![]() |
Zauważyliście, że w naszym klubie zaprzestano tzw. Testów piłkarskich? W tym okienku nie słyszałem, żeby jakikolwiek piłkarz przyjechał na testy i był obserwowany przez trenera. Jest to niejako pokłosie lepszego skautingu w Wiśle.
Pytanie, czy Maaskant [ bo na testy przyjeżdzają piłkarze, żeby własnie TRENER na nich popatrzył swoim okiem] aż tak wierzy/ufa w zdolności naszych skautów czy też skauci nagrywają specjalnie dla niego kasety? Czy może chodzi o to, że Maaskant jedynie daje informacje jakiego potrzebuje gracza, a następnie czeka aż na treningu będzie miał piłkarza z kontraktem, gdyż nie chce się bawić w menadżerkę? Jest jeszcze ewentualność, że R.M nie ma głosu co do graczy przychodzących do klubu, a np. Kasperczak życzył sobie, aby móc najpierw obserwować danego piłkarza, by mieć ten "decydujący głos" przy zakontraktowaniu grajka... Co o tym myślicie? |
Kiedyś Staszek się wypowiadał sie, że jest przeciwny testom zawodników, a już wogóle nie wchodzą w grę testy grajków w trakcie sezonu ...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Odejście Garguły to kwestia czasu zwłaszcza że Wisła może na tym skorzystać. Wystarczy że w rozliczeniu na Reymonta trafiłby Traore któremu sie znudziła gra w Lechii.A przy okazji pozbywając Skorżę szans na pozyskanie następcy Chinyamy
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Z innej beczki... szkoda, że kilka lat temu zlikwidowano rezerwy. Teraz mamy wyrównaną kadrę i przydałoby się, aby każdy był w rytmie meczowym. Poza tym kilku młodych lepiej, aby ogrywało się w 2. lidze niż w Młodej Ekstraklasie. Wtedy byśmy też mieli lepszy wymiernik ich poziomu. |
Ciekawe czy znowu polityka transferowa Wisly bedzie najlepsza sposrod klubow ekstraklasy - mina Wojciechowskiego moze byc bezcenna.
|
Cytat:
od razu go wystawmy na Skonto |
Niestety, póki nie będziemy mieli akademii z prawdziwego zdarzenia i profesjonalnego szkolenia młodzieży od najmłodszych siuśmajtków, to w Wiśle młodzi raczej nie zaistnieją. Za duża presja na wynik w krótkim czasie (co oczywiście jest z drugiej strony zrozumiałe).
|
Cytat:
Pytałem, bo teraz pójdzie jedno nieprecyzyjne wyrażenie, 1000 osób je przeczyta, 100 zapamięta, za 10 stron ktoś powtórzy, a w poniedziałek przeczytamy w Fakcie, że gość ścigał się z Boltem. Nunez faktycznie relatywnie do wzrostu i do swojej postury jest dosyć szybki. Tylko jestem ciekaw co nam z tego przyjdzie, jak taki Śląsk ustawi się w jedenastu we własnym polu karnym. Nunez jako środkowy pomocnik zdecydowanie bardziej interesuje mnie pod względem techniki użytkowej, przeglądu pola i zmysłu do gry kombinacyjnej. Jeżeli tu miałby braki, to szybkość mu nie pomoże. |
Cytat:
|
Cytat:
Novum polega na tym, iż powstające 6 ośrodków poza bazą sportową musi zapewniać także internaty, wyżywienie, opiekę trenerską w ilości odpowiedniej dla każdego trenującego hokeisty, opiekę medyczną oraz sprzętową na takim samym poziomie jak kluby ekstraklasowe. Ponadto musi zagwarantować zagranicznych sparingpartnerów dla swoich wychowanków oraz obozy i zgrupowania a także współpracować ze szkołami w których hokeiści będą się uczyć O tytuł ośrodka ubiegało się 9 klubów (chętnych było o wiele więcej ale na dziś nie spełniało wymagań). Czeski Związek Hokeja na Lodzie partycypuje w wydatkach dla takich ośrodków poprzez: - opłacanie rocznej pensji dla 3 trenerów (juniorów starszych, młodszych, i odpowiednika naszych trampkarzy) - kadra trenerska jest doszkalana przez związek i mogą być zatrudniani jedynie trenerzy z najwyższymi licencjami - gwarantuje stałą grę takich drużyn w najwyższej klasie rozgrywkowej tak aby nie było presji na wynik a jedynie na szkolenie młodzieży.... I teraz rodzi się pytanie o jakim sposobie szkolenia my mówimy jeśli w Polsce kluby działają na dobrze nam znanych zasadach. Szkółki są niedoinwestowane a leśne dziadki z PZPNu pobierają jedynie haracz na szkolenie w zamian nie dając nic. Powołujemy się na wzorce, niemieckie, francuskie czy najlepsze holenderskie gdy nie bogatsi i nie ludniejsi Czesi potrafią się zorganizować. I to jest odpowiedź dlaczego ich wyniki sportowe (praktycznie w każdej dyscyplinie sportu) są o niebo lepsze od naszych. |
Cytat:
|
spartan przesadzasz wymień choć 10 dyscyplin w których pepiki są od nas lepsi? Napisałem przynajmniej 10 ponieważ użyłeś stwierdzenia ( w praktycznie każdej)
|
Cały tekst ok, ale:
Cytat:
Poza hokejem który jest ich sportem narodowym, nie widzę jakoś wielu dyscyplin w których są "o niebo lepsi". Oni mają hokej, my mamy żużel... Nawet w piłce ostatnio im się nie wiedzie... Zresztą sprawdź sobie liczbę medali na igrzyskach... |
Cytat:
W siatkowce, pilce recznej, sportach motorowych, lekkoatletyce, koszylowce a nawet w sportach zimowych pepiki sa daleko daleko za nami Sporty wodne (wioslarstwo, kajaki) jeszcze mozemy dopisac plus plywanie Wiecej obiektywizmu w spojrzeniu na polski sport - jak na naklady finansowe i liczbe sportowcow zawodowych mamy wyniki wrecz rewelacyjne |
Cytat:
|
Cytat:
Czy uważasz, że Genkov nie stwarza zagrożenia pod bramką przeciwnika ? Bo tak zrozumiałem z Twojej wypowiedzi. Z czym się zgodzić nie mogę, bo przypomnieć należy, jak wyglądały nasze spotkania kiedy Genkova nie było na boisku ( Śląsk, Górnik ), moim zdaniem jest właśnie przeciwnie do tego jak mówisz. Stwarza on zagrożenie pod bramką przeciwnika, absorbuje uwagę obrony, przez co robi się więcej miejsca dla bocznych pomocników i stwarzamy sobie sytuację. Co nie zmienia faktu, że drugi napastnik o podobnej charakterystyce jest nam bardzo potrzebny, było by super gdyby przyszedł napastnik o klasę lepszy. Cytat:
Sam osobiście, w początkowych okresach byłem zwolennikiem Riosa, uważałem, że ma nieprzeciętną technikę i właśnie będzie tym Argentyńczykiem, który tą ligę wciągnie nosem. Nawet na wiosnę, byłem za tym aby dostawał więcej szans na granie od trenera, jednak to nie ja ustalam skład i nie ja siedzę z nimi na treningach. Z tego co wiem, Rios nie był pomysłem Stana Valckx'a - bo jego w Wiśle wtedy jeszcze nie było. W przypadku Nuneza sytuacja jest trochę inna, był obserwowany, jeżeli został wykupiony/ wypożyczony to myślę, że nie po to aby siedzieć na ławce rezerwowych. Osobiście mam cichą nadzieję, że będzie to zawodnik w stylu Meliksona i da tej drużynie więcej niż jego rodak. Tak jak mówisz, wszystko zweryfikują sparingi, mecze pucharowe i ligowe. Bądźmy jednak dobrej myśli - chłopak ma u mnie czystą kartę na starcie. Owszem można mieć uzasadnione obawy co do tego jak będzie wyglądała gra Nuneza, patrząc na to jak w Wiśle prezentował się Rios, jest dokładnie tak samo jak wtedy gdy przychodził Genkov - obawiano się, że pozyskaliśmy drugiego Christova. Cytat:
Zawodnicy będą dążyć do tego aby utrzymać miejsce w składzie, przez co rywalizacja będzie ostra, co spowoduje, iż poziom drużyny powinien się podnieść. |
Tylko że nie ma co porównywać Riosa do Nuneza. Ten drugi był w ostatnich sezonach podstawowym zawodnikiem w swoim zespole. A co by nie mówić Rosario Central to jeden z bardziej znanych klubów w Argentynie. Gość jest młody i ograny, a Rios był młody i grzał ławę. Taka subtelna różnica.
Nie mówię że Gervasio będzie naszą wielką gwiazdą, ale jestem przekonany że będzie lepszym piłkarzem niż Rios. |
Czy ktoś mógłby napisać jak mniej więcej prezentują się transfery w Wiśle? Znaczy się kto dokładnie odszedł, a kogo jeszcze nie udało się pozbyć? Bo nie wiem, czy np taki Cikos dalej jest u nas, czy już wrócił z wypożyczenia, także jak wygląda sprawa z Łobo czy też Mączyńskim (bo był on chyba wypożyczony)...
|
Cytat:
|
Czyli dzisiejszy komentarz rozwiał obawy o brak kolejnego Środkowego pomocnika, którym będzie Nunez ;)!
Więc brakuje nam jeszcze z 2-3 zawodników, z czego musowo Napastnika i to przed Skonto. |
Cytat:
Swoją drogą Cwetan na tym filmiku z rugby pokazał, że prze gość z niego :-D Martwi tylko to, że Sobol tak łatwo odpuścił. :P |
Jestem ciekaw kogo wynajdzie Stan na pozycję napastnika. Czy kogoś lepszego niż Genkov, czy też jakiegoś zapchaj dziurę. No chyba ze Boguski ma być jego zmiennikiem...
|
Cytat:
|
Cytat:
Teraz jak już ktoś przyjeżdża, to na testy medyczne i żeby podpisać kontrakt. Poza tym umówmy się, że całe te "testy" to była jakaś kpina - co można powiedzieć o piłkarzu po kilku treningach i sparingach? Tym bardziej, ze trafiają do nas często zawodnicy po przejściach. Wydaje mi się zresztą, że pozostałe polskie kluby również z tego typu praktyk rezygnują. Lepiej podpisać kontrakt z opcją przedłużenia jeżeli ma się wątpliwości, a jeżeli piłkarz wygląda na kompletną ofiarę to szkoda w ogóle czasu i pieniędzy. IMHO lepiej, że Maaskant dał pograć chłopakom z ME, niż gdyby miał w sparingu wybiec jakiś kolejny Alemao. |
Jeżeli chodzi o testy bramkarzy, to zrobiła się z tego niezła komedia. Co chwilę media trąbiły o kolejnym zawodniku na tę pozycję... Oczywiście CV to jedno, a prezentowane umiejętności to drugie, ale mam nadzieję ze jednak Stan i Robert wybierają zawodników którzy naprawdę mogą coś wnieść do zespołu :}
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:35. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl