![]() |
Cytat:
Przypomina mi się wywiad z naszym analitykiem jak powiedział, że w ESA można bardzo dużo wygrać jeśli postawisz na powtarzalność, na dobrą organizację drużyny, na taktykę. Robi to Jagiellonia, robiła Termalica - i to u nas wystarcza jeśli nie masz wirtuozów, aby być w czubie tabeli. Wiadomo, aby grać o mistrza musisz dołożyć do tego indywidualności. Ale od organizacji wszystko się zaczyna. Niestety to co za naszą zachodnią granicą jest standardem w polskiej myśli szkoleniowej i w ESA występuje jednostkowo. Śmiem przypuszczać, że jakby np. Lechia miała przy tym składzie takiego Ramireza, a nie Nowaka, który robi tam szkolne błędy w taktyce i radosny futbol, to szła by od zwycięstwo do zwycięstwa. To samo wczorajszy mecz U-21. Drużyna w ogóle nie ustawiona, nie wie co grać, luki między formacjami, każdy biega gdzie indziej.. Włosi w rezerwowym składzie im zrobili lekcję taktyki i organizacji gry. I to jest ten utalentowany podobno trener Dorna. |
Wywiad z Junco:
"W trzech najwyższych hiszpańskich ligach pracuje łącznie 122 trenerów, a tylko kilku z nich może pracować w ekstraklasie. To zależy od wielu czynników. I przeciwnie â nie miałbym chwili zawahania, by zabrać ze sobą do Hiszpanii Adama Nawałkę czy Macieja Skorżę i powierzyć im drużynę Primera Division. To tylko kwestia odpowiedniej sytuacji, wiedzy, co jest potrzebne. Ale w Polsce podoba mi się praca także innych trenerów â Michała Probierza czy Jerzego Brzęczka." Czyli już wiemy jaki trener z Polski jeśli tfu tfu Kiko nie wyjdzie. |
Nawałka źle? Skorża słaby? A może http://www.wislaportal.pl/photo/mecze/22.09.2012/24.jpg ? Z tym Brzęczkiem bym tylko nie szarżował...
Probierz jest bardzo charakternym trenerem i powiedz mi, że gdy przejmował słabą Jagę to spodziewałeś się, że wprowadzi ją na ten poziom sportowy nie mając wcale $ jak w (7) czy amice |
Jak oceniasz na chwile obecną Kiko Ramireza?
Zagłosujcie Panowie i Panie w sondzie którą stworzyłem: http://www.strawpoll.me/12598724 Wynik wykorzystam do artykułu który tworzę o pierwszych 3 miesiącach jego pracy. |
Cytat:
Ja zawsze byłem zwolennikiem Probierza - problemem było to że trafił do Wisły w najgorszym możliwym momencie - zapaści finansowej i "zdemoralizowanych" przepłacanych stranierich którym już tylko zależało na skończeniu kontraktu i kasie. Myślę że gdyby teraz do nas trafił wyniki miałby nie gorsze od Ramireza. Ten sam nacisk na taktykę, na każdy detal. A to że z Jagą kadrowo słabą drużyną robi taki wynik - godne pozazdroszczenia. btw Cytat z wywiadu wkleiłem bo niektórzy popadają w skrajności na temat polskich trenerów. Skoro Junco widziałby Skorżę czy Nawałkę w Primera Division czy ceni takiego Probierza to świadczy że są również dobrzy niektórzy polscy trenerzy. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie śmiejcie się z tego że przedstawia Polskę jak Syberię. W Hiszpanii, gdzie od kwietnia do października jest upalnie jak u nas od czerwca do sierpnia lub o 10-15 stopni bardziej, a poza tym okresem od listopada do marca norma to 5-15 stopni, ewenement w postaci zera stopni i pruszącego śniegu to istny armagedon. A co tu dopiero -10 czy -15.
To jak dla nas syberyjskie -50 albo -60 |
Kiko ładnie zamyka usta tym co tak krzyczeli czemu no-name z III ligi hiszpanskiej a nie Polski
|
Cytat:
Kiko nie wystawił nosa poza Hiszpanię i opowiada teraz rodakom "bajki o Syberii". Gdyby popracował choćby we Włoszech (na północy w Turynie swego czasu spędziłem zimę gdzie temperatura przez kilka tygodni oscylowała wokół -25 do -30C) we Francji w takich regionach jak Alzacja czy Nord, w Anglii, nie mówiąc o Niemczech, Belgii czy Holandii to wywiad byłby o czymś innym niż temperatury. Dobrze chociaż, że zauważył, że Kraków to całkiem ładne miasto. :-p |
Cytat:
kazdy polski pilkarz jest czymś zaskoczony w nowym klubie i nowej lidze :) E: Sardyn - haha, no ku.. dokladnie :) |
Przeważnie tym że jest konkurencja :)
|
Cytat:
http://www.ekologia.pl/pogoda/polska...rakow/archiwum W którym to było roku. Chciałbym potwierdzić twoją niepodważalną jak dotąd autentyczność ;) |
Nie wiem, czemu chcesz sprawdzać moją autentyczność?
:pala: Może raczej prawdomówność? Ale poczytaj sobie na przykład tego arta z 3 lutego 2012 http://www.torinotoday.it/cronaca/pr...raio-2012.html Cytat:
Albo tutaj: http://www.torinotoday.it/cronaca/me...raio-2012.html Cytat:
Tutaj http://www.ilmeteo.it/portale/archiv.../2012/Febbraio możesz zobaczyć temperatury w mieście w lutym 2012. Jak zawsze, na obrzeżach, a tam byłem, było zdecydowanie zimniej. |
Proponuję znalezć jeszcze jakie temperatury były w Monachium, Amsterdamie i Brukseli w 1987 roku.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Gość jednej rundy u nas nie przepracował a takie pod jego adresem superlatywy tu i ówdzie można usłyszeć, że głowa mała. Ja rozumiem, że bycie kibicem danej drużyny do czegoś obliguje ale żeby pieprzyć od rzeczy tak to kłóci się z logiką i rozumem.
|
Cytat:
|
Pierwsze osiem stron :lol: :
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Au, mocny post Brylant. :D
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
A wracając do Kiko - widać, że facet przeanalizował to, co robili trenerzy przed nim. Mądrzy ludzie uczą się na swoich błędach, ale bardzo mądrzy - na cudzych. |
nesta:
Cytat:
Najpoważniejszym gościem był tutaj Czerczesow, który trenował Spartak i Dynamo Moskwa. Przyszedł i ligę pozamiatał a w grze prowadzonej przez niego Legii przypadków nie było. Maaskant, który w podobny sposób pozamiatał ligę kilka lat wcześniej trenował średniaki w Eredivisie. I stał się ofiarą własnego sukcesu i gorącej głowy Bossa. Mocno krytykowany Berg także zrobił MP, chociaż wcześniej błyskawicznie pogoniono go z Blackburn. Wymyka się tej liście tylko Hasi, ale powiedzmy sobie szczerze, pod względem warsztatu trenerskiego facet, który pracował przez kilka lat w Anderlechcie nie mógł być aż takim nieudacznikiem. Chłop ma chyba ciężki charakter, nie dogadał się z piłkarzami i szatnia zagrała przeciwko niemu. Z poważniejszych osób mieliśmy jeszcze nieodżałowanego Petrescu, który był wtedy u progu swojej kariery. I to w zasadzie koniec. Wyśmiewano się z Wisły zatrudniając Ramireza, ale spójrzmy na Lecha i także robiącego dobrą robotę Bjelicę. Przez kilka msc prowadził Austrię Wiedeń, gdzie zaczął bardzo mocno awansem do LM, ale potem było już tylko gorzej i szybko mu podziękowano. Potem zaś trenował Spezie w Serie B. Na pewno jak obejmował Lecha był bardziej znany od Ramireza, ale CV nadal mocno przeciętne. Generalny wniosek jest prosty. Jeśli tacy ludzie jak Ramirez potrafią zrobić różnicę w stosunku do polskiej myśli szkoleniowej to co by się stało gdyby przyszedł do naszej ligi taki, bo ja wiem... Lucien Favre by nie szukać dalej. |
Mój cytat z postu brylanta17 ma potwierdzać teze ale chyba nie pasuje... ;)
|
Cytat:
|
@Framat
Kasperczak jak na tamte czasy miał po prostu samograj, który miażdżył ligę, a w pucharach (awans do LM) zawsze czegoś brakowało (abstrahując od dużo trudniejszych eliminacji do LM w tamtych czasach). Z polskiego rynku piłkarzy mogliśmy sobie wybierać, w składzie na wielu pozycjach mieliśmy najlepszych zawodników ligi. Nie wiem, ile w tym wszystkim było genialności Kasperczaka, ale musisz uczciwie przyznać, że miał bardzo silną ekipę, myślę, że dużo silniejsza niż obecna drużyna Legii. |
Cytat:
|
Fajnie że Ramirez oglada mecze juniorów. Kilku jego poprzednikom nie mieściło się to w glowie, żeby tak "tracic czas".
|
Cytat:
|
Myślę że w przypadku Ramireza dochodzi jeszcze jeden czynnik. Dla niego Wisła to może być ostatnia szansa żeby na zawsze już nie zostać hiszpańskim trenerem w III lidze. Dlatego jest tak zdeterminowany żeby odnieść sukces. Bo jeśli mu się nie uda to gdzie wróci? Do III ligi w Hiszpanii? Myślę że ma większe aspiracje. Stąd tak jest głodny sukcesów.
Zarówno Wisła jak i Ramirez na tej współpracy mogą sporo zyskać. |
Cytat:
|
Cytat:
To byli zawodnicy z ogromnym potencjałem, myślę, że ich forma wystrzeliłaby bez względu na trenera, który ich prowadził w tamtym czasie. Paradoksalnie spośród tych zawodników nie Żuraw a Szymek zawsze wydawał mi się gościem z największym talentem, kto wie, gdzie by skończył gdyby nie te wszystkie kontuzje. |
Przy Smudzie Uche wracałby latem 2002 do domu, niekoniecznie przyszliby Stolar i Kuzba, a z innymi też nie wyglądalo tak różowo.
|
Cytat:
Przez te pierwsze dwa lata, do Valerengi, Kasperczak był Midasem. Praktycznie wszyscy zawodnicy, których miał, grali przy nim życiówkę. Wyjątkami byli chyba tylko Pater, Sypniewski (który za chwilę wyleciał z klubu), Frankowski (który wracał po długiej kontuzji), Ouadia (zapchajdziura wzięta po testach) i kilku starszych graczy, którzy byli stopniowo odstawiani na boczny tor. Strąk dosłownie już nigdy nie grał tak dobrze jak w tym początkowym okresie Kasperczaka, choć z racji wieku przecież powinien się jeszcze rozwijać. Goście typu Paszulewicz, Nawotczyński, Brasilia, czy inny Dubicki, dawali radę na poziomie walki o mistrzostwo, choć to przecież byli w najlepszym wypadku ligowi przeciętniacy. Nie wiem, naprawdę nie wiem, jak zakrzywione trzeba mieć postrzeganie rzeczywistości, by uznać, że to wszystko samo się zrobiło. |
Problemem Kasperczaka w tamtym czasie był głownie fakt braku wsparcia właściciela, który zamiast myśleć o wzmocnieniach i budowaniu drużyny na lata zaczął rozprzedawać zawodników na lewo i prawo w zamian sprowadzając za darmo odpady z rożnych części naszego globu z Temple Omeonu na czele. Struktury organizacyjne w tamtym okresie czasu w klubie były na tak niskim szczeblu rozwoju, że głowa mała. Klub nie był przygotowany na sukces drużyny Kasperczaka, a myślenie że zawsze będzie się udawało z byle kim a najlepiej za darmo pociągnęło z czasem tę drużynę pod względem sportowym w dół.
Co do Ramireza, pod jego wodzą przed Wisłą kilka kluczowych spotkań, które utwierdzą bądź zniweczą dotychczasową pracę hiszpańskiego trenera. Trzeba też jasno podkreślić, że Kiko gra o swoją przyszłość tutaj w Wiśle a być może nawet jako trenera w ogóle. |
Cytat:
Z drugiej strony trzeba przyznać, że z Heńka schodziło powietrze i z każdym rokiem od 2003 dawał swoim zespołom coraz mniej i coraz bardziej było po nim widać wiek i zmęczenie. OK, tu kończę odpowiedz na Twój post, Merkury, i wracam do głównego tematu - Kiko. Kasperczak został przywołany w kontekście Kiko jako przykład zagranicznej myśli szkoleniowej w rozmowie o trenerach zagranicznych i polskich. Moim zdaniem te daleko idące oceny na podstawie pojedynczych przykładów, są dość żenujące i naiwne. :> Jeśli przykład Kiko ma świadczyć źle o ogóle polskich trenerów, to równie dobrze można powiedzieć, że wyniki Magiery źle świadczą o wszystkich ekstraklasowych trenerach, tak polskich jak i zagranicznych. To tak nie działa. Każdego trzeba oceniać indywidualnie. |
W 2004 roku zarówno zimą jak i latem Wisła dokonała konkretnych wzmocnień nie pozbywając się nkogo z czołowych graczy i akurat wtedy musiało paść na Real.
|
obejrzzawszy mecz PL stwierdzam ze aktualnie Wisła prowadzi dojrzalsza i bardziej oukladana gre niz nasza kadra , strach pomyslec co osiagnalby Kiko gdyby zamiast Brozinho mial do dyspozycji Lewego a zamiast Bogusia Grosika...
|
Arkadiuszu pozdrawiam, świetny humor będziesz miał po przeczytaniu swojego postu jak puści alkohol i heroina.
Kozioł Paweł - towar nr 1 w Wilkowyjach. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:07. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl