Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Byli piłkarze, trenerzy i inni pracownicy Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=229)

riv 04.12.2011 16:27

Łobo w Weszło!
Cytat:

Teraz tak patrzę na tą Wisłę i szczerze uważam, że dzisiaj bym w niej grał, bo jest słabsza niż wtedy. Może za bardzo się wypuszczam, ale na pewno miałbym większe szanse.
Facet ma poczucie humoru...

wiertar 05.12.2011 00:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez neq. (Post 1198705)
przecież obają zakończyli kariery, więc jak to ?

info od chlopa co gra w limanovii

Kocur 05.12.2011 13:47

Kazimierz w Galerii Sław

Cytat:

Przed spotkaniem z Widzewem w wiślackiej Galerii Sław znalazła się, jako czwarta, koszulka Kazimierza Kmiecika. W ten symboliczny sposób uhonorowano więc najwybitniejszego snajpera w historii "Białej Gwiazdy"

Autora 153 goli w najwyższej klasie rozgrywkowej, a przy tym 4-krotnego (1976, 78, 79 i 80) króla strzelców 1. ligi. Ponadto snajpera pokonującego bramkarzy rywali także w meczach Pucharu Polski, Pucharu Ligi, w Pucharach Europy i UEFA oraz w potyczkach towarzyskich. A ligowe gole przyczyniły się m.in. do mistrzostwa Polski (1978), wicemistrzostwa (1981) i zdobycia brązowego medalu ligi (1976).

Kazimierz Kmiecik trafiał także dla reprezentacji Polski. Od juniorskiej do tej najważniejszej, seniorskiej. Z nią też, za selekcjonerskiej kadencji Kazimierza Górskiego, sięgnął po olimpijskie złoto w Monachium (1972), srebro za trzecie miejsce w mistrzostwach świata w RFN (1974) i po srebrny krążek igrzysk olimpijskich w Montrealu (1976).

Podczas uroczystości Kazimierz Kmiecik był razem z wnuczkiem Franciszkiem, synem Grzegorza, też byłego piłkarza Wisełki.
Może więc za kilkanaście lat usłyszymy o kolejnym snajperze Kmieciku...

Bohater dnia nie krył natomiast wzruszenia: - Łza się w oku zakręciła. Także dlatego, że chciałoby się jeszcze pograć i postrzelać... Poza tym znalezienie się w wiślackiej Galerii Sław poczytuję jako zaszczyt. Tym bardziej że chodzi o naprawdę wielki klub, jakim była, jest i zawsze będzie Wisła.

Kiedy zapytaliśmy pana Kazimierza o najbardziej pamiętnego gola, stwierdził: - Tak dużo ich było, że w większości zatarły się w pamięci... Ale najbliższy będzie mi chyba ten zdobyty w Szczecinie, w 1977 roku, gdyż padł bezpośrednio z rzutu rożnego, a Wisła wygrała wtedy z Pogonią 1:0. Poza tym był to sezon, w którym zostaliśmy wreszcie mistrzami Polski!

Z kronikarskiego obowiązku przypomnijmy, że stało się to w sobotę 24 września 1977 roku, w 9. kolejce ligowej, po której (tak jak przed nią) "Biała Gwiazda" liderowała, z dorobkiem 16 punktów (7 zwycięstw i 2 remisy).

Skoro zaś snajper wspomniał o golach z kornera, to było ich więcej jego autorstwa. Przykładowo w lidze w listopadzie 1974 (1:0 z Szombierkami Bytom), a w kadrze w marcu 1976, na Stadionie Śląskim w Chorzowie, w towarzyskim meczu z Argentyną. Kiedy wiślak trafił na 1:0, pokonując Hugo Gattiego. Niestety , choć stało się to w 58 min, to Latynosi zdołali zdobyć dwa gole i zwyciężyć 2:1.

- W lidze skończyłem na 153 bramkach, ale gdyby wtedy nie wyjeżdżało się z Polski po trzydziestce, to byłoby ich dużo więcej. Przecież w Belgii, Grecji i w RFN grałem jeszcze osiem lat... - zauważył Kazimierz Kmiecik.

AYALA 05.12.2011 14:54

Dan Petrescu przedłużył kontrakt z Kubaniem do 2015 roku

Kocur 06.12.2011 21:28

Właśnie trwa:
Borussia Dortmund - Olympique Marsylia

J. Błaszczykowski (23') 1-0

tomo 07.12.2011 17:00

Dzisiaj swoje 57 urodziny obchodzi Zdzisek Kapka. Niech nam żyje Zdzisek 100 lat i trzyma się z dala od naszego klubu. Nic tylko czekać jak Basałaj wciągnie koszulkę Zdzisia starego ubeka pod dach stadionu ;)

Wojtas 07.12.2011 21:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomo (Post 1199513)
Dzisiaj swoje 57 urodziny obchodzi Zdzisek Kapka. Niech nam żyje Zdzisek 100 lat i trzyma się z dala od naszego klubu. Nic tylko czekać jak Basałaj wciągnie koszulkę Zdzisia starego ubeka pod dach stadionu ;)

Zdzich jest niezatapialny,nieruszalny ,niezniszczalny ,,nie umrze ,a jak umrze to jego duch bedzie nas straszył na R22.

888 07.12.2011 22:20

Z życia Zdzisia...
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...bic_fair_play/

kornd 07.12.2011 22:24

Właśnie, tak się zastanawiam, bo prędzej czy później Zdzisiek będzie kandydował do miana legendy z tą akcją z wyciąganiem koszulki pod dach. Ciekawe jaka bedzię reakcja kibiców i SKWK?

PvD 08.12.2011 17:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kornd (Post 1199600)
Właśnie, tak się zastanawiam, bo prędzej czy później Zdzisiek będzie kandydował do miana legendy z tą akcją z wyciąganiem koszulki pod dach. Ciekawe jaka bedzię reakcja kibiców i SKWK?

biorąc pod uwagę fakt, że kapituła wygląda tak:
Cytat:

Prof. Józef Lipiec - wykładowca filozofii na Uniwersytecie Jagiellońskim;
Prof. Andrzej Klimek - rektor Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie;
Wojciech Batko - dziennikarz Gazety Krakowskiej;
Dariusz Zastawny - przedstawiciel TS Wisła; + obecnie członek zarządu TS WIsła
Artur Nazim – przedstawiciel TS Wisła;
Robert Szymański- reprezentujący Stowarzyszenie Kibiców Wisły Kraków; + obecnie wiceprezes TS Wisła
Konrad Meus - reprezentujący Stowarzyszenie Kibiców Wisły Kraków;
Andrzej Sikorowski - piosenkarz;
Bogdan Basałaj – prezes klubu Wisła Kraków SA, przewodniczący kapituły;
Adrian Ochalik - rzecznik prasowy klubu Wisła Kraków SA.
to jego kandydatura przejść nie powinna!!! Jest 10 członków i zastanawiam się co w przypadku remisu? głos decydujący ma przewodniczący? to chyba rezultat byłby przesądzony :D

Gdyby jednak doszło do sytuacji, że "pan" Zdzisław Kapka dostąpi tego zaszczytu, osobiście uważam, że należy zbojkotować mecz, na którym to się będzie odbywać.
Legendą Wisły nie powinno się zostawać tylko i wyłącznie za wyniki sportowe ale także za to jakim się jest człowiekiem.

matti123 09.12.2011 20:28

Czy ktoś wie co się dzieje z Riosem?

Watts 09.12.2011 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez matti123 (Post 1200148)
Czy ktoś wie co się dzieje z Riosem?

Jego River jest wiceliderem II ligi argentyńskiej, sam Andres strzelił jak dotąd 1 gola na 17 kolejek (nie wiem, ile zagrał :P)

Kondipr 09.12.2011 21:37

Tu macie jego gola

http://www.sport.banzaj.pl/Andres-Ri...nta-37235.html

tas de fleia 09.12.2011 23:25

Po dzisiejszym meczu kolejny raz wielki szacunek dla Baszcza. Ten gość naprawdę jest zajebisty i wolałbym Go 1000 razy niż każdego jednego z naszej obrony.

art 10.12.2011 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tas de fleia (Post 1200274)
Po dzisiejszym meczu kolejny raz wielki szacunek dla Baszcza. Ten gość naprawdę jest zajebisty i wolałbym Go 1000 razy niż każdego jednego z naszej obrony.

Ja pamiętam bezmyślną stratę po której Wilk miał dostawić nogę i puścić prostopadłą do Bitona i byłoby po meczu.

Szacunek oczywiście, ale teraz każdy kto nie gra w Wiśle jest zajebisty, a każdy obecny Wiślak....

Charlie 10.12.2011 14:11

40' Ruch Chorzow [3 - 0] Korona Kielce
22' [1 - 0] M. Zienczuk
25' [2 - 0] M. Zienczuk
35' [3 - 0] M. Zienczuk (pen.)

Pożegnanie z Markiem po sezonie 08/09 i zastąpienie go Kirmem było katastrofalną decyzją.

Manhunt 10.12.2011 16:13

Co ty pierdzielisz Zieńczukowi udało się strzelić 3 gole i dobrze , a nie pamiętasz co robił Kirm w tamtym sezonie ? Gdyby nie Kirm to pewnie nie mielibyśmy tego mistrza. Fakt teraz forma Kirma nie powala. W tamtym sezonie Kirm strzelił 9 goli

Charlie 10.12.2011 19:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FearTS (Post 1200489)
Co ty pierdzielisz Zieńczukowi udało się strzelić 3 gole i dobrze , a nie pamiętasz co robił Kirm w tamtym sezonie ? Gdyby nie Kirm to pewnie nie mielibyśmy tego mistrza. Fakt teraz forma Kirma nie powala. W tamtym sezonie Kirm strzelił 9 goli

No super Kirmowi wyszło pół roku co jak to, że gra u nas piątą rundę jest słabym wynikiem. W sezonie 09/10 nie potrafił zastąpić Zienia, a obecnie jest po Jaliensie naszym najsłabszym i najbardziej denerwującym piłkarzem.

rafalek 10.12.2011 19:37

A Zieniowi to ile wyszło w Wiśle tak na prawdę?

Teqcontroller 10.12.2011 20:07

Kirma tylko strzelone bramki chroniły, nie oszukujmy się Kirm to słaby piłkarz nic nie wnoszący do drużyny.

Charlie 10.12.2011 20:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 1200556)
A Zieniowi to ile wyszło w Wiśle tak na prawdę?

Dobry sezon 04/05, dobry sezon 05/06, słabszy (choć 8 asyst chyba zaliczył) 06/07 , znakomity 07/08 i dobry 08/09 (gwoli ścisłości dobra wiosna, jesienią trochę słabiej).

tas de fleia 10.12.2011 20:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez art (Post 1200428)
Ja pamiętam bezmyślną stratę po której Wilk miał dostawić nogę i puścić prostopadłą do Bitona i byłoby po meczu.

Szacunek oczywiście, ale teraz każdy kto nie gra w Wiśle jest zajebisty, a każdy obecny Wiślak....

Nie chodzi o każdego kto nie gra w Wiśle, bo nie uważam żeby Baszczu był dla nas "każdym". Chodzi mi o jego zachowanie w trakcie meczu i po nim to raz. Ale to cechy osobowe, a co do sportowych, to z tego co mi się rzuciło w oczy, to większość główek, które Baszczu zgarniał i spokój z jakim gra. Taki gość byłby idealny do uspokojenia tej obrony, bo jak tako to ani Jovanović, Chavez, nawet Paljić, to nie są jacyś dramatycznie źli piłkarze (Marko to nawet chyba całkiem niezły gość), tylko może ktoś taki by tą grę uspokoił, bo może tego brakuje. Do tej pory ktoś taki zawsze był i jakoś to funkcjonowało względnie. Niby można mówić, że przecież Jaliens, ale każdy wie jak jest więc to nie jest gość od uspokojenia.

1q2 11.12.2011 00:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie (Post 1200565)
Dobry sezon 04/05, dobry sezon 05/06, słabszy (choć 8 asyst chyba zaliczył) 06/07 , znakomity 07/08 i dobry 08/09 (gwoli ścisłości dobra wiosna, jesienią trochę słabiej).

No jak dla mnie wszystkie sezony kiepskie oprócz tego słynnego.Zieniu nigdy nie zastąpił choć w połowie Kosy a że statystyki często miał przyzwoite...statystyki to nie wszystko;), zresztą jak inaczej można ocenić ofensywnego bocznego pomocnika który nie ma dryblingu i waleczny też zbytnio nie jest.
Zresztą to nie przypadek że w Grecji przepadł , potem przepadł w Lechii i w zasadzie i w Ruchu do niedawna kopał się po czole
Co nie zmienia faktu że Kirm jest zdecydowanie bardziej chujowy, aż nie wiem jak mogłem się na niego nabierać przez pewien czas i zwalać winę na presję, opierdalanie go przez Brożków czy Małego itp.

Na prawdę - pozycje inne ale tak jechany Jaliens vs Kirm to niebo(takie chujowe niebo) a piekło;)

qbbba 11.12.2011 09:33

Dlaczego w Krakowie nie ma akademii piłkarskiej, który Wiślak przydałby się w Legii, o sympatycznym geście gwiazdy Barcy i ilości obcokrajowców w klubie z Reymonta - mówi Maciej Skorża.

http://wislalive.pl/polecamy/maciej_...iele_razy-144/

mitmichael 11.12.2011 14:23

Kuba po meczu z Marsylia zapracowal sobie na uznanie i dzisiaj z Kaiserslautern zagra od 1 minuty.

crazykaro 11.12.2011 14:51

Troche o Paljiciu po wypadku
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html

Lysy 11.12.2011 15:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qbbba (Post 1200666)
Dlaczego w Krakowie nie ma akademii piłkarskiej, który Wiślak przydałby się w Legii, o sympatycznym geście gwiazdy Barcy i ilości obcokrajowców w klubie z Reymonta - mówi Maciej Skorża.

http://wislalive.pl/polecamy/maciej_...iele_razy-144/

Bardzo ciekawa rozmowa. Szacunek dla Pana Macieja który jak zwykle wybrnął z trudnych pytań z klasą.

farben 13.12.2011 13:01

Stan wojenny wspomina były piłkarz GTS Wisła Kraków

http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...akow,id,t.html

Ciekawa opowieść Motyki. No, chłopaki z Wisły nie czuli się wtedy najlepiej. Trudno się dziwić.

domin_czyzyny 13.12.2011 15:10

nie podoba mi się tylko eksponowanie GTS na stronie głównej GK. Podejrzewam, że to pewnie dziennikarzyna nieprzychylny Wiśle pisał... ogólnie nie podoba mi się to jako całość.

Powinni opisać działania kibiców Wisły wobec stanu wojennego i komunizmu, ale jak widać nic nie opisali.

Pablo84 13.12.2011 15:23

A kogo zainteresuje to, że kibice Wisły bili się z Zomo i wspierali Solidarnościowców pod kościołem "Arka Pana", pod kombinatem, rynku główym czy nowohuckij osiedlach?Wkoncu "kibole to kibole, według naszych rzetelnych mediów :lol:

domin_czyzyny 13.12.2011 15:31

Pablo wiem, że dziennikarze z gówna wybiórczego, tefałenu, polsatu, tvp czy innych tego typu mediów tak myślą. Jednak jeśli chodzi o GK sądzę, że tam jest inny poziom (mogę się mylić) i raczej tam decyduje sympatia lub antypatia do nas.

Ramones 15.12.2011 02:06

Wrocmy do tematu watku a nie spamujmy...

tomo 15.12.2011 09:07

http://bi.gazeta.pl/im/9/10820/z1082...Twente-2-1.jpg

Fotka z koszernej.

Maaskant na meczu, z tyłu Motyka i wąchający się z żydami Jurek Dudek

farben 16.12.2011 14:07

Adam Musiał wśród legend Wisły Kraków [ZDJĘCIA]

http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...ecia,id,t.html

Fajne wspominki o Musiale. Ja pamiętam go tylko jako trenera Wisły. Jak wrzeszczał spod linii bocznej, to było go słychać na całym stadionie :) Ale nie miałem pojęcia, że zdarzało mu się po zejściu do szatni nie znać wyniku meczu, w którym właśnie wystąpił. Niezły gość :))

spartan 16.12.2011 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomo (Post 1201900)
http://bi.gazeta.pl/im/9/10820/z1082...Twente-2-1.jpg

Fotka z koszernej.

Maaskant na meczu, z tyłu Motyka i wąchający się z żydami Jurek Dudek

Dudek jest dobrym kumplem Rząsy z czasów wspólnej gry w Holandii i to poniekąd tłumaczy to jego "wąchanie". Nie demonizowałbym jego koszerności

Żmijka 16.12.2011 23:13

Dobrym kumplem to raczej mało powiedziane. To jedna z bardziej znanych "par" przyjaciół wśród piłkarzy. Nawet sobie domy pod Krk postawili płot w płot ... ;)

Krzysiek 18.12.2011 18:07

Marcelo strzelił bramkę numer 5 w meczu SC Heerenveen - PSV.

cozymodo 18.12.2011 19:22

Mecz Fenerbahce - Trabzonspor ... Brożków nawet na ławce nie ma

Wojtas 18.12.2011 23:11

Myslałem ze inaczej potocza sie losy Brozkow.

Byli to pilkarze o sporym potencjale(gdy im sie chcialo,pokazywali go),niestety podzielaja losy wiekszosci polakow za granica.Za jakies 2 lata pewnie wróca,odbudowywac formy.

gooro33 19.12.2011 00:09

Co sie dzieje z Pablo Alvarezem, odszedl od nas do Grecji a w tym momencie nie moge znalezc klubu w jakim gra.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:46.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl