![]() |
Obrona narazie jest w ogóle "porozwalana". Cikos narazie dobrze pracuje w ofensywie, a jak się linia defensywna zgra, to będzie cud miód orzeszki ;) - to moje pobożne życzenia...
|
Cytat:
|
Własnie przeczytałem, że Bunoza pojechał na kadrę. To chyba jednak takim drewniakiem nie jest?
|
Cytat:
Czikosz w defensywie robi kiepskie wrażenie. Źle się ustawia, jest mało agresywny, zawsze zbyt daleko od swoich rywali i przez to łatwo objeżdżany. Imho potrzeba nam kogoś lepzego na tę pozycję. |
Nie każdy zawodnik od razu wpasowuje się w drużynę, jak Vidic i Evra przychodzili parę lat temu do United to pierwsze pól roku praktycznie nie grali, bo się aklimatyzowali, a teraz nikt sobie nie wyobraża obrony United bez tych graczy. Dajcie chlopakowi czas, talent na pewno ma, warunki tez, dajcie mu czas i wtedy oceńcie.
|
Cytat:
Chciałbym się mylić, tak jak bardzo pragnąłem, żeby moje przewidywania co do Łobodzińskiego się nie sprawdziły. Potrzebujemy dobrego stopera. Ba, wystarczyłby nam przyzwoity. Tylko po kiego ch... taka demagogia, jawnie wbrew temu co gość prezentuje na boisku? Uważasz, że to takie zabawne że kopie się po czole w barwach Wisły? Koleś ma niesamowite szczęście że gramy z leszczami, bo przy dobrych przeciwnikach przez jego "wirtualne" krycie ( nie wiem jak to inaczej nazwać, to nawet nie jest krycie na radar ) dostalibyśmy worek goli. |
Cytat:
|
Cytat:
W ogóle te 'wzmocnienia' jak na razie to prezentują się wyśmienicie. Bramkarz szukany przez lata, po 2 de facto meczach ląduje na ławie a wraca....Pawełek.Dżoker z 2 bundesligi podziwia trybuny, Żurawski prezentuje się koszmarnie i po mału trzeba sobie zdawać sprawę dlaczego nie dał rady ani w Grecji ani na Cyprze.Cikos też szału nie robi Ruch miejmy nadzieje że jeszcze nie(sami są równie kiepscy) ale Widzew już nam może pokazać gdzie dziś jest nasze miejsce. |
Cytat:
|
Cytat:
Wiadomo jak to jest z przykladami. Kazdy moze miec swoj. Moim dla odmiany niech bedzie Nawotczynski, ktory w Wisle nie mial efektownego ani poczatku, ani tym bardziej konca. I teraz czy jest cokolwiek poza chciejstwem, co pozwalaloby stwierdzic, ze do Bunozy bardziej pasuje przyklad Baszcza, a nie Nawotczynskiego ? Niektorzy juz zauwazaja u niego rzekomo tendencje zwyzkowa, gdyz w meczu z Arka zagral troche mniej ch..wo niz z Azerami. Ja bym powiedzial, ze to glownie efekt roznicy w klasie rywala, a nie jakiejs znacznej poprawy gry, ale poczekajmy jeszcze troche. Sam jestem ciekaw co pokaze z takimi zespolami jak chocby Widzew, Legia czy pyry. |
Cytat:
Dodajmy do tego, że z całym szacunkiem, ale wasze podniety Czikoszem trącą amatorszczyzną. Okej- chłopak biega do przodu, ma ciąg na bramkę i nie pozbywa się piłki jak idiota, tylko on do ciężkiej cholery jest OBROŃCĄ, a bronić to on za bardzo nie potrafi. Fatalnie się ustawia, ma kiepskie czucie kiedy wejść a kiedy blokować a to jest absolutny klucz w grze na boku. Jak sobie przypomnę występy Baszcza w pucharach to przepaść jest jak między Gargułą a Ronaldinho. Do tego Bunoza został i owszem powołany, ale do reprezentacji młodzieżowej. |
Cytat:
|
Pisanie że Baszczu był kaleką jak tu przyszedł to ogromne nadużycie, tak jak wypominanie mu samobója z Saragossą.Baszczu już wtedy miał swoją markę w Ruchu - miał tez za sobą dyskwalifikacje za bodajże kopnięcie sędziego;)
Z całą sympatią do Bunozy i wiarą że będą z niego ludzie, to tak na prawdę klub wyświadczył mu wspaniałą przysługę, wpuszczając do na głęboką wodę i to bez żadnego ratownika obok. To jest kolejna prowizorka, szczególnie że środek obrony jest jedną z najbardziej ciężkich do gry pozycji.Nie przypadkowo Trabzon wywalił ponad milion euro + ponoć bardzo duży kontrakt za 31 letniego zawodnika Tu liczy się jak nigdzie indziej doświadczenie - Nie przez przypadek Marcelo na razie nie gra w pierwszym składzie PSV.Bunoza też teraz powinien się ogrywać, na treningach,sparingach, wewnętrznych gierkach, pucharze PL , być może wchodzić przy korzystnym wyniku A tu gość chwilę potrenował, kopnęli go w dupe, kazali mu grac z kolejnym żółtodziobem i jeszcze trzecim na boku i teraz jest płacz że wygląda to fatalnie. Nic tylko dziękować losowi że wszystkie teoretycznie najcięższe mecze, mamy za ponad 2 miesiące. |
Cytat:
|
Cytat:
,,Piłkarze wychowani w warunkach naturalnych są obecnie rzadkością. Wyjątkiem mogą być bracia Brożkowie. To podwórkowi - w dobrym tego słowa znaczeniu - piłkarze. Oni się wiele nie nauczyli po przyjściu do Wisły. Technicznie ukształtowało ich podwórko, to samorodki. To zupełnie inne przypadki niż Marcin Baszczyński, który po przyjściu z Ruchu miał problemy z trafieniem w piłkę lewą nogą i z Adamem Nawałką organizowaliśmy mu ćwiczenia na poprawienie techniki uderzenia słabszą kończyną". Każdy piłkarz, to indywidualna historia. Przykład Krzynówska czy Hajty pokazuje, że dzięki pracowitości, odpowiedniemu charakterowi i sile woli można zrobić jako taką karierę nie mając wielkiego talentu. Głupotą był zamysł oparcia rozpieprzonej obrony Wisły na piłkarzach nieogranych i nieopierzonych. Niemniej jednak jakiś potencjał Czikosz i Bunoza posiadają. Większe szanse na karierę daje Słowakowi. |
Cytat:
|
1q2 -- czyli masz sie za wiekszego speca od Iwana? Milo :)
|
Cytat:
|
sadze, ze tak Ci sie tylko wydaje. :)
|
młody Baszczu 10 lat temu jak przyszedł z Ruchu prezentował sie sto razy lepiej niż Bunoza i Cikos razem wzięci.Bardzo pewnie i twardo grał Marcin a po jego rajdach prawą stroną zawsze były dobre okazje do zdobycia przez Wisłe bramki.To nawet widac teraz w sposobie biegania.Baszczu zwinny , sprawny a Ci nowi jacyś tacy sztywni,wykopują piłke na oślep, dają sie łatwo ogrywac.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Porównywać Burligę, który miał okazję grać wtedy gdy reszta naszej obrony była solidna jak skała i zespół miał czas jeszcze asekurować młodego niedoświadczonego zawodnika, z chłopakiem, który musi grać od samego początku bez żadnej dodatkowej opieki ... Porównywać chłopaka, który kończył mecze podpierając się nosem, z chłopakiem, który zapiernicza po boisku dużo więcej i się nie skarży. Taaa, już widzę jak "Bury" wygryza Erika ze składu. |
W mojej opinii obecnych pilkarzy Wisly (szczegolnie mlodziezowych reprezentantow: Bunoza, Cikos) bedzie mozna rozliczyc:
a) kiedy bedzie w Wisle dobry trener i przepracuje z Wisla porzadnie okres przygotowawczy b) kiedy rozegraja wieksza liczbe meczy tj. cala runde jesienna. Mnie tez Bunoza przyprawia o palpitacje serca ale trzeba wziac pod uwage ze gra innym systemem, z innymi (pewnie znacznie gorszymi) partneram. Proponuje Dac im wszystkim czas. I pilkarzom i trenerowi. |
Z Czikosa będzie jeszcze dużo pociechy. Widać, że chłopak się stara, wkłada serce w grę. Lepiej się zgra z zespołem i wszyscy będą zadowoleni.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wszyscy, wg onet.pl będą jeszcze transfery i zwolnienia z naszej dzisiejszej kadry, co mnie bardzo cieszy.
|
Cytat:
Żenują mnie typy jadące po Kowalskim, Burlidze czy Rado a jednocześnie broniące Bunozy, Cikosa czy Pajlicia. Po prostu niektórzy chcą nowe zabawki i nieważne, czy goście będą grać czy zasilą wzorem naszego Serbo-Niemca trybuny. Przynajmniej na początku, bo w następnym okienku - wiadomo, nowa "ofensywa". Ogarnijcie się. |
Cytat:
Burliga jest kiepskim prawym obrońcą, bo to nie jego pozycja. Nigdy tam nie grał, w piłce młodzieżowej był prawym pomocnikiem. Dlatego chłopak kiepsko współpracuje w formacji, ma kiepską reakcję w skali makro i ogólnie nie jest oazą spokoju grając na tej pozycji. Ale ma dobrą reakcję w skali mikro, potrafi przeciąć podanie i umie wykorzystać siłę do wypchnięcia rywala. Czikosz na dobrą sprawę w defensywie jeszcze nic nie pokazał, bo wiecznie jest za daleko od rywala, spóźniony, albo fatalnie ustawiony. Do tego brakuje mu zdecydowania interwencjach. Raz widziałem jak wchodził ciałem- było to wejście nieporadne, bezsensowne i skończyło się faulem. Cytat:
|
Cytat:
Że w spotkaniu ekstraklasy, w którym zagrał na prawej obronie popełnił bardzo dużo błędów, które pozostały bez konsekwencji tylko dlatego, że reszta kolegów cały czas mocno go asekurowała? Wiesz dobrze, że obserwuję kariery naszej młodzieży dużo dłużej niż zdecydowana większość forumowiczów i gdy któryś pojawia się na boisku w pierwszej drużynie to zwracam na nich specjalną uwagę. I niestety prawda dla nich jest bardzo przykra. A właściwie nie dla nich a dla naszego systemu szkolenia. Oni nie są gotowi do gry w podstawowym składzie, mają zbyt wiele braków. Mnie raczej żenuje to, że niektórzy nie zauważają, że 22-latek Bunoza jest wyraźnie lepszy od 24-latka Kowalskiego, a 22-latek Cikos od swego rówieśnika Burligi. Chyba tylko wg zasady "lepsze bo nasze". Po Kowalskim sobie wiele nie obiecuję, ten chłopak zdaje się powyżej pewnego poziomu nie podskoczy. Burliga ma jakieś szanse, ale pod warunkiem, że pójdzie gdzieś do ekstraklasy i przebije się do podstawowego składu. Co może być trudne, pamiętając jakie kłopoty miał we Flocie, w której przebili się Rygielski, Fechner i Kubowicz, o których możliwościach jakieś pojęcie mam. Najbardziej obiecujący z tej trójki jest Rado, ale głównie dlatego, że jest najmłodszy. Mam nadzieję, że przyzwoity występ z Arką pozwoli znaleźć mu możliwość ciekawego wypożyczenia. Bo w ME to on może już większych postępów nie zrobić. P.S. Do Urana: Nie można mówić o zupełnym braku doświadczenia Burligi na prawej obronie, we Flocie jeśli grał to często właśnie tam. |
Cytat:
I zaklinanie rzeczywistości nic tu nie da, to że mają 22 lata nie ma znaczenia. Obaj mają skandaliczne braki ( tyle, że Cikos jest przynajmniej dobry w ofensywie ) i brak racjonalnych przesłanek, że lepiej się rozwiną. Mogę Ci podać przykłady kilkudziesięciu którzy nigdy się nie "rozwinęli". A czas szybko płynie... Weźmy takiego Kokoszkę - piłkarsko to on bije ten nasz bałkański wynalazek na głowę. Porównaj jak grał będąc w wieku Bunozy... Stawianie na gościa który ma tragiczne braki w wyszkoleniu i w ogóle sobie nie radzi tylko dlatego, bo jest młody - wybacz, nie kupuję tego. Skoro mamy ściągać leszczy, to niech lepiej grają chłopaki z ME: o wiele tańsi w utrzymaniu i - właśnie - nasi. Wiem, że to żałośnie brzmi biorąc pod uwagę nasze deklarowane cele, a pretensje za taki stan rzeczy możesz mieć wiadomo do kogo. Najlepsze, że Kula jest "idiotą" bo dał szansę 19 letniemu Rado, a są goście którzy liczą, że podchodzący pod trzydziestkę Łobodziński i Jirsak się "przebudzą". |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja się zgadzam z Uran235 jeśli chodzi o Cikosa. W defensywie gra jednak wyraźnie słabiej od Alvareza. A czy gorzej od Burligi? Sprawa dyskusyjna, aczkolwiek pamiętam mecz Polonia Bytom- Wisła gdzie Burliga zagrał cały mecz i gorzej to nie wyglądało (pojedynki 1 na 1 w obronie) niż gra Cikosa, a nawet nie wiem czy nie lepiej.
Natomiast Cikos zdecydowanie więcej daje z przodu niż Alvarez. Najlepszym rozwiązaniem byłoby "skrzyżowanie" Cikosa z Alvarezem i taki "mutant" który w defensywie grałby jak Pablo a w ofensywie jak Erik byłby najlepszym rozwiązaniem:D I też uważam że obrońcę rozlicza się przede wszystkim z gry obronnej! Wszystko co ponad to (gole, asysty) to wartość dodana ale najważniejsza jest destrukcja dla obrońcy. |
http://www.wislakrakow.com/www/showa...rticleid=23699
Może ma ktoś namiar na skróty tych spotkań albo chociaż na bramki? |
Cytat:
A co do zaklinania rzeczywistości: mam wrażenie, że ty tylko czekasz aż się wyłożą. Bo ty to już "wiesz" i oni uprzejmie mają Twoje oczekiwania spełnić. Ja oglądam i zastanawiam się na co ich stać, a za ewentualne skreślanie lub chwalenie zabiorę się duużo później. P.S. A jak już zahaczyliśmy o Kokosa, na pewno na plus można mu było poczytać twardość, odwagę i zdecydowanie w interwencjach. Ale już np. jego gra głową w obronie to było coś zdecydowanie do poprawy. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wrzucajmy Bunozy i Cikosa do jednego worka.
Bunoza to rzeczywiście wygląda kiepściutko i faktem jest że Kokoszka bił go na głowę w każdym elemencie. Gość biega jak nie sportowiec jakieś takie te jego ruchy nie kontrolowane w dodatku kompletnie nie potrafi mimo swego wzrostu grć w powietrzu. Dodatkowo ma przerażające braki w w technice: przyjęcie, wyprowadzenie piłki ustawienie się. Choć trzeba też przyznać że gra przy Kowalskim, kopaczu który prawdopodobnie w żadnym innym klubie z Ekstraklasy by nie miał miejsca w pierwszym składzie. Za to Cikos uważam że ma duży potencjał. Przy pewnych stoperach (licze że Chavez-Cleber takimi będą) może w ofensywie namieszać. Już teraz twierdze że jest lepszy od Alvareza. Przede wszystkim umie dośrodkować, a i przejść zawodnika w biegu potrafi. Walecznością z przodu przypomina mi młodego Baszcza. Włącza się do każdej akcji i widać że wydolnościowo nieźle się prezentuje. Ma owszem braki w defensywie ale są one do nadrobienia według mnie bo ma podstawy fizyczno-techniczne jak na ligę niezłe. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:17. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl