Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

szprotson 28.06.2011 14:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpaw91 (Post 1117896)
Ja bym Kirmowi znalazł nową pozycję. Lewy obrońca wątpliwe, ale środek pola byłby w sam raz. Przy Ilievie może przegrać rywalizację.

a to Ty taki Harry z Tybetu jesteś....

Misha[Pl] 28.06.2011 14:27

Nie zgodzę się. Według mnie jest właśnie odwrotnie. Jeśli chodzi o ofensywę to radzą sobie podobnie (no może Paljic troszkę lepiej). Natomiest jeśli chodzi o defensywę to zdecydowanie lepszy jest Diaz. Mówisz że Diaz z piłką pociągnąć nigdy nie potrafił. No widać inne mecze oglądaliśmy bo ja widziałem to wielokrotnie. Nie były to jakieś cudowne rajdy ale potrafił zrobić wiatr. Palji też pomimo przyzwoitego panowanie nad piłką wcale tak dużo w ofensywie nie dawał. Jego podstawowym minusem jest brak dobrego dośrodkowania. Wystarczy spojrzeć na jego statystyki. Skoro tak dobrze gra w ofensywie to powinie jakieś asysty zanotować. Zgadzam się że Diaz był bardzo irytujący i też wolałbym innego piłkarza na bok obrony. Ale uważam że zdecydowanie pewniejszy w defensywie jest (a przynajmniej był) Diaz.

AYALA 28.06.2011 14:29

Cytat:

Ja bym Kirmowi znalazł nową pozycję. Lewy obrońca wątpliwe, ale środek pola byłby w sam raz. Przy Ilievie może przegrać rywalizację.

Kirma raczej ławka czeka bo przyszli Illiev co troche ostatnio tych bramek nastukał i jeszcze Nunez.Na lewej obronie raczej grac będzie Palijc dopóki nikogo lepszego nie sprowadzimy (np Diaza)

Bartosz 28.06.2011 14:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1117901)
Kirma raczej ławka czeka bo przyszli Illiev co troche ostatnio tych bramek nastukał .

Chciałem zauważyć, że Kirm bramek w minionym sezonie nastukał 9 ( słownie: dziewięć ).

KacpiTSW 28.06.2011 14:41

Cytat:

Po to przyszedł Iliew, żeby Kirma zmotywować do jeszcze większego zapierdala*** na treningach. Jak przegra rywalizacje to trudno. Bez sensu pchać zawodnika na siłę na inną pozycję.

kacpaw91 28.06.2011 14:49

Ostatnio pojawiła się informacja, że na testy do Młodej Wisły przyjechało kilkudziesięciu chłopaków. Ktoś wie, czy kogoś zakontraktowali? Bo po tej informacji gdzieś sprzed tygodnia ślad się urywa ; )

Ogólnie to Lech, Ruch, Legia kogoś stamtąd wyłowić potrafią. Wiem, że ważny jest sukces na już, ale my myślimy zbyt mało przyszłościowo. Przyszlido nas zimą niejaki Czapa i Szewczyk, ktoś wie jak sobie radzą? U nas mówiło się rok temu o Akademii Piłkarskiej. Trochę mnie niepokoi, że nic w tym kierunku nie widać.

Gdzieś już wspomniałem, że błędem była likwidacja rezerw. Lepszym pomysłem byłyby rezerwy dwie klasy niżej, gdzie graliby Ci co się nie mieszczą w pierwszym zespole + ci najbardziej uzdolnieni i ci co skończyli 20 lat. A w Młodej Wiśle zawodnicy 16-18 lat. Tak na wzór klubów zachodnich. Wtedy nie musielibyśmy wypożyczać zawodników do 2. ligi, a oni by grali.

To jest jeden z leków na niski budżet transferowy. Wiele drużyn tak robi i wychodzą na tym dobrze. Przydałaby nam się jeszcze umowa partnerska z jakąś drużyną zagraniczną. Nawet z ligi porównywalnej, np. z Banikiem Ostrawa, czy Partizanem Belgrad. Chyba, że Stan załatwi nam umowę z PSV ; )

omen69 28.06.2011 15:07

To info z Weszlo.com jest trochę mało wiarygodne:
"
4. Sergei Pareiko

Po tym, co teraz napiszę, kibice „Białej Gwiazdy” powinni podczas następnego meczu skandować nazwisko Tomka Frankowskiego. Bo to on, poprzez kolegę z Wolverhampton, polecił Kaziowi Moskalowi Pareikę. I tak to się wszystko potoczyło. A że do transakcji ponoć doczepili Siwakowa? Mimo wszystko, było warto."

Bo:
1. Sivakow jest z MAGIC SPORTS PROMOTION a Pareiko z OHNE BERATER - czyli jakim cudem dwie konkurujące ze sobą firmy sprzedają w pakiecie dwóch piłkarzy? Trudno to zrozumieć...
2. Frankowski jest pracownikiem Jagiellonii i w czasie tamtego okienka transferowego walczył on o MP z Jagiellonią. Jaki więc miałby interes w "skautowaniu" dla Wisły Kraków?
3. O Sivakowie pisano już 28.I (http://www.wisla-online.pl/news/siva...zem-wisly-1529) a Pareiko został piłkarzem Wisły dopiero 8.II (http://www.11.pl/ekstraklasa/pareiko-w-wisle). Daty więc wykluczają łączoną sprzedaż... Tym bardziej, że to Sivy miał być dołączony do Pareiki czyli jak bierzemy Pareikę to bierzemy Sivę... a tu wcześniej była mowa o Sivakowie.
4. Pareiko w Wilkach nie grał tylko był tam na testach i z tego co można przeczytać to właśnie po tych testach wybrał Wisłę... czyli w czasach gdy w Wilkach nie było już Frankowskiego...

Czyli jeśli Weszlo ma rację to Pareiko przyjechał na testy ale jakiś działać/piłkarz Wilków zadzwonił do Franka by ten zadzwonił do Moskala a ten do Stana a ten do Pareiki żeby grał w Wiśle :) coś mało wiarygodna ta opowieść :)

danilo 28.06.2011 15:09

Diaz miał dobre momenty. Wcale nie był słaby, w obecnej Wiśle na równi z Paljiciem. Dobrze grał na pivocie ;)

Coolpick 28.06.2011 15:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez omen69 (Post 1117919)
1. Sivakow jest z MAGIC SPORTS PROMOTION a Pareiko z OHNE BERATER - czyli jakim cudem dwie konkurujące ze sobą firmy sprzedają w pakiecie dwóch piłkarzy? Trudno to zrozumieć...

Nie chcę Cię martwić, ale Twoje rozkminy na nic się zdały, bo OHNE BERATER oznacza "bez doradcy" (czyt. managera). No chyba, że ktoś założył firmę o nazwie "Bez doradcy" ;) . Po drugie, transfermarkt to mało wiarygodne źródło informacji...

cinekw 28.06.2011 15:20

Cytat:

"
4. Sergei Pareiko

Po tym, co teraz napiszę, kibice „Białej Gwiazdy” powinni podczas następnego meczu skandować nazwisko Tomka Frankowskiego. Bo to on, poprzez kolegę z Wolverhampton, polecił Kaziowi Moskalowi Pareikę. I tak to się wszystko potoczyło. A że do transakcji ponoć doczepili Siwakowa? Mimo wszystko, było warto."

Bo:
2. Frankowski jest pracownikiem Jagiellonii i w czasie tamtego okienka transferowego walczył on o MP z Jagiellonią. Jaki więc miałby interes w "skautowaniu" dla Wisły Kraków?
3. O Sivakowie pisano już 28.I (http://www.wisla-online.pl/news/siva...zem-wisly-1529) a Pareiko został piłkarzem Wisły dopiero 8.II (http://www.11.pl/ekstraklasa/pareiko-w-wisle). Daty więc wykluczają łączoną sprzedaż... Tym bardziej, że to Sivy miał być dołączony do Pareiki czyli jak bierzemy Pareikę to bierzemy Sivę... a tu wcześniej była mowa o Sivakowie.
4. Pareiko w Wilkach nie grał tylko był tam na testach i z tego co można przeczytać to właśnie po tych testach wybrał Wisłę... czyli w czasach gdy w Wilkach nie było już Frankowskiego...

Czyli jeśli Weszlo ma rację to Pareiko przyjechał na testy ale jakiś działać/piłkarz Wilków zadzwonił do Franka by ten zadzwonił do Moskala a ten do Stana a ten do Pareiki żeby grał w Wiśle :) coś mało wiarygodna ta opowieść :)

Nie będe mieszał się w twoje śledztwo, jednak chciałbym zauważyć, że OHNE BERATER to nie jest firma :> Informacje wziąłeś pewnie z niemieckiego portalu, a te słowa po prostu oznaczają, że gracz nie ma menago.

Skoro Andrzej Iwan tak napisał, to coś w tym musi być bo on ma dobre kontakty, chyba, że ktoś mu opowiedział bajkę.

omen69 28.06.2011 15:27

Ok. Z tym OHNE to moja wtopa :) Co nie zmienia faktu, że i tak trochę jest to zagmatwane.

szprotson 28.06.2011 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez omen69 (Post 1117929)
Ok. Z tym OHNE to moja wtopa :) Co nie zmienia faktu, że i tak trochę jest to zagmatwane.

ja tu nie widze nic zagmatwanego.

szczegolnie w sprawie polecenia bramkarza przez Franka.

KacpiTSW 28.06.2011 15:43

Cytat:

"
4. Sergei Pareiko

To Franek powinien sobie pluć w brodę, że polecił go Wiśle. (czyt. obroniony rzut karny w meczu Wisła - Jaga)

A tak na poważnie - to nie bardzo rozumiem czemu ma służyć ta Twoja tęga rozkmina. :-D

Ciekaw jestem jak teraz będzie wyglądał środek naszej obrony, mamy 6 opcji.
1. Jaliens - Chavez, 2. Jaliens - Bunoza, 3. Jaliens - Jovanovic, 4. Chavez - Bunoza, 5. Chavez - Jovanovic, 6. Bunoza - Jovanovic

JrQ- 28.06.2011 16:02

Jagę nie było by i tak stać na niego.

wiertar 28.06.2011 16:03

a Kowal??;)

TOMEK 11 28.06.2011 16:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiertar (Post 1117955)
a Kowal??;)

a Kowal przy takiej konkurencji nie powącha nawet murawy :D:D

pikey 28.06.2011 16:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1117874)
http://www.youtube.com/watch?v=au9425uEjro
Na tym filmiku wygląda ciekawie. Widać, że nie zamyka oczów i nie lutuję na siłę. Potrafi się odnaleźć i dobrze gra głową bo sytuacje na tym materiale video nie były łatwe do wykończenia. Motorycznie przy swoim wzroście wygląda wygląda spoko i widać że fizycznie też wszystko z nim w porządku. Myślę, że na naszą ligę by się nadał.

Żeby nie było gadek że po filmiku nie można oceniać. Kandydaturę takiego Beto wyśmiałem już po tym jak zobaczyłem jak on biega, zakontraktowali zgarbionego goscia.

Co do Bitona- jestem na tak. Wysoki, silny, dobry strzał, dobra gra głową. Ja wiem , że na podstawie jednego filmiku nie można oceniać, ale jeśli Wisła się nim interesuje, to chyba Stan go też obserwował.

W polskiej lidze obrońcy ledwie dają radę walczyć z samym Genkovem, zatem duet Genkov- Biton byłby nie do powstrzymania.

skeba 28.06.2011 16:15

Na filmiku ten zawodnik prezentuje się bardzo ciekawe. Widać, że myśli na boisku. Poza tym dobrze gra głową.

Ale na filmikach to i Beto grał rewelacyjnie.

HEDu 28.06.2011 16:16

Biton wyglada lepiej niz Despotovic. Jedna akcja mi zaimponowała, chyba w 9 minucie tego filmiku. No i mlodszy. Co jak co, ale nie wierze w jego sprowadzenie. Za dobrze wyglada. Ale Staszek moze nam zrobic mila niespodzianke, prawda?

Blade1x2 28.06.2011 16:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pikey (Post 1117963)
Co do Bitona- jestem na tak. Wysoki, silny, dobry strzał, dobra gra głową. Ja wiem , że na podstawie jednego filmiku nie można oceniać, ale jeśli Wisła się nim interesuje, to chyba Stan go też obserwował.

W polskiej lidze obrońcy ledwie dają radę walczyć z samym Genkovem, zatem duet Genkov- Biton byłby nie do powstrzymania.

Szczerze mówiąc, to również jestem pod bardzo dużym wrażeniem, po obejrzeniu tego filmiku. Tak, tak, wiem, że to tylko filmik na YT, i że to było dawno temu i nieprawda, ale widać, że chłopak jest typowym egzekutorem. Słabego obrońce też potrafi wkręcić w ziemię, do tego wydaje się być nieco szybszy od Genkova. Warunki fizyczne ma baaardzo dobre, mocno zbliżone do Bułgara, więc do taktyki Roberta pasowałby idealnie.

Zgadzam się z "pikey`em' i chętnie widziałbym kumpla Maora w naszej koszulce. :)

Zienczuk8 28.06.2011 16:24

jakie jest źródło informacji, że jednak znowu Biton jest najbliżej?

tofik 28.06.2011 16:28

I stać by nas było, żeby jeden z dwójki Gienek Biton siedział na ławie ?

Teqcontroller 28.06.2011 16:35

http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Tra...309,1,727.html

W tym momencie najbliżej Wisły jest David Biton z belgijskiego Charleroi. Izraelczyk w zeszłym sezonie zdobył w Jupiler League 3 bramki. Rozmowy jednak nie są łatwe.

Menedżer piłkarza, Dudu Dahan nie chce komentować postępów negocjacji. Kiedy pytaliśmy o stopień zaawansowania rozmów, wysłał jedynie krótką informację: „transfer nie został jeszcze dokonany".

Potrzebny od zaraz
– Rzeczywiście, w przypadku Bitona nic nie jest jeszcze przesądzone – mówi także Valckx.
Według dyrektora sportowego Wisły, sprawa ma się wyjaśnić w najbliższych dniach. – Chcielibyśmy piłkarza, który mógłby u nas grać już w pierwszych rundach kwalifikacji do Ligi Mistrzów – zaznacza Valckx. A trzeba przypomnieć, że do 24 lipca do północy Wisła musi zgłosić do UEFA listę piłkarzy, którzy zagrają w II rundzie el. Ligi Mistrzów. – W przypadku zawodników spoza Unii Europejskiej może być problem z zatwierdzeniem ich do gry już od tak wstępnej fazy rozgrywek, w jakiej stratuje Wisła. Pozostaje więc dylemat, bo ci spoza UE, których obserwujemy, mogą być lepsi. Trzeba podjąć więc decyzję, na kiedy potrzebujemy napastnika – dodaje Valckx.
Tym samym sprawa pozyskania Bitona nieco się komplikuje.

Może być a nie musi , to i tak wszystko za długo trwa.

martin_6 28.06.2011 16:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1117975)

Nie stać nas, by mieć tylko jednego napastnika na jakimś tam poziomie.

spirit 28.06.2011 16:52

A trzeba przypomnieć, że do 24 lipca do północy Wisła musi zgłosić do UEFA listę piłkarzy, którzy zagrają w II rundzie el. Ligi Mistrzów

A to ciekawe, pierwszy mecz ze Skonto chyba jest 13 lipca? :>

tofik 28.06.2011 16:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1117981)

Teoretycznie zgoda. Ale polityka Wisły z lat ubiegłych mówi co innego.

tofik 28.06.2011 16:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1117981)

Teoretycznie tak. Ale polityka Wisły z lat ubiegłych uczy nas czego innego. Jak przyjdzie Biton, zawodnik o takiej samej charakterystyce jak Genkow, to oznaczałoby diametralną zmianę w polityce kadrowej. Ja tego nie widzę. Byłoby zbyt pięknie :D

fanfan 28.06.2011 17:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1117975)

A stać nas na to żeby dwójka z czwórki : Jaliens , Chavez , Jovanović , Bunoza siedziała na ławce ?
Pozycja wysuniętego napastnika jest bardzo ważna i na niej koniecznie potrzebujemy przynajmniej dwóch równych dobrych zawodników . Zresztą cały czas trener i dyrektor sportowy powtarzają że potrzebują po dwóch równych piłkarzy na każdą pozycję , gdyby nie było nas na to stać z pewnością tego by nie mówili . Popatrzmy na Legie , Lecha czy Polonię - te drużyny już mają / niedługo będą miały na każdej pozycji po dwóch piłkarzy , chcąc z nimi rywalizować nawet na arenie krajowej nasza kadra musi wyglądać solidnie . Czasy się zmieniają , nasza liga staje się coraz silniejsza , wygrywać jest coraz trudniej , jeśli chcemy być w czołówce musimy się rozwijać również my a nasza drużyna musi być coraz silniejsza .

ChG 28.06.2011 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fanfan (Post 1117999)
A stać nas na to żeby dwójka z czwórki : Jaliens , Chavez , Jovanović , Bunoza siedziała na ławce ?
Pozycja wysuniętego napastnika jest bardzo ważna i na niej koniecznie potrzebujemy przynajmniej dwóch równych dobrych zawodników . Zresztą cały czas trener i dyrektor sportowy powtarzają że potrzebują po dwóch równych piłkarzy na każdą pozycję , gdyby nie było nas na to stać z pewnością tego by nie mówili . Popatrzmy na Legie , Lecha czy Polonię - te drużyny już mają / niedługo będą miały na każdej pozycji po dwóch piłkarzy , chcąc z nimi rywalizować nawet na arenie krajowej nasza kadra musi wyglądać solidnie . Czasy się zmieniają , nasza liga staje się coraz silniejsza , wygrywać jest coraz trudniej , jeśli chcemy być w czołówce musimy się rozwijać również my a nasza drużyna musi być coraz silniejsza .

Mam nadzieję, że żartujesz albo ironizujesz.

River 28.06.2011 17:14

Drugi napastnik na Skonto nie jest niezbedny. Jesli nic Gienkowi sie nie stanie to Bulgar na Lotyszy wystarczy. Na trzecia runde bedzie kolejny napastnik potrzebny i chyba wlasnie na trzecia runde zglasza sie zawodnikow do 24 lipca. Czyli mamy blisko 4 tygodnie na zgloszenie nowego napastnika i zalatwienie wszystkich papierkow. Jelsi bylby to Biton to trzeba zalatwiac pozwolenia na prace itd. Wtedy moze byc problem by zdarzyc.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl