Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Plotki oraz Wasze propozycje dotyczące transferów (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4404)

jason wiślak 30.06.2010 21:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Przemoo (Post 924438)
chyba przejezyczenie, albo przeklawiszowanie ;)

alez sie naplodzilo tych debiutujacych sepow na forum co molestuja maci0sa... macie fejma ze zbymakiem ;)
trzeba przyznac ze troche przestalem wierzyc w Jirsaka, przed runda wiosenna tez w sparingach sie wyroznial. To bylo jednak za Skorzy, takze mam nadzieje, ze przy Henrym swoja forme przeciagnie jeszcze na mecze o punkty. Rowniez zauwazylem, ze za nowego trenera duzy progres w grze zanotowal Lobo i w to dalej wierze.

Co do wzmocnien uwazam ze na pomoc wystarczy nam chlopak z Koszyc i nawet w razie odpukac kontuzji Sobola, mozna wsadzic za niego "żonglujacego" Diaza.
Jestem jednak przekonany, ze to do obrony potrzebujemy conajmniej 2 pilkarzy i to taki na 1. sklad.
Bardziej od srodkowego pomocnika uwazam, ze potrzebujemy tego wielce silnego wysokiego napastnika stracajacgo glowa pilki na ktorego czekamy od 5 lat, a wy chyba zapomnieliscie o tym juz:).

Ty wiesz że ja naprawdę o tym wielkim napastniku zapomniałem...:D Za długo szukamy , za długo...heheh
Ale nie sposób nie zgodzić się z morgenesem. Skrzydowych nam trzeba....Ja licze na tego Milinkovica, chocj jakos cicho o nim...hm...

fanTS1906 30.06.2010 22:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maci0s (Post 924443)
a ja trochę złośliwie przypomnę, ze sprzedaliśmy też Zurawskiego za 3,1 mln Euro, Błaszczykowskiego za 3 mln Euro, Szymkowiaka za 1mln Euro, Gorawskiego za 1,5 mln Euro, Dudkę za 2,5 mln Euro i kilku innych... ;)

Ale w ostatnich latach stosowany byl wariant oszczednisciowy a Wy panowie wytworzyliscie w tym okienku atmosfere taka, ze pieniazki sa do wydania

Filippo123321 30.06.2010 22:01

Wydaje mi się jednak, że popełniliśmy błąd nie przedłużając kontraktu z Issa Ba. To jednak (dla mnie) był człowiek z innego świata pod względem techniczym i przeglądu pola. Rozumiem, że pozbylismy sie go z powodu jego czestych dolegliwosci, ale mysle, ze gdyby porzadnie przepracowal okres przygotowawczy bylby nieoceniony. Uwazam, ze to byla perelka z wolnego transferu na miare Marcelo.

Teraz zostalismy z Sobolewskim, Jirsakiem (ktory pewnego poziomu nie przeskoczy) i z dwoma niewiadomymi jakimi są Garguła i Mączyński.

MCX 30.06.2010 22:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Filippo123321 (Post 924449)
Wydaje mi się jednak, że popełniliśmy błąd nie przedłużając kontraktu z Issa Ba. To jednak (dla mnie) był człowiek z innego świata pod względem techniczym i przeglądu pola. Rozumiem, że pozbylismy sie go z powodu jego czestych dolegliwosci, ale mysle, ze gdyby porzadnie przepracowal okres przygotowawczy bylby nieoceniony. Uwazam, ze to byla perelka z wolnego transferu na miare Marcelo.

Teraz zostalismy z Sobolewskim, Jirsakiem (ktory pewnego poziomu nie przeskoczy) i z dwoma niewiadomymi jakimi są Garguła i Mączyński.

Na Gargułę musimy postawić chociażby ze względu na to ile mu płacimy.

Mączyński to z kolei taki nasz "wieczny talent" i ja cieszę się, że Kasperczak w sparingach daje mu pograć.

Dla Ba nie byłoby więc u nas miejsca.

sqallpl 30.06.2010 22:06

Cytat:

Wydaje mi się jednak, że popełniliśmy błąd nie przedłużając kontraktu z Issa Ba. To jednak (dla mnie) był człowiek z innego świata pod względem techniczym i przeglądu pola. Rozumiem, że pozbylismy sie go z powodu jego czestych dolegliwosci, ale mysle, ze gdyby porzadnie przepracowal okres przygotowawczy bylby nieoceniony.

Mozliwe ze tak by sie stalo. Jednak mamy tez Gargamela, ktory zawsze gral swietnie. Pewnie wlasnie dlatego Issy Ba juz w Wisle nie ma. Mozliwe ze dzialacze po prostu pomysleli, ze maja juz jednego srodkowego pomocnika tego typu, ktory ma problemy z dojsciem do pelnej formy i dyspozycji, wiec drugiego sie pozbyli.

Moze gdyby Ba byl dostepny przez caly okres kiedy u nas gral, dostalby propozyjce przedluzenia kontraktu.

willow 30.06.2010 22:11

Cytat:

Brawo. W końcu ktoś przypomniał sobei o Issa Ba. Jestem tego samego zdania.

Kamson=> obronę mamy zapewnioną na nabliższy sezon. Pod warunkiem oczywiście braku kontuzji, ale to się tyczy akurat każdej formacji.
Rozmawiamy o wzmocnieniach "na dziś".
A tu się nam należą skrzydłowi jak psu nowy łańcuch.

Nawet mając najlepszych obrońców, ktoś nam zawsze bramkę strzeli. A jak my nie będziemy strzelać, to wylądujemy tam, gdzie słońce nie dochodzi. Czyli w d...ie.

koyoot 30.06.2010 22:12

Niestety panowie by trzymac sie tematu, bo wasza rozmowa nadaje sie do Nasi Pilkarze... to musze powiedziec ze poki co to mam powazne obawy czy najwazniejsza pozycja ktora potrzebuje teraz wzmocnien to jest def. pomocy i obrona. Odeszlo dwoch srodkowych obroncow i jeden prawy. Wzmocnienia linii ofensywnej przy dzisiejszym futbolu moga na niewiele sie zdac.

I tak obiektywnie rzecz biorac. Nasz klub potrzebuje drugiej rownorzednej jedenastki a nie uzupelnien podstawowego skladu...

zbymak 30.06.2010 22:15

http://www.tuttomercatoweb.com/?action=read&id=215837

Pablo84 30.06.2010 22:16

Już wiem, dlaczego teraz egzaminatorzy kładą nacisk na czytanie ze zrozumieniem.Te forum mnie czasami przeraża.

Chlopek123 30.06.2010 22:20

moze ktos napisac o co chodzi bo w translatorze jak zawsze wyszly mi glupoty :P

grzesiek632 30.06.2010 22:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zbymak (Post 924459)

Po polskiemu ( za wislaportal.pl ):

Mimo długich rozmów działacze rzymskiego Lazio i AÉ Lárissas nie osiągnęli porozumienia w sprawie przejścia Stephane Makinwy do greckiego klubu - informują włoskie media. Oczywiście nie oznacza to, że tak się nie stanie, ale sprawa nadal nie ma zakończenia.

Sprawa z Nigeryjczykiem zapowiada się jako kolejna "opera mydlana". Przypomnijmy, że Wisła zainteresowana jest pozyskaniem Makinwy już od dłuższego czasu. Pierwsze doniesienie o tym pojawiło się już zresztą pod koniec lutego br.

Latem temat wrócił, a prezes Bogdan Basałaj był nawet we Włoszech, aby osobiście ustalić warunki ewentualnego przejścia napastnika do Wisły. Działacze rzymskiego klubu nie byli jednak w pełni zadowoleni z oferty "Białej Gwiazdy", tym bardziej, że do gry o zawodnika włączyła się grecka AÉ Lárissas. Rozmowy z przedstawicielami tego klubu jak na razie także nie mają finału, a co ciekawe, na horyzoncie pojawił się także trzeci zespół, czyli bułgarski Lewski Sofia, który także miałby włączyć się do rywalizacji o tego napastnika.

Dla Lazio pozbycie się Makinwy to sprawa priorytetowa. Nigeryjczyk odchodząc zwolniłby bowiem miejsce dla zawodnika spoza Unii Europejskiej, którego w tym oknie transferowym rzymianie chcą pozyskać. Mówi się bowiem o transferach takich piłkarzy jak Meksykanin Pablo Barrera z UNAM Pumas, czy Brazylijczyk Anderson Hernanes z São Paulo.

Problemem w odejściu niechcianego w Rzymie zawodnika są oczywiście pieniądze. Nieoficjalnie Makinwa zarabia bowiem w Lazio około 700 tysięcy euro (niektóre źródła mówią nawet o 800 tys.). Z tych pieniędzy niekoniecznie chce zrezygnować, Lazio szuka więc klubu, który w jak największej części przejmie ich zobowiązania. Kto wygra ten wyścig? Zanosi się na to, że chyba jednak nie Wisła, choć sprawa ta potoczyć się może jeszcze zupełnie niespodziewanie.

Kamson 30.06.2010 22:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez morgenes (Post 924457)
Kamson=> obronę mamy zapewnioną na nabliższy sezon. Pod warunkiem oczywiście braku kontuzji, ale to się tyczy akurat każdej formacji.
Rozmawiamy o wzmocnieniach "na dziś".
A tu się nam należą skrzydłowi jak psu nowy łańcuch.

Nawet mając najlepszych obrońców, ktoś nam zawsze bramkę strzeli. A jak my nie będziemy strzelać, to wylądujemy tam, gdzie słońce nie dochodzi. Czyli w d...ie.

Mamy zapewnioną obrone?:shock: Mamy 3 (słownie TRZECH) stoperów na dwie pozycje. Emeryta, nowicjusza i takiego co to zaraz stąd wyfrunie! Dodaj do tego kartki i kontuzje. Jaki rachunek?

post 6666 :D

WISŁAZWE 30.06.2010 22:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czera84 (Post 924429)
Wiem.Ja jestem cierpliwy,ale już sporo czekamy i trudno jest być w niczym niepoinformowanym.Ja myślę i tak,że nawet jakbyśmy zrobili transfery w przyszłym tygodniu to i tak nie będzie źle bo z Szawle powinni wygrać bez zgrania a potem będzie czas:)Chociaż im więcej czasu tym lepiej dla drużyny.
Ps.Ale mam nadzieję,że w tym tygodniu poznamy co najmniej 2-3 zawodników.
A to prawda,że dzisiaj my nikogo nie podpisali bo była "zabawa" naszego zarządu??

Jak naprawdę jesteś cierpliwy to poczekaj jeszcze.

Pewnie zabawa trwa dalej, dołączył nawet Maciek Sadlok z Ruchu, leciał do Kazachstanu ale zaniemógł i wylądował w Myślenicach bo też miał urodziny a impreza w Myślenicach jest taka że nawet do Nowej Huty słychać...

Czy Wy naprawdę nie macie większych problemów niż to że była/ nie była zabawa u Bossa ??

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak1906forever (Post 924446)
maci0s powiedz tylko czy w tym tygodniu przyjdą nowi :P

Przyjdą nowi pracownicy na budowę.
Ludzie wrzućcie na luz, co chwilę kiedy będzie/ a już miał być/ a czemu nie dziś/ kiedy konferencja/ a może będzie ich 10 a może 1.

Dajcie spokój, przyjdą to będą na pewno się o tym dowiemy nikt nie będzie robił z tego tajemnicy, o Żurawskim dowiedzieliśmy się w niedzielę wieczorem, a jak sam Żuraw mówił był w kontakcie z klubem od 2 tygodni, widać Basałaj pracuje po cichu i konkretnie a nie rozgłos medialny.
Cierpliwości.

czera84 30.06.2010 22:31

No wiem wiem Sadlok nie poleciał do Kazachstanu a 29.06 miał swoje urodziny.Uuuu było picie:D

ardianek 30.06.2010 22:32

mysle, ze z tym Makinwa mozemy sobie dac juz spokoj. Ten jego menago ciagle cos kreci. Jesli Larissa nie byla w stanie sprostac wymaganiom finansowym zawodnika/klubu, to sadze ze Wisla tym bardziej nie bedzie. nie jest chyba niczym odkrywczym ze Larissajest w stanie dac mu od nas duzo wiecej i jesli negocjowali wiedzac o ofercie Wisly, to pewnie to wiecej zaproponowali i rowniez do zostalo odrzucone.. wiec chyba nie powinnismy sie spodziewac ze teraz Wisla znow podbije ta podbita przez Larisse stawke. No chyba ze Makinwa naprawde dal nam to slowo, albo np jest ambitny i chce grac w pucharach i o mistrza, dlatego sklania sie w strone Polski, w co szczerze nie wierze.

Meczu wtyjazdowego ruchu nie bedzie w tv. Rewanz bedize w tv4.

czera84 30.06.2010 22:33

Wie ktoś czy będzie mecz Wisły z Szawle na TV4??I czy będzie mecz Ruchu jutro na TV4 bo życzę im powodzenia.

willow 30.06.2010 22:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 924475)
Mamy zapewnioną obrone?:shock: Mamy 3 (słownie TRZECH) stoperów na dwie pozycje. Emeryta, nowicjusza i takiego co to zaraz stąd wyfrunie! Dodaj do tego kartki i kontuzje. Jaki rachunek?

post 6666 :D

Przestań się podpierać stwierdzeniem, że Marcelo wyfrunie.
Mamy w defensywie:

Piotr Brożek, Diaz, Marcelo, Cleber, Kowalczyk, Singlar, Burliga.

Wystarczy nam jeden obrońca.

A kogo mamy na skrzydłach?

Na wała nam super blok defensywny, jak bramek nie będziemy strzelać?! No chyba że Ty fan włoskiego cattenaccio... Ja nie.

ardianek 30.06.2010 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez morgenes (Post 924487)
Mamy w defensywie:

Na wała nam super blok defensywny, jak bramek nie będziemy strzelać?! No chyba że Ty fan włoskiego cattenaccio... Ja nie.

kowalski chyba.

kozuba92 30.06.2010 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czera84 (Post 924486)
Wie ktoś czy będzie mecz Wisły z Szawle na TV4??I czy będzie mecz Ruchu jutro na TV4 bo życzę im powodzenia.

Obydwa mecze Wisły z Szawle będą pokazane. Jutrzejsze spotkanie Ruchu nie będzie pokazane, dopiero rewanż

willow 30.06.2010 22:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ardianek (Post 924490)
kowalski chyba.

Przepraszam, Kowalski oczywiście

WISŁAZWE 30.06.2010 22:37

Cytat:

Mamy w defensywie:

Kowalczyka jeszcze nie ma może będzie może nie ale jest Kowalski :)

Łobodziński, Kirm, Małecki, Piotr Brożek ( mimo wszystko ustawiany przez HK na pomocy więc i do pomocników należy go zaliczyć ) 4 zawodników tu też potrzeba wzmocnień.

Kamson 30.06.2010 22:37

Cytat:

Mamy w defensywie:

Ja nie mówie, że nie potrzebujemy skrzydłowego!
Ale na litość boską! Jak ty sobie wyobrażasz obrone gdy Cleber dostaje kontuzji, a Marcelo pauzuje za kartki?
Burliga i Kowalski to jest niewiadoma a Diaz w obronie przyprawia często o szybsze bicie serca.

EOT

Chlopek123 30.06.2010 22:38

potrzebujemy stopera(wzmocnienie) i prawego obronce(nie gorszego od Singlara, bo ten kontuzjogenny)

Przemoo 30.06.2010 22:39

Cytat:

Kirm, Maly, Boguski, Lobo.
Kazdy z nich gralby w 1. skladzie kazdego klubu z ekstraklasy oprocz Lecha i Legii
Jesli dojdzie ten kto ma dojsc. Ja nie widze szans na nastepnego skrzydlowego bez sprzedazy conajmniej dwoch

SpoXsteR 30.06.2010 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Przemoo (Post 924496)
Kirm, Maly, Boguski, Lobo.
Kazdy z nich gralby w 1. skladzie kazdego klubu z ekstraklasy oprocz Lecha i Legii
Jesli dojdzie ten kto ma dojsc. Ja nie widze szans na nastepnego skrzydlowego bez sprzedazy conajmniej dwoch

a kto taki w tych klubach gra ze Maly czy Boguski nie graliby w 1 skladzie? :lol:

ok, powialo fantazja z racji transferow do Legii.. no i chyba tyle.. ale ogolem rzecz biorac z pocalowaniem reki wzieliby tych pilkarzy,
skoro u nas graja, a u nich nie miesciliby sie do 1 skladu to cos tu nie pasuje.. wychodziloby na to ze maja duzo bardziej mocniejsza kadre.. co jest kompletna bzdura
u nas ma kto wykonac robote...ale czemu tak sie dzieje a nie inaczej.. nie chce mi sie, trener zly.. kij to wie..

willow 30.06.2010 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 924494)
Ale na litość boską! Jak ty sobie wyobrażasz obrone gdy Cleber dostaje kontuzji, a Marcelo pauzuje za kartki?
Burliga i Kowalski to jest niewiadoma a Diaz w obronie przyprawia często o szybsze bicie serca.

EOT

Podobnie jak sobie wyobrażam skrzydła, jak kontuzji nabawi się Kirm a za kartki będzie pauzował Łobo.
Abstrahując od tego, że Łobo to taki skrzydłowy, jak ze mnie astronawigator.
Kartki i kontuzje mogą się zdarzyć w każdej formacji. Co powiesz, jak kontuzje złapie Jovanovic, a swojej nie zdąży wyleczyć Pawełek?
Nie gdybajmy tylko skupmy się na stanie faktycznym. Nie mamy skrzydeł i tu jest największy problem. Ale to moje subiektywne zdanie, nie ma musu się z nim zgadzać,

Kamson 30.06.2010 22:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez morgenes (Post 924503)
Podobnie jak sobie wyobrażam skrzydła, jak kontuzji nabawi się Kirm a za kartki będzie pauzował Łobo.

Wskakuje tam Boguski/Małecki/Piotr Brożek/Diaz/ w ostateczności Garguła, Mączyński, Burliga.
A kogo "w ostateczności" przesuniesz do obrony?

Złapałeś mnie za słówko z tym "co będzie jak będą kartki". Stan faktyczny jest taki, że nawet bez tych ewentualnych absencji nie mamy obrony, która zagra cały sezon w lidze i pucharze Polski czy Lidze Europy.

Ja nie mówie, że nie potrzebujemy skrzydłowego. Ale załóżmy, że stać nas na jeden porządny transfer - to musi by stoper, a nie skrzydłowy. To stoper musi być priorytetem! Chyba, że chcesz zobaczyć jak Jovanic wyjmuje piłke z siatki seriami w każdym meczu.

Przemoo 30.06.2010 22:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SpoXsteR (Post 924502)
a kto taki w tych klubach gra ze Maly czy Boguski nie graliby w 1 skladzie? :lol:

ok, powialo fantazja z racji transferow do Legii.. no i chyba tyle.. ale ogolem rzecz biorac z pocalowaniem reki wzieliby tych pilkarzy,
skoro u nas graja, a u nich nie miesciliby sie do 1 skladu to cos tu nie pasuje.. wychodziloby na to ze maja duzo bardziej mocniejsza kadre.. co jest kompletna bzdura
u nas sa Ci, ktorzy moga wykonac robote.. ale czemu tak sie dzieje a nie inaczej.. nie chce mi sie, trener zly.. kij to wie..

gdzie napisalem ze by nie grali na pewno, i nie miescili sie w 1. skladzie? :lol: Tylko w tamtych klubach sa porownywalni pilkarze do nich...

willow 30.06.2010 22:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 924505)
Wskakuje tam Boguski/Małecki/Piotr Brożek/Diaz/ w ostateczności Garguła, Mączyński, Burliga.
A kogo "w ostateczności" przesuniesz do obrony?

Złapałeś mnie za słówko z tym "co będzie jak będą kartki". Stan faktyczny jest taki, że nawet bez tych ewentualnych kartek nie mamy obrony, która zagra cały sezon w lidze i pucharze Polski czy Lidze Europy.

Brożek, Burliga, Singlar, Diaz, Kowalski, Łobo (taka sama ostateczność jak Burliga na skrzydle).
To w przypadku kontuzji/kartki Clebera i Marcelo.

Nie ma co się sprzeczać. Moje zdanie jest takie: jeden obrońca i dwóch skrzydłowych, z naciskiem na "dwóch skrzydłowych"

Wojtas 30.06.2010 22:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 924494)

EOT

Srodkowy obronca to oprocz napastnika powinien byc nasz głowny cel.

Ja licze ze transfery byc muszą.Nieche juz zapowiedzi konferencjii itd.
Jak sie z kims dogadaja to wtedy podpiszą i zwołaja konferecje.Jak z Zurawiem,wszytsko cichaczem .a sprawnie.

Mar85 01.07.2010 06:15

Ivan Boskovic...może mi ktoś powiedzieć co to za wynalazek??? Wiem tyle że alternatywa dla Makinwy z którego jak już dawno było wiadomo nic nie będzie....niech jeszcze tego Aracicia wezmą i kabaret mamy gotowy...po co sprzedawali Głowackiego skoro nie mieli nikogo na jego miejsce...gadanie po sprzedaży Głowy że za 2-3 dni będzie nowy obrońca...no i gdzie jest?? Ante Aracic...dziękuje bardzo za takie transfery...

Pablo84 01.07.2010 06:40

Ja *******e , idz sie chlopie rozplakać albo przeżuć się na Legie.

wiśnia 01.07.2010 06:51

nie płacz kiedy odjade:lol:

Mar85 01.07.2010 07:02

Zobaczymy jak sam będziesz płakał po meczach pucharowych...z Legią mi tu nie wyjeżdżaj...Levadia mówi Ci to coś? Najlepiej niech spuszczą klub do 2 ligi bo nikt nie ma prawa narzekać a Panowie w zarządzie zawsze wszystko wiedzą najlepiej..jak przegrać z amatorami z Estonii, Niemiec...

Romek92 01.07.2010 07:08

Powidzcie dlaczego ślask sprowadza Kazimierczaka a my nie mozemy??

Pablo84 01.07.2010 07:09

Ja będe płakał, po zakończeniu okienka transferowego, jak nikogo już nie sprowadzą a póki co, dziś jest jego otwarcie.

wiśnia 01.07.2010 07:22

bo Kazimierczak jest na Wisłe za słaby:foch:a naszym priorytetem jest Arcic czy jak mu tam:lol:

murray 01.07.2010 07:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiśnia (Post 924553)

bo Kazimierczak jest na Wisłe za słaby:foch:a naszym priorytetem jest Arcic czy jak mu tam:lol:

Wszystko fajnie, tylko że Kaźmierczak trenujący ze Śląskiem to nie jest preludium do podpisania z nim kontraktu. Sam powiedział, że obecna sytuacja prawna nie pozwala mu na prowadzenie rozmów.
Chyba, że chodzi Ci o Krzysztofa Kazimierczaka, który zasadził gola Majdanowi w Płocku, ale nie słyszałem, żeby trenował ze Śląskiem :)

Aracic to środkowy obrońca, a Kaz to pomocnik.

bridgeburner 01.07.2010 07:55

Może dlatego że to jest KaŹmierczak??
Pilniejsze jest wzmocnienie przynajmniej 5 innych pozycji i niż środek pomocy

I tak w ramach czarnego humoru proporcje zawodnik-sztab szkoleniowy na ławce rezerwowych w sparingu:rotfl:

http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...9279577792.jpg

wiślak1906forever 01.07.2010 07:58

Etamane wygląda ja Boguski,Brożek i Guła razem wzięci :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl