![]() |
Cytat:
A Ty podaj po jednym przykładzie manipulacji ze strony GW , TVN-u , ZET-ki i Neewsweeka . Wiem że były ich tysiące , więc wystarczy po jednym . Będę miał przynajmniej jakiś materiał porównawczy , żeby móc wyszukiwać manipulacje innych stron . |
Cytat:
Czy "zatapiałem platformę"? Był taki okres, że zatapiałem, w ramach sprzeciwu przeciw manipulacji - źle czułbym się stojąc w jednym szeregu z niektórymi ludźmi. Gdyby PO zrobiła cokolwiek z tego, co w kwestiach gospodarczych zapowiadała, czułbym się dziś z tym źle. Niestety, oceniłem ją trafnie. Manipulacje? Wejdź na blog Ziemkiewicza, wkleiłem jeden felieton temu poświęcony. Z pamięci, na szybko? Wanna Wassermana, rura Wassermana - bo były najgłupsze i od razu je zdemaskowano. To były prawdziwe potworki. Sprawa Sawickiej, szkalowanie agenta CBA - niedawno umorzono proces przeciw niemu (nie był politykiem, ale zgnojono go w ramach politycznej nawalanki)... Hej - cała ta zabawa w domysły "GW" na temat udziału Prezydenta w katastrofie - to jest dopiero podła manipulacja, nieprawdaż? Tak na szybko. Przy czym w jednym się mylisz - nie jestem zaangażowany. Obserwuję to, co się teraz dzieje i co się pewnie wydarzy z boku. Z uśmiechem, ale z boku. Gardziłem tymi ludźmi, doprowadzali mnie do wściekłości, ale nigdy nie potrafili mnie dotknąć. Dlatego nie będę teraz ustawiał się w kolejce:-) Marqu - mocne akcenty, obawiam się, dopiero nas czekają. |
Cytat:
|
Cytat:
"Happeningi", tak. I jak tu was nie lubić, Panowie? |
Cytat:
To już bardziej 'po bandzie' była akcja - Idź na wybory - zmień Polskę.Gdzie powinno to przejść do historii jak we wrogiej TV przemycić informacje która kojarzy się z jednym. |
Cytat:
|
Cytat:
Wolfy, jestes chyba najbardziej zapieklonym i zapalczywym uczestnikiem dyskusji w tym temacie. Stawiasz sam siebie w pozycji oblezonego obroncy (czego?), ktorego atakuja hordy bezmozgich tvnowcow i lojalistow GW :) Juz sie wdrapuja na mury, juz podchodza z drabinami ale i tak ich stracasz w dol... Syndrom "oblezonego miasta" jest zawsze preludium do upadku. |
Cytat:
|
Delikatna manipulacja z Solidarnymi 2010?
Ocencie sami. http://www.dziennik.pl/wydarzenia/ar...zalskiego.html |
Sa tez tacy co widza w Pospieszalskim swoj jedyny ratunek ;)
http://www.dziennik.pl/wydarzenia/ar...l_benzyna.html |
Wracając chwilę do dyskusji nt lądowania w Tbilisi, wywiad z pilotem:
http://wyborcza.pl/1,75478,7821881,I...as=1&startsz=x |
To moze pytanie. Po co do tego wracac teraz?
|
Po to, by wrócić do pytania kto kłamał w tej sprawie.
|
To rozgrzebmy jeszcze afere Rywina i moze od razu Art-B z rozpedu.
Styl wywiad tradycynie ohydny. Zwlaszcza pytania w stylu: "Kpt. Protasiuk był przestraszony tą sytuacją? To miała być nauczka? Przeżywaliście potem z kpt. Protasiukiem tamto zajście?" |
Dla mnie ochydne to było: 'Jeszcze się policzymy"
oczywiście o ile to była prawda. |
Cytat:
A styl wywiadu jest raczej normalny...chyba naturalne że jak zwierzchnik ci wydaje rozkaz a ty nie chcesz go wykonać, to na miejscu jest pytanie czy dana osoba czuła się zagrożona/przestraszona. edit (żeby nie przesadzać z postami) do odp. orzeu poniżej: widzisz, ja to jakoś inaczej odbieram, i te pytania nie wywołały we mnie (retroaktywnego) strachu przed Kaczyńskim. Oddana została natomiast atmosfera jaka tam wtedy panowała - tzn. że kapitan tego samolotu nie miał się zamiaru uginać przed rozkazem Prezydenta RP. |
Normalne pytania, od kogos kto chce uzyskac odpowiedz nic nie sugerujac i nie probujac kreowac rzeczywistosci, brzmialyby np. tak:
"Co myslal o tym kpt. Protasiuk?" "Jak pan myśli po co to zrobiono?" "Czy rozmawailiscie pozniej z kpt. Protasiukiem o tamtym zajsciu?" Te ktore sa zastosowane w wywiadzie to socjotechnika majaca na celu wytworzenie na czytelniku jakiegos wrazenia (w tym wypadku strachu przed nawiedzonym Kaczynskim, niecheci do niego i wmowienia ze teraz musialo byc tak samo) niezaleznie od odpowiedzi udzielonych przez czlwieka, z ktorym przeprowadza sie wywiad. Material w wiadomosciach byl z kolei odpowiedzia na szerzace sie artykuly i programy w innych mediach szukajace na sile analogii miedzy Gruzja a Smolenskiem. |
http://www.youtube.com/watch?v=j0KR7...eature=related
Najlepsze jest pierwsze 45 s tej części . Przypadkowo spotkani lekko podpici młodzi obywatele(pewnie wykształceni z dużego miasta) a na dodatek jeden ma podwójne obywatelstwo(oczywiście drugie to niemieckie ;) ) , więc ma wyj**ane , bo mu zostało jeszcze 50 % Prezydentów . Jakiż to kontrast do tych zapłakanych i zatroskanych o Polskę patriotów (bynajmniej nie twierdzę , że takimi nie są , chodzi mi o podkreślenie warsztatu twórców) Dobrze , że w odpowiednim momencie znalazła się kamera aby nagrać tą scenę . Kamera porządnego dokumentalisty musi być czujna. |
Jak mniemam podobnie zareagowales na filmik z "super partia ****o" i wiele innych gdzie z tlumu ludzi normalnych i wielu stonowanych wypowiedzi zawsze wybierano najbardziej zacietrzewiona zwolenniczke radia Maryja.
Tak samo jak tuz po wypadku pojawilo sie sporo debili z "nie plakalem po Kaczynskim", "stypa party" itp a najwiecej uwagi poswiecono nawiedzonemu klesze spod Przemysla. Rozbraja mnie to oburzenie na reportaz Pospieszalskiego. Setki takich samych w druga strone - ok, jeden w przeciwna - kurewsko daleko od ok. |
wczoraj np jak przesłuchiwali tego wojskowego w sprawie katastrofy pod Smoleńskiem
jeden z dziennikarzy zadawał pytania w tak tendencyjny sposób jakby usilnie chciał udowodnić jakąś z góry założoną tezę... |
W Polsce niestety nie ma obiektywnych dziennikarzy. Najblizej tego i najbardziej zainteresowany nie samym pytaniem ale odpowiedzia na nie jest wg mnie Skowronski. Najlepszym przykladem dziennikarza tendencyjnego jest Zakowski. Pospieszalski przynajmniej probuje stwarzac pozory choc niespecjalnie mu to wychodzi.
|
Cytat:
Cytat:
Są na to dowody , czy to tylko sugestie , że spośród kilkudziesięciu merytorycznych i stonowanych wypowiedzi , wybiera się akurat tą jedną dokonaną przez wyjątkowego nerwusa ? Cytat:
Obaj pełnią trochę inne role społeczne i obaj trafiają do trochę różnego (jeżeli chodzi o zakres) odbioru społecznego. Zreszta nie jestem do konca przekonany , że tej uwagi w stosunku do księdza było zdecydowanie(a tak być powinno) więcej aniżeli do tych kretynów z Poznania. |
Narzedzia i mozliwosci wszyscy dziennikarze maja od dawna takie same. Jedna opcja manipuluje od lat, druga dotychczas nie sprzedawala tak nachalnie swoich pogladow i gdy nagle przyjela podobne metody to nagle jest to takie straszne zjawisko.
Analogia do Krakowa z poczatku lat 90-tych. Cracovia zaczyna biegac z nozami, Wisla ma do wyboru odpuscic albo przyjac ta same metode aby nie przegrac. Naprawde potrzebujesz dowodow na to ze sposrod paru milionow wyborcow PIS zawsze w tv pokazuje sie kilkusettysieczny (sluchalnosc) odsetek sluchaczy radia Maryja nie baczac na to ze z tej samej opcji pochodzi wielu ludzi inteligentnych. |
Cytat:
Cytat:
Delikatnie rzecz ujmując - nie do końca zrozumiałem te Twoje brednie. Rozwiniesz? |
te karły szydziły z naszego Prezydenta
http://wiadomosci.wp.pl/kat,119674,t...l?ticaid=1a123 |
Ten to sie bez wyzwiska obejsc nie potrafi:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
http://wyborcza.pl/1,75478,6556347,K...dza_zone_.html Przez kilka m-cy osoby spotwarzone tą insynuacją i ich Rodziny cierpiały hekatombę, chłostane wywiadami z imć Krzysztofem Hejke http://www.polskatimes.pl/magazyn/11...rada,id,t.html Rzecz jasna wielce usłużna Prokuratura wszczeła dochodzenie o którego wyniku w/w media nie były już łaskawe poinformować. http://wzzw.wordpress.com/2009/12/09...lska%E2%80%9D/ Doprawdy przy wybiórczej i całej reszcie Pośpieszalski to jest pikuś. Aha i jeszcze jeśli chodzi o aktorów, to dla informacji tropicieli sensacji w reportażu wypowiadały się jeszcze dwie aktorki, pierwsza to p. Łaniewska (grająca m.in. w "Plebani", w latach 80-tych wspierająca "Solidarność") oraz druga nazwiska nie pamiętam, ale grała w serialu "Dom" żonę Andrzeja Talara. W sumie nie wiedziałem, że aktorzy mają zakaz wypowiadania się na temat swoich odczuć etc. |
Cytat:
Szkoda bo takimi zagraniami tylko słabią Prawo i Spraweidliwość.Jak tak dalej pójdzie to chyba spełni się marzenie michnikowszczyzny aby ludzie przestali ufać TVP1 doszukjąc się analogi z metodami stosowanymi za PRLu http://wyborcza.pl/1,75478,7823108,_...zy__radny.html |
Mnie dziwi co innego. Dotyczy manipulacji medialnej. Jeśli ktoś zakłada, że X robi coś złego to jakim cudem Y robiący to samo robi coś mniej złego albo w ogóle nic złego?
|
Cytat:
Trzeba przyznać, że mistrzowskie manipulacyjne rozegranie tematu. Bo co mamy w tytule ? W tytule mamy cytat wypowiedzi Beaty Kempy.... Kim jest Beata Kempa - normalnie to ta kobieta ma takie samo prawo wypowiadania się o filmie jak każdy inny polityk z każdej innej partii. Nie kręciła go a wiedzę o jego treści posiada tak jak każdy z nas - albo z obejrzenia dokumentu albo z mediów. Ona jest jednak z PISu -stado wilków ma więc powód aby z ściekłością rzucic się na ofiarę. Manipulacja tworzyę elegancki związek Kto tam był? Zwykli ludzie kreaturo z PISu? Tam byli AKTORZY! I niech mi ktoś powie - co wspólnego ma PIS z gościem opowiadajacym o tym, że Putin ma krew na rękach? Co ma wspólnego PIS w ogóle z tym stwierdzeniem? Mamy więc związek - PIS - Kłamstwo - bezpodstawne oskarżenie Putina przez PIS o zabójstwo - lizusostwo pisowskich mediów wobec PIS (bo wolne media to te co tego typu artykuły jak powyżej kreują) 100% goebbelsa |
Jak myślicie czy gdyby Kaczyński został prezydentem byłaby szansa na uzdrowienie w PiSie?
http://prawica.net/opinie/21699 |
Cytat:
Skipper chodzilo o wytworzenie wrazenia zastraszonego pilota a nie czytelnika ;) |
Hmm ... powiem tak ...
Skoro została rozpoczęta dyskusja dotycząca mediów, to ja proponuje odpowiedzieć na pytanie czym różnią się a czym powinny media PRYWATNE i media PUBLICZNE. Odpowiedź na to pytanie pozwoli zrozumieć czego mamy od Tych mediów oczekiwać. Niektórzy z Was powiem wprost gnoją niektóre prywatne media usiłując wmówić ich manipulację jednocześnie gloryfikując i usprawiedliwiając media publiczne. Może i macie do tego prawo bo żyjemy w wolnym kraju. Chciałbym uświadomić niektórym z Was że media prywatne możecie oglądać ale nie musicie (każdy z nas może wyłączyć TV) niestety gro ludzi w Polsce nie ma takiej możliwości ich jedynym "oknem na świat" jest TV PUBLICZNA. I to od Tej telewizji czy to się Wam podoba czy nie oczekuje się obiektywnego pokazywania rzeczywistości a nie jej kreowania. Niestety TV Publiczna od dłuższego czasu przez działania niektórych dziennikarzy i reporterów rzeczywistość kreuje co z punktu widzenia odbiorcy jest czymś niedopuszczalnym. Oczywiście Macie prawo się nie zgadzać ale ostatnie programy Pana Pospieszalskiego nie przedstawiały rzeczywistości i nie były obiektywne. |
Cytat:
http://fronda.pl/news/czytaj/dorota_...kin_14kwietnia I jeszcze jedno Masz rację, jest to telewizja publiczna, więc nie zapominaj o tym, że także tych ludzi, którzy pod Pałacem Prezydenckim się znaleźli, oczekiwali wiele godzin w kolejce żeby oddać cześć parze Prezydenckiej i pozostałym poległym w tej katastrofie, jest to także telewizja tych ludzi, których wreszcie ktoś zechciał wysłuchać. |
Na tvp masz tez programy Zakowskiego, Lisa, lewicowy Punkt Widzenia przy czym cala tvp2 nalezaca do lewicy. Rownowaga zachowana. W radiach publicznych pis przegrywa. Moze troche jest go w jedynce ale w trojce a zwlaszcza w euro w ogole go nie ma. Zreszta radia prywatne docieraja wszedzie, zatem w eterze pis przegeywa z kretesem. Gazety i internet tez docieraja wszedzie. Rola tvp jest o wiele mniejsza niz sadzisz.
I najwazniejsze. O ile Pospieszalski czy tvp sa tendencyjni to nie mozna zarzucic ze klamia czy manipuluja a jedynie przedstawiaja swoj punkt widzenia. Tego nie da sie powiedziec o niektorych gazetach czy programach. Nie ma znaku rownosci miedzy dziennikarstwem a'la Pospieszalski a np. Michnikiem ze o takich wirtuozach klamstwa jak Urban czy Zakowski nie wspomne. |
Cytat:
I JAKOŚ NIKT MNIE NIE ZAPYTAŁ co myślę nikt nie podszedł do nas stojących. Proszę nie dajcie TVP monopolu na prawdę bo niestety jej nie mają |
Tam bylo paredziesiat/pareset tysiecy ludzi. Pospieszalski rozmawial z mniej niz procentem. Na tej podstawie wyciagnales sobie wniosek ze byla jakas manipulacja? Zeby sie przekonac wystarczylo podejsc i spytac czy mozesz powiedziec pare slow.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Mówisz coś o manipulowaniu, a sam robisz z aktora aktorów...
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:18. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl