszło i części kibiców), czy dobrze - jak twierdzi większość zawodników?
|
@Oldpara odpowiedź narzuca się sama, choć chyba nie można stwierdzić jednoznacznie, że "źle" lub "dobrze". Jednym pewnie odpowiada, a innym nie. Ważne, że jego treningi przynoszą efekty, co było widać w rundzie jesiennej chociażby.
A co do Dudki, to chętnie bym go widziała w Wiśle. Mam nadzieję, że to wypali i nie rozbije się o kasę... |
Patrząc na to jak grała reprezentacja za Smudy a jak teraz to chyba jednak dobrze. Nasza gra miała wtedy wiele mankamentów ale przynajmniej chłopaki walczyli, nie było odstawiania nogi, a teraz? ostatnich meczów el MŚ to nie dało się oglądać, zero woli walki.
|
Maciek Żurawski to coś teraz w politykę się zaangażował i boję się, że może mu zabraknąć czasu na poszukiwania lub negocjacje z już znalezionym napastnikiem :). Oby jednak kogoś chociaż podobnego do napastnika :) udało się pozyskać ponieważ to trochę śmiesznie wygląda jak w naszej kadrze jest tylko jeden pełnowartościowy napadzior. Jakby tego było mało to nie prowadzimy (podobno) żadnych negocjacji z Pawłem, a kontakt wygasa "lada dzień". Denerwuje mnie takie podejście do sprawy. Najpierw teksty o kilku (bodaj 3) okienkach transferowych na budowę eksportowej Wisły, a w rzeczywistości nie przedłużenie kontraktu z tymi, których udało się odbudować lub wykreować (Paweł Brożek, Arek Głowacki, Michał Miśkiewicz np.). To jakaś paranoja.
|
Dudka byłby niezłym wzmocnieniem biorąc pod uwagę jego doświadczenie i umiejętności piłkarskie, a że w kadrze u Smudy zawsze miał pewne miejsce, można się spodziewać, że nie będzie siedział na ławce...nie narzekałbym na jego przygotowanie, Smuda zrobił z Brożka w ciągu dwóch tygodni najlepszego napastnika ligi... tylko jaką rolę miałby ewentualnie dla niego ? ŚO czy DP? na DP wydawał się solidniejszy, a że gramy jednym def, pomocnikiem to chyba time to say goodbye dla Macedończyka... jeżeli Wiśle uda się pozyskać Dudkę, to z pewnością będzie można nas nazwać królem zimowego polowania.
|
Cytat:
|
Jak Wisła wróci z Turcji to będzie testowała bramkarza ze Skry Częstochowa, który teraz przebywa w naszych rezerwach. Czy ktoś może widział grę tego gościa?
|
W zasadzie nie wiem, czy to się nadaje do polityki transferowej, czy do plotek , ale mam nadzieję, że jednak coś jest na rzeczy.
http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...placowych.html |
http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...ko_wtedy_.html. I znowu Smuda swoje a Bednarz swoje...
|
To sie juz robi nudne. Bednarz nawet jakby wszystkich sprzedal to by pieprzyl, ze pozyskamy kogos jak kogos sprzedamy. Sprzedajemy, inni odchodza za darmo, a co okienko ta sama gadka. Sprzedajmy Bednarza.
|
Miałem napisać to samo co mój przedmówca. Powiedzieli jasno: nie ma kasy na transfery. Ale nie może tak być trener swoje a prezes swoje. Wkurza to strasznie.
|
Bednarz woli zachować się spokojnie i nie przesadzać z emocjami jak powie "możliwe transfery", a Smuda mówi to co słyszy, widzi i posmakuje od innych więc i ten i ten mają rację
Smuda by nie powiedział, że transferów nie będzie po spotkaniu z Cupiałem i Kapką...gdyby od poczatku Cupiał nie chciał dać grosza na transfery to by w bawełnę nie owijał |
Cupiał, być może faktycznie obiecał kasę na jakieś transfery.
Smuda nieotrzebnie o tym trąbi, bo to daje agentom piłkarzy do ręki broń: "No, przecież dostaniecie kasę od nadprezesa, więc nasze usługi będą wynosiły ...." Bednarz świadomie to dusi w zarodku, żeby nie być zakładnikiem chorych żądań agentów, lecz wydać ewentualną kasę najrozsądniej jak się da. Rolę idioty gra w tym wszystkim SamiWiecieKto |
Po mojemu jeden i drugi niepotrzebnie chlapią ozorami. Franek być moze ma obiecaną kasę od nadprezesa i strzela z piz.dy na prawo i lewo, Łysy robi co może by pokazać światu jaka to Wisła jest biedna, a Stilić zgodził się grać za obiad "U Wiślaków".
Podobał mi się kiedyś sposób załatwienia Mijailovicia, news że jest i dziennikarze oszaleli, jak gdzie i kiedy. Przykładem negatywnym jest Kałuzny dla Legii, jak Wisła go łykła gdy ten już miał długopis w ręce i Ojamaa gdy juz mu nakładali na talerz ziemniaki i Legia go drapła od stołu, zresztą ku swojej zgubie. W naszej biednej rzeczywistość dyskrecja jest wskazana, a nazwisko powinno byc ukrywane jak Frankowskiego (Paluszek na koszulce w czasie sparingu). |
Smuda jeszcze 2 tyg temu był bardziej stonowany. Pamiętamy wszyscy co mówił 2 miesiące temu. Ogłaszał transfery. Początek przygotowań i spokorniał.
Teraz znów zaczął nawijać o transferach, tym razem coś może w końcu jest na rzeczy. Dudka i solidny napastnik i można być względnie zadowolonym. |
Smuda już za swojej pierwszej bytności w Wiśle opowiadał jak to nowi piłkarze będą wagonami przyjeżdżać. Na jesieni też zapowiadał wzmocnienia, nic z tego nie wyszło, miały być w zimie. Teraz znowu coś opowiada. Nie brałbym tego na poważnie, po co robić sobie płonne nadzieje -- lepsza będzie przyjemna niespodzianka. Tym bardziej, że rzeczywistość jest taka, że zalegamy z wypłatami dla piłkarzy.
IMHO Smuda zamiast co chwile udzielać jakiegoś wywiadu, powinien zająć się trenerką, bo mu to dużo lepiej wychodzi. |
ale czy to wina Smudy ze non stop ktoś chce od niego wywiad ? Czy moze to sam Smuda dzwoni po dziennikarzach i sie oferuje?
Wg. mnie ogolnie to .......enie to szukanie dziury w całym. Co ma być to będzie, może to jest ich strategia moze nie, ale jakie to ma znaczenie? Czy procz zwykłego gadania dla gadania możemy coś z tym zrobic ? |
Cytat:
|
Chyba każdy już się przyzwyczaił,że Franz .......i trzy po trzy. Nie ma co nagle robić sprawy. Kasy jak nie było tak nie ma i nic w tej sprawie w ciągu tygodnia się nie zmieni.
Stilic to duża niespodzianka na plus,a na więcej bym się nie nastawiał. |
Ja myśle że jakiegoś jelenia za obiadki +ciastko jeszcze nam ściągnie .
PS No to narobiłem tu teraz : jutro nagłówki gazet JELEŃ W WIŚLE he,he,he |
Cytat:
Podobnie jak Brożkiem z którego zrobił lidera klasyfikacji strzelców...odbudował go i w ekstra tempie przygotował :rotfl: Szkoda ze z Małym i Sarkim mu nie poszło Przy nim pilkarze zaliczyli ostry zjazd w dół. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:41. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl