Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Football Manager (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4721)

Mario Nh 30.05.2013 08:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez johny96 (Post 1314954)
Czy tylko ja tak mam, ale co obejmę klub to zostawiam go na miejscu spadkowym. Pierwszy raz od CM 3 mi się coś takiego zdarza. Czy, aby trudność nie jest wyższa w stosunku do poprzednich wersji? Może jakieś rady do FM 13 macie, albo taktyki ?

Możliwie, że jest trudniej.

Ja ze swojej strony polecam grę pressingiem z 5 pomocnikami. Agresywnie.

Gram od FMa 2002 bodaj.

lucas8 30.05.2013 09:17

Gram Wisłą pierwszy sezon. Właśnie kończę rundę jesienną. Polecacie jakąś taktykę, bądź polecenia dla zawodników? Gram systemem 4 - 1 - 2 - 2 - 1 i krótko mówiąc co mecz męczenie buły niesamowite. Nie sprawdza się ta taktyka na dłuższą metę. W tym momencie oscyluję wokoł 6-3 miejsca.

Vitaliss 03.06.2013 09:39

Może ktos podać jakas sprawdzoną taktykę na ten nowy patch? Robię już 4 podejście do Wisły i najdłużej pracowałem do połowy sezonu a potem wysyłano mnie na bezrobocie....

JacobCFC 03.06.2013 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vitaliss (Post 1315864)
Może ktos podać jakas sprawdzoną taktykę na ten nowy patch? Robię już 4 podejście do Wisły i najdłużej pracowałem do połowy sezonu a potem wysyłano mnie na bezrobocie....

Ja w Lazio gram 3-6-1 i narazie idzie rewelacyjnie w 2 lata puchar Włoch, Superpuchar Włoch i wygrana w Lidze Europy. :-)

Vitaliss 03.06.2013 10:09

Możesz wrzucić to taktykę swoją? :)

Mario Nh 03.06.2013 11:47

http://www.cmrev.com/artykuly/czytaj...-taktyke_.html

JacobCFC 03.06.2013 18:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vitaliss (Post 1315870)
Możesz wrzucić to taktykę swoją? :)

Kombinowałem i wprowadzałem zmiany i chwilowo nie idzie mi najlepiej, do wieczora będę starał się wyeliminować błędy i wrzucę wtedy :-)

http://hostuje.net/file.php?id=9c29e...6a4343ace8517a

Troche rzeczy pozmieniałem i widać już poprawę ;) Ale cudów nie gwarantuję, bo praktycznie przed każdym meczem coś grzebie i staram się zmieniać delikatnie :)

Gucio25 05.06.2013 21:40

mógłby mi ktoś wytłumaczyć ten nowy trening? bo nie wiem czy go dobrze rozumiem. masakra jakaś z tym FMem, gdzie nie pójdę, to mnie z pracy wywalą.

kuba.j.g. 06.06.2013 08:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JacobCFC (Post 1315946)
Kombinowałem i wprowadzałem zmiany i chwilowo nie idzie mi najlepiej, do wieczora będę starał się wyeliminować błędy i wrzucę wtedy :-)

wis.la/kho0u

Troche rzeczy pozmieniałem i widać już poprawę ;) Ale cudów nie gwarantuję, bo praktycznie przed każdym meczem coś grzebie i staram się zmieniać delikatnie :)

Daj im pograc w jednym ustawieniu pare meczy. Dawaj im podobne polecenia meczowe...musza sie nauczyc Twoich pomyslow. Zmieniajac cos co mecz, taktyke, sklad itd tylko wprowadzasz chaos...chlopaki glupieja...Jak by to okreslono w realu, widza, ze nie masz pomyslu na ta druzyne.
Poza tym gigantyczna role odgrywa morale. Wygralem sezon z przewaga 15 punktow, w golach +65. Na nastepny sezon wystawilem od poczatku identyczna 11, zmiany tylko na lawce, chlopaki oberwali w pierwszym meczu, potem w drugim remis i poszlo... po 10 kolejkach mialem 11 punktow straty do lidera a w golach +3. Mimo, ze sklad byl identyczny, taktyka tez i polecenia meczowe takie same. Wystarczylo przeprowadzic rozmowe z zespolem i wszystko wrocilo do normy. W nastepnym meczu 4-1, potem wygrana z ManU w LM i w 4 kolejki odrobilem 7 pkt i strzelili 15 goli tracac zaledwie 4...taka sama 11, taktyka, polecenia.

szprotson 06.06.2013 08:16

macie cracka?
bo ja mam orginał ....a i crash dump za crashdumpem!

Mario Nh 06.06.2013 09:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 1316350)
mógłby mi ktoś wytłumaczyć ten nowy trening? bo nie wiem czy go dobrze rozumiem. masakra jakaś z tym FMem, gdzie nie pójdę, to mnie z pracy wywalą.

Trening jest domyślny. Ja zawsze wystawiam obciążenie wysokie. I tak przed sezonem dajesz normalnie - kondycje, zgranie na początek jest również bardzo ważne.
Po prawej stronie, masz trening przedmeczowy. W zależności z jakim grasz przeciwnikiem i jakie aspekty gry należy poprawić twoim zdaniem, wybierasz odpowiednią opcję. Przeważnie również ustawiam wysoki poziom, szczególnie na początku.

Taktyki Ci nie zdradzę, do każdego zespołu pasuje inna.
Ja gram w Arsenalu 4-5-1 i również jest ciężko. Konkurencja jest mocna.

Ja zawsze gram wysoko ustawioną linią obrony, pressing, agresywny odbiór, nękanie rywala, gra po ziemi piłką, zagrania na obieg, utrzymanie się przy piłce. "Kontrola".
Taki jest mój styl grania.
W środku pomocy jeden "pracuś" który ma za zadanie tylko odbieranie piłki, drugi cofnięty rozgrywający, i ten ostatni najbardziej wysunięty rozgrywający.
Napastnik jest lisem pola karnego.

Ale tak jak napisałem, to wszystko zależy od zawodników jakich masz, i ewentualnie środkami finansowymi jakimi dysponujesz.

Najgorzej się gra słabymi drużynami które mają proporcjonalnie wysokie oczekiwania jeśli chodzi o pozycję ligową na koniec sezonu. Np. Wisła. ;)

JacobCFC 06.06.2013 10:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kuba.j.g. (Post 1316377)
Daj im pograc w jednym ustawieniu pare meczy. Dawaj im podobne polecenia meczowe...musza sie nauczyc Twoich pomyslow. Zmieniajac cos co mecz, taktyke, sklad itd tylko wprowadzasz chaos...chlopaki glupieja...Jak by to okreslono w realu, widza, ze nie masz pomyslu na ta druzyne.
Poza tym gigantyczna role odgrywa morale. Wygralem sezon z przewaga 15 punktow, w golach +65. Na nastepny sezon wystawilem od poczatku identyczna 11, zmiany tylko na lawce, chlopaki oberwali w pierwszym meczu, potem w drugim remis i poszlo... po 10 kolejkach mialem 11 punktow straty do lidera a w golach +3. Mimo, ze sklad byl identyczny, taktyka tez i polecenia meczowe takie same. Wystarczylo przeprowadzic rozmowe z zespolem i wszystko wrocilo do normy. W nastepnym meczu 4-1, potem wygrana z ManU w LM i w 4 kolejki odrobilem 7 pkt i strzelili 15 goli tracac zaledwie 4...taka sama 11, taktyka, polecenia.

Nie mówiłem o drastycznych zmianach :) Wszystko staram się dostosować do klasy przeciwnika i od tego czy gram u siebie czy na wyjeździe. Przeważnie są to zmiany typu wysunięcie cofnięcie graczy itp itd. Wiadomo, że nie można co mecz zmieniać ustawienia bo wtedy kompletnie nic z tego nie będzie, ale też to nie jest już FM 08, gdzie wystarczyło ustawić jedną taktyke na cała karierę i grać :-D
Obecnie zaczynam przygotowania do kolejnego sezonu w Lazio. Muszę w końcu odebrać tytuł mistrzowski Juventusowi :-D

WiślakMyślenice 06.06.2013 18:13

Cytat:

I tak przed sezonem dajesz normalnie - kondycje,
Pieprzysz głupoty, bez ustawienia kondycji nawet w przerwie i tak wygrywałem ligę (po 2 sezonach) w cuglach.

Cytat:

zgranie na początek jest również bardzo ważne.
Nie sposób się nie zgodzić. Zgranie i taktyka, bo nowi mają problem z załapaniem się do stylu gry.

Cytat:

Najgorzej się gra słabymi drużynami które mają proporcjonalnie wysokie oczekiwania jeśli chodzi o pozycję ligową na koniec sezonu. Np. Wisła.
Akurat Wisłą to ciężko się gra jedynie pierwsze 2 sezony, gdy po zakończonym sezonie robisz w składzie totalny remanent. Później ciężko jest ugrać coś więcej w Europie niż awans do fazy pucharowej LM, czy ćwierćfinał LE. Ale na krajowym podwórku dominacja.

Mario Nh 06.06.2013 19:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiślakMyślenice (Post 1316486)
Pieprzysz głupoty, bez ustawienia kondycji nawet w przerwie i tak wygrywałem ligę (po 2 sezonach) w cuglach.

Nie sposób się nie zgodzić. Zgranie i taktyka, bo nowi mają problem z załapaniem się do stylu gry.

Akurat Wisłą to ciężko się gra jedynie pierwsze 2 sezony, gdy po zakończonym sezonie robisz w składzie totalny remanent. Później ciężko jest ugrać coś więcej w Europie niż awans do fazy pucharowej LM, czy ćwierćfinał LE. Ale na krajowym podwórku dominacja.

Może sole? Ja nie próbowałem startu do sezonu bez kondycji, przynosi to efekt więc napisałem.

Tak, co do Wisły, miałem na myśli pierwszy rok, dwa lata. Później jest lepiej. O ile cie nie w... na zbity pysk.

Alex_Morgan 08.06.2013 14:22

Podacie mi link do pobrania działającego bez żadnych problemów FMa 2013? Bo nie znam się na tym zbyt dobrze, wiem, tylko, że żadna wersja nie działała i że niedawno weszła jakaś działająca.

El'kabat 08.06.2013 14:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Alex_Morgan (Post 1316706)
Podacie mi link do pobrania działającego bez żadnych problemów FMa 2013? Bo nie znam się na tym zbyt dobrze, wiem, tylko, że żadna wersja nie działała i że niedawno weszła jakaś działająca.

Wyszła z CPY w nazwie, u mnie działa wszystko elegancko :)

torrent http://thepiratebay.sx/torrent/84672...013.PROPER-CPY

pzdr

EDIT

Alex nie mam pojęcia co do edytora.

Alex_Morgan 08.06.2013 14:44

Dzięki, a czy będzie możliwość zainstalowania edytora?

SLV 08.06.2013 14:47

Spokojnie da radę.

Alex_Morgan 10.06.2013 15:11

Ściągnąłem i zainstalowałem FM 2013 CPY. Wszystko pięknie działa, bez żadnej zawiechy. Ale moje pytanie jest takie, jak zainstalować edytor? W FM 2012 zainstalowałem go z poziomu Steamu, więc nie miałem problemu. Niestety teraz gram na piracie i nie mam takie możliwości. Będę wdzięczny za pomoc, z góry dzięki :)

mistico 10.06.2013 15:23

macie jakąś sprawdzoną taktykę do Wisły ? z tym że musi być dwóch napastników :) Niestety, moja taktyka, którą grałem od FMa 2005 w najnowszym managerze się nie sprawdziła ...

@up

http://www.skidrowgames.net/football...hiver-cpy.html

Kod:

-Unrar
-Run setup.exe and install into Football Manager 2013 dir
-Enjoy

Damianek_ABG 03.08.2013 10:29

coś ucichł temat.. tacy zajęci już jesteście że nie macie czasu na naszego FM'ka ? :D ja ostatnio znów zacząłem po długiej przerwie zabawę i poszukuje jakiejś taktyki którą przejmę naszą ekstraklase :) takiego "killerka" :D

Ma ktoś coś sprawdzonego czym mógłby się podzielić ? Ostatnio mialem naprawdę dobra passę ale coś się zjebało :( dlatego chciałem Was zapytać :)

JacobCFC 03.08.2013 10:58

Ja rozegrałem 4 sezony w Lazio, a potem na 2 sezony przeniosłem się do PSG, a potem przestałem grać. Ostatnio zainstalowałem na nowo FM'a, ale nie mogę zebrać się do gry :)

vaazon 03.08.2013 15:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Damianek_ABG (Post 1325932)
ja ostatnio znów zacząłem po długiej przerwie zabawę i poszukuje jakiejś taktyki którą przejmę naszą ekstraklase :) takiego "killerka" :D

W ostatniego FM'a grałem w wersji 2011, ale już wtedy od paru lat nie było killer taktyki. Poprawili kod gry, chyba że coś znowu sknocili w nowszych wersjach? :-)

Mario Nh 03.08.2013 16:12

Jest ciężko. Ja dopiero w trzecim sezonie walcze jak równy z równym Arsenalem o mistrzostwo. Całkowicie taktyki nie modyfikowalem więc więcej to zasługa postępów treningowych i udanych transferów. A na bramce to jakas rzecz nie z tej ziemi. Na początku bronił Szczęsny później Mandanda, Romeo i Valdes aż wreszcie się zdenerwował i stwierdziłem, że nawet jeśli wkalkuluje jakiś błąd Szczęsnego to mi się to opłaci bo się rozwija. Teraz broni pewnie i bez błędów.

Valdes to puszczał piłki które leciały nawet w niego.
Mandanda bronił dobrze ale miał takie coś czasami że zbyt wcześnie się rzucał w którąś stronę i wolno zbierał z murawy, efekt komiczny.
Nie jest lekko. Oczywiście oglądam na klasycznym 2D bo jakoś nie mogę patrze na tragiczne odwzorowanie zachowań bramkarzy w Fmie.

Jak gracie w mocniejszych klubach to polecam Zoume, Wilshera, Chamberlena oraz Rodrigo z Benfici.

mistico 11.08.2013 13:43

ja wróciłem do dwunastki, jakoś nie podchodzi mi ten nowy FM. Zassałem uaktualnienie składów i gra się bardzo przyjemnie. Podzielę się z wami taką małą ciekawostką. Przed wami lider klasyfikacji strzelców, który właśnie władował 4 bramki Lechowi :

http://bankfotek.pl/image/1550487.jpeg

Wcześniej strzelił też 3 bramki Koronie. Wszystko ze stałych fragmentów.

wiesniak84 06.11.2013 04:09

No jak tam forumowi lowcy talentow z nibylandii??? Gdzie taktycy z tematow meczowych Wisly??? Bo chyba na FMie glownie opieracie swoja wiedze... Smuda popelnia blad wystawiajac Boguskiego na skrzdyle bo to typowy lis pola karnego, Malecki to nie skrzydlowy a bardziej schodzacy napastnik, no i Chrapek to bardzeij atakujacy wysuniety rozgrywajacy niz srodkowy pomocnik bo ma za malo wytrzymalosci i determinacji...

A tak na powaznie pyka juz ktos w 14???

Hives4 06.11.2013 09:56

Dzisiaj zaczynam:) Mam nadzieję, że gra już jest "grywalna".

kreseq 06.11.2013 16:06

Gra nie jest grywalna. Bramki zdobyte po zagraniach ze środka pola można policzyć na palcach jednej ręki. Wszystko sprowadza się do gry skrzydłowymi. Dobre skrzydła=sukces. Jeśli do tego posiadamy dobrych i szybkich bocznych obrońców to nudą wieje na kilometr.
W momencie, gdy dwaj skrzydłowi wylatują, wtedy gra jest trudniejsza, gdy jednak mamy wszystkich zdrowych to wygrywamy wszystko co się da. Oczywiście grając w Polskiej lidze trudno w pucharach o dobry wynik, ale na rodzimym podwórku 3-4 zawodników ma po 15-25 bramek na sezon.
Nowy patch wyjdzie dopiero ok Bożego Narodzenia. Pracują nad tym błędem bo to już problem całego silnika.
Gra nigdy nie była grywalna przez pierwsze 2 miesiące, ale to co teraz się dzieje to parodia.

Jeśli ktoś mimo wszystko pogrywa w 14 to kilka nazwisk do polskiej ligi:
Martin Dobrotka OŚ Slavia Praga ( chyba wypożyczony ze Slovana Bratyslawa ) 28 lat, Może i wiekowy, ale przez 4 sezony najlepszy środkowy obronca ekstraklasy. Cena to jakies 300k euro.
Haris Hajradinovic OŚ Trenczyn 20 lat. Drugi najlepszy zawodnik jesli chodzi o OŚ. Po 5 latach sprzedany za 4 M do Ajaxu. Cena 350k
Denis Stracqualursi NŚ Emelec 26 lat. Maszynka do strzelania goli. Kupiłem go w trybie awaryjnym, no i przez 3 sezony wygryzł wszystkich i został pierwszym napastnikiem.Cena ok 600k Sprzedany za 3,5M do Romy.
Milos Lacny NŚ Rużomberk 26 lat. Najdziwniejszy zawodnik jakiego widziałem w tej edycji gry. Sprawdzałem na 4 różnych save'ach i ciągle to samo. Wykańczanie ma na 9 a ładuje bramke za bramką i nie ważne czy gra w Legii, Wiśle, Śląsku czy... FC Koln. Wolny transfer.
Do tego warto spróbować wyciągnąć kilku innych znakomitych zawodników. Tutaj nie ma reguły, każdego z nich kupiłem ale nie zawsze się udawało na jednym save.
Kepa Arrizabalaga BR ok 1,2M.Athletic. Konieczny zakup. Wchodzi z miejsca do bramki a potem... kosztuje jakieś 10 baniek :)
Richairo Zivkovic FC Groningen. Podobnie jak z Kepa. 16 latek za ok 550k po kilku latach 10M+, a po następnych siedzi gdzieś w Barcelonie i kosztuje jeszcze więcej.Tutaj trzeba się spieszyć bo albo MU albo inna Chelsea kupuje go już w pierwszym okienku.
Marko Pavlovski OPŚ - Ok 150k, zwraca się po 2 latach :)

Tylu chyba starczy, ogólnie mam ok 300 nazwisk więc jakby co to mogę jeszcze kilku podać.

PS: Najlepszy zawodnik w tym roku to Eder Balanta... Przesadzili z tym chłopakiem :)

Awe 06.11.2013 17:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mistico (Post 1327305)
ja wróciłem do dwunastki, jakoś nie podchodzi mi ten nowy FM. Zassałem uaktualnienie składów i gra się bardzo przyjemnie. Podzielę się z wami taką małą ciekawostką. Przed wami lider klasyfikacji strzelców, który właśnie władował 4 bramki Lechowi :

http://bankfotek.pl/image/1550487.jpeg

Wcześniej strzelił też 3 bramki Koronie. Wszystko ze stałych fragmentów.

Rzuty rożne na krótki słupek? Chyba nigdy tego nie naprawią. Wystarczy byle drewniak z 15 skoczności i 15 gry głową, a nie jest o takiego trudno, i ma te kilkanaście bramek na sezon pewne.

pelek 10.11.2013 17:15

Ja czekam na 14 ale dopiero będę mieć w święta tak że myślę zacząć w tym roku jeszcze coś szaprać 14:) a teraz gram 13 fraiburgiem a zacząłem jako bezrobotny bo nigdy tak nie próbowałem grać :)

Hives4 11.11.2013 14:56

Pograłem trochę w FM14 (fajnie, że w tym roku jest pirat, ile razy można płacić za tą samą grę?) i w skrócie: WARTO.

Na minus to oczywiście błędy silnika, od czasu do czasu hokejowe wyniki i zbyt łatwy poziom.
Na gigantyczny minus - ta gra to FM13 z uaktualnionymi składami i kilkoma poprawkami. Wiadomo, że FM powoli się rozwija z roku na rok, ale w tym roku to przesadzili z małą ilością zmian...
Chociaż ma to też swoje plusy: FM14 to ulepszony FM13, którego małe zmiany są przyjemne, gra się szybciej i bardziej intuicyjnie, polska liga działa jak należy (podział punktów) i najważniejsze - sama gra działa płynniej i szybciej (FM13 mi długo ładował kolejne dni na lapku, a FM14 z taką samą ilością wybranych lig szybciej wyrabia w czasie).
Gram na razie od czasu do czasu czekając na patcha i fanowskie uaktualnienie składów i dodanie polskich niższych lig, a później chyba zapowiada się długa rozgrywka:)

Tominho 11.11.2013 21:22

Pytanie do osób, które grają na dużej bazie danych i z wieloma wybranymi ligami grywalnymi.

Domyślam się, że jeśli macie wybrane w opcjach kilkanaście grywalnych lig, to zakładam że gracie na komputerach z dobrymi parametrami. Inaczej wiadomo, że gra stałaby się prawdziwą męką z powodu szybkości przetwarzania danych.

Jakie posiadacie procki i ile pamięci RAM macie zainstalowane w swoich sprzętach? Czy FM jest w stanie w pełni wykorzystać 4 GB Ramu do przetwarzania danych, czy raczej jest to niemożliwe?

Tak naprawdę to planuję zakup nowego laptopa i jedną z czynności, którą będę na nim wykonywał, będzie gra w Football Managera :) Jeśli już zdecyduję się na zakup, to sprzęt chciałbym miec taki, który pozwoli na wybór kilkunastu grywalnych lig, przy czym szybkość rozgrywki będzie na poziomie przynajmniej 3 gwiazdek (w skali na 5). Przybliżoną szybkość rozgrywki w postaci gwiazdek można zobaczyć podczas rozpoczynania nowej kariery.

Hives4 12.11.2013 09:51

Ja gram na dużej bazie i kilkunastu ligach na starym lapku i przy ważniejszych wydarzeniach ładuje ze dwie-trzy minuty, a normalnie to w kilkanaście sekund. Z tym, że ja nauczyłem się grać na Alt+TAB :P jednocześnie grając w FM i siedząc na necie :)

mistico 12.11.2013 11:04

Jest różnica jeśli chodzi o RAM. W starym laptopie miałem procesor i5 i 4GB Ram, a w nowym ten sam procesor i 8GB RAM. Różnica jest naprawdę zauważalna, a zawsze gram na największej bazie i wszystkich możliwych ligach ustawionych jako grywalne. Jeśli chodzi o przetwarzanie danych, to najdłużej to trwa w oknie transferowym, wtedy naprawdę trzeba się uzbroić w cierpliwość. Ale w sezonie czas przetwarzania rzadko przekracza 10-15 sekund.

thomasson 12.11.2013 21:12

Według mnie to jest spora różnica w optymalizacji pomiędzy wersją 13 a 14, gram na wszystkich ligach oprócz jakichś Malezji, Singapurów i innych Indii na dużej bazie danych i śmiga mi to nieporównanie lepiej niż poprzednia wersja, kilkanaście sekund i wszystko mam wczytane :-D

A w ogóle to ja jestem ślepy czy dość poważnie uszczuplony został edytor taktyk? Bo jak chce wydać polecenia dla całego zespołu to mam tylko do wyboru styl gry i mentalność. Tą całą zabawę z szerokością i szybkością gry, rodzajem podań to wywalili czy gdzieś schowali? :mysli:

KonradC1992 12.11.2013 21:20

zakladka 'polecenia'

thomasson 12.11.2013 21:55

Dzięki wielkie, teraz czas odbudować Wisełkę! :alleluja:

mistico 12.11.2013 23:47

warto już przeglądać rozmaite strony w poszukiwaniu FM 14 ? gra się bez problemu czy tak jak rok temu ?

OpEnTaNy 13.11.2013 00:24

a jak jest z reputacja druzyny i ligi rosnie wraz z nowymi trofeami chca lepsi zawodnicy przychodzic do polskich klubow?

mistico 13.11.2013 12:24

Zawsze rosła na skutek sukcesów w europejskich pucharach. Zawsze tak było więc wątpię, by z tego zrezygnowali :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:48.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl